Αναφορά Νικολόπολου προς τον Εισαγγελέα του Α.Π για τα αίτια και τις συνθήκες της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική (αυθαίρετα, ΣΚΑΙ, ΝΔ κ.α)

 

ΠΡΟΣ 
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

ΑΝΑΦΟΡΑ
Νικου Νικολόπουλου, βουλευτή, κατοίκου Αθηνών, οδός Σέκερη αριθμός 1.

Κυρία Εισαγγελέα,
Ηδη έχουν δημοσιευθεί πληροφορίες με φωτογραφίες μάλιστα για εμπρηστικό σχέδιο, το οποίο εξελίχθηκε στην Αττική με επίκεντρο την Κινέττα, όπου λόγω ρυμοτομίας, δρόμων, νομιμότητας κλπ δεν υπήρχαν ανθρώπινα θύματα και το Μάτι, όπου υπήρξε εκατόμβη νεκρών διότι, όπως μας πληροφόρησε και ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Δημ. Οικονόμου επικρατούσε το βασίλειο της παρανομίας.
Σας υποβάλλω και ερώτησή μου στη Βουλή, στο περιεχόμενο της οποίας και αναφέρομαι και δεν το επαναλαμβάνω στην παρούσα για να αποφύγω την άσκοπη ταλαιπωρία σας.

Ηδη έχει υποβληθεί και μηνυτήρια αναφορά του ε.α.Πλωτάρχη του Λιμενικού κ.Σταμάτη,  η οποία ερευνάται ήδη από την εισαγγελέα Πρωτοδικών κ.Γνεσούλη, η οποία διεξάγει έρευνα για τα αίτιακαι τις συνθήκες της πυρκαιάς και του θανάτου περίπου 100  ανθρώπων, κατοίκων και περαστικών στο Μάτι.
Σας συνυποβάλλω και δημοσιευθέντα ρεπορτάζ διαφόρων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως του ΕΘΝΟΥΣ, του DOCUMENTO, του NTOKOUMENTA.GR, των οποίων οι συντάκτες παρουσιάζουν στοιχεία για εμπρηστικό σχέδιο το οποίο, ουσιαστικά είναι  η εκ προθέσεως δολοφονία τόσων ανθρώπων και η καταστροφή τόσων περιουσιών και είναι αυτονόητο ότι επικαλούμαι την μαρτυρία ενώπιόν σας των συντακτών αυτών των ρεπορτάζ, αφού είναι ενυπόγραφα.

Ιδιαίτερα επισημαίνω ότι πρεπει να ερευνηθούν:

1. Εάν υπήρχαν σχέδια αντιμετώπισης πυρκαιάς στον βαθμό 4, όπως αυτή. Εάν τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν εκκένωση περιοχών και εάν ναι ποιός εισηγείται, πότε χρονικά και πως υλοποιείται η εκκένωση, με δεδομένο ότι υπήρξε έγκαιρη εκκένωση κατασκηνώσεων κλπ.

2. Ποιές υπηρεσίες, δηλαδή Πυροσβεστική, Περιφέρεια, Δήμοι καταρτίζουν και εφαρμόζουν αντιπυρικά σχέδια και ποιά φυσικά πρόσωπα στις υπηρεσίες αυτές είχαν αρμοδιότητα να εφαρμοσουν και τα σχέδια αυτά και ενδεχομένως σχέδιο εκκένωσης.

3. Ποιός εισηγήθηκε την τροπολογία με την οποία ακυρώθηκαν οι κατεδαφίσεις για τις οποίες έκανε σχετική και βαρύτατη καταγγελία ο πρώην Επιθεωρητής Δημ. Διοίκησης κ. Ρακιτζής, τον οποίο οπωσδήποτε πρέπει να  καλέσετε, διότι με αυτά που είπε περιέγραψε ποινικές ευθύνες πολιτικών και αυτοδιοικητικων προσώπων για την εκατόμβη των νεκρών.

Μικρογραφία

4. Ποιό ακριβώς είναι το έργο προστασίας της Πεντέλης, το οποίο εκτελεί εδώ και χρόνια ο σταθμός ΣΚΑΙ, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς εκεί επι χρόνια και συνεχώς αναδασώνει.

alafouzos

Πρεπει να κληθεί ο ιδιοκτήτης του κ. Αλαφούζος, ο αρμόδιος των προγραμμάτων αυτών κ.Σπανολιός και άλλοι υπέυθυνοι του σταθμού να καταθέσουν ενόρκως και να αποδείξουν ότι πράγματι εκτελούν έργο προστασίας της Πεντέλης και άλλων βουνών και ποιό είναι αυτό συγκεριμένα.
Επισημαίνω ότι σε ένα απο τα ρεπορτάζ που σας υποβάλλω (του κ.Γιάννη Ντάσκα) αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος σταθμός προώθησε προ ολίγων ετών αιτήματα διανομής γης σε δικαιούχους της Μικρασιατικής Καταστροφής εκατό χρόνια μετά την καταστροφή.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ είχε αποκαλυφθεί τότε ότι πολιτικός είχε χτίσει σε περιοχή της Νέας Μάκρης, η οποία είχε καεί.
Πρέπει λοιπόν να ερευνηθεί ιδιαίτερα, αν ο σταθμός αυτός προσφέρει προστασία στο βουνό (άρα να καταθέσει φωτογραφικά πειστήρια των αναδασώσεων κλπ) η εκών-άκων με τα προγράμματά του κρατά συνεχώς την προσοχή στραμμένη στις περιοχές αυτές και προσελκύει εμπρηστές διαφόρων κινήτρων.
Η διεύθυνση  του σταθμού, η ιδιοκτησία του, δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι κατέχουν στοιχεία για συγκεκριμένες ευθύνες, συγκεκριμένων προσώπων της κρατικής Ιεραρχίας από την κορυφή της, έως τη βάση για τα θύματα και τις περιουσίες.
Επομένως πρέπει να κληθούν να καταθέσουν αυτά τα στοιχεία, ώστε να αξιολογηθεί η ειλικρίνεια και η βασιμότητα όσων καταγγέλλουν, διότι αν δεν προσδιορίσουν ευθύνες και πρόσωπα στις οποίες αντιστοιχούν τότε είναι λογικό να ισχύει το ενδεχόμενο να δρουν προβοκατόρικα κρατώντας την προσοχή αμείωτη στην περιοχή.
Ιδιαίτερα ως προς την ανακάλυψη δικαιούχων της Μικρασιατικής καταστροφής, πρέπει να κληθούν οι υπέυθυνοι του σταθμού, ο Δήμαρχος της περιοχής Νέας Μάκρης-Μαραθώνα να καταθέσουν τα στοιχεία που κατέχουν για προσωπα που είναι δικαιούχοι, ποιές είναι οι εκτάσεις που έπρεπε να διανεμηθούν και κάθε σχετικό στοιχείο.

Μικρογραφία

5. Στην παραλία στο Μάτι, υπάρχουν συγκεκριμένα ξενοδοχεία, συγκεκριμένες βίλες και συγκεκριμένες παραλίες, όπως αυτή κάτω από το οικόπεδο στο οποίο βρήκαν το θάνατο 26 άτομα, καθώς δεν βρήκαν εκεί οδό διαφυγής προς την παραλία.
Αρα πρέπει να ερευνηθούν τα μεγάλα αυτά κτήρια πάνω στις μεγάλες παραλίες αν είχαν αφήσει ελέυθερη την πρόσβαση στη θάλασσα ή αντίθετα αν την παρεμπόδιζαν με μάντρες η τοίχους και  αν άφηναν οδό διαφυγής, ικανή να  εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη διαφυγή, προσβαση στη θάλασσα.

Ιδιαίτερα πρέπει να ερευνήσετε εάν και στο οικοπεδο 26 και στα ξενοδοχεία υπηρχε ελέυθερη προσβαση διερχομένων προς και από τη θάλασσα ή αν έπρεπε να διέλθουν πρώτα μέσα από τους ιδιωτικούς αυτούς χώρους, αν αυτοί ήταν περιφραγμένοι κλπ.

6. Καθημερινά δημοσιεύονται πληροφορίες περι πλαστογράφησης εγγράφων, ώστε να προσδιορίζονται ή να εξαφανίζονται ευθύνες.
Ο Δήμαρχος Ραφήνας κ. Μπουρνούς ισχυρίζεται ότι δεν συνεδρίασε ποτέ το Συντονιστικό  όργανο αντιμετώπισης της κατάστασης παρότι η σύμβουλος κ.Τσουπρά φέρεται να κατέθεσε στη Δικαιοσύνη έγγραφο συνεδρίασης. Ο Δήμαρχος Διονύσου κ.Ζαμάνης φέρεται να προσήλθε σε αυτό το Συντονιστικό και δεν διαπιστωσε την παρουσία του Δημάρχου Ραφήνας.
Αυτό είναι πολύ κρίσιμο διότι η συνεδρίαση φέρεται να έγινε στις 20.30, δηλαδή κρίσιμη ώρα για διαπιστώσεις ως προς την σοβαρότητα της κατάστασης, όπως οι πληροφορίες για ύπαρξη νεκρών, η εντολή για εκκενώσεις  περιοχών κλπ.

Εάν η συνεδρίαση έγινε είναι κρίσιμο να διαπιστωθεί αν κλήθηκε νομίμως ο Δήμαρχος της πλέον κρίσιμης περιοχής, εάν δεν έγινε και γιατί δεν έγινε και γιατί παρουσιάζεται ως γεγονός, στο οποίο μάλιστα λήφθηκε η κρίσιμη απόφαση εκκένωσης.
Πλεον τούτων πρέπει να ερευνηθούν τα γεγονότα σχετικά με την λειτουργία του ΕΚΑΒ, δηλαδή οιπρώτες κλήσεις, οι πρώτες αναφορές για ανθρώπινα θύματα, ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των αναφορών κλπ.
Σχετιζόμενη με αυτά είναι η λειτουργία του αριθμού 112, για άμεσο εντοπισμό θυμάτων η ανθρώπων σε κίνδυνο.
Συμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας της 30 Ιουλίου 2018 προκύπτουν εγκληματικές ευθύνες της περιόδου 2010-2014 όταν ανεστάλη για γραφειοκρατικούς (;) λόγους η λειτουργία του

Μικρογραφία

7. Κρίσιμο ζήτημα είναι εάν έχουν συνταχθει πρωτόκολλα κατεδάφισης κτισμάτων τα οποία εμπόδιζαν την ελεύθερη πρόσβαση και αποχώρηση από την θάλασσα, την περιοχή κλπ και αν ναι, όπως είναι βέβαιο, γιατί αυτά δεν εκτελέστηκαν και στα χέρια ποιών φυσικών προσώπων εκκρεμούν ή με ενέργειες ποιών φυσικών προσώπων ανεστάλη η εκτέλεσή τους.

8. Η βουλευτίνα της Αττικής κ. Χριστοφιλοπούλου κατέθεσε ερώτηση στην οποία αναφέρεται σε εγκληματικές ευθύνες και σε ύπαρξη σχεδίων διάσωσης και υποδομών, ικανών να εξασφαλίσουν την ζωή των πολιτών. Προφανές είναι ότι πρέπει να κληθεί να αποδείξει την ύπαρξη των σχεδίων αυτών, των υποδομών, την εφαρμογή πρωτοκόλλων κατεδάφισης, την ελέυθερη προσβαση προς και από την θάλασσα, προηγούμενες παρεμβάσεις της, που εξασφάλισαν αυτές τις λειτουργίες, διότι διαφορετικά η ερώτηση την οποία σας συνυποβάλλω, ώστε να κληθεί ως μάρτυρας λειτουργεί ως συγκαλυπτική των εγκλημάτων, τα οποία δημιούργησαν αυτούς τους οικισμούς πάνω σε καμένα στην περιοχή τους και την νομιμότητα ή παρανομία των οποίων δεν  μπορεί να μην γνωρίζει.

Επειδή έχουμε εκατόμβη νεκρών από τις φωτιές αυτές,
Επειδή οι καταγγελίες για εμπρηστικό σχέδιο κάνουν το γύρο του κόσμου και σε ξένα ΜΜΕ,
Επειδή μυαλό δεν βάζουν οι κατέχοντες τις αρμόδιες θέσεις από παθήματα φρικτά, όπως αυτά της Ηλείας,
Επειδή, όπως γράφεται (NTOKOUMENTA.GR-Γιάννης Ντάσκας) και εκείνες οι βαριές ποινές ως δια μαγείας ποτέ δεν εκτελέστηκαν και η μη εκτέλεσή τους προσέβαλε τη μνήμη των δεκάδων εκείνων νεκρών και ενθάρρυνε δίκην ηθικής αυτουργίας την εφαρμογή αυτού του εμπρηστικού σχεδίου,
Επειδή στις καιόμενες περιοχές ξεφυτρώνουν σπίτια πανίσχυρων πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων είναι ηλίου φαεινότερο γιατί ακυρώνεται η λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και μη επέκτασης του Κτηματολογίου,
Επειδή τα κροκοδείλια δάκρυα πολιτικών και δημοσιογράφων και πολιτών που εχτισαν παράνομα πνίγουν την πραγματικότητα και ουσιαστικά  το αίμα αθώων θυμάτων,
ΖΗΤΩ 
Να ερευνήσετε με την μορφή του κατεπείγοντος τα παραπάνω.
ΜΑΡΤΥΡΕΣ προτείνω όσους προαναφέρω, ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους συγγραφείς των ρεπορτάζ τους ΕΘΝΟΥΣ, του DOCUMENTO, των NTOKOUMENTA .GR, τους αρμοδίους του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, και ιδιαίτερα τους κ.κ.Αλαφούζο, Σπανολιό.
Τούτο γιατί ο σταθμός τους καθησυχάζει επι σειρά  ετών την κοινή γνώμη ότι έχει θέσει υπό την προστασία του και σώζει επι σειρά ετών τα βουνά της Αττικής, μαζί με τους Δημάρχους των περιοχών, ώστε να παρουσιάσει τι έσωσαν, αφού συνεχώς καταστρέφονται οι περιοχές αυτές, τους  Δημάρχους των περιοχών αυτών, τους αρμοδίους της Περιφέρειας, τους Διοικητές των τοπικών αστυνομικών, πυροσβεστικών αρχών και όσους άλλους απο την έρευνα προκύψουν.

ΜΕ ΤΙΜΗ
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Θέμα: «Έσκασε η βόμβα» των παρανομιών και χάθηκαν δεκάδες ζωές!

Η χώρα μας είναι η μόνη χωρίς Κτηματολόγιο. 
Είναι η μόνη χώρα στην οποία τα δάση καίγονται για να μετατραπούν σε οικόπεδα Μια απλή βόλτα στην πολύπαθη Πεντέλη είναι αρκετή για να διαπιστωθεί ότι από τις δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων που κάηκαν η Πολιτεία και ένας σταθμός που αυτοδιαφημίζεται ως κινητήριος μοχλός της σωτηρίας της Πεντέλης και μόνιμος αναδασωτής τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, έχουν αναδασώσει μερικά τετραγωνικά μέτρα, άντε μερικά στρέμματα.

Μην περιμένετε βέβαια να δείτε έστω λίγα τετραγωνικά μέτρα δάσους γιατί τα όποια φυτά έχουν τοποθετηθεί δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα το μισό μέτρο ύψους και το καμένο βουνό και δείχνει και είναι εντελώς φαλακρό.

Έτσι εύκολα θα διακρίνετε τις βίλες που χτίζονται κάθε μέρα από το 1985 και εντεύθεν και ήδη οικοπεδοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος των καμένων.

Στο έγκλημα αυτό υπάρχουν δράστες και συνεργοί των δραστών.

Μικρογραφία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 25ης Ιουλίου 2018 αναφέρει ότι μόνο στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας προωθούνται αποχαρακτηρισμοί από δάση και ένταξη σε σχέδια κοντά στα εκατό χιλιάδες στρέμματα, αριθμός που αντιστοιχεί στις καμένες εκτάσεις. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται λεπτομερώς και τα χιλιάδες άλλα στρέμματα που προωθούν προς τον ίδιο σκοπό και οι άλλοι Δήμοι από την Ανατολική Ακτή της Αττικής μέχρι τα Μέγαρα και την Σαλαμίνα.

Στην ίδια εφημερίδα ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Συνολάκης αποκαλύπτει ότι έχουν καταρτισθεί και σχέδια για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και πριν και μετά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς  και τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού  οφείλουν να γνωρίζουν  τα σχέδια αυτά.

Άλλα γνωστά και έγκυρα Μέσα Ενημέρωσης (REAL, NTOKOUMENTA.GR, ERT, DOCUMENTO) αναφέρονται σε εγκληματικές ενέργειες (εμπρηστικό σχέδιο) και ευθύνες για την εκδήλωση των πυρκαγιών σε Κινέτα και Μάτι, αλλά και τα αίτια της φρικτής δολοφονίας ανθρώπων και καταστροφής περιουσιών.

Τις μαρτυρίες για τα εγκλήματα αυτά προσφέρουν στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όπως π.χ. μεταξύ άλλων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας, η Ειδική Γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Καραβασίλη  οι οποίοι είπαν μεταξύ άλλων σε δημόσιες καταγγελίες τους τα εξής:

Ο κ. ΛΕΚΚΑΣ: «Είναι δεδομένο ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο. Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε και πώς από την άλλη πλευρά διαχρονικά έγιναν εγκληματικές ενέργειες και διαδικασίες σε ό,τι αφορά το στήσιμο των οικισμών μας, το στήσιμο των πόλεων, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία Μάνδρα».

Μικρογραφία

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής κ. Λέκκας λέει πως «οι επιπτώσεις και στις κατοικίες και στις υποδομές είναι μεγάλες, αλλά εκείνο που δημιουργεί τεράστια ανησυχία σ’ εμάς δεν είναι μόνο οι 1.500 κατασκευές που καταστράφηκαν, αυτές γίνονται με κάποιον τρόπο. Σ’ εμάς η μεγάλη πρόκληση είναι να διερευνήσουμε γιατί τόσοι άνθρωποι χάθηκαν σε μια τόσο μικρή πυρκαγιά, γιατί ήταν μικρή η πυρκαγιά από άποψη διαστάσεων. Είναι 100 φορές μικρότερη από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην Ηλεία το 2007» 

ΕΓΚΛΗΜΑ : “Κατά μήκος της διαδρομής της πυρκαγιάς […] ήταν οι δρόμοι οι πολεοδομικοί, ήταν η ανάπτυξη των σπιτιών. Το έγκλημα που υπάρχει στην περιοχή που επλήγη, ήταν ότι δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής, δεν υπήρχαν εγκάρσιοι δρόμοι παρά μόνο δρόμοι- παγίδες. Κατά μήκος των δρόμων υπήρχαν αδιέξοδα, είτε στην ακτογραμμή, είτε σε άλλα σημεία και αυτό εγκλώβισε ουσιαστικά τους κατοίκους και είχαμε όλα αυτά τα θύματα”

Η πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη:

«Δυστυχώς το κράτος είναι ‘λαδωμένο’, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες δυστυχώς. Εγώ το 1992, εάν είχα υποχωρήσει και είχα βάλει τη γραμμή λίγο πιο εκεί για να εντάξω κάποια ‘φιλέτα’, θα ήμουν τώρα με περιουσία. Αυτό γινόταν, θα πάρεις οικόπεδο και θα μοσχοπουλήσεις, βάλε τη γραμμή πιο εκεί, αυτές ήταν οι πιέσεις. Το έχω δεχτεί επανειλημμένα αυτό. Έκανα το γενικό πολεοδομικό Κηφισιάς και δέχθηκα αντίστοιχες οι πιέσεις. Κάποιοι κρατούσαν Θερμοπύλες κάποιοι δεν το έκαναν, κάποιοι άρχισαν να ξεχειλώνουν τα πράγματα και μετά άρχισαν οι νόμοι να ξεχειλώνουν, παράθυρα και πόρτες για να μπορεί ο καθένας το αυθαίρετο του να το νομιμοποιήσει. Αυτό γίνεται συνέχεια, ποτέ δεν υπήρξε πολιτική βούληση. Ποτέ δεν θα υπάρξει, όσο το σύστημα στηρίζεται στην ψηφοθηρία.» τόνισε η κα Καραβασίλη, αναφερόμενη στην εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Νέας Μάκρης, στον οποίο ανήκει διοικητικά και το Μάτι.

Μικρογραφία

«Ο δήμος της Νέας Μάκρης ήταν ένας από αυτούς τους δήμους που είχε ανάπτυξη από την εποχή του 80 – 90 και έπρεπε να μπουν κανόνες. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η νομοθεσία έδιναν ακριβώς αυτά που πρέπει να προβλέψει κανείς προκειμένου να εξασφαλίσει βιώσιμους οικισμούς, ασφαλείς οικισμούς. Ολοκληρώθηκε το γενικό πολεοδομικό περίπου το 1992, από εμένα την ίδια, σε μία περιοχή που κατάά 80% ήταν δασική, που σημαίνει ότι βάσει της νομοθεσίας δεν μπορούσαν να μπουν στο σχέδιο. Ένας από αυτούς ήταν και η περιοχή στο Μάτι, στα όρια δηλαδή με τον δήμο Ραφήνας” ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καραβασίλη.

“Αυτή η περιοχή δεν μπήκε ποτέ στο σχέδιο, παρά το γεγονός ότι μετά το 1992 ακολούθησαν και πολεοδομικές μελέτες, έγιναν αρκετές τροποποιήσεις στον σχεδιασμό με στόχο να μπει στο σχέδιο και το υπόλοιπο κομμάτι. Με πιέσεις μεγάλων που είχαν συμφέροντα πάνω στη γη. Εγώ είχα δεχτεί απίστευτες πιέσεις για να βάλω στο σχέδιο κάτι που θα έπεφτε έτσι και αλλιώς από το ΣτΕ το οποίο ήταν ο τελικός νομοθέτης. Το Μάτι ανήκει στον δήμο Νέας Μάκρης, που σημαίνει ότι αυτό το κομμάτι δεν μπορούσε ποτέ να μπει στο σχέδιο. Ήταν στο γενικό πολεοδομικό ως προστατευόμενη περιοχή, δασική έκταση» συμπληρώνει.

«Από το 2006 – 2008 άρχισαν ξανά οι πιέσεις σε μία περιοχή που είχε ήδη οικοδομηθεί πάρα πολύ έντονα με τα γνωστά αυθαίρετα, ταυτόχρονα η οικοδόμηση είχε φτάσει μέχρι την παραλία έχοντας κλείσει είτε με κατοικίες, είτε με κέντρα, είτε με ξενοδοχεία την παραλία σε όλο το μήκος. Στην περιοχή στο Μάτι, που έγινε η τραγωδία, από ότι φαίνεται δεν υπήρχε καμία διέξοδος προς την παραλία γιατί είχαν γίνει μάντρες» τόνισε η πρώην Ειδική Γραμματέας. 

Μικρογραφία

Ταυτόσημες καταγγελίες έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό και  άλλοι κάτοικοι, στελέχη του κρατικού μηχανισμού εν ενεργεία και μη.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης φέρεται να διατηρεί “σκέψεις” ή άποψη ότι η περιοχή που κάηκε και ήταν αμιγώς δάσος κατά τα προαναφερόμενα δεν πρέπει να αναδασωθεί, ενθαρρύνοντας τους καταπατητές.

Στις φωτιές της Πελοποννήσου το 2007 το εμπρηστικό σχέδιο θεωρείται δεδομένο και οι ποινές που επιβλήθηκαν σε Νομάρχη, Δήμαρχο και άλλα στελέχη ήταν  225 χρόνια κάθειρξης. Και τότε ,όπως και τώρα συγκεντρώθηκαν χρήματα και υλικά και θεωρείται δεδομένο ότι μέρος τους δεν έφτασε στον προορισμό του με αποτέλεσμα η Δικαιοσύνη να κάνει έρευνα για “πλιάτσικο”.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ:

1. Έχετε διατάξει έρευνα για τα πέρα απο κάθε αμφιβολία τελεσθέντα κακουργήματα, κατά τα προαναφερόμενα στοιχεία και μαρτυρίες;

2. Θα αναδασωθούν οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν;

3. Υπήρξε έστω και μιας ημέρας φυλάκιση από τα 225 χρόνια κάθειρξης που επιβλήθηκαν στους υπεύθυνους της καταστροφής του 2007;

4.Πόσες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν στην Αττική και μέχρι τον Ισθμό από το 1985 και εντεύθεν και πόση είναι ακριβώς η έκταση των  αναδασώσεων από την Πολιτεία και τον προαναφερόμενο και αυτοδιαφημιζόμενο για το έργο αυτό, σταθμό;

5. Πότε και με ποιά διαδικασία νομιμότητας δημιουργήθηκαν οι οικισμοί Καλλιτεχνούπολη, Διώνη, Νέος Βουτζάς;

6.Υπήρξε αλληλογραφία επίσημη μεταξύ υπουργείων και Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας  για συγκεκριμένα  μέτρα αντιμετώπισης πυρκαγιάς;

7. Υπάρχει η δυνατότητα απαλλοτρίωσης τμημάτων των ιδιωτικών οικοπέδων στις παραλίες για να εξασφαλίζεται πρόσβαση των κοινοτήτων σε περίπτωση κινδύνου ή είναι αντισυνταγματική προσβολή του δικαιώματος στην ιδιοκτησία;

8. Γιατί δεν εφαρμόστηκε το σχέδιο Ξενοκράτης;

9. Γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών;

10. Γιατί οι αρμόδιοι ενώ είδαν χάρτες επικινδυνότητας και πρόβλεψη για 9 μποφόρ, δεν ενίσχυσαν τα μόνιμα σημεία πυρασφάλειας;

11. Τι έγινε τους προηγούμενους μήνες στο τομέα της πρόσληψης;

12. Ήταν επανδρωμένα τα πυροφυλάκια;

13. Υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες; Έπρεπε να υπάρχουν; Ποιος έχει την ευθύνη αν δεν υπήρξαν;

14. Η Πυροσβεστική μιλάει για τραγικές ελλείψεις υλικών, ισχύει;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

3 comments on “Αναφορά Νικολόπολου προς τον Εισαγγελέα του Α.Π για τα αίτια και τις συνθήκες της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική (αυθαίρετα, ΣΚΑΙ, ΝΔ κ.α)

 1. Διαβάστε τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Νικολόπουλου και θα καταλάβετε αρκετά για τους επώνυμους, την υποκρισία, τα εγκλήματα…

  Γράφει o ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ

  Σκηνή απο το παρελθόν: 1995-1996.
  Η Πεντέλη καίγεται και ο Υπουργός Κώστας Λαλιώτης ορκίζεται τιμωρία των εμπρηστών και αναδάσωση μέχρι και στο τελευταίο καμμένο μέτρο.
  Ο Εισαγγελέας Ηλίας Κολιούσης, γνωστός για την ακεραιότητά του αναλαμβάνει μια ακόμα έρευνα για τις δασικές εκτάσεις που αρπάζουν καταπατητές στην περιοχή μετά απο φωτιές.

  Διαπιστώνει ότι υποσχέσεις του παρελθόντος και ιδιαίτερα της γαλάζιας τριετίας 1990-1993 για επιβολή του νόμου και της τάξης στα καμένα και στις παραλίες με τα αυθαίρετα δεν τηρήθηκε. Παραπέμπει το μεγαλο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στην Ανατολική Αττική Δημήτρη Φράγκο και άλλους με την κατηγορία ότι “τακτοποίησαν” με φως-νερό τηλέφωνο χιλιάδες αυθαίρετα και στα ΜΜΕ της εποχής αυτό προβλήθηκε σαν κίνητρο για φωτιές, ώστε στα καμένα να χτιστούν αυθαίρετα και να νομιμοποιηθούν.

  Ο Φράγκος ήταν πρώην βουλευτής, πρώην Νομάρχης Ανατολ.Αττικής, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής.
  Ο Εισαγγελέας Ηλίας Κολιούσης δεν καταλάβαινε απο αξιώματα και στον τύπο της εποχής η δικογραφία που σχημάτισε έκανε πάταγο.
  Ο Κώστας Λαλιώτης μετρ της επικοινωνίας ευνοούσε την προβολή στις φιλικές στο ΠΑΣΟΚ εφημερίδες για το γαλάζιο πάρτι στο “κάψε και χτίσε”.
  Οι φιλικές στη Νέα Δημοκρατία εφημερίδες θύμιζαν ότι και στην δεκαετία του 1980 με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ κατακάηκε η Πεντέλη και αντι αναδάσωσης άρχισαν να δημιουργούνται οι γνωστές πόλεις.

  Οι μεν απειλούσαν τους δε και όλοι μαζί υπόσχονταν αναδασώσεις.
  Τα ΜΜΕ του Ομίλου Αλαφούζου με τον μακαρίτη Νίκο Κακαουνάκη, τον Γιώργο Τράγκα, μιλούσαν για την γαλάζια Καμόρα που καίει και χτίζει. Λίγοι πρόσεχαν τότε ότι στενός συγγενής του παραπεμθέντος σε δίκη Φράγκου ήταν στέλεχος στον Ομιλο Μπόμπολα.
  Κάπου εκεί ο Ομιλος Αλαφούζου συλλαμβάνει την ιδέα της κοινωνικής προσφοράς με αναδάσωση. Είχε πρωτοστατήσει το ΜΕΓΚΑ στην κάλυψη της φωτιάς. Ήταν ο μόνος σταθμός που είχε ελικόπτερο για εικόνες και ο κόσμος φώναζε “Ενα πυροσβεστικό δεν φάνηκε ποτέ. Καιγόμασταν και δεν ερχόταν κανείς”.

  Οι διώξεις του εισαγγελέα Κολιούση πήραν το δρόμο τους.
  Ο Νομάρχης Φράγκος και οι υπόλοιποι αθωώθηκαν.
  Μετά 10χρόνια ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ δημοσιεύσει το εξής ρεπορτάζ:

  ΠΕΝΤΕΛΗ: Χοντρό παιχνίδι, τεράστια τα συμφέροντα

  Στο καμένο δάσος φυτρώνουν τα πολυτελή σπίτια…

  Ενα στρέμμα στην Α’ Οικιστική Ζώνη της Πεντέλης, έχει αντικειμενική αξία 867.000 ευρώ! Μετά τις επενδύσεις, η αξία του ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ! Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία, δείχνουν την τεράστια αξία που έχει αποκτήσει η γη στην Πεντέλη. Οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκκλησία, επιδιώκουν το ξεπούλημα χιλιάδων στρεμμάτων δάσους στο Πεντελικό και οι φωτιές ανοίγουν το δρόμο. Η Πεντέλη έχει καεί το 1995, το 1996, το 1998 και το 2005, από χτες, μετράει ξανά τις πληγές της…

  Χτες, ανάμεσα στα άλλα, κάηκε και μέρος του εκκλησιαστικού κτήματος Κοκκιναρά Πεντέλης. Πρόκειται για μια έκταση 3.781 στρεμμάτων. Η περιοχή, αυτή, όμως, έχει… ιστορία. Το 1996, η Εκκλησία της Ελλάδας, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό «προκειμένου να προβεί εις αξιοποίησιν και ανάδειξιν» του κτήματος, καλώντας τις εταιρίες να υποβάλλουν «ολοκληρωμένας προτάσεις με στόχον την επίτευξιν των καλυτέρων οικονομικών, οικολογικών και κοινωνικών αποτελεσμάτων». Τότε, η όλη υπόθεση ματαιώθηκε μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ύστερα από σχετική προσφυγή. Ωστόσο, τα οικονομικά συμφέροντα παραμένουν τεράστια.

  Η Πεντέλη, στην ουσία, είναι ένα βουνό υπό… διεκδίκηση. Συνολικά, στην Πεντέλη, δρουν 24 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι διεκδικούν πάνω από 25.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρίας «ΚΤΗΜΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΑΕ», η οποία «βγάζει στο σφυρί» 641,6 στρέμματα τα οποία έχουν καεί στις πυρκαγιές του 1995 και του 1998! Παράλληλα, στην πλευρά Σταμάτας – Διονύσου, ο μεγαλοϊδιοκτήτης Ηλιόπουλος, έχει «αποκτήσει» – με αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης – περίπου 25.000 στρέμματα δάσους, με βάση τα… χοτζέτια του Σουλτάνου. Περίπου άλλα 25.000 στρέμματα, διεκδικούνται από μικρότερους ιδιοκτήτες.

  Την ίδια στιγμή, μια επίσκεψη στα καμένα του 1995 και του 1998 αλλά και του 2005, δείχνει, ποιος «κερδίζει» από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Στη θέση του δάσους, ξεφυτρώνουν βίλες. Στα καμένα του 1995 και του 1998, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί έχουν ήδη υψώσει πολυτελείς κατοικίες. Και φυσικά, τα καμένα, μετατρέπονται σταδιακά σε αγροτεμάχια και σταδιακά σε οικισμούς ολόκληρους και αναπτύσσονται μια σειρά από… δραστηριότητες, που φτάνουν μέχρι και τη δημιουργία «πίστας αγώνων καρτ»!

  «Κάθε σπιθαμή γης θα αναδασωθεί και πάλι», δήλωνε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, τον Αύγουστο του 1998, μετά την πυρκαγιά που έκαψε 90.000 στρέμματα δάσους. Όμως η απόφαση 5147 της Περιφέρειας (ΦΕΚ 7, 18 -1-1999, τεύχος 4ο) κήρυξε αναδασωτέα μόνο 25.850 στρέμματα. Αλλά και από αυτά εξαιρέθηκαν και αποχαρακτηρίστηκαν 7.140 στρέμματα.

  «Ολες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες» δήλωνε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στις 28 Ιούλη 2005, μιλώντας πριν ακόμα τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που σάρωνε για μία ακόμη φορά την Πεντέλη.

  Μόλις, όμως, 37 μέρες αργότερα, με αποφάσεις του περιφερειάρχη, εξαιρέθηκαν μεγάλα τμήματα των καμένων δασικών εκτάσεων από την υποχρεωτική αναδάσωση.

  Ειδικότερα, οι αποφάσεις 2781 και 2782 του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, Χ. Μανιάτη (ΦΕΚ 942, τεύχος τέταρτο, 20 Σεπτέμβρη 2005), υποτίθεται ότι κήρυξαν ως αναδασωτέες εκτάσεις 10.185 στρεμμάτων (Ν. Βουτζάς, Ν. Πόντος, Καλλιτεχνούπολη, Σπάτα). Ωστόσο, περιέχουν αρκετές σημαντικές εξαιρέσεις, που ουσιαστικά ανατρέπουν και ακυρώνουν την οποιαδήποτε αναδάσωση. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων εξαιρούνται «ανέκαθεν αγροτικές εκτάσεις», «εκτάσεις που… άλλαξαν νόμιμα χρήση γης», «εκτάσεις που κατά την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση», δηλαδή προφανώς είχαν καεί σε προηγούμενες πυρκαγιές και είχαν εκχερσωθεί κλπ.

  Με πρόσφατο δελτίο Τύπου η Ενωση Οικοδομικών Συνεταιρισμών, ζητά την αναθεώρηση του άρθρου 24 και λέει τα πράγματα με το όνομά τους: «Με την αναθεώρηση της δασικής πολιτικής θα λυθεί το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ουσιαστικής δήμευσης της περιουσίας 500.000 Ελλήνων – μελών των Οικοδομικών Συνεταιρισμών».

  Το… παιχνίδι, είναι χοντρό και τα συμφέροντα τεράστια. Ριζοσπάστης 17-8-2007

  Κάπως έτσι φτάσαμε στο 2018 και στη φωτιά που έκαψε το Μάτι.
  Το οικόπεδο που κάηκαν οι 26 ανήκει, όπως εδώ και μέρες έχουμε γράψει σε στενό συγγενή του αθωωθέντος Φράγκου και σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών και τα κτήρια και η περίφραξη που εμποδίζει την πρόσβαση στη θάλασσα έχουν κριθεί σε πρώτο βαθμό απο τη Δικαιοσύνη αυθαίρετα και παράνομα μέσα σε δασική έκταση.

  ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

  Οι προσωπικές ιστορίες των θυμάτων συγκλονίζουν. Ενα γαλάζιο κομματικό στέλεχος βρήκε τραγικό θάνατο τώρα στο Μάτι.
  Ο τρόπος του μαρτυρικού θανάτου αυτού και ενός ακόμα στενού συγγενικού προσώπου κάνουν και τις πέτρεςνα δακρύσουν.
  Όπως η μάνα που πέθαινε θηλάζοντας το μωράκι που πέθαινε και εκείνο προσπαθώντας στον θηλασμό να βρει σωτηρία…
  Όπως οι δίδυμες, ανήλικες, η 13χρονη και οι συγγενείς της, ο άνθρωπος που οδηγήθηκε σε λάθος δρόμο απο δυνάμεις ασφαλείας…
  Τι θα συμβεί στο μέλλον;

  Διαβάστε τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Νικολόπουλου και θα καταλάβετε αρκετά για τους επώνυμους, την υποκρισία, τα εγκλήματα…
  Επι Παπαθεμελή είχαν πιαστεί με περούκες δυο άνθρωποι των Αμερικανών, δίπλα στην τότε κρυφή ακόμα γιάφκα της δήθεν άγνωστης 17 Νοέμβρη.
  Τώρα πιάστηκε ένας άνθρωπος γνωστός για τη λατρεία που του έχουν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στο τόπο τη πυρκαϊάς, που ήταν καθαρά εμπρηστικό σχέδιο….

  https://ntokoumenta.gr/fw/menyse-nikolopoyloy-anoigei-kelia-gia-toys-nekroys-sto-mati

 2. Οι επώνυμοι έχουν νόμιμες βίλες με νόμιμες ιδιωτικές θάλασσες…
  Οι βίλες του Γιάννου, της Μυκόνου του Δημάρχου Πάτρας είναι νόμιμα πάνω στο κύμα!

  Παρ, 10/08/2018 – 10:16
  Γράφει o ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ

  Μαθαίνουν οι Ελληνες απο μικροί ότι ο αιγιαλός πρέπει να είναι ελεύθερος και ελεύθερη η προσβαση του, όποια βίλα, όσο ισχυρού και αν χτιστεί εκεί κοντά. Πρέπει να αφήνει μεταξύ αυτής και του αιγιαλού ελέυθερο χώρο για κατασκευή αυτοκινητόδρομου κλπ.
  Στο Μάτι οι άνθρωποι κάηκαν διότι ισχυροί και μη ισχυροί απέκτησαν σπίτι το οποίο είτε ήταν πάνω στον αιγιαλό, είτε απέκλειε σε συνδυασμό με διπλανά την ελέυθερη πρόσβαση.
  Φευ όμως…
  Χρόνια τώρα γράφουμε και καταγγέλλουμε ιδιώτες ισχυρούς και μη, ξενοδοχεία κλπ που έχουν μετατρέψει τον αιγιαλό μπροστά τους σε κλειστή παραλία με διάφορα κόλπα.

  Μικρογραφία
  Μικρογραφία
  Στη Ρόδο, την Κω, την Ελούντα, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα, τη Χαλκιδική παντού.
  Η Ξένια Κουναλάκη, στην Καθημερινή(9/8/2018) γράφει στο άρθρο της ότι έπεσε ηρωϊκά μαχόμενη υπέρ της ελευθερίας των παραλιών στην Κέρκυρα, όπου ανακάλυψε ότι την παραλία και την πρόσβαση είχε κλείσει μια αγγλίδα.

  Μικρογραφία
  Στην ίδια εφημερίδα ο δημοσιογράφος Αργύρης Κωστάκης τα λέει, μάλλον, αντίθετα απο μας για το Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας.
  Ενώ εμείς γράφουμε, οτι η περιοχή είναι μια ζούγκλα παρανομίας και πρέπει ο εισαγγελέας να στείλει στο εδώλιο κάθέναν που είχε κλείσει την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, εκείνος λέει ότι ζει εκει 22 χρόνια και είναι ένας παράδεισος και υπάρχει σύλλογος που υπερασπίζεται από το 2003 το αγνό τοπίο στο Κόκκινο Λιμανάκι…

  Αν το τοπίο πάνω και γύρω από το Κόκκινο Λιμανάκι και κάτω από την οδό Δημοκρατίας είναι αγνό, αν τα έργα των χουντικών που κατέλαβαν και έχτισαν και απέκλεισαν το παρθένο δάσος εκεί κοντά είναι αγνά έργα προστασίας τότε μένει να μας πουν ότι μέσα στη θάλασσα υπάρχουν κάμποι και φυτρώνουν ωραία τριφύλλια…

  Ο δημοσιογράφος Οικονόμου (κι αυτός στον Ομιλο Αλαφούζου, τον “προστάτη” του Πεντελικου εδώ και 28 χρόνια) έχει σπιταρώνα στην παραλία στο Μάτι και βίλα στον Βουτζά και είπε δημόσια ότι ο Βουτζάς είναι η επιτομή της νομιμότητας(…) και το Μάτι το βασίλειο της παρανομίας.
  Αρα οι σύλλογοι προστασίας στο Μάτι, Αργυράκο μας, είτε επιτελούν έργο μηνύοντας και κυνηγώντας χρόνια τώρα όσους ασελγούσαν στην περιοχή, είτε δεν καταλάβαιναν τι συνέβαινε για να μην έχουν και μπελάδες με ισχυρούς, είτε αποτελούσαν το άλλοθι των επιτηδείων.

  Ελπίζουμε ότι και ο Αργύρης Κωστάκης και οι άλλοι σύλλογοι προστασίας θα είναι σε θέση να εισφέρουν στην έρευνα που κάνει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας πρωτοδικών κ.Ζαγοραίος (με τον Νίκο Νικολόπουλο καταθέσαμε ήδη μηνυτήρια αναφορά εκεί) με ονόματα παραβατών, μαρτύρων κλπ.

  Αλλιώς θα κάνουν την προστασία που κάνει στην Πεντέλη ο Ομιλος Αλαφούζου, ο οποίος πήγε εκεί να είναι φρουρός (με ελικόπτερα κλπ) της Πεντέλης, όταν άρχισε την προστασία η Πεντέλη ήταν απέραντα δάση και σήμερα είναι απέραντοι οικισμοί σε καμένα δάση…
  Ακριβώς γιαυτό προτάθηκαν ως μάρτυρες στην εισαγγελική έρευνα και οι υπέυθυνοι των αναδασώσεων της Πεντέλης…Ολο και θα έχουν κάτι να πουν, να δείξουν τα δάση που (θα έπρεπε να) έχουν δημιουργήσει ως τώρα στα καμένα κλπ.
  Η Πεντέλη, ο Υμηττός, η Πάρνηθα οι βράχοι των νησιών ούτε προϊστορικά δεν ήταν οικόπεδα καλλιεργήσιμα.
  Ούτε βοσκοτόπια.
  Που βρέθηκαν τόσα κάμποι -οικόπεδα και έγιναν οικισμοί.

  Μικρογραφία
  Όπως αυτός ο κάμπος που βλέπετε και μέσα σε αυτόν τον κάμπο έχει χτίσει ο Γιάννος Παπαντωνίου τη βίλα που πούλησε όταν ο εισαγγελέας τον τσάκωσε με το “Πόθεν Εσχες”.
  Ο κόσμος ο απλός γνωρίζει ότι οικόπεδα είναι καλλιεργήσιμες η δασικές ιδιωτικές εκτάσεις.
  Η βίλα του Γιάννου σχεδόν ακουμπάει τη θάλασσα στην ερημική ακτή της Σύρου. Και παραδίπλα είναι του Στουρνάρα.
  Ηταν καλλιεργησιμα οικόπεδα εκεί;
  Ηταν ιδιωτικά βραχωδη;
  Ηταν ιδιωτικά δασικά;
  Οι αντίστοιχες βίλες στη Μύκονο;

  Οι κατηγορίες κατά πρώην Δημάρχων των νησιών (και της Μυκόνου) η ανακάλυψη εκατομμυρίων στο λογαριασμό διευθυντή πολεοδομίας της περιοχής που κατέληξαν;
  Τα ξενοδοχεία που χτίστηκαν σε δημόσιες εκτάσεις ανά τη χώρα και απέκλεισαν και τις παραλίες μπροστά τους θα εξακολουθούν να είναι νόμιμα και να αποκλειστούν από τις μπουλντόζες κατεδάφισης

  Μικρογραφία
  Στην Πάτρα υπάρχει αντίστοιχος οικισμός με το Μάτι και είναι τα Αραχωβίτικα.
  Εκεί αγόρασε βίλα και ο Δήμαρχος της Πάτρας κ. Πελετίδης και το ACHAIANEWS παρουσίασε τις φωτογραφίες που βλέπετε και δείχνουν σειρά απο βίλες που έκαναν τη θάλασσα ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ιδιωτική.
  Ο Δήμαρχος απειλεί με μηνύσεις με το επιχείρημα ότι εκείνος απλώς αγόρασε τη βίλα ως είχε…
  Ο Νίκος Νικολόπουλος με δήλωση του αναφέρεται και στο θέμα αυτό ως εξής:

  ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, έκανε το εξής σχόλιο:

  «Δυσάρεστη έκπληξη ένιωσα, όταν σύμφωνα με το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού site achaianews.gr η «βίλα» του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, αποκόπτει με άλλες όμορες βίλες και εξοχικές οικίες, την πρόσβαση των Πατρινών δημοτών του, προς την παραλία Αραχωβιτίκων.

  Μικρογραφία
  Μάλιστα στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής επιβεβαιώνεται η συγκεκριμένη ιδιοκτησία, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στο τι προτίθεται να κάνουν η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ 0και ο κύριος Δήμαρχος για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία.

  Δηλαδή, θα συνεχίσουν οι μάντρες των σπιτιών να εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι των Αραχωβιτίκων;

  – Τι θα γίνει σε περίπτωση πυρκαγιάς ή κάποιου άλλου ακραίου γεγονότος και κινδύνου που ο μη γένοιτο, προκύψει;

  Όλοι γνωρίζουν ότι ανήκω σε μία ιδεολογική πτέρυγα που δεν μέμφεται και δεν ποινικοποιεί την ιδιοκτησία. Ωστόσο, εγώ και όλοι οι Πατρινοί, περιμένουμε από τον δήμαρχο της Πάτρας – και όχι από το γραφείο Τύπου του Δήμου – κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις. Υπάρχει ή όχι πρόβλημα με την συγκεκριμένη κατοικία, όπως και άλλες όμορες, στην περιοχή των Αραχωβιτίκων; Πρόκειται, όντως, για κατοικίες που αποκόπτουν την πρόσβαση των πολιτών προς την ακτή; Και αν ναι, τι είδους νομιμότητα έχουν και εν πάση περιπτώσει, τι προτίθενται να κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Πολεοδομία, αλλά και οι ιδιοκτήτες των κατοικιών για να μην υπάρχουν στην περιοχή μας… «Μάτια»;

  Μάλιστα, αποδεχόμενος απόλυτα την ανακοίνωση του Δήμου, αναγνωρίζω ότι η κατοικία αγοράστηκε από τη σύζυγο του δημάρχου όπως ήταν ήδη χτισμένη. Αυτό όμως συνιστά δικαιολογία για να μην έχει προχωρήσει ο πρώτος πολίτης της πόλης σε διορθώσεις και αποκαταστάσεις προς όφελος της ουσιαστικής νομιμότητας, της περιοχής και των συμπολιτών του; Σε καμία περίπτωση…

  Από την πλευρά μου, επαναλαμβάνω ότι δεσμεύομαι να φέρω το θέμα στη Βουλή, απευθυνόμενος πλέον στους αρμόδιους υπουργούς, που έχουν την ευθύνη να ελέγξουν όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και να γνωρίζουν τι επικρατεί διαχρονικά, τόσο στην περιοχή των Αραχωβιτίκων, όσο και σε άλλες παράκτιες περιοχές της Αχαΐας που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Ο φόβος και ο πόνος στο Μάτι δεν πρέπει να ξεχαστούν. Πρέπει να διδάσκουν. Και πλέον, έχουμε όλοι ευθύνη να… βγάζουμε τέτοιουτύπου «Μάτια», όπου κι αν υπάρχουν!»

  Σχετική δήλωση on camera: Η βίλα του Δημάρχου αποκόπτει με άλλες όμορες βίλες την πρόσβαση στην παραλία Αραχωβίτικων!

  https://ntokoumenta.gr/fw/oi-eponymoi-echoyn-nomimes-biles-me-nomimes-idiotikes-thalasses

 3. Το «σκάνδαλο 112»: πώς χάθηκαν άδικα τόσες ζωές Εκατοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν στην Ανατολική Αττική θα μπορούσαν να έχουν προειδοποιηθεί για την πυρκαγιά και να είχαν φύγει εγκαίρως από την περιοχή εάν δεν υπήρχαν τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του νέου συστήματος 112 – μία οδύσσεια που ήδη μπαίνει στον έβδομο χρόνο παλινωδιών. Η διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του 112 που -ανάμεσα σε άλλα- θα μπορούσε να στέλνει μαζικά μηνύματα συναγερμού σε πολίτες οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές ώστε να εκκενώσουν τα σπίτια τους ή να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία, δημοσιεύτηκε το 2011. Αν και το έργο δρομολογήθηκε το 2014, επί υπουργίας Νίκου Δένδια, με στόχο να παραληφθεί το 2016, οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια που ξεκίνησαν να εμφανίζονται περί τα τέλη του 2015 είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχει παραδοθεί ακόμα. Στην διακήρυξη του 2011 περιγραφόταν αναλυτικά και λεπτομερώς τι θα μπορούσε να κάνει το εκσυγχρονισμένο 112 και, συγκεκριμένα, η λειτουργία του Συστήματος Συναγερμού Πολιτών, για να ενημερώσει τους πολίτες που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές ώστε να προλάβουν εγκαίρως να αντιδράσουν. Μέσα από τις περιγραφές των λειτουργιών αυτών, όπως η αποστολή μαζικών SMS και οδηγιών με φωνητικά μηνύματα σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα, αλλά και μέσω email ή ακόμα και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να είναι αυτό το σύστημα στις πρόσφατες πυρκαγιές όπου έχασαν τη ζωή τους 83 άνθρωποι.

  η συνέχεια εδώ
  https://www.protagon.gr/themata/fakelos-112-44341663444

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.