ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ /ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ για παράνομη λειτουργία αγορών

 

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΠΕΧΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

 

1. Της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών και τον διακριτικό τίτλο Π.Ο.Σ.Π.Α.Π.Λ.Α, που εδρεύει στο Περιστέρι Αττικής επί της οδού Θηβών αρ. 103, όπως εκπροσωπείται νόμιμα

2. Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών και τον διακριτικό τίτλο Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α, που εδρεύει στο Περιστέρι Αττικής επί της οδού Δωδεκανήσου αρ. 56, όπως εκπροσωπείται νόμιμα

Π Ρ Ο Σ

1. Τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμό,

2. Τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

3. Τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης κα Ανταγωνιστικότητας

4. Την Περιφερειάρχη Αττικής

5. Τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής

6. Τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ

Στον κ. Προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

———-

 

Όπως άριστα γνωρίζετε από προηγούμενες σχετικές καταγγελίες μας, ήδη από καιρό στην Αττική λειτουργεί απροκάλυπτα εκτεταμένο δίκτυο (κύκλωμα) παραεμπορίου/«παραλαϊκών», που αυτοαποκαλούνται με διάφορες παραπλανητικές και εξωραϊσμένες ονομασίες, όπως «Αγορές χωρίς μεσάζονες» ή «Χωριά Παραγωγών» «Απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές» κλπ.

Μάλιστα η ανωτέρω παράνομη πρακτική, καλυπτόμενη από την ανοχή σας ως συναρμοδίων φορέων, έχει εν γνώσει σας λάβει ιδιαίτερη έκταση και εκδηλώνεται σε πλήθος Δήμων ανά την Αττική, όπως ενδεικτικά στους Δήμους Νέου Ηρακλείου, Νίκαιας- Ρέντη, Πεύκης, Αμαρουσίου, Καλλιθέας, Αιγάλεω, Ηλιούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας, Ελευσίνας, Μεγάρων, Ταύρου, Βύρωνα και Αγίας Βαρβάρας.

Είναι μάλιστα τόσο απροκάλυπτο το θράσος των συμμετεχόντων στην ανωτέρω έκνομη δραστηριότητα, ώστε δεν διστάζουν να διαφημίζουν με πλείστους τρόπους την παρανομία τους (πχ με αφίσες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο).

Για να μην μακρηγορούμε, σε σχέση με την ανωτέρω παρανομία επαγόμεθα συνοπτικά τα εξής:

1. Η ανωτέρω περιγραφόμενη παράνομη κατάσταση διενεργείται κατά πλήρη παραβίαση των οικείων διατάξεων του ν. 4264/2014 «Λαϊκές Αγορές – Υπαίθριο Εμπόριο», ο οποίος καθορίζει διεξοδικά τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, καθώς και τις νόμιμες προϋποθέσεις για την συμμετοχή σε αυτές των αδειούχων παραγωγών και πωλητών Λαϊκών Αγορών.

2. Πέρα από την τυπικώς παράνομη δραστηριότητά τους επιπλέον οι συμμετέχοντες στις προαναφερόμενες «παραλαϊκές» αγορές δεν τηρούν καμία από τις προϋποθέσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή και την είπραξη των δημοσίων εσόδων που αυτονόητα απορρέουν εξ αυτής, αφού:

Δεν λαμβάνει χώρα τοποθέτηση ζυγού σε εμφανές σημείο

Δεν υφίσταται καμία απολύτως μέριμνα για καθαριότητα των χώρων ούτε φυσικά για την στοιχειώδη υγιεινή που διασφαλίζεται με την τοποθέτηση κινητών τουαλετών.

Δεν ελέγχεται από καμία αρμόδια αρχή η προέλευση των πωλουμένων στους καταναλωτές προϊόντων. Αντιθέτως μάλιστα αποδεδειγμένα στις εν λόγω παράνομες αγορές λαμβάνει χώρα συστηματική αναγραφή αναληθούς προέλευσης και παραπλάνηση των καταναλωτών, αφού σε αναρτημένες πινακίδες αναγράφονται αναληθείς τόποι προέλευσης των προϊόντων. Παράλληλα πωλούνται απομιμητικά προϊόντα που κατά νόμον κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι εν αγνοία τους αγοράζουν προϊόντα επικίνδυνα για την υγεία τους.

Αντίστοιχα δεν διενεργείται οποιοσδήποτε έλεγχος σε σχέση με την ποιότητα των πωλουμένων προϊόντων, τόσο από τον ΕΦΕΤ, την Δημοτική Αστυνομία και Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών, όσο και από οποιονδήποτε άλλο αρμόδιο φορέα.

Ομοίως φυσικά στις παράνομες αγορές δεν υφίστανται τριπλότυπα δελτία αποστολής ούτε εκδίδονται τιμολόγια ούτε εν γένει σχετικά παραστατικά συναλλαγών, με αποτέλεσμα, «γύρω από το παραεμπόριο να στήνεται ένας χορός μαύρου χρήματος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεδομένου ότι τα διακινούμενα προϊόντα εισάγονται διακινούνται και πωλούνται χωρίς να καταβληθεί ούτε ένα ευρώ σε φόρο εισοδήματος. ΦΠΑ, δασμού, τέλη και ασφαλιστικές εισφορές» [όπως γλαφυρά αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης (Κ1-2466)]

Περαιτέρω απολύτως άδηλα τυγχάνουν τα στοιχεία των συμμετεχόντων στις εν λόγω αγορές, οι οποίοι φυσικά δεν τυγχάνουν κατ’ επάγγελμα αγρότες ούτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Παραλλήλως υποβαθμίζεται το αστικό περιβάλλον και η δημόσια ασφάλεια

Οίκοθεν νοείται ότι εκτός των άλλων η ανωτέρω έκνομη δραστηριότητα πλήττει βάναυσα τις ομοσπονδίες και τα μέλη μας, αφού οι ανωτέρω παράνομες αγορές μας ανταγωνίζονται παρανόμως, αφού μπορούν να λειτουργούν (α) χωρίς την επιβάρυνση με το ποσό του ημερησίου δικαιώματος (β) χωρίς την επιβάρυνση των συναλλαγών με οποιονδήποτε φόρο (γ) χωρίς καταβολή ασφαλιστικών εισφορών (δ) χωρίς κανένα περιορισμό στην προέλευση και την ποιότητα των πωλουμένων προϊόντων. Η εν λόγω κατάσταση αυταπόδεικτα συνιστά πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού και κατά μείζονα λόγω θέτει σε κίνδυνο την οικονομική επιβίωση των νόμιμων αδειούχων παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών- μελών των ομοσπονδιών μας, που αγωνίζονται καθημερινά εν μέσω σοβούσης οικονομικής κρίσεως καταβάλλοντας το ημερήσιο τέλος (απορούμε για ποιο λόγο) καθώς και τηρώντας τις υποχρεώσεις τους έναντι των οικείων ασφαλιστικών φορέων και των αρμοδίων φορολογικών αρχών (κάτι που μάλλον εσείς θεωρείτε προαιρετικό).

Καταληκτικά επισημαίνουμε ότι άπαντα τα ως άνω βρίσκονται σε πρωτοφανή γνώση των συναρμοδίων αρχών και υπηρεσιών σας, αφού όπως προαναφέρθηκε οι οργανωτές του ανωτέρω παραεμπορίου όχι μόνο δεν κρύβονται, αλλά αντιθέτως διαφημίζουν εξωστρεφώς την παράνομη δραστηριότητά τους.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ήδη έχει προαναγγελθεί μετά βαΐων και κλάδων και τυμπανοκρουσιών ότι την Κυριακή 19/4/2015 στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής και δη επί της οδού Κουντουριώτη, γεγονός για το οποίο προφανώς έχετε άπαντες πλήρη γνώση.

 

Ενόψει των ανωτέρω :

ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι η παράνομη λειτουργία των ανωτέρω αγορών συνιστά πολλαπλώς παράνομη πράξη, η οποία εκτός των άλλων επισύρει πολλαπλές ποινικές (άρθρο 31 ν. 4264/2014) και διοικητικές (άρθρο 32 ν. 4264/2014) κυρώσεις.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την προκλητική αδράνεια και ολιγωρία των υπηρεσιών σας, η οποία θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, οδηγεί σε απώλεια κρίσιμων εσόδων του Δημοσίου, υποθάλπει την παρανομία και οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό τα μέλη των ομοσπονδιών μας.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πάταξη της ανωτέρω παράνομης και αξιόποινης δραστηριότητας που αποδεδειγμένα λαμβάνει χώρα εν γνώσει σας και υπό την ανοχή σας, ξεκινώντας από την εφαρμογή του νόμου στις 19/4/2015 στην παράνομη αγορά του Ηρακλείου Αττικής.

ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι η υπομονή μας εξαντλήθηκε και οι ομοσπονδίες μας δεν πρόκειται να επιδείξουν καμία απολύτως ανοχή στην συστηματική παραβίαση του αυστηρού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των λαϊκών αγορών, με την συνέργεια μάλιστα των δημοσίων φορέων που έχουν επιφορτισθεί με το καθήκον διαφύλαξης της νόμιμης λειτουργία των Λαϊκών Αγορών.

ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ ότι δια της παρούσης αποτεινόμαστε και επισήμως πλέον στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την άσκηση ποινικής δίωξης και τον ποινικό κολασμό των ηθικών και υλικών αυτουργών της υπό κρίση παρανομίας καθώς και παρανομούντων αρμοδίων δημοσίων υπαλλήλων και δημοσίων αξιωματούχων που εν γνώσει τους και κατά προφανή παράβαση των καθηκόντων τους υποθάλπουν την παρατεταμένη και κατ’ εξακολούθηση τέλεση αξιοποίνων πράξεων.

 

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει την παρούσα νομίμως και εμπροθέσμως προς ους απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρο το κείμενο στην συνταχθησομένη έκθεση επίδοσης.

 

 

Αθήνα 16 Απριλίου 2015

Οι εξωδίκως δηλούσες ομοσπονδίες

 

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Π.Ο.Σ.Π.Α.Π.Π.Λ.Α.

 

Μόσχος Παντελής

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α.

 

Κακαράντζας Κωνσταντίνος

 

www.laikesagores.gr

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.