Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση των Υποβρυχίων και Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

 

Διαβίβαση δικογραφίας για την υπόθεση των Υποβρυχίων και Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Διαβιβάστηκε στη Βουλή δικογραφία από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και το πιο συγκεκριμένα από το Γραφείο Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Δείτε τα έγγραφα εδώ: Διαβιβαστικά έγγραφα δικογραφίας από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών – Γρ. Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθράς.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε κατόπιν υποβολής από τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, των απομαγνητοφωνημένων Πρακτικών της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής (Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013), σχετικά με την υπόθεση των Υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μαζί με τα συνοδευτικά της έγγραφα. Σύμφωνα με συνοδευτικά έγγραφα της δικογραφίας, από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία, προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Υπουργών. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται το όνομα του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, “πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας και νυν Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, πρώην Υπουργού Οικονομικών, από 17/10/2010 και εντεύθεν”.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου 2013, είχε συζητηθεί στην ολομέλεια η πρόταση για εξεταστική επιτροπή που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των Υποβρυχίων. Στη συζήτηση είχε κάνει μια μακροσκελέτατη τοποθέτηση ο κ. Βενιζέλος (σελ. 4934 – 4942 των επισήμων Πρακτικών της ολομέλειας της Βουλής, ΝΔ’ Συνεδρίαση). Η πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που είχαν καταθέσει οι 72 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είχε απορριφθεί με μόλις 120 “ναι”, έναντι 167 “όχι” των 287 ψηφισάντων.

Δείτε τα επίσημα Πρακτικά της ολομέλειας της 18ης Δεκεμβρίου 2013, εδώ 

Επιπλέον, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νικόλαος Παντελής, διαβίβασε έγγραφο προ τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμου Αθανασίου και το οποίο αναφέρει: “Από υπηρεσιακό καθήκον και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 86 του Συντάγματος και 1-4 του νόμου 3126/2003 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, σας διαβιβάζουμε, χωρίς αξιολόγηση του περιεχομένου της, την ΑΒΜ. Ε.Δ. 2013/339 ποινική προκαταρκτική δικογραφία του Εισαγγελέα Διαφθοράς Αθηνών, παρακαλούμε δε για τις τυχόν δικές σας ενέργειες κατά το άρθρο 83 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής”. Η ημερομηνία αποστολής του εγγράφου από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι η 30η Απριλίου 2014, ενώ η ημερομηνία του Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ημερομηνία εισερχομένου 5η Μαΐου 2014. Το διαβιβαστικό του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τον Πρόεδρο της Βουλής, έχει ημερομηνία 30 Μαΐου 2014, και από την πλευρά του Πρωτοκόλλου της Βουλής, ημερομηνία εισερχομένου την 4η Ιουνίου 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο απόγευμα, θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα διακοπής εργασιών της Β’ Συνόδου της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Με τη λήξη των εργασιών της Β’ Συνόδου της Βουλής στις 4 Ιουνίου, βάσει του Συντάγματος, παραγράφονται οι όποιες ποινικές ευθύνες υπουργών και μελών της προηγούμενης κυβέρνησης που αναδείχτηκε από τις εκλογές, δηλαδή του Οκτωβρίου του 2009.

Οι δύο Αντιεισαγγελείς, κ. Αντώνιος Ελευθεριανός και Πόπη Παπανδρέου, αναφέρουν επιπλέον ότι συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση όσον αφορά τα λοιπά εμπλεκόμενα πρόσωπα για τα οποία δεν εμποδίζεται η πρόοδος της έρευνας ή της εξέτασης.

Σφοδρή η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα, τόσο με ανακοίνωση, όσο και με άτυπη ενημέρωση του βουλευτή και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής  κ. Παναγιώτη Ρήγα. Από τον τίτλο της ανακοίνωσης, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για “δήθεν φάκελο δικογραφίας”, ενώ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην κ. Κωνσταντοπούλου: “αντιλαμβανόμενη την κοινοβουλευτική ήττα του κόμματος της –  κατέθεσε στην εισαγγελία τα πρακτικά της Βουλής, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η εισαγγελία είναι να διαβιβάσει στη Βουλή τα ίδια τα πρακτικά της “από υπηρεσιακό καθήκον” και “χωρίς αξιολόγηση του περιεχομένου”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο του  κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου  προς τη Βουλή”.

Ο κ. Ρήγας διευκρινιστικά ανέφερε πως στον φάκελο της δικογραφίας υπήρχαν μόνο όσα διαβίβασε στις Αντιεισαγγελείς η κ. Κωνσταντοπούλου, όπερ και προκύπτει πως δεν έγινε προκαταρκτική έρευνα, όπως επιβεβαιώνει και επικοινωνία του ΠΑΣΟΚ με την Εισαγγελία. Ακόμη είπε πως ενδέχεται να αναζητηθούν και πειθαρχικές ευθύνες έναντι των Αντιεισαγγελέων, σε περίπτωση που τα περί πραγματοποίησης της προκαταρκτικής έρευνας που γράφονται στο διαβιβαστικό έγγραφο δεν ευσταθούν.  Ο κ. Ρήγας διευκρίνισε ότι τυχόν ευθύνες δεν θεωρεί ότι έχει η Αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Ράικου, αλλά η κ. Παπανδρέου που συνένταξε το διαβιβαστικό έγγραφο. Επιπλέον, ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ μιλά για μεθόδευση, ενώ αναφέρει και ότι “καμία εισαγγελική αρχή δεν είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει οποιαδήποτε δήθεν προκαταρκτική εξέταση ή πολύ περισσότερο να κάνει οποιαδήποτε δήθεν αξιολόγηση”.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, εξέδωσε επίσης ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Την ημέρα που η κυβέρνηση έκλεισε άρον – άρον και αιφνιδιαστικά τη Βουλή (4/6/2014) καταγγείλαμε ότι αυτή η μεθόδευση, μεταξύ άλλων, εξυπηρετούσε την παραγραφή ή την εξοικονόμηση επιχειρημάτων παραγραφής υποθέσεων κακουργημάτων εις βάρος του Δημοσίου, στα οποία εμπλέκονται Κυβερνητικά πρόσωπα των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, αφού το κλείσιμο σήμαινε “το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της επόμενης (από την περίοδο 2009-2012) βουλευτικής περιόδου”. Επισημάναμε, μεταξύ των υποθέσεων, τις υποθέσεις των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων, καθώς και ότι πρωταθλητής στις υπό παραγραφή υποθέσεις είναι ο κ. Βενιζέλος.”

Ακόμα, συμπληρώνει: “Σήμερα αποδεικνύεται με τον πιο αποστομωτικό τρόπο ότι η δικογραφία που αφορά τις ευθύνες Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, όπως προκύπτουν από τα πρακτικά της Βουλής που, στις 20/12/2013 κατέθεσα, εκ μέρους της Κ.Ο, του ΣΥΡΙΖΑ, στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, μολονότι διαβιβάσθηκε από τους αρμόδιους Εισαγγελείς προς τη Βουλή από τις 18/3/2014, κρατήθηκε διαδοχικά σε διάφορα συρτάρια και, όταν πια δεν μπορούσε να κρυφτεί, έκλεισαν την Βουλή, για να μην προλάβει να ασκήσει την αρμοδιότητά της: 4/6/2014 είναι η σφραγίδα που φέρει στο Πρωτόκολλο της Ειδικής Γραμματείας του Προέδρου της Βουλής. Από τις 30/5/2014 είχε διαβιβασθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος την είχε κρατήσει στο συρτάρι του άνευ λόγου, διαρκούσης της προεκλογικής περιόδου, επί 1 ολόκληρο μήνα και, ειδικότερα, από τις 5/5/2014. Προηγουμένως, άλλον 1,5 μήνα είχε η δικογραφία κρατηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Διαδρομή που θυμίζει σε πολλά τις δικογραφίες της Λίστας Λαγκάρντ (η οποία έκανε περίπου 1 μήνα να φθάσει στη Βουλή) και του Μνημονίου (που έκανε σχεδόν 3 μήνες να φθάσει στη Βουλή)”.

http://www.vouliwatch.gr/κοινοβουλευτικά-νέα-διαβίβαση-δικογ/#.V1pRcVfy8Tg%20%20https://justiceforgreece.wordpress.com/μηνύσεις-2/κ-ο-του-συριζα-κατά-του-ευάγγελου-βενιζ/

Advertisements

2 comments on “Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση των Υποβρυχίων και Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στην Εισαγγελία τα πρακτικά της Βουλής για τα υποβρύχια
  Ισχυρίζεται ότι από τη συζήτηση προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/12/2013 13:33 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20/12/2013 13:41


  Στη Δικαιοσύνη κατέθεσε τα πρακτικά της συζήτησης για τα υποβρύχια στη Βουλή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

  Ενώπιον της εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου η υπεύθυνη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε το μεσημέρι της Παρασκευής τα πλήρη πρακτικά της συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής (18.12.2013) για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

  Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, από τα πρακτικά προκύπτουν μείζονος ενδιαφέροντος στοιχεία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση δικαίου, που πρέπει απαραιτήτως να συνεκτιμηθούν και με λοιπές εκκρεμείς ενώπιον της Δικαιοσύνης υποθέσεις.

  Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΝΔ – ΠαΣοΚ, με την επικουρία της ΔΗΜΑΡ, μπορεί να απέτρεψε την κοινοβουλευτική διερεύνηση, ουδείς όμως δικαιούται να εμποδίζει την εισαγγελική – δικαστική διερεύνηση σκανδάλων ολκής, που έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό, χωρίς κανένα όφελος, με υποβρύχια να σαπίζουν, να γέρνουν ή να μην έχουν καν κατασκευασθεί, με εταιρείες-φαντάσματα να καρπώνονται τις μετοχές των ναυπηγείων και με τους υπευθύνους να σφυρίζουν αδιάφορα, εξακολουθώντας να καταβάλλουν χρήματα σε εταιρίες-διαφθορείς».

  Και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Το πάρτι εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων από τη μία, σε ευθεία αντιπαραβολή με το κλείσιμο των Ναυπηγείων, το δράμα των απλήρωτων επί μήνες εργαζομένων, την παραγωγή και συντήρηση μιας επικίνδυνης και επισφαλούς κατάστασης στα ανασφάλιστα πια ναυπηγεία, αλλά και η τραγωδία με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο ελληνικός λαός, που πληρώνει, μεταξύ άλλων, ως “δημόσιο χρέος” αυτές τις σκανδαλώδεις συμβάσεις, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να γυρνάει την πλάτη, να κοιτάει από την άλλη πλευρά ή να κλείνει το μάτι σε πρόσωπα και συμφέροντα που, αν μη τι άλλο, πρέπει και να ελεγχθούν και να λογοδοτήσουν».

  Το σχόλιο του ΠαΣοΚ

  «Ευχαριστούμε την κυρία Κωνσταντοπούλου που μετά το κοινοβουλευτικό φιάσκο του κυρίου Τσίπρα στη συζήτηση της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή παίρνει τώρα μόνη της την πρωτοβουλία να ζητήσει από την Εισαγγελία τη διερεύνηση των καταγγελιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με διάφορα συμφέροντα που βρήκαν πολιτική έκφραση μέσω των όσων είπε και έκρινε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των Ναυπηγείων.

  Υστερόγραφο: Χαιρετίζουμε την επάνοδο της κυρίας Κωνσταντοπούλου στα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα μετά την αποχή της από την ψηφοφορία για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής».

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=550958

 2. Ανακοίνωση – παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων για την υπόθεση των υποβρυχίων

  Παρέμβαση της ΕΕΕ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για την υπόθεση των υποβρυχίων

  19/06/2014 16:32

  Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα που χαρακτηρίζουν ως «νομικά απαράδεκτη την ενέργεια των εισαγγελικών αρχών να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση» για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η Ένωση Εισαγγελέων προχώρησε στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης:

  “Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή δημοσιεύματα (http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=607164, «Εφημερίδα των Συντακτών» της 19-6-2014, σελ. 3, Εφημερίδα «Καθημερινή» της 19-6-2014, σελ. 4) με δηλώσεις του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα, που χαρακτηρίζουν ως «νομικά απαράδεκτη την ενέργεια των εισαγγελικών αρχών να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση» για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά την υποβολή στο Γραφείο του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της από 18-12-2013 Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, υπογραμμίζει τα εξής:

  Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Επίκουροι Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, αφού μελέτησαν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και τα συνημμένα έγγραφα που τους υποβλήθηκαν, διαβίβασαν -από υπηρεσιακή υποχρέωση, νομίμως και κατά καθήκον- τα έγγραφα αυτά, μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να ενεργήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο –πέραν, βεβαίως της αναγκαίας ανάγνωσής τους- μη επιτρεπόμενες από το νόμο ανακριτικές ενέργειες.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος επιβεβαιώνει, και με την αφορμή αυτή, ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς ασκούν ευόρκως τα καθήκοντά τους, με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας, καλεί τα θεσμικά όργανα της τελευταίας σε σώφρονες αντιδράσεις όσον αφορά σε ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, και υπενθυμίζει ως αυτονόητη την υποχρέωση η τυχόν συναφής κριτική, να ασκείται εντός του πλαισίου που διαγράφει το Σύνταγμα, οι νόμοι και τα πέραν αμφισβήτησης, γνωστά δεδομένα της εκάστοτε υπόθεσης”.

  Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

  Ο Πρόεδρος O Γεν. Γραμματέας

  Κωνσταντίνος Τζαβέλλας Δημήτριος Ζημιανίτης
  Αντεισαγγελέας Εφετών Εισ.Πρωτοδικών

  http://www.lawnet.gr/news/anakoinosi-parembsi-tis-enosis-eisaggeleon-gia-tin-upo8esi-ton-upobruxion–32879.html

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s