Προς την κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Μηνυτήρια αναφορά
- ∆ημητρίου Βερβεσού του Κωνσταντίνου, δικηγόρου Αθηνών, κατοίκου Αθηνών Ασκληπιού αρ. 42, μέλους του ∆ιοικητικού Συμβουλίου του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Αναπληρωτή Προέδρου της ∆ιοικούσας Επιτροπής Νομικών Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Αυτοαπασχολουμένων.
- Θωμά Καμενόπουλου του Ευαγγέλου, δικηγόρου Αθηνών, κατοίκου Αθηνών στην οδό Σόλωνος αρ. 25 , μέλους του ∆ιοικητικού Συμβουλίου του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
- Μιχαήλ Καλαντζόπουλου του Κωνσταντίνου, δικηγόρου Αθηνών, κατοίκου Αθηνών στην οδό Σκουφά αρ. 32, μέλους του ∆ιοικητικού Συμβουλίου του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
- Κυριακής Σταμαδιάνου του Παναγιώτη δικηγόρου Αθηνών, κατοίκου Αθηνών στην οδό Βουκουρεστίου αρ. 21.
- Αντωνίου Βγόντζα του Νικολάου, δικηγόρου Αθηνών, κατοίκου Αθηνών στην οδό Μασσαλίας αρ. 18.
1. Την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015 δημοσιεύθηκε κεντρικά στην πρώτη σελίδα της έγκριτης εφημερίδας «Η Καθημερινή» αποκάλυψη με τον τίτλο «Παράλληλο τραπεζικό σύστημα και υποκλοπή όλων των ΑΦΜ» και υπότιτλο «Το Plan B Βαρουφάκη όπως το ομολόγησε ο ίδιος σε εμπιστευτική τηλεδιάσκεψη» με το ακόλουθο περιεχόμενο «Υποκλοπή των ΑΦΜ όλων των φορολογουμένων, χάκινγκ στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας ∆ημοσίων Εσόδων με στόχο τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος και εν τέλει η μετάβαση σε μια «νέα δραχμή» ήταν το σχέδιο Β του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως το περιέγραψε σε εμπιστευτικό conference call με επενδυτές και στελέχη ξένων
1
hedge funds ο ίδιος ο τέως υπουργός Οικονομικών. Το plan B σχεδιάστηκε κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ισχυρίστηκε ο κ. Βαρουφάκης και μάλιστα άρχισε να εκπονείται πριν από τις εκλογές από κλειστή ομάδα ανθρώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του. Παρά τις επισημάνσεις ότι το conference call καταγράφεται, ο τέως υπουργός Οικονομικών υπήρξε ιδιαίτερα λεπτομερής στις αφηγήσεις του, προσθέτοντας ότι αν το σχέδιο του δει το φως της δημοσιότητας, «θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω». Ο διάλογος έγινε στις 16 Ιουλίου, με συντονιστή τον βαρώνο Νόρμαν Λάμοντ, πρώην υπουργό Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τζον Μέιτζορ, στο πλαίσιο διεθνούς φόρουμ που ασχολείται με αναλύσεις». Στο τέλος της τρίστηλης πρωτοσέλιδης εξιστόρησης παραπέμπει στην σελίδα 12 της εφημερίδας για την πλήρη ανάπτυξη του θέματος.
2. Ακολούθως, στην 12η σελίδα αναφέρονται τα ακόλουθα: «Ενα λεπτομερές plan B είχε αναλάβει, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, να εκπονήσει από τον περασμένο ∆εκέμβριο ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είχε στόχο να δημιουργήσει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, «που θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή». Ο άκρως ενδιαφέρων διάλογος με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds έγινε στις 16 Ιουλίου, με συντονιστή τον βαρώνο Νόρμαν Λάμοντ, γνωστό πολιτικό των Βρετανών Συντηρητικών και πρώην υπουργό Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τζον Μέιτζορ, στο πλαίσιο διεθνούς φόρουμ που ασχολείται με αναλύσεις. Από την έναρξη της συζήτησης, ο κ. Βαρουφάκης ενημερώνεται σαφώς ότι «αυτή η συνομιλία καταγράφεται». Παρ’ όλα αυτά, ο τέως υπουργός Οικονομικών περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το εναλλακτικό σχέδιό του, το οποίο προέβλεπε υποκλοπή των ΑΦΜ, από έναν παιδικό του φίλο που είχε διορίσει στο υπουργείο για να παρακάμψει την κ. Σαββαΐδου, και ηλεκτρονική εισβολή (χάκινγκ) στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας ∆ημοσίων Εσόδων. Οταν μετά από σχετική έκκλησή του οι συμμετέχοντες τον διαβεβαιώνουν ότι όσα τους εκμυστηρεύεται στη συζήτηση δεν θα βγουν παραέξω, εκείνος απαντάει γελώντας: «Και αν το κάνουν, θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω». Από τον ∆εκέμβριο
2
Η «Κ» δημοσιεύει αποσπάσματα από τις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη: «Πρέπει να παραδεχθώ ότι δεν είχαμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό για το οποίο είχαμε εντολή ήταν να διαπραγματευτούμε ένα είδος συμφωνίας με το Eurogroup και την ΕΚΤ, που θα καθιστούσε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη βιώσιμη. Η εντολή πήγαινε λίγο πιο πέρα, τουλάχιστον κατά την εκτίμησή μου. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός μάς εξουσιοδότησε να συνεχίσουμε ενεργά και με σθένος αυτήν τη διαπραγμάτευση στο σημείο, κατά το οποίο –αν δεν κατορθώναμε να κλείσουμε μια βιώσιμη συμφωνία– θα έπρεπε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ».
Σε κάποιο σημείο, ο τ. υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει στην «εικονική» ομήγυρη: «∆εν έχουμε ένα νόμισμα το οποίο μπορούμε να υποτιμήσουμε έναντι του ευρώ, έχουμε το ευρώ». Παράλληλα, εξηγεί το σχέδιο του σκληρού άνδρα του Βερολίνου για ένα Grexit και στη συνέχεια το δικό του: «Ο Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είναι αποφασισμένος να πετύχει ένα Grexit, έτσι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Επιτρέψτε μου, όμως, να είμαι πολύ ακριβής σε αυτό το σημείο. Ο πρωθυπουργός προτού γίνει πρωθυπουργός και προτού κερδίσει τις εκλογές τον Ιανουάριο μού έδωσε το πράσινο φως να εκπονήσω ένα Ρlan b. Και συγκέντρωσα μια πολύ ικανή ομάδα, μικρή, όπως έπρεπε να είναι, επειδή για προφανείς λόγους έπρεπε να δράσει υπό άκρα μυστικότητα. Αρχίσαμε να εργαζόμαστε από τα τέλη ∆εκεμβρίου, ξεκινώντας από τις αρχές Ιανουαρίου για τη δημιουργία της. Αφήστε όμως, αν αυτό σας ενδιαφέρει, να σας περιγράψω κάποια πολιτικά και θεσμικά εμπόδια, που δυσχέραναν την ολοκλήρωση του έργου μας και την ενεργοποίησή του. Το έργο είχε λίγο–πολύ ολοκληρωθεί, είχαμε ένα Ρlan b, αλλά η δυσκολία ήταν να προχωρήσουμε από τους πέντε ανθρώπους, που το σχεδίαζαν, στους χίλιους που θα το υλοποιούσαν. Γι’ αυτό θα έπρεπε να εξασφαλίσω μία ακόμη εξουσιοδότηση, την οποία ουδέποτε έλαβα, αλλά να σας δώσω ένα παράδειγμα: Σχεδιάζαμε σε ένα μεγάλο αριθμό μετώπων, οπότε αναφέρω ένα ενδεικτικά. Πάρτε την περίπτωση των πρώτων λεπτών μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Τα ΑΤΜ δεν λειτουργούν και πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία για λίγο, ενώ πρέπει να δοθεί στον πληθυσμό η αίσθηση ότι το κράτος ελέγχει την κατάσταση και πως υπάρχει κάποιο σχέδιο.
3
Αυτό που σχεδιάζαμε να κάνουμε είναι το εξής: Υπάρχει η ιστοσελίδα της φορολογικής υπηρεσίας, όπως στη Βρετανία και αλλού, όπου πολίτες, φορολογούμενοι μπαίνουν στο σάιτ, χρησιμοποιούν τον κλειδάριθμό τους και μεταφέρουν μέσω web banking χρήματα από τους λογαριασμούς τους στο ΑΦΜ τους, ώστε να πληρώσουν τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος κ.λπ. Σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με κάθε ΑΦΜ, χωρίς να το πούμε σε κανέναν, ώστε να έχουμε αυτό το σύστημα σε λειτουργία υπό άκρα μυστικότητα. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο.
Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την περίπτωση κατά την οποία το κράτος χρωστάει ένα εκατ. ευρώ σε φαρμακευτική επιχείρηση για την αγορά φαρμάκων για λογαριασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θα μπορούσαμε αμέσως να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή μεταφορά σε αυτόν τον λογαριασμό του ΑΦΜ της επιχείρησης και να τους παράσχουμε ένα pin ώστε να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν ως έναν παράλληλο μηχανισμό πληρωμής, σε οποιονδήποτε άλλο, ενώ παράλληλα να γίνονται και φορολογικές πληρωμές προς το κράτος. Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές, λόγω της επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ». Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή». Λίγο αργότερα, αφηγείται «μια συναρπαστική ιστορία, τι είδους δυσκολίες αντιμετώπισα. Ο γενικός γραμματέας ∆ημοσίων Εσόδων στο υπουργείο μου ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα. ∆εν ήταν υπό τον δικό μου έλεγχο ως αρμόδιου υπουργού, αλλά ελεγχόταν από τις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας διορίζεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχεται από την τρόικα, όπως και ολόκληρος ο μηχανισμός. Είναι σαν τα δημόσια έσοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ελέγχονται από τις Βρυξέλλες· είμαι σίγουρος ότι όπως το ακούτε σας σηκώνεται η τρίχα. ΟΚ, λοιπόν, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα ήταν πως ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την άλλη, ελεγχόταν από εμένα, ως αρμόδιο υπουργό. Και διόρισα έναν καλό φίλο μου, παιδικό φίλο μου, που έγινε καθηγητής Τεχνολογικής Πληροφόρησης
4
στο Κολούμπια στις ΗΠΑ. Τον επιστράτευσα επειδή του είχα εμπιστοσύνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος. Κάποια στιγμή, μία εβδομάδα ή λίγο αργότερα αφότου μετακομίσαμε στο υπουργείο, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων, του hardware, όχι όμως και του λογισμικού (software). “Το software ανήκει στην τρόικα, που ελέγχει τη Γενική Γραμματεία ∆ημοσίων Εσόδων. Τι να κάνω;”».
Μυστική συνάντηση
Και προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης: «Είχαμε λοιπόν μια συνάντηση, μόνο οι δυο μας, ουδείς άλλος γνώριζε, και εκείνος μου είπε: “Ακου, αν ζητήσω την άδειά τους για να αρχίσω να εφαρμόζω αυτό το σχέδιο, τότε η τρόικα θα μάθει αμέσως ότι σχεδιάζουμε ένα παράλληλο σύστημα. Αλλά εγώ του είπα ότι αυτό δεν μας κάνει, γιατί δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας σε αυτήν τη φάση. Ετσι τον εξουσιοδότησα, και αυτό δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν, πρέπει να παραμείνει μεταξύ μας…».
Ο συντονιστής του conference call τον διακόπτει: «Υπάρχουν σίγουρα κάποιοι που ακούνε αυτήν τη στιγμή, αλλά δεν θα το πούνε στους φίλους τους». Ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει γελώντας: «Ξέρω, ξέρω, ότι δεν θα το κάνουν. Αλλά και αν το κάνουν, θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω. Αποφασίσαμε λοιπόν να χακάρουμε το λογισμικό πρόγραμμα του υπουργείου ώστε να μπορέσουμε να αντιγράψουμε τους κωδικούς της ιστοσελίδας σε ένα μεγάλο υπολογιστή στο γραφείο του (φίλου μου), ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει το παράλληλο σύστημα πληρωμών». Καταλήγει δε πως «…ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό, όταν θα κλείναν οι τράπεζες, ώστε να μεταβούμε στη Γενική Γραμματεία ∆ημοσίων Εσόδων, που δεν ελέγχεται από εμάς, αλλά από τις Βρυξέλλες, και να συνδέσουμε αυτόν τον φορητό υπολογιστή προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το σύστημα. Προσπαθώ να σας μεταφέρω το είδος των θεσμικών προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε, των θεσμικών εμποδίων που είχαμε στην προσπάθειά μας να χαράξουμε μια ανεξάρτητη πολιτική για να απαλύνουμε τις συνέπειες από το κλείσιμο των τραπεζών από την ΕΚΤ».
3. Αρχικά επιχειρήθηκε η διάψευση του περιεχόμενου του δημοσιεύματος. Πλην όμως πολύ σύντομα δόθηκε στη δημοσιότητα και κυκλοφόρησε ευρέως
5
ηχητικό ντοκουμέντο (βλ. ενδ. σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» http://www.kathimerini.gr/825190/article/epikairothta/politikh/sto-fws-to- hxhtiko-apospasma-varoyfakh) στο οποίο ακούγεται ευκρινώς ο πρωταγωνιστής ή συμπρωταγωνιστής και πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Βαρουφάκης.
4. Θέτουμε υπόψη Σας τα ακόλουθα στοιχεία – γεγονότα και διατάξεις:
Α. Στην ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 28 του Συντάγματος ορίζεται «Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης». Στην παράγραφο 2 του άρθρου 80 του Συντάγματος ορίζεται «Νόμος ορίζει τα σχετικά με την κοπή ή την έκδοση νομίσματος» και ακολούθως στην ερμηνευτική δήλωση του ίδιου άρθρου ότι «Η παράγραφος 2 δεν κωλύει τη συμμετοχή της Ελλάδας στις διαδικασίες της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 28».
Β. Στο άρθρο 1 του ν. 2842/2000 «Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) 1103/97, 974/98 και 2866/98 του Συμβουλίου, όπως ισχύουν σχετικά με την εισαγωγή του ευρώ» (Α – 207) ορίζονται τα ακόλουθα: «Από την 1η Ιανουαρίου 2001 το ευρώ αντικαθιστά τη δραχμή ως νόμισμα της Χώρας…»
Γ. Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, όπως αυτές αναπτύχθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου 2015 ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ουδεμία αναφορά ή υπαινιγμός γίνεται ή διατυπώνεται για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί και στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου και του κόμματός του.
∆. Στις 20 Φεβρουαρίου 2015 το Eurogroup, στο οποίο συμμετείχε και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Βαρουφάκης, ομόφωνα αποφάσισε ανάμεσα στα άλλα τα ακόλουθα: «Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής οι οποίες ανελήφθησαν από την
6
Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια των λίγων τελευταίων εβδομάδων διεξαγάγαμε, από κοινού με τους θεσμούς, έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε μια κοινή θέση σήμερα».
Και οι ελληνικές αρχές, διά του Υπουργού Οικονομικών, ανέλαβαν μία σειρά δεσμεύσεων.
Ε. Ο κ. Ιωάννης Βαρουφάκης, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του μέχρι και την παραίτησή του στις 6 Ιουλίου 2015, δεν προώθησε κατ’ ουδένα τρόπο την εφαρμογή και υλοποίηση των επισήμων δεσμεύσεων της ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτό οδήγησε σε μία παρατεταμένη, οξύτατη τραπεζική κρίση με κίνδυνο απώλειας των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών (ο οποίος ακόμα δεν έχει αποσοβηθεί), τη μαζική εκροή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο εξωτερικό ή στη φύλαξή τους σε ιδιωτικούς χώρους, τη σύγκρουση με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης και την καθίζηση συνολικά της ελληνικής οικονομίας, η οποία με βεβαιότητα θα προκαλούσε κοινό κίνδυνο για όλους τους Έλληνες. Έτσι ώστε η αποκάλυψη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» αποκτά περιεχόμενο, που κατά την εκτίμησή μας εμπίπτει και στην αρμοδιότητα της ελληνικής ∆ικαιοσύνης.
Ζ. Η αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην Υπουργού Οικονομικών ανήκει στην αρμοδιότητα της ελληνικής Βουλής κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Όπως, όμως, προέκυψε από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στις ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών, έχει συμμετοχή μια κλειστή ομάδα πέντε ατόμων της απόλυτης επιλογής του, τα οποία δεν ανήκουν στην κατηγορία των προσώπων του άρθρου 86 του Συντάγματος. Πιθανολογούμε ορισμένα από αυτά, πλην όμως δεν έχουμε το δικαίωμα να καταχωρίσουμε τα ονόματά τους στην παρούσα μηνυτήρια αναφορά. Πάντως, τα πρόσωπα αυτά πρέπει να είναι γνωστά στη Γενική Γραμματέα ∆ημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαϊδου, η οποία μόλις χθες διέταξε και τη σχετική Ένορκη ∆ιοικητική Εξέταση.
5. Κρίσιμες για την αξιολόγηση της ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης των μη πολιτικών προσώπων είναι ιδίως οι ακόλουθες διατάξεις:
7
Α. Το άρθρο 22 του ν. 2472/1997 σύμφωνα με το οποίο: «… 2. Όποιος κατά παράβαση του άρθρου 7 του παρόντος νόμου διατηρεί αρχείο χωρίς άδεια ή κατά παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της άδειας της Αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δραχμών έως πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) δραχμών… 4. Όποιος χωρίς δικαίωμα επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο σε αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή λαμβάνει γνώση των δεδομένων αυτών ή τα αφαιρεί, αλλοιώνει, βλάπτει, καταστρέφει, επεξεργάζεται, μεταδίδει, ανακοινώνει, τα καθιστά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα ή επιτρέπει στα πρόσωπα αυτά να λάβουν γνώση των εν λόγω δεδομένων, ή τα εκμεταλλεύεται με οποιονδήποτε τρόπο, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή και αν πρόκειται για ευαίσθητα δεδομένα με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) έως δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) δραχμών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλες διατάξεις. 7. Αν από τις πράξεις των παρ. 1 έως και 5 του παρόντος άρθρου προκλήθηκε κίνδυνος για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ή για την εθνική ασφάλεια, επιβάλλεται κάθειρξη και χρηματική ποινή τουλάχιστον πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) δραχμών έως δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) δραχμών»1.
Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα:
(α) Το Α.Φ.Μ. κάθε φορολογούμενου πολίτη της χώρας συνιστά δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα.
(β) Ο Υπουργός Οικονομικών δεν εμπίπτει, καθοιονδήποτε τρόπο και χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση και διαδικασία, στις διατυπώσεις του νόμου για την επεξεργασία των δεδομένων.
(γ) Ούτε ο ίδιος, ούτε τα πρόσωπα για τα οποία μέχρι σήμερα υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής στην ομάδα κατάστρωσης του διαβόητου Plan B ανήκουν στην κατηγορία των προσώπων εκείνων που κάτω από τις προϋποθέσεις και διατυπώσεις του νόμου δικαιούνται να επέμβουν στα συγκεκριμένα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
1 Η υπογράμμιση είναι δική μας.
8
(δ) Το νόμισμα αποτελεί κορυφαίο στοιχείο και μέσο στο Κεφάλαιο Έκτο «Φορολογία και ∆ημοσιονομική ∆ιαχείριση» του τμήματος Γ ́ του Συντάγματος και οποιαδήποτε υπονόμευση του ευρώ ως νομίμου νομίσματος της Χώρας, υπό τις παρούσες συνθήκες, προκαλεί κίνδυνο για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και για την εθνική ασφάλεια. Και, μάλιστα, την στιγμή που οι ενέργειες αυτές δεν εντάσσονται στην διακηρυγμένη κυβερνητική πολιτική, ούτε στο πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Β. Το άρθρο 370 Β ΠΚ σύμφωνα με το οποίο «1. Όποιος αθέμιτα αντιγράφει, αποτυπώνει, χρησιμοποιεί, αποκαλύπτει σε τρίτον ή οπωσδήποτε παραβιάζει στοιχεία ή προγράμματα υπολογιστών, τα οποία συνιστούν κρατικά, επιστημονικά ή επαγγελματικά απόρρητα ή απόρρητα επιχείρησης του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Ως απόρρητα θεωρούνται και εκείνα που ο νόμιμος κάτοχός τους από δικαιολογημένο ενδιαφέρον τα μεταχειρίζεται ως απόρρητα, ιδίως όταν έχει λάβει μέτρα για να παρεμποδίζονται τρίτοι να λάβουν γνώση τους. 2. Aν ο δράστης είναι στην υπηρεσία του κατόχου των στοιχείων, καθώς και αν το απόρρητο είναι ιδιαίτερα μεγάλης οικονομικής σημασίας, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. 3. Aν πρόκειται για στρατιωτικό ή διπλωματικό απόρρητο ή για απόρρητο που αναφέρεται στην ασφάλεια του κράτους, η κατά την παράγραφο 1 πράξη τιμωρείται κατά τα άρθρα 146 και 147».
Τα δεδομένα και στοιχεία, που έχουν παρατεθεί πιο πάνω υπό στοιχείο Α ισχύουν και στην περίπτωση αυτή.
Γ. Το άρθρο 259 ΠΚ σύμφωνα με το οποίο «Yπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο όφελος ή για να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη».
Η εκπόνηση σχεδίου Plan B, με το περιεχόμενο που σκιαγραφείται στα δημοσιεύματα και στις δημόσιες εξομολογήσεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών, αντιβαίνει σαφέστατα τα υπηρεσιακά καθήκοντα των μη πολιτικών προσώπων, που συναποτελούν την ομάδα σχεδιασμού και επεξεργασίας του Plan
9
B. Και, όπως προκύπτει, από το υψηλό επίπεδο γνώσεών τους, τις προηγούμενες εμπειρίες τους και τις προσβάσεις τους στους χώρους της πολιτικής ευρωπαϊκής και εσωτερικής εξουσίας έχουν συναποδεχθεί την προώθηση των στόχων του πρώην Υπουργού Οικονομικών να αποκομίσουν από κοινού παράνομα πολιτικά οφέλη.
∆. Τα άρθρα 207 και 211 ΠΚ σύμφωνα με τα οποία:
207 (Παραχάραξη): «Όποιος παραποιεί ή νοθεύει μεταλλικό νόμισμα ή χαρτονόμισμα οποιουδήποτε κράτους ή εκδοτικής αρχής, είτε κατά είτε πριν από το χρόνο νόμιμης κυκλοφορίας του είτε κατά το διάστημα κατά το οποίο γίνεται δεκτό προς ανταλλαγή από τους αρμόδιους φορείς, με σκοπό να το θέσει σε κυκλοφορία σαν γνήσιο, καθώς και όποιος προμηθεύεται, αποδέχεται, εισάγει, εξάγει, μεταφέρει ή κατέχει τέτοιο νόμισμα για τον ίδιο σκοπό, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή. Σε ιδιαίτερα ελαφρές περιπτώσεις τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και με χρηματική ποινή».
211 (Προπαρασκευαστικές πράξεις): «Όποιος με σκοπό να διαπράξει κάποιο από τα εγκλήματα των άρθρων 207 και 209 κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εργαλεία, αντικείμενα, προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών ή άλλα μέσα, χρήσιμα γι’ αυτόν το σκοπό, καθώς και ολογραφήματα ή λοιπά συστατικά στοιχεία του νομίσματος, τα οποία χρησιμεύουν για την προστασία από την παραχάραξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή».
Ισχύουν τα αυτά δεδομένα όπως πιο πάνω.
Ε. Το άρθρο 288 ΠΚ σύμφωνα με το οποίο: «1. Όποιος με πρόθεση ματαιώνει ή δυσχεραίνει την ενέργεια που είναι αναγκαία για να αποτραπεί ή να κατασταλεί ένας κοινός κίνδυνος που υπάρχει ή που επίκειται, τιμωρείται με φυλάκιση, αν δεν συντρέχει περίπτωση αυστηρότερης τιμώρησης σύμφωνα με άλλη διάταξη…».
Είναι σαφές, ότι η παράλειψη λήψης των μέτρων που ήταν αναγκαία για την εξομάλυνση της οικονομικής ζωής της χώρας, οδήγησε σε αναγκαστική διακοπή της κανονικής λειτουργίας των τραπεζών και προξένησε κοινό κίνδυνο στους
10
Έλληνες, συνιστάμενο στην κατάρρευση της οικονομικής ζωής και στην αδυναμία προμήθειας βασικών αγαθών και υπηρεσιών.
ΣΤ. Το άρθρο 187 ΠΚ σύμφωνα με το οποίο: «1. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση) που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 207 (παραχάραξη)… 2. Όποιος παρέχει ουσιώδεις πληροφορίες ή υλικά μέσα, με σκοπό να διευκολύνει ή να υποβοηθήσει οργάνωση της προηγούμενης παραγράφου για τη διάπραξη των επιδιωκόμενων από αυτή κακουργημάτων, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. 3. Όποιος διευθύνει την οργάνωση της πρώτης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται το μέλος της οργάνωσης αν κατά τον χρόνο τέλεσης του εγκλήματος του δευτέρου εδαφίου της πρώτης παραγράφου ήταν δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος υπό την έννοια του άρθρου 263α… 5. Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις της παραγράφου 1, ενώνεται με άλλον για να διαπράξει κακούργημα (συμμορία), τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται ο υπαίτιος, αν η κατά το προηγούμενο εδάφιο ένωση έγινε για τη διάπραξη πλημμελήματος το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με το οποίο επιδιώκεται οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος ή η προσβολή της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της γενετήσιας ελευθερίας».
Στα πιο πάνω δεδομένα και στοιχεία προσθέτουμε και τα ακόλουθα:
(α) Η ομάδα των μη πολιτικών προσώπων αποτελείται τουλάχιστον από τρία πρόσωπα.
(β) Έχει δομή και διάρκεια. Μάλιστα, αυτή η κλειστή ομάδα κατά το σχεδιασμό της θα αποτελούσε τη «μαγιά» από χίλια τουλάχιστον πρόσωπα.
(γ) Πέραν του πρώην Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εκφεύγει του δικαστικού ελέγχου κατά την παρούσα φάση, έχει διευθυντικό ρόλο και υπηρετών Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών.
(δ) Σε κάθε περίπτωση, επικουρικά, η κλειστή αυτή ομάδα συνιστά συμμορία κατά την παράγραφο 5 του άρθρου 187 ΠΚ.
6. Με την παρούσα μηνυτήρια αναφορά μας με κανένα τρόπο δεν επιδιώκουμε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της πατρίδας μας. Κάτι τέτοιο θα
11
συνιστούσε ανεπίτρεπτο για εμάς στόχο. Θεωρούμε, όμως, ότι ανήκει στα καθήκοντά μας, όπως αυτά περιγράφονται στο Σύνταγμα και στον Κώδικα ∆ικηγόρων, η υπεράσπιση του Κράτους ∆ικαίου σε κορυφαίους θεσμούς και της νομιμότητας.
Θέτουμε υπόψη Σας τα πιο πάνω για τις δικές Σας ενέργειες
Αθήνα, 28 Ιουλίου 2015 Οι αναφέροντες δικηγόροι
12