Μηνυτήρια αναφορά για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων.

 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

ΚΑΤΑ

Παντός υπευθύνου για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου κατά άρθρον 390 του Ποινικού Κώδικα.

*****

Αξιότιμε κε Εισαγγελέα, στόχος της παρούσας είναι η αναζήτηση και έρευνα της ύπαρξης ευθυνών όσων εν γνώσει ζημιώνουν την περιουσία του δημοσίου, της οποία βάσει νόμου ή δικαιοπραξίας έχουν την επιμέλεια ή διαχείριση, ήτοι όσων μεθόδευσαν ή καρπώθηκαν παράνομα την χορήγηση δανείων προς τα υπάρχοντα εν Ελλάδι πολιτικά κόμματα, έχοντας ως αποκλειστικό κίνητρο ίδιον όφελος, ήτοι διατελούντος αυτού εις βάρος της περιουσίας του δημοσίου, του κράτους και του κοινωνικού συμφέροντος.

Συγκεκριμένα υποστηρίζουμε ότι, πρόσωπα εντός των Διοικήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων διέπραξαν το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, τα οποία μόνον η Εισαγγελική έρευνα μπορεί να αποκαλύψει, δεδομένου ότι η Τράπεζα της Ελλάδας στο αίτημα για δημοσιοποίηση των όρων χορήγησης των δανείων στα κόμματα, ήδη από το έτος 1996, επικαλείται υπηρεσιακό- επαγγελματικό απόρρητο ενώ σε έγγραφο αυτής, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρεται ότι “οι όροι χορήγησης δανείων και παροχής εγγυήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα (επιτόκιο, διάρκεια κλπ), δεν καθορίζονται διοικητικά με αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά ελεύθερα με τραπεζικά κριτήρια, στο πλαίσιο της Συνθήκης της ΕΕ”.

Ο υπερβολικός και χωρίς καμία λογική δανεισμός των κομμάτων από πιστωτικά ιδρύματα είναι άδικος, προκαλεί αθέμιτο “ανταγωνισμό” μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, όμως, περισσότερο απ’ όλα, προκαλεί κίνδυνο μεγάλων ζημιών στην ίδια την Τράπεζα αλλά και κυρίως, στους Έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι τελικά καλούνται να πληρώσουν -μέσω αυξήσεων κεφαλαίων- τις ζημιές που κάθε έτος εμφανίζει η Τράπεζα.

Διότι η κατάρτιση συμβάσεων δανείων με ενώσεις προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα, δηλαδή τα κόμματα ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα) και ΝΔ (Νέα Δημοκρατία), χωρίς να έχουν προγενεστέρως εξασφαλισθεί τα συμφέροντα των πιστωτικών ιδρυμάτων κατ’ εφαρμογή των κανόνων χρηματοδότησης προκειμένου για αξιοπιστία και επαρκή εξασφάλιση της επιστροφής του πιστωθέντος κεφαλαίου (και των πιστωθησόμενων τόκων), αντ΄αυτού, αρκούντων στην εκχώρηση προς τα ιδρύματα της εισπραχθησόμενης κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων του Ν. 3023/2002, της οποίας όμως το ποσό δεν είναι σταθερό και διακυμαίνεται αναλόγως της εκλογικής ισχύος κάθε κόμματος, γεγονός γνωστό στα μηνυόμενα πρόσωπα, έχει ως αποτέλεσμα η «εξασφάλιση» από τις ενώσεις προσώπων των κομμάτων να εξαρτάται από τυχαίο και μη προβλέψιμο γεγονός.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στον Ελληνικό λαό η σκανδαλώδης ενέργεια των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν αδιαφανώς τροπολογία με την οποία χορηγήθηκε ποινική ασυλία στους τραπεζίτες για τα «θαλασσοδάνεια», ύψους περίπου 270 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν χορηγήσει με σχεδόν ανύπαρκτες εγγυήσεις στα δύο μεγάλα –κυρίως- κόμματα.

Σε μια εποχή που σύσσωμο το πολιτικό σύστημα “υπερασπίζεται” την ανάγκη της χρηστής διαχείρισης του Δημόσιου χρήματος, αποτελεί πρόκληση να ψηφίζονται τροπολογίες που εκθέτουν ανεπανόρθωτα το Ελληνικό Κοινοβούλιο και να εισάγονται εκπρόθεσμα και αδιαφανώς, χωρίς καμία ενημέρωση της Βουλής, προκειμένου να επιφυλάξουν αμνηστία και κάλυψη στους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Τραπεζών-δανειστών-των κομμάτων τους:

Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το «ΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ» για το παρασκήνιο, για τους συντάκτες, για την «περίεργη» υποβολή και αποδοχή της εκπρόθεσμης τροπολογίας των τριών Βουλευτών με βάση την οποία, “Δεν συνιστά απιστία για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών η σύναψη δανείων πάσης φύσεως προς το δημόσιο”.

Με τηνυπ΄αρ. πρωτ. 11121/29-5-2013 ερώτηση προς τον υπουργό οικονομικών απευθύναμε σε αυτόν ακριβώς το θέμα: της Χρηματοδότησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Πολιτικών Κομμάτων, όντες πεπεισμένοι ότι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία της Οικονομίας σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, αποτελεί η ύπαρξη ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δυστυχώς, μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο και τις πρόσφατες διαγραφές δανείων που έχουν συνάψει είτε πολιτικά κόμματα είτε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εγείρονται πολλά ερωτηματικά για την αρνητική επίπτωση που έχουν τέτοιες ενέργειες στη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Με τηνυπ΄αρ. πρωτ. 10482/13-5-2013 ερώτηση προς τον πρωθυπουργό τους υπουργούς οικονομικών, δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θίξαμε περαιτέρω, τα κάτωθι κρίσιμα ζητήματα περί των στοιχείων που προκύπτουν από την έρευνα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ που είχε αναθέσει ο Ε. Βενιζέλος σε έξι μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες από τη στιγμή που παρέλαβε. Αυτά είναι συντριπτικά. Δεν είναι μόνον η «τρύπα» των 116.000.000 ευρώ αλλά ότι ενδέχεται να αποδειχθεί ότι στο πηγάδι αυτό δεν υπάρχει το πεπερασμένο.

Την πραγματικότητα αποδίδει πολύ χαρακτηριστικά στο κύριο άρθρο του ο Νίκος Χατζηνικολάου στην REAL NEWS της Κυριακής 12-4-2013 ο οποίος μεταξύ άλλων γράφει:

«Η «μαύρη τρύπα» των 135 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και η κραυγαλέα αδιαφάνεια που τη… συνοδεύει δεν συνιστά απλώς και μόνον ένα εσωκομματικό ζήτημα, όπως ορισμένοι θέλουν να εμφανίζουν. Αντίθετα, μάλιστα, αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα εθνικής σημασίας και εθνικού ενδιαφέροντος. Αλλωστε τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Ελλάδα είναι κατά βάση κρατικοδίαιτα. Επισήμως επιχορηγούνται κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό και δευτερευόντως από συνδρομές και εισφορές μελών και φίλων. Και βέβαια είναι κοινό μυστικό ότι πολύ συχνά και ιδίως σε περιόδους που οι κομματικοί σχηματισμοί ασκούν εξουσία, στα… ανεπίσημα ταμεία τους, στα λεγόμενα «μαύρα» ταμεία, καταλήγουν κονδύλια ύποπτης προέλευσης και ακόμη πιο ύποπτης «στόχευσης» και σκοπιμότητας. Βλέπετε, αυτά τα χρήματα στη συνέχεια οδηγούν συνήθως, αν όχι πάντοτε, σε πολιτικές αντιπαροχές, που κοστίζουν πολύ ακριβά στη χώρα και στους πολίτες της…»

«Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι απολύτως βέβαιο ότι έχει στο συρτάρι της την περιβόητη λίστα Χριστοφοράκου. Και βέβαια κανείς δεν ξεχνά ότι παρά την παραδοχή Τσουκάτου πως επί ημερών Σημίτη εισέρρευσαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ 1 εκατ. μάρκα από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, δεν άνοιξε ρουθούνι… Ούτε δικαστικός έλεγχος έγινε ποτέ, ούτε καν κατάθεση ζητήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ!»

Είναι η ώρα του εισαγγελέα!»

Είναι γεγονός ότι όλα τα βιβλία από το 2004 μέχρι το 2007 έχουν εξαφανισθεί. Αναζητήθηκαν σε κάθε μεριά που θα μπορούσαν να είναι, αλλά δεν βρέθηκε ούτε φύλλο. Και αυτή η εξαφάνιση δεν μπορεί να σχετίζεται με το τυχαίο. Αντίθετα, έρχεται να ενισχύσει τα ευρήματα του ελέγχου που έκαναν οι έξι εταιρίες για την μαύρη τρύπα των 116.000.000 ευρώ.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» με απλά χαρτάκια, έδιναν εντολή στον ταμία να δώσει 1.000.000 ευρώ, 100.000 ευρώ και ούτω καθεξής. Χωρίς κανένα παραστατικό, υπογραφές και ό,τι απαιτούν οι στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και χρήστης διαχείρισης, που κάνει και η πιο μικρή επιχείρηση, αλλά και απαιτεί ο Κώδικας Φορολογικών Στοιχείων, όταν μάλιστα τα χρήματα προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση.

Αναφερόμενη σε έναν από τους στενούς συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, επισημαίνει ότι είχε πάρει 800.000 ευρώ και ουδέποτε έδωσε κάποιο παραστατικό για το που πήγαν αυτά τα λεφτά.

Μετά την ανάληψη του κόμματος από τον Ε. Βενιζέλο, ο υπεύθυνος επί των οικονομικών του ζήτησε στοιχεία για 300.000 ευρώ που είχε πάρει, αλλά ομοίως, δεν πήρε καμία απάντηση.

Στην ίδια λογική, η Κάτια Μακρή στη «Real News» γράφει πως «παραστατικά σχεδόν ενάμισι χρόνου λείπουν από το λογιστήριο του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τον οικονομικό έλεγχο της Ιπποκράτους. Τα αρχεία φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί για όλο το 2004 και για τους πρώτους μήνες του 2005».

Τα στοιχεία είναι άφαντα, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει έσοδα-έξοδα και σκοπούς δαπανών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οπότε και πρωτοανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου τα προεδρικά ηνία.

Τα χαμένα παραστατικά, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αλλά εκτείνονται σε όλη την διάρκεια του ελέγχου που διενεργούν οι εταιρίες ορκωτών λογιστών από το 2004 έως το 2010.

Μέχρι στιγμής, τα ποσά που έχουν αναληφθεί «με μία πρόχειρη υπογραφή σε μία λευκή σελίδα», όπως περιγράφουν οι γνωρίζοντες τα πράγματα, αγγίζουν τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Εξ’ αυτών, παραστατικά για δαπάνες ύψους 800.000 ευρώ ζητούνται από τον πρώην γενικό διευθυντή του κόμματος και νυν διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αποδείξεις για έξοδα 300.000 ευρώ από τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκο Αθανασάκη, ενώ περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευτεί με την υπογραφή της Κατερίνας Καλογεροπούλου, γραμματέως του πρώην προέδρου, που βρισκόταν στο πλευρό του από τα χρόνια του υπουργείου Εξωτερικών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό το «ορφανό» ποσό μπορεί να αγγίζει και τα 3 εκ. ευρώ, αν προστεθούν και 500.000 ευρώ που έχουν αναληφθεί με απ’ ευθείας εντολή και υπογραφή του ίδιου του Γ. Παπανδρέου.

Επιπροσθέτως, οι «μαύρες τρύπες» ενδέχεται να διογκωθούν καθώς ο έλεγχος δεν έχει κλείσει ακόμη, ενώ οι εταιρίες ανακαλύπτουν καθημερινά «γκρίζες ζώνες», κάποιες εκ των οποίων ψευτοκαλύπτονται από τα παραστατικά που βρίσκονται στο λογιστήριο της Ιπποκράτους και άλλες μένουν σε εκκρεμότητα. Απομένει να γίνει η τελική «σούμα» και το άθροισμα των εσόδων-εξόδων με βάση τα τιμολόγια που ζητούνται από κομματικά στελέχη, ταξιδιωτικά γραφεία, εταιρίες παραγωγής εκδηλώσεων, διαφημιστικές αλλά και κάθε είδους προμηθευτές.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών που έχουν αναλάβει τον έλεγχο (Grand Thorton, Ernst and Young, KPMG, Deloitte Touche, PWC Greece) εγκαταστάθηκαν για ένα δίμηνο εντός του κόμματος και από τον Δεκέμβριο και ύστερα, οπότε και ολοκλήρωσαν την πρώτη συλλογή στοιχείων παίρνοντας αντίγραφα από τους κομματικούς φωριαμούς, επέστρεψαν στα γραφεία τους για την επεξεργασία, ζητώντας διαρκώς συμπληρωματικά στοιχεία.

Ως εκ των άνω, ερωτώνται οι ιθύνοντες:

–  Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον Ε. Βενιζέλο να στείλει απ’ ευθείας στον εισαγγελέα το πόρισμα των έξι διεθνών οίκων, που διενεργούν εδώ και ένα χρόνο τον έλεγχο για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ;

–  Η κυβέρνηση με δεδομένο ότι με χρήματα του ελληνικού λαού έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ότι στα Δ.Σ. αυτών συμμετέχουν ως εκπρόσωποι του κράτους κυβερνητικοί εκπρόσωποι –ως μέλη- πως θα προφυλάξει το δημόσιο συμφέρον, από την απάτη που επιχειρείται εις βάρος του κρατικού κορβανά με τα ανεγγύητα δάνεια των κομμάτων;

–  Συγκεκριμένα πως θα προφυλάξει τα χρήματα του ελληνικού λαού από την δημοσιευθείσα πονηρή και αξιόποινη μεθόδευση του Ε. Βενιζέλου («Ελευθεροτυπία» 5-5-2013) που αποβλέπει στην απαλλαγή του κόμματος από χρέη που το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτός είναι ο λόγος που σκέπτεται την αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ, αν όμως προηγουμένως διασφαλιστεί ότι με αυτόν τον τρόπο τα χρέη του κόμματος θα διαγραφούν. Οι κινήσεις αυτές όπως ξεδιάντροπα δηλώνουν και χωρίς κανένα φόβο για ποινικό κολάσιμα, τα έχουν συζητήσει και τα έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό στο επιτελείο του Βενιζέλου;

Αυτό δεν θεωρείται προμελετημένο έγκλημα εις βάρος του Δημοσίου και των κρατικών τραπεζών;

–  Πως απαντάτε στους Έλληνες που με θυμό και οργή θέτουν το ερώτημα πως γίνεται την ώρα που το κράτος «κυνηγά» και απειλεί με κατασχέσεις τον κάθε ταλαίπωρο μικροοφειλέτη, την ίδια στιγμή να κάνει τα «στραβά μάτια» στα κόμματα, που σε συνεργασία με τους τραπεζίτες συνεχίζουν να παίρνουν και άλλα δάνεια, στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εξακολουθούν να χρωστούν;

–  Επίσης οι Έλληνες φορολογούμενοι ερωτούν πως γίνεται ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας –ως κύριος εκφραστής της ακολουθούμενης σκληρής πολιτικής – να παραμένει σε ρόλο απλού θεατή, όταν το… πάρτι συνεχίζεται σαν να μη τρέχει τίποτα, την ώρα που το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα ανακεφαλαιοποιείται με χρήματα κυρίως του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των δανειστών, ουσιαστικά όμως με τις θυσίες των Ελλήνων φορολογούμενων;

–  Πως γίνεται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όχι μόνο να μην εμφανίζονται να καταβάλλουν τις απαιτούμενες δόσεις, αλλά να συνεχίζουν να δανειοδοτούνται με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για το 2012;

–  Συμφωνούν και δίνουν θετική ψήφο οι παράγοντες των ελεγκτικών οίκων, που έχουν διοριστεί επίτροποι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλόμενων από τα κόμματα να περνά είτε σε λογαριασμούς προβλέψεων είτε να καλύπτεται μέσω διαδοχικών ρυθμίσεων;

–  Συμφωνούν που με διάφορους τρόπους, τα δάνεια χαρακτηρίζονται ενήμερα, με την ευθύνη της ακρίβειας (των στοιχείων) να βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις διοικήσεις των τραπεζών, που συντάσσουν τους ισολογισμούς και τους ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές που τους υπογράφουν;

–  Τόσο η KPMG, που έχει διοριστεί επίτροπος στο σχήμα της Πειραιώς (ο όμιλος περιλαμβάνει πλέον έξι τράπεζες και δίκτυα), όσο και η Grand Thornton, που έχει αναλάβει την Εθνική και την Eurobank, αλλά και η Mazars, που είναι επίτροπος στην Alpha Bank, δεν έχουν ευθύνη για τα στοιχεία ισολογισμού;

–  Επί της ουσίας, οι τρεις επίτροποι δεν μπορούν να βεβαιώσουν εάν όντως ένα κομματικό δάνειο είναι ενήμερο ή όχι, εάν καταβάλλονται τόκοι ή όχι, εάν πληρούνται οι όροι αναχρηματοδότησης ενός κόμματος, που δεν παύει να είναι ένας οφειλέτης όπως χιλιάδες άλλοι;

–  Οι σχέσεις των κομμάτων με τις τράπεζες διέπονται από διασταλτική ερμηνεία της έννοιας του «ενήμερου»;

–  Παρέχεται η ευχέρεια στη διοίκηση μιας τράπεζας να περάσει σε ειδικό λογαριασμό ακόμη και ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο ή να το εγγράψει στο λογαριασμό προβλέψεων;

–  Μετά την έγγραφη απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδας στη Βουλή που αναφερόταν πως η διαβίβαση των στοιχείων για το δανεισμό των κομμάτων –δάνεια, οφειλές κτλ- επιτρέπεται μόνο προς τις εξεταστικές επιτροπές, οι Εισαγγελικές Αρχές, οι Οικονομικοί Επιθεωρητές, ο Γεν. Γραμματέας του ΣΔΟΕ, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η Εισαγγελέας Διαφθοράς, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς κ.α. ανεξάρτητες ή ελέγχουσες αρχές εζήτησαν τα στοιχεία; Εάν όχι γιατί, δεν γίνονται επίορκοι;

–  Πως γίνεται ενώ ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ απέφυγε το «μαύρο χρήμα» (αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το επιτελείο του κ. Παπανδρέου), σε σύγκριση με το παρελθόν να μην έχουν ακόμα κινηθεί οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, οι ανεξάρτητες Αρχές ή οι Εισαγγελείς διαφθοράς;

–  Δεν είναι αξιόποινη πράξη και πράγματι πληγή το μαύρο, πολιτικό χρήμα, η αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά τους πόρους των κομμάτων και των πολιτικών, πληγή με πολλαπλές συνέπειες; Εάν ναι τότε γιατί δεν έχουν ασκηθεί ακόμα διώξεις κατά παντός υπευθύνου, μετά την συγκλονιστική δημόσια ομολογία του Θ. Τσουκάτου;

– Γιατί δεν έγινε ποτέ δικαστική διερεύνηση, μετά την δημόσια παραδοχή Τσουκάτου για το 1 εκατ. ευρώ που μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ από τα μαύρα χρήματα της Siemens;

–  Υπάρχουν ευθύνες επίορκων δικαστών, που δεν ενήργησαν αυτεπαγγέλτως, από τότε μέχρι σήμερα, παρά τα ομολογημένα κολάσιμα ποινικά και φορολογικά εγκλήματα, από τον κ. Θ. Τσουκάτο σε συνέντευξή του στο γνωστό εκδότη – δημοσιογράφο Γ. Τράγκα – στο περιοδικό CRASH για τις κρυφές χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ;

–  Γιατί καμία πρωτοβουλία δεν έχετε αναλάβει προκειμένου να διώξετε τη βαριά σκιά που πλανάται στη δημόσια ζωή;

Επειδή όταν πλησίαζε η ώρα της άσκησης διώξεων στα κομματικά στελέχη στο πλαίσιο έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων, φρόντισαν οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης, να διασφαλίσουν με τροπολογία στη Βουλή ότι οι διοικήσεις εκείνων των τραπεζικών ιδρυμάτων, που χορήγησαν θαλασσοδάνεια στα κόμματα, χωρίς ικανές εξασφαλίσεις και εγγυήσεις δεν θα αντιμετωπίσουν τις ποινικές και οικονομικές συνέπειες. Όλα επρόκειτο να θεωρηθούν κανονικά και με το νόμο.

Επειδή τα ποσοστά καταρρέουν και η κρατική χρηματοδότηση βαίνει μειούμενη, τα δάνεια τρέχουν και η «τρύπα» στα οικονομικά μοιάζει απίθανο να καλυφθεί.

Επειδή είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να αποτραπεί κάθε συνειρμός περί αδιαφάνειας και συναλλαγής, ως εκ τούτου, πρέπει να δοθούν στην Εθνική αντιπροσωπεία και στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι εξασφαλίσεις όλων των υπ’ όψιν δανείων των πολιτικών κομμάτων

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας

 

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Την άσκηση της ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου και την παραδειγματική τιμωρία τους.

Διορίζουμε πληρεξούσιο δικηγόρο μας την Κωνσταντίνα Σωτ. Φουντέα (ΑΜ/ΔΣΑ 22497), κάτοικο Αθηνών, οδός Ερμού 18.

Σχετικά έγγραφα συνυποβάλλουμε:

1) Την υπ΄αρ. πρωτ. 9454/10-4-2013 ερώτηση προς τον υπουργό οικονομικών.

2) Την υπ΄αρ. πρωτ. 10428/10-5-2013 ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

3) Την υπ΄αρ. πρωτ. 10482/13-5-2013 ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

τους υπουργούς οικονομικών, δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

4) Την υπ΄αρ. πρωτ. 11121/29-5-2013 ερώτηση προς τον υπουργό οικονομικών.

5) Το το υπ΄αρ. πρωτ. ΓΔ 1441/23.04.2013 Έγγραφο- Απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

6) Το υπ΄αρ. πρωτ. 391/22-05-2013 Έγγραφο- Απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αθήνα, 28.06.2013

Ο μηνυτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Ανεξάρτητος Βουλευτής

Γ.Γ. Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

http://www.newsbomb.gr/politikh/story/325033/minysi-gia-ti-hrimatodotisi-ton-kommaton#ixzz2ptQiQWyT

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

 

Μήνυση κατά ΑΤΕ για τα δάνεια των κομματων

Μήνυση κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από το Χωνί

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής.

ΑΝ.ΕΛ: Μηνυτήρια αναφορά για παράνομη χρηματοδότηση κομμάτων

Σημεία και τέρατα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ

Το νέο σκάνδαλο: Η οικονομική διαχείριση του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου και ΣΙΑ

Siemens – Αμετάκλητη απόφαση γερμανικού δικαστηρίου για δωροδοκία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

5 comments on “Μηνυτήρια αναφορά για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων.

 1. Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

  Το σκάνδαλο με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που νομίζουμε !!!

  ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΠΛΟ & ΤΡΙΠΛΟ-ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
  Την εκχωρούσαν δύο και τρεις φορές τα κόμματα στις τράπεζες, εξασφαλίζοντας παράνομα δάνεια, τα οποία στη συνέχεια έγιναν θαλασσοδάνεια και τα πληρώσαμε οι Πολίτες με την ανακεφαλαιοποίηση και την ενίσχυση της ρευστότητας του χρεοκοπημένου ελληνικού τραπεζικού συστήματος !!!

  http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2015/07/blog-post_748.html

 2. Μηνυτήρια αναφορά της Χρυσής Αυγής για τα μαύρα ταμεία του ΠΑΣΟΚ

  ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

  ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

  Του πολιτικού κόμματος ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ που εδρεύει στην Αθήνα, Λεωφ. Μεσογείων 135, όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον Βουλευτή Επικρατείας Χρήστο Παππά

  ΚΑΤΑ

  Παντός υπευθύνου που θα προκύψει από την εισαγγελική έρευνα

  Αξιότιμη κυρία Εισαγγελέα,

  Εγκαλώ κάθε υπεύθυνο για τους ακόλουθους νόμιμους, βάσιμους και αληθείς λόγους:
Έχει γίνει πανελληνίως γνωστό και απασχόλησε όλα τα δημοσιογραφικά μέσα η ύπαρξη πορίσματος ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΓΝΩΣΤΟΤΕΡΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (και πιο συγκεκριμένα των Grand Thorton, Ernst and Young, KPMG, Deloitte Touche και PWC Greece) δια την οικονομική διαχείριση κρατικών επιχορηγήσεων και άλλων κονδυλίων από την κοινοβουλευτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ δια την περίοδο 2007 -2010, εκ του επαγωγικού συμπεράσματος του οποίου προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης κακουργηματικών αξιοποίνων πράξεων από όργανα του ανωτέρω κόμματος.

  Τα στοιχεία αυτά αφορούν αξιόποινες πράξεις των συλλογικών οργάνων διοίκησης-υψηλόβαθμων στελεχών και βουλευτών του κόμματος “Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα”, οι οποίες φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας. Η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Η δραστηριότητα αυτή εκθέτει όχι μόνον τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, αλλά και την ίδια τη χώρα, τη δημοκρατική της παράδοση, το νομικό της πολιτισμό, τις δεσμεύσεις της υπό το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αντιμετώπισή της, κατά συνέπεια, επιβάλλει την εγρήγορση της Πολιτείας και την ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων μέσων που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.
Εντούτοις και παρά τη σχετική δημοσιότητα όλων των ανωτέρω επιβαρυντικών στοιχείων, ουδείς δικαστικός λειτουργός ενήργησε τα εκ του νόμου επιβαλλόμενα προς εξέταση της εν λόγω υποθέσεως, το δε σχετικό πόρισμα έως και σήμερα «αγνοείται», παρέχεται δε έτσι ικανός χρόνος σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εξαλείψουν κάθε ενοχοποιητικό στοιχείο ικανό να αναδείξει την όποια εγκληματική δραστηριότητα.

  Επειδή τα ανωτέρω έχουν ανακοινωθεί και αποτελούν γεγονότα γνωστά στις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, οι οποίες ήδη όφειλαν, ανταποκρινόμενες στο ρόλο τους, δια των αρμοδίων οργάνων να καλέσουν κάθε σχετικό με την υπόθεση πρόσωπο – καθήκον το οποίο μέχρι και σήμερα παραλείπουν δια λόγους αγνώστους εις ημάς.
Επειδή δια την δικαιοσύνην προφανώς δεν αποτελεί προτεραιότητα η εξέταση τόσο σοβαρών υποθέσεων, που μάλιστα αφορούν σε ζητήματα υψίστου δημοσίου συμφέροντος, προκύπτει δε κατά ότι κατά παράβαση της λογικής εμφανίζεται να αγνοεί τα όσα ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ έχει ήδη πληροφορηθεί.

  ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΚΑΘΗΚΟΝ μας να ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΜΕ διά της επισήμου οδού με το παρόν τα ως άνω πραγματικά περιστατικά και ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ την ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΩΣ ΑΝΩ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΣ Σας ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ (βλ. συνημμένο στην παρούσα υπ’ αριθ. 1). ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΘΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΟΙΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

  Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΑΡΧΗ ΚΑΘΕ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΕΜΠΕΔΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ, ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Ως ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΥΠΑΚΟΗ.

  ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ – ΑΝΑΦΟΡΑΣ Ή ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΜΕΣΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ, ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΔΙ’ ΗΜΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ.

  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ

  Να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά ΠΑΝΤΌΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ για τις ως άνω τελεσθείσες κακουργηματικές πράξεις

  Αθήνα, 27-09-2013

  Τα σχετικά αποσπάσματα από τον Τύπο:

  “Σημεία και τέρατα για την οικονομική διαχείριση του ΠΑΣΟΚ τη χρονική περίοδο 2007-2010 περιλαμβάνει το πόρισμα που συνέταξαν κατόπιν εντολής της σημερινής ηγεσίας του κόμματος πέντε διεθνούς κύρους ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες ορκωτών λογιστών και πιο συγκεκριμένα οι Grand Thorton, Ernst and Young, KPMG, Deloitte Touche και PWC Greece. Η «μαύρη τρύπα», που επιβεβαιώνεται από αξιόπιστη κομματική πηγή και χαρακτηρίζεται «βόμβα», υπερβαίνει το ιλιγγιώδες ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται περίπου 14,5 εκατ., τα οποία υπήρχαν στο αποθεματικό του ΠΑΣΟΚ το 2007, και για λόγους που δεν έχει καταστεί δυνατόν να εξηγηθούν έκαναν «φτερά».

  Με βάση τα ίδια συνταρακτικά στοιχεία, 500.000 ευρώ εμφανίζονται ως δαπάνες που έχουν εγκριθεί με την υπογραφή του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Γιώργου Παπανδρέου. Επίσης, ποσό περίπου 800.000 ευρώ φέρεται να εμφανίζεται στο όνομα του Νίκου Αθανασάκη, διευθυντή την επίμαχη περίοδο του πολιτικού γραφείου του κ. Παπανδρέου και μετέπειτα διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Δαπάνες ύψους 1,5 εκατ. ευρώ αποδίδονται στο όνομα «Καλογεροπούλου», η οποία είχε διατελέσει συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών και αργότερα μετακόμισε στο γραφείο του πρώην γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, με δικό της γραφείο και αρμοδιότητα τις μετακινήσεις και τις αποστολές του προέδρου και των κομματικών στελεχών.

  Επιπλέον, για την ίδια τριετία, στα 53,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες προς γνωστό ταξιδιωτικό πρακτορείο με το οποίο συνεργαζόταν το ΠΑΣΟΚ για αποστολές στελεχών του Κινήματος, ενώ εντοπίστηκαν να έχουν εκδοθεί 45.000 αεροπορικά εισιτήρια για ένα μόνο χρόνο. Ολα τα παραπάνω ποσά εμφανίζονται να φέρουν και την υπογραφή του κ. Σπυρόπουλου, που συνυπέγραφε με τη θεσμική ιδιότητα του γενικού διευθυντή. Το εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι ότι για καμία από τις δαπάνες που εντόπισαν οι ορκωτοί λογιστές δεν υπάρχουν νόμιμα παραστατικά, καθώς όλες οι υπογραφές έμπαιναν σε ανεπίσημα έγγραφα. Η πρώτη ενημέρωση των έκπληκτων ελεγκτών προς την ηγεσία της Ιπποκράτους πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες.

  
Να σημειωθεί ότι το ίδιο διάστημα 2007-2010 το ΠΑΣΟΚ συνέχιζε να δανειοδοτείται, προκειμένου να καλύπτει τις αυξημένες οικονομικές του υποχρεώσεις. Η διαφαινόμενη -με βάση το πόρισμα- κατασπατάληση δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι διαπιστώνεται σε μια εποχή «γαλαντομίας» εκ μέρους του Κινήματος, κατά την οποία έγινε η μετακόμιση στα πολυτελή γραφεία της Ιπποκράτους με τις υπερβολικές ανέσεις και το γυμναστήριο, αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των απασχολουμένων στο κόμμα, ενώ το ίδιο γενναιόδωρες ήταν και οι δημοσιογραφικές αποστολές. Τελικά φαίνεται ότι «λεφτά υπήρχαν», όχι βεβαίως για τους εργαζόμενους του Κινήματος, που έμεναν επί μήνες απλήρωτοι και πρόσφατα τους τέθηκε σχεδόν εκβιαστικά το δίλημμα ή να δεχτούν δραστικό ψαλίδι στις αποδοχές του ή να παραιτηθούν”.

  http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/egklhmatikh-organwsh-to-pasok1

  https://justiceforgreece.wordpress.com/αναφορές/μηνυτήρια-αναφορά-της-χρυσής-αυγής-γι/comment-page-1/#comment-12093

 3. 06.07.2016

  5.200.000 € στο ΠΑΣΟΚ με εγγύηση την αξιοπιστία του

  Τι είπε στη Βουλή ο (Φ. Καραβίας) της Eurobank για τα δάνεια κομμάτων

  Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το πάρτι που είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια με δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ από τράπεζες, δίχως καμία διασφάλιση στις περισσότερες περιπτώσεις!
  Μετά την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, χθες σειρά πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας.

  Στην εισηγητική τοποθέτησή του ισχυρίστηκε ότι από την έρευνα που έγινε προκύπτει «ότι δεν υπάρχει στοιχείο μη νομιμότητας στην έγκριση κάποιων δανείων για ΜΜΕ και για τα κόμματα». Πάντως από τις ερωτήσεις που ακολούθησαν προέκυψαν πολλές γκρίζες ζώνες και κυρίως αποκαλύφθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δανειζόταν δίνοντας μόνο… υποσχέσεις! Βεβαίως αυτά τα δάνεια δεν διαχειρίστηκε ο ίδιος ο κ. Καραβίας, αφού παρέλαβε μια άκρως προβληματική κατάσταση από τους προκατόχους του, κυρίως από τον Χρήστο Μεγάλου αλλά και όσους διηύθυναν την τράπεζα τις επίμαχες περιόδους.

  Οπως παραδέχθηκε ο κ. Καραβίας, το ΠΑΣΟΚ πήρε δάνειο από τη Eurobank ύψους 5.200.000 ευρώ προσκομίζοντας απλώς μια επιστολή. Δεν υπήρχε ούτε καν η επίκληση της κρατικής χρηματοδότησης του έτους, την οποία άλλωστε είχε δώσει ήδη ως διασφάλιση σε άλλη τράπεζα. Επρόκειτο μάλιστα για το τρίτο συνεχόμενο δάνειο που είχε δοθεί από τη Eurobank στο ΠΑΣΟΚ.

  «Οντως στο ΠΑΣΟΚ για τη δανειοδότηση είχαμε λάβει υποσχετική επιστολή. Εκανα την ίδια ερώτηση στις νομικές υπηρεσίες και μου είπαν ότι η υποσχετική επιστολή είναι νομικά ισχυρή και σύμφωνη με τις διαδικασίες της τράπεζας. Υπάρχει παρανόηση για το αν πρέπει να υπάρχουν εξασφαλίσεις πίσω από όλα τα δάνεια. Εξετάζουμε σειρά από κριτήρια, όπως τις χρηματοροές. Δίνουμε και ανοικτά δάνεια, αν είναι ισχυρός ο ισολογισμός» υποστήριξε ο κ. Καραβίας και πρόσθεσε: «Ενα πρώτο δάνειο δόθηκε το 2008 και αποπληρώθηκε το 2009. Ακολούθησε νέο δάνειο το 2009, που εξοφλήθηκε το 2010. Αλλο ένα (σ.σ.: το επίμαχο με την… υποσχετική) το 2010, το οποίο έχει καταγγελθεί. Το ΠΑΣΟΚ είχε τότε 20.000.000 έσοδα. Το ποσό αυτό του δανείου είναι μικρό σε σχέση με τον συνολικό δανεισμό. Με όλα αυτά τα στοιχεία η επιτροπή αποφάσισε να δώσει το δάνειο».

  Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η τράπεζα έχει ήδη καταγγείλει τα (μη εξυπηρετούμενα) δάνεια σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., τα οποία μαζί με τους τόκους φτάνουν τα 13.000.000 ευρώ, 5.200.000 ευρώ στο ΠΑΣΟΚ (με την υποσχετική επιστολή) και 3.300.000 ευρώ στη Ν.Δ. χωρίς τους τόκους. «Εχουμε διερευνήσει όλους τους πιθανούς τρόπους για να διευθετηθεί το ποσό, ενώ η τράπεζα έχει έρθει σε επαφή με τα δύο κόμματα. Η Ν.Δ. ανταποκρίθηκε, όχι όμως και το ΠΑΣΟΚ» είπε. Και στην ερώτηση αν «ήταν προς όφελος της τράπεζάς σας όσα δάνεια δώσατε σε κόμματα;» απάντησε ότι «εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν ήταν προς όφελος της τράπεζας κάποια δάνεια που δώσαμε. Είχε απώλειες η διαδικασία αυτή».

  http://www.dimokratianews.gr/content/64291/5200000-eu-sto-pasok-me-eggyisi-tin-axiopistia-toy#.V3zlQgbF7zY.twitter

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.