Μηνυτήρια αναφορά για τα 4,7 τρις που κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους

 

ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου με αρ. πρωτ. 4876/18-7-2014

Προς
Κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
Κ. Εισαγγελέα αντιμετώπισης της διαφθοράς
Κύριο Εισαγγελέα Αθηνών
Κοιν. κ. Πρωθυπουργό, Υπουργό Παιδείας, Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Βουλευτές
ΣΕEΔΔ, ΣΔΟΕ, Εισαγγελία, Ειδικούς Γραμματείς, ΜΜΕ

Θέμα: «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ, ΔΙΑΦΥΓΗΣ δις ΕΥΡΩ, ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΜΗ ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΚΛΠ…» κλπ..

«Θα έρθει και εσένα η σειρά σου που πρόδωσες την πατρίδα σου. Οι ξένοι επικυρίαρχοι θα σε χρησιμοποιήσουν προσωρινά, ώσπου να επιβληθούν και μετά θα σε «πετάξουν και εσένα», σύμφωνα με την λογική του Χίτλερ, ότι αφού πρόδωσες την πατρίδα σου έχεις χαρακτήρα προδότη και γιαυτό θα προδώσεις και τους ίδιους, αν σου δοθεί η ευκαιρία, οπότε δεν σε θέλουν ούτε εσένα προδότη της πατρίδας σου, ούτε τους ρουφιάνους που επιβίωναν με την «ρουφιανιά» τόσα χρόνια. Στην «νέα φεουδο-τραπεζοδικτατορία», οι επικυρίαρχοι θα διοικούν απευθείας, χωρίς τοποτηρητές, προδότες και «ρουφιιάνους»!

Το 30% του αφορολόγητου κεφαλαίου βρίσκεται στην Ελβετία και ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Λουξεμβούργο, οι Μπαχάμες, τα νησιά Κεϊμάν ενώ ένα μικρότερο ποσό βρίσκεται στο νησάκι της Μάγχης Τζέρσεϊ.
Focus: «Πώς οι Έλληνες ολιγάρχες λεηλατούν το κράτος τους»
Διώτης, Καπελέρης στον ανακριτή για την Λίστα Λαγκάρντ.

Κύριε Εισαγγελέα,
Κύριε Υπουργέ, Κυρίες, Κύριοι,

Με την παρούσα αιτούμαστε την ποινική δίωξη, όσων βγάλανε παράνομα χρήματα στο εξωτερικό, δεν δηλώνονται στην Εφορία, φοροδιαφεύγουν, δεν τα επιστρέφουν στην Ελλάδα και καθώς αιτούμαστε την ποινική δίωξη, όσων κρατικών υπαλλήλων δεν φρόντισαν να μην φύγουν τα χρήματα, να μην ξανα-επιστραφούν στην Ελλάδα, να μην διωχτούν ποινικά οι κάτοχοί τους, όπως δεν διώχτηκαν οι αναγραφόμενοι στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» και δια της παρούσης αιτούμαστε την ποινική δίωξη όσων είναι στην «λίστα Λαγκάρντ», στην «λίστα ΣΔΟΕ» ή σε παρόμοιες λίστες. …
Σε μια χρονική περίοδο, όπου η Ελλάδα βυθίζεται σε μια μεγάλη οικονομική –κρίση, μια μερίδα πολιτών φέρεται να έχει (-ουν) αμύθητα χρήματα στο εξωτερικό σε «φορολογικούς παραδείσους», δηλ. Ελβετία, Λουξεμβούργο, Κάιμαν νησιά, Λιχτενστάιν, Αγγλία κλπ…

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΜΑΜΟΥΘ 4,7 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ!
Και μόνο η φράση «φορολογικός παράδεισος» κρύβει κάτι το μυστηριώδες. Το πιο καλά φυλαγμένο μυστικό τους είναι το πραγματικό κεφάλαιο που βρίσκεται στις μικρές αυτές φορολογικές «οάσεις» του… πλανήτη.
Ο νεαρός οικονομολόγος Γκαμπριέλ Ζουκμάν, μετά από συστηματική έρευνα, κατάφερε να δώσει ένα συγκεκριμένο νούμερο, που μοιάζει πραγματικά αστρονομικό: 4,7 τρισ. ευρώ «κρύβονται» στις φορολογικές οάσεις, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% του ιδιωτικού πλούτου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Ζουκμάν, το ποσό προκύπτει πρωτίστως από αξιόγραφα και funds και δεν συνυπολογίζει για παράδειγμα ασφάλειες ζωής, σκάφη, σαλέ ή πολύτιμα έργα τέχνης που έχουν «χρεωθεί» σε κάποια από τις χώρες που προσφέρουν φορολογική «ασυλία». Σε αυτή την περίπτωση το συνολικό ποσό θα ανερχόταν στο 11% του παγκόσμιου ιδιωτικού πλούτου.
Ο μόλις 27 ετών οικονομολόγος του London School of Economics υπολόγισε ότι εάν τα ποσά αυτά είχαν φορολογηθεί, τα κράτη θα είχαν στη διάθεσή τους επιπλέον 120 δισ. ευρώ ετησίως, που, όπως λέει ο ίδιος, φτάνουν και περισσεύουν για να σβήσουν τα χρέη τους εν μια νυκτί.

Ενδεικτικά η Sueddeutsche Zeitung με στοιχεία του Ζουκμάν αναφέρει ένα ενδεικτικό μέγεθος, για να μπορέσει να καταλάβει και ο πλέον αδαής αναγνώστης τι σημαίνει η μη φορολόγηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων: τα μη φορολογημένα κεφάλαια από την Γερμανία σε φορολογικούς παραδείσους ανέρχονται σε 360 δισ., όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του Βερολίνου ανέρχεται σε 300 δισ. ευρώ.

Ο τρόπος με τον οποίο εκτίμησε το συνολικό νούμερο ήταν η αξιολόγηση της διεθνούς ροής κεφαλαίου. Θεωρητικά οι εκροές κεφαλαίου από όλες τις χώρες θα έπρεπε να ισοδυναμούν με τις παγκόσμιες εισροές κεφαλαίου, δηλαδή ένα ποσό θα πρέπει να καταγράφεται ως έμβασμα μία φορά ως κατάθεση και μία φορά ως ανάληψη.
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, όμως, δεν δείχνουν συμφωνία μεταξύ εισροών και εκροών και ένα σημαντικό ποσοστό χρήματος μοιάζει να εξαφανίζεται χωρίς να επανεμφανίζεται πουθενά.
Αυτά είναι τα τρισεκατομμύρια που βρίσκονται «παρκαρισμένα» σε φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με τον Ζουκμάν. Το 30% του κεφαλαίου βρίσκεται στην Ελβετία και ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Λουξεμβούργο, οι Μπαχάμες, τα νησιά Κεϊμάν ενώ ένα μικρότερο ποσό βρίσκεται στο νησάκι της Μάγχης Τζέρσεϊ.
Σύμφωνα με τον Γκαμπριέλ Ζουκμάν το 80% των χρημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στους φορολογικούς παραδείσους, δεν έχει δηλωθεί στην εφορία. Τα στοιχεία που έχει χρησιμοποιήσει βασίζονται σε στατιστικές της ελβετικής Credit Suisse.

Ο Γάλλος οικονομολόγος επισημαίνει μιλώντας στη «Sueddeutsche Zeitung» ότι «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή στον αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής» και προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Η επιβολή ενός φόρου περιουσίας για να μειωθεί η «εκρηκτικά αυξανόμενη ανισότητα» είναι μόνο το πρώτο βήμα. Ο Ζουκμάν θεωρεί ότι η λύση είναι η κατάρτιση μιας «βίβλου» του κεφαλαίου, κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Οι επαναστάτες είχαν δημιουργήσει έναν κατάλογο όλης της διαθέσιμης ακίνητης περιουσίας για να μην επιτρέψουν τη φοροδιαφυγή από κλήρο και ευγενείς. Κατά την άποψη του Ζουκμάν μια ανάλογη λίστα θα ήταν χρήσιμη σήμερα, υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πόσα από αυτά ανήκουν σε Έλληνες και γιατί δεν διώκονται για φοροδιαφυγή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ…? Ήδη διώκονται λίγοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος…
ΘΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50.000 ΕΥΡΩ!!!

«Βασικό αδίκημα» που μπορεί να συνδεθεί με διώξεις για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος θεωρεί πλέον η εφορία το να έχει κάποιος ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Στοχοποιούνται όμως έτσι…
και ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν ρευστό για να πληρώνουν φόρους και χαράτσια, ή και όσοι «ενοχοποιούνται» για αδικαιολόγητο πλουτισμό μέσω των έμμεσων τεχνικών ελέγχου (δηλαδή με διασταυρώσεις εξ αποστάσεως και χωρίς να έχει πιαστεί κανείς σε φορολογικό έλεγχο πχ για μη έκδοση αποδείξεων, εικονικά τιμολόγια κλπ).
Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενεργοποιείται διάταξη του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, με βάση την οποία στο εξής θα θεωρούνται ύποπτοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος:

-όσοι φορολογούμενοι έχουν καθυστερήσει για περισσότερους από τέσσερις μήνες να καταβάλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 50.000 ευρώ,

-όσοι έχουν καθυστερήσει πέραν του τετραμήνου να εξοφλήσουν ποσά άνω των 10.000 ευρώ προς το Δημόσιο και ταυτόχρονα έχουν διαπράξει παραβάσεις μεγάλης φοροδιαφυγής συνολικού ύψους άνω των 40.000 ευρώ
Οι φορολογικές αρχές, δηλαδή τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι Δ.Ο.Υ., εφόσον διαπιστώνουν τέτοιου είδους αδικήματα οφείλουν να αποστέλλουν σχετικές αναφορές στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να επιληφθεί για περαιτέρω έρευνες που μπορεί να εκτείνονται και μέχρι το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών και τον εξονυχιστικό έλεγχο των κινήσεων (αναλήψεων-καταθέσεων).
Με την παρούσα αιτούμαστε την ποινική δίωξη, όσων βγάλανε παράνομα χρήματα στο εξωτερικό, δεν δηλώνονται στην Εφορία, φοροδιαφεύγουν, δεν τα επιστρέφουν στην Ελλάδα και καθώς αιτούμαστε την ποινική δίωξη, όσων κρατικών υπαλλήλων δεν φρόντισαν να μην φύγουν τα χρήματα, να μην ξανα-επιστραφούν στην Ελλάδα, να μην διωχτούν ποινικά οι κάτοχοί τους, όπως δεν διώχτηκαν οι αναγραφόμενοι στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» και δια της παρούσης αιτούμαστε την ποινική δίωξη όσων είναι στην «λίστα Λαγκάρντ», στην «λίστα ΣΔΟΕ» ή σε παρόμοιες λίστες.

Σ.Σ. Με τον τίτλο Λίστα Λαγκάρντ (= κατάλογος Λαγκάρντ), ή Λίστα Φαλτσιάνι, φέρεται στην ελληνική δημοσιογραφία, ειδικός κατάλογος Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, που ήταν μεν προϊόν υποκλοπής, πλην όμως περιήλθε στις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και δι΄ αυτών στο γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών και ο οποίος στη συνέχεια, κατά το μέρος που αφορούσε Έλληνες καταθέτες, διαβιβάστηκε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Το όνομα οφείλεται στην τότε Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία (κατά σχετική δημοσιογραφία) παρέδωσε τη λίστα στο ελληνικό κράτος τον Οκτώβρη του 2010, γεγονός που επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 παραμονές Χριστουγέννων. Κατά δε το όνομα Φαλτσιάνι, φέρεται περισσότερο διεθνώς από το όνομα του υποκλέψαντος το συγκεκριμένο τραπεζικό αρχείο καταθετών και που αφορά τελευταία δεκαετία μέχρι το έτος 2007.

Η υπόθεση θα «βγει» από δημοσιογράφους, γιατί ενώ η χώρα στενάζει οικονομικά, αυτοί που κλέψανε δημόσιο χρήμα και όσοι είχαν πλαστά πτυχία είναι στο απυρόβλητο και όσοι τους καταγγείλανε έχουν δίκες για δήθεν συκοφαντία! Δηλώνω ότι δεν φοβάμαι και καλό είναι να μαζέψετε τους «ρουφιάνους» που δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας και φοβίας για να μην βγουν τα άπλυτα στην φόρα. Η χώρα είναι στο Μνημόνιο γιατί η διαφθορά είναι παντού.

Διαβάστε επίσης το περιοδικό Φόκους
Focus: «Πώς οι Έλληνες ολιγάρχες λεηλατούν το κράτος τους»
Ωρολογιακή βόμβα στη ζώνη του ευρώ χαρακτηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το γερμανικό περιοδικό Focus. Σε άρθρο του με τίτλο «Πώς οι Έλληνες ολιγάρχες λεηλατούν το κράτος τους», αναφέρεται στα «κόκκινα» δάνεια ύψους 77 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας ότι στους μεγαλύτερους οφειλέτες συγκαταλέγονται τα δύο μεγάλα της χώρας, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, με χρέος 270 εκατομμύρια ευρώ αλλά και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Χαρακτηριστικά, αναφέρεται το παράδειγμα του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, αλλά και των ομίλων ενημέρωσης ΔΟΛ και Πήγασος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μόνο τα έντυπα του ΔΟΛ και του Πήγασου οφείλουν 282 εκατομμύρια ευρώ προς την AlphaBank, η οποία σχεδιάζει «κούρεμα» των δανείων τους κατά 60%.
Διώτης, Καπελέρης στον ανακριτή για την Λίστα Λαγκάρντ.

Οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης καλούνται αυτήν εβδομάδα 21-7-2014 να απολογηθούν στους ανακριτές για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με το «Βήμα», οι ανακριτικές αρχές έχουν υπολογίσει τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο από το γεγονός ότι δεν διενεργήθηκαν οι έλεγχοι στα πρόσωπα της λίστας.

Ειδικότερα εκτιμούν ότι ποσό 5 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να έχει εισπράξει το Δημόσιο αν είχαν ελεγχθεί 14 μόνον από τα 2.062 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ. Πηγή που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη επισημαίνει καταρχήν ότι το ποσό των 5 εκατομμυρίων είναι απλώς ενδεικτικό, βεβαιώνει δε, ότι πρόσωπο που συγκαταλέγεται στην επίμαχη λίστα κατέθεσε προσφάτως 500.000 ευρώ από τον φόρο που του αναλογούσε – «ζεστό χρήμα στον δημόσιο κορβανά», λέει χαρακτηριστικά.

Οι Διώτης και Καπελέρης αναμένονται στην Ευελπίδων την Τετάρτη, όπως όλα δείχνουν όμως δεν θα επιλέξουν να περιγράψουν τώρα λεπτομέρειες και χειρισμούς που τους ενέπλεξαν στην ιστορία, αλλά τον Σεπτέμβριο, αφού λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν. Αμφότεροι κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ενώ ο Ιωάννης Διώτης βαρύνεται και με την κατηγορία υπεξαίρεσης εγγράφου. Οι ανακριτές έδωσαν το πράσινο φως για τις απολογίες αφού προηγουμένως πήραν στα χέρια τους τις πολυαναμενόμενες εκθέσεις ελέγχου από το ΣΔΟΕ και τις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ.

Οι εκθέσεις αυτές συντάχθηκαν με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ προκειμένου να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο τα 2.062 πρόσωπα της λίστας έχουν διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΝΟΜΩΝ
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4022/2011.
(ΦΕΚ Α’ 219/03-10-2011)Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις.
Αρθρο 1. Πεδίο εφαρμογής του νόμου

Οι διατάξεις του νόμου αυτού εφαρμόζονται για:
α) κακουργήματα τα οποία δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 86 του Συντάγματος και διαπράττουν υπουργοί ή υφυπουργοί, καθώς και κακουργήματα που διαπράττουν βουλευτές, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ακόμη και αν οι υπαίτιοι έχουν παύσει να φέρουν την ιδιότητα αυτή, εφόσον αυτά υπάγονται στην καθ’ύλην αρμοδιότητα του τριμελούς εφετείου,
β) κακουργήματα τα οποία διαπράττουν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, γενικοί και ειδικοί γραμματείς Υπουργείων, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το κράτος, καθώς και αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, εφόσον αυτά υπάγονται στην καθ’ύλην αρμοδιότητα του τριμελούς εφετείου και
γ) κακουργήματα ιδιαίτερα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος ή μείζονος δημοσίου συμφέροντος, εφόσον υπάγονται στην καθ’ύλην αρμοδιότητα του τριμελούς εφετείου, ο δε χαρακτηρισμός της υπόθεσης ως ιδιαίτερα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος ή μείζονος δημοσίου συμφέροντος γίνεται με πράξη από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Αρθρο 2. Ποινική δίωξη – Ανάκριση
Ο εισαγγελέας όταν λάβει τη μήνυση, την έγκληση ή την αναφορά, για την τέλεση πράξης του προηγούμενου άρθρου, ενεργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 43 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ασκεί την ποινική δίωξη παραγγέλλοντας ανάκριση. Μπορεί να διαταχθεί και προκαταρκτική εξέταση, η οποία διενεργείται αποκλειστικά από εισαγγελέα πρωτοδικών και ολοκληρώνεται μέσα σε προθεσμία δύο μηνών.
————–
Άρθρο 354. Π.Κ. Διατάραξη οικογενειακής τάξης.
Άρθρο 361. Π.Κ. Εξύβριση
Άρθρο 362. Π.Κ. Δυσφήμιση
Άρθρο 363. Π.Κ. Συκοφαντική Δυσφήμιση
Άρθρο 363. Π.Κ. Εκβίαση
Άρθρο 386. Π.Κ. Απάτη
Άρθρο 389. Π.Κ. Απατηλή πρόκληση βλάβης
Ν. 3849/2010: Εγκλήματα σχετικά με την Υπηρεσία
Άρθρο 263Β. Μέτρα προστασίας για όσους συμβάλουν στην αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς. Αιτούμαι προστασία μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος.

Μάρτυρες
Κ.Α. και Π.Α.
Με τιμή
Αθήνα, 18-7-2014

 

Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σορβόννης
Πρόεδρος Ελληνοδιεθνής ΜΚΟ.
ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ
Κολοκοτρώνη 7 Πεύκη ΤΚ 15121 Αθήνα
http://www.koutsoukos-anastasios.gr
τηλ. 6936369717

Υ.Γ. Η παρούσα μηνυτήριος αφορά κατατέθηκε στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου με αρ. πρωτ. 4876/18-7-2014

==========================
“O σιωπών δοκεί συναινείν”

 

http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2014/07/487618-7-2014.html

2 comments on “Μηνυτήρια αναφορά για τα 4,7 τρις που κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους

 1. Πάνω από 142 εκατ. ευρώ έχουν βεβαιωθεί από εμβάσματα και λίστες – Όλη η συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το θέμα της φοροδιαφυγής

  [17.09.2014]

  Αυτό αναφέρουν στοιχεία του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη. Σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, είπε ότι είναι υπό δικαστική διερεύνηση.

  Η σχετική απάντηση του υφυπουργού στην Βουλή:

  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όπως σας έχω ήδη απαντήσει και σε ανάλογες ερωτήσεις σας στο παρελθόν σχετικά με τη λίστα εμβασμάτων, για τη διευκόλυνση του ελέγχου των υποθέσεων αυτών η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε γρήγορες διαδικασίες ελέγχου και αυτό έχει αποδειχθεί. Υπάρχει δυνατότητα διενέργειας προσωρινού ελέγχου σε φυσικά πρόσωπα.
  Επίσης, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η αρμόδια για τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων Υπηρεσία, το ΚΕΦΟΜΕΠ ενισχύθηκε σημαντικά σε υποδομές και σε προσωπικό και από νεοεπιλεγέντες, αλλά και από νεοπροσληφθέντες ελεγκτές.

  Επιπλέον, με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Οικονομικών, η επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων γίνεται με ανάλυση κινδύνου, η οποία βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό έχουν καθοριστεί κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, σύμφωνα με τα οποία επιλέγονται κατά προτεραιότητα υποθέσεις ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας, κατ’ εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Ο χρόνος ολοκλήρωσης κάθε ελέγχου δεν είναι προδιαγεγραμμένος και διαφοροποιείται ανάλογα με την πολυπλοκότητα και την ιδιαιτερότητα κάθε υπόθεσης.

  Όμως, θέλω να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας, όπως πάντα την μιλά η Κυβέρνηση και δεν θέλω να μιλήσω με υπερβολές και να τροφοδοτήσω το λαϊκισμό. Μέχρι σήμερα, ενώ την 21η Μαρτίου, που σας απάντησα σε σχετική επίκαιρη ερώτηση, ο αριθμός των υποθέσεων που είχαν επιλεγεί ήταν χίλιες εβδομήντα μία, σήμερα είναι χίλιες τριακόσιες σαράντα τρεις. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους έχουν ελεγχθεί τετρακόσιες μία υποθέσεις, ενώ στις 21 Μαρτίου 2014 όταν σας απάντησα εδώ στη Βουλή, είχαν ελεγχθεί εκατόν σαράντα έξι υποθέσεις. Επίσης, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα ύψους 142,5 εκατομμυρίων ευρώ.

  Ποιο είναι το συμπέρασμα από τη σύγκριση των στοιχείων για τις υποθέσεις αυτές μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2014; Ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ελεγχόμενων υποθέσεων και των φόρων που βεβαιώνονται. Και αυτό οφείλεται αφενός στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο, που υποδηλώνει την πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο στη ρίζα του και αφετέρου στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού.

  Έχω πει και στο παρελθόν ότι με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση για πρώτη φορά γίνεται συγκέντρωση και επεξεργασία σε τέτοια έκταση στοιχείων που έχουν ελεγκτικό ενδιαφέρον.
  Θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου, αλλά τονίζω ότι υπάρχει δεδομένη η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
  Ευχαριστώ.

  ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Η αγαπητή συνάδελφος κυρία Ξηροτύρη έχει το λόγο.

  ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ: Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς, ας αφήσουμε το αν υπάρχει πολιτική βούληση ή όχι. Αποτελεσματικότητα δεν υπάρχει. Έτσι όπως μου εκθέσατε τα στοιχεία, ανά εξάμηνο δηλαδή, δεν προστίθεται και τίποτα.
  Τελικά καταλήγετε ότι από όλες αυτές τις λίστες έχετε εισπράξει 142 εκατομμύρια ευρώ και είστε ικανοποιημένος; Τόσο είναι το αντικείμενο αυτό; Το έχουμε συζητήσει από παλιά και το έχουμε πει ότι αυτό το αντικείμενο για το Δημόσιο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Περνάει τα 2 και 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το νομοθετικό μας πλαίσιο είναι εδώ και δύο χρόνια –και εσείς το συμπληρώσατε- επαρκέστατο για αυτό.

  Τελικά, απόρρητο στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν υπάρχει ούτε εδώ ούτε στην Ευρώπη πλέον. Όλα τα εργαλεία είναι στα χέρια σας. Δεν σας φθάνει ο μηχανισμός του ΣΔΟΕ; Έχουμε ψηφίσει μία, δύο φορές να πάρετε πρόσθετο προσωπικό, να στελεχώσετε τις υπηρεσίες με πρόσθετο προσωπικό και να ξεκινήσετε.

  Δεν έχετε αποτελέσματα, κύριε Υπουργέ. Και τελικά, δεν σας ανησυχούν όλα αυτά τα οποία λέγονται; Ακόμη και οι δανειστές μας πατούν σε αυτό το στοιχείο, στην έλλειψη πράγματι μηχανισμών και βούλησης να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

  Οι τελευταίες δηλώσεις Λαγκάρντ και η δική μας ερώτηση χθες αναγκάζουν τον κ. Αθανασίου να ζητήσει από την κυρία Λαγκάρντ να δοθούν περισσότερα στοιχεία για αυτά τα θέματα.

  Για αυτά δεν μπορείτε να μας πείτε τίποτα; Πότε θα απαντήσει η Κυβέρνηση; Δηλαδή θεωρείτε ότι όσον αφορά τη Λίστα Λαγκάρντ με κάποιες υποθέσεις -δυο, τρεις- έχετε να δώσετε απάντηση σε αυτά τα οποία σήμερα μπορεί να σας καταλογίζει όχι μόνο η ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και οι ξένοι που έχουν ακούσει αυτές τις δηλώσεις;

  Από την άλλη πλευρά, πείτε μου, κύριε Υπουργέ, αν υπάρχει αυτό που σας ρώτησα. Υπάρχει τελικά μία καλή όσμωση πλέον μεταξύ του Υπουργείου και της καινούριας ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων;

  Έχω μία πληροφορία, κύριε Υπουργέ, ότι το ΣΔΟΕ δεν δίνει τα τελικά αποτελέσματα αν δεν εγκριθούν από πάνω, δηλαδή από τον Υπουργό. Γιατί δεν τα δίνετε όλα αυτά; Γιατί δεν τα βγάζετε στο άπλετο φως; Γιατί δεν τα δίνετε όλα αυτά; Εγώ κάθε μήνα θα πρέπει να κάνω ερώτηση; Δώστε τα, βγάλτε τα στο άπλετο φως! Και το να πρέπει να εγκρίνεται κάθε φορά το τι θα ανακοινώνει η κορυφή του ΣΔΟΕ, ο προϊστάμενός του από εσάς δεν είναι σωστό –δεν ξέρω- νομίζω ότι ούτε για τα αρχαία της Αμφίπολης δεν γίνεται έτσι!

  Πρέπει να εγκρίνονται τελικά εδώ τα πάντα με βάση, πράγματι, συσκέψεις. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση, δεν υπάρχει διαφάνεια και τελικά όχι μαφίες, αλλά μεγάλα συμφέροντα εδώ του εσωτερικού και του εξωτερικού σάς πιέζουν να μην προχωρήσετε σε όλη αυτή τη διαδικασία.

  ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Το πρώτο που θέλω να σχολιάσω είναι ότι τα στοιχεία που σας έδωσα είναι συγκεκριμένα και αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν στον τομέα των εμβασμάτων ότι οι παρεμβάσεις ήταν αποτελεσματικές και ο αριθμός των ελεγχόμενων υποθέσεων αυξάνεται συνεχώς. Αυτή είναι η επιτυχία και αυτή οφείλεται στην αποφασιστικότητα και στην ύπαρξη πολιτικής βούλησης. Φαίνεται ότι όσα στοιχεία και αν σας δώσουμε δεν θα συμφωνήσετε ποτέ ότι υπάρχει βούληση και ότι συνεχώς έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

  Το δεύτερο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι η λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ». Γνωρίζετε όλοι ότι η λίστα είναι υπό δικαστική διερεύνηση. Οι δικαστικές αρχές έχουν το ρόλο της διερεύνησης και έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Τέτοιας έκτασης έρευνα και σε τέτοιο βάθος χρόνου δεν έχει ξαναγίνει.

  ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ: Για τα οικονομικά και τις ποινικές ευθύνες να πάτε στη Δικαιοσύνη!
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Αν με αφήσετε, θα εξηγήσω.

  Δημιουργήθηκε ειδική τεχνογνωσία για την εξεύρεση και την ανάλυση των στοιχείων. Έγινε ταυτοποίηση ονομάτων με φορολογούμενους. Έγινε συγκέντρωση των στοιχείων των λογαριασμών από διάφορα πιστωτικά ιδρύματα και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Έγινε μεγάλη επεξεργασία όλων αυτών των στοιχείων. Μετά την επεξεργασία των στοιχείων, με βάση τα συμπεράσματα, έχουν πλέον δοθεί πάρα πολλές υποθέσεις από τους εισαγγελείς σε ελεγκτές τόσο του ΣΔΟΕ όσο και σε ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι οποίοι λειτουργούν ως προανακριτικά όργανα. Επιταχύνεται πλέον, λόγω της δημιουργίας αυτής της τεχνογνωσίας –που ήταν απαραίτητη, αλλά δεν υπήρχε στη χώρα μας-, αλλά και λόγω της μεγάλης και σε βάθος επεξεργασίας των στοιχείων, ο ρυθμός ολοκλήρωσης των υποθέσεων.

  Όσον αφορά αυτά τα οποία είπατε για τις σχέσεις και τις συνεργασίες στο Υπουργείο Οικονομικών, οφείλω να πω ότι όλοι στο Υπουργείο Οικονομικών ενδιαφερόμαστε -ανεξάρτητα από πρόσωπα- για την επιτυχία του έργου: να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό, να μπορέσουμε να περιορίσουμε σημαντικά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε και ανάσες στον ελληνικό λαό. Και αυτό θα το κάνουμε γιατί είμαστε αποφασισμένοι.

  Ευχαριστώ πολύ

  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/20350

 2. Τα στοιχεία – φωτιά της «δημοκρατίας» στον εισαγγελέα!
  («λίστα Λαγκάρντ» & HSBC)

  07.12.2015

  Ο εκδότης Ι. Φιλιππάκης και ο αρθρογράφος Αλ. Τάρκας κατέθεσαν για τη «λίστα Λαγκάρντ»

  Ιωάννης ΦιλιππάκηςΑποκαλυπτικά -και αναλυτικά- στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο εκδότης της «δημοκρατίας» Ιωάννης Φιλιππάκης και ο αρθρογράφος της εφημερίδας Αλέξανδρος Τάρκας.

  Οπως είναι γνωστό, η «δημοκρατία» είναι το μοναδικό μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα που έχει ασχοληθεί τόσο εκτεταμένα με τη «λίστα Λαγκάρντ» από τις αρχές του 2013, συλλέγοντας στοιχεία για εταιρίες και πρόσωπα που ενέχονται στην υπόθεση. Προς αντίδραση στις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας και με προφανή σκοπό τον εκφοβισμό και τη φίμωση των στελεχών της, οι πρωταγωνιστές της λίστας, που έλεγχαν ή διαχειρίζονταν άνω του 50% των συνολικών καταθέσεων ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, έχουν προβεί σε πλήθος (αποτυχημένων) ενεργειών με σκοπό τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς οικονομικού – φορολογικού σκανδάλου και των ποινικών ευθυνών τους.

  Αλέξανδρος ΤάρκαςΗ κατάθεση των κ. Φιλιππάκη και Τάρκα πραγματοποιήθηκε μετά την κλήση τους, ως μάρτυρες, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από τον Αύγουστο για τη δράση κυκλώματος που διαμεσολαβούσε σε ξέπλυμα χρήματος μέσω του υποκαταστήματος της τράπεζας HSBC Γενεύης και «επενδυτικής» εταιρίας ελληνικών συμφερόντων.

  Η ποινική προκαταρκτική εξέταση (που είναι ανεξάρτητη από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για τους πρωταγωνιστές και τους μεγαλοκαταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ») άρχισε μετά τη διαβίβαση στην Εισαγγελία σχετικού ογκώδους φακέλου από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε καταθέσει στους τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς, που έχουν αναλάβει την υπόθεση λόγω της σοβαρότητας και της πολυπλοκότητάς της, ο πρώην ειδικός πληροφορικής της HSBC Γενεύης Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος είχε αποσπάσει τη γνωστή λίστα με Ελληνες και ξένους καταθέτες.

  Κοινό χαρακτηριστικό της υπόθεσης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι το γεγονός ότι τα στελέχη της HSBC και των (παρόμοιων με την ελληνική) «επενδυτικών» εταιριών δεν πρόσφεραν απλώς καλές αποδόσεις στους πελάτες τους, όπως θα ήταν νόμιμο και θεμιτό, αλλά έστηναν μηχανισμούς μεταφοράς, απόκρυψης και ξεπλύματος χρημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Ειδικά, η «επενδυτική» εταιρία ελληνικών συμφερόντων είχε στήσει ένα διεθνές δίκτυο διαρκούς «κυκλοφορίας» χρημάτων μεταξύ Γενεύης, Βερμούδων, Βρετανικών Παρθένων Νήσων, Παναμά και άλλων φορολογικών παραδείσων. Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη δημοσίευμα των βρετανικών «Financial Times» υπογράμμιζε το γεγονός ότι και η ίδια η HSBC Γενεύης «βοηθούσε πλούσιους πελάτες να διαφεύγουν τη φορολογία, κρύβοντας εκατομμύρια δολάρια σε μια παναμέζικη εταιρία».

  http://www.dimokratianews.gr/content/56267/ta-stoiheia-fotia-tis-dimokratias-ston-eisaggelea

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.