Μηνυτήρια αναφορά για την διαχείριση των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ)

 

Για να διαβάσετε την αναφορά κάντε κλικ εδώ : ANAFORA_25-11-11.pdf

 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 

Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα 
Τηλ. 210-33.98.270, 71 
Αθήνα, 25.11.2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών 
μαζί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής κατέθεσαν σήμερα, 25-11-2011, αναφορά ενώπιον του κ. Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, ζητώντας την άμεση επείγουσα ποινική διερεύνηση του ζητήματος της διαχείρισης των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), τα οποία επενδύθηκαν με ανεξέλεγκτο τρόπο εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αρκετών δις ευρώ και τούτο χωρίς την παραμικρή άδεια και ενημέρωση των διοικήσεων του ΕΤΑΑ, αιτούμενοι παράλληλα και την ανάθεση της υπόθεσης σε Ειδικό Εφέτη Ανακριτή.

Η εν λόγω επένδυση προήλθε ως αποτέλεσμα του προφανώς, αντισυνταγματικού νόμου 2469/1977, βάσει του οποίου το ΕΤΑΑ εξαναγκαστικά κατέθετε τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος και η τελευταία τα «επένδυε» – ανεξέλεγκτα και χωρίς καμιά προσοχή και επιμέλεια – σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Το ΕΤΑΑ προέκυψε, ως γνωστό, από τη συνένωση τριών υγιέστατων Ταμείων (Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ) και παρέμενε εύρωστο και ισχυρό, αφού μεταφέρθηκαν σ’ αυτό οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών των ταμείων αυτών, μαζί με τα αποθεματικά και του λοιπούς πόρους τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος (δια των οργάνων της) από την πλευρά της, ως θεσμικό όργανο του Κράτους που ασκεί δημόσια εξουσία γνώριζε από τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της την τραγική Κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και μάλιστα από το έτους 2009 καθώς και την ύπαρξη του υπέρογκου κρατικού χρέους. Παρόλα αυτά, επέλεξε να προβαίνει μέχρι και σήμερα σε επενδύσεις σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου με χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΑ, ενέργεια που συνεπάγεται προφανή βλάβη για το Ταμείο μας, το ακριβές ύψος της οποίας αναμένεται αποκαλυφθεί πλήρως από την διενεργητέα ανάκριση. Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει σαφώς πως η Τράπεζα της Ελλάδος ενήργησε ως διαχειριστής ξένης περιουσίας – και μάλιστα προστατευόμενης από ειδικές διατάξεις – κατά τρόπο αντίθετο προς το συμφέρον του ΕΤΑΑ και του συνόλου των ασφαλισμένων του. Κατόπιν αυτών, εμφανίζεται πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος να μην είναι σε θέση στο μέλλον το ΕΤΑΑ να καταβάλλει συντάξεις και παροχές.

Η προεκτεθείσα παράνομη συμπεριφορά της Τράπεζας της Ελλάδος έλαβε χώρα από όργανα της Διοίκησής της, τα οποία τελούσαν σε πλήρη γνώση της επικείμενης και βέβαιης βλάβης του ΕΤΑΑ. Κατά συνέπεια, καθίσταται επιτακτική η άμεση διερεύνηση του ζητήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ποινικού δικαίου, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι των ως άνω αξιόποινων πράξεων και να υποστούν την προβλεπόμενη από το ισχύον δίκαιο τιμωρία.

Η περιουσία του ΕΤΑΑ και των ταμείων που συνενώθηκαν για τη δημιουργία του αποτελεί κοινωνικό αγαθό, προστατευόμενο από το δικαιικό μας σύστημα. Η διαφύλαξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων αποτελεί για όλους εμάς ζήτημα ζωτικής σημασίας και δεν τίθεται υπό καμία διαπραγμάτευση. Το λόγο πλέον έχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Ευελπιστούμε πως οι υπεύθυνοι για την ως άνω διαμορφωθείσα κατάσταση θα λογοδοτήσουν σύντομα.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

http://www.dsa.gr/δελτία-τύπου/αρχείο/δελτιο-τυπου-καταθεση-αναφορασ-για-εταα-

2 comments on “Μηνυτήρια αναφορά για την διαχείριση των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ)

 1. 26 Νοεμβρίου 2011
  ΕΠΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ
  Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

  Προσφυγή κατά της ΤτΕ για τα λεφτά Ταμείων
  Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

  Κατά της Τραπέζης της Ελλάδος στρέφονται ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αλλά και οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, οι οποίοι με αναφορά τους προς την Εισαγγελία Εφετών ζητούν τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με την «ανεξέλεγκτη» διαχείριση αποθεματικών του Εθνικού Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) από την Τράπεζα.Xωρίς ενημέρωση Στην αναφορά, που θα εξεταστεί από την Εισαγγελία Εφετών, τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος όσο και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, τα μέλη των οποίων είναι όλα ασφαλισμένα στο ΕΤΑΑ, κάνουν λόγο για «παράνομη συμπεριφορά» των οργάνων της ΤτΕ.

  Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ίδιους, τα αποθεματικά του Ταμείου τους «επενδύθηκαν με ανεξέλεγκτη διαχείριση της ΤτΕ σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αρκετών δισ. ευρώ, και τούτο χωρίς την παραμικρή άδεια και ενημέρωση των διοικήσεων του ΕΤΑΑ», με αποτέλεσμα την «τεράστια ζημία» του Ταμείου
  Χωρίς προσοχή

  Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι με τον νόμο 2469/1977, το ΕΤΑΑ «εξαναγκαστικά κατέθετε τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος και η τελευταία τα “επένδυε” ανεξέλεγκτα και χωρίς καμία προσοχή και επιμέλεια σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου». Προσθέτουν δε ότι παρά τη δυσμενή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η ΤτΕ «προέβαινε και προβαίνει ακόμα σε επενδύσεις σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, προκαλώντας βλάβη του ΕΤΑΑ», ενώ «υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μην μπορεί στο μέλλον το Ταμείο να καταβάλει συντάξεις και παροχές».
  Η κίνηση αυτή έρχεται ύστερα από σχετική επιστολή του προέδρου του ΕΤΑΑ, Αργ. Ζαφειρόπουλου, προς την Τράπεζα της Ελλάδος, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί τι έχουν γίνει τα χρήματα του Ταμείου. Σε απάντησή της, η Τράπεζα ισχυρίστηκε -σύμφωνα με την αναφορά- ότι τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ εντάχθηκαν στο Κοινό Κεφάλαιο Ασφαλιστικών Φορέων και επενδύθηκαν υποχρεωτικά σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και έντοκα γραμμάτια. Μάλιστα, αναφερόταν ότι αν δεν μπoρεi η ΤτΕ να καλύψει τις ανάγκες, τότε θα πρέπει το ΕΤΑΑ, για να καλύψει συντάξεις και παροχές, να ρευστοποιήσει την περιουσία του. *

  http://triteknoiathena.blogspot.gr/2011/11/blog-post_26.html

 2. Και το ΕΒΕΑ μήνυσε την Τράπεζα της Ελλάδας για το κούρεμα …

  Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών κατέθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Τράπεζα της Ελλάδος για την κακή διαχείριση και απώλεια μεγάλου τμήματος των αποθεματικών του Επιμελητηρίου, λόγω της αγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς καμία απολύτως έγκριση ή έστω και απλή ενημέρωση του ΕΒΕΑ.

  Μαζί με το ΕΒΕΑ μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε και από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Σε ότι αφορά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ενώ το ύψος των επενδεδυμένων διαθεσίμων κεφαλαίων του ανερχόταν στο ποσό των 9.453.079,45 ευρώ, στις 19/01/2012 η αγοραία αξία τους έφθανε μόλις στο ποσό των 3.671.206,23 ευρώ. Με την ανταλλαγή των ομολόγων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το ποσό ανέρχεται μόλις στα 2.761.518,39 ευρώ.

  Είχαν προηγηθεί: το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, οι Νοσοκομειακοί Γιατροί , το ΕΕΘ κλπ

  Εκτός από τις μηνύσεις έχουν κατατεθεί όμως, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, σωρεία αγωγών με αίτημα την αποζημίωση των ομολογιούχων.

  https://justiceforgreece.wordpress.com/2012/06/13/και-το-εβεα-μήνυσε-την-τράπεζα-της-ελλά/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.