Ραχήλ Μακρή κατά Στουρνάρα για Grexit

 

18/06/2015

Η βουλευτής κατηγορεί τον κ. Στουρνάρα, για πιθανό δόλο πίσω από αυτά που καταγράφει στην έκθεση της νομισματικής πολιτικής που υπέβαλλε χθες στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τελικά δεν έγινε δεκτή.

Όπως επισήμανει η βουλευτής, οι αναφορές του κ. Στουρνάρα περί Grexit και πιθανής εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, είναι επικίνδυνες και δεν συνάδουν με τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ρόλο του.

Σύμφωνα με την κυρία Μακρή, και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους, αλλά κατ’ ιδίαν σε πολιτικούς αρχηγούς και όχι με αυτό τον τρόπο και δημόσια, σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης. Εμμέσως πλην σαφώς η βουλευτής φωτογράφισε τις συναντήσεις του τέως διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου με τους πολιτικούς αρχηγούς το 2009.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο κεντρικός τραπεζίτης θα είχε παραιτηθεί».

Παράλληλα, ανέφερε ότι από χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες της, από τραπεζικούς κύκλους, έχουν φύγει από τις Τράπεζες λόγω του πανικού του κόσμου, πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επίπτωση φαίνεται και στο χρηματιστήριο.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μου τηλεφωνούν έντρομοι πολίτες στο πολιτικό μου γραφείο και με ρωτούν από χθες τι να κάνουν με τα χρήματά τους».

Μάλιστα, η κυρία Μακρή έκανε λόγο και για δόλο από την πλευρά του κ. Στουρνάρα, λέγοντας ενδεικτικά ότι ο δόλος ερευνάται και στο γεγονός ότι συνήθως αυτές οι εκθέσεις, κατατίθενται τον Οκτώβρη ή τον Φεβρουάριο, ενώ ο κ. Στουρνάρας επέλεξε να την υποβάλλει με τα συγκεκριμένα σχόλια, μια ημέρα πριν το κρίσιμο Γιούρογκρουπ.

Παράλληλα, ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου εκ μέρους του κ. Στουρνάρα στο σύνολο των δηλώσεών του, που «διακυβεύουν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις παρατηρήσεις Στουρνάρα ότι η αποτυχία συμφωνίας θα οδηγούσε σε χρεοκοπία και Grexit, σχολίασε πως «ούτε στην ανάσχεση της εκροής καταθέσεων συμβάλει ούτε την ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα προάγει, αλλά, αντίθετα, δύναται να θεωρηθεί ότι προκαλεί αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα».

http://www.protothema.gr/politics/article/485716/ston-areio-pago-i-rahil-makri-katathetei-minusi-kata-gianni-stournara/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ 

 

Η έκθεση της ΤτΕ

7 comments on “Ραχήλ Μακρή κατά Στουρνάρα για Grexit

  1. ECB Tightens Collateral Terms for Greek Bank Liquidity Aid

    July 6, 2015 — 8:58 PM EEST Updated on July 6, 2015 — 9:33 PM EEST

    The European Central Bank made it harder for Greece’s banks to access emergency loans, adding pressure on a country whose financial system remains shuttered as it awaits political talks in Brussels.
    “The financial situation of the Hellenic Republic has an impact on Greek banks since the collateral they use in Emergency Liquidity Assistance relies to a significant extent on government-linked assets,” the Frankfurt-based ECB said in a statement on its website. “ELA can only be provided against sufficient collateral.”
    While the ECB’s Governing Council agreed in a conference call to leave the cap on ELA unchanged at 88.6 billion euros ($98 billion), the change in collateral terms represents a stricter policy overall. That signals officials view the country’s lenders, which have been shut and under capital controls for more than a week, as a greater default risk since voters in Greece’s referendum on Sunday delivered a decisive no to creditors’ bailout terms.
    Greek banks can cope with the new terms and the ECB didn’t impose a hard deadline on the country, a Greek official said on condition of anonymity because the matter is confidential. The ECB will review its decision on Wednesday, the official said.
    German Chancellor Angela Merkel met French President Francois Hollande in Paris on Monday evening, with the leaders concurring that the “door remains open” for talks with Greece. Euro-area finance ministers will convene on Tuesday to prepare for a summit of the currency bloc’s leaders the same day.
    ‘All Instruments’
    The ECB has been reluctant to preempt the political process as it treads the line between funding a system close to bankruptcy, and the dramatic consequences of shutting it off.
    ELA funds are nominally provided by the Bank of Greece, with the ECB exercising a veto. A total shut-off of the facility would likely cause the country’s banking system to collapse. Greek lenders have been reliant on the system since February, shortly after the government of Prime Minister Alexis Tsipras came to power.
    The ECB also signaled that it remains ready to act if the Greek situation causes wider instability.
    “The Governing Council is closely monitoring the situation in financial markets and the potential implications for the monetary-policy stance and for the balance of risks to price stability in the euro area,” the ECB said. “The Governing Council is determined to use all the instruments available within its mandate.”

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-06/ecb-tightens-terms-on-collateral-for-greek-bank-liquidity-aid

    Κούρεμα €4-8 δισ. στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών

    Η ανακοίνωση της ΕΚΤ:
    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που είχε αποφασιστεί στις 26 Ιουνίου του 2015, αφού εξέτασε αίτημα της Τραπέζης της Ελλάδος.
    Ο ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων.
    Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι τα ενέχυρα που χρησιμοποιούνται στο ELA βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την κυβέρνηση.
    Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει τις περικοπές στα ενέχυρα που γίνονται δεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδα για τον ELA.
    Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ.
    Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64214098

  2. Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΞΕΠΛΥΝΕ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΧΑΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ !!!
    Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΥΠΟΙΚ ΚΑΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΜΕΙΨΟΥΝ, ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ
    Ξέπλυνε τις ζημίες της Εμπορικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο, αγοράζοντας, με τα χρήματα των καταθετών, υπερτιμολογημένα χωράφια στη Σιβηρία !!!
    Και μετά ήρθαν τα μνημόνια …….
    Το αδίκημα δεν έχει ακόμη παραγραφεί !!!
    Έντιμοι ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ υπάρχουν ;;;

    http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2016/05/blog-post_363.html

    10/07/2005
    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ «Π» ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣΣτον Εισαγγελέα τα σκάνδαλα Στουρνάρα στην Εμπορική

    Στον Εισαγγελέα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», πρόκειται να καταφύγουν τις επόμενες ημέρες συνδικαλιστές της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, καταγγέλλοντας την προηγούμενη διοίκηση και ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές της ευθύνες, με βάση δημοσιεύματα της εφημερίδας μας σχετικά με:

    • Τη διαχείριση των περίπου 270 δισ. δραχμών από την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ.

    • Την αγορά μεγάλων εκτάσεων στις… στέπες της Σιβηρίας από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ.

    Γεγονός είναι πως οι αποκαλύψεις της εφημερίδας μας έχουν προξενήσει μεγάλη αίσθηση, αναταραχή και… ανησυχία στους εμπλεκόμενους, οι οποίοι επιχειρούν με δικολαβίστικα τερτίπια να ξεφύγουν από τον κλοιό των μεγάλων ευθυνών τους (είναι χαρακτηριστικό πως η αποκάλυψή μας για το παιχνίδι στο χρηματιστήριο με τα δισ. από την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και στη Βουλή). Ο πρώην πρόεδρος της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ καθηγητής Γ. Στουρνάρας με επιστολή που έστειλε στο «ΠΑΡΟΝ» επιχειρεί να διαψεύσει τις αποκαλύψεις μας. Αφενός ισχυρίζεται ότι είναι «ανακριβές και ανυπόστατο» πως αγοράστηκαν επί των ημερών του εκτάσεις γης στη Σιβηρία (τηλεφωνικά μας είπε ότι η αγορά πρέπει να έγινε επί Γλυνιαδάκη ή επί Πουλή, αλλά ο ίδιος δεν διερωτήθηκε τι έγινε και τι απέγιναν οι… στέπες), και αφετέρου, σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων από την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ, επαναλαμβάνει τα γνωστά… μπερδεμένα, αμφιλεγόμενα και βεβαίως αμφισβητούμενα «επιχειρήματα», «ξεχνώντας» ορισμένα γεγονότα, παραλείποντας άλλα και διαστρεβλώνοντας.

    Ολόκληρη η επιστολή του κ. Στουρνάρα έχει ως εξής:

    «Κύριε Διευθυντά,

    α) Σχετικά με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας σας την Κυριακή 3 Ιουλίου με τίτλο “Στη Σιβηρία αγόρασε εκτάσεις γης για την Εμπορική Τράπεζα ο Στουρνάρας!” θέλω να σας πληροφορήσω ότι αυτό είναι ανακριβές και ανυπόστατο, αφού ουδέποτε, κατά τη διάρκεια της δικής μου διοίκησης, συνέβη κάτι τέτοιο.

    β) Σχετικά με το δημοσίευμα της σελ. 12 για τη διαχείριση των εσόδων από την πώληση της Ιονικής Τράπεζας έχω να κάνω τα εξής σχόλια: Πρώτον, η Ιονική Τράπεζα πουλήθηκε τον Μάρτιο του 1999, ενώ εγώ ανέλαβα πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας στις 18 Ιουλίου του 2000, δηλαδή περίπου 1,5 χρόνο μετά. Μία απλή διαχρονική επισκόπηση των στοιχείων του ενεργητικού της τράπεζας αρκεί για να αποδειχθεί ότι φράσεις όπως “η διοίκηση Στουρνάρα επένδυσε στο χρηματιστήριο τα έσοδα της Ιονικής” ή παρεμφερείς είναι ανακριβείς. Δεύτερον, η προκάτοχός μου διοίκηση θεωρώ ότι ακολούθησε μία επενδυτική στρατηγική που διακρίθηκε από πνεύμα σύνεσης, αφού, παρά την εκρηκτική άνοδο του χρηματιστηρίου εκείνη την περίοδο, μόνο το 10% της μεταβολής του παθητικού της τράπεζας επενδύθηκε σε μετοχές εκείνα τα χρόνια. Το υπόλοιπο επενδύθηκε σε δάνεια, σε ομόλογα, στη διατραπεζική αγορά και στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της τράπεζας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εμπορική κέρδισε σημαντικό μερίδιο στη λιανική τραπεζική τα επόμενα χρόνια. Η αρνητική πορεία των αγορών την περίοδο 2000-2002, σε συνδυασμό με την απόφασή μας να αποτιμήσουμε όλα τα χαρτοφυλάκια της τράπεζας (μετοχών, συμμετοχών, ομολόγων κ.λπ.) σε τρέχουσες τιμές αγοράς (mark to market) προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, οδήγησε στην εγγραφή σημαντικών λογιστικών υποαξιών στο τέλος του 2002. Η υπερεπάρκεια κεφαλαίων της τράπεζας επέτρεψε να προβούμε στην εξυγιαντική, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, αυτή πράξη. Στο τέλος του 2003, με την ανάκαμψη των αγορών, οι υποαξίες αυτές μειώθηκαν, σύμφωνα με τη λογική των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Παρόμοια ήταν η εμπειρία και των λοιπών τραπεζών.

    Με εκτίμηση,
    Γιάννης Στουρνάρας
    Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας»

    Η απάντηση του «Π»

    Μάλλον… σκόπιμα θολή και αόριστη μας προκύπτει η επιστολή-απάντηση Στουρνάρα. Και μάλλον ως προσπάθεια απόσεισης ευθυνών μάς φαίνεται.

    Σχετικά με τη διαχείριση των περίπου 270 δισ. από την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ ο κ. Στουρνάρας:

    • Αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει ντόμπρα και σταράτα, δίχως υπεκφυγές και οικονομίστικους όρους: Τι ακριβώς και συγκεκριμένα απέγινε το αντίτιμο της πώλησης της ΙΟΝΙΚΗΣ;

    • Αρχικά γράφει ότι ανέλαβε διοικητής ενάμιση χρόνο μετά την πώληση, ενώ στη συνέχεια αναλύει πώς διαχειρίστηκε το αντίτιμο της πώλησης.

    • Στις 15/3/03 σε συνέντευξη στην «ΙΣΟΤΙΜΙΑ» έλεγε ότι αγόρασαν μετοχές, «έπαιξαν» στο χρηματιστήριο και στην επιστολή ότι αγόρασαν μετοχές 10%.

    Πότε έλεγε αλήθεια;

    • Γιατί δεν αναφέρεται το ποσόν της «υποαξίας» και από ποιο κονδύλι του ισολογισμού αφαιρέθηκε;

    ΔΗΣΚ: Να απολογηθεί ο Στουρνάρας!

    Σχετικά με αυτό το θέμα η συνδικαλιστική παράταξη ΔΗΣΚ (Δημοκρατική Συνδικαλιστική Κίνηση) τραπεζοϋπαλλήλων με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

    «Η ιστορική και περιουσιακή αξία της Ιονικής Τράπεζας ήταν ανεκτίμητη και δεν μπορεί να αποτυπωθεί με τους ψυχρούς αριθμούς ενός ισολογισμού.

    » Η αξία του συνόλου της περιουσίας της, η ιστορική ονομασία της, οι θυγατρικές της, το άριστο προσωπικό της, καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισε στην ανάπτυξη του ελληνικού πιστωτικού συστήματος και τη στήριξη της εθνικής οικονομίας στα 165 χρόνια λειτουργίας της, δεν αποτέλεσαν πότε “υποαξίες”, αλλά στοιχεία τεράστιας οικονομικής σημασίας, που “εκποιήθηκαν” σε “τιμή ευκαιρίας” από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    » Τα ιστορικά αυτά στοιχεία με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσαν να αποτιμηθούν στα πλαίσια της “δημιουργικής λογιστικής” – μαγειρέματα (με το πρόσχημα της εφαρμογής των ΔΛΠ) σε κανέναν ισολογισμό.

    » Σ’ αυτό το οικονομικό “έγκλημα” συνέβαλαν μια σειρά στελεχών που είχε διορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και ο κ. Στουρνάρας από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Ι. Παπαντωνίου την εποχή της πώλησης.

    » Γι’ αυτές του τις ευθύνες πρέπει να απολογηθεί ο κ. Στουρνάρας!!!».

    Τι γύρευε η ΕΜΠΟΡΙΚΗ στη… Σιβηρία;

    Σχετικά τώρα με την υπόθεση της Σιβηρίας και την… κατηγορηματική διάψευση Στουρνάρα.

    Αγαπητέ κύριε καθηγητά, πολύ… καθυστερημένη δεν είναι η κατηγορηματική σας διάψευση;

    Γιατί το λέμε αυτό;

    Επειδή από τις 17 Μαρτίου 2005 η ΔΑΚΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ έκανε την ίδια αποκάλυψη-καταγγελία.

    Συγκεκριμένα, κατήγγειλε:

    «Επενδύσεις στη Σιβηρία!
    Πού ήσασταν, κύριοι της ΔΗΣΥΕ και της ΕΑΣ, όταν ο κ. Στουρνάρας αγόραζε τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους στις στέπες της Σιβηρίας, πληρώνοντας μερικά δισ. δραχμές από τα κεφάλαια της τράπεζας;».

    Τότε ο κ. Στουρνάρας εποίησε την νήσσαν. Κοινώς ουδέν είπε. Τίποτα. Καμία διαμαρτυρία ή διάψευση. Τώρα που, μετά το δημοσίευμά μας, το θέμα πήρε διαστάσεις, τώρα… διαψεύδει.

    Εμείς λέμε:

    • Η αγορά δασικών εκτάσεων στη Σιβηρία από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ είναι γεγονός. Απλώς η μεν ΠΑΣΚΕ ισχυρίζεται ότι έγιναν το 1995 (επί διοίκησης Πουλή), η δε ΔΑΚΕ επί προεδρίας Στουρνάρα.

    Ακόμα όμως και αν έγιναν το ’95, τι έκανε ο κ. Στουρνάρας, όταν ανέλαβε τη διοίκηση;

    Διερεύνησε το θέμα;

    Έψαξε τη σκοπιμότητα της αγοράς;

    Ζήτησε να μάθει πώς, γιατί και με ποια κονδύλια έγινε η αγορά;

    Επιπροσθέτως -και μη μας πει ο κ. καθηγητής ότι είναι άσχετα, επειδή τα πάντα δείχνουν μια αντίληψη, μια νοοτροπία, μια φιλοσοφία διοίκησης και διαχείρισης-θέλουμε να ρωτήσουμε:

    • Τι έκανε ο κ. Στουρναρας για το σκάνδαλο των 10 δισ. της κυρίας Αυγερινοπούλου, για το οποίο πολλά, πάρα πολλά, λέγονται;

    • Ωσαύτως τι έκανε ο κ. καθηγητής για τα πάνω από 50 δισ. θαλασσοδάνεια σε… εφοπλιστές;

    Απιστία;

    Πάλι για το θέμα του παιχνιδιού με τα χρήματα από την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ Παν. Σαλεμής στην ομιλία του στη γ.σ. της τράπεζας στις 25 Μαΐου 2005 ήταν «καταπέλτης» για τον κ. Στουρνάρα, ζητώντας να διερευνηθεί το αδίκημα της απιστίας!

    Μεταξύ άλλων τόνισε:

    «Πιστεύουμε ότι η σημερινή διοίκηση θα πρέπει να δώσει τις απαντήσεις, όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά γιατί νομίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η αρχή της διαφάνειας, η οποία πρέπει να πρυτανεύει στη λειτουργία της τράπεζας. Με δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Ιω. Στουρνάρας, στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Ισοτιμία” στις 15 Μαρτίου 2003, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι:

    “Εμείς ως Εμπορική, αντί να διαθέσουμε τα κεφάλαια από την πώληση της Ιονικής σε απλές τοποθετήσεις στη διατραπεζική αγορά, αγοράσαμε μετοχές με συνέπεια τεράστιες υποαξίες στα χαρτοφυλάκια”.

    Με δύο λόγια, ο πρώην πρόεδρος της Εμπορικής ομολόγησε ότι στην ουσία η Εμπορική -επί των ημερών του- διασπάθισε 270 δισ. δρχ., τα οποία απέφερε στην Εμπορική η πώληση της Ιονικής Τράπεζας! Διότι όταν ο κ. Στουρνάρας δήλωνε ότι τα κεφάλαια από την πώληση της Ιονικής “δεν τα τοποθετήσαμε στη διατραπεζική αγορά”, όπου βεβαίως η απόδοση για την τράπεζα θα ήταν δεδομένη και σίγουρη, αλλά ότι “αγοράσαμε μετοχές με συνέπεια τεράστιες υποαξίες στα χαρτοφυλάκια”, στην ουσία ομολόγησε ότι η τότε διοίκηση της Εμπορικής έπαιξε και έχασε μία τράπεζα στο στημένο εκείνη την εποχή παιχνίδι της Σοφοκλέους!

    » Πιστεύουμε ότι έστω και για ιστορικούς λόγους η σημερινή διοίκηση της Εμπορικής έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τους μετόχους για το πώς και γιατί χάθηκαν και σε ποιο ποσοστό τα χρήματα από την πώληση της Ιονικής Τράπεζας και κυρίως αν η επιλογή αυτή μπορεί να στοιχειοθετεί το αδίκημα της απιστίας για τα μέλη του προηγούμενου ΔΣ».

    http://www.paron.gr/v3/new.php?id=4157&colid=&catid=27&dt=2005-07-10%200:0:0

  3. «ΚΑΡΦΩΝΕΙ» ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    Ο Βαρουφάκης επιβεβαιώνει τον Στουρνάρα: Λέγαμε πως είμαστε πτωχευμένοι

    Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016, 11:02πμ

    «Δυστυχώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο συγκεκριμένος διοικητής πρέπει να απομακρυνθεί για τέσσερις λόγους, με αιτιολογημένο αίτημα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ», αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκηςγια τον Γιάννη Στουρνάρα.

    Ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέχεια της απάντησης που είχε δώσει για τον κ. Στουρνάρα, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών – Σαββατοκύριακο», αναφέρει τους τέσσερις λόγους για τους οποίους ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, πρέπει να απομακρυνθεί.

    Στο άρθρο του ο κ.Βαρουφάκης αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «Ως υπουργός Οικονομικών συχνά δέχτηκα ενδοκυβερνητικές πιέσεις για την απομάκρυνση του κ. Στουρνάρα. Εξηγούσα ότι δεν ήταν στην ευχέρεια της κυβέρνησης μια τέτοια απόφαση, καθώς ο διοικητής της ΤτΕ υπάγεται στην ΕΚΤ και υποστήριζα τη θεσμική συνεργασία με την ΤτΕ στο πλαίσιο του αμοιβαίου αλληλοσεβασμού.

    Δυστυχώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο συγκεκριμένος διοικητής πρέπει να απομακρυνθεί για τέσσερις λόγους, με αιτιολογημένο αίτημα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ.

    Το άρθρο 4 του Καταστατικού της Τραπέζης της Ελλάδος ορίζει ότι «…η Τράπεζα στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης».

    Όμως, όπως ο ίδιος ομολόγησε στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, την εποχή που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με την ΕΚΤ και τους άλλους θεσμούς την αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους, που προαπαιτεί την παραδοχή ότι το κράτος είναι πτωχευμένο, ο κ. Στουρνάρας εισηγήθηκε στον πρόεδρο της ΕΚΤ «να μην ακούει» τον υπουργό Οικονομικών!

    Πρόκειται για οφθαλμοφανή παραβίαση της υποχρέωσης του διοικητή να ενεργεί εντός του πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής. Από μόνη της αποτελεί λόγο απομάκρυνσης του κ. Στουρνάρα.

    Ένας δεύτερος λόγος είναι η δήλωση στην οποία προέβη τη 15η Δεκεμβρίου 2014 που αποτελεί μοναδικό ατόπημα στην παγκόσμια ιστορία των κεντρικών τραπεζών. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο στην οποία δεν θα άρχιζε μαζική εκροή καταθέσεων μετά από δήλωση του κεντρικού της τραπεζίτη ότι «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό» και αναφορά σε κίνδυνο «ανεπανόρθωτης βλάβης».

    Ήταν ο προπομπός στην επιχείρηση ασφυξίας μιας κυβέρνησης που δεν είχε ακόμα εκλεγεί και οδήγησε σταθερά στα capital controls».

    O τρίτος λόγος, αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφορά την εποπτική ανεπάρκεια του κ. διοικητή ο οποίος σύμφωνα με το ΣτΕ αποτελεί διοικητική αρχή για την εποπτεία επί των πιστωτικών ιδρυμάτων και τον έλεγχο της πίστης.

    Η ανεξέλεγκτη κατάσταση της τράπεζας Αττικής, η ασυδοσία στο δανεισμό κομμάτων και καναλιών και η απολυτή ανυπαρξία πλάνου διαχείρισης των κόκκινων δανείων που ακύρωσαν την τραπεζική πίστη, συνιστούν ισχυρές ενδείξεις εποπτικής αποτυχίας, αναφέρει στο άρθρο του.

    Ο τέταρτος λόγος, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, είναι η επιστημονική ανεπάρκεια η οποία συνυφαίνεται με εμπρηστικές δηλώσεις που έχουν στόχο την αυτοπροβολή του διοικητή ως «σωτήρα» της χωράς, για παράδειγμα ο ισχυρισμός του ότι η διαπραγμάτευση της περιόδου Ιανουαρίου- Ιουνίου κόστισε 86 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό.

    «Πρόκειται για δημιουργική λογιστική που δεν συνάδει με την κρίσιμη θέση διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος», αναφέρει ο οικονομολόγος.

    Θυμίζω, λέει ο κ. Βαρουφάκης ότι την ημέρα που παραιτήθηκα, το ονομαστικό ΑΕΠ της χωράς ήταν 200 εκατομμύρια υψηλότερο απ’ ότι την ήμερα που παρέλαβα το υπουργείο, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά τι μεγαλύτερο και το χρέος ακριβώς το ίδιο. (καθώς δεν σύναψα ουδέν δάνειο).

    «Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει για τα capital controls που αποτέλεσαν το εργαλείο ασφυξίας της ΕΚΤ με αρωγό τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος σημειωτέον με πίεζε να τα επιβάλλουμε άμεσα στην Ρίγα την 25η Απριλίου», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

    http://www.eleftherostypos.gr/oikonomia/44108-o-varoufakis-epivevaiwnei-ton-stournara-legame-sthn-ee-pws-eimaste-ptwxeumenoi/

  4. 28 ΜΑΡ 2017

    Στη Βουλή δικογραφίες για τους Σαμαρά, Στουρνάρα και Παπαχριστόπουλο

    O υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στη Βουλή δικογραφίες που αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Αθαν. Παπαχριστόπουλο και τον Γιάννη Στουρνάρα.

    Ειδικότερα, η πρώτη δικογραφία, που αφορά τον Αντώνη Σαμαρά, σχετίζεται με τη φερόμενη καταγραφή συνομιλίας του, η οποία αναρτήθηκε στις 10-12-14 στο διαδίκτυο.

    Πρόκειται για ηχητικό απόσπασμα 5 λεπτών, κατά την αναπαραγωγή του οποίου, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να λέει σε δικαστικό λειτουργό: «Πες στον ψηλό, τον Παναθηναϊκάκια, οι επόμενοι τρεις που θα πάνε να τους γ…». Η εν λόγω προτροπή φέρεται να αφορούσε κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής, λίγο πριν την απολογία τους.

    Η δεύτερη δικογραφία στρέφεται κατά του Γιάννη Στουρνάρα και αφορά μήνυση εταιρείας πετρελαιοειδών εναντίον του, ως υπουργού Οικονομικών την περίοδο 2013-’14, κατά του πρώην γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, του Ιωάννη Κωστόπουλου, πρώην διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΠΕ και κατά του Βαρδή Βαρδινογιάννη, επικεφαλής της Motor Oil.

    Στη μήνυση γίνεται αναφορά για μεγάλη ζημία του Δημοσίου από τροπολογία που κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων που είχαν επιβληθεί στην Motor Oil.

    Η τελευταία δικογραφία αφορά μήνυση του Άδωνι Γεωργιάδη κατά του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Αθανάσιου Παπαχριστόπουλου, για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου, που κατά τον μηνυτή τελέστηκε στις 29-4-16, όταν στη διάρκεια εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης, καταφέρθηκε εναντίον της ΝΔ σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    http://www.ert.gr/sti-vouli-dikografies-gia-tous-samara-stournara-ke-papachristopoulo/

  5. Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι:

    Βίος και Πολιτεία του Γιάννη Στουρνάρα

    Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος 2013

    Όσοι έχουν γνωρίσει τον Γιάννη Στουρνάρα από κοντά συμφωνούν στο εξής: «Δεν τον λες ευφυή και για αυτόν τον λόγο δεν μπορεί ποτέ να διαχειριστεί πληροφορίες και αναλύσεις πέραν από εκείνες που του υποδεικνύουν. Επίσης ενώ έχει κάνει καλές σπουδές στα οικονομικά, δεν διαθέτει αυτό που λέμε οικονομική σκέψη».

    Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρότι δείχνει να μισεί θανάσιμα τον δημόσιο τομέα, θα μπορούσε να λάβει το βραβείο του «Δημοσίου Υπαλλήλου της 30ετίας». Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο τεχνοκράτης και αγαπημένο παιδί του Κώστα Σημίτη, τοποθετείται εδώ και περίπου 30 χρόνια μόνο σε δημόσιες θέσεις από τις οποίες λαμβάνει παχυλούς μισθούς. Τόσο παχυλούς, ώστε μπορεί να διαμένει σε έπαυλη στην Κηφισιά, αλλά και να διαθέτει πολυτελέστατη βίλα στη Σύρο, δίπλα ακριβώς από τη βίλα του κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου.

    Και μπορεί ο Γιάννης Στουρνάρας να έχει πέσει έξω σε όλες του τις προβλέψεις, σε όλες του τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και όχι μόνο, μπορεί να φέρει τεράστιες ευθύνες μαζί με τον Κώστα Σημίτη για το γεγονός ότι η Ελλάδα εντάχθηκε ανέτοιμη στην Οικονομική Νομισματική Ένωση, με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να απειλείται με την απόλυτη καταστροφή, αλλά πάντοτε φρόντιζε να κάνει σωστή διαχείριση της δικής του οικονομικής κατάστασης. Εξάλλου, πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι ή πόσοι καθηγητές πανεπιστημίου, όπως είναι ο ίδιος, μπορούν και ζουν με πολυτελέστατο τρόπο, μπορούν και τρώνε σούσι και μπορούν ενώ φτωχοποιούν τον ελληνικό λαό να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια, αφού νωρίτερα συμβουλεύουν τις κόρες τους να μην αγοράσουν σπίτι στο εξωτερικό, αλλά να περιμένουν ενδεχομένως να πέσουν κι άλλο οι τιμές.

    Όμως, δεν μένει σε αυτά ο «Τσάρος» της ελληνικής οικονομίας. Ο άνθρωπος που αμφισβήτησε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού, ο υπεύθυνος για το γεγονός ότι πολλές οικογένειες έχουν μείνει χωρίς θέρμανση αυτόν τον χειμώνα, ο εκτελεστής του σχεδίου αρπαγής των ιδιόκτητων οικημάτων από εδώ και πέρα, αρθρώνει το τελευταίο χρονικό διάστημα και μάλιστα με τρόπο προκλητικό, πολιτικό λόγο. Το βέβαιο είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας αποτελεί μοναδική περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου: Επαύλεις, υψηλές γνωριμίες, κουμπαριές, σούσι, αποταμιεύσεις και πολυτελής ζωή.

    Μια ζωή στο δημόσιο

    Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει μακρά παρουσία στο ελληνικό δημόσιο. Την περίοδο 1986-1989 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για θέματα δημοσίων επιχειρήσεων και εισοδηματικής πολιτικής. Το γεγονός ότι το 1989 το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές, δεν επέφερε ουσιαστικά μεγάλες μεταβολές στη σχέση του με τον δημόσιο τομέα, αφού με απόφαση του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Δημήτρη Χαλικιά, τοποθετήθηκε σύμβουλος σε θέματα νομισματικής πολιτικής. Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, ένα χρόνο μόλις μετά, το 1994 ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε το πόστο του προέδρου του ΣΟΕ, του βασικού συμβούλου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Από τη θέση του ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος τη δεκαετία του 1970 είχε φοιτητή τον Γιάννη Στουρνάρα, κατηύθυνε, από το 1994 έως το 2001 την προσπάθεια ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η οποία έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα οδηγήθηκε στην καταστροφή. Φυσικά έβαλε το χεράκι του και ο Γιάννης Στουρνάρας αφού επί μία επταετία εκπροσωπούσε το υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπότε ο κάθε ένας μπορεί να καταλάβει, ποια είναι η μεγάλη ευθύνη του Γιάννη Στουρνάρα στην υπόθεση της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας, η οποία σήμερα συνεπάγεται την καταστροφή ενός ολόκληρου λαού.

    Η «καταστροφή» της Εμπορικής

    Ο Γιάννης Στουρνάρας, αφού έγινε κουμπάρος με τον Γιάννο Παπαντωνίου, έβαλε ως στόχο να γίνει μέλος του «κύκλου» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Όλη αυτή η παρέα, ενέταξε προφανώς για λογαριασμό των γερμανικών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, την χώρα μας στην ευρωζώνη. Πρόκειται για μία διαδικασία, την οποία πληρώνει πολύ ακριβά σήμερα ο ελληνικός λαός. Ο Κώστας Σημίτης εκτίμησε πολύ την προσήλωση του Γιάννη Στουρνάρα προς το πρόσωπό του και τελικά τον διόρισε στην Εμπορική Τράπεζα. Για να αντιληφθεί κανείς το … μέγεθος των ικανοτήτων του σημερινού υπουργού Οικονομικών πρέπει να γνωρίζει το εξής: Ενώ παρέλαβε την δεύτερη σε μέγεθος ελληνική τράπεζα, όταν αποχώρησε από τη θέση του Προέδρου η Εμπορική βρέθηκε στα πρόθυρα της καταστροφής, με αποτέλεσμα να πουληθεί στην γαλλική Credit Agricole. Ακόμη και σήμερα πολλοί διερωτώνται αν ο Γιάννης Στουρνάρας εκτέλεσε συνειδητά κάποιο σχέδιο καταστροφής της εμπορικής τράπεζας. Το χειρότερο είναι ότι οι ίδιοι υποψιάζονται ότι την τύχη της Εμπορικής θα έχει και η Ελλάδα.

    Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

    Η «φούσκα του χρηματιστηρίου» φέρει την υπογραφή της διακυβέρνησης Σημίτη. Πρόσφατα ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή Νικήτας Κακλαμάνης υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός για τον Γιάννη Στουρνάρα θυμίζοντάς τον ρόλο που είχε διαδραματίσει την περίοδο που τη χώρα κυβερνούσε ο Κώστας Σημίτης: «Πρόχειρα στο μυαλό μου έχω τουλάχιστον 30 σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Ελλάδα από το 1996 έως το 2004, με πιο χαρακτηριστικά δύο. Το “μαγείρεμα” των στοιχείων για να μπούμε στο ευρώ και το μέγα σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Αν κάποιοι λοιπόν έχουν επιλεκτική μνήμη, ο ελληνικός λαός δεν έχει. Θυμάται και πολύ καλά μάλιστα». Ποιος θυμάται; Μα ο Γιάννης Στουρνάρας φυσικά, ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Παπαντωνίου είναι εκλεκτά μέλη της παρέας της Σύρου. Εξάλλου ο Γιάννης Στουρνάρας υπήρξε και συνεργάτης της χρηματιστηριακής «Κάππα» για την οποία ακούστηκαν και γράφτηκαν ουκ ολίγα αναφορικά με την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας.

    Ακόμη, όμως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει μια ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2003, όπου μπορεί ο κάθε ένας να διαβάσει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας και η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας «διέθεσαν ολόκληρο σχεδόν το τίμημα από την πώληση της Ιονικής (270 δισ.) για την κάλυψη των ζημιών από τις χρηματιστηριακές πράξεις και μείωσαν τα ίδια κεφάλαια κατά 700 εκ. ευρώ». Νωρίτερα σε άλλη ανακοίνωση με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2004 αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Διέθεσαν ολόκληρο σχεδόν το τίμημα από την πώληση της Ιονικής (270 δισ.) για την κάλυψη των ζημιών από τις χρηματιστηριακές πράξεις και μείωσαν τα ίδια κεφάλαια κατά 700 εκ. ευρώ». Τον Απρίλιο του 2000 και ενώ η κρίση του χρηματιστηρίου είχε ξεσπάσει ήδη από το 1999 ο Γιάννης Στουρνάρας, υποτίθεται ότι είχε κινητοποιήσει τους αμυντικούς μηχανισμούς του κράτους με στόχο να επιτευχθεί η συγκράτηση της πτώσης του χρηματιστηρίου. Κάποιοι τον είχαν κατηγορήσει για χειραγώγηση.

    Η παρέα της Σύρου

    Στη Σύρο, όπου διατηρεί την εξοχική του βίλα (όπως εξάλλου ο κάθε δημόσιος υπάλληλος) ο Γιάννης Στουρνάρας ήρθε σε απευθείας επαφή με τον γαλλικό παράγοντα, ο οποίος μέχρι σήμερα στέκεται στο πλευρό του. Δίπλα στις βίλες των Παπαντωνίου και Στουρνάρα στην περιοχή τρία Λαγκόνια του νησιού, βρίσκεται άλλη μια βίλα, εκείνη της Κλοντίν Ριπέρ, πρώην συζύγου του γάλλου πρεσβευτή στην Αθήνα, Ζαν-Μορίς Ριπέρ. Καλεσμένοι της ήταν το 2010 ο Φρανσουά Ολάντ και η Βαλερί Τριερβελέρ, το σημερινό προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας, και την παρέα ένωσε στο σπίτι του ο Γιάννος Παπαντωνίου.

    Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «είδε μπροστά» τότε και έκανε αυτό που έχει μάθει να κάνει καλύτερα: Κόλλησε σαν τσιμπούρι στην παρέα των Γάλλων, τους οποίους άρχισε στη συνέχεια να συναντά και στην Αθήνα. Άνθρωποι, οι οποίοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, υποστηρίζουν ότι η διαχρονική επαφή που έχει με τους τους Γάλλους διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη στρατηγική που ακολούθησε ως διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα το ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα να περάσει στα χέρια της γαλλικής Credit Agricole. Από τότε τον συνοδεύει ένα παρατσούκλι: Κοπερφιλντ. Για ποιο λόγο; Διότι έχει τη μοναδική, μαγική ικανότητα να εξαφανίζει τράπεζες. Κάπως έτσι λένε σήμερα, ότι αν παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας θα εξαφανίσει και μια χώρα, την Ελλάδα.

    Οι δουλειές της συζύγου

    Όλες οι σύζυγοι των δημοσίων υπαλλήλων μπορούν να κάνουν «χρυσές δουλειές»; Μάλλον όχι. Όμως, η περίπτωση της οικογένειας Στουρνάρα είναι ξεχωριστή. Ανaδημοσιεύουμε όσα έγραφε το newsbomb.gr, το οποίο είχε στηριχθεί στις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Παραπολιτικά» πριν από λίγο καιρό:

    «Πολυεθνικοί κολοσσοί στο χώρο του φαρμάκου οι χορηγοί της Λίνας Νικολοπούλου. Τα ιατρικά συνέδρια και οι συζητήσεις για την επιμέλεια ιατρικών εκδόσεων. Σίγουρα πολλοί θα απορούν τι σχέση μπορεί να έχει η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών με τον χώρο των φαρμάκων και ακόμη περισσότερο πώς οι υψηλές γνωριμίες του συζύγου της αποτέλεσαν το χρήσιμο “εργαλείο” της… Η κ Λίνα Νικολοπούλου λοιπόν είναι όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας “Παραπολιτικά” γενική διευθύντρια της εταιρείας Mindwork Business Solutions (που εδρεύει στην οδό Μάρκου Μπότσαρη στην Κηφισιά) και στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της βρίσκεται η διοργάνωση ιατρικών συνεδρίων και συζητήσεων ανά την Ελλάδα, καθώς και η επιμέλεια σχετικών εκδόσεων. Η ίδια έχει σπουδάσει Βιολογία και μάλιστα είχε φύγει για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο από τότε διατηρούσε σχέση. Και μην νομίζετε ότι η Mindwork Business Solutions είναι μια μικρή εταιρεία η οποία απλά επιβιώνει στο χώρο αλλά πρόκειται για έναν πραγματικό κολοσσό! Μεταξύ άλλων δουλεύει συστηματικά για την προώθηση, αλλά και τη γενικότερη οργάνωση των εκδηλώσεων του “Forum για την Υγεία και τις πολιτικές Υγείας” ενώ ασχολείται καθημερινά και με τη διαχείριση της ιστοσελίδας του. Κάθε χρόνο μάλιστα πραγματοποιούνται δύο συναντήσεις, στις οποίες συμμετέχουν πολιτικοί ερευνητές, ακαδημαϊκοί επιστήμονες του υγειονομικού συστήματος καθώς και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών και επιχειρήσεων του υγειονομικού τομέα. Εκτός από τα οικονομικά της χώρας ο υπουργός φαίνεται πως… πονοκεφαλιάζει και για τις δουλειές της γυναίκας του εν μέσω κρίσης».

    Ο άνθρωπος που δεν έκανε καμία σωστή εκτίμηση

    Τον περασμένο Οκτώβριο το Periodista υπενθύμιζε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένα πρόσωπο, η παρουσία του οποίου στο υπουργείο Οικονομικών μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλεί στον ελληνικό λαό.

    Ορίστε τι γράφαμε στις 11 Οκτωβρίου 2012:

    Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση τα οικονομικά ζητήματα και πρέπει να είναι ανήσυχος διότι στη θέση του “Τσάρου” της Οικονομίας βρίσκεται το αγαπημένο παιδί του Κώστα Σημίτη, Γιάννης Στουρνάρας. Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένας άνθρωπος ειδικών αποστολών. Διότι είναι προφανές ότι αν η χώρα είχε, μία κυβέρνηση, η οποία θα σχηματιζόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα ήταν αδύνατον ένας πρωθυπουργός να εμπιστευόταν σε ένα πρόσωπο το οποίο έχει πέσει τόσο έξω στις εκτιμήσεις του. Κι, όμως, στην Ελλάδα του 2012, μπορεί και χειρίζεται τις οικονομικές υποθέσεις ένας τεχνοκράτης σαν τον Γιάννη Στουρνάρα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί πως ο πρωθυπουργός ενός … κυρίαρχου κράτους εμπιστεύθηκε τον Γιάννη Στουρνάρα για μία τόσο κρίσιμη θέση. Άρα κάτι άλλο συμβαίνει. Θα υπενθυμίσουμε αρχικά το περιεχόμενο της συνέντευξης, την οποία είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα “Τα Νέα” τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν σημείωνε ότι η κρίση τελειώνει και ότι η ανεργία θα κορυφωθεί στο 9,5%-9,8%.

    Το ότι έπεσε έξω στις προβλέψεις του, δεν χρειάζεται να αναλυθεί περισσότερο. Άλλωστε το αποδεικνύει το γεγονός ότι στη συνέχεια έγινε … υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, μίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, η οποία για να σχηματιστεί συμμάχησαν όλα τα κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, τα οποία απομυζούν τη χώρα μας και οδηγούν σε κοινωνική γενοκτονία τον ελληνικό λαό. Στην Ελλάδα του 2012, όπου η κυβέρνηση ξεπουλά τα πάντα, δεν χρειάζεται να έχει κανείς επάρκεια οικονομικών, ώστε να γίνει υπουργός των Οικονομικών υποθέσεων. Αρκεί να ταυτίζεται με τις θέσεις του Βερολίνου και να έχει κάνει καλές παρέες στο παρελθόν. Τότε, τον Σεπτέμβριο του 2009, ο Γιάννης Στουρνάρας μιλούσε για το θέμα της ανεργίας υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίο μέτρο η επιδότηση των επιχειρηματιών. Καλό είναι να θυμηθεί κανείς τι εντόπιζε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ο σημερινός υπουργός Οικονομικών: “Την έλλειψη κατανόησης της σοβαρότητας των συνεπειών βασικών προβλημάτων από το κοινό, ώστε να γίνουν αποδεκτές οι απαραίτητες λύσεις”(!!!).

    Δηλαδή ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστήριζε ότι ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να συναινεί στην καταστροφική για τον ίδιο πολιτική. Ταυτόχρονα, πλήρως ευθυγραμμισμένος, με τα γερμανοτραφή εγχώρια συστήματα, τα οποία απεργάζονται σενάρια αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος, πριν προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωνε “η πιο ρηξικέλευθη πρόταση για την οικονομία σχετίζεται με την επίτευξη συναίνεσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση του σταυρού προτίμησης”. Και δεν είναι μόνο τα όσα είχε δηλώσει στην εφημερίδα “Τα Νέα”. Αργότερα στις 23 Ιουλίου του 2011 σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Mega Channel, σε ερώτηση για το πότε “βλέπει” ότι η χώρα θα γυρίσει στην ανάπτυξη, είχε απαντήσει το εξής αξιομνημόνευτο: “μέσα στον επόμενο χρόνο”, δηλαδή στο έτος 2012, δηλαδή στο έτος που διανύουμε. Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε, χωρίς ν είναι αναγκαίο να προσφύγει σε κάποια μαζική πληροφόρησης, μόνο σε τροχιά ανάπτυξης δεν έχει τεθεί η χώρα.

    Ο κύκλος της Οξφόρδης

    Την ιστορία την γράφουν οι παρέες , υποστηρίζουν κάποιοι. Στην περίπτωση του Γιάννη Στουρνάρα αυτό «ταιριάζει γάντι». Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ένα αφιέρωμα του «Βήματος» στον σημερινό υπουργό Οικονομικών:

    «Η ακαδημαϊκή ζωή του στην Οξφόρδη ήταν μια άλλη μάχη. Ο κύριος ανταγωνιστής του στην άμιλλα της σχολής ήταν ο Τσαρλς Κόλινς, σήμερα υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, με τον οποίο διατηρεί στενή επαφή. Τα χρόνια της Οξφόρδης διαμόρφωσαν τον Στουρνάρα και ήταν καθοριστικά για τη μετέπειτα πορεία του. Στο φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο βρέθηκε μαζί με τη σύντροφό του από τα φοιτητικά χρόνια στην Αθήνα, τη Λίνα Νικολοπούλου. Εκείνος έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στα Οικονομικά, εκείνη διδακτορικό στη Βιολογία.

    Μόλις το ΠαΣοΚ θεσμοθέτησε τον πολιτικό γάμο, το 1981, κατέβηκαν στο Λονδίνο, μαζί με ένα φιλικό ζευγάρι, «με ένα νοικιασμένο Renault που χάλασε στον δρόμο», και παντρεύτηκαν στο προξενείο. Γύρισαν με oτοστόπ. Σήμερα έχουν δύο κόρες, τη Μυρτώ και τη Νεφέλη. Στην Οξφόρδη ο Στουρνάρας συνδέθηκε με μέλη της ελληνικής κοινότητας του πανεπιστημίου. Εκεί δίδασκε ήδη ο Λουκάς Τσούκαλης (σήμερα καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ), ο οποίος έχει τελειώσει το διδακτορικό του σε ηλικία μόλις 25 ετών. Συνομήλικος, συμφοιτητής και συγκάτοικος του Στουρνάρα στην εστία ήταν ο Γιώργος Ζανιάς, πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ο «μικρός της παρέας» ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο καθηγητής Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ίδια εποχή τις προπτυχιακές σπουδές του σε έναν κύκλο σπουδών μοναδικό στην Οξφόρδη: Πολιτική Επιστήμη, Φιλοσοφία και Οικονομικά.

    “Ημασταν όλοι προοδευτικά παιδιά” θυμάται ο Τσούκαλης. «Μιλάγαμε συνέχεια πολιτικά. Ως λίγο μεγαλύτερος, είχα ίσως μια πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση. Οι άλλοι ήταν πιο ριζοσπαστικοί. Κουβαλούσαν μια επαναστατικότητα που είχε έρθει από τα αμφιθέατρα των ελληνικών πανεπιστημίων. Η ιδεολογία της παρέας ήταν από σοσιαλδημοκρατία και πέρα προς τα Αριστερά και ο Στουρνάρας είχε το πρόβλημα πώς θα προσαρμόσει τις αριστερές ιδέες με τα παραδοσιακά οικονομικά». Η παρέα της Οξφόρδης ήταν πολυσυλλεκτική. Στις συζητήσεις συμμετείχε με τα δικά της επιχειρήματα και η Ελένη Λουρή, σήμερα υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έκανε από το 1982 το διδακτορικό της στο φημισμένο πανεπιστήμιο».

    Ας μην ξεχνάμε ότι στο ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο χειρίζεται όλους τους φακέλους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ξεχωριστή θέση έχει ο Αλέξης Παπαχελάς, με τον οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας συνδέεται με ισχυρή φιλία. Εξάλλου η εφημερίδα «Καθημερινή» ταυτίζεται με τις απόψεις του κυρίου Στουρνάρα και τον έχει στηρίξει πάρα πολύ.

    Πάντως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το εξής: Όλα τα πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται παραπάνω κατείχαν θέσεις σε τράπεζες. Τελικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή.

    Ο ταλαντούχος κύριος Στουρνάρας

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Δρόμος της Αριστεράς”, η οποία πριν από καιρό έγραφε τα ακόλουθα:

    Η τοποθέτηση του κ. Ι. Στουρνάρα, ως υπουργού Οικονομίας, στην τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.-ΔΗΜΑΡ αποτελεί την επιβράβευση της συνεπούς εξυπηρέτησης πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων από το συγκεκριμένο στέλεχος. Ενώ, όμως, είναι γνωστά και έχουν σχολιασθεί, ας δούμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά «επιτεύγματά» του:

    1. Ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων στην κυβέρνηση Σημίτη αποδέχθηκε το κλείδωμα της ισοτιμίας μετατροπής της δραχμής σε ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προέκυπταν από την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξυπηρετώντας τα γερμανικά (κυρίως) εμπορικά συμφέροντα.

    2. Ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ (δεξαμενή «σκέψης» του ΣΕΒ) υπερθεμάτισε για την υλοποίηση των μνημονίων, επιμένοντας ιδιαίτερα στις ιδιωτικοποιήσεις (δηλαδή, στο ξεπούλημα σε ντόπια και ξένα συμφέροντα της δημόσιας περιουσίας) και στο «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων» (δηλαδή, στην απορρύθμιση και τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στους συγκεκριμένους κλάδους), δημοσιεύοντας μελέτη που «εκτιμούσε» ότι με το «άνοιγμα» θα επιτυγχανόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 13% σε 5 χρόνια. Μια μελέτη που προκάλεσε θυμηδία ακόμη και μεταξύ των υπερασπιστών των μνημονίων.

    Υπάρχει, όμως, μια «επιτυχία» του κ. Ι. Στουρνάρα που δεν προβλήθηκε όσο της άξιζε, ούτε όταν πραγματοποιήθηκε, ούτε και σήμερα. Η επιτυχία αυτή αφορά την περίοδο που ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα (2000-2004). Το 1999 η Εμπορική τράπεζα πούλησε το μερίδιό της στην Ιονική Τράπεζα (αγοράστρια η Alpha Bank) έναντι του ποσού των 226 δισεκατομμυρίων δρχ. (περίπου 663 εκατ. ευρώ), παρά την αντίθεση των διεθνών συμβούλων (που είχε η ίδια προσλάβει) και πρότειναν τη συγχώνευση των δύο τραπεζών και τη δημιουργία μιας τράπεζας ισοδύναμης της Εθνικής. Η τότε διοίκηση της Εμπορικής είχε ετοιμάσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο που θα χρηματοδοτείτο από το τίμημα πώλησης της Ιονικής και θα ισχυροποιούσε σημαντικά την τράπεζα.

    Όμως ο κ. Ι. Στουρνάρας είχε άλλα σχέδια. Όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς των χρήσεων 2000 και 2001, τα κεφάλαια της τράπεζας που είχαν επενδυθεί σε μετοχές εισηγμένων εταιριών στο ΧΑ αυξήθηκαν από 109,2 δισ. δρχ. (320,6 εκατ. ευρώ) το 1999 σε 195,2 δισ. δρχ. (572,8 εκατ. ευρώ) το 2000 και σε 200,4 δισ. δρχ. (588,1 εκατ. ευρώ) το 2001. Είναι, άραγε, «σύμπτωση» ότι το 2000 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε, οριακά, τις εκλογές με κύριο επιχείρημα την άνοδο του Χρηματιστηρίου; Η ζημιά θα αποκαλυφθεί το 2002 με τη ψήφιση του Ν. 2992/2002 που έδωσε τη δυνατότητα στις εισηγμένες να αποτιμούν τα χαρτοφυλάκιά τους στις τρέχουσες τιμές αγοράς και όχι, όπως γινόταν μέχρι τότε, στις τιμές κτήσης. Στον ισολογισμό της χρήσης 2002, η αποτίμηση των μετοχών έχει καταρρεύσει σε 216,4 εκατ. ευρώ (73,7 δισ. δρχ.), δηλαδή μειώθηκε κατά 63%. Όπως αναφέρουν στις παρατηρήσεις τους οι ορκωτοί ελεγκτές της τράπεζας, «ποσό 542,40 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν απ’ ευθείας σε μείωση του λογ/σμού «Ειδ. Αφορολ. Αποθ.

    Από Χρεόγραφα» που περιλαμβάνεται στο λογαριασμό Ιδίων Κεφαλαίων «Αποθεματικά». Δηλαδή, μέσα σε δύο χρόνια, η διοίκηση του κ. Ι. Στουρνάρα «απώλεσε» στο ΧΑΑ το 82% του τιμήματος που εισέπραξε από την πώληση της Ιονικής τράπεζας, με αποτέλεσμα τη μείωση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας από 2 δισ. ευρώ το 2001 σε 1,3 δισ. ευρώ το 2002. Ατυχείς επιχειρηματικές κινήσεις; Όχι ακριβώς. Κατά την ίδια χρήση η διοίκηση Στουρνάρα θα επιλέξει να μην αναπροσαρμόσει την αξία των ιδιόκτητων παγίων της τράπεζας (Ν. 3091/2002) ώστε να μετριάσει τη μείωση των ιδίων κεφαλαίων. Τα μειωμένα ίδια κεφάλαια της τράπεζας θα «διευκολύνουν» την είσοδο της Credit Agricole στο μετοχικό της κεφάλαιο, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση της Εμπορικής τράπεζας (στην οποία θα πρωταγωνιστήσει στη συνέχεια ο πολύς κ. Γ. Προβόπουλος).

    Η κατασπατάληση της δημόσιας περιουσίας, η διευκόλυνση εξαγοράς της Εμπορικής τράπεζας από το ξένο κεφάλαιο ή η εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων αποτέλεσαν τα κριτήρια για την ανάληψη της θέσης του υπουργού Οικονομίας από τον κ. Ι. Στουρνάρα;

    http://www.periodista.gr/apokalypseis/article/2098/bios-kai-politeia-tou-gianni-stournara

  6. ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ! 1,2 δις φοροδιαφυγή!

    Γεράσιμος Λιβιτσάνος

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διευκόλυνε τριγωνικές συναλλαγές των ΕΛΠΕ και της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, σύμφωνα με δικογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή

    Τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) Χάρη Θεοχάρη δείχνει ως…υπεύθυνους για την αποφυγή φόρων της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ από τις εταιρείες ΕΛΠΕ (όταν είχε τη διαχείριση ο όμιλος Λάτση) και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ομίλου Βαρδινογιάνννη) την περίοδο 2010-2014 πόρισμα του οικονομικού εισαγγελέα.

    Η φοροαποφυγή σύμφωνα με τους οικονομικούς εισαγγελείς έγινε μέσω αγορών-πωλήσεων πετρελαϊκών προϊόντων και διαμεσολάβησης εταιρειών του εξωτερικού και offshore, οι οποίες δεν ελέγχθηκαν ως όφειλαν λόγω της ερμηνείας που έδωσε στην υφιστάμενη νομοθεσία ο Χάρης Θεοχάρης και τροπολογίας του Γιάννη Στουρνάρα που μετέτρεπε σε «μαχητές τριγωνικές συναλλαγές» και μάλιστα αναδρομικά.

    Η δικογραφία αφορά μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος από την εταιρεία ΚΜΟΙΛ ΑΕ Πετρελαιοειδών, η οποία στρέφεται κατά του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, και κατά του Χάρη Θεοχάρη, νυν βουλευτή, για την περίοδο που ήταν γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Επίσης κατά του Ι. Κωστόπουλου, μέλους του ΔΣ των ΕΛΠΕ, και του Β. Βαρδινογιάννη, μέλους του ΔΣ της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (Ελλάς).

    Σχετικά με τα δύο πρώτα πολιτικά πρόσωπα, για τον Γ. Στουρνάρα η εξέλιξη της υπόθεσης εξαρτάται από το κοινοβούλιο και το αν θα υπάρξει η περαιτέρω διαδικασία εκκίνησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Για τον Χ. Θεοχάρη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση και ανάλογα με την έκβασή της η μηνυτήρια αναφορά μπορεί να προωθηθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί αν θα αρθεί η ασυλία του.

    Οι κατηγορίες κατά του Γ. Στουρνάρα

    Όσον αφορά τον Γιάννη Στουρνάρα, στη δικογραφία γίνεται λόγος για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας, της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «μετά από επανειλημμένες προσπάθειες, πέτυχε μετά από εισήγησή του την ψήφιση της με αριθμό 1251/67 τροπολογίας προκειμένου να διαγραφούν βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις, ωφελώντας τις εταιρείες ΕΛΠΕ και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ με ταυτόχρονη απώλεια φορολογικών εσόδων από το δημόσιο ταμείο».

    Επίσης σημειώνεται ότι «αν και γνωρίζει από προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών το θέμα των ανωτέρων τριγωνικών συναλλαγών, που βάσει εγκυκλίων και νόμων θα έπρεπε τουλάχιστον να τις κρίνει ως ύποπτες και να εποπτεύσει τις τράπεζες μέσω των οποίων έγιναν οι ανωτέρω συναλλαγές, δεν προέβη στις οφειλόμενες νόμιμες ενέργειες προκειμένου να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή, η μετανάστευση κεφαλαίων στο εξωτερικό, η ζημιά της Εθνικής Οικονομίας».

    Να υπενθυμίσουμε ότι η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε στις 13 Μαρτίου του 2014 και είχε αναδρομική ισχύ. Στη δικογραφία επισημαίνεται ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών επίμονα επιχειρούσε την ψήφιση τροπολογίας, επεμβαίνοντας ουσιαστικά στο έργο της δικαστικής εξουσίας αφού επιχείρησε και πέτυχε τη διαγραφή βεβαιωμένων φόρων που αποτελούσαν δημόσια έσοδα». Μάλιστα σημειώνεται ότι από την αναδρομικότητα της διάταξης «οι μόνοι που ωφελούνται είναι αυτοί στους οποίους ήδη είχαν επιβληθεί και βεβαιωθεί φορολογικά πρόστιμα». Σύμφωνα με τα έγγραφα που επισυνάπτονται στη δικογραφία, τα ακριβή ποσά των προστίμων επιμερίζονται σε 660 εκατομμύρια ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια και σε 220 εκατομμύρια ευρώ για τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και μάλιστα αυτά αφορούν μόνον τη φορολογική χρήση του 2010.

    Οι καταγγελίες για τον Χ. Θεοχάρη

    Για τον Χ. Θεοχάρη αναφέρεται ότι λειτούργησε «σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος» αφού «στις 28/8/2013 εξέδωσε την ΠΟΛ 1198 εγκύκλιό του με την οποία προσπαθούσε μεταξύ άλλων να ερμηνεύσει κατά τέτοιον τρόπο το νόμο ώστε να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις χρήσεις 2010 και 2011 που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω offshore εταιρειών».

    Μάλιστα στη δικογραφία γίνεται λόγος για «ζήλο» του Χ. Θεοχάρη προκειμένου «να διαγραφούν βεβαιωμένοι φόροι των εταιρειών ΕΛΠΕ δήθεν για να μην μείνει η χώρα χωρίς πετρέλαιο, γιατί τα πρόστιμα στα δύο διυλιστήρια θα τα οδηγούσαν στο κλείσιμο, θεωρώντας μάλιστα ότι οι τριγωνικές συναλλαγές στον νόμο 3482/10 είχαν οριστεί με λανθασμένο τρόπο, θεωρώντας προφανώς ότι πρέπει να επιτρέπονται οι τριγωνικές συναλλαγές».

    Επίσης επισημαίνεται πως «η εγκύκλιος του κ. Θεοχάρη αποτέλεσε την αφετηρία για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων μέσα από αλλεπάλληλες προσπάθειες με τροπολογίες. Δυστυχώς παρά τις επισημάνσεις της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας διαγράφηκαν τελικά φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ». Τέλος, σημειώνεται πως ο Χ. Θεοχάρης γνώριζε «ότι οι τριγωνικές συναλλαγές με εξωχώριες εταιρείες συνδέονται με παράνομες, αντισυμβατικές χρεώσεις κατά το δοκούν, με την “εξοικονόμηση” αφορολόγητων πόρων που λειτουργούν και ως στοιχείο νόθευσης του ανταγωνισμού».

    Εφημεριδα Documento
    http://www.documentonews.gr/article/foroapofygh-12-dis-eyrw-me-eythynh-giannh-stoyrnara
    https://olympia.gr/2017/04/04/δικογραφια-κολαφοσ-στην-βουλη-για-τον/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.