ΕΝΩΠΙΟΝ
Του ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
κ.κ. Αντώνη Λιόγα
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Του Παναγιώτη Σταμάτη του Δημητρίου, Πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού ε.α, κατοίκου Αθηνών, οδός Κομνηνών, αριθμ. 48. ΑΔΤ:150921/22/2/2012 Τ.Α. ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ, (panos_stamatis@yahoo.gr)
ΚΑΤΑ
1. ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ, αρμοδίου Υπουργού, γενικού γραμματέα, αιρετών υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής, αιρετών των Δήμων, στα διοικητικά όρια των οποίων έλαβαν χώρα οι «φονικές» πυρκαγιές (στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 91 συνανθρώπους μας), την 23η Ιουλίου 2018.
2. ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ συμμετόχου και εμπλεκομένου, διά κοινής δράσης και κοινού δόλου, αρμοδίου υπηρεσιακού παράγοντος και εξωθεσμικού τοιούτου συναυτουργού ή ηθικού αυτουργού.
3. Και κάθε άλλου προσώπου ως προς το οποίο προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής.
Για τις αξιόποινες πράξεις, αυτεπαγγέλτως διωκόμενες, κακουργηματικού χαρακτήρα και εξαιρετικής φύσης:
α) ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή
β) πυρκαγιά από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή
γ) έκθεση η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή
δ) της παραβίασης οικοδομικών κανόνων, εξαιτίας των οποίων προήλθε ο θάνατος ανθρώπων και προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα και άλλους ανθρώπους.
ε) ή και άλλως της παράβασης καθήκοντος.
I. Εισαγωγή
Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,
Αναφέρομαι σε Εσάς ζητώντας τη συνδρομή Σας, προκειμένου να διερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Δικαιοσύνης τη πιθανότητα τέλεσης αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και μάλιστα με εγγύτατο νομικό χαρακτηρισμό, α) της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή, β) της πυρκαγιάς από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή γ) της έκθεσης η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή, δ) της παραβίασης οικοδομικών κανόνων, εξαιτίας των οποίων προήλθε ο θάνατος ανθρώπων και προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και άλλους ανθρώπους, ε) ή και άλλως της παράβασης καθήκοντος.
Μετά ταύτα απαιτείται να διερευνήσετε αποκλειστικά Εσείς κ. Εισαγγελέα, εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος, έρευνα προς τιμωρία των υπευθύνων και παραδειγματισμό ενδεικτικά (15 ΠΚ, 264 γ ΠΚ, 265ΠΚ, 259 ΠΚ, 302ΠΚ και 306 ΠΚ), με την επιφύλαξη και για τυχόν άλλα αδικήματα, που θα προκύψουν από την επισταμένη και διεισδυτική έρευνά Σας.
Λόγω της έκτασης της φονικής καταστροφής της πυρκαγιάς, «εθνική τραγωδία», επιβάλλεται η εισαγωγή της υποθέσεως κατ΄ άρθρον 29 Κ.Π.Δ. στο Δικαστήριο των Εφετών και τον ορισμό Εφέτου Ανακριτή, στη δε περίπτωση που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, να διατάξει σύμφωνα με τη παρ. 2 του ως άνω άρθρου, να υποβληθούν τα έγγραφα στον Εισαγγελέα Εφετών.
II. Τα κρίσιμα νομικά και πραγματικά περιστατικά.
1. Τη Δευτέρα 23.7.2018 και ώρα 16.53 ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής. Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή του Νταού Πεντέλης. Εκείνη την ώρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν επικεντρωμένες στην μεγάλη φωτιά στην Κινέτα.
Όπως λένε έμπειροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, αν δεν προλάβεις την φωτιά στα πρώτα λεπτά, μετά γίνεται ανεξέλεγκτη.
Έτσι έγινε και με την φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη και μέσα σε λίγη ώρα, έφθασε στον Νέο Βουτζά. Μια κατάφυτη περιοχή που γρήγορα έγινε παρανάλωμα του πυρός και όπου με την βοήθεια των δυνατών ανέμων, η φωτιά ξεπέρασε τον Νέο Βουτζά και οι δυτικοί άνεμοι γύρω στις 21.00, πέρασε το όριο της λεωφόρου Μαραθώνος και άρχισε να μπαίνει στα σπίτια στο Μάτι.,
Κανένας αρμόδιος υπηρεσιακός παράγων δεν έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί, Ν. Βουτζάς και Μάτι, αντίθετα με διάφορες πρεσβείες που έστειλαν μαζικά e-mail, στους πολίτες τους, που ήξεραν ότι είτε κατοικούσαν, είτε παραθέριζαν στην περιοχή προκειμένου να την εκκενώσουν έγκαιρα.
Η καταστροφική μανία της φωτιάς υπολογίζεται ότι κατέστρεψε ολοκληρωτικά τουλάχιστον 1.500 σπίτια στο Μάτι και μετέτρεψε τον υπόλοιπο οικιστικό ιστό σε στάχτη. Το καταπράσινο τοπίο γεμάτο πεύκα, έχει πλέον μετατραπεί σε «κρανίου τόπο». Η πυρκαγιά έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε 91 ανθρώπους και έχει προκαλέσει άγνωστο αριθμό αγνοουμένων.
Παράλληλα, ανυπολόγιστη ζημιά έχει προκληθεί και στο φυσικό περιβάλλον όπου χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη σε λίγες μόλις ώρες, ενώ ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί και η πανίδα της περιοχής.
Μάτι, Νέος Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι, Κυανή Ακτή, Ραφήνα μαζεύουν τα συντρίμμια τους και μετρούν τις απώλειες. Πόνο, θλίψη και απόγνωση άφησαν πίσω τους οι φονικές πυρκαγιές που σάρωσαν την Αττική από το μεσημέρι της Δευτέρας (23.07.18).
Εκατόμβη κοντεύουν οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι. Αλλά δεν έφταιγαν μόνο οι αδηφάγες φλόγες, η ανεμοθύελλα και η «κακιά στιγμή». Παρατηρώντας το ανάγλυφο του εδάφους, τα κυρίαρχα είδη των φυτεμένων δέντρων, τον ασφυκτικό, πολυδαίδαλο, ανερμάτιστο πολεοδομικό σχεδιασμό που σχεδόν εφάπτεται με μια βραχώδη, απότομη και περιφραγμένη στο μεγαλύτερο μέρος της ακτή, αντιλαμβάνεται κανείς πώς έγινε ό,τι έγινε.
Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέβει ακόμα περισσότερο, καθώς υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από τη στιγμή που η πύρινη λαίλαπα «εξαφάνισε» το Μάτι.
Την ίδια ώρα δεκάδες τραυματίες δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική, 164 ενήλικες και 23 παιδιά νοσηλεύθηκαν με εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία της Αθήνας.
Ο δήμαρχος Ραφήνας κ. Μπουρνούς, ο οποίος έχει προβλέψει ότι δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 100, ανέφερε ότι οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες.
Οι παιδικές και στρατιωτικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα (πολύ κοντά από το πέρασμα της πυρκαγιάς) εκκενώθηκαν άμεσα, με τα εκατοντάδες παιδιά να μεταφέρονται σε ασφαλείς τοποθεσίες και στη συνέχεια στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, όπου και παρελήφθησαν από τους γονείς τους.
Όπως προανέφερα αντίστοιχο σήμα εκκένωσης για τους παραθαλάσσιους οικισμούς δεν δόθηκε ποτέ, από την καθ’ υλη αρμόδια Περιφέρεια Αττικής.
Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου καθώς έντρομοι οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά, που βρίσκεται στην πάνω πλευρά της λεωφόρου Μαραθώνος, άρχιζαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με ό,τι μέσω διέθεταν, με κατεύθυνση το Μάτι, την Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη.
Το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκλήθηκε δυσχέρανε εξαιρετικά τις προσπάθειές τους, καθώς κάτοικοι κι επισκέπτες από το Μάτι προσπαθούσαν κι εκείνοι να διαφύγουν από την περιοχή.
Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στους στενούς δρόμους της περιοχής, καθώς σε περίπτωση που κάποιος δεν είχε καλή γνώση της περιοχής παγιδευόταν σε έναν θανάσιμο λαβύρινθο, ενώ οι φλόγες πέρασαν σε κλάσματα δευτερολέπτου την λεωφόρο Μαραθώνος σε πολλά σημεία.
Οι περισσότεροι που κατάφεραν να κατέβουν στις παραλίες της περιοχής, αναγκάστηκαν να βουτήξουν στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις φλόγες, ενώ αρκετοί ήταν όσοι διέφυγαν με πλοιάρια από τα δύο λιμανάκια (Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι).
Αρκετοί, όμως, δεν τα κατάφεραν, εγκλωβίστηκαν μεταξύ των δεκάδων καμένων σπιτιών κι αυτοκινήτων, ενώ οι πυκνοί καπνοί και το σκοτάδι, δεν τους επέτρεπαν να βρουν διέξοδο προς την θάλασσα.
Λιγότερη από μία ώρα χρειάστηκε η πύρινη λαίλαπα για να καταστρέψει ζωές χιλιάδων ανθρώπων, που έχασαν συγγενείς, φίλους και περιουσίες. Το Μάτι κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Οι φλόγες έκαιγαν μέχρι το βράδυ σπίτια, αυτοκίνητα και ό,τι είχε απομείνει στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττικής.
Παράλληλα ξεκινούσε και μία ακόμη τραγωδία. Ο αγώνας όσων κατάφεραν να φτάσουν στις παραλίες και προσπαθούσαν να ανεβούν στα σκάφη διάσωσης, που είχαν αρχίσει να σπεύδουν στην περιοχή, καθώς μικρές βάρκες τους έπαιρναν και τους πήγαιναν σε μεγαλύτερες στα βαθιά. Οι περισσότεροι ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και εξαντλημένοι λόγω της επι μακρόν παραμονής τους στη θάλασσα, για πάνω από τέσσερις ώρες.
Δεκάδες πλωτά του Λιμενικού Σώματος, η φρεγάτα Έλλη και το αρματαγωγό Ικαρία αλλά και δεκάδες αλιευτικά και τουριστικά σκάφη μάζευαν επιζώντες από την θαλάσσια περιοχή στο Μάτι για πολλές ώρες μετά το πέρασμα της φωτιάς. Μερικοί από όσους βούτηξαν στην θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες δεν τα κατάφεραν και πνίγηκαν (υπερήλικοι, ανάπηροι και όσοι δεν γνώριζαν κολύμβηση), ενώ άλλοι διασώθηκαν σε απόσταση μέχρι και τεσσάρων ναυτικών μιλίων από την ακτή.
Η Ομάδα Υποβρυχίων Αποστολών του ΛΣ με τα φουσκωτά, τα ιδιωτικά σκάφη, στα οποία είχε ανέβει πάνω έβγαλε στο λιμάνι της Ραφήνας και σε σκάφη του λιμενικού 465 άτομα και το Λιμενικό πάνω από 700, ενώ δεκάδες άλλοι διασώθηκαν από την φρεγάτα Έλλη.
Στο μεταξύ στο λιμάνι της Ραφήνας εκτυλίσσονταν στιγμές αρχαίου δράματος, με συγγενείς εγκλωβισμένων κι αγνοουμένων να προσμένουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι θα κατεβούν από τα πλοιάρια.
Τις επόμενες μέρες της τραγωδίας οι συγγενείς των αγνοουμένων έψαχναν στο νεκροτομείο Αθηνών τους ανθρώπους τους και έδιναν DNA για την ταυτοποίηση των σορών.
Χαρακτηριστική για το φρικιαστικό θέαμα που αντίκρισαν το πρωί της Τρίτης, οι διασώστες είναι η περιγραφή του επικεφαλής διασώστη του Ερυθρού Σταυρού, Βασίλη Ανδριόπουλου, Όπως περιγράφει:
«Τις πρώτες πρωινές ώρες εντοπίσαμε τον πρώτο άνθρωπο. Είδαμε καμμένα αυτοκίνητα με τα κλειδιά πάνω, με ανοιχτές τις πόρτες και αμέσως καταλάβαμε ότι θα υπάρχουν πολλοί νεκροί. Τα ξημερώματα είχαμε την εικόνα για το μέγεθος της τραγωδίας. Ανάμεσα σε δύο σπίτια, σε ένα χωράφι 300 τετραγωνικών μέτρων, 25 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Ανάμεσά τους δυστυχώς και μικρά παιδιά. Οικογένειες που αναζήτησαν την λύτρωση, προσπάθησαν να διαφύγουν και δυστυχώς βρήκαν τον θάνατο». Οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν όχι να σώσουν την περιουσία τους, αλλά να σώσουν τη ζωή τους. Και δεν τα κατάφεραν.
Όπως αποκαλύφτηκε, πρόκειται για μόνιμους κατοίκους της περιοχής και παραθεριστές, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά και προσπάθησαν να προσεγγίσουν την παραλία στο Κόκκινο Λιμανάκι, στην περιοχή Αργυρή Ακτή για να τους παραλάβουν τα πλοιάρια που επιχειρούσαν διασώσεις. Ωστόσο, όπως φαίνεται δεν τα κατάφεραν.
Στο κτήμα «τάφος» στο Μάτι, βρέθηκαν απανθρακωμένα και τα εννέα ετών δίδυμα κορίτσια, αγκαλιασμένα με τον παππού και την γιαγιά τους. Αυτές τις τραγικές στιγμές δεν μπορώ να διανοηθώ την αγωνία του γονιού για το παιδί του ή τον πόνο που γεννάει η απώλεια του.
Δεν μπορώ να φανταστώ μεγαλύτερο δράμα για την ανθρώπινη φύση, γι αυτό ο Ευριπίδης έφτιαξε τη Μήδεια ως την απόδειξη της ανθρώπινης βούλησης που μπορεί να διαλέξει τον χειρότερο πόνο και φόνο, μονάχα αυτή. Μετά από αυτά τα δυο αγγελούδια που χάθηκαν νομίζω ότι δεν μπορεί να γραφτεί κανένα άλλο κεφάλαιο σε αυτή την απόλυτη τραγωδία. Η χώρα μας έχει τελειώσει και θυσιάζει τα μόνα καλά κομμάτια της, ακριβώς σαν τη Μήδεια.
«Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς»: αυτή είναι η φράση που γυρίζει από στόμα σε στόμα τις τελευταίες μέρες, μεταξύ των συνανθρώπων μας. Τα θύματα της τραγωδίας μοιάζουν τόσο οικεία που η ταύτιση γίνεται αντανακλαστικά. Ναι, θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς, τα αδέρφια, οι γονείς, τα παιδιά μας, οι καλύτεροί μας φίλοι.
Φανταζόμαστε τον εαυτό μας στη θέση των αθώων που χάθηκαν, τις υποτιθέμενες αντιδράσεις μας, την αγωνία, τον φόβο που διαδέχεται την ελπίδα, την τρομερή στιγμή της συνειδητοποίησης πως δεν υπάρχει σωτηρία.
Η αίσθηση αρκετών πολιτών είναι ότι η μέση ελληνική οικογένεια βρίσκεται σε κίνδυνο και δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς, από την πλευρά της πολιτείας, να την προστατεύσει.
Στάχτη, δάκρυ, αγωνία, απόγνωση, φόβος, οργή, θυμός. Όλα ανάμεικτα. Πόνος χωρίς όρια. Οσμή θανάτου έχει καλύψει τα πάντα. «Κόλαση» θα πει κάποιος.
Οι νεκροί έδωσαν το χρώμα και το μέγεθος στην τραγωδία. Οι αγνοούμενοι έρχονται να μεγαλώσουν την αγωνία. Οι τραυματίες αμέτρητοι, παλεύουν για την ζωή και την υγεία τους, στις εντατικές των νοσοκομείων. Οι άστεγοι αποκαμωμένοι, αδυνατούν να πιστέψουν αυτό που τους συνέβη.
Είμαστε μια κοινωνία σε πένθος. Μια κοινωνία βυθισμένη στην κατάθλιψη και στις δικαιολογημένες ανασφάλειες και φοβίες, την συναισθηματική κόπωση, την καταπιεσμένη οργή.
Γιατί σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζεται από γνωστούς και αγνώστους, ή διαδίδεται από διάφορα τρολ σε διάφορα σάιτ, το πένθος δεν είναι μόνο σιωπή: είναι και άρνηση, και θυμός, και οργή, και απελπισία και ενδοσκόπηση, και οτιδήποτε νιώθει ο καθένας μας όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη απώλεια.
Το μετατραυματικό στρες είναι μία αναμενόμενη κατάσταση για όσους κατάφεραν να επιβιώσουν από μια τόσο ακραία εμπειρία καθώς και για πυροσβέστες και διασώστες που έγιναν μάρτυρες πλήθους φρικτών περιστατικών. Ωστόσο, το συναισθηματικό μούδιασμα, η θλίψη, η ανασφάλεια, ο θυμός είναι απόλυτα φυσιολογικές αντιδράσεις για όλους τους πολίτες.
Την ώρα που ακόμη καπνίζουν τ’ αποτρόπαια αποκαΐδια από την έσχατη, αλλά βεβαίως όχι και στερνή, εθνική τραγωδία μας, πολλά λέγονται και γράφονται για τις ευθύνες και τα λάθη που οδήγησαν σ’ αυτήν.
Και εδώ δεν μιλάμε βεβαίως για απλά λάθη, αλλά για μία απερίγραπτη κατάσταση αθλιότητας που παραπέμπει φυσικά και στη δεδομένα ανίκανη κι εγκληματικά ανεύθυνη κυβέρνηση και στην ανυπαρξία του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού και στην τρομακτική αδυναμία περιφρούρησης της χώρας από εμπρηστές και κάθε λογής άλλους ορκισμένους εχθρούς, αλλά ασφαλώς και σε σφάλματα του παρελθόντος, όπως η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση.
Και όμως μπορούμε να προχωρήσουμε ως κοινωνία, αρκεί να μην κλείνουμε πλέον τα μάτια μας στην πραγματικότητα: να μην επιτρέψουμε στους υπεύθυνους να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, στους αρμόδιους να δηλώνουν συνεχώς αναρμόδιοι.
Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά, εδώ και δεκαετίες, οι ιθύνοντες, να αποδεικνύονται ικανοί μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση της εγκληματικής ανικανότητάς τους.
Το τραγικότερο απ’ όλα είναι ότι η «φονική» πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική, βρήκε τη κρατική μηχανή εντελώς απροετοίμαστη, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση πολύ υψηλής επικινδυνότητας κατηγορίας «4» για την εκδήλωση πυρκαγιών.
Στη Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή), ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.
Ουδείς ενημέρωσε έγκαιρα και αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας, ουδεμία ουσιαστική εργασία προετοιμασίας, εξ όσων γνωρίζω δεν έγινε.
Αν η κυβέρνηση αξιοποιούσε την ενέργεια που ξοδεύει στις επικοινωνιακές επιχειρήσεις σε προετοιμασία και οργάνωση, ίσως τα αποτελέσματα να ήταν λιγότερο τραγικά. Αυτοί όμως ακόμα και την ώρα της μεγαλύτερης καταστροφής δεν σταματούν να στρεψοδικούν και να μηχανεύονται αντεπιθέσεις με ψέματα και μύθους.
Παρόλα αυτά στις 11.30 το βράδυ, στην ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Χαλάνδρι, ουδείς μίλησε για θύματα. Μιλούσαν για κάποια σπίτια που καίγονταν και για λίγους ανθρώπους που ήταν σε ένα λιμανάκι. Μολονότι γνώριζαν τουλάχιστον από τις 21.00 στο συντονιστικό για ένα νεκρό αφού είχε ενημερωθεί η πολιτική και η φυσική ηγεσία από τη πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, στο συντονιστικό ουδείς γνώριζε (ή ουδείς μίλησε) για την ύπαρξη νεκρών.
Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας ανάληψης ευθυνών, είναι οι πολίτες να αισθάνονται ότι δεν έχουν παρά μόνο ο ένας στον άλλον για να στηριχθούν.
Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει την παραμικρή ευθύνη, ούτε μια υποβολή παραίτησης από κάποιον πολιτικό ή άλλο υπεύθυνο για την τεράστια καταστροφή και τις ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα.
Τις προσεχείς ημέρες και όταν το πένθος υποχωρήσει θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες τόσο για τις αρχικές όσο και για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις στον σχεδιασμό και στον συντονισμό των δράσεων.
Στην περίπτωση του ολέθρου στην ανατολική Αττική, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι ευθύνες είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα. Οφείλετε να ασκήσετε τις σχετικές ποινικές διώξεις σε κάθε εμπλεκόμενο, σε κάθε θέση που αυτός επηρέασε είτε τη μη αποτροπή, είτε τη διαχείριση της κρίσης.
Η άμεση παρέμβασή Σας πρέπει να έχει δύο επίπεδα:
1. Το πρώτο είναι η διερεύνηση των αδικημάτων του άρθρου 264 κι επόμενα του Ποινικού Κώδικα, περί εμπρησμού και εμπρησμού δασών.
2. Το δεύτερο επίπεδο είναι η διερεύνηση της τελέσεως του αδικήματος της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή. Εάν, δηλαδή, οι πλημμέλειες και οι παραλείψεις των υπευθύνων οδήγησαν στην Εθνική τραγωδία και στην εκατόμβη νεκρών.
Οι πράξεις και παραλείψεις των υπευθύνων, που καθόρισαν το τραγικό αποτέλεσμα έχει δύο αναγνώσεις:
α) Η πρώτη αφορά στο τι έπρεπε να γίνει και φυσικά από ποιον, ώστε να αποφευχθεί η τραγωδία, πριν την τραγωδία.
β) Η δεύτερη αφορά στο τι έπρεπε να γίνει κατά τη διάρκεια της τραγωδίας καθώς και τις αμέσως επόμενες κρίσιμες ώρες.
Πρέπει να ερευνήσετε εάν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Νόμου 3013/2002, περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 17. Η πλήρης εξειδίκευση των υποχρεώσεων αυτών επήλθε διά της υπ’ αριθμόν: 1299/2003 Υπουργικής Αποφάσεως (Ξενοκράτης).
O σκοπός του Γενικού Σχεδίου με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης» είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος αποτελεσματικής αντιμετώπισης καταστροφικών φαινομένων για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ο «Ξενοκράτης» συντάχθηκε από τη ΓΓΠΠ με την Υ.Α. 1299/2003 (ΦΕΚ 423 Β΄/10-4-2003) και αναθεωρήθηκε με συμπληρωματική Υ.Α. 3384/2006 (ΦΕΚ 776/28-6-06) με την οποία εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο «Διαχείριση Ανθρώπινων Απωλειών».
Στο σχέδιο «Ξενοκράτης»:
• Καθορίζονται τα είδη των καταστροφών και οι αντίστοιχοι όροι πολιτικής προστασίας.
• Καθορίζονται ρόλοι και δίνονται κατευθύνσεις σχεδίασης σε Υπουργεία, Περιφέρειες, Ν.Α., Δήμους, Κοινότητες.
• Αποσαφηνίζεται ότι όλα τα σχέδια εγκρίνονται από τη ΓΓΠΠ.
Προσδιορίζονται:
• Εμπλεκόμενες υπηρεσίες & φορείς.
• Όργανα που διευθύνουν και συντονίζουν τις επιχειρησιακές δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα.
Παρέχονται ουσιώδη στοιχεία για την:
• Αξιολόγηση κινδύνων.
• Επισήμανση ευπαθών χώρων.
• Εκπόνηση ειδικών σχεδίων για κάθε κίνδυνο.
• Κατευθυντήριες γραμμές για τη:
• Χάραξη στρατηγικών και τακτικών.
• Ορθή οργάνωση και εξοπλισμό των υπηρεσιών και διαμόρφωση επιχειρησιακής φιλοσοφίας.
• Έγκαιρη κινητοποίηση, δραστηριοποίηση, διεύθυνση και συντονισμό του ανθρωπίνου δυναμικού και μέσων.
• Η δημιουργία δυνατοτήτων διοικητικής μέριμνας για την αντιμετώπιση προβλημάτων τόσο των επιχειρησιακών δυνάμεων, όσο και των πληγέντων πολιτών.
Προβλέπεται:
• Η δημιουργία συστήματος επικοινωνίας και ροής πληροφοριών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και παραγόντων στη διαχείριση των κρίσεων.
• Το εν λόγω σχέδιο αποτελεί ένα βασικό πλαίσιο σχεδιασμού, βάσει του οποίου ανατίθεται η κατάρτιση των ειδικών ανά κίνδυνο σχεδίων στα καθ’ ύλη αρμόδια υπουργεία. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συγκρότησης ομάδων εργασίας στα υπουργεία, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αναβαθμίσουν τα ειδικά σχέδια ανά κίνδυνο.
Μέσα από τα ειδικά σχέδια που θα εκπονηθούν από τις ομάδες εργασίας, μπορεί να δοθούν ειδικότερες οδηγίες ή απαιτήσεις σχεδίασης προς τις Περιφέρειες και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για την εκ μέρους της σύνταξη σχεδίων.
Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης και έγκρισης των ειδικών σχεδίων, ισχύουν όσα προβλέπονται από τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια.
Έννοιες / Ορισμοί
Σύμφωνα Ν.3013/2002 «Αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας» και το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»:
Καταστροφή νοείται κάθε ταχείας ή βραδείας εξέλιξης φυσικό φαινόμενο ή τεχνολογικό συμβάν στο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο, το οποίο προκαλεί εκτεταμένες δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο, καθώς και στο ανθρωπογενές ή φυσικό περιβάλλον.
Η ένταση της καταστροφής καθορίζεται από το μέγεθος των απωλειών ή ζημιών που αφορούν στη ζωή, στην υγεία και στην περιουσία των πολιτών, στα αγαθά, στις παραγωγικές πηγές και στις υποδομές.
Κίνδυνος νοείται η πιθανότητα εκδήλωσης ενός φυσικού φαινομένου ή τεχνολογικού συμβάντος ή και λοιπών καταστροφών σε συνδυασμό με την ένταση των καταστροφών, που μπορεί να προκληθούν στους πολίτες, στα αγαθά, στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και στις υποδομές μιας περιοχής.
Γενική Καταστροφή νοείται η καταστροφή που εκτείνεται σε περισσότερες από τρεις περιφέρειες της χώρας.
Περιφερειακή καταστροφή μικρής έντασης νοείται αυτή για την αντιμετώπιση της οποίας αρκεί το δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας της περιφέρειας.
Περιφερειακή καταστροφή μεγάλης έντασης νοείται αυτή για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται η διάθεση δυναμικού και μέσων πολιτικής προστασίας και από άλλες περιφέρειες ή και από κεντρικές υπηρεσίες και φορείς.
Τοπική καταστροφή μικρής έντασης νοείται αυτή για την αντιμετώπιση της οποίας αρκεί το δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας σε επίπεδο νομού.
Τοπική καταστροφή μεγάλης έντασης νοείται αυτή για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται η διάθεση δυναμικού και μέσων πολιτικής προστασίας και από άλλους νομούς, περιφέρειες ή και από κεντρικές υπηρεσίες και φορείς.
Κατάσταση κινητοποίησης πολιτικής προστασίας είναι η ενεργοποίηση και η κλιμάκωση της δράσης του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για τους σκοπούς της πολιτικής προστασίας και ειδικότερα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από καταστροφές ή και για τον έλεγχο και περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων, που σχετίζονται με τους αντίστοιχους κινδύνους.
Η κατάσταση κινητοποίησης πολιτικής προστασίας διακρίνεται σε:
• Κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, λόγω τεκμηριωμένου κινδύνου, στην οποία περιλαμβάνεται η κλιμάκωση της ετοιμότητας του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας, κατά την εξειδίκευση που γίνεται στο σχεδιασμό ετοιμότητας.
• Κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας στην οποία περιλαμβάνεται η κατάσταση, που σχετίζεται με συγκεκριμένη καταστροφή, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται:
• Ειδικός συντονισμός από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του δυναμικού και των μέσων των υπηρεσιών και των φορέων, που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, και
• Κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθεμένου υπό κανονικές συνθήκες.
Στο δυναμικό και στα μέσα Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνονται:
• Ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στα οποία ανατίθεται η επίβλεψη εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων πολιτικής προστασίας, καθώς και ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών.
• Το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινής ωφέλειας, που είναι υπεύθυνες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις επί μέρους δράσεις πολιτικής προστασίας και κυρίως για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών (όπως Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Ένοπλες Δυνάμεις, Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.Υ.Δ.Α.Π., Δ.Ε.Π.Α, Ε.Μ.Υ.).
• Οι εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας, καθώς και οι ειδικευμένοι εθελοντές πολιτικής προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εντάσσονται στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναλαμβάνουν την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.
Πέρα από τα αρμόδια Υπουργεία, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση ενός καταστροφικού φαινομένου, προβλέπεται, δε, ειδικό κέντρο διαχείρισης των κρίσεων με μεγάλες αρμοδιότητες και ειδική μνεία για τη ροή των πληροφοριών.
Πρέπει να ελέγξετε αν υπήρχαν σχέδια διαχείρισης κρίσεων, σχέδιο εκκενώσεως, καθώς και καθορισμένος χώρος συγκεντρώσεως, στους δήμους.
Τα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που έμειναν στα χαρτιά περιλαμβάνουν το “Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών” και την ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών (ΣΔΑΑ).
Ουδεμία προληπτική ενέργεια δεν είχε λάβει χώρα και ουδεμία εκπαιδευτική καμπάνια, οφείλουμε λοιπόν να εξετάσουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τελικά την
αποτελεσματικότητα της Πολιτείας.
Αφού υπήρξε προειδοποίηση τη Δευτέρα 23.7.18 για πολύ υψηλή επικινδυνότητα κατηγορίας «4», γιατί δεν υπήρχε εναέριος έλεγχος, περιπολίες από μοτοσικλετιστές της Πυροσβεστικής (Ομάδα Ήφαιστος), που έχει συσταθεί για αυτόν ακριβώς το λόγο;
Γιατί από τα 17 πυροσβεστικά αεροπλάνα (Canadair) που έχουμε στη διάθεσή μας, μόνο τα 10 ήταν λειτουργικά και μάλιστα 3 εξ αυτών, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καθηλώθηκαν στο έδαφος λόγω βλάβης;
Γιατί δεν έχουν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή τα συστήματα που είχε προμηθευθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προ πενταετίας για τον συντονισμό επιχειρήσεων εκκένωσης;
Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε πλήρως η ευρωπαϊκή γραμμή εκτάκτων αναγκών 112, ώστε να καλούν όσοι βρίσκονταν σε ανάγκη. Με την κλήση του πολίτη σε αυτόν τον αριθμό, ενημερώνεται άμεσα το κέντρο, για το γεωγραφικό ίχνος του και μέσω της τηλεφωνικής γραμμής, θα μπορούσαν να ενημερώσουν όλους τους πολίτες στο Μάτι, με SMS, με γραπτό μήνυμα, να εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους και τις διαδρομές διαφυγής από τον κίνδυνο.
Συγκεκριμένα ο νόμος προέβλεπε Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και όριζε αναβάθμιση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 αλλά και αξιοποίηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ώστε σε συνεργασία με τις εταιρείες η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να αποστέλλει γραπτά μηνύματα στους κατοίκους με οδηγίες για εκκένωση των περιοχών.
Πανέτοιμη εμφανιζόταν η κυβέρνηση, λίγους μήνες πριν, τον Μάιο, για να αντιμετωπίσει τυχόν πυρκαγιές, που δύο μήνες αργότερα άφησαν πίσω τους 91 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές.
Η απίστευτη κυβερνητική κοροϊδία φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από την απάντηση που έδωσε στο κοινοβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, για την «Προετοιμασία Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιπυρική περίοδο», στην οποία υπερηφανεύεται ακόμα και για το σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο κ. Τόσκας και το διατύπωσε επί λέξει ως εξής:
«Καθίσταται σαφές ότι εν αντιθέσει με τους προκατόχους της, η παρούσα πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, έχοντας κινηθεί έγκαιρα και προγραμματισμένα, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου το Πυροσβεστικό Σώμα να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα εν όψει και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, ενισχυμένο τόσο με τα απαιτούμενα μέσα, όσο και με αξιόμαχο πυροσβεστικό προσωπικό».
«Έχουν ήδη επικαιροποιηθεί, σε επίπεδο Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων, τα επιχειρησιακά σχέδια των υφιστάμενων Υπηρεσιών τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται αφενός μεν η πλήρης ενίσχυσή τους, με ανθρώπινο δυναμικό, αφετέρου δε η -κατά το βέλτιστο βαθμό- εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων εναέριων και επίγειων υλικοτεχνικών μέσων»,
«Με σκοπό την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών, από περιοχές που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλείται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή λόγω δασικών πυρκαγιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εξέδωσε σχετικό έγγραφό της (ΑΔΑ: 6ΛΗ8465ΦΘΕ-ΝΜΙ) με κατευθυντήριες οδηγίες για την υλοποίηση του μέτρου της Οργανωμένης Απομάκρυνσης, σε εφαρμογή του άρθρου 108 του Ν.4249/2014».
Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,
Οφείλετε να καλέσετε Ενώπιών Σας, κάθε αρμόδιο εμπλεκόμενο: Δημάρχους, Περιφερειάρχη, Αρχηγούς Σωμάτων Ασφαλείας, κάθε επιχειρησιακό παράγοντα, τους συναρμόδιους Υπουργούς, ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και να ελέγξετε τις πράξεις και τις παραλείψεις τους που επέφεραν αυτή την Εθνική τραγωδία, το οφείλετε στα απανθρακωμένα σώματα των παιδιών που εξέπνευσαν στην αγκαλιά των γονιών τους των παππούδων τους και σε όλους αυτούς που χάθηκαν τόσο άδικα.
Είναι οι φωνές των θυμάτων που ζητούν δικαίωση, γιατί με τις παραλείψεις τους, μη αποτροπής των αποτελεσμάτων των θανάτων 91 συμπολιτών μας από εμπρησμούς, από πρόσωπα έχοντα ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αποτρέψουν τους θανάτους συνανθρώπων μας και δη σε ανηλίκους, υπέργηρους και αναπήρους (άρθρα 15 και 264 περ. γ ΠΚ).
Επειδή, έχω το απαραίτητο έννομο συμφέρον (αρθ. 40 ΚΠΔ), είναι δε νόμιμη, βάσιμη, αληθής και εξαιρετικής φύσης.
Επειδή, προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι πρωταρχικά η απονομή της δικαιοσύνης, επιβάλλεται η ανίχνευση και εν συνεχεία τεκμηρίωση των καταγγελλομένων.
Επειδή, τα πρόσωπα που διέπραξαν τα ανωτέρω αναφερόμενα αδικήματα είναι δυνατόν να προσδιορισθούν από την διενεργηθησοµένη ανάκριση.
Επειδή, οι ανωτέρω πράξεις τιμωρούνται από τις διατάξεις του Π.K. και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.
Επειδή, συμφώνως με την έννοια του μεν άρθρου 36 ΚΠοινΔικ καθιερώνεται η αρχή της αυτεπαγγέλτου ποινικής διώξεως η οποία μη υποκειμένη εις τύπον γίνεται άμα ο αρμόδιος εισαγγελεύς πληροφορηθεί την τέλεση του εγκλήματος, είτε κατόπιν μηνύσεως ή αναφοράς δημοσίας αρχής ή ιδιώτου (άρθρ. 37-40 και 42), είτε κατόπιν οιασδήποτε “άλλης ειδήσεως” όπως εξ ιδίων πληροφοριών ή ιδίας αντιλήψεως εξ επιστολής (και ανωνύμου έτι) ή και της κοινής φήμης όταν, εννοείται, εις την τελευταίαν αυτή περίπτωση έχει ο εισαγγελεύς σοβαρούς λόγους να πιστεύει ότι ετελέσθη έγκλημα (Μπουρόπουλος όπου ανωτ. σελ. 57) παθών εκ του οποίου, ειρήσθω, είναι παν πρόσωπον είτε νομικόν είτε φυσικόν, είτε ικανό προς καταλογισμόν είτε ακαταλόγιστον, το οποίον είναι φορεύς του εννόμου αγαθού, καθ’ ού στρέφεται η πράξη (Χωραφάς όπου ανωτ.).
Επειδή, Σας είναι γνωστό, ότι δια την άσκηση ποινικής διώξεως είναι αρκετή και η απλή πιθανότητα τελέσεως αξιόποινων πράξεων καθώς και ότι στην παρούσα περίπτωση υπάρχει πλούσιο αποδεικτικό υλικό, πολλαπλώς διασταυρωμένο, το οποίο επιβάλει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπαιτίων, η ύπαρξη απλής και μόνο πιθανότητας τέλεσης αξιόποινης πράξης ή απλών ενδείξεων ενοχής του μηνυομένου ως δράστη αυτής καθιστά υποχρεωτική για τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών την άσκηση της ποινικής δίωξης (βλεπ. Κ. Σταμάτη «Η προκαταρκτική εξέταση»,σελ,.257,274). Η Εισαγγελική Αρχή δεν είναι διάδικος αλλά αυτοτελές όργανο της δικαιοσύνης και κατά την κυρία και βασική λειτουργία της ανήκει στη δικαστική, με ευρεία έννοια, λειτουργία, και η άσκηση ή μη της ποινικής δίωξης (κατ΄άρθρα 27, 43 Κ.Π.Δ.) συνιστά για τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών κυρία λειτουργική αρμοδιότητα με οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα (βλεπ. Κ. Σταμάτη «Ο Εισαγγελικός Θεσμός» Ποιν. Χρον. Λ΄ σελίς 609 επομ.) και όχι απλή έκφραση γνώμης.
Επειδή, από όλα τα ανωτέρω που παραθέτω, προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι δια Νόμου να αποτρέψουν ή να μειώσουν τους ανωτέρω κινδύνους, ενώ αναμφισβήτητα γνώριζαν το πρόβλημα, αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, αδρανώντας ή παραλείποντας ή εκτελώντας εσφαλμένα και αποδέχθηκαν έτσι το αποτέλεσμα και δη τον ορατό κίνδυνο πυρκαγιάς και την από αυτή κίνδυνο θανάτου ανθρώπων.
Επειδή, ύστατο καταφύγιο τούτη την έσχατη ώρα αποτελεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης. Ένας θεσμός πολλαπλώς βαλλόμενος. Ένας θεσμός ενοχλητικός σε εκείνους που έχουν συνηθίσει στην αυθαιρεσία και στο ανέλεγκτο αυτής.
Επειδή, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 24 παρ. 2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. «(Η Εισαγγελία) Δρα ενιαία και αδιάκριτα και έχει ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης.».
Επειδή, η δικαιοσύνη αποτελεί σ’ αυτούς τους πραγματικά δύσκολους καιρούς την υπέρτατη προσδοκία και ελπίδα του πολίτη, προκειμένου να διασφαλισθεί το αρραγές των αρμών της κοινωνικής μας συνοχής.
Επειδή, ο Ελληνικός λαός προσβλέπει σ’ Εσάς για την ευθυδικία, την τήρηση της νομιμότητας και την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και στην εν λόγω περίπτωση.
Επειδή, οι νόμοι του κράτους μας υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι να παραμένουν ανενεργοί, σαν «ακάλυπτες νομικές επιταγές».
Επειδή, οι υπαίτιοι εγκληματικών πράξεων πρέπει να ανευρίσκονται και να τιμωρούνται αναλόγως.
Επειδή, έχουν διαπραχθεί ιδιαιτέρως σοβαρά ποινικά αδικήματα, από δημόσιους λειτουργούς.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω εκφράζω την άποψη ότι συντρέχουν οι αναγκαίες εκείνες ενδείξεις διάπραξης αξιόποινων πράξεων και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό βεβαιότητας ώστε να επιβάλλεται η ποινική τους αξιολόγηση και συνεπακόλουθα την τεκμηρίωση τους.
Η εκδήλωση της παρούσας μηνυτήριας αναφοράς γίνεται για τη διαφύλαξη και την προστασία των δικαιωμάτων μου και από δικαιολογημένο ενδιαφέρον ως πολίτης Δημοκρατικού Κράτους και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού εν εφεδρεία.
Μετά ταύτα υφισταμένων κατά την κρίση Σας των νομίμων προϋποθέσεων, την εισαγωγή της υποθέσεως κατ΄ άρθρον 29 Κ.Ποιν.Δ. στο Δικαστήριο των Εφετών και τον ορισμό Εφέτου Ανακριτή, εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος, έρευνα προς τιμωρία των υπευθύνων και παραδειγματισμό, καθόσον είναι πασίδηλη η αδράνεια και οι παραλείψεις των αρμοδίων υπευθύνων, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί και πάλι να επαναληφθούν και να πλήξουν έννομα αγαθά.
Δεν πρέπει για μια ακόμα φορά να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση, η οποία θα περατωθεί μετά από μερικά χρόνια, αλλά να ασκηθούν ποινικές διώξεις, να διεξαχθεί ανάκριση και εισαγωγή στο ακροατήριο κατά απόλυτη προτεραιότητα.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΕΞΑΙΤΟΥΜΑΙ
Να προβείτε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διερεύνηση των καταγγελλόμενων αξιόποινων πράξεων, προκειμένου να υποστούν οι ένοχοι (φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί) την παραδειγματική τιμωρία για τις αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις τους, που από την δικαστική έρευνα ήθελε αποδειχθεί.
Επιπλέον δηλώνω παράσταση πολιτικής αγωγής για όλα τα αδικήματα που συρρέουν από τα μηνυόμενα, για την υποστήριξη της κατηγορίας και για χρηματική ικανοποίηση (44) ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης επελθούσας σε εμένα από τις εν λόγω πράξεις.
Αιτούμαι επικυρωμένο αντίγραφο της παρούσης.
Αθήνα, 30 Ιουλίου2018
Ο υποβάλλων τη μηνυτήρια αναφορά
Παναγιώτης Σταμάτης
Πλωτάρχης Π.Ν. ε.α.
update
στις 3 Σεπτεμβρίου 2018, ο μηνυτής κατέθεσε και σχετικό αίτημα ορισμού ειδικού εφέτη ανακριτή στην Ολομέλεια των Εφετών του Εφετείου Αθηνών και στον Διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Δείτε το εδώ
παρόμοιες μηνύσεις :
06/08/2018 Κωνσταντοπούλου κατά κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων, για εγκλήματα που τελέστηκαν στις πυρκαγιές της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018
01/08/2018 Συγγενείς δυο θυμάτων της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, κατά του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθωνος Ηλία Ψινάκη, των υπευθύνων γραφείων πολιτικής προστασίας περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνος, των αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της ανατολικής αττικής και κατά παντός υπευθύνου για τα τραγικά συμβάντα, με επιφύλαξη για τα πολιτικά πρόσωπα
03/08/2018 Αναφορά Νικολόπολου προς τον Εισαγγελέα του Α.Π για τα αίτια και τις συνθήκες της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική (αυθαίρετα, ΣΚΑΙ, ΝΔ κ.α)
13/08/2018 Παράσταση πολιτικής αγωγής από την οικογένεια Χερουβείμ -Εχασε 4 μέλη της / Αίτηση γνωστοποίησης εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση εν όψη κατάθεσης σχετικής μήνυσης
17/08/201 Πυρκαγιές: Βουκάκη κατά Τόσκα, Σκουρλέτη, Δούρου, Ψινάκη, Καπάκη, Τερζούδη και Τσουβάλα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και έκθεση (ΠΚ 299 & 306)
το πόρισμα Γκουρμπάτση για την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου
Click to access _Εκθεση.pdf
Τρίτη, 31-Ιουλ-2018 00:23
Λέανδρος Ρακιντζής: Η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών να αναλάβει την έρευνα για το Μάτι
Του Λέανδρου Ρακιντζή
Μετά την πρωτοφανή τραγωδία της πυρκαγιάς στο Μάτι τόσο σε αριθμό θυμάτων -κυριολεκτικά εκατόμβη- όσο και τις απίστευτες τηλεοπτικά μεταδιδόμενες σκηνές εγκλωβισμού και θανάτου αθώων ανθρώπων κυρίως όμως μικρών παιδιών ακόμη και νηπίων. Ως και τις ηρωικές προσπάθειες διασώσεως των θυμάτων από εθελοντές, που απέδειξαν, ότι υπάρχει ακόμα φιλότιμο στις λαϊκές τάξεις και όχι στις κυβερνητικές, ήλθε η ώρα της αναζητήσεως παντός είδους ευθυνών. Κι αυτό ώστε αργότερα να αποδοθούν οι ανάλογες κυρώσεις αρμοδίως, δηλαδή οι μεν πολιτικές από τον ελληνικό λαό, οι δε ποινικές από τα αρμόδια δικαστήρια και οι διοικητικές κατά την πειθαρχική διαδικασία.
Εκείνο που θα μείνει στη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού είναι η μετά την τραγωδία συμπεριφορά των μελών της κυβέρνησης και ιδίως του κ. Τόσκα, ο οποίος δεν επέμεινε στην παραίτησή του ούτε ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και από τους οικείους των θυμάτων. Και στις συνεντεύξεις του, απολογούμενος ατόπως κατά στρατιωτική έκφραση, με επιμονή ισχυρίσθηκε ότι υπάρχουν σχέδια για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Όπως και ότι όλες οι υπηρεσίες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, που υπάγονται σ’ αυτόν, λειτούργησαν βάσει αυτών τέλεια και απέδωσε την τραγωδία σε άλλους εξωγενείς μη προβλέψιμους παράγοντες, όπως οι ακραίες καιρικές συνθήκες και τα αυθαίρετα, που ασφαλώς έπρεπε να ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση των σχεδίων.
Επίσης, μου είναι ακατανόητη η κυνική και αλαζονική συμπεριφορά κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, που επιτίθενται κατά των οικείων των θυμάτων και κατηγορούν συλλήβδην τους κατοίκους στο Μάτι, ότι είναι υπαίτιοι για την επέκταση της τραγωδίας, ίσως γιατί νομίζουν, ότι η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα.
Η αναζήτηση των ευθυνών απαιτεί μια μακροχρόνια επίμονη και εξειδικευμένη διαδικασία από τα κατάλληλα δικαστικά ανακριτικά και επιθεωρησιακά όργανα, που με τη βοήθεια των καταλλήλων πραγματογνωμόνων και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας θα συλλέξουν το αποδεικτικό υλικό. Υλικό που θα περιλαμβάνει τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, που θα είναι καθοριστικές για τη συμπεριφορά κάποιων υπαιτίων οργάνων, ως και το άφθονο τηλεοπτικό υλικό.
Ούτως να σχηματιστεί μια πλήρης εικόνα για τα αίτια των πυρκαγιών, τη διαδρομή των γεγονότων, τι συνετέλεσε στον εγκλωβισμό των θυμάτων, τα αίτια του θανάτου ενός εκάστου, το γιατί δεν δόθηκαν εντολές εκκενώσεως της περιοχής, πράγμα πολύ εύκολο σήμερα με την κινητή τηλεφωνία και γιατί η αστυνομία έκλεισε τη λεωφόρο Μαραθώνος και άλλα σχετικά ερωτήματα που θα προκύψουν κατά την ανακριτική διαδικασία.
Να συνέλθει αμέσως η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών
Επειδή υπάρχει καχυποψία ότι τα πορίσματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των άλλων οργάνων επιθεωρήσεως, που υπάγονται απευθείας στους πολιτικούς τους προϊσταμένους υπουργούς, είναι πιθανόν να στρογγυλευτούν ως προς τις ευθύνες των ανωτέρων τους ή των κυβερνητικών πολιτικών προσώπων. Όπως, εξάλλου, έχει γίνει σε άλλα πορίσματα φυσικών καταστροφών που η ευθύνη αποδόθηκε σε πρόσωπα μη προσκείμενα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η προκαταρκτική εξέταση που διεξάγεται από αντιεισαγγελέα πρωτοδικών θα συλλέξει μόνο ενδείξεις καθυστερώντας την κυρία ανάκριση.
Γι’ αυτό προτείνω να συνέλθει αμέσως η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών και να ορίσει εφέτη ανακριτή για τη διεξαγωγή των ανακρίσεων, τα πορίσματα δε του Συμβουλίου Εφετών θα είναι υπεράνω πάσης υποψίας, γιατί θα εκδοθεί από έμπειρους ανεξαρτήτους δικαστές με τη βοήθεια εμπείρων και ιδιωτών πραγματογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων και τη συμπαράσταση της πολιτικής αγωγής από τις οικογένειες των θυμάτων.
Οι ευθύνες είναι πολιτικές για τα πολιτικά πρόσωπα, ποινικές για τους δράστες των εμπρησμών και πειθαρχικές για όσους υπέχουν πειθαρχική ευθύνη. Όχι όμως της παραβάσεως καθήκοντος για κάποια πολιτικά και ενδεχομένως υπηρεσιακά όργανα. Διότι το αδίκημα της παραβάσεως καθήκοντος απαιτεί υπερχειλή δόλο και όχι αμέλεια που επέδειξαν κατά την εκτέλεση ή μη των καθηκόντων τους.
Πολιτική ευθύνη σημαίνει παραίτηση του αναλαμβάνοντος την ευθύνη πολιτικού προσώπου από την κυβερνητική θέση που κατέχει επειδή άλλως είναι κενή περιεχομένου χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Άλλωστε η πολιτική ευθύνη ενυπάρχει στο ισχύον πολιτικό σύστημα και κρίνεται στις επόμενες εκλογές, που κατά τα φαινόμενα θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για να μειωθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις από την τραγωδία.
Συνεπώς ο κ. Τσίπρας με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης όχι μόνο έπραξε το αυτονόητο, αλλά κάλυψε τους υπευθύνους υπουργούς τους που εάν τους είχε αποπέμψει για ανικανότητα θα είχε παραδεχτεί την ανεπάρκεια της κυβέρνησής του που την κάλυψε με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.
Η πιο ανησυχητική όμως ένδειξη για την μη αλλαγή νοοτροπίας κάποιων φανατικών κυβερνητικών οπαδών είναι το μετά επιτάσεως προβαλλόμενο επιχείρημα ότι και οι άλλοι τα ίδια έκαναν, εννοώντας τις πυρκαγιές της Ηλείας σαν οι εθνικές συμφορές να είναι ΠΡΟ-ΠΟ και να σημειώνομε “Χ”. Εκτός του ότι οι πυρκαγιές στην Ηλεία ήταν πολύ μεγαλύτερης εκτάσεως, εφαρμόσθηκε για την κατάσβεσή της συγκεκριμένο σχέδιο και οι νεκροί ήταν πολύ λιγότεροι.
Ως προς τις ποινικές ευθύνες δεν έχει συλληφθεί ακόμα ο ή οι εμπρηστές, αλλά κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται περί ενός εμπρηστή από αμέλεια στην Πεντέλη.
Ως προς τις περιφράξεις των παραλιών και των εξόδων στη θάλασσα κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται περί παλαιών αξιοποίνων πράξεων, που έχουν ήδη παραγραφεί.
Για τις πειθαρχικές ευθύνες οργάνων της αστυνομίας, πυροσβεστικής και τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να αναμένομε τις προτάσεις των Ε.Δ.Ε. που θα διαταχθούν, αλλά ασφαλώς θα έχομε αποκεφαλισμούς ηγεσιών, που είναι αναλώσιμοι.
Τελειώνοντας θέλω να εξάρω τις μέχρις αυτοθυσίας ηρωικές προσπάθειες των μελών της πυροσβεστικής, αστυνομίας και των εθελοντών και να εκφράσω στα μέλη των οικογενειών των θυμάτων τη βαθιά μου λύπη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.
* Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης Ε.Τ., πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
http://www.capital.gr/arthra/3307977/i-olomeleia-tou-efeteiou-athinon-na-analabei-tin-ereuna-gia-to-mati
Έναν νομό είχαν να προσέξουν και δεν το έκαναν – Αντίθετα, αποδυνάμωσαν την Ανατολική Αττική μεταφέροντας δυνάμεις στην Κινέτα
Γνώριζαν ότι μόνο στην Αττική θα έπνεαν άνεμοι 7 μποφόρ !
Νέα στοιχεία προστίθενται καθημερινά στον μακρύ κατάλογο των λαθών που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι. Ο Αντώνης Φούσας, ενεργώντας ως πληρεξούσιος δικηγόρος και συνήγορος των οικογενειών πολλών θυμάτων της τραγωδίας της 23ας Ιουλίου 2018, έδωσε εντολή στον τεχνικό σύμβουλο, κ. Ανδριανό Γκουρμπάτση, να ζητήσει στοιχεία για τους ανέμους από την ΕΜΥ.
Συγκεκριμένα «εάν από την προηγουμένη ημέρα (22-7-2018) ενημερώθηκαν η Περιφέρεια Αττικής και άλλοι αρμόδιοι Φορείς, ότι την επομένη (23-7), οι καιρικές συνθήκες θα ήταν επικίνδυνες για μεγάλη πυρκαγιά».
Οι απαντήσεις είναι αποκαλυπτικές:
1). Ότι από ώρα 11.00 της 22ας Ιουλίου 2018 (δηλ. την προηγούμενη της τραγωδίας) ενημερώθηκε η Περιφέρεια και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες (μάλιστα εστάλη και σχετικός χάρτης), ότι ο βαθμός επικινδυνότητας θα είναι πολύ υψηλός και άρα θα έπρεπε να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα, όπως προβλέπει ο Ν. 3013/2002 και ο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», κάτι που, δυστυχώς, δεν έγινε και γι΄ αυτό είχαμε τη μεγάλη τραγωδία.
2). Ότι στους γειτονικούς νομούς (Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία κ.λ.π.) της περιοχής στην Κινέττα δεν προβλέπονταν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εν αντιθέσει με την Αττική και επομένως, θα έπρεπε να μεταφερθούν στην Κινέττα πυροσβεστικά μέσα από τις περιοχές αυτές και όχι από την Ανατολική Αττική.
Επισημαίνεται πως το αίτημα υποβλήθηκε αρχικά στην Πυροσβεστική η οποία καθυστέρησε να δώσει απαντήσεις με αποτέλεσμα ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων να ζητήσει από τον κ. Γκουρμπάτση να επευθυνθεί στην ΕΜΥ.
Τα σχετικά έγγραφα:
ενημερωτικό σημείωμα του κ. Γκουρμπάτση προς τον δικηγόρο των οικογενειών:
Το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της ΓΓΠΠ (ΚΕΠΠ), συνεπώς και το Επιχειρησιακό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΣΚΕ) και το 199 ΣΕΚΥΠΣ και το ΣΚΕΔ (όλα του ΠΣ), γνώριζαν από την 11:00 πμ της 22 Ιουλίου 2018 ότι την επομένη δηλαδή 23 Ιουλίου 2018 – ημέρα της φονικής πυρκαγιάς – τόσο για την ένταση των ανέμων ( 6- 7 μποφόρ, συνεπώς με ριπές μεγαλύτερης έντασης) που θα επικρατούσαν στην Περιφέρεια Αττικής – η μοναδική από όλες τις Περιφέρειες της Επικράτειας με αυτήν την ένταση – καθώς και την κατεύθυνση των ανέμων (Δυτική – Βορειοδυτική) και θερμοκρασία 39 βαθμού Κελσίου. Παρά ταύτα, δεν εξέδωσε Χάρτη Επικινδυνότητας Πυρκαγιά με Κατηγορία Κινδύνου 5 (Συναγερμός) αλλά 4 και βέβαια:
α) Δεν υπήρξε πριν την πυρκαγιά της Κινέττας και πριν την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης εναέρια επιτήρηση με πτητικό μέσο, σύμφωνα με τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής,
β) Έπρεπε η Ηγεσία ΠΣ να δώσει εντολή μετακίνησης πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστών από Πυροσβεστικές Υπηρεσίες άλλων Νομών ΠΕ.ΠΥ.Δ (Περιφερειών), πχ Νομό Αρκαδίας (Πελοποννήσου) κλπ και
γ) Ήταν απαγορευτικό να μετακινήσει 6 περιπολικά πυροσβεστικά οχήματα της Ανατολικής Αττικής και κυρίως τα 4 οχήματα από τον 12ο ΠΣ Αθηνών και την ΠΥ Νέας Μάκρης (δίπλα στη φονική πυρκαγιά) για να ενισχύσει τις δυνάμεις στην πυρκαγιά της Κινέττας.
δ) Να τεθεί το πυροσβεστικό προσωπικό σε μερική επιφυλακή από τις πρωινές ώρες της 23 Ιουλίου 2018 και μετά την πυρκαγιά της Κινέττας, σε γενική επιφυλακή το προσωπικό των Υπηρεσιών της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής και σε μερική επιφυλακή όλες τις Υπηρεσίες του Σώματος.
ε) Δεν επιτρέπονταν, υπό αυτέ τις συνθήκες, να μεταβεί το συντονιστικό πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου BK-117 C, στη Βόρεια Ελλάδα (Xαλκιδική) για αεροδιακομιδή ασθενούς την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 και να επιστρέψει την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.
Κατόπιν των ανωτέρω, όχι μόνον η Ηγεσία του ΠΣ αλλά και όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις πολιτικής προστασίας, όπως ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΕΔ, ΕΚΑΒ, Περιφέρειες και Δήμοι της Αττικής γνώριζαν, αν τους ενημέρωσε από την 22 Ιουλίου 2018 το ΚΕΠΠ για τα μετεωρολογικά δεδομένα της ΕΜΥ και να ήταν σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας,
Mε ιδιαίτερη εκτίμηση
Ανδριανός Γκουρμπάτσης
Το ενημερωτικό σημείωμα προς τον κ. Φούσα:
https://www.protothema.gr/greece/article/819782/dokoumedo-apo-emu-mono-i-attiki-eihe-provlepsi-gia-6-me-7-bofor-stis-23-iouliou/