ΣτΕ: Προσφυγή κατά των Υπουργων Οικονομικών, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και του Υπουργου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την μεταβίβαση χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητου στην απαγορευμένη Ζώνη του Ναυτικού Οχυρού Αγ. Στεφάνου

 

04/11/13

“Παραχωρούν το μοναδικό Ναυτικό Οχυρό στα στενά Κέρκυρας – Αλβανίας, στην πολυεθνική NCH CAPITAL. Η έκταση του Ν.Ο. [κατά το ΦΕΚ μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ] δεν ανήκει κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή στο δημόσιο, ούτε δύναται να περιέλθει σε αυτό” !

Σήμερα 04/11/13, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής της “Κίνησης Πολιτών κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη” της Περιφερειακής Παράταξης “ΑΝΑΣΑ”, της Δημοτικής Παράταξης “ΕΜΠΡΟΣ μ’ εσένα για την Κέρκυρα” και ενεργοί πολίτες, προσέφυγαν για δεύτερη φορά στο ΣτΕ, αυτή τη φορά όχι κατά του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά κατά τριών Υπουργείων: του Υπ. Οικονομικών, του Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και του Υπ. Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Προσέφυγαν, για την Ακύρωση της με αριθ. 236/20−06−2013 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ 1495/Β/20-6-2013) με την οποία μεταβιβάζεται και περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή το ακίνητο, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αποτελούσε την απαγορευμένη Ζώνη του Ναυτικού Οχυρού Αγ. Στεφάνου σύμφωνα με το ΠΔ με αρ. 398/2001 (ΦΕΚ 279/Α/13-12-2001).

Οι σοβαρότεροι λόγοι Ακύρωσης είναι ότι, η προσβαλλόμενη ως εδραζόμενη επί του ΠΔ 60 (ΦΕΚ 11/Α/2013) αντίκειται στο άρθρο 1 του Συντάγματος, καθώς προκαλεί κινδύνους στην εθνική ασφάλεια και επομένως βλάπτει την εθνική κυριαρχία, καθώς η προτεινόμενη από το ΠΔ 60 (ΦΕΚ 11/Α/2013) έκταση του νέου Ναυτικού Οχυρού δεν ανήκει κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή στο δημόσιο ούτε δύναται να περιέλθει σε αυτό. Επιπρόσθετα, δεν έχει επιτηρούμενη ζώνη, επομένως δεν διασφαλίζονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Επίσης, η προσβαλλομένη είναι άκυρη λόγω παράβασης ουσιώδους τύπου κανονιστικής πράξης, καθώς δεν συνυπογράφεται από τον υπουργό Πολιτισμού, παρόλο που με αυτήν μεταβιβάζεται και αρχαίο μνημείο (μύλος). Με δυο λόγια, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, παραδίδει τον έλεγχο της επιτηρούμενης ζώνης του μοναδικού Ν.Ο. στα στενά μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας, στους επενδυτές της πολυεθνικής εταιρίας της NCH CAPITAL.

Η γνωστή υπόθεση της εκποίησης της εκπληκτικού κάλους περιοχής του “Ερημίτη”, που περιλαμβάνει υδροβιότοπους, δάσος και αιγιαλό, είναι πέρα για πέρα απαράδεκτη και προκλητική. Η σημερινή κυβέρνηση δικαιολογεί το ξεπούλημα της δημόσιας γης, αραδιάζοντας ένα σωρό ανακρίβειες για τις θέσεις εργασίας και τη συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Αποκρύπτουν όμως συνειδητά την αλήθεια, γιατί η συγκεκριμένη επένδυση, δεν θα επιφέρει πάνω από 30 θέσεις εργασίας και δεν θα βοηθήσει οικονομικά την τοπική κοινωνία.

Από μια Ειδική Οικονομική Ζώνη με εισαγόμενους εργαζομένους, όπως αυτή που ονειρεύεται η NCH CAPITAL να χτίσει και από μια επενδυτική δραστηριότητα που θα κλείσει τους ζωτικούς χώρους της περιοχής (θάλασσα, γη, υδρευτικούς πόρους), κανείς δεν πρόκειται να ωφεληθεί, παρά μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα των ξένων επενδυτών. Γιατί όμως δεν βγαίνουν να πουν την αλήθεια, για τα χαμένα έργα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που χάθηκαν από το ΕΣΠΑ για την περιοχή της Κασσιώπης και τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που ποτέ δεν αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη ζώνη;

Όπως και να’ χει, θεωρούμε ότι η παραχώρηση του Οικοσυστήματος Ερημίτης στην Κασσιώπη Κέρκυρας, από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρία «N.C.H.CAPITAL Ιnc», είναι παράνομη, αντισυνταγματική, αντικείμενη στο Διεθνές Δίκαιο επιβλαβής για την Εθνική Οικονομία και επικίνδυνη για την Εθνική Ασφάλεια.

Η υπόθεση, προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη των κατοίκων της Κέρκυρας. Σε καμιά περίπτωση, δεν θα επιτρέψουμε την εκποίηση του “Ερημίτη” και θα παλέψουμε με όλα τα μέσα για την ανατροπή των σχεδίων – της υποτελούς στα ξένα συμφέροντα – δικομματικής κυβέρνησης. Επόμενό μας βήμα, είναι να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

http://www.corfupress.com/v3/koinonia/34683-προσφυγή-στο-στε-κατά-τριών-υπουργείων-για-την-παραχώρηση-του-ναυτικού-οχυρού-της-κασσιώπης

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.