120 δισεκατομμύρια Ευρώ Ελληνικών ομολόγων* ξεφορτώθηκαν οι ξένοι τραπεζίτες με την συνενοχή Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου

Αυτή είναι η αλήθεια για το πλιάτσικο που τελέστηκε εις βάρος της Εθνικής περιουσίας, των ασφαλιστικών ταμείων, των κρατικών τραπεζών, των πανεπιστημίων, των νοσοκομειακών ιδρυμάτων και των λοιπών ΝΠΔΔ, όπως αυτή απορρέει από την λεπτομερή αναφορά Παυλόπουλου στις 2/11/2011. Από την τότε επερώτηση προκύπτει πως οι περισσότερες αγορές Ελληνικών ομολόγων έγιναν χωρίς αποφάσεις των ΔΣ των διοικήσεων, αλλά υπό την επιστασία της ΤτΕ! Δηλαδή του κυρίου Προβόπουλου! Επί δύο χρόνια, το δημόσιο φορτωνόταν ανηλεώς “τοξικά” ομόλογα με την ηθική αυτουργία Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, που τα κούρεψε ως φυσικός αυτουργός ο Παπαδήμος.

Έτσι, όταν ήλθε η ώρα να κουρευτούν τα ομόλογα, αυτά βρίσκονταν πλέον σε Ελληνικά χέρια. Σε χέρια του δημοσίου, αφού τα ξεφορτώθηκαν οι ξένοι τραπεζίτες χωρίς να χάσουν δεκάρα!

Και εδώ αρχίζει το μέγα σκάνδαλο. Κάθε νοήμων άνθρωπος θα ρωτούσε “και γιατί δεν κουρεύαμε τα ομόλογα, να κάνουμε αναδιάρθρωση του χρέους δηλαδή, από το 2010″; Ποιός ο λόγος γι’ αυτό το έγκλημα εις βάρος της πατρίδας; Κοιτάξτε λοιπόν τους ενόχους με ονοματεπώνυμο (τον Παπανδρέου τον αφήνουμε στην άκρη, αρκούν αυτά που αποκαλύπτει ο Ρουμελιώτης):

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από το 2010 χαρακτήριζε “εχθρό της Ελλάδας” όποιον μιλούσε για αναδιάρθρωση του χρέους. Το 2012, αφού χρέωσε την Ελλάδα με 120 δις, δεν είχε κανένα πρόβλημα. Η αναδιάρθρωση ήταν η μόνη λύση. Η δολιότητα είναι εμφανής, ο εισαγγελέας ας δει τις δηλώσεις του. Δείτε στο 11,58”:

Και βέβαια την δολιότητα του Παπακωνσταντίνου την είχε αποκαλύψει σε ένα εκπληκτικό άρθρο του ο Πέτρος Χασάπης που πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσετε, αφού το Νοέμβρη του 2010, αποκάλυπτε όλα αυτά που έγιναν 18 μήνες αργότερα: Περίεργος «χρησμός» Παπακωνσταντίνου για αναδιάρθρωση και haircut;;;

Διαβάστε το οπωσδήποτε, είναι αποκαλυπτικό. Ο κύριος Παπακωνσταντίνου λοιπόν με δεκάδες δηλώσεις του ξόρκιζε την αναδιάρθρωση του χρέους, την ίδια στιγμή που οι ξένοι ξεφόρτωναν “τοξικά” ομόλογα, στις πλάτες του Ελληνικού δημοσίου, του Έλληνα πολίτη. Γράφαμε τον Δεκέμβρη του 2010: Οταν ο Παπακωνσταντίνου λέει οχι στην αναδιάρθρωση, τότε αυτή αποτελεί πλέον τον όρο εθνικής επιβίωσης.

Διότι ήταν ξεκάθαρο τι ακριβώς συνέβαινε και το κάλυπταν δολίως τα ΜΜ”Ε”. Τα ίδια που σήμερα ξορκίζουν το μνημόνιο αλλά αποθεώνουν το ξεπούλημα της Αγροτικής.

Ο άλλος μεγάλος υπεύθυνος, δεν είναι παρά ο κύριος Παπαδήμος. Αυτός που ολοκλήρωσε το έγκλημα. Ο άνθρωπος που ενώ η ΝΔ τον ήθελε στην δικαιοσύνη για τα Swaps της Goldman Sachs το 2010, το 2011 τον αποδέχθηκε ως πρωθυπουργό! ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ:ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ–ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΥΡΙΟ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ!!!

Στις 5 Νοεμβρίου του 2011, αποκαλύπταμε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσα σε δύο χρόνια πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου είχαν προβεί σε αγορές “τοξικών” πλέον ομολόγων ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΣ τις θέσεις τους! Αυτό με αφορμή την πρώτη ερώτηση που είχε καταθέσει τότε ο Προκόπης Παυλόπουλος: ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΕΝΟΧΟΥΣ. ΞΕΦΟΡΤΩΣΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ!

Τότε παραθέσαμε και την λίστα με τα Ελληνικά ομόλογα που κατείχαν οι ξένες τράπεζες. Ήταν εμφανές ότι τα 143 δις είχαν γίνει 23 δις, όπως αποκάλυψε το ΒΗΜΑ λίγες ημέρες μετά. Οι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Παπαδήμος είχαν βοηθήσει με τις πολιτικές τους και τις ψευδείς δηλώσεις τους, ώστε οι ξένοι τραπεζίτες να μην έχουν καμμία απώλεια από το κούρεμα. Τότε ακριβώς έγινε η αναδιάρθρωση.

Αυτά ακριβώς είχε αποκαλύψει μιλώντας στον Ρ/Σ «Antenna FM», και στο δημοσιογράφο κ. Κ. Λασκαράτο, ο Προκόπης Παυλόπουλος που όμως έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου:

«Το φθινόπωρο του 2011, και ενόψει της επερχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους (PSI) και του συνακόλουθου «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, υπήρχαν αδιάψευστα στοιχεία ότι, ιδίως μετά τον Μάρτιο του 2010 –δηλαδή όταν κορυφωνόταν πια η κρίση δανεισμού της Ελλάδας-  οι αλλοδαπές Τράπεζες «ξεφόρτωναν» ελληνικά ομόλογα όπως μπορούσαν.  Έτσι ώστε, όταν έλθει η ώρα του –αναπόφευκτου με την πορεία των πραγμάτων- μεγάλου «κουρέματος» τους, να έχουν όσο το δυνατό μικρότερο κόστος, αφού θα το είχαν μετακυλήσει πια στους ευρωπαίους και, κυρίως, στους Έλληνες φορολογούμενους.

 1.       I.      Γι’ αυτό το λόγο στις 2 Νοεμβρίου του 2011 υπέβαλα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς το Υπουργείο Οικονομικών.  Με την αίτηση αυτή ζητούσα, μεταξύ άλλων, να κατατεθεί και αναλυτικός πίνακας από τον οποίο να προκύπτει πόσα ελληνικά ομόλογα κατείχαν οι τράπεζες της αλλοδαπής κατά τη περίοδο μεταξύ 31/12/2008 ως και 30/9/2011.
 2.    II.      Στις 7 Δεκεμβρίου 2011 (με αρ. πρωτ. 2/75546/0023) το Υπουργείο Οικονομικών, δια του κ. Φ. Σαχνίδη, ουσιαστικά αρνήθηκε να καταθέσει τα στοιχεία που ζητούσα.  Και όχι μόνον αυτό, αλλά ειδικά ως προς το πόσα ομόλογα κατείχαν σ’ αυτή τη χρονική περίοδο οι αλλοδαπές Τράπεζες ο κ. Σαχινίδης τόνιζε: «Από τα στοιχεία που προκύπτουν από το προαναφερόμενο «Σύστημα», η ομαδοποίηση για τις τράπεζες της αλλοδαπής με βάση τη χώρα της προέλευσής τους δεν είναι εφικτή.  Οι ξένες τράπεζες που είναι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, διατηρούν λογαριασμούς Άυλων Τίτλων, κυρίως μέσω λογαριασμών πελατείας ελληνικών τραπεζών τις οποίες χρησιμοποιούν ως θεματοφύλακες.  Ως εκ τούτο στο «Σύστημα Άυλων Τίτλων» της Τράπεζας της Ελλάδος, τα ομόλογα του ΕΔ των οποίων κάτοχοι είναι ξένες τράπεζες, εμφανίζονται συνολικά στα χαρτοφυλάκια πελατείας Ελληνικών τραπεζών ως «Πελατεία Εξωτερικού» και όχι ξεχωριστά ανά ξένη τράπεζα».
 3. III.      Στο σημερινό (18/3/2012) «ΒΗΜΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (σελ. 6), δημοσιεύονται όμως τα στοιχεία που ο κ. Σαχινίδης διατεινόταν ότι δεν ήταν δυνατό να υπάρξουν!  Συγκεκριμένα τα στοιχεία αυτά τα έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ανά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες έχουν την έδρα τους οι τράπεζες – κάτοχοι ελληνικών ομολόγων.

Από τα στοιχεία λοιπόν αυτά προκύπτει ότι πριν τη κρίση δανεισμού της Ελλάδας οι αλλοδαπές τράπεζες κατείχαν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα αξίας 143 δισ. ευρώ. Και πριν το «κούρεμά» τους οι ως άνω τράπεζες κατείχαν πια μόλις 23 δισ. ευρώ! Δηλαδή «πρόλαβαν» και «ξεφορτώθηκαν» ελληνικά ομόλογα ύψους 120 δισ. ευρώ, ώστε το «κούρεμά» τους να γίνει σε βάρος όχι φυσικά των τραπεζών αλλά των ευρωπαίων –και κυρίως ελλήνων- φορολογουμένων.

Με απλά λόγια:  Αυτό που προσπάθησε να κρύψει το Υπουργείο Οικονομικών βλέπει σήμερα επισήμως το φως της δημοσιότητας, δίνοντας τις πραγματικές διαστάσεις και διαλύοντας τους μύθους γύρω από το τι συνέβη με το P.S.I. Άρα και γύρω από το τι περιμένει στο άμεσο μέλλον τον Έλληνα φορολογούμενο για να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.  Μια ελάφρυνση η οποία συνιστά και το βασικό πλεονέκτημα του Μνημονίου ΙΙ σε σχέση με το καταστροφικό, από κάθε άποψη, Μνημόνιο  Ι, στο οποίο μας οδήγησε –δρομολογημένα, όπως σήμερα προκύπτει- η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.»

Το δημοσίευμα του Βήματος μπορεί να πέρασε στα ψιλά, δεν διαψεύσθηκε όμως από κανέναν. Ήταν οι εποχές αλήστου μνήμης που ο κύριος Ψυχάρης έβγαζε τα άπλυτα του κυρίου Παπανδρέου στην φόρα.

Το δημοσίευμα του Βήματος μπορεί να πέρασε στα ψιλά, δεν διαψεύσθηκε όμως από κανέναν. Ήταν οι εποχές αλήστου μνήμης που ο κύριος Ψυχάρης έβγαζε τα άπλυτα του κυρίου Παπανδρέου στην φόρα.

 Από τα σχόλια :

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΞΕΦΟΡΤΩΣΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΤΑΜΕΙΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΚΛΠ.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Ο ΔΟΛΟΣ :
ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟ, ΓΙΑΤΙ ΦΟΡΤΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΤΤΕ, ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΤΕ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΤΑ ΠΟΣΤΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΣ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΤΤΕ ΣΕ ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ, ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ.
ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ;
ΟΤΙ ΤΑ ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΚΟΥΡΕΥΤΗΚΑΝ.
ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ, ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΟΥΡΕΥΤΟΥΝ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΞΕΦΟΡΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ.
ΜΕ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΛΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ.
ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ (PSI) ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ CDS.

ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΡΩΪΚΟΣ ΛΑΟΣ.
ΕΜΕΙΣ ΣΩΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΑΠΟ ΒΕΒΑΙΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ.

πηγή: http://olympia.gr/2012/08/07/greek-crisis-scandal/

3 comments on “120 δισεκατομμύρια Ευρώ Ελληνικών ομολόγων* ξεφορτώθηκαν οι ξένοι τραπεζίτες με την συνενοχή Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου

 1. 09/04/2010 ΜΗΝΥΣΗ  κατά των κερδοσκόπων και των Ελλήνων και αλλοδαπών συνεργών τους, για χειραγώγηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος και πρόκληση τεράστιας ζημίας στο Ελληνικό Δημόσιο, στους Έλληνες πολίτες και στα φορολογούμενα στην Ελλάδα φυσικά και νομικά πρόσωπα.Μηνυτές και πολιτικώς ενάγοντες είναι ο Κυριάκος Ντόμπρας, οικονομολόγος – ασφαλιστής και ο Γεώργιος Νούλας δικηγόρος- πολιτευτής του κόμματος Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι κατήγγειλαν ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, τους Κερδοσκόπους και των συνεργών τους, Ελλήνων και Αλλοδαπών, οι οποίοι, εκτελώντας οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο, χειραγώγησαν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους την αγορά των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και Ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και, όλους εμάς, τους Έλληνες Πολίτες. Η Ζημία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 13 δις ευρώ και, λόγω της έκτασης και του μεγέθους της, έχει ήδη υποθηκεύσει την Εθνική Οικονομία, το μέλλον των επομένων γενεών και την ίδια την Εθνική Κυριαρχία. Οι μυητές ζητούν να οδηγηθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη, όλοι οι δράστες και οι συνεργοί τους, ιδιαίτερα δε όσοι Έλληνες Πολίτες ξεπούλησαν την Ελλάδα και την υποδούλωσαν σε ξένα οικονομικά συμφέροντα, με αντάλλαγμα Πολιτικά και Οικονομικά Οφέλη. Η αρχική μήνυση έλαβε Αριθ. Πρωτ. 2744. Αργότερα και ως τον Μάρτιο του 2012, κατατέθηκαν περισσότερα υπομνήματα και προστέθηκε καινούριο αποδεικτικό υλικό. Σύμφωνα με τον Ντόμπρα οι βασικοί πυλώνες των καταγγελιών είναι η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009, τα παιχνίδια με τα CDS, η Yποτιμητική Kερδοσκοπία (Short selling) διά της μετατροπής του Τ3 σε Τ10 και η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει από την αγορά τα 15 δις που της είχαν προσφερθεί και τα οποία κάλυπταν τις δανειοληπτικές κυβερνητικές ανάγκες έως το καλοκαίρι του 2011.
  https://justiceforgreece.wordpress.com/μηνύσεις-2/κυριάκος-τόμπρας-γεώργιος-νούλας-μην/comment-page-1/#comment-13021

 2. 20:35 | 15.06.2015
  Αποκαλύψεις Ρουμελιώτη στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους: Εγκληματικά λάθη και σκοπιμότητες στο πρώτο Μνημόνιο – Ευθύνες στον Προβόπουλο (βίντεο)

  Από την δημόσια ακρόαση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, σήμερα στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους – Αναδιάρθρωση του χρέους, λύση για το δημοσιονομικό κενό και επενδυτικό πρόγραμμα πρέπει να αποτελούν άξονες της νέα συμφωνίας – Η αναδιάρθρωση του χρέους κατά το πρώτο μνημόνιο δεν έγινε για να μην πληγούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες – Αιχμές για παρέμβαση ΔΝΤ, ευθύνες εταίρων και Προβόπουλου – Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κάποιοι στα ΜΜΕ είχαν αναλάβει να αποκρύψουν ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο

  Σε δημόσια ακρόαση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, προβαίνει σήμερα Δευτέρα, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

  Κατά την έναρξη της ακρόασης, ο Π. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι από τη διεύθυνση του ΔΝΤ του ζητήθηκε να διευκρινίσει ότι σήμερα θα εκφράσει προσωπικές απόψεις, καθώς και ότι δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από το ΔΝΤ να αναφερθεί σε πληροφορίες που δεν έχουν ήδη δημοσιευτεί, με την πρόεδρο της Βουλής (και της Επιτροπής) Ζωή Κωνσταντοπούλου να επισημαίνει ότι «έχει ενδιαφέρον αυτή η κινητοποίηση του ΔΝΤ, και από το γεγονός αυτό πολλά μπορούμε να συναγάγουμε». «Ας μην ανησυχεί το ΔΝΤ, θα κληθεί σύντομα να καταθέσει τις απόψεις και τα πεπραγμένα του στην επιτροπή» προσέθεσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

  Δύο μόνο χαρακτηριστικά στοιχεία από τη μέχρι στιγμής εξέταση του Π. Ρουμελιώτη:

  Εάν είχε αποφασιστεί αναδιάρθρωση του χρέους το 2010, το «κούρεμα» που θα χρειαζόταν θα ήταν μόνον 30%.
  Οι καθυστερήσεις άφησαν χρόνο στις ευρωπαϊκές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα «τοξικά» ελληνικά ομόλογα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν την έκθεση τους στο χρέος από τα 76 δις ευρώ που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 σε 38 δις ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2011.

  Όπως τόνισε «υπάρχουν ευθύνες των εταίρων μας» επειδή α) «άργησαν να κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους. Και εμείς έπρεπε να το είχαμε διεκδικήσει εξαρχής» και β) στην αρχή επέβαλαν υπέρμετρα υψηλά επιτόκια δανεισμού στο 5,3% έχοντας μία «τιμωρητική στάση».

  «Έκαναν λάθος υπολογισμούς» και «υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τη χώρα μας που δεν έκανε αυτά που έπρεπε, αλλά και τους εταίρους».

  Υποστήριξε ότι είναι λάθος η επιμονή θεσμών για περαιτέρω μείωση σε συντάξεις και μισθούς.

  «Οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 40%. Πόσο να αντέξει άλλο ο Έλληνας συνταξιούχος» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η επικείμενη συμφωνία πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους, λύση για το δημοσιονομικό κενό και επενδυτικό πρόγραμμα.

  «Διαφορετικά» είπε «αν οι ευρωπαίοι εταίροι συνεχίσουν να εθελοτυφλούν αυτό θα βλάψει την Ελλάδα αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία».

  Ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ προχώρησε σε ανάλυση όσα έγιναν κατά την διάρκεια της μνημονιακής περιόδου.

  Εξέφρασε την άποψη ότι ήταν σφάλμα που δεν προχώρησε η αναδιάρθρωση του χρέους κατά το πρώτο μνημόνιο και υπονόησε σαφώς ότι αυτό έγινε για να μην πληγούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες οι οποίες κατείχαν μεγάλο ποσοστό ελληνικών ομολόγων.

  Αποκάλυψε ότι υπήρξαν συναντήσεις σε ξενοδοχεία μεταξύ εκπροσώπων του ΔΝΤ και Γερμανών και Γάλλων τραπεζιτών με στόχο να σχεδιαστεί ο τρόπος θωράκισης των δικών τους τραπεζικών ιδρυμάτων. Η καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα- ανέφερε- να ξεφορτωθούν οι τράπεζες αυτές ομόλογα ύψους 40 δις ευρώ. Απέδωσε δε ευθύνες για την κατάληξη αυτή στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο.

  «Η πολιτική της ΤτΕ ήταν ευθυγραμμισμένη με την ΕΚΤ. Ο κ. Τρισέ μετέδωσε το φόβο διακοπής της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών για να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του χρέους» δήλωσε και επέμεινε ότι ο κ. Προβόπουλος «δεν στήριξε τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας. Θα περίμενα μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση σε αναπαραγωγή απόψεων που ούτε ο ίδιος ο Τρισέ δεν είχε κάνει δημοσίως» κατέληξε.

  Καρτέλ και λίστα Λαγκάρντ και… πολιτική βούληση

  Σχετικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι «οι εταίροι μάς πιέζουν για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν βλέπουν την ουσία»: Για παράδειγμα, όπως είπε, «δεν βλέπουν το πώς θα καταπολεμηθούν τα καρτέλ στην Ελλάδα, αλλά πιέζουν στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης κάποιων επαγγελμάτων (π.χ. φαρμακεία). Προσωπικά αμφιβάλλω αν η ανάπτυξη θα προκύψει έτσι».

  Η πρόεδρος της Βουλής συμφώνησε ότι από τα καρτέλ η Ελλάδα χάνει αρκετά δισεκατομύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ ρώτησε τον Π. Ρουμελιώτη «αν η ενδοτικότητα των τότε κυβερνήσεων απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα» απασχόλησε το ΔΝΤ, με τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ να απαντάει ότι «στο Ταμείο ήταν έντονη η αίσθηση ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για σύγκρουση με τη μεγάλη φοροδιαφυγή και τα μεγάλα συμφέροντα».

  Σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, ο Π. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι «είναι λυπηρό να μην έχει εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τα στοιχεία από τη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες παρόμοιες λίστες».

  Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κάποιοι στα ΜΜΕ είχαν αναλάβει να αποκρύψουν ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο

  Στον ρόλο μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το ζήτημα του χρέους αναφέρθηκε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της ακρόασης του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

  «Στην Ελλάδα κάποιοι είχαν αναλάβει, εργολαβικά, στα δελτία Ειδήσεων, να αποκρύψουν ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο» ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής, κάνοντας, μάλιστα, και ονομαστική αναφορά στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος, όπως είπε η πρόεδρος, «το ομολογεί στο βιβλίο του».

  Ο κ. Ρουμελιώτης από την πλευρά του ανέφερε ότι πολλοί δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης και ότι αυτή η μη αναφορά ήταν βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον.

  Η κ. Κωνσταντοπούλου ωστόσο σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης, καθώς, όπως είπε, «και σήμερα λυσσομανούν για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, και κινητοποιούνται προς την κατεύθυνση της συγκάλυψης, και για αυτό τον λόγο πολεμούν και αυτήν την Επιτροπή».

  Το διήμερο 17-18 Ιουνίου, θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η οποία διενεργεί λογιστικό έλεγχο του χρέους εξετάζοντας τη νομιμότητά του.

  https://left.gr/news/o-p-roymeliotis-proin-ekprosopos-tis-elladas-sto-dnt-stin-epitropi-alitheias-dimosioy-hreoys

 3. AvantiPopolo ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ Οι ξένες τράπεζες «ξεφορτώνονταν» ομόλογα, εμείς τα αγοράζαμε και μετά τα «κουρέψαμε»

  Σεπτεμβρίου 12, 2012

  Το σχέδιο για να χρεοκοπήσει η Ελλάδα αποκαλύπτεται από την απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στον βουλευτή της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλο. Με βάση τα έγγραφα που αποκαλύπτει το avantipopolo.gr, επιβεβαιώνεται ότι την διετία 2010 – 2011 οι ξένοι ομολογιούχοι «ξεφορτώθηκαν» τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία φορτώθηκαν η Τράπεζα της Ελλάδας, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ελληνικές τράπεζες, και μετά έσπευσαν να
  «κουρέψουν» τα ομόλογα που είχαν αγοράσει! Έτσι κόψαμε μόνοι μας τα πόδια μας.
  Ειδικότερα:
  -από 01-01-2010 έως 31-12-2011 οι ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, η Τράπεζα της Ελλάδας και ιδιώτες αποταμιευτές αγόρασαν από την δευτερογενή αγορά πολύ μεγάλο αριθμό ελληνικών ομολόγων. Από τα 56,9 δις ευρώ έφθασαν τα 86,2 δις (αύξηση 51,2%).
  -την ίδια ώρα οι ξένοι ομολογιούχοι (κυρίως τράπεζες) από τα 141,5 δις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα (στις 31-12-2009) έπεσαν στα 35 δις (στις 31-12-2011).

  Μήπως αυτά τα έγγραφα είναι η βάση για την εξεταστική εναντίον της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και του Γ. Προβόπουλου;

  null

  null

  http://www.avantipopolo.gr/2012/09/blog-post_12.html

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.