Επικουρικό κεφάλαιο: Ουσιαστική επ΄άοριτον παύση πληρωμών με αιφνιδιαστική τροπολογία

Άρθρο του Γιάννη Μ. Κοτζαμανίδη, Μέλους του Δ.Σ. και Προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Για δεύτερη φορά, μέσα σε έναν χρόνο, το Υπουργείο Οικονομικών, ενδίδοντας στις ασφυκτικές πιέσεις της διοίκησης του «ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ» και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, επανέφερε, αιφνιδιαστικά και πάλι (παραμονές του τελευταίου Σαββατοκύριακου), επηυξημένη και εμπλουτισμένη επί τα … χείρω, την (αποσυρθείσα τον Σεπτέμβριο του 2011 από τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο) κυριολεκτικά πρωτοφανή, κοινωνικά ανάλγητη και επικίνδυνη, αλλά και συνταγματικά ανακόλουθη ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, που ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, για αποζημιώσεις από τροχαία αυτοκινητικά ατυχήματα, επιβάλλοντας … ΝΟΜΙΜΗ ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, για αόριστο χρόνο!!!!

Αν, τελικά, ψηφιστεί η πιο πάνω ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι, σε ό,τι αφορά τις ζημίες, που «καλύπτονται» από το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, θα μείνουν χωρίς αποζημίωση, απορφανισμένες από θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα οικογένειες, ενώ χιλιάδες βαρειά τραυματισμένοι, ολικά ή μερικά ανάπηροι και παραπληγικοί παθόντες, θα μείνουν στον δρόμο και χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική φροντίδα και νοσηλευτική περίθαλψη.

Παράλληλα ιδιοκτήτες και οδηγοί οχημάτων, που είχαν ασφαλιστεί κανονικά σε ήδη πτωχεύσασες Ασφαλιστικές Εταιρείες θα οδηγηθούν, είτε σε πλήρη οικονομική καταστροφή, είτε στις φυλακές (προσωπική κράτηση). Και αυτό γιατί θα κληθούν οι ίδιοι να αποζημιώσουν τους παθόντες εξ’ ολοκλήρου (θανατηφόρα τροχαία) ή κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό τους (σωματικές βλάβες).

Εξ’ ίσου, δε, σοβαρός είναι ο κίνδυνος δημιουργίας εκρηκτικών καταστάσεων μεταξύ των οικογενειών των θυμάτων από θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και των υπαιτίων οδηγών, οι οποίες είναι πιθανόν να προσλάβουν και τον ανεξέλεγκτο χαρακτήρα άγριας «βεντέτας» , με απρόβλεπτες συνέπειες, ακόμα και μέσα στις αίθουσες των Ποινικών Δικαστηρίων, αφού θα εκλείψει πλέον ο, εξ’ αντικειμένου, εκτονωτικός και καταπραϋντικός των παθών, ρόλος της αποζημίωσης για ψυχική οδύνη.

Περαιτέρω με την … κατάργηση της αναγκαστικής εκτελεστότητας των δικαστικών αποφάσεων κατά του ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, το Ελληνικό Δημόσιο θα απωλέσει ανυπολόγιστα ποσά από την ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΝΣΗΜΟΥ, αφού όλες οι σχετικές αγωγές θα είναι πλέον, εκ των πραγμάτων, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΕΣ

Τέλος η υποχρεωτική, για το παραδεκτό της αγωγής, υποβολή αίτησης των παθόντων στο ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ προς αποζημίωση τους και η πάροδος χρονικού διαστήματος τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης αυτής για την δικαστική επιδίκαση των αξιώσεών τους, καθιστά τους παθόντες όμηρους των διαπραγματευτικών διαθέσεων του ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ και ευάλωτους στο να αποδεχθούν, εξ’ ανάγκης, «ψίχουλα»αποζημιώσεως σε σχέση με την πραγματική τους ζημία.

Η πιο πάνω ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, συντάχθηκε, προφανώς, καθ’ υπαγόρευσιν της διοίκησης του ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, χωρίς και την παραμικρή, έστω, ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με τους λοιπούς ενδιαφερόμενους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς (Συλλόγους Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, Ενώσεις Αναπήρων, Δικηγορικούς Συλλόγους κλπ).

Δια της γνωστής, δε, μεθόδου της ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΘΕΑΤΗΣ επιβολής εξοντωτικών μέτρων, η πιο πάνω ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, εντάχθηκε, αυτή τη φορά, στο Νομοσχέδιο για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του άρθρου 3 Ν. 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015» κλπ, επίκειται δε η, σε χρόνο ρεκόρ, ψήφισή της την Τρίτη 9-10-2012!!!!

Με την πιο πάνω, λοιπόν, ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, ούτε λίγο – ούτε πολύ, προβλέπονται τα εξής:

Ι.- ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΟΔΥΝΗΣ των οικογενειών των θυμάτων από θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.

Πρόκειται, ως γνωστόν, για αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ΕΥΡΩ (200.000 – 400.000 €), ανά περίπτωση, τις οποίες τώρα καλείται να πληρώσει, όποιος ιδιοκτήτης ή οδηγός ζημιογόνου οχήματος είχε την ατυχία να πτωχεύσει η ασφαλιστική εταιρεία στην οποία το είχε ασφαλίσει, διαφορετικά δε να αντιμετωπίσει το φάσμα της φυλάκισής του (προσωπική κράτηση).

Τα θύματα των ανωτέρω ατυχημάτων θα παίρνουν από το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ μόνον τα έξοδα κηδείας του οικείου τους και μόνον όσοι είχα δικαίωμα διατροφής έναντι του θύματος, μια εξαιρετικά περιορισμένη αποζημίωση, για την αποστέρησή της, εντός του πλαφόν, που αμέσως πιο κάτω θα αναφερθεί

ΙΙ.- ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ … «ΠΛΑΦΟΝ» (ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ) ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΥΨΟΥΣ … 100.000 €, στο οποίο και μόνον θα περιορίζεται η ευθύνη του ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα το ανώτατο όριο ασφαλιστικής κάλυψης ανέρχεται σε 1.000.000 €, ανά παθόντα τόσο για σωματικές βλάβες ή θάνατο, όσο και για υλικές ζημίες !!!!!

Η ευθύνη, συνεπώς, του ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ περιορίζεται, μόλις και μετά βίας, στο … 10% του εν λόγω ανωτάτου ορίου.

ΙΙΙ.- ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ … ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΝΤΑΙ, ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, με κλιμακούμενες υπέρ του ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, απαλλαγές (!!!) οι οποίες θα κυμαίνονται από 10% έως 30% !!!!! 

Το μέτρο αυτό πλήττει βάναυσα και απάνθρωπα τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων με σοβαρότατες σωματικές κακώσεις, αναπηρίες και ανικανότητες.

Κι αυτό γιατί ΘΑ ΣΤΕΡΗΘΟΥΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΗ, αφού δε θα μπορούν πλέον, εν μέσω μάλιστα της σοβούσης βαθύτατης οικονομικής κρίσης, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, την μετά το ατύχημα διαμορφούμενη, δυσάρεστη και συυντριπτική, γι αυτά, κατάσταση (δαπάνες αλλεπάλληλων χειρουργικών επεμβάσεων, θεραπεία αποκατάστασης, κάλυψη των απωλεσθέντων εισοδημάτων τους και των εξόδων της στοιχειώδους διαβίωσής τους κ.ο.κ.).

ΙV.- ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ (!!!) Η ΚΑΤΆΣΧΕΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΕΙΤΕ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ, ΕΙΤΕ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΡΙΤΩΝ !!!!!

Με την εν λόγω, πρόδηλης και κραυγαλέας αντισυνταγματικότητας διάταξη, ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΕΙΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, οι οποίες, έτσι, καθίστανται ΑΝΕΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ, αφού μετατρέπονται σε απλά … ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ και, συμβουλευτικού χαρακτήρα, ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ (!!!) προς το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, να τις εφαρμόσει, κατά βούληση !!!!!

Από ουσιαστική, δε, άποψη θεσπίζεται πλέον … νομοθετικά η, επ’ αόριστον, ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 

Κι αυτό γιατί, ήδη, ΣΗΜΕΡΑ το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ με τελεσίδικες αποφάσεις, που κατά κανόνα, εκδίδονται 4 – 5 χρόνια μετά από κάθε ζημιογόνο ατύχημα, προγραμματίζει τις «πληρωμές» του, για μια διετία, τουλάχιστον, μετά την έκδοση των εφετειακών αποφάσεων (τέλη του 2014 αρχές του 2015). Δηλαδή, υπό την παρούσα κατάσταση, ο παθών, στην καλύτερη περίπτωση, αποζημιώνεται έξι (6) τουλάχιστον χρόνια μετά το ατύχημα.

Σε εξαιρετικά, δε, επείγουσες περιπτώσεις (αναπηρίας, άμεσα επιβεβλημένων χειρουργικών επεμβάσεων κλπ), ο παθών, αναγκάζεται να επισπεύσει αναγκαστική εκτέλεση (εις χείρας τρίτων Ασφαλιστικών Εταιρειών) προκειμένου, να συντομεύσει κατά το δυνατόν, τον χρόνο της πληρωμής της αποζημιώσεώς του.

Αν, λοιπόν, εκλείψει το πιο πάνω στοιχείο της αναγκαστικής εκτελεστότητας, είναι φανερό, ότι η πληρωμή των αποζημιώσεων από το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ θα μετατεθεί, αορίστως, στο μέλλον και είναι εξαιρετικά αμφίβολο πόσοι παθόντες θα … επιβιώσουν, τελικά, για να αποζημιωθούν !!!!

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ θα αποζημιώνει, κατά βούληση, όποιον και όποτε εκείνο κρίνει αναγκαίο να κάνει.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει και πάλι να επισημανθεί το σημαντικό πλήγμα, το οποίο θα υποστούν τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου, από την μη καταβολή Δικαστικού Ενσήμου, για τις κατά του ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ αγωγές, οι οποίες, σύμφωνα με τα παραπάνω, καθίστανται αποκλειστικά και μόνον αναγνωριστικού χαρακτήρα. Στοιχείο το οποίο δεν αξιολογήθηκε, προφανώς, δεόντως και προσηκόντως, από τους συντάκτες τις επίμαχης ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ.

V.- Ο ΠΑΘΩΝ, ΕΠΙ ΠΟΙΝΗ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ (ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ) ΠΡΟΣ ΑΥΤΟ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΣ, με συνημμένα αποδεικτικά της ζημίας του έγγραφα, τα οποία (κάποτε) θα καθορίσει με απόφασή της η … Τράπεζα της Ελλάδος !!!!! 

Μόνον δε αφού παρέλθει ΤΡΙΜΗΝΟ από την υποβολή της αίτησης, θα δικαιούται ο παθών να ασκήσει αγωγή, εάν δεν αποδέχεται την σχετική απάντηση του ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ή παρέλθει άπρακτη η εν λόγω προθεσμία.

Με την διάταξη αυτή, παρελκύεται, έτι περαιτέρω, η ήδη χρονοβόρα δικαστική επιδίωξη της αποζημίωσης από το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ενώ παρέχεται σ’ αυτό ένα ισχυρότατο και ακαταμάχητο διαπραγματευτικό επιχείρημα, να «κλείνει» τις οικείες υποθέσεις με «ψίχουλα» αποζημιώσεως, διαπραγματευόμενο απευθείας με τον παθόντα και εκτοπίζοντας τον … «ενοχλητικό» και … «ζημιογόνο», για το ίδιο, ρόλο των Πληρεξουσίων Δικηγόρων.

Και αυτό γιατί, όταν ο … νομιμόφρων και διαλλακτικός πολίτης υποβάλλει ο ίδιος την αίτηση αποζημιώσεώς του στο ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, θα αντιμετωπίζει προφανέστατα το δίλημμα, είτε να δεχθεί τη συμβολική «αποζημίωση», που θα του προσφέρει το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ και να ικανοποιηθεί σε άμεσο χρόνο, είτε να προσφύγει, με Δικηγόρο, στα Δικαστήρια και να επιτύχει μεν μια ικανοποιητική αποζημίωση, την οποία, όμως, θα πληρωθεί σε μια … δεκαετία !!!!!

Υπό τη πίεση δε της υπέρτατης και επείγουσας ανάγκης του, είναι προφανές, ποια θα είναι η τελική επιλογή του.

VΙ.- ΟΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ … ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ, δηλαδή, κατά τρόπο πρόδηλα αντισυνταγματικό, καλύπτουν και τις περιπτώσεις εκείνες των υποθέσεων που εκκρεμούν ήδη στα Δικαστήρια και για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί, μέχρι σήμερα, τελεσίδικες αποφάσεις.

Όπως εύλογα, με βάση όλα όσα αναλυτικά πιο πάνω αναπτύχθηκαν, γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για αιφνιδιαστικό Νομοθετικό μέτρο, το οποίο τινάζει στον αέρα το όλο σύστημα της αποζημίωσης από τροχαία ατυχήματα και αναμένεται να προκαλέσει σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα και ανεπανόρθωτη βλάβη στα νόμιμα δικαιώματα, τόσο των παθόντων, όσο και των υπαιτίων – ασφαλισμένων σε πτωχεύουσες ασφαλιστικές εταιρείες.

Η πιο πάνω, όμως, επιχειρούμενη νομοθετική ρύθμιση, εμφανίζεται και ως προδήλωςΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ.

Και αυτό γιατί, κατά τρόπο κραυγαλέα άνισο και άδικο, οι υπαίτιοι και τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων χωρίζονται σε δύο (2) κατηγορίες και, από πλευράς ασφαλιστικής καλύψεως και αποζημιώσεως, αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.

Στην μια κατηγορία εντάσσονται υπαίτιοι και θύματα τροχαίων ατυχημάτων που καλύπτονται από αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρείες και διατηρούν ακέραια όλα τα νόμιμα δικαιώματά τους και στην άλλη συμπεριλαμβάνονται οι ατυχείς εκείνοι, οι οποίοι εμπλέκονται σε ατυχήματα που … «καλύπτονται» από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Η ρύθμιση, λοιπόν, αυτή είναι νομικά και κοινωνικά απαράδεκτη και η σχετική τροπολογία θα πρέπει ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ, όπως εύλογα και δικαιολογημένα εγένετο, τον Σεπτέμβριο του 2011, από τον (συνταγματολόγο) τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, όταν αντίστοιχη ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ εντάχθηκε αιφνιδιαστικά στο νομοσχέδιο για την … εποπτεία των τραπεζών, παραμονές Σαββατοκύριακου, και «συμπτωματικά», επιχειρήθηκε, και τότε, να ψηφιστεί την αμέσως επόμενη Τρίτη.

Αν τα διαθέσιμα κεφάλαια του Επικουρικού Κεφαλαίου δεν επαρκούν, θα μπορούσε να αυξηθεί το ποσοστό των ασφαλίστρων που εισπράττει από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και, ταυτόχρονα, να επιβληθούν αυστηρότατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις στους κυρίους κατόχους και οδηγούς ανασφάλιστων οχημάτων, εξικνούμενες μέχρι και την ακινητοποίηση και κατάσχεσή τους, επ’ ωφελεία του ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

Παράλληλα, θα πρέπει, επιτέλους, να ερευνηθεί σοβαρά, από την υπεύθυνη Πολιτεία, για ποιο λόγο, άραγε, καθυστερεί επί δεκαετίες το έργο της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εταιρειών, των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας, καθώς και η ρευστοποίηση των όποιων περιουσιακών τους στοιχείων, προκειμένου, από το προϊόν τους να ικανοποιηθεί έστω κι ένα μικρό μέρος των αξιώσεων, τόσο των ασφαλισμένων τους, όσο και των τρίτων παθόντων από τροχαία ατυχήματα.

Διαφορετικά εμφανίζεται ως κακόγουστο αστείο και ανοίκειος εμπαιγμός, η επίκληση της … ρήτρας επικουρικότητας, υπό την έννοια ότι δήθεν οι παθόντες θα λάβουν το μεγαλύτερο μέρος της ανικανοποίητης από το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ αποζημιώσεώς τους, όταν θα … ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες επτώχευσαν (δηλαδή, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, από κάποτε έως … ποτέ!!!!).

Σε καμιά, όμως, περίπτωση δεν είναι δυνατόν να ρίπτονται στον Καιάδα της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής οι εμπλεκόμενοι σε τροχαία ατυχήματα, τα οποία, κατ’ επίφαση μόνο, «καλύπτει» το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Γιάννης Μ. Κοτζαμανίδης

Μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος

Της Επιτροπής Δικαιοσύνης

Του Δ.Σ.Θ

http://www.esd.gr

Advertisements

3 comments on “Επικουρικό κεφάλαιο: Ουσιαστική επ΄άοριτον παύση πληρωμών με αιφνιδιαστική τροπολογία

 1. πραγματικά πρέπει να ενεργοποιηθεί όλος ο κόσμος και ιδίως ο ασφαλιστικός κλάδος για να ανακοπεί αυτό το τερατούργημα που το ονομάζουν δήθεν και τροπολογία.Αν περάσει τότε η χώρα θα βρίσκεται και με τη βούλα του νόμου σε ανθρωπιστική κρίση!

 2. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

  Αθήνα, 8-10-2012

  Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιάννης Αδαμόπουλος διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα οποία στο διάστημα του ενός έτους που μεσολάβησε από την απόσυρση της προηγούμενης ρύθμισης σχετικά με τον περιορισμό της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου μέχρι και την πρόσφατη επαναφορά της ήρθησαν δήθεν οι αντιδράσεις του δικηγορικού σώματος, κατόπιν υποτιθέμενων διαβουλεύσεων με την ηγεσία του Επικουρικού Κεφαλαίου και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

  Οι Δικηγόροι της χώρας εμμένουν στην πολλάκις επίσημα διατυπωθείσα άποψη της Ολομέλειας των Προέδρων, θεωρώντας κατάπτυστες τις προωθούμενες ρυθμίσεις και άκρως επικίνδυνες για την ασφάλεια των συναλλαγών και του δικαίου καθώς οδηγούν σε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, καταδικάζοντάς τα στην ανέχεια και στην οικονομική εξαθλίωση.

  Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης μέσω της διαρροής και αναπαραγωγής ανακριβειών που έχουν ως μόνο στόχο να ευνοήσουν την εν κρυπτώ μεταρρύθμιση του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος, αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες που αυτή αναμένεται να έχει επί των δικαιωμάτων των πολιτών.

  Από το Γραφείο Τύπου

  ΠΗΓΗ – http://www.dsa.gr

 3. Σχόλιο που λάβαμε από αναγνώστη :

  ” ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο κ ΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  600 εκ ανοιγμα του Επικουρικου με 20-30% αφορολογητα -ετσι πιστευουν ολοι-ειναι 180 εκ στη τσεπη των Δικηγορων που δηλωνουν μεσο ετησιο εισοδημα 24000!!!! Ειναι πολλα τα λεφτα….
  Με τη τροπολογια θα πληρωθουν 150.000 πολιτες χωρις αυτην μετα απο ενα μηνα κανεις γιατι κλεινει το επικουρικο.”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s