746 δις κόστισαν τα τρία μνημόνια μέχρι τέλους του 2012!

14/04/2013

Πρόκειται για συμπεράσματα μελέτης του καθηγητή οικονομικών Γεωργίου Βάμβουκα. 
Τα νούμερα τρομάζουν! 746 δις κόστισαν τα τρία μνημόνια μέχρι τέλους του 2012!

Γ. Βάμβουκας: “Το πάγιο κεφάλαιο (απόθεμα) μιας οικονομίας είναι περίπου 4 φορές πάνω από το ΑΕΠ. Το 2008 το ΑΕΠ ήταν 233 δις ευρώ. Φέτος είναι 180 δις. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κατα τη διάρκεια των μνημονίων, μόνο από το πάγιο κεφάλαιο έχουμε χάσει πάνω από 200 δις ευρώ {(433-180) X 5}. Γιατί; Γιατί η οικονομική κρίση έχει φέρει την απαξίωση των περιουσιακών μας στοιχείων – των ακινήτων, των μετοχών, των μισθών, κλπ. 

Το Δεκέμβριο του 2007 η κεφαλαιοποίηση των μετοχών, δηλαδή η αξία όλων των μετοχών στο Χρηματιστήριο, ήταν 198 δις ευρώ. Σήμερα είναι κοντά στα 30 δις. Πολίτες είχαν τις μετοχές. Άρα αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ φύγανε από τους πολίτες. (…)


Η περιουσία των Ελλήνων μειώθηκε κατά 200 δις ευρώ κατά τη διάρκεια των μνημονίων. (…)


Το 2008, το εθνικό χρέος της χώρας, δηλαδή το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, ήταν 370 δις ευρώ. Το 2012  το εξωτερικό και το εσωτερικό χρέος της χώρας πήγε στα 715 δις ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει ότι το 2012 το εξωτερικό χρέος ήταν 437 δις ευρώ. Το ΔΝΤ λέει 457 δις. Άρα, αν αθροίσουμε και το εσωτερικό χρέος, αυτό το χρέος είναι πάνω από 700 δις ευρώ.”


Γ. Αυτιάς: Και οι θυσίες αυτές πού πήγαν; Οι μειώσεις μισθών, οι φόροι, όλα αυτά τα πράγματα, στον καιάδα πήγανε; Στη πίθο των Δαναΐδων πήγανε;


Γ. Βάμβουκας: Αυτά τα στοιχεία δείχνουν το ολοκαύτωμα που έχει υποστεί η εθνική μας οικονομία, την καταστροφή που διερχόμαστε λόγω των μνημονίων και λόγω βέβαια της κρίσης ανταγωνιστικότητας που διέρχεται η εθνική μας οικονομία…


Γ. Αυτιάς: Όλο αυτό το πράγμα πόσο το πληρώσαμε; Είναι αυτό το πράγμα 746 δις;


Γ. Βάμβουκας: Χωρίς να είναι το 2013 μέσα.


Γ. Αυτιάς: Αυτή τη στιγμή είμαστε χωμένοι μέσα 746 δις σε κόστος συνολικό;


Γ. Βάμβουκας: Ασφαλώς. (…)

Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα στα οποία αναφέρω πως κανείς σ’ αυτή τη χώρα δεν ξέρει ποιο είναι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Ούτε ο Υπουργός των Οικονομικών.”..
.
Κι ενώ, λόγω της τεράστιας ανεργίας, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης, κάτι που τεκμηριώνεται και από το επόμενο video, προκαλεί εντύπωση, όπως είπε ο κ. Βάμβουκας, το εξής: “Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναφέρουν ότι το 2016 τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές θα είναι κοντά στα 23 δις ευρώ, έναντι, προσέξτε, 20 δις, 19 έως 20, που θα είναι εφέτος. 
Δηλαδή στο μεσοπρόθεσμο, βάσει ποιας συλλογιστικής βλέπουν ότι τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν σε τρία χρόνια πάνω από 3 δισεκατομμύρια;”
.
 
7/4/2013 

Γ. Αυτιάς: “Τη στιγμή που έχουμε και αύξηση της ανεργίας και μείωση μισθών και μεγάλα προβλήματα;”
Βάσει ποιας λογικής, αλήθεια;Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη, θέλω να πιστεύω σε θαύματα, αλλά η λογική και η σκληρή πραγματικότητα δεν με αφήνουν… Ας δούμε τώρα αυτά που έλεγε ο Γιώργος Βάμβουκας τον Αύγουστο του 2011 και τα οποία στη συνέχεια επαληθεύτηκαν, παρόλο που υποτίθεται, λόγω μνημονίων, η Ελλάδα είχε αρχίσει να συνετίζεται και να συμμαζεύει τα ασυμμάζευτα:  28/8/2011 

 
 3/4/2013

 

.
Σχετικά :
Advertisements

2 comments on “746 δις κόστισαν τα τρία μνημόνια μέχρι τέλους του 2012!

 1. Pingback: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΤΕ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα δάνεια τους, τι τα έκαναν και πόσα μας κοστίσαν [βίντεο] | akyro

 2. Από το 2009 μέχρι το 2014:

  * Χάθηκαν καταθέσεις άνω των 70 δις (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Αρκετά από αυτά πήγαν σε φόρους, ενώ τα περισσότερα παραμένουν στο εξωτερικό.
  * χάθηκαν 30 δις από τις μόνιμες θέσεις εργασίας.
  * οι φόροι αυξήθηκαν κατά 6,5 δις. Κόπηκαν από την πραγματική οικονομία για να καλύψουν την τρύπα στο βαρέλι του κράτους.
  * χάθηκαν 4,5 δις από ασφαλιστικές εισφορές. Πως θα καλυφθούν οι εισφορές 1 εκατ ανέργων της κρίσης και εργαζομένων με μισθό 500 ευρώ;
  * τρύπα σχεδόν 50 δις στα ασφαλιστικά ταμεία (ελλείμματα + απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων το 2012)
  * τράπεζες και μικρο-ομολογιούχοι έχασαν 50 δις από το κούρεμα των ομολόγων. (Οι τράπεζες καλύφθηκαν από δάνεια που πήρε το κράτος από τους δανειστές). Οι μικρο-ομολογιούχοι έχασαν περί τα 620 εκατ ευρώ.
  * χάθηκαν 17 δις από το χρηματιστήριο (με βάση την κεφαλαιοποίηση)
  Μέχρι σε αυτό το σημείο το “κόστος” ξεπερνά ένα ΑΕΠ. Θυμίζουμε οτι το ΑΕΠ του 2013 βρέθηκε κοντά στα 186 δις ευρώ.

  “Βόμβα” τα ακίνητα

  Μπορεί η εκτίμηση να είναι θεωρητική, ωστόσο μοιάζει κατι παραπάνω από πραγματική για όποιον θέλει να αξιοποιήσει την περιουσία του.
  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ακριβώς πριν την κρίση η συνολική ακίνητη περιουσία των Ελλήνων υπολογίζονταν πάνω από 1,5 τρις ευρώ. Βλέποντας από τα στοιχεία μας ήρθε το 2011 από τον Βενιζέλο το χαράτσι στα ακίνητα που πλέον θα μας μείνει ως φόρος και μάλιστα ως ο βασικότερος και πιο κερδοφόρος για το κράτος και τον προϋπολογισμό.

  Η αγορά ακινήτων μέσα στην κρίση έχασε το 30-35% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Με άλλα λόγια χάθηκαν περί τα 500 δις ευρώ! Το ποσό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς ότι με όρους αγοράς, η πτώση στην αξία των ακινήτων είναι πάνω από το 40%.
  Παρόλ’ αυτά, οι φόροι στα ακίνητα υπολογίζονται με βάση τις αξίες του 2007, πριν την κρίση!
  Συνολικά λοιπόν, τα χρόνια του μνημονίου έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής στην πραγματική οικονομία πάνω από 700 δις ευρώ. Ένα ποσό δυσθεώρητο που δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα τρόπο, όση ανάπτυξη και να πετύχουμε τις επόμενες δεκαετίες.

  Απο το 109% ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ, διαχειρισιμου δηλαδη χρέους το 2009, φτάσαμε στο ιλιγγιωδες σημερινό, ΕΝΥΠΟΘΗΚΟ με βρετανικό δίκαιο χρεος του 2014. Δεν ειναι όμως μονο αυτο.
  Εχει μεσολαβήσει μια κολοσσιαία ληστεία δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αυτα τα 5 χρονια, ήτοι:
  105 δις δημόσιου και ιδιωτικού χρήματος (μικροομολογιουχοι, ασφαλιστικά ταμεια, ΝΠΔΔ κλπ) ληστευθηκαν μέσω του PSI.

  Το 2009, το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε 0,49 Ευρω. Σημερα κοστίζει 1,35.
  Η βενζίνη απο 0,9 στο 1,65.
  Οι φόροι ακίνητης περιουσίας αυξήθηκαν κατα 750%.
  Οι μισθοί μειώθηκαν κατα 40%, ομοίως και οι συντάξεις.

  http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/495258/700-dis-eyro-hathikan-sta-hronia-toy-mnimonioy-kai-i-hora-paramenei-ston-valto

  http://olympia.gr/2014/09/16/βρισκόμαστε-μπροστά-στην-μεγαλύτερη/

  Do you still believe that the Greek government wants to save Greece?

  https://justiceforgreece.wordpress.com/2013/07/21/do-you-still-believe-that-the-greek-government-wants-to-save-greece/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.