Κ 136: Κίνηση πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης

Η Κίνηση 136 είναι μία πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης και αντιπροτείνει την μη-κερδοσκοπική κοινωνική διαχείρισή της μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς.

Στην Ελλάδα ζούμε μια εξαιρετική κατάσταση στην οποία το δημόσιο χρέος χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να ιδιωτικοποιηθεί οτιδήποτε είναι δημόσιο. Στις 9 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και έγινε νόμος του Κράτους, το 2ο μνημόνιο “διάσωσης”, όπως ονομάστηκε, της Ελλάδας. Με το νόμο αυτό επισπεύδονται όλες οι διαδικασίες που είχαν ψηφιστεί πριν από 8 μήνες (τον Ιούνιο 2011) και προβλέπουν μεταξύ άλλων τη ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών και την εκποίηση του εθνικού μας πλούτου.  Υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυβέρνηση βγάζει σε δημόσιο διαγωνισμό μεταξύ πολλών άλλων, την Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), παρόλο που είναι μια αποτελεσματική και κερδοφόρα επιχείρηση που εξασφαλίζει ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης σε προσιτές τιμές, χωρίς ποτέ να έχει ζημίες. Η κυβέρνηση, αφού πρώτα τη χώρισε σε δύο εταιρείες, η πρώτη διαχείρισης και τιμολόγησης και η δεύτερη υποδομών και συντήρησης, προτίθεται να πωλήσει την πρώτη, την πιο κερδοφόρα, σε δημόσιο διαγωνισμό, ενώ η δεύτερη θα παραμείνει στα χέρια του κράτους.

Σύμφωνα με το νέο νόμο το 40% των μετοχών και το μάνατζμεντ της δημόσιας Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε.) θα πρέπει μέχρι τον επόμενο Μάιο να έχει βγει προς πώληση. Η ΕΥΑΘ είχε τα τελευταία χρόνια κέρδη 75€ εκ, ενώ το τίμημα της εξαγοράς, μετά και την κατάρρευση της χρηματιστηριακής της αξίας, δεν υπερβαίνει τα 55€ εκ. Το 2010 είχε κέρδη 12,4€ εκ. ενώ το 2011 20,18€ εκ. Άλλη μια φορά βλέπουμε την εφαρμογή του μοντέλου «ιδιωτικοποίηση των κερδών, κοινωνικοποίηση των ζημιών». Το νερό είναι το υπέρτατο αγαθό που μας προσφέρει η φύση, και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναγνωρίσει ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι πολίτες εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Πλέον ο μύθος της “αποτελεσματικότητας” της ιδιωτικής διαχείρισης έχει καταρρεύσει, αφού δεκάδες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση, αυτή συνοδεύθηκε από υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, αύξηση της απώλειας νερού, υποβάθμιση των υποδομών και αύξηση των τιμών.

Μέσα από το εγχείρημα για τη διάσωση του νερού της πόλης μας της Θεσσαλονίκης θέλουμε να αναδείξουμε ταυτόχρονα τις εναλλακτικές δυνατότητες που παρουσιάζονται στους πολίτες και στον Ελληνικό λαό, στις παρούσες συνθήκες της γενικευμένης κρίσης, να αναλάβουν τις τύχες των υποθέσεων που τους αφορούν. Οι δυνατότητες αυτές πιστεύουμε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και να γίνουν αποτελεσματικές, μέσα από ένα κίνημα συνεργατισμού, αλληλεγγύης αλλά και σεβασμού προς το περιβάλλον. Ένα κίνημα Κοινωνικής Οικονομίας που μέσα από το λόγο και την καθημερινή πράξη του παρουσιάζει ένα σχέδιο δράσης εναλλακτικό προς το καπιταλιστικό. Ένα μοντέλο παραγωγικό και οικονομικό, που συνδυάζει πετυχημένα τη συλλογική ιδιοκτησία με τα κίνητρα προς τα άτομα. Η ορθή διαχείριση του νερού βρίσκεται στον πυρήνα μιας τέτοιας δράσης που συνδέεται με το σεβασμό προς το περιβάλλον και την προστασία των φυσικών πόρων μέσα από τη δημόσια, τη μη κερδοσκοπική, δημοκρατική και με κοινωνικό έλεγχο ορθολογική χρήση του.

Αν διαιρέσει κανείς την εκτιμώμενη αξία της ΕΥΑΘ με τον αριθμό των μετρητών νερού, δηλαδή τον αριθμό των χρηστών, το αποτέλεσμα είναι ο συμβολικός αριθμός των 136 ευρώ. Η “Κίνηση 136” γεννήθηκε ως ιδέα το καλοκαίρι του 2011.

Ήταν το αποτέλεσμα των συζητήσεων που γίνονταν όλο το προηγούμενο διάστημα στις συγκεντρώσεις των “αγανακτισμένων” του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη, των γνωστών στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο ως “Indignados”. Στις 10 Αυγούστου του περασμένου έτους, οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), συλλογικότητες της πόλης και απλοί πολίτες, αποφασίσαμε υπό το βάρος των εξελίξεων και έχοντας γνώση της παγκόσμιας εμπειρίας, ότιδεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε οποιονδήποτε να παίζει με το νερό που πίνουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα συμφέρον, εγχώριο ή ξένο, να κερδοσκοπήσει από το νερό μας και να κάνει παιχνίδια με την δημόσια υγεία και το περιβάλλον της περιοχής μας. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΥΑΘ είναι πλέον θέμα δράσης των πολιτώντης Θεσσαλονίκης.

Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις σε ένα κοινό αγώνα με την ονομασία «Κίνηση 136» που σκοπό έχει:  

• Την εξαγορά από τους πολίτες του 51% και της διαχείρισης (management) της ΕΥΑΘ.

• Τον κοινωνικό έλεγχο του νερού της πόλης.

• Την δημοκρατική λειτουργία της εταιρείας.

• Τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της εταιρείας, σε συνδυασμό με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στον αγώνα αυτόν καλέσαμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν έμπρακτα.  Κατά το προηγούμενο διάστημα ενημερώσαμε όλους τους Δημάρχους και τα Δημοτικά συμβούλια των Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης καθώς και μεγάλο μέρος των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων. Η συντριπτική πλειοψηφία τους υποστηρίζει την κίνησή μας, η οποία έκανε την πρώτη δημόσια παρουσίασή της στις 28 Νοεμβρίου 2011. Ήδη έχουν ιδρυθεί πολλοί συνεταιρισμοί σε όλη την περιοχή με χιλιάδες προεγγεγραμμένα μέλη. Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούμε τα κοινά αγαθά είναι μέσω της κοινωνικής διαχείρισης και της αλληλεγγύης.

Νομική προσφυγή της Ένωσης Πολιτών για το Νερό

Εδώ μπορείτε να βρείτε τα έγγραφα που αφορούν τη νομική προσφυγή της Ένωσης Πολιτών για το Νερό, τα οποία μπορείτε και να κατεβάσετε

 

Επιστολή του ΤΑΙΠΕΔη οποία μας πληροφορεί πως αποκλειστήκαμε από τον Διαγωνισμό,

Ένσταση της Ένωσης προς το ΤΑΙΠΕΔ,

Αιτιολόγηση ΤΑΙΠΕΔη απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ στην ένστασή μας

Αίτηση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικώνγια την επίδοση των έγγραφων

Εξώδικη απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ στην ένστασή μας,

Αίτηση επίδειξης εγγράφων στο Μονομελές Πρωτοδικείο,

Έκθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρωνπου κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο

Δήλωση του κ.κ. Κώστα Διάκουδικηγόρου της Ένωσης Πολιτών για το Νερό

 

 

πηγή:  http://www.136.gr

 

Σχετικά:

 

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης

Πως μπορείτε να στηριξετε την Κινηση 136;

Κομισιόν: Η ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση

SAVE GREEK WATER FROM PRIVATIZATION – ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα! [βίντεο]

Επιστολή Γερμανών ακτιβιστών κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού προς την Μέρκελ για την Ελλάδα

Europas Krise wird durch eine Privatisierung der Daseinsvorsorge verschärft

One comment on “Κ 136: Κίνηση πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.