Τάφηκε στη βουλή και η μήνυση για το μπλοκάρισμα της επένδυσης για εξόρυξη ζεόλιθου στον Έβρο

Ακόμα αναζητούνται οι υπεύθυνοι για το μπλοκάρισμα της επένδυσης για εξόρυξη ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου

Εξι πολιτικά πρόσωπα και περίπου 25 στελέχη του ΙΓΜΕ ελέγχονται στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για πράξεις και τυχόν παραλείψεις που είχαν ως συνέπεια να μην προχωρήσει η επένδυση του ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου, με αποτέλεσμα τη βλάβη του ελληνικού Δημοσίου από τη μη είσπραξη εσόδων και φόρων.

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com

Κι ενώ η εισαγγελική έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα προχωρεί με ταχείς ρυθμούς, η έρευνα για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πολιτικών προσώπων έχει κολλήσει στη Βουλή.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας διερευνάται ο ρόλος, οι πράξεις και οι τυχόν παραλείψεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) Γιάννη Μανιάτη, του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη, για την περίοδο του 2009, όταν ήταν υφυπουργός Ανάπτυξης, των πρώην υφυπουργών Ανάπτυξης Ιωάννη Μπουγά και Αναστάσιου Νεράντζη, αλλά και της πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.

Και μήνυση

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος εγγράφων, που φέρουν τις υπογραφές των παραπάνω πολιτικών προσώπων και φέρεται ότι έχουν αποδεχτεί αναφορές του ΙΓΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες έχει προηγηθεί ερευνητικό έργο από το ινστιτούτο στην εν λόγω περιοχή. Αυτό όμως, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, αποδείχτηκε αναληθές, και προκύπτει ότι στην περιοχή έγιναν απλώς έρευνες και όχι ερευνητικό έργο. Κι αυτό, ενώ ακολούθησε νέα αναφορά του ΙΓΜΕ, όπου υπάρχει η παραδοχή ότι στο συγκεκριμένο χώρο έγιναν έρευνες και όχι ερευνητικό έργο. Για το λόγο αυτό ελέγχονται και πολλά στελέχη του ΙΓΜΕ.

Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί στη Βουλή η μήνυση που έχει κατατεθεί σε βάρος του Γ. Μανιάτη από την ενδιαφερόμενη για την εξόρυξη εταιρεία. Ο φάκελος που είχε διαβιβαστεί στον Αρειο Πάγο, έχει σταλεί εδώ και μήνες στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά προς το παρόν το θέμα δεν έχει συζητηθεί.

Για το θέμα έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου. Η ερώτηση κατατέθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, αλλά εδώ και ένα μήνα δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από τους δύο υπουργούς. Ο Β. Οικονόμου ζητεί με την ερώτησή του να κατατεθούν 29 συγκεκριμένα έγγραφα, τα οποία ζητεί με τον αριθμό πρωτοκόλλου τους και τα οποία, όπως επισημαίνει, έστειλε το ΙΓΜΕ στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και βρίσκονται σε πλήρη φάκελο στη Γενική Δ/νση Φυσικού Πλούτου – Διεύθυνση Μεταλλευτικών & Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ.

Τα έγγραφα περιλαμβάνονται επίσης στη δικογραφία που σχηματίστηκε ύστερα από τη μήνυση του τότε υφυπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη κατά του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης Θύμιου Σώκου, και της εταιρείας «GEOVET», οι οποίες τελικά δικαιώθηκαν από την έρευνα. Ο Β. Οικονόμου επισημαίνει: «Επειδή το ίδιο το ΥΠΕΚΑ απευθύνθηκε από 27.12.2012, ως ανωτέρω, στις εισαγγελικές αρχές, με πλήρη εμπιστοσύνη, ζητώντας εγγυήσεις για “πλήρη διερεύνηση” της εν λόγω υπόθεσης, προφανώς είναι αυτονόητη και η υποχρέωσή του να είχε ήδη συμμορφωθεί άμεσα με το περιεχόμενο των εκδοθεισών (απορριπτικών για το ΥΠΕΚΑ) διατάξεων των δύο εισαγγελικών λειτουργών (Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδος και Εισαγγελέα Εφετών Θράκης), αποδεχόμενο στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου, την ορθότητα και νομιμότητα των επί του θέματος ενεργειών και αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, άλλως δημιουργείται μείζον θέμα αξιοπιστίας της Διοίκησης».

Ο Β. Οικονόμου ζητεί από τον Γ. Μανιάτη να μάθει αν το ΥΠΕΚΑ έχει συμμορφωθεί με τα ευρήματα της εισαγγελικής έρευνας που ο ίδιος ο Γ. Μανιάτης ζήτησε στις 27.12.2012 κι αν έχει ενεργήσει υπηρεσιακούς ελέγχους (ΕΔΕ) για εντοπισμό των υπαιτίων τής εκ του ΙΓΜΕ και του ΥΠΕΚΑ προκληθείσας βλάβης, κατά την αναφορά-διάταξη του εισαγγελέα. Και σε αντίθετη περίπτωση, τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΕΚΑ και αν τελικά θα χορηγήσει στην αιτηθείσα εταιρεία την «άδεια εκμετάλλευσης», που είναι η μόνη εναπομείνασα εκκρεμότητα για έναρξη της επένδυσης, δεδομένου ότι η εισαγγελική έρευνα απορρίπτει την πλειοδοτική δημοπρασία, που επίμονα ζητεί το ΥΠΕΚΑ, ως μη ισχύουσα στην εν λόγω υπόθεση.

Από τον Γ. Στουρνάρα ζητεί να μάθει σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για το γεγονός ότι το Β’ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «συνηγόρησε», όπως υπογραμμίζει, στην υπόθεση αυτή «συνεπικουρώντας το ΥΠΕΚΑ και άλλες αρχές, γνωμοδοτώντας προφανώς αντίθετα από το νόμο και τα πραγματικά δεδομένα και στοιχεία, όπως περιγράφει η υπ’ αριθ. 95/14.3.2013 αναφορά-διάταξη του κ. εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα».

Η αναφορά

Το θέμα της δικογραφίας που εκκρεμεί και αφορά τον Γ. Μανιάτη επισημαίνει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, την οποία κοινοποιεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στους αρχηγούς και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, ο εκπρόσωπος της ενδιαφερόμενης εταιρείας για την εξόρυξη στα Πετρωτά Εβρου, Γιάννης Βορδογιάννης. Επισημαίνει ότι στις 19 Απριλίου 2013, ο προεδρεύων της Βουλής, Γιώργος Καλαντζής, ανακοίνωσε στο Σώμα του Κοινοβουλίου ότι διαβιβάστηκε στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών δικογραφία που αφορά τον πρώην υφυπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη.

Κάνει λόγο για επί δεκαετίες ταλαιπωρία της εταιρείας και ζητεί, τέλος, την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής και των κομμάτων για την εξέταση της δικογραφίας που αφορά τον Γ. Μανιάτη.

Επισημαίνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι μέτοχος στην επένδυση σε ποσοστό 8% και καθημερινά χάνει εκατομμύρια ευρώ από έσοδα και φόρους.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=393142

Κακοδιοίκηση, παρανομίες, αντιφάσεις και σκοπιμότητες στην υπόθεση αξιοποίησης (εξόρυξης – εκμετάλλευσης) του «ζεόλιθου» στα Πετρωτά του Βορείου Έβρου.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.

5510

Ημερομ. Κατάθεσης

07.02.12

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργό Οικονομικών

Κύριοι Υπουργοί,

Στην επικαιρότητα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η υπόθεση επένδυσης για το «ζεόλιθο» στο Β. Έβρο, με εμφανή τα σημάδια της ασυνεννοησίας των διαφόρων συναρμοδίων του Ελληνικού Κράτους, όπως καταγράφεται με τις θετικές γνωμοδοτήσεις 17 αρμοδίων αποκεντρωμένων κρατικών διοικητικών υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων Ο.Τ.Α, καθώς και της Διϋπουργικής Επιτροπής Απεμπλοκής Επενδύσεων (με πάνω από 20 μέλη, εκπροσώπους Υπουργείων, κλπ), ενώ από την άλλη επιβάλλεται η από 14.6.2011 αρνητική – ακυρωτική στάση (απόφαση) του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, που επικαλούμενος γνωμοδότηση του ΝΣΚ (Β’ Τμήμα στο ΥΠΕΚΑ) ισχυρίζεται ότι συντρέχουν οι λόγοι (διατάξεις του άρθρου 3 του Π.Δ. 285/79) για πλειοδοτική δημοπρασία, αντί της απευθείας μίσθωσης λατομικού χώρου 161 περίπου στρεμμάτων, που ακολουθήθηκε κατόπιν των προπαρασκευαστικών διαδικασιών και επιβαρύνσεων του ενδιαφερόμενου να επενδύσει 40 εκατ. ευρώ, ιδιώτη (μελέτες, εγγυητικές, κλπ), βάση όμως των διατάξεων του άρθρου 11 του Π.Δ. 285/79.

Όμως η προτεινόμενη από τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ διαδικασία δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα και σκοπιμότητά της, επειδή:

1. Το άρθρο 3 του Π.Δ. 285/79 (το οποίο προφανώς επικαλείται) αναφέρει: «Δια πλειοδοτικής δημοπρασίας εκμισθούνται δημόσια λατομεία βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων …», όμως η προτεινόμενη δια εγγράφων του Υφυπουργού ΠΕΚΑ προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης δημοπράτηση, περιοχής 1.687,887 στρ, περιλαμβάνει και ιδιωτικές εκτάσεις (βάσει εγγράφων δημοσίων υπηρεσιών).

2. Το άρθρο 3 του Π.Δ. 285/79 (το οποίο επικαλείται ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ) αναφέρει : «Δια πλειοδοτικής δημοπρασίας εκμισθούνται δημόσια λατομεία βιομηχανικών ορυκτών ..», εφόσον διενεργήθησαν ερευνητικά  έργα υπό του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.). Όμως στην προτεινόμενη προς δημοπράτηση περιοχή των 1.687,887 στρ στα Πετρωτά, οι μελέτες (Τελική Έκθεση του ΙΓΜΕ), αναφέρονται σε σημειακές ή τύπου αύλακος δειγματοληψίες χειρός, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ληφθούν ως ερευνητικά έργα, ώστε να έχει ισχύ προς εφαρμογή η προτεινόμενη από τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ διαδικασία πλειοδοτικής δημοπρασίας.

3. Ο Ν. 1428/1984 (ΦΕΚ 43/τ.Α’/11-4-1984) περί εκμετάλλευσης λατομείων αδρανών υλικών και άλλες διατάξεις, στο άρθρο 1 ορίζει ότι: – «2.  Λατομικός χώρος είναι η ενιαία έκταση γης στην οποία έχει δικαίωμα εντοπισμού κοιτάσματος ή εκμετάλλευσης λατομικών ορυκτών ένας μόνο εκμεταλλευτής. – Λατομείο είναι η έκταση γης μέσα στο λατομικό χώρο όπου αναπτύσσονται λατομικές εργασίες» [Οι ανωτέρω διατάξεις έχουν ισχύει και για τα λατομεία βιομηχανικών ορυκτών (όπως στην περίπτωση του ζεόλιθου) και μαρμάρων, σύμφωνα με την παράγραφο (2) του άρθρου 21 του Ν. 2115/1993]. Σύμφωνα όμως με τα ανωτέρω, προϋπόθεση για τη διενέργεια πλειοδοτικής δημοπρασίας είναι η ύπαρξη εντός της έκτασης, λατομικών εργασιών, πράγμα που εκ των παρασχεθεισών μελετών του ΙΓΜΕ δεν προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν, άλλωστε όπως προαναφέρθηκε η συγκεκριμένη έκταση ανήκει και σε ιδιώτες, οπότε και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να έχει ισχύ προς εφαρμογή η προτεινόμενη από τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ διαδικασία πλειοδοτικής δημοπρασίας.

4. Η Υπουργική Απόφαση: 2223 (ΦΕΚ 1227/τ.Β’/14-6-2011), περί «Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών», στο άρθρο 2, ορίζει ότι : «γ) Μεταλλευτικές ή λατομικές εργασίες, είναι οι εργασίες που εκτελούνται κυρίως με διατρητικά ή γεωτρητικά ή εξορυκτικά ή και άλλα μηχανικά μέσα και που συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα, στον εντοπισμό κοιτασμάτων ορυκτών υλών, …». Είναι φανερό όμως ότι για να είχαν γίνει ερευνητικά έργα εκ μέρους του ΙΓΜΕ, στην εν λόγω περιοχή, θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί και τα ανωτέρω μηχανήματα, πράγμα όμως που δεν έγινε, άλλωστε το ίδιο το ΙΓΜΕ στην μελέτη του (σελ. 55) προτείνει και αναφέρει ότι «απαιτούνται γεωτρήσεις» (Άρα το ίδιο δεν τις έκανε), οπότε έχουν δοθεί στοιχεία για ακαθόριστη ύπαρξη «γεωλογικών αποθεμάτων» ζεολιθικών τόφφων κι όχι για «απολήψιμα αποθέματα ή τουλάχιστον για «βέβαια αποθέματα» αυτών, έτσι ώστε αυτά να αναφερθούν συγκεκριμένα και υπεύθυνα στο προτεινόμενο να συναχθεί τεύχος δημοπράτησης  εκ μέρους του Δημοσίου.

5. Η σε βάθος επεξεργασμένη, έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση που διενήργησαν και παρέδωσαν πρόσφατα (6.12.2011) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, οι ειδικοί καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Ειδικότητας Ορυκτολογίας – Κοιτασματολογίας), δείχνει:

α. Μη σωστή γεωλογική χαρτογράφηση, εκ μέρους του ΙΓΜΕ (βλ. § Α.2. Αξιολόγησης)

β. Χρήση λανθασμένων μεθόδων ανάλυσης, εκ μέρους του ΙΓΜΕ (βλ. §Α.4. Αξιολόγησης)

γ. Αναφορά σε «Γεωλογικά αποθέματα» και όχι «βέβαια αποθέματα» που σημαίνει ότι το ΙΓΜΕ έκανε έρευνα και όχι ερευνητικά έργα, όπως αναμενόταν και είχε αναφερθεί, οπότε εκ του λόγου αυτού το ΙΓΜΕ προτείνει περαιτέρω γεωτρήσεις «Για μεγαλύτερη ασφάλεια» (σελ. 55 μελέτης του ΙΓΜΕ). Εφόσον όμως το ΙΓΜΕ δεν έχει δώσει αποτελέσματα από ερευνητικά έργα, πως μπορεί να γίνει πλειοδοτική δημοπρασία όπως μη σύννομα ζητά ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ;

δ. Την μη εκμεταλλευσιμότητα του κοιτάσματος ζεολίθου, αφού οι μελέτες του ΙΓΜΕ εμφανίζουν στοιχεία που δείχνουν και καθιστούν τους ζεολιθικούς τόφφους μη εκμεταλλεύσιμους (βλ. § Α.1. Αξιολόγησης), καταγράφοντας ακόμα και μετρήσεις που δίνουν Ουράνιο (U) εμπλουτισμένο κατά 6,1 φορές (βλ. § Α.4. Αξιολόγησης), όπως επίσης (μεταξύ άλλων) και το επικίνδυνο για την υγεία ινώδες ορυκτό Μορντενίτης 6 % (βλ. § Α.5. Αξιολόγησης). Όλα αυτά όταν η εμπορικότητα των ζεολίθων απαιτεί περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 75% σε κλινοπτιλόλιθο και ιοντοανταλλακτική ικανότητα (IEC) μεγαλύτερη από 145 meq/100gr, ενώ όπως προκύπτει από την Τελική Έκθεση Έργου του ΙΓΜΕ, περιέχει κλινοπτιλόλιθο Μ.Ο. 44% και ιοντοανταλλακτική ικανότητα (IEC) Μ.Ο. 85meq/100gr. Η ύπαρξη κατά θέσεις του ορυκτού Μορντενίτη έως 6% καθιστά απαγορευτική την επιφανειακή εξόρυξη, επεξεργασία και χρήση του συγκεκριμένου ζεόλιθου. Οι περιοχές με Μορντενίτη θα έπρεπε ήδη να είχαν προσδιορισθεί επακριβώς και χαρτογραφηθεί και να αποκλεισθούν σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ κλπ. Η δειγματοληψία μεγάλου δείγματος (~18 μ3) πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την  Τελική Έκθεση Έργου του ΙΓΜΕ, από υπάρχουσα παράνομη παλαιά εκσκαφή και ως εκ τούτου δεν αποτελεί νέο ερευνητικό έργο. Επιπροσθέτως η εκσκαφή αυτή βρίσκεται εντός ιδιόκτητης (ιδιωτικής) έκτασης και θα έπρεπε να είχε εξαιρεθεί εξ’ αρχής.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Που βασίζει την πρότασή του ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ για δημοπρασία της λατομικής περιοχής ζεολίθου στα Πετρωτά, όταν (όπως αποδεικνύεται από τα ανωτέρω 1 έως 5) στην προς δημοπράτηση περιοχή περιλαμβάνονται και ιδιωτικές εκτάσεις, το ΙΓΜΕ δεν έχει κάνει ερευνητικά έργα, ούτε κατάλληλες λατομικές εργασίες, ενώ το κοίτασμα ζεολίθου χαρακτηρίζεται αρμοδίως μη εκμεταλλεύσιμο, με ύπαρξη Ουρανίου (εμπλουτισμένου 6,1 φορές) και του  επικίνδυνου για την υγεία ινώδες ορυκτού Μορντενίτη;

2. Σε τι πραγματικά αποσκοπεί, η διαπιστούμενη πίεση εκ μέρους του Υφυπουργού ΠΕΚΑ για άμεση προσφυγή σε πλειοδοτική δημοπρασία (μη νόμιμη, όπως διαφαίνεται), όταν αυτή (η από αυτόν προτεινόμενη), επιβάλλεται να γίνει με βάση τα ανωτέρω υποβαθμισμένα ευρήματα, μετρήσεις και δεδομένα των μελετών του ΙΓΜΕ (άνευ οικονομικής σημασίας πέτρωμα ζεολίθου), που όμως, εκτός των άλλων, είναι υποτιμημένα και άρα δεν θα επιφέρουν το προσδοκώμενο όφελος στο Δημόσιο αφού το μίσθωμα εξαρτάται από τη «σπουδαιότητα» του κοιτάσματος, σύμφωνα με την παρ.1δ, του άρθρου 5 του ΠΔ 285/79;

3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο προταθείς στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. εκ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, έλεγχος νομιμότητας, επί των σχετικών με την υπόθεση ζεόλιθου ενεργειών και μελετών του ΙΓΜΕ;

4. Λαμβανομένων υπόψη των προαναφερθέντων στοιχείων (όπως αυτά εκτίθενται στα ανωτέρω 1 έως 5), πως εξηγείται και ποια πραγματικά στοιχεία τεκμηριώνουν την υπ’ αριθ. ΓΕΔΔ Φ.1183/11/14203/5.9.2011 έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημ. Διοίκησης, την οποία επικαλείται ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ;

5. Λαμβανομένων υπόψη των προαναφερθέντων στοιχείων (όπως αυτά εκτίθενται στα ανωτέρω 1 έως 5), πως εξηγείται και ποια πραγματικά στοιχεία τεκμηριώνουν την υπ’ αριθ. 285/11 γνωμοδότηση του Β’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο ΥΠΕΚΑ, την οποία επικαλείται ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ;

-Ο-

ΕΡΩΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

.

Η υπόθεση αξιοποίησης (εξόρυξης – εκμετάλλευσης) του «ζεόλιθου» στα Πετρωτά του Βόρειου Έβρου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ. 4907
Ημερομ. Κατάθεσης 07.12.12

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Κύριοι Υπουργοί,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της αξιοποίησης (εξόρυξης – εκμετάλλευσης) του «ζεόλιθου» στα Πετρωτά του Βόρειου Έβρου (Αρ. Πρωτ. 5510/07.02.12) καθώς δεν φαίνεται να έχει εξευρεθεί ακόμα λύση που θα διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση της επένδυσης σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή που έχει ανάγκη από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων αναφορικά με την πρέπουσα διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να υλοποιηθεί η σχετική αναπτυξιακή επένδυση, μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις σε μια χρονική στιγμή που αποζητάμε εναγωνίως ως χώρα την προσέλκυση επενδύσεων.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

 1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση αξιοποίησης (εξόρυξης – εκμετάλλευσης) του «ζεολίθου» στα Πετρωτά του Βορείου Έβρου, ποιες είναι οι αιτίες που καθυστερούν την όλη διαδικασία; Θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη επένδυση, πότε και με ποιους τελικά όρους;
 2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες υλοποίησης ανάλογων επενδύσεων, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και να μην υπάρχουν περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών των νομικών διατάξεων που κάθε φορά ισχύουν για την προστασία τόσο του δημοσίου συμφέροντος όσο και των υποψήφιων επενδυτών;
-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

http://www.oikonomoub.gr

update

Το ΙΓΜΕ δηλώνει ότι τα έγγραφα είναι στο υπουργείο

Το ΙΓΜΕ δηλώνει ότι τα έγγραφα είναι στο υπουργείο

τα έγγραφα από http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=394203

Σχετικά:

Ο Ελληνικός φυσικός ζεόλιθος σαν υλικό αποθήκευσης θερμότητας

Ρεβέκκα Κοροβίλα κατά Παπανδρέου  λόγω μην αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου Η μήνυση ασκήθηκε στις 25.02.2011 και αργότερα στάλθηκε στην βουλή … Από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

22.02.2010 – 18.01.2013: Οι νομικές κινήσεις των πολιτών και η αδράνεια της δικαιοσύνης …

8 comments on “Τάφηκε στη βουλή και η μήνυση για το μπλοκάρισμα της επένδυσης για εξόρυξη ζεόλιθου στον Έβρο

 1. Κρατούν κρυμμένα μυστικά του ζεολίθου

  Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

  Αν δεν υπήρχε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η έρευνα θα είχε επεκταθεί και στο πρόσωπο του νυν υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για το ρόλο που διαδραμάτισε ως υφυπουργός ΠΕΚΑ στη διακοπή της επένδυσης

  Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

  Τους «συνεργούς» του τέως υφυπουργού και νυν υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, στην υπόθεση του ζεόλιθου του Εβρου αναζητά η εισαγγελική έρευνα. Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, κρύβει τα έγγραφα που ζήτησε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου.

  Στην απάντησή του υποστηρίζει ότι ζήτησε τα έγγραφα από το ΙΓΜΕ και ότι θα τα προσκομίσει μόλις φτάσουν, όταν το ίδιο το ΙΓΜΕ, σε έγγραφό του, αναφέρει ρητά ότι ο ολόκληρος ο φάκελος βρίσκεται στη Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ.

  Κι ενώ η έρευνα συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, με τη δικογραφία να πηγαινοέρχεται από την Ορεστιάδα στη Θεσσαλονίκη και από κει στην Αθήνα και το αντίστροφο, ώστε να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων, η υπόθεση έχει κολλήσει στη Βουλή από τον περασμένο Απρίλιο.

  Η εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ελέγχονται 6 πολιτικά πρόσωπα και περίπου 25 στελέχη του ΙΓΜΕ και του ΥΠΕΚΑ, γίνεται για το αδίκημα της απιστίας από την οποία προήλθε βλάβη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, λόγω απώλειας εσόδων και φόρων. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αν δεν υπήρχε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η έρευνα θα είχε επεκταθεί και στο πρόσωπο του νυν υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για το ρόλο που διαδραμάτισε ως υφυπουργός ΠΕΚΑ στη διακοπή της επένδυσης.

  Εισαγγελική κλήση

  Η έρευνα αναζητά τους «συνεργούς» του Γ. Μανιάτη, όπως αναφέρεται στην κλήση προς μάρτυρα που ζητείται να καταθέσει για την υπόθεση. «Να αναφέρετε ποιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΙΓΜΕ θεωρείτε υπεύθυνους – συνεργούς για τη μη υλοποίηση της απ’ ευθείας ανάθεσης και ποιες ειδικότερα οι πράξεις – παραλείψεις τους», γράφει η κλήση του εισαγγελέα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίαρχο στοιχείο που δείχνει να επιβαρύνει εμπλεκομένους στην υπόθεση πολιτικούς και στελέχη του ΙΓΜΕ και του ΥΠΕΚΑ, είναι η Εκθεση Αυτοψίας Ερευνητικών Εργασιών Ζεόλιθων Περιοχής Πετρωτών Ν. Εβρου του ΙΓΜΕ, που συντάχθηκε στις 10.6.2008 και περιλαμβάνεται στη σχετική δικογραφία. Από την Εκθεση προκύπτει ότι:

  1 Το ερευνητικό πρόγραμμα του ΙΓΜΕ δεν είχε καν ξεκινήσει στις 11.4.2005, ημερομηνία κατά την οποία είχε ήδη υποβάλει αίτηση για απ’ ευθείας μίσθωση της λατομικής έκτασης ζεόλιθου των 161,265 στρ., η εταιρεία «GEOVET» (αυτό προκύπτει και από τον Πίνακα της σελίδας 6 τής από 10.6.2008 Εκθεσης Αυτοψίας του ΙΓΜΕ), αλλά ούτε στις 26.3.2008 είχαν ικανοποιηθεί οι κατά νόμο υποχρεώσεις του ΙΓΜΕ, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του τότε γενικού διευθυντή του ΙΓΜΕ, Α.Ν. Γεωργακόπουλου.

  2 Το ΙΓΜΕ δεν διενήργησε ερευνητικά έργα, αλλά έρευνες που αφορούν επιφανειακές δειγματοληψίες χειρός και όχι χρήση γεωτρήσεων. Επίσης ότι η δειγματοληψία μεγάλου δείγματος, που αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε, αυτή έγινε από υπάρχον ανενεργό και ιδιωτικό λατομείο και δεν αποτελεί ερευνητικό έργο. Πέραν αυτού, όμως, η δειγματοληψία αυτή βρίσκεται εκτός της επίμαχης λατομικής έκτασης ζεόλιθου των 161,265 στρ. που αφορά την ενδιαφερόμενη εταιρεία και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτήν.

  3 Στον Πίνακα «Επανέναρξης Εργασιών» της Εκθεσης Αυτοψίας του ΙΓΜΕ αποδεικνύεται η λήψη δειγμάτων χειρός, που έγιναν στο διάστημα 6.6.2005 – 10.6.2005 και αναφέρονται σε δειγματοληψίες του ΙΓΜΕ από τομές και πάλι σε χρόνο μεταγενέστερο από την ημερομηνία (11.4.2005) υποβολής της αίτησης της ενδιαφερόμενης εταιρείας «GEOVET» για την «απ’ ευθείας μίσθωση» της έκτασης ζεόλιθου στα Πετρωτά.

  Ο εισαγγελέας εντοπίζει ότι: «Στις 11-6-2008 το ΙΓΜΕ με το υπ’ αριθ. πρωτ. 3332 έγγραφό του κοινοποιεί την έκθεση αυτοψίας (10.6.2008) στον τότε υφυπουργό Σταύρο Καλαφάτη και τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Μουσουρούλη. Εκτοτε το έγγραφο αυτό, καθώς και η κρίσιμη συνημμένη έκθεση αυτοψίας ουδέποτε λαμβάνονται υπ’ όψιν, ούτε καν αναφέρεται ως σχετικό στις μετέπειτα εκδοθείσες αποφάσεις του υφυπουργού, παρά φέρεται να αγνοείται τεχνηέντως από όλες τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης για επανεξέταση του θέματος».

  Το συγκεκριμένο έγγραφο περιλαμβάνεται σε αυτά που ζήτησε με την ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου. Στην απάντησή του, ο νυν υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αυτά δεν βρίσκονται στο ΥΠΕΚΑ, αλλά στο ΙΓΜΕ και ότι το υπουργείο τα έχει ζητήσει και θα τα προσκομίσει μόλις σταλούν. Αλλά το ίδιο το ΙΓΜΕ, στο υπ’ αριθ. πρωτ: 283/7.2.2013 έγγραφό του προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρει ότι ολόκληρος ο φάκελος βρίσκεται στη Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται και στα χέρια του εισαγγελέα που διενεργεί την έρευνα.

  περισσότερα εδώ

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=394203

 2. Χρήσεις των Ζεόλιθων

  Ο όρος ζεόλιθος επινοήθηκε το 1756 από τον Σουηδό ορυκτολόγο Axel Fredrik Cronstedt, ο οποίος παρατήρησε ότι κατά την ταχεία θέρμανση του ορυκτού stilbite, παράγονται μεγάλες ποσότητες ατμού από το νερό, οι οποίες απορροφούνται από το ορυκτό. Βασιζόμενος σ’ αυτό το γεγονός, ονόμασε αυτό το ορυκτό zeolite, από την ελληνική λέξη ζέω (zeō), που σημαίνει βράζω και λίθος.

  Οι ζεόλιθοι είναι αργιλοπυριτικά μέλη μιας οικογένειας μικροπορωδών στερεών γνωστή ως μοριακά κόσκινα.. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί και περιγραφεί περισσότερα από 45 είδη φυσικών ζεόλιθων. Εν τούτοις, μόνο επτά από αυτά και συγκεκριμένα τα ορυκτά μορντενίτης, κλινοπτιλόλιθος, φερριερίτης, χαμπαζίτης, εριονίτης, φιλλιψίτης και ανάλκιμο απαντούν σε ικανοποιητικές ποσότητες, ώστε να θεωρούνται εκμεταλλεύσιμα υλικά. Για διατροφικές, φαρμακευτικές, ιατρικές, περιβαλλοντικές, υδατικές, γεωργικές και βιομηχανικές χρήσεις, απαιτείται η περιεκτικότητα σε ζεόλιθο τύπου-HEU (κλινοπτιλόλιθο- ευλανδίτη) να είναι μεγαλύτερη από 75%. Σε 30 θέσεις του Νομού Έβρου εντοπίστηκαν 4 είδη ζεολίθων.

  Σε 4 από τις 10 θέσεις του Δήμου Τριγώνου (Πετρωτά- Πεντάλοφος) εντοπίστηκε φυσικός ζεόλιθος με ποιότητα που κυμαίνεται από 76% έως 89%. Το οικονομικό- επενδυτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στην θέση Ρέμα Ντρίστα των Πετρωτών του Δήμου Τριγώνου, όπου εντοπίστηκαν αποθέματα υψηλής ποιότητας φυσικού ζεόλιθου, ο αποκαλούμενος Ελληνικός Φυσικός Ζεόλιθος (ΕΛΦΥΖΕ). Ο ΕΛΦΥΖΕ, ορυκτολογικά περιέχει 89% ζεόλιθο τύπου HEU (κλινοπτιλόλιθο-ευλανδίτη), 3% μαρμαρυγία + αργιλικά ορυκτά, 4% αστρίους, 2% χαλαζία και 2% χριστοβαλίτη.

  ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΖΕΟΛΙΘΩΝ

  Γεωργία:

  • Ως 100% φυσικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία. Οι ευεργετικές του επιδράσεις είναι μόνιμες, αφού δεν αποικοδομείται όπως τα άλλα βελτιωτικά εδάφους.
  • Βελτίωση γεύσης και ποιότητας τροφίμων.
  • Αποδεσμεύει αργά και με φυσικό τρόπο τις θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα των νέων φυτών, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη και την απόδοση τους.
  • Η ανάμειξη του ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις θρεπτικές ικανότητες του εδάφους. Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.
  • Η χρήση του στις καλλιέργειες, εκτός της ποιοτικής βελτίωσης των καρπών, προσφέρει αύξηση παραγωγής κατά 30% – 55% στο σιτάρι, 33% στο ρύζι, 50% στο καλαμπόκι, 17% στο βαμβάκι, 73% στο σταφύλι, 48% – 52% στη ντομάτα, 45% στο ακτινίδιο καθώς και 25% αύξηση ανθοφορίας στα γαρύφαλλα.
  • Με την χρήση λιγότερων λιπασμάτων και νερού προάγεται η καλή διαχείριση του εδάφους και η μείωση της ρύπανσης που προέρχεται από την έκπλυση των λιπασμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα που βοηθάει στην ανάπτυξη υδροπονικών καλλιεργειών, σε λαχανοκομικά, ανθοκομικά, αρωματικά είδη, σε μεσογειακές συνθήκες και δίνει προϊόντα υψηλής παραγωγής και ποιότητας.
  • Συλλαμβάνει και ρυθμίζει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία και τα απελευθερώνει αργά όποτε απαιτείται.
  • Απορροφά και παγιδεύει τις τοξικές προσμείξεις.
  • Συμβάλλει στην εξισορρόπηση του pH του εδάφους.
  • Μειώνει το κόστος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.
  • Ανακουφίζει τα συμπυκνωμένα εδάφη.
  • Βελτιώνει την δομή του εδάφους, το κάνει πιο χαλαρό με αποτέλεσμα τα φυτά να αναπτύσσονται πολύ πιο καλύτερα.
  • Έχει την ιδιότητα να κατακρατεί το νερό και μειώνει την απώλεια νερού.
  • Μειώνει την δημιουργία ξηρών σημείων.
  • Σκοτώνει τα παθογόνα.
  • Μειώνει ή εξαλείφει τις οσμές.
  • Μειώνει τις μύγες και σκοτώνει τους
  σπόρους των ζιζανίων.

  Κτηνοτροφία:

  • Προφυλάσσει τα ζώα από τις εντερικές παθήσεις, καταπολεμώντας τις διάρροιες.
  • Mειώνει την κατανάλωση τροφής.
  • Mειώνει την φαρμακευτική αγωγή των ζώων.
  • Μειώνει τη θνησιμότητα των νέων ζώων και συμβάλει στην ανάπτυξή τους.
  • Δεσμεύει την αμμωνία που παράγεται κατά την πέψη της τροφής, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει κάλλιο που ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου γεγονός που διευκολύνει την απορρόφηση μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων.
  • Δεσμεύει και απομακρύνει μέσω τις πεπτικής οδού τις τοξίνες και τις αλλεργιογόνες ουσίες των τροφών.
  • Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων.
  • Συμβάλλει στην αύξηση παραγωγή γάλακτος και στην ποιότητα του κρέατος. Στην γαλακτοπαραγωγή των αγελάδων έχει διαπιστωθεί αύξηση κατά 17%.
  • Βοηθάει στον έλεγχο των οσμών, κυρίως αμμωνίας και υδρόθειου σε χώρους συντήρησης και αποθήκευσης τροφών κτηνοτροφικών μονάδων.
  • Ως μέσα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στους θαλάμους εκτροφής.
  • Στα πουλερικά παρατηρείται αύξηση της ωοτοκίας τους και 7% αύξηση του βάρος τους.
  • Σε εκτροφή κατσικιών σε ποσοστό 2,5% στο σιτηρέσιο τους είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους, γέννησης σε τρίδυμους και τετράδυμους τοκετούς και σημαντική αύξηση περιεκτικότητας λίπους στο γάλα τους.
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οδηγία 70/524/ΕΟΚ (Commission Regu- lation (EC) No 1810/2005) έχει εγκρίνει επίσημα τη χρήση κλινοπτιλόλιθου ιζηματογενούς προέλευσης ως συνδετική και αντισυσσωματική πρόσθετη ύλη στις ζωοτροφές των πτηνών, των βοοειδών, των χοίρων και του σολομού.

  Περιβάλλον:

  • Βελτίωση ποιότητας πόσιμου νερού.
  • Χρησιμοποιείται στον καθαρισμό διαφόρων τύπων λυμάτων (αστικά, βιομηχανικά, γεωργικά, ραδιενεργά απόβλητα).
  • Βοηθάει στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό πολλών υδρόβιων οργανισμών.
  • Στα νερά της λίμνης, αλλά και σε άλλους υδάτινους όγκους, ρυθμίζει το pH του νερού προς το ουδέτερο, εμπλουτίζει σε οξυγόνο το νερό, μειώνει τα βακτήρια, βελτιώνει τη διαβίωση και ανάπτυξη των οργανισμών και φυτών.
  • Δέσμευση και απομάκρυνση βαρέων μετάλλων και ραδιενεργών νουκλεοτιδίων από το έδαφος.
  • Αφαίρεση ραδιενεργών ισοτόπων από πυρηνικά απόβλητα.
  • Στα στερεά απόβλητα μεταλλείου και κυρίως στη λεκάνη διαχείρισης τελμάτων, αποτρέπει την έκπλυση των μετάλλων με το νερό της βροχής.
  Βιομηχανία Υδρογονανθράκων:
  • Ως καταλυτές στη διύλιση του πετρελαίου.
  • Ως απορρυπαντικά για τον καθαρισμό των πετροχημικών αγωγών.
  • Ως καταλύτες για την παραγωγή υγρών καυσίμων υψηλής περιεκτικότητας σε οκτάνια.
  • Για την παραγωγή και εξυγίανση του φυσικού αερίου.
  • Απομάκρυνση ατμών υδραργύρου από φυσικό αέριο.
  Οι φυσικοί ζεόλιθοι σχηματίζονται όταν ηφαιστειακά πετρώματα και στρώματα τέφρας αντιδρούν με αλκαλικά υπόγεια νερά. Χαρακτηριστικά ο κλινοπτιλολίτης χρησιμοποιήθηκε το 1986, από τη Ρωσική κυβέρνηση για την απορρόφηση ραδιενεργών χημικών και άλλων επιβλαβών τοξινών μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ. Οι άνθρωποι έδειξαν μείωση κατά 30% σε ραδιενεργά ισότοπα, μετά την πρώτη εφαρμογή του Ζεόλιθου. Στην Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση καισίου 137 και στρόντιου 90 από ραδιενεργά απόβλητα.

  Ιατρική:

  • Ως συμπλήρωμα διατροφής.
  • Αυξάνει την ενέργεια και βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τον πεπτικό σωλήνα.
  • Δεσμεύει τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα που απελευθερώνονται από το κάψιμο του λίπους, με συνέπεια αυτά να μην περνούν στον οργανισμό.
  • Δεσμεύει και αποβάλλει τις βλαβερές ουσίες που μπαίνουν στον οργανισμό από την τροφή, το νερό και τον αέρα.
  • Ως ρυθμιστικοί παράγοντες για τη μείωση της οξύτητας του στομαχικού περιεχομένου.
  • Για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου.
  • Για την επιτάχυνση της επούλωσης των τραυμάτων.
  • Αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα.
  • Συνδέεται με τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.
  • Βοηθά στην αλκαλοποίηση του pH.
  • Σταθεροποιεί και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας/ακτινοβολίας.

  Ιχθυοκαλλιέργεια:

  • Φιλτράρει το νερό και απορροφά την αμμωνία.
  • Για την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων.
  • Την αύξηση του οξυγόνου στα αεριζόμενα νερά των ιχθυοκαλλιεργειών και στις δεξαμενές μεταφοράς ζωντανών ψαριών.

  http://ellhnikos-zeolithos.blogspot.gr/2013/10/Xrhseis-twn-Zeolithwn-Gewrgia-Kthnotrofia-Perivallon-Viomhxania-Ydrogonanthrakwn-Iatrikh-Ixthyokalliergeia.html

 3. Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

  Στη Βουλή η δικογραφία για την επένδυση ζεόλιθου

  Στη Βουλή προς αναζήτηση τυχόν ευθυνών του πρώην υφυπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για το μπλοκάρισμα της επένδυσης για το ζεόλιθο της Θράκης, στέλνει τη δικογραφία ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ορεστιάδας. Παράλληλα, θέτει στο αρχείο τη μήνυση του Γ. Μανιάτη κατά του πρώην γ.γ. της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Θύμιου Σώκου, και των υπευθύνων της εταιρείας «GEO-VET», καθώς, όπως αναφέρει, «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις άσκησης ποινικής δίωξης».

  Η συνέχεια εδω http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=352050

 4. «Ξεθάβει» την εξόρυξη ζεόλιθου η Δικαιοσύνη

  Νέα εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για το ζεόλιθο του Εβρου. Στο στόχαστρο είναι αυτή τη φορά ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜΘ), Αθανάσιος Καρούντζος, αλλά και ερευνητές του ΙΓΜΕ, καθώς φέρονται πως με τη στάση τους εμπόδισαν την επένδυση να προχωρήσει με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο.

  Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αν δεν υπήρχε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η έρευνα θα είχε επεκταθεί και στο πρόσωπο του νυν υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για το ρόλο που διαδραμάτισε ως υφυπουργός στη διακοπή της επένδυσης για την εξόρυξη του κοιτάσματος του ζεόλιθου στα Πετρωτά του Εβρου. Οι ίδιες δικαστικές πηγές εξέφραζαν την απορία τους γιατί, αν και ο φάκελος για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του Γ. Μανιάτη, έπειτα από μήνυση εις βάρος του, έχει ήδη παραπεμφθεί στον Αρειο Πάγο και από εκεί διαβιβάστηκε στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, παρ’ όλα αυτά, το θέμα δεν έχει συζητηθεί.

  Απιστία

  Αυτό που διερευνάται στο πλαίσιο της νέας έρευνας είναι αν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, από το οποίο φαίνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει χάσει πολλά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους, καθώς συμμετέχει στην επένδυση με ποσοστό 8%. Τόσο ο γ.γ. της ΑΔΜΘ, Αθ. Καρούντζος, όσο και οι ερευνητές του ΙΓΜΕ φαίνονται να είναι συμμέτοχοι στην απιστία στην υπηρεσία.

  Ο Αθ. Καρούντζος, λόγω της στάσης που έχει τηρήσει, καθώς ανέστειλε την άδεια μίσθωσης της έκτασης στα Πετρωτά για την εξόρυξη ζεόλιθου, ενώ υπήρχε πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, Διονύση Λαμπρίδη. Το πόρισμα επικύρωσε και ο εισαγγελέας Εφετών Θράκης, Γιώργος Καντζίδης,και ανέφερε ότι νομίμως ο πρώην γ.γ. της ΑΔΜΘ, Θύμιος Σώκος, έδωσε άδεια μίσθωσης του χώρου εξόρυξης.

  Ο Αθ.Καρούντζος είχε υπακούσει στο ΥΠΕΚΑ και τον τότε υφυπουργό, Γ. Μανιάτη, που επέμενε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την άδεια εξόρυξης, αντίθετα με τα όσα ορίζει ο νόμος. Αργότερα, σταθμίζοντας ίσως τις εξελίξεις, ο Αθ. Καρούντζος πήρε πίσω την απόφασή του.

  Οσον αφορά τους ερευνητές του ΙΓΜΕ, εξετάζεται γιατί βεβαίωσαν ότι έχουν τελέσει ερευνητικό έργο στην περιοχή, τη στιγμή που, όπως υποστηρίζουν οι δύο εισαγγελείς της Θράκης, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έχει γίνει αλλά και το ίδιο το ΙΓΜΕ, με έγγραφο που υπογράφει ο διευθυντής του, κ. Γεωργακόπουλος, έρχεται αργότερα να διαψεύσει τους ίδιους τους ερευνητές του και να βεβαιώσει ότι ερευνητικό έργο δεν έχει γίνει.

  Ομως, όπως διαπιστώνουν και οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, αυτό το έγγραφο δεν εμφανίστηκε στην όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να αποφασίσει ότι η άδεια έπρεπε να δοθεί με διαγωνισμό, όπως υποστήριζε το ΥΠΕΚΑ, και όχι με απευθείας ανάθεση, όπως ορίζει ο νόμος και έπραξε ο Θ. Σώκος.

  Ζεόλιθος, το πέτρωμα και η διαδικασία εξόρυξης
  Ζεόλιθος, το πέτρωμα και η διαδικασία εξόρυξης
  Τη νέα έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες του Αθ. Καρούντζου και των ερευνητών του ΙΓΜΕ διενεργεί πταισματοδίκης της Θεσσαλονίκης και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αθ. Καρούντζος έχει ήδη κληθεί και έχει ήδη δώσει ανωμοτί κατάθεση. Οπως δείχνουν οι εξελίξεις, ο πρώην γ.γ. της ΑΔΜΘ, Θύμιος Σώκος, ο οποίος δεν είχε συμμορφωθεί στις υποδείξεις και εντολές του ΥΠΕΚΑ, κρίθηκε ότι έπραξε τα νόμιμα και δικαιώθηκε, ενώ ο Αθ. Καρούντζος, ο οποίος ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τη στάση του ΥΠΕΚΑ, ελέγχεται τώρα από τη Δικαιοσύνη για τις πράξεις του.

  Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι της ενδιαφερόμενης για την επένδυση εταιρείας, της GEO-VET, που ταλαιπωρούνται επί 10 χρόνια, την περασμένη Πέμπτη κατέθεσαν εκ νέου, τρίτη φορά σε 4 χρόνια, τον πλήρη φάκελο για την επανέκδοση της άδειας μίσθωσης της έκτασης στα Πετρωτά Εβρου. Βρίσκονται σε αναμονή, καθώς απαιτείται διάστημα 30 ημερών για να απαντήσει το ΥΠΕΚΑ.

  Θα περιμένει

  Αλλά οι περιπέτειές τους δεν έχουν τελειώσει. Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Εβρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Ντόλιου, για το πότε θα δοθεί η άδεια να ξεκινήσει η επένδυση, μετά και το πόρισμα των εισαγγελικών αρχών της Θράκης, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, απάντησε ότι το υπουργείο θα περιμένει την έκβαση της δίκης που θα γίνει τον Ιανουάριο, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Αφορά αίτηση αναίρεσης της απόφασης Γ. Μανιάτη για διαγωνισμό και όχι μίσθωση της έκτασης, που κατέθεσαν οι υπεύθυνοι της GEO-VET το 2007. Η αίτηση είχε κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής.

  Κρίθηκε ότι αρμόδιο είναι το Εφετείο Αθηνών, αλλά αυτό αποφάσισε ότι αρμόδιο είναι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ομως, όπως λέει ο Γ. Ντόλιος, το ΥΠΕΚΑ πρέπει να δεχτεί το πόρισμα του εισαγγελέα Ορεστιάδας και του εισαγγελέα Εφετών Θράκης, γιατί ο Γ. Μανιάτης κατέθεσε μήνυση ως υφυπουργός και όχι ως πρόσωπο. Από τη στιγμή που το εισαγγελικό πόρισμα καταρρίπτει τα επιχειρήματα του υφυπουργού και δικαιώνει τον Θ. Σώκο, δεν χρειάζεται να περιμένει το υπουργείο την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά πρέπει να δώσει την άδεια μίσθωσης, για να προχωρήσει η επένδυση.

  Ενδιαφέρον είναι όμως στην απάντηση του Ασ. Παπαγεωργίου ότι παραδέχεται πως το θέμα είναι αρμοδιότητας της ΑΔΜΘ και όχι του ΥΠΕΚΑ. «Η αρμοδιότητα είναι, όπως ξέρετε, στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Δεν είναι στο υπουργείο για το συνολικό έργο», απάντησε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ. «Ηταν παράνομη η ακύρωση της απόφασης του προηγούμενου γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», δηλώνει στην «Ε» ο Γ. Ντόλιος. «Μια απόφαση που η κυβέρνηση την πήρε πίσω», προσθέτει. Κάνει λόγο για «αυθαιρεσία, οίηση και αλαζονεία από την πλευρά της διοίκησης και ζητά τη διενέργεια ΕΔΕ για τη στάση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ στο συγκεκριμένο θέμα.

  Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ s.apostolakis@eleftherotypia.net

  – See more at: http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=3861&lang=el#sthash.0UfF9uR2.dpuf

 5. Στα 2,4 τρισ. ευρώ η αξία του ελληνικού ορυκτού

  Τρίτη, 25 Απριλίου, 2017
  Τελευταία ενημέρωση: 22:18

  Σε 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η ακαθάριστη αξία, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, του ελληνικού ορυκτού πλούτου, όπως ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM», ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ανέστης Φιλιππίδης, ο οποίος στην ημερίδα έκανε μία συνοπτική αποτίμηση των ορυκτών πόρων της Ελλάδας, σχετικά με τα αποθέματα και την αξία τους.

  «Από το σύνολο του ορυκτού πλούτου, εμείς δυστυχώς εκμεταλλευόμαστε μόλις το 0,15%. Έχουμε γύρω στα 24 πολύ σημαντικά βιομηχανικά ορυκτά που είναι καταπληκτικός αριθμός αν σκεφτούμε την έκταση της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Φιλιπίδης, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί σημασία στον ορυκτό πλούτο, «διότι πέρα από το οικονομικό σκέλος, είναι και μια πολιτική, γεωπολιτική δύναμη, αφού αρκετοί πόλεμοι έχουν γίνει και αρκετά σύνορα δεν έχουν κλείσει μεταξύ κρατών μελών γιατί δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για μία μικρή λωρίδα εδάφους, η οποία είχε σοβαρό ορυκτό πλούτο».

  Στη Χαλκιδική ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ορυκτών στην Ευρώπη

  Ένα από τα μεγαλύτερα, στον ευρωπαϊκό χώρο, κοιτάσματα χρυσού και άλλων ορυκτών υλών βρίσκεται στη ΒΑ Χαλκιδική όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν “θαμμένοι”, περίπου 160 τόνοι χρυσού, 2.000 τόνοι αργύρου, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο τόνοι μολύβδου και ψευδαργύρου και πάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι χαλκού.

  Τη διαπίστωση έκανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Μιχάλης Βαβελίδης στο περιθώριο ημερίδας που διοργανώθηκε σήμερα, με θέμα “Αναζήτηση και εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα”, από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και το Aristotle University of Thessaloniki Student Chapter της Society of Economic Geologists.

  «Στο Στρατώνι, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, βρίσκονται από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον ευρωπαϊκό χώρο. Βέβαια, η εξόρυξη γενικότερα είναι εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία- υπολογίζεται ότι από τον εντοπισμό μέχρι την εξόρυξη ενός κοιτάσματος, στοιχίζει 400 εκατομμύρια δολάρια- και θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί μεγάλη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος, με την τήρηση της νομοθεσίας», ανέφερε ο κ.Βαβελίδης προσθέτοντας ότι, ο χρυσός της Χαλκιδικής χρησιμοποιήθηκε από την προϊστορική εποχή, ενώ από την περιοχή προέρχονται ο χρυσός και ο άργυρος που βρίσκονται στην φαρέτρα του Φιλίππου του Β’ και στην ασπίδα του.

  Νατάσα Καραθάνου

  Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
  Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

  http://www.amna.gr/article/152599/Sta-2-4-tris.-euro-i-axia-tou-ellinikou-oruktou-ploutou

 6. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

  Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε την εξουσία με το σύνθημα τελειώνουμε με το παλιό και βάζουμε τέλος στην διαφθορά και στις πολιτικές μεθοδεύσεις οι οποίες υφαρπάζουν τον πλούτο της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παράνομων μεθοδεύσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν αυτό της υπόθεσης εξόρυξης και εκμετάλλευσης του Ζεόλιθου στον Εβρο. Η υπόθεση παραχώρησης εκμετάλλευσης και εξόρυξης του κοιτάσματος ζεόλιθου στην περιοχή των πετρωτών Έβρου έγινε πλέον γνωστή στο πανελλήνιο ως ακόμη μια περίπτωση μιας πολιτικής μεθόδευσης η οποία λειτουργεί όχι προς το δημόσιο συμφέρον αλλά προς κάποια συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

  Ο νομός μας για πάρα πολλά έτη παρακολουθούσε έκπληκτος τις μεθοδεύσεις του εκάστοτε υπουργού προκειμένου να μην προχωρήσει η οποιαδήποτε επένδυση στην περιοχή με πρόσχημα τον μεταλλευτικό νόμο. Θα θυμίσω πως για την εν λόγω υπόθεση κινήθηκε ο εισαγγελέας Ορεστιάδος και ο οποίος μεταβίβασε στη βουλή έναν ογκώδη φάκελο δικογραφίας όπου επιρρίπτει ευθύνες σε πρώην υπουργούς και στελέχη του ΙΓΜΕ. Ο συγκεκριμένος φάκελος για κάποιους λόγους ακόμη και σήμερα μέσα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν έχει αξιοποιηθεί εκ μέρους της κυβερνήσεως.
  Να θυμίσω για την ιστορία πως υπήρξε ενδιαφέρον Ελληνικής εταιρείας να επενδύσει στην περιοχή πόσο άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ και 100 θέσεων εργασίας που προέβλεπε την εξόρυξη και την επεξεργασία στον τόπο μας και την οποία σήμερα η κυβέρνηση επιδεικτικά αδιαφορεί και παραβλέπει.
  Να θυμίσω για την ιστορία πως η εν λόγω εταιρεία είχε προσφύγει στο συμβούλιο της επικρατείας προκειμένου να διεκδικήσει το κάθε έννομο συμφέρον της και το περίεργο είναι πως αυτή η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να μην προχωρήσει η εν λόγω επένδυση.
  Θα θυμίσω για την Ιστορία τις τρεις δημόσιες παρεμβάσεις μου για τις μεθοδεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης όπου σε μια νύχτα παραχώρησε την άδεια εξόρυξης ζεολίθου σε εταιρεία η οποία είχε συσταθεί προ ενός μηνός της αποφάσεως και την οποία διαφήμιζε δημόσια. Με την τότε απόφαση του αρμοδίου υπουργείου ΥΠΕΚΑ και της διεύθυνσης φυσικού πλούτου με υπογράφων τον αρμόδιο υφυπουργό και με ΑΔΑ : 7ΓΠ00-ΟΝ2 παραχωρούν σε παρακείμενη περιοχή και εντός της ζώνης εκμετάλλευσης την έρευνα στην εταιρία με την επωνυμία <> η οποία συστάθηκε εντός του 2013 από γνωστό μεταλλειολόγο ο οποίος τυγχάνει να είναι και μέλος του Συνδέσμου μεταλλευτικών επιχειρήσεων στον οποίο διετέλεσε ως πρόεδρος και στον οποίο συμμετέχουν και στελέχη της ανταγωνίστριας εταιρίας που ήδη κάνει εξόρυξη στη Βουλγαρία.

  Θα θυμίσω για την ιστορία τις αποκαλύψεις που είχαμε κάνει για την σχέση της εν λόγω εταιρείας και του μετόχου της με την εταιρεία στην οποία μέλος του ΔΣ ήταν συγγενής του πρώην υπουργού κυρίου Παπακωνσταντίνου.
  Σήμερα δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρακολουθούμε για ακόμη μια φορά την πολιτική μεθόδευση υφαρπαγής του πλούτου της περιοχής μας δίχως κανένα κοινωνικό και οικονομικό όφελος.

  Αναρωτιόμαστε μονάχα που είναι οι υπουργοί και οι βουλευτές του τόπου μας που κάποτε διαρρηγνύανε τα ιμάτια τους στην οποιαδήποτε παραχώρηση του κοιτάσματος σε ιδιώτες ενώ μιλούσανε για εκμετάλλευση από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος.. Που είναι οι αριστεροί που σήμερα μέσα σε 50 τχλμ εφαρμόζουν τρεις διαφορετικές πολιτικές κατά δοκούν στην ερμηνεία του μεταλλευτικού κώδικα; Αλήθεια ποια είναι η δημόσια τοποθέτηση τους επάνω στην εν λόγω απόφαση του αρμοδίου υπουργείου;
  Κύριοι της κυβέρνησης το απύθμενο θράσος σας δεν έχει τελειωμό. Την ώρα που ο εισαγγελέας έχει κινήσει ποινική δίωξη για τις ευθύνες υπουργών και στελεχών των φορέων εσείς αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετείτε και ακολουθείται κατά γράμμα τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων
  Πόσο ανοχή μπορεί να δείξει ο Εβρίτικος λαός στις μεθοδεύσεις και στις πρακτικές μια κυβέρνησης που εξαθλιώνει τον τόπο μας και παραχωρεί τον πλούτο της σε διαπλεκόμενα συμφέροντα.

  ΕΔΩ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΙ

  ΚΑΙ ΕΔΩ

  ΛΕΛΙΑΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

  ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΕΒΡΟΥ

  http://bankstersae.blogspot.gr/2017/04/blog-post_25.html

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.