Υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων ο Ντάισελμπλουμ, όμως εκτός της Ολλανδίας

Ως πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός αξιωματούχος είχε τη Δευτέρα την ευκαιρία να εξετάσει την πορεία της σλοβενικής οικονομίας, στις επίσημες επαφές του με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Οπως γράφει το επίσημο πόρταλ της Ευρωζώνης, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του στη Λιουμπλιάνα, ο κ. Ντάισελμπλουμ «υπογράμμισε την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

Δεν είχαν περάσει ούτε τρεις μέρες από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη, όπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις για τη δική του χώρα. Με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μεγαλύτερο και αυστηρότερο έλεγχο στις επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο. «Θέλω να συμμετέχουμε περισσότερο στις μεγάλες επενδυτικές αποφάσεις», δήλωσε και υπενθύμισε πως κακές εταιρικές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια έχουν κοστίσει στην Ολλανδία δισ. ευρώ, φέρνοντας το παράδειγμα της Gasunie στη Γερμανία.

Το 2007, η Gasunie είχε εξαγοράσει με 2,15 δισ. ευρώ τη γερμανική διαχειρίστρια αγωγών φυσικού αερίου ΒΕΒ Erdgas und Erdol από τις Royal Dutch Shell και ExxonMobil. Μόλις έναν χρόνο μετά, οι φίλοι Γερμανοί άλλαξαν τους ρυθμιστικούς κανόνες και η Gasunie εξαναγκάστηκε σε σταδιακές απομειώσεις 1,5 δισ. στην τιμή αγοράς. Τον Δεκέμβριο του 2012 παραιτήθηκε το μισό διοικητικό συμβούλιο της ολλανδικής εταιρείας, με τον υπουργό Ντάισελμπλουμ να κατηγορεί τα στελέχη της πως παρασύρθηκαν από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των πωλητών και δεν ζήτησαν τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων.

Στο διά ταύτα, η ολλανδική κυβέρνηση ακύρωσε τα σχέδια πώλησης και θα διατηρήσει το 100% στις ενεργειακές TenneT Holding BV and Nederlandse Gasunie NV.

Σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως προς το παρόν μελετώνται διάφορες μορφές στρατηγικής συνεργασίας μέσω πολλαπλών εκμεταλλεύσεων με άλλους παρόχους δικτύων, πιστοποιημένους από την Ε.Ε., και διαβεβαίωσε πως «οποιαδήποτε κίνηση θα συζητηθεί πρώτα στη Βουλή των Αντιπροσώπων». Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων θα επανεξεταστεί από το 2014.

Ανάμεσα στις 33 εταιρείες που έχει μερίδιο, η ολλανδική κυβέρνηση Φιλελεύθερων-Σοσιαλδημοκρατών κρατά το 100% σε 12, ανάμεσά τους η ΑΒΝ AMRO Group NV, ενώ κατέχει το 75,8% του αεροδρομίου Σίπολ, αποδεικνύοντας πως στον πλούσιο Βορρά το Κέντρο «πετάει».

ΑΔΑΜ ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ

One comment on “Υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων ο Ντάισελμπλουμ, όμως εκτός της Ολλανδίας

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.