Αύξηση 748% στη φορολογία ακινήτων μέσα σε τέσσερα χρόνια

Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, από 526 εκατ. ευρώ το 2009 προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος σε 2,78 δισ. ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, σε επίπεδα πάνω από 3,9 δισ. ευρώ, τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Υπερ-οκταπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του 2014 που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Επιπρόσθετα, από 1ης Ιανουαρίου τίθενται σε εφαρμογή σειρά νέων επαχθών μέτρων για τους ιδιοκτήτες αλλά και για όσους αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα, όπως η επιβολή πόθεν έσχες με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες που εξακολουθούν να ισχύουν, η επιβολή φόρου υπεραξίας κ.α.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Πάτρας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου «FORUMΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – 16ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ», παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων του Νομού Αχαΐας.

Συγκεκριμένα οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, από 526 εκατ. ευρώ το 2009 και 2010 εκατ. το 2010 προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος σε 2,78 δις. ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, σε επίπεδα πάνω από 3,9 δις. ευρώ. Η εξέλιξη των προβλέψεων για εισπράξεις του προϋπολογισμού από φόρους στην περιουσία έχει ως εξής:

Εισπράξεις κρατικού προϋπολογισμού από φόρους στην περιουσία (εκατ. ευρώ)

2009 2010 2011 2012 2013 (εκτ.) 2014 (προβλ.)
526 487 1172 2857 2784 3937

 

Ο κ. Παραδιάς σημείωσε ότι η εκτός πάσης λογικής φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υλοποιήθηκε σε περίοδο που η μισθωτική αγορά έχει καταρρεύσει, χιλιάδες ακίνητα ακόμη και σε εμπορικούς δρόμους παραμένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται διαρκώς (όταν εισπράττονται), οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πρακτικά ανασταλεί και οι ιδιοκτήτες στερούνται της δυνατότητας να εκχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους στο Δημόσιο έναντι υφιστάμενων ή μελλοντικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε ότι οι εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως δήθεν «έκτακτη» επιβάρυνση των ιδιοκτητών, μονιμοποιούνται με το εξαμβλωματικό και αντισυνταγματικό σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης κ. Διονύσιος Χιόνης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΠΟΜΙΔΑ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η μείωση της φορολογίας ως μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ανάκαμψη της κτηματαγοράς». Ο κ. Χιόνης τόνισε ότι η αγορά ακινήτων αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης και ότι η δημοσιονομική προσέγγιση των θεμάτων της ακίνητης περιουσίας αφαιρεί την οποιαδηποτε αναπτυξιακή της συμβολή. «Εκτός της αναπτυξιακής συνεισφοράς η φορολογική μεταχείριση της ακίνητης περιουσίας ενέχει και το στοιχείο της αδικης φορολογικής επιβάρυνσης εφόσον η συνολική συνεισφορά των ακινήτων μεταξύ των ετών 2009 και 2012 τετραπλασιάστηκε», σημείωσε.

Ο Φορολογικός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ και του Δ.Σ.Α. δικηγόρος κ. Ευστάθιος Μπακάλης επεσήμανε ότι οι δυνατότητες δικαστικής προστασίας των ιδιοκτητών που αδυνατούν να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι περιορισμένες, για σειρά λόγων στους οποίους περιλαμβάνεται η αδυναμία αμφισβήτησης των αντικειμενικών αξιών αφού δεν υπάρχουν άλλα αποδεκτά συγκριτικά στοιχεία, το γεγονός ότι η δικάσιμος στα φορολογικά δικαστήρια προσδιορίζεται μετά από 5-7 χρόνια, χωρίς στο μεταξύ να αναστέλλεται η υποχρέωση πληρωμής των φόρων, κ.α. Σημείωσε ακόμη ότι σε άλλες ευρωπαικές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία τα Δικαστήρια έχουν αποφανθεί οτι δεν νοείται φόρος κατοχής στην περιουσία χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, σε αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Η Πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαίας Δικηγόρος κα Κυριακή Αθανασιάδου είπε ότι η Πολιτεία διαχειρίζεται την εξαθλίωση των πολιτών οι οποίοι όμως όπως τόνισε δεν χρειάζονται διακηρύξεις ελεημοσύνης αλλά προστασία των Συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Συνοπτικά οι αλλαγές που επέρχονται στην ελληνική κτηματαγορά από 1.1.2014, όπως παρουσιάστηκαν αναλυτικά στην εκδήλωση, είναι οι εξής:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ KTHMATAΓOΡA ΑΠΟ 1.1.2014

ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

ΘΕΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΝΕΕΣ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΚΑΘΕ

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ:

1.ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΠΟ 10% ΣΕ 3% 1. ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΠΛΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΜΕ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΟΥ
2. ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ 2. ΕΠΙΒΟΛΗ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΓΟΡΑΣ, ΛΟΓΩ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ
3. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΕΠΙ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΑΞΙΑΣ 250.000€ 3. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΩΝ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ, ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΦΕ
  4. ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΑΠΟ 11 – 33% + ΕΙΣΦ. ΑΛΛΗΛ. 1-4%

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ:

  1.ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ 15%, ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΤΟ ΠΩΛΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟ ΤΟΥ 2007, ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Η ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ
  2.Ο ΠΩΛΗΤΗΣ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ»  ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΜΙΑΣ ΔΙΕΤΙΑΣ

ΠΗΓΗ: ΠΟΜΙΔΑ 

 

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1158189/pomida-oktaplasioi-oi-foroi-sthn-akinhth.html

 

Σχετικά:

Dete.gr :: Forum Aνάπτυξης 2013 / Money Show Πάτρας: Νέοι …

By justiceforgreece

2 comments on “Αύξηση 748% στη φορολογία ακινήτων μέσα σε τέσσερα χρόνια

 1. «Ρεκόρ» φόρων στα ακίνητα το 2014

  Φέτος οι φόροι στα ακίνητα θα φτάσουν στο ζενίθ, καθώς 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο ο καθένας 715 ευρώ, αναφέρει το «Έθνος» σε σημερινό του δημοσίευμα.

  Σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα ο φόρος έχει σχεδόν επταπλασιαστεί αφού ήταν 105 ευρώ το 2009. Ωστόσο, από το 2015 οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν λιγότερα ποσά καθώς δεν θα υπάρχουν αναδρομικοί φόροι όπως το 2013, αλλά και τους πρώτους φετινούς μήνες (τρεις ΦΑΠ, χαράτσι της ΔΕΗ, ΕΝΦΙΑ).

  Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Βήμα», σε ταμειακή βάση η μείωση φόρου για τα ακίνητα θα φτάσει το 38% το 2016.

  Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι πριν από τέσσερα χρόνια οι ιδιοκτήτες καλούνταν να πληρώσουν 105 ευρώ σε φόρους, ενώ φέτος το ποσό αυτό «εκτινάσσεται» στα 715 ευρώ, κατά μέσο όρο.

  Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2014 τα έσοδα από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία θα ανέλθουν σε 3,93 δισ. ευρώ από 526 εκατ. το 2009.

  Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα της υπερφορολόγησης των ακινήτων είναι τα εξής:

  – Η μέση φορολογική επιβάρυνση του ακινήτου στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 0,6% της αντικειμενικής του αξίας, σύμφωνα με το «Έθνος». Αυτό σημαίνει ότι για ένα σπίτι 80 τ.μ. στο Λεκανοπέδιο, με μεσαία αντικειμενική αξία, ο φόρος που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης θα αγγίζει τα 600 ευρώ.

  – Οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας πληρώνουν όχι με βάση τις πραγματικές τιμές των ακινήτων αλλά επί των πλασματικών «φουσκωμένων» αξιών. Η εν λόγω στρέβλωση προκύπτει από το γεγονός ότι με απόφαση του υπουργείου από το 2007 έχουν «παγώσει» οι αντικειμενικές αξίες του ακινήτου που αποτελούν τη βάση της φορολόγησης.

  Να σημειωθεί ότι το 2013 οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να καταβάλουν πέντε «χαράτσια»: το τέλος που πλήρωσαν μέσω ΔΕΗ, τον ΦΑΠ του 2010, του 2011, του 2012 και του 2013.
  Τα «χαράτσια» έχουν συμβάλει επίσης στην εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2013 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 943 εκατ. ευρώ, όταν πριν από ένα έτος ήταν 499 εκατ.

  Την ίδια ώρα, ένας στους δύο ιδιοκτήτες αναφέρει ότι πλέον δεν έχει έσοδα από την ακίνητη περιουσία του, παρά μόνο πληρώνει φόρους.

  Επιπλέον, τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι θα εκχωρούσαν ακίνητα στο Δημόσιο, εάν είχαν τη δυνατότητα αυτή.

  http://www.e-reportaz.gr/ρεκόρ-φόρων-στα-ακίνητα-το-2014/#.U1-D-F5U_GV

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.