Σοβαρότατες είναι οι επιπτώσεις από τις περικοπές στον τομέα της Υγείας, οι οποίες αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται εμφανείς καθώς μειώνεται ξεκάθαρα το προσδόκιμο επιβίωσης –όλα αυτά σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρησιακών Ελλάδος.
«Κανείς Έλληνας δεν μπορεί να το δεχθεί. Όταν μάλιστα το προσδόκιμο επιβίωσης σταδιακά μειώνεται στη χώρα μας, από τα 81 έτη που ήμασταν, πέσαμε στα 78 έτη», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρησιακών Ελλάδος, Κώστας Φρουζής.
«Θα είναι ντροπή να έχουμε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην μπορούμε να βρούμε φάρμακα», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος.
Η τρόικα πιέζει με αμείωτη ένταση την κυβέρνηση, να διαθέσει όλο και λιγότερα χρήματα από τον κρατικό κορβανά για τη φαρμακευτική θεραπεία των αρρώστων. Αποτέλεσμα, αυτά τα χρήματα να βγαίνουν από τις τσέπες των ασθενών, οι οποίοι ωστόσο καταρρέουν οικονομικά.
.
Χαρακτηριστικό της επικρατούσας κατάστασης είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας:
– Ένας στους τρεις Έλληνες ασθενείς αναγκάζεται να διαφοροποιήσει τη θεραπεία του, αραιώνοντας τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράζει φάρμακα.
– Το 60% των χρονίως πασχόντων αντιμετωπίζουν οικονομικούς περιορισμούς ή λίστες αναμονής στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας.
– Οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 30% τις επισκέψεις τους σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά την τριετία 2011-2013.
– Οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 50% τις δαπάνες τους για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κατά την τριετία 2011-2013.
– Το επίπεδο της αυτοεκτίμησης της υγείας των χρονίως πασχόντων έχει μειωθεί κατά 60% από το 2012.
Δ.Κ.
http://www.athensvoice.gr/article/ειδήσεις/μειώθηκε-κατά-3-χρόνια-το-προσδόκιμο-ζωής-των-ελλήνων
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Αναφορά του Ι.Σ.Α. στον ΟΗΕ APPLICATION – REFERENCE TO THE U.N
Ανοικτή επιστολή-διαμαρτυρία 120 Ελλήνων Πανεπιστημιακών και Ιατρών
Ανοιχτή Επιστολή Ιατρικών Συλλόγων 4 ευρωπαϊκών χωρών, προς Ευρωπαίους ηγέτες
Reblogged this on Oxtapus *beta.
ΤΗΝ ΔΙΕΤΙΑ 2011-2013 ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ-(ΕΚΑΨΑΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ)
Μεγάλη αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπιστώνει σημαντική αύξηση των σοβαρών καταθλιπτικών επεισοδίων, από το 2011 έως σήμερα, σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%.
Η έρευνα έγινε σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού τον περασμένο Μάιο και αποκάλυψε ότι η μηνιαία επικράτηση της μείζονος κατάθλιψης, δηλαδή της νόσου που πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με θεραπευτικές μεθόδους και ιατρική παρέμβαση, φτάνει σε ποσοστό 12,3% του ελληνικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συγκρινόμενα με το 2011, περίπου 12 στους 100 κατοίκους στη χώρα μας πληρούν τα κλινικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν 8,2%, ενώ φέτος το ποσοστό έφτασε το 12,3%, δηλαδή κατέγραψε ποσοστιαία αύξηση 50%.
Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο είναι οι γυναίκες, τα άτομα ηλικίας 35 έως 44 και 55 έως 64 ετών, τα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, τα άτομα με εισόδημα 0 έως 400 ευρώ, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι. Οι γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά κατάθλιψη σε ποσοστό 15,6% σε σχέση με τους άνδρες που εμφανίζουν την ασθένεια σε ποσοστό 9%.
Τα νέα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες που δείχνουν ξεκάθαρα αμείωτη αύξηση της σοβαρής κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό, από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009 και 8,2% το 2011.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της νέας έρευνας, που αποδεικνύουν ότι η εμφάνιση κατάθλιψης είναι πιο συχνή σε ανθρώπους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, αλλά και όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Ο ένας στους δύο Έλληνες με οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 400 ευρώ έχει όλα τα απαραίτητα κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης. Επίσης, οι άνεργοι βρέθηκαν να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης, σε ποσοστό 19,8%, που είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο των ατόμων που εργάζονται, σε ποσοστό 9,8%. Ακόμη, η επικράτηση της κατάθλιψης παρουσιάζεται υψηλότερη στα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, σε ποσοστό 20,9% και μικρότερη σε αυτά με ανώτερο-ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο, σε ποσοστό 7,2%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://forza-grecia.pblogs.gr/2013/09/thn-dietia-2011-2013-ehoyme-ayxhsh-50-sthn-katathlipsh-ekapsan-t.html
Τι άλλαξε τα τελευταία δύο χρόνια;
Από τα συγκριτικά στοιχεία της έρευνας του 2011 και της έρευνας του 2013, προκύπτει η γενικευμένη και διαρκώς διογκούμενη αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών του ελληνικού νοικοκυριού.
Συγκεκριμένα καταγράφεται ποσοστιαία αύξηση των Ελλήνων που δυσκολεύονται να πληρώσουν:
τη δόση του αυτοκινήτου τους, κατά 201,9%
το ενοίκιο της κατοικίας τους, κατά 198,9%
τη δόση κάποιου δανείου, κατά 160,5%
τα δίδακτρα των φροντιστηρίων, κατά 138,5%
τους τρέχοντες λογαριασμούς, κατά 126,1%
τα ψώνια στο super market, κατά 64,2%
τα έξοδα ένδυσης και υπόδησης, κατά 46,2%
Ωστόσο, από τα συγκριτικά στοιχεία της έρευνας του 2011 και του 2013 αναφορικά με τη συσχέτιση της επικράτησης της κατάθλιψης και της οικονομικής δυσχέρειας, προκύπτει παρόμοια αύξηση της επικράτησης της κατάθλιψης τόσο για αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (από 20,9% σε 33,8%), όσο και για αυτούς με λιγότερα (από 6,2% σε 10,7%).
http://exelixeis.gr/ygeia/diplasiastike-se-ena-xrono-pososto-ton-ellinon-pou-pasxoun-apo-sobari-katathlipsi
Σημειώστε και ότι για πρώτη φορά μετά το 1950 καταγράφεται αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας στη χώρα μας! Από το 2008, όπου Ελλάδα άρχισε να μπαίνει στην κρίση, η βρεφική θνησιμότητα ανέβηκε από 3,31 (γεννήσεις νεκρών ανά 1.000 παιδιά ηλικίας ως ενός έτους) σε 4,28 το 2009, 4,36 το 2010 και 4,01 το 2011.
r5543ghjk12qwe