Κρίθηκε προφυλακιστέος ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών με τα 13,7 εκατ. δολάρια

Όλες οι μέχρι τώρα εξελίξεις …. 

Συνελήφθη για μίζα 500.000 ευρώ από τη Siemens o Αντώνης Κάντας

Το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων εντοπίστηκε, σύμφωνα με πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σε τράπεζα της Σιγκαπούρης μέσω δύο εξωχώριων εταιρειών με εμφανιζόμενο διαχειριστή τον Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή εξοπλισμών 1996-2002.

Το σχετικό έγγραφο, το οποίο βρίσκεται ήδη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, αναφέρεται στην περίοδο από το 1996-2002 επί υπουργίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κυρίως του Ακη Τσοχατζόπουλου και λίγο του Γιάννου Παπαντωνίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί ο Αντώνης Κάντας με ένταλμα του ανακριτή διαφθοράς Γ. Μαλλή, αναφέρει η naftemporiki.gr.

Ο Αντώνης Κάντας ήταν ένα σκαλοπάτι πιο κάτω από τον Γιάννη Σμπώκο, ο οποίος καταδικάστηκε στη δίκη του Τσοχατζόπουλου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε συλληφθεί με ένταλμα του ανακριτή, σχετικά με ποσό 500.000 ευρώ που βρέθηκε σε λογαριασμό του και με κατηγορίες για την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος “Ερμής 2” που αφορούσαν σε  επέκταση επικοινωνιακού προγράμματος στρατού.

Μετά την απολογία του ο Αντώνης Κάντας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και απολογήθηκε για άμεση συνέργεια σε απιστία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, με τις κατηγορίες της δωροδοκίας για σύμβαση που αφορούσε επέκταση τηλεπικοινωνιών του Στρατού και τον εκσυγχρονισμό τους (Ερμής 2), η οποία υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 1999, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου.

Ο κ. Κάντας κατηγορείται επίσης για δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και άμεση συνέργεια σε απιστία, σχετικά με σύμβαση με τη Siemens για τηλεπικοινωνίες του στρατού

Στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του αναφέρει ότι ο Κάντας δέχθηκε ποσό 500.000 ευρώ από άγνωστο εκπρόσωπο της SIEMENS, που διαβιβάστηκαν μέσω του Πρόδρομου Μαβίδη και με τη μεσολάβηση του τραπεζίτη Oswald.  eirinika.gr

Προφυλακιστέος ο Αντώνης Κάντας 

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά από απολογία δύο ημερών ο Αντώνης Κάντας. Όμως ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών θα συνεχίσει και αύριο την απολογία του καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τα όσα θέλει να αποκαλύψει στους ανακριτές.
Η πρόωρη απόφαση για την προσωρινή του κράτηση πριν ουσιαστικά ολοκληρώσει την απολογία του ελήφθη λόγω της παρέλευσης του 5νθημέρου που προβλέπει ο νόμος για κράτηση χωρίς γνωμοδότηση ανακριτή.
 
Πάντως απο τα όσα ήδη έχει αποκαλύψει  φαίνεται η έρευνα για τα εξοπλιστικά προγράμματα να παίρνει νέα τροπή. Ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος εμφανίζεται να μιλά στη μαραθώνια απολογία του, για διακίνηση πολλών εκατομμυρίων μαύρου χρήματος δίνοντας, μάλιστα, στοιχεία για τουλάχιστον 8 εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία διακινήθηκαν μίζες εκατομμυρίων, καθώς και τα ονόματα νέων πρωταγωνιστών, που είχαν το ρόλο του μεσάζοντα και μέχρι τώρα  ήταν άγνωστοι στην ανάκριση. enikos.gr

Το τρίτο μέρος της απολογίας Κάντα που «καίει» κόσμο

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών παραδέχθηκε ότι είχε 10 οφσόρ μέσω των οποίων είχε εισπράξει τουλάχιστον 16 εκατ. δολάρια από μίζες – Μετά τη δεύτερη ημέρα απολογίας οδηγήθηκε στη φυλακή. protothema.gr

Ως αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών διαχειρίστηκε επτά  προγράμματα αξίας τεσσάρων δις ευρώ και απεκόμισε από τις μίζες 16 εκατομμύρια ευρώ. Πόσα τσέπωσαν οι πάνω από αυτόν;

Ο Α. Κάντας που συνεχίζει και σήμερα την απολογία του ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης στη κούρσα των μιζών στο Υπουργείο Άμυνας.

Κ όμως έπαιρνε-κατά ομολογία του-το 0,5% στη προμήθεια των προγραμμάτων που διαχειριζόταν . Για να «τσεπώσει»16 εκατομμύρια ευρώ από μίζες (πάλι κατά ομολογία του) πρέπει να διαχειρίστηκε εξοπλιστικά προγράμματα αξίας τεσσάρων δις ευρώ.

Εάν ο τελευταίος τροχός έπαιρνε μίζα 0,5% φανταστείτε πόσα έπαιρναν οι πάνω από αυτόν (διαβάστε εδώ). Ο Ίδιος στη μέχρι τώρα απολογία του είπε ότι: αφού έδιναν σε μένα μίζες πρέπει να έδιναν και στους πάνω από εμένα και στους κάτω. spirospero.gr

Σχετικά :

Υπόθεση Siemens:Μετά από 6 χρόνια θυμήθηκε η Δικαιοσύνη τον Κάντα!

Συνελήφθη για μίζα 500.000 ευρώ από τη Siemens o Αντώνης Κάντας 20/09/2013

Αγωγή για τις παρανομίες στα εξοπλιστικά και μια μίζα $432,000.00

Νέα δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά Παπαντωνίου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες  🙂

Φέσι 528.000 € στην αμυντική βιομηχανία της χώρας από τον γαμπρό του Παπακωσταντίνου

Advertisements

2 comments on “Κρίθηκε προφυλακιστέος ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών με τα 13,7 εκατ. δολάρια

 1. Οι βουλευτές Καβάλας για τις μίζες στα εξοπλιστικά

  Για τις αποκαλύψεις του Αντώνη Κάντα για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα που προκάλεσαν πολιτικό σεισμό τοποθετήθηκαν οι βουλευτές Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Πασχαλίδης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος εμφανίστηκε αντίθετος στην δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά καθώς θεωρεί πως σε αυτές τις διαδικασίες επικρατεί μία ομερτά σύμφωνα με την οποία δεν μιλά κανείς και απλά καθυστερεί το έργο της δικαιοσύνης που θα έπρεπε να έχει την ευθύνη αλλά και τα όπλα ώστε να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση.
  Αντίθετα ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε πως θα ψήφιζε υπέρ μίας εξεταστικής που θα έφερνε τα πάντα στο φως ακόμη και αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και σε εν ενεργεία βουλευτές.

 2. Απολογείται ο Κ. Δαφέρμος για τα οπλικά συστήματα «Κορνέτ»

  09.10.2015, 14:16

  Συντάκτης: Μαρία Δήμα

  Εντός της ημέρας απολογείται ενώπιον του ανακριτή κατά της διαφθοράς Ν. Τσιρώνη ο έμπορος όπλων Κωνσταντίνος Δαφέρμος, ο οποίος συνελήφθη με βάση την ομολογία του πρώην διευθυντή εξοπλιστικών Αντώνη Κάντα ότι τον δωροδόκησε με ποσό που φτάνει τα 3 εκατ. ευρώ για να προωθήσει τη σύμβαση για τα ολικά συστήματα «Κορνέτ».

  Ο επιχειρηματίας, καθώς και άλλα δύο πρόσωπα –ο γιος του και ένα ακόμη πρόσωπο, αμφότεροι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών του– συνελήφθησαν με ένταλμα του ανακριτή Διαφθοράς την περασμένη εβδομάδα και, μετά από προθεσμία που ζήτησαν και έλαβαν, απολογούνται σήμερα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, ο επιχειρηματίας προσερχόμενος στους ανακριτές ζήτησε και νέα προθεσμία για να προετοιμαστεί, πλην όμως το αίτημά του δεν έγινε δεκτό και έτσι αναμένεται να απολογηθεί εντός της ημέρας.

  Αυτή την ώρα απολογούνται ο γιος του Κ. Δαφέρμου και ο έτερος κατηγορούμενος, οι οποίο συνδέονται με τις εταιρείες του επιχειρηματία.

  Το όνομα του Κ. Δαφέρμου ακούσθηκε για πρώτη φορά στο ανακριτικό γραφείο πριν από περίπου δυο χρόνια όταν ο Αντώνης Κάντας, με μια απολογία-ποταμό στους ανακριτές, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως δωροδοκήθηκε με μίζα 3 εκατ. ευρώ.

  Στοιχεία και από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής

  Εκτός αυτής της αναφοράς όμως οι ανακριτές έχουν πλέον στα χέρια τους και στοιχεία από αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν στείλει σε Αυστρία και Ελβετία. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για μια επιταγή 800.000 και ένα έμβασμα 980.000 δολαρίων.

  Αυτά είναι τα δυο στοιχεία που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συνδέουν τον Κωνσταντίνο Δαφέρμο με τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.

  Πιο συγκεκριμένα από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Αυστρία προέκυψε πως από την εταιρεία «Σκόρπιονς» του Κ. Δαφέρμου στην Αυστρία έφυγε μια επιταγή με 800.000 προς άλλη εταιρεία (που εικάζεται από τις αρχές ότι ανήκει στον ίδιο) και από εκεί κατέληξε σε λογαριασμό του Αντώνη Κάντα στην UBS στην Ελβετία.

  Το δεύτερο στοιχείο είναι πως υπάρχει μια διαδρομή χρήματος, συγκεκριμένα 980.000 που καταλήγουν στον Κάντα, και δη σε λογαριασμό που έχει δώσει ο ίδιος στην ανάκριση και έχει πει ότι προέρχονται από τον Κ. Δαφέρμο για τα «Κορνέτ».

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος φέρεται αποφασισμένος να υποστηρίξει πως τα «Κορνέτ» ήταν τα καλύτερα και πως η σχετική σύμβαση ήταν επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο.

  https://www.efsyn.gr/arthro/apologeitai-o-k-dafermos-gia-ta-oplika-systimata-kornet

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.