Από σήμερα εισιτήριο 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία, από 8-10 Ιανουαρίου ένα ευρώ ανά συνταγή.

updated

Ποιοι εξαιρούνται

Σε ισχύ τέθηκε από την 1η Ιανουαρίου το μέτρο για την καταβολή 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο  περιλαμβάνεται στον Ν.4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα).

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας προς τους διοικητές ΥΠΕ αναφέρεται πως η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο.

Της καταβολής του εισιτηρίου των 25 ευρώ εξαιρούνται ρητά ασθενείς των παρακάτω κατηγοριών: 

 • Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).
 • Οι χρόνιοι πάσχοντες  από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν.
 • Τα ΑμεΑ που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%. 

Για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.

Σε δηλώσεις του στο Mega o υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι τα 5 ευρώ είναι το εισιτήριο για εισαγωγή και τα 20 ευρώ για τα νοσήλια, τα οποία θα εισπράττονται με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.

Πάντως, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον Ευαγγελισμό δήλωσε στο ίδιο κανάλι ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει τον απαραίτητο μηχανισμό για την είσπραξη του ποσού. 

Το μέτρο της κράτησης του ενός ευρώ ανά συνταγή, δεν πρόκειται να ισχύσει άμεσα είπε ο Γεωργιάδης, καθώς θα πρέπει να βγει πρώτα η διεκρινιστική εγκύκλιος και μετά θα  τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό ανέφερε στην ρπωινή εκπομπή του Mega ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαμηνύοντας μάλιστα στους φαρμακοποιούς να μην εισπράττουν ακόμη το συγκεκιρμένο ποσό.

“Θα βγει η διευκρινιστική εγκύκλιος μέσα στις επόμενες μέρες και θα αρχίσει να λειτουργεί. Δεν θα ισχύει μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο. Είχαμε ένα τεχνικό θέμα στην ΗΔΙΚΑ και περιμέναμε να δούμε αν θα είναι έτοιμα. Μας είχε πει η ΗΔΙΚΑ ότι θα είναι έτοιμη τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου αλλά όχι την 1η Ιανουαρίου. Μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο, να μην εισπράττεται από τους φαρμακοποιούς” είπε ο κ. Γεωργιάδης και διευκρίνισε ότι το ευρώ αυτό θα αφορά την κάθε συνταγή και όχι το κάθε φάρμακο και θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που οφείλουν να συνταγογραφούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στον ΑΝΤ είπε ότι «Από 8-10 Ιανουαρίου θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι ένα ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία, υπέρ του ΕΟΠΥΥ»

ΥΓ Η εγκύκλιος για τα 25 ευρώ εκδόθηκε ως πρωτοχρονιάτικος μποναμάς την τελευταία ημέρα του 2013.

πηγές:

naftemporiki.gr, in.gr, protothema.gr, enikos. gr

ΣΧΕΤΙΚΑ:

– Με τιμολόγια δημοσίου θα γίνονται δεκτά τα έκτακτα περιστατικά στις ιδιωτικές κλινικές. ( Ολομέλεια του Αρείου Πάγου)  :)

– Νοσοκομειακοί γιατροί: Έρχεται υγειονομική γενοκτονία! Σοκ από τα στοιχεία για τους ανασφάλιστους

– Τι σας είπα;;;  Ουροθεραπεία και πολύ σας είναι … 

– Η σχετική εγκύκλιος Αριθ. πρωτ.: Υ4α/οικ.120068/31.12.2013 (31/12/2013) 

Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των οριζόμενων στις διατάξεις της περίπτωσης 12 της υποπαραγράφου ΙΒ.2 της παραγράφου ΙΒ του πρώτου άρθρου του Ν. 4093/2012, όπως αυτές ισχύουν, σχετικά με την καταβολή ποσών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ

Aθήνα, 31/12/2013
Αριθ. Πρωτ. Υ4α/οικ.120068ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝ. ΥΓΕΙΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των οριζόμενων στις διατάξεις της περίπτωσης 12 της υποπαραγράφου ΙΒ.2 της παραγράφου ΙΒ του πρώτου άρθρου του Ν. 4093/2012, όπως αυτές ισχύουν, σχετικά με την καταβολή ποσών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.Κατόπιν της έκδοσης του Ν. 4093/2012, παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των οριζόμενων στις διατάξεις της περίπτωσης 12 της υποπαραγράφου ΙΒ.2 της παραγράφου ΙΒ του πρώτου άρθρου ως εξής:

Από 1.1.2014, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ. Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο.

Της ανωτέρω καταβολής εξαιρούνται ρητώς και μόνο οι κάτωθι κατηγορίες ασθενών:

1. Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).

2. Οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν.

3. Τα Α.Με.Α που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%.

4. Για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.

Παρακαλείσθε για την άμεση παροχή κατευθυντήριων οδηγιών στα νοσοκομεία αρμοδιότητάς σας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

 

update

Η εγκύκλιος για την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ

Advertisements

6 comments on “Από σήμερα εισιτήριο 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία, από 8-10 Ιανουαρίου ένα ευρώ ανά συνταγή.

 1. Εικοσιπέντε ευρώ δεν είναι 25 δραχμές.
  Εικοσιπέντε ευρώ είναι πάνω από 8.000 δραχμές. Όσον επί δραχμής στοίχιζε μία εγχείριση. Και οι μισθοί τότε ήταν υψηλότεροι από σήμερα

  Σωστό το ερώτημα για το που θα βρεθούν τα λεφτά για να δίδονται για χρέος που διπλασιάστηκε περίπου από τότε που άρχισε η σωτηρία μας. Με παράλληλη εξόντωση των Ελλήνων.

  Αν δεν τακτοποιηθεί το θέμα του χρέους με κούρεμα κτλ και αν δεν επιστρέψουμε στο Εθνικό μας νόμισμα καταγγέλλοντας τα μνημόνια που υποθήκευσαν και κατακλέβουν τον Εθνικό και ιδιωτικό μας πλούτο(αναδιαρθρώσεις λένε τα ξεπουλήματα) , δεν υπάρχει σωτηρία.
  Όσα 25 ευρώ και αν μπουν παντού.

  Με τον Σαμαρά να αυταπατάται ή να μας παραμυθιάζει για επενδύσεις για ανάπτυξη, για τη Nokia του, για το Wi Fi και ιδίως για το πρωτογενές του.

  Αλήθεια αφού έχουμε το πρωτογενές του Σαμαρά τι τα θέλουμε τα 25 ευρώ (8.000 χιλιάδες δραχμές) το άτομο ;;

  Θυμίζω στο βίντεο, http://www.youtube.com/watch?v=ASO0Gn3iDh8#t=101
  το επαναλαμβανόμενο κάθε χρόνο παραμύθι τους της ανάπτυξης!!!΄

  Ο Σαμαράς όχι μόνον γιατί υποδούλωσε την Ελλάδα, όχι μόνον γιατί μας εξαπάτησε επανειλημμένα, όχι μόνον γιατί κατέστρεψε την Ελλάδα αλλά το κυριότερο γιατί είναι χωρίς να ντρέπεται μια μαριονέτα, χειρότερο από κουίσκλιγκ, πρωθυπουργός, πρέπει να πάει στο σπίτι του ή στο Χάρβαντ να διδάσκει μαζί με τον άλλον σωτήρα.

  Όσον αφορά το Βενιζέλο λέγεται ότι λόγω των υπηρεσιών του θα βολευτεί, πλην απροόπτου με τόσες ανακρίσεις που γίνονται, κατάλληλα στην ΕΕ. Θα ταιριάξουν τότε με τη Δαμανάκη μας μια χαρά.
  Ευριπίδης Μπίλλης

  • Μεγάλο μέρος του χρέους είναι προϊόν εγκληματικών πράξεων, δεν επιβαρύνει εμάς και δεν χρειάζεται να κουρευτεί για να μας πουν και τζαμπατζήδες. Η λύση είναι: Δικαστικός έλεγχος, φυλάκιση των ενόχων και δήμευση των περιουσιών τους.

 2. ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ!

  Έσβησαν σε μια νύχτα τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στα δημόσια ιδρύματα και τώρα ζητούν …25άρι. Ενώ έχουν ισοπεδώσει κάθε έννοια αστικής οικονομίας, κραυγάζουν για “λαϊκισμό”! (κλικ στην εικόνα)

  Αναρωτιέται κάνεις γιατί πρέπει από την 1-1-2014 να πληρώνουμε 25€ για να εισαχθούμε στα Δημόσια Νοσοκομεία ; Ή μάλλον δεν πρέπει να αναρωτιέσαι γιατί οι νεοτσαουσέσκου θα σε πουν “λαϊκιστή” και ότι άλλο γκαιμπελίστικο τους υπαγορεύσουν, μόνο και μόνο για να κρύψουν τα εγκλήματα τους.

  Με υπογραφή 5 υπουργών αποφάσισαν την διαγραφή χρεών (!!) από τον χρεωκοπημένο ΕΟΠΥΥ και των επίσης χρεωκοπημένων ασφαλιστικών ταμείων από όλα τα δημόσια νοσοκομεία που είχαν εισαχθεί μέχρι τις 31-12-2011 οι ασφαλισμένοι ασθενείς! Έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο ιστορικά; Βεβαίως. Από τον Μουσολίνι, τον Λένιν, τον Χίτλερ και πιθανοτατα από τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βορείου Κορέας!

  Αυτή είναι η δωρεάν Υγεία που μας προσφέρει το νεοφασιστικό κράτος του μνημονίου, και θέλει πάση θυσία να κλείσει τα δημόσια νοσοκομεία καταστρέφοντας οικονομικά για να τα πουλήσουν σε ιδιώτες σε εξευτελιστικές τιμές

  Την ίδια στιγμή, κάποιος κύριος Γιώργος Ελευθερίου, “Vascular Surgeon, Ph.D., University of Athens, Αssociate Director at Metropolitan Hospital”, Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ στο τουίτερ χαρακτηρίζει “λαϊκιστές” όσους έχουν ακόμα την στοιχειώδη λογική να αντιδρούν σε αυτές τις μεθοδεύσεις τύπου Γιαρουζέλσκι. Αλήθεια κύριε Ελευθερίου, θα διαγράφατε ποτέ χρέη προς το Metropolitan όπου είστε Associate Director όπως κάνατε στα δημόσια νοσοκομεία;

  …ή θα επαναφέρετε τα γκουλαγκ και το Άουσβιτς για τους “αντιφρονούντες”; Εκτός εάν προτιμήσετε τα… μοδάτα σκυλιά του ομοϊδεάτη σας Κιμ.

  Με πληροφορίες από τον Απόστολο Δουδακμάνη, πολιτευτή Έβρου των Ανεξαρτητων Ελλήνων.

  http://olympia.gr/2014/01/04/αποκαλυψη-οι-τσαουσεσκου-έσβησαν-τα-χ/#more-362838

 3. ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΔΩΝΙ: Δεν είναι η τρόικα, δεν είναι τα μνημόνια. Είναι η κυβέρνηση!

  Ο Άδωνις Γεωργιάδης βγήκε και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: “Το μεγαλύτερο αίσχος του πολιτικού μας συστήματος είναι ότι για να κάνουμε αυτά που είχαμε αποφασίσει σε διάφορους τομείς, προτιμήσαμε να τα βάλουμε στο μνημόνιο και να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό τον μπαμπούλα της δόσης ή της χρεωκοπίας ως δικαιολογία για να κάνουμε τα αυτονόητα. Έχει έρθει η ώρα να αλλάξουμε σελίδα. Ξεχάστε το μνημόνιο, ξεχάστε την τρόικα”. Δείτε το βίντεο:

  Δημοσιεύθηκε από enikos. gr στις 13 Αύγ 2013

  περισσότερα εδώ

  https://justiceforgreece.wordpress.com/2013/08/21/βιντεο-ομολογια-αδωνι-δεν-είναι-η-τρό/

 4. O Άδωνις παίρνει πίσω το 25ευρω,Ο φόρος μεταβιβάζετε στους καπνιστές..

  Πριν από λίγο και έπειτα από μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης η κυβέρνηση παίρνει πίσω το χαράτσι των 25€.Φυσικά το ποσό αυτό θα το εισπράξει αλλά όχι από τον χώρο της υγείας.Η απόφαση που πάρθηκε είναι να αυξηθούν τα είδη καπνού (Τσιγάρα και καπνοί για στριφτά τσιγάρα) κατά 5 λεπτά του ευρώ.

  http://elladanea.gr/εκτακτο-o-άδωνις-παίρνει-πίσω-το-25ευρωο/

  • μεγάλες πιέσεις και πράσινα άλογα Αυτό ήταν το σενάριο από την αρχή αλλά έπρεπε να έχουμε κάτι να ασχοληθούμε και λόγος να είμαστε ευγνώμονες …

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.