Το Taxis εκθέτει τα απόρρητα δεδομένα φορολογουμένων

Μετά την αναβάθμιση του συστήματος, χρήστες βλέπουν φουσκωμένα χρέη και έχουν πρόσβαση στους απόρρητους λογαριασμούς άλλων

Χωρίς καμία τάξη λειτουργεί το σύστημα Taxis, μετά την αναβάθμιση που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων χθες και σήμερα, προκαλώντας για ακόμα μια φορά «τρύπα» στην ασφάλεια των απόρρητων στοιχείων εκατομμυρίων φορολογούμενων.

Συγκεκριμένα, φορολογούμενοι που προσπάθησαν τις τελευταίες ώρες να μπουν στο σύστημα Taxis με σκοπό να ενημερωθούν για τις οφειλές τους στην εφορία, βρέθηκαν μπροστά σε μία ακόμα έκπληξη που τους επιφύλασσε το υπουργείο Οικονομικών. 
 
Όταν μπήκαν στη σελίδα που αναγράφονται οι οφειλές τους προς την εφορία, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς, είδαν ότι το ποσό ήταν πολλαπλάσιο των οφειλών που γνώριζαν ότι είχαν. Βλέποντας όμως αναλυτικά το λογαριασμό των οφειλών τους, διαπίστωσαν ότι η εφορία τους είχε χρεώσει με φόρους και τέλη που δεν ήταν δικά τους αλλά άλλων φορολογούμενων. 
 
Όποιοι γλύτωσαν το εγκεφαλικό εξαιτίας του φουσκωμένου λογαριασμού που εμφανίστηκε, συνεχίζοντας την περιήγηση στη σελίδα με τα προσωπικά-απόρρητα στοιχεία τους στο TAXIS, βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς διαπίστωσαν ότι όχι μόνο είχαν χρεωθεί με οφειλές άλλων φορολογούμενων αλλά είχαν πρόσβαση από την προσωπική τους σελίδα στο Taxis στα στοιχεία δύο ή ακόμα και τριών άλλων φορολογούμενων, με τους οποίους δεν είχαν καμία οικογενειακή ή επαγγελματική σχέση. 
 
Με λίγα λόγια, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είχαν πλήρη πρόσβαση στα απόρρητα στοιχεία άλλων οφειλετών, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αλλαγές, παρεμβάσεις ακόμα και ρύθμιση χρεών, εκδίδοντας μέχρι και πιστοποιητικό οφειλής. 
 
Τέτοια φαινόμενα δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στο Taxis, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα, με την ασφάλεια των προσωπικών φορολογικών στοιχείων εκατομμυρίων πολιτών.
 
Για παράδειγμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ακόμα ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής και επικαιροποίησης του Ε9, χιλιάδες φορολογούμενοι διαπίστωσαν και τότε ότι το σύστημα τους έβαζε στη σελίδα άλλου ιδιοκτήτη. Μάλιστα και τότε όπως και τώρα, δεν έβλεπαν απλά την περιουσιακή κατάσταση άλλων, αλλά μπορούσαν να κάνουν αλλαγές των στοιχείων ή ακόμη και διαγραφές ακινήτων. 
 
Το αλαλούμ που έχει προκληθεί τότε με την κατάθεση του Ε9 είχε αναγκάσει το υπουργείο Οικονομικών να κάνει έκκληση στους φορολογουμένους να μην υποβάλουν τα στοιχεία τους εάν δεν αφορούν μεταβολές περιουσιακής κατάστασης, ώστε να μη φορτώνεται το σύστημα, περιμένοντας πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των στοιχείων του Πίνακα 1 και μετά να μπουν να δηλώσουν αγροτεμάχια και ακίνητα εκτός σχεδίου. 
.

One comment on “Το Taxis εκθέτει τα απόρρητα δεδομένα φορολογουμένων

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s