Σκάνδαλο ΤΤ: Για κακουργηματική απιστία διώκεται και η διευθύνουσα σύμβουλος του Τ.Χ.Σ.

Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων, ποινική δίωξη για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ασκήθηκε και κατά της κυρίας Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η οποία διώκεται για  απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος σε σχέση με την αναχρηματοδότηση δύο ομολογιακών δανείων προς την επενδυτική και εμπορική εταιρεία ΔΕΜΚΟ, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Σακελαρίου φέρεται ως ύποπτη επειδή μαζί με άλλα μέλη της Επιτροπής Επιχειρηματικών Δανείων του Τ.Τ. «… ζημίωσαν εν γνώσει τους την περιουσία του ανωτέρου Τραπεζικού Ιδρύματος, καθόσον, προέβησαν σε χρηματοδοτήσεις – υπέρογκο δανεισμό εταιρειών του Ομίλου ΔΕΜΚΟ, υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθης και βασικούς όρους τραπεζικού δανεισμού, αφού περιελάμβαναν την εξ αρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο και ανεπαρκείς εγγύησης για την εξασφάλιση των απαιτήσεων της τράπεζας εκ των δανείων αυτών, παρά την αδύναμη καφαλαιακή βάση των συγκεκριμένων πιστούχων και την ελάχιστη ή και ανύπαρκτη ίδια συμμετοχή τους, κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής εξουσίας τους και κατά παράβαση των σχετικών κανόνων που καθορίζονται με Πράξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και εξειδικεύονται με εγκυκλίους, εντολές, οδηγίες και κανόνες της χρηματοπιστωτικής πολιτικής της κάθε Τράπεζας, ζημιώνοντας έτσι την περιουσία του ως άνω Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος – οι απαιτήσεις του οποίου μέχρι και σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί – κατά το ποσό των 16.121.000 ευρώ τουλάχιστον».

Η κυρία Αναστασία Σακελλαρίου, πριν αναλάβει τα ινία του Τ.Χ.Σ. ήταν Chief Risk Officer στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπου, μεταξύ άλλων ήταν υπεύθυνη στο έργο απορρόφησης της Aspis Bank και στο έργο του ελέγχου από την Blackrock, και σύμβουλος του Χάρη Σιγανού.

Ο διορισμός της στο Τ.Χ.Σ έγινε από το υπουργείο οικονομικών (χωρίς ΑΣΕΠ 🙂 ) και οι ετήσιες απολαβές της ξεπερνούν τις απολαβές των πρόεδρων των ελληνικών ανώτατων δικαστήριων .

%CE%95%CE%A4%CE%A7%CE%A3_Page_1.jpg

Αποστόλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας πιστωτικών ιδρυμάτων και της κεφαλαιακής ενίσχυσης μεταβατικών πιστωτικών ιδρυμάτων περισσότερα για το ταμείο »

Σήμερα και για άγνωστους λόγους, το ΤΧΣ εξέδωσε την ακόλουθη Ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ουσιαστικά την άσκηση της ποινικής δίωξης, εκφράζει κάποιες απόψεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλων θεμάτων και δηλώνει ότι η συνεργασία του με την κυρία Σακελαρίου συνεχίζεται

” Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2014

page1image1600

Η κα Α. Σακελλαρίου διατέλεσε στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μέλος της επιτροπής χρηματοδοτήσεων κατά το έτος 2012. Η επιτροπή αυτή χειρίστηκε την αναδιάρθρωση δύο δανείων του ομίλου DEMCO τα οποία είχαν χορηγηθεί προγενέστερα, και αποτελούν αντικείμενο της ποινικής διαδικασίας που εξελίσσεται. Ο έλεγχος επεκτάθηκε και στις μετέπειτα αναδιαρθρώσεις, που εγκρίθηκαν από τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε η κα Σακελλαρίου. Οι επιτροπές προέβησαν σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική.

Η έρευνα των ενεργειών των επιτροπών και των μελών τους προφανώς συνεχίζεται και εν τέλει θα κριθεί από την Ελληνική δικαιοσύνη.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κα Σακελλαρίου συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

– ΤΕΛΟΣ –

Για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συστάθηκε με το Ν.3864/2010 ως ΝΠΙΔ. Δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα και διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Σκοπός του Ταμείου αποτελεί η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:

κα Τόνια Πέτροβιτς Τηλέφωνο: 215-5606980 Email: tpetrovits@hfsf.gr ” 

πηγές: e-reportaz.grdirectnews.grolympia.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Φήμες: Αναμένονται ποινικές διώξεις για θαλασσοδάνεια

Τι αποκαλύπτει το πόρισμα των 129 σελίδων της εισαγγελίας για τα δάνεια του ΤΤ

Σκάνδαλο ΤΤ: Ολόκληρο το πόρισμα και τα ονόματα των κατηγορουμένων

Η ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΩΝ 215.000 ΕΥΡΩ! ΑΠΟ ΤΗΝ DEUTSCHE BANK, ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ Τ.Χ.Σ

Ποινικές διώξεις κατά του ομίλου επιχειρήσεων Καρούζου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Advertisements

3 comments on “Σκάνδαλο ΤΤ: Για κακουργηματική απιστία διώκεται και η διευθύνουσα σύμβουλος του Τ.Χ.Σ.

 1. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Διαχρονικό πάρτι με το δημόσιο χρήμα (Πριν, 19.1.2014)

  Σε μπούμερανγκ εξελίσσεται η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα. Το αρχικό σχέδιο όσων απασφάλισαν την βόμβα των θαλασσοδανείων που χορηγούσαν οι προηγούμενες διοικήσεις του ΤΤ περιελάμβανε μια ελεγχόμενη έκρηξη που θα έπληττε τους πρώην αρχηγούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λόγω των στενών σχέσεων που διατηρούσαν μαζί τους οι δυο πρώην διοικητές του Ταμιυετηρίου.

  Πλέον όμως ο ρυθμός των αποκαλύψεων είναι τέτοιος που η αμφισβήτηση δεν περιορίζεται στις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες των δύο κατ’ εξοχήν αστικών κομμάτων, αλλά πλήττει και τον Αν. Σαμαρά και τον Β. Βενιζέλο.

  Καθόλου βολικά επίσης δεν είναι και τα ιδεολογικά συμπεράσματα. Το σχέδιο έλεγε αρχικά ότι οι αποκαλύψεις για το ΤΤ θα έδειχναν τα τρωτά σημεία μιας ακόμη δημόσιας επιχείρησης που εξ αντανακλάσεως θα λειτουργούσαν ενισχυτικά στις υπό εξέλιξη αναδιαρθρώσεις δικαιολογώντας την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, μέσω του απογαλακτισμού τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και την ευρύτερη ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων. Στην πράξη έχει συμβεί το αντίθετο. Τα θαλασσοδάνεια αποκάλυψαν μια αστική τάξη διεφθαρμένη μέχρι το μεδούλι και υπαίτια της χρεοκοπίας, ενώ άπαντες είναι βέβαιοι ότι τα όργια στο ΤΤ θα μοιάζουν με παιδικό πάρτι αν ανοίξουν οι φάκελοι των δανείων και στις ιδιωτικές τράπεζες. Καθόλου τυχαία δεν επαναλαμβάνει ο Ά. Φιλιππίδης πως το ΤΤ έχει το μικρότερο ποσοστό κόκκινων δανείων, που φτάνει το 10%, όταν στην επόμενη καλύτερη τράπεζα φτάνει το 22%, ενώ σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος κατά μέσο όρο φέτος θα φτάσουν το 40% από 32%, ήτοι 68-70 δισ. σε ένα σύνολο δανειακού χαρτοφυλακίου 223 δισ. ευρώ.

  Όσο κι αν κυριαρχούν δάνεια που στην πορεία εξελίχθηκαν σε κόκκινα, λόγω της κρίσης, δεν ήταν δηλαδή εξ αρχής προβληματικά, θα αφθονούν περιπτώσεις δανεισμού όπου παραβιάστηκε κάθε κανόνας δοασφάλισης της τράπεζας κι έγινε στη βάση γνωριμιών κι εξυπηρετήσεων. Επίσης, η ιδιωτικοποίηση αποδεικνύεται σε μέρος του προβλήματος, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι το 2006, οπότε το ΤΤ λειτουργούσε ως δημόσια υπηρεσία διατηρώντας καταθετικούς λογαριασμούς και χορηγώντας στεγαστικά δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους, όλα κυλούσαν μέλι – γάλα. Η καθοδική πορεία ξεκινάει ακριβώς τότε που αποφασίζεται η ένταξή του στον μαγικό κόσμο των χρηματοπιστωτικών αγορών και των τοποθετήσεων υψηλού κινδύνου. Σε αυτήν ακριβώς την τροχιά μετατράπηκε σε μηχανή πλουτισμού για τον Κοντομηνά, τον Λαυρεντιάδη και τον Γριβέα ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

  Το πολιτικό σύστημα από κοινού με τους οικονομικούς παράγοντες βγαίνει βαριά εκτεθειμένο, με αφορμή τη μπόχα που αναδύεται από το ΤΤ και για έναν τρίτο λόγο επίσης. Επειδή ξαναέρχονται στην δημόσια συζήτηση οι πέρα για πέρα διαβλητοί όροι υπό τους οποίους ξεχώρησαν οι τέσσερις συγκεκριμένες τράπεζες που θα αποτελέσουν τις συστημικές και θα ανακεφαλαιοποιηθούν. Και πρόκειται για ένα κεφάλαιο που κανείς δεν θέλει να θυμάται, λόγω του ότι αν ποτέ ανοίξει και αποκαλυφθούν οι όροι, πολλοί θα καταλήξουν στην φυλακή. Δεν είναι τυχαία η κάλυψη που προσέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στην διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου (που στο παρελθόν είχε εργαστεί στην Τράπεζα Πειραιώς και την Ντόιτσε Μπανκ), αντίθετα με ότι είχε συμβεί στην περίπτωση των Τάκη Αθανασόπουλου (προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ) και του Γ. Μέργου (γενικού γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών) που όταν ασκήθηκε εναντίον τους δίωξη, πάραυτα τους υποδείχθη η πόρτα εξόδου.

  Τι παραπάνω γνωρίζει η Α. Σακελλαρίου ή τι έργο έχει να επιτελέσει και προστατεύθηκε από την εκλεκτό της συγκυβέρνησης και της Τρόικας;
  Μένοντας στο ΤΤ αποκαλύπτονται επίσης οι σκοπιμότητες πίσω από την πολιτική απόφαση να δοθεί χάρισμα στην χρεοκοπημένη Γιούρομπανκ, όταν ήταν γνωστό (κι ας έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να το αποκρύψει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, μη δίνοντας για παράδειγμα στη δημοσιότητα την έκθεση της Μπλάκροκ) ότι το Ταμιευτήριο ήταν το πρώτο τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα και το τρίτο στην Ευρώπη, με κριτήριο την κεφαλαιακή επάρκεια. Αξιοθαύμαστος ήταν επίσης κι ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις που έφτανε το 60% όταν οι άλλες ιδιωτικές τράπεζες που σώθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού είχαν τον αντίστοιχο δείκτη πάνω από 130%! Κατά σκανδαλώδη επομένως τρόπο επιλέχτηκε να δοθεί το ΤΤ στην Γιούρομπανκ, όπως και η Αγροτική στην Πειραιώς, όταν ήταν οι πιο υγιείς τράπεζες κι αυτές ακριβώς θα έπρεπε να διασωθούν, με αμιγώς μάλιστα τραπεζικά κριτήρια!

  Η νέα περιπέτεια μάλιστα που σύντομα θα ξεκινήσει με επίκεντρο την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα εκθέσει περαιτέρω κυβέρνηση, Τρόικα και τους εντολοδόχους τους καθώς θα γίνει εμφανής η απώλεια από τα δημόσια ταμεία κεφαλαίων πάνω από 25 δισ. ευρώ, λόγω του ότι από τα 40 δισ. ευρώ και πλέον της ανακεφαλαιοποίησης στην καλύτερη περίπτωση θα συγκεντρωθούν 15 δισ. Μπροστά σε αυτές τις απώλειες θα ωχριούν ακόμη και τα χρωστούμενα του Κοντομηνά ύψους 2,3 εκ. ευρώ από την πιστωτική του κάρτα, παρότι το ένα σκάνδαλο έφερε το άλλο.

  http://leonidasvatikiotis.wordpress.com/2014/01/20/ταχυδρομικό-ταμιευτήριο-διαχρονικό/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s