Το 2004 καταγράφηκαν 31.585 ΜΚΟ του ΥΠΕΞ. Σήμερα πόσες είναι και ποιος ο ρόλος τους ;;;

Διαβάστε πρώτα ένα απόσπασμα από κείμενο του Νικήτα Λιοναράκη ο οποίος ήταν πρόεδρος της «Επιτροπής για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ)» στο Υπουργείο Εξωτερικών (1999 -2004 ) και ασχολήθηκε με την καταγραφή των ΜΚΟ. 

“Ιούλιος 20, 2004

Όταν το 1999 ο Γ. Παπανδρέου, για πρώτη φορά στην ιστορία της δημόσιας διοίκησης, δημιούργησε δυο νέους θεσμούς στο Υπ. Εξωτερικών και τους ανέθεσε τη συνεργασία με τις ΜΚΟ («Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας» (ΥΔΑΣ) και «Επιτροπή για τις ΜΚΟ»), ουδείς μπορούσε να διανοηθεί τον αριθμό και τη δυναμική τους. Όλοι οι «ειδικοί» βάζαμε το χέρι μας στη φωτιά, ότι ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις 200-300.

Η επαφή με την πραγματικότητα, ήταν συγκλονιστική. Μέσα σε δυο μήνες, σε έναν μόνο τομέα, είχαν καταγραφεί … 850 ΜΚΟ!  

Η επιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε αμέσως, ανέλαβε να καταγράψει -με όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση- τις ΜΚΟ. Όχι όλες. Μόνο αυτές που αναπτύσσουν δράσεις στον τομέα ευθύνης του Υπ. Εξωτερικών. Είτε αμέσως, είτε εμμέσως, μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνή δίκτυα.

Η έρευνα κράτησε ενάμιση χρόνο. Και το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο.

Καταγράφηκαν 31.585 ΜΚΟ!

http://ppol.gr/cm/index.php?LID=1&Datain=466

http://www.metarithmisi.gr/archivesMeta/aeka/readArchives.asp?catID=1&subCatID=0&page=669&textID=1117

(Κοινωνία των Πολιτών, τεύχος 5, Βήμα, 13/8/2003 κλπ) 

Σήμερα, έρχεται ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής και μας λέει ότι οι ΜΚΟ  κάνουν ένα παραπλήσιο κυβερνητικό έργο δίχως να είναι εντεταγμένες στη δομή του κράτους, ότι  “πολιτικοί χρηματοδοτούσαν τις οργανώσεις με την ανταλλαγή ψήφων” και ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για το πως λειτουργούν και πως θα ελεγχθούν οι ΜΚΟ ! Μας λέει δηλαδή ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν εκλέγεται, ότι πάει περίπατο η λαϊκή κυριαρχία και ότι επί 15 χρόνια, ιδιώτες (οι 31.000 ΚΟ) που λειτουργούν εκτός του πολιτικού και αντιπροσωπευτικού συστήματος ασκούν κατά το δοκούν εξωτερική πολιτική για λογαριασμό της Ελλάδας με ή άνευ χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ! Το σχετικό δημοσίευμα ΕΔΩ.

Σε ότι αφορά τον έλεγχο όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς οι ΜΚΟ λειτουργούν ως Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και ελέγχονται από την ΔΟΥ. Πιο συγκεκριμένα, ο χαρακτηρισμός ενός νομικού προσώπου ως μη κερδοσκοπικού, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό που του έχουν δώσει οι ιδρυτές του και προκύπτει από το καταστατικό, κρίνεται σε κάθε περίπτωση από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔOY, γιατί εξαρτάται από τα πραγματικά περιστατικά. Ένα νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρέπει να χρησιμοποιεί το όποιο οικονομικό πλεόνασμα για την εξυπηρέτηση του σκοπού του, δεν επιτρέπεται να πραγματοποιεί διανομή κερδών. Eπιβάλλεται να λειτουργεί με αρχές εξυπηρέτησης του κοινωφελούς σκοπού για τον οποίο έχει ιδρυθεί, η ωφέλεια από τη δραστηριότητά του δεν αφορά αποκλειστικά τα μέλη, αλλά μεγαλύτερες ομάδες και σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με την επιχείρηση. Όντως η ΔΟΥ δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα, αλλά αν θέλει μπορεί να κάνει πολλά και σε περίπτωση που ανακαλύπτει ύποπτες παράνομες δραστηριότητες που δεν αφορούν τα οικονομικά του, μπορεί να κάνει αμέσως καταγγελία στην εισαγγελέα. 

Και αυτό επειδή το Σύνταγμα, ο Ποινικός και ο Αστικός Κώδικας ισχύουν για όλους και έτσι το νομικό οπλοστάσιο καταπολέμησης των αδικημάτων υπάρχει. Βούληση δεν υπάρχει. Γιατί άραγε ;;; 

Πάμε τώρα παρακάτω. 

Πέραν των 31.000 (ή όσες είναι) οι ΜΚΟ που αναπτύσσουν δράσεις στον τομέα ευθύνης του Υπ. Εξωτερικών, υπάρχουν πολλές άλλες σε άλλους τομείς. Υγεία, περιβάλλον κλπ. Δείτε εδώ ενδεικτικά έναν Οδηγό Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων::. και ΕΔΩ τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. 

Το γεγονός οτι οι ΜΚΟ είναι χρήσιμες, δεν το αμφισβητεί κανείς, αλλά καταδικαστέα και δόλια είναι η ανεξέλεγκτη λειτουργία τους! 

Σας θυμίζω ότι οι ΜΚΟ στηρίζονται κυρίως στην ιδιωτική χρηματοδότηση, ότι έχουν πολλά προνόμια όπως η δωρεάν προβολή από τα ΜΜΕ και αν δεν ελέγχονται οι οικονομικές δραστηριότητες τους μπορούν άνετα να εξαπατήσουν το κοινό μέσω φιλανθρωπικών εράνων, των εισφορών που ζητούν από τα μέλη κλπ. Όταν χρηματοδοτούνται και από το κράτος, ο έλεγχος των πόρων και των δραστηριοτήτων εννοείται ότι πρέπει να είναι πιο αυστηρός, γιατί αλλιώς ενδέχεται, εκτός άλλων, να χρησιμοποιηθεί το χρήμα των φορολογούμενων ενάντιων τους και της πατρίδας τους. 

Τέλος, δείτε τον ορισμό που δίνουν στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ( ΜΚΟ) η Παγκόσμια Τράπεζα και η wikipedia:

“Οι MΚΟ ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως «ιδιωτικοί οργανισμοί που ασκούν δραστηριότητά για να απαλύνει τον πόνο, να προωθήσει τα συμφέροντα των φτωχών, την προστασία του περιβάλλοντος, την παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, ή αναλαμβάνουν την ανάπτυξη της κοινότητας». Ο όρος μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) αποτελεί νεολογισμό και αποδίδει στα ελληνικά τον αγγλικό όρο Non-Governmental Organisations (NGOs). Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά στο άρθρο 71 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Ακριβής ορισμός του δεν υπάρχει. Ο όρος αναφέρεται σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με διεθνή συνήθως παρουσία, οι οποίες δεν αποτελούν διεθνείς οργανισμούς αλλά στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και είναι ανεξάρτητες από τα κράτη. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ο όρος να χρησιμοποιείται για κάθε κοινωφελή οργάνωση που δεν ανήκει στο κράτος. Οι σκοποί των ΜΚΟ είναι κυρίως ανθρωπιστικοί και αφορούν περιβαλλοντικά ή κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια, ο ρατσισμός, το περιβάλλον κ.λ.π. ”

ΣΧΕΤΙΚA:

– ΜΚΟ: Το ύπουλο «όπλο» των μαφιόζων του χρήματος. Ο Σόρος το Στέιτ Ντηπάρτμεντ και η CIA

– Η σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών Hellenic Aid

– Στη δημοσιότητα οι ΜΚΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του υπ. Εργασίας 08/09/2011

7 comments on “Το 2004 καταγράφηκαν 31.585 ΜΚΟ του ΥΠΕΞ. Σήμερα πόσες είναι και ποιος ο ρόλος τους ;;;

 1. Φιλανθρωπικοί έρανοι, ΥΔΑΣ και ανέκδοτα… για γέλια και για κλάματα

  24/12/2012

  Το πνεύμα των Χριστουγέννων χτύπησε την πόρτα της φτώχειας και της πείνας και έτσι τα παιδιά του πολέμου μπαίνουν σε πρώτο πλάνο για αυτές τις λιγοστές ημέρες του χρόνου. Ξαφνικά το άστρο της Βηθλεέμ φωτίζει την συναισθηματική πλευρά των πολιτών και η φιλανθρωπία έχει την τιμητική της.
  Ρούχα, κουβέρτες, φαγητά και κυρίως χρήματα συγκεντρώνονται με την πρωτοβουλία ΜΚΟ, σωματείων, πολυεθνικών αλλά και της εκκλησίας με σκοπό να φτάσουν στα χέρια των συνανθρώπων μας που τα έχουν πραγματική ανάγκη. Φτάνουν όμως;
  Αν ήταν ξεκάθαρο ότι οι ανθρωπιστικές βοήθειες από εράνους και τηλεμαραθώνιους έφταναν στο σύνολο τους στον προορισμό τους τότε είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η Ουγκάντα δεν έχει γίνει ακόμα Μανχάταν με υπερκαταναλωτικούς πολίτες που πετάνε στα σκουπίδια τόνους φαγητό καθημερινά .

  -Πόσο “διαβλητοί” είναι οι έρανοι;

  -Μας κλέβουν μέσω των φιλανθρωπικών εράνων;

  -Πόσο εύκολα στήνεται ένας έρανος “μαμούθ”;

  -Ποια είναι τα ευτράπελα του υπουργείου εξωτερικών και των ΜΚΟ που έχουν μετατραπεί σε ανέκδοτα τα οποία ακούγονται στους διαδρόμους του κυβερνητικού κτιρίου;

  -Πώς ΜΚΟ συγκεντρώνουν υπερκοστολογημένα τιμολόγια και χρηματοδοτούνται από το υπουργείο εξωτερικών;

  -Με τι μετακινούνται και που διαμένουν οι ακτιβιστές που ταξιδεύουν στις τρίτες χώρες για ανθρωπιστική βοήθεια;

  -Μπορεί η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) να λειτουργεί ανεξάρτητα από ένα ολόκληρο υπουργείο και να υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε υπουργό;

  -Πώς στήθηκε η αμαρτωλή ΥΔΑΣ και με ποιο τρόπο λειτουργεί εδώ και χρόνια;

  -Πώς μοιραζόταν ο πακτωλός των εκατομμυρίων ευρώ σε ΜΚΟ μέσω της ΥΔΑΣ;

  -Πόσες ΜΚΟ εντόπισαν οι ορκωτοί ελεγκτές;

  http://www.koutipandoras.gr/article/30465/sto-hot-doc-poy-kykloforei-filanthropikoi-eranoi-ydas-kai-anekdota-gia-gelia-kai-gia

  ΑΛΗΘΕΙΑ, πως μπορεί να είναι ανεξάρτητη μια οργάνωση που χρηματοδοτείται και εξαρτάται από την κυβέρνηση ;;; Της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας …

  • Μάλλον, εξ ορισμού, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν ΜΚΟ και γι΄αυτό στο βιβλίο «Νεοελληνική Γλώσσα» της Γ’ Γυμνασίου, σελίδα 116, σε κείμενο με τίτλο «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» αναφέρεται ότι:

   “ Οι οργανώσεις αυτές λέγονται μη κυβερνητικές, γιατί δεν εξαρτώνται από κυβερνήσεις (ευτυχώς-η ανεξαρτησία είναι προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία τους). Οι πόροι είναι από εισφορές μελών, δωρεές, ιδρύματα και διεθνείς οργανώσεις. ”

   Τι λέτε ;; Διδάσκουν λάθος πράγματα στα παιδιά ή λάθος χρηματοδότηση κάνουν ;;;

   το κείμενο του βιβλίου εδώ
   http://www.to-radar.gr/external.php?id=1770305

 2. Pingback: ΜΚΟ | topakas

 3. Το 2011 είχε ξεσπάσε έντονη ενδοπασοκική κόντρα με αφορμή την εμπλοκή στην ίδρυση της ΜΚΟ «Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών» του τότε βουλευτή του κόμματος Στάθη Κουτμερίδη.
  Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» ο Σερραίος πολιτικός έστησε σε μια νύκτα την εν λόγω ΜΚΟ, δηλώνοντας ως στοιχεία επικοινωνίας την έδρα και τα τηλέφωνα του πολιτικού του γραφείου.
  Βέβαια, ο πρώην βουλευτής υποστήριξε τότε ότι το ζήτημα της φιλοξενίας της ΜΚΟ στο χώρο του πολιτικού του γραφείου έγινε για να μπορούν να ενημερωθούν και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα από την περίοδο εκείνη της «Ελευθεροτυπίας», ο βουλευτής παραδεχόταν ότι όντως είχε δώσει την άδεια να δημοσιοποιηθεί το τηλέφωνο του πολιτικού του γραφείου για χρήση της ΜΚΟ αλλά υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση. «Το ότι υπήρχε αυτή η εξυπηρέτηση ας το θεωρήσουμε άστοχο», έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτμερίδης μιλώντας στο «Βήμα fm» τότε και αναρωτιώταν: «Εκεί είναι το ζητούμενο; Κλαίει ο κόσμος και παρακαλάει για μια δουλειά, να εργαστεί, θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας και τους πολίτες μας και μας κατηγορούν γι’ αυτό το πράγμα;»
  Στόχος της εν λόγω ΜΚΟ ήταν η συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Ουσιαστικά θα λειτουργούσε ως διαχειριστική αρχή μεταξύ των δήμων και του υπουργείου που αναλάμβανε την εποπτεία των προσλήψεων με το αζημίωτο, αφού θα μοιραζόταν το 5% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Με βάση το ύψος του προγράμματος που αντιστοιχούσε στο νομό Σερρών, όπως σημείωνε η «Ελευθεροτυπία» τότε, το ποσοστό της προμήθειας ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ.
  Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως σημειώνει το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» από το 2011 όταν και είχε έρθει στο φως η υπόθεση, οι επτά δήμοι του νομού είχαν υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Εργατικό Κέντρο για να το διεκδικήσουν και να καλύψουν ανάγκες τους, αλλά τους μπήκε σφήνα ο Κουτμερίδης.
  Εναντίον του κ. Κουτμερίδη εκτός από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ τα βέλη της είχε εκτοξεύσει και η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Σερρών με ομόφωνη απόφασή της, εξέδωσε ανακοίνωση σε βάρος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. «Θεωρούμε πως “η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι και να φαίνεται τίμια” και δεν είναι δυνατόν να δίνεται το δικαίωμα σε αυτούς που καπηλεύτηκαν τα STAGE, εμπαίζοντας και εγκλωβίζοντας τους πολίτες, να μιλάνε για “βαθύ ΠΑΣΟΚ” και για δήθεν πρόθεση να βολευτούν τα “πράσινα παιδιά”»,σημείωνε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Σερρών.
  Παράλληλα, τον βουλευτή είχαν αδειάσει και ιδρυτικά μέλη της ΜΚΟ, όπως ο τότε δημοτικός σύμβουλος και πρώην μέλος του Κοινωνικού Δικτύου Πολιτών Δημήτρης Φιλίππου, ό οποίος είχε καταγγείλει ότι παραπλανήθηκε και έγινε αντικείμενο «εκμετάλλευσης», αφού συνειδητοποίησε εκ των υστέρων το ρόλο τον οποίο επρόκειτο η συγκεκριμένη ιστορία να διαδραματίσει.
  Πάντως, για την ιστορία, αργότερα και μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις, το υπουργείο αναγκάστηκε να αλλάξει την πρόσκληση αναθέτοντας στο ΑΣΕΠ την πλήρη ευθύνη για την έκδοση προκηρύξεων, τον έλεγχο των διαδικασιών από πλευράς ΜΚΟ, τον καθορισμό των κριτηρίων πρόσληψης, την έκδοση των αποτελεσμάτων, αλλά και τις διαδικασίες ενστάσεων των υποψηφίων του προγράμματος.

  Πηγή: iefimerida.gr

  http://kapistri.blogspot.gr/2014/02/blog-post_5028.html

 4. Που πήγαν τα λεφτά που εγκρίθηκαν (αλλά δεν έφτασαν) στις ΜΚΟ;
  23 Φεβρουαρίου 2011

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σοβαρές καταγγελίες που έρχονται να προστεθούν σε όσα δημοσιοποιήθηκαν και προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα Εφετών για τις χρηματοδοτήσεις των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων στην Ελλάδα, έκανε στην εισαγγελία Πρωτοδικών, ο βουλευτής της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος.

  Στη χώρα μας και στην αρμόδια υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών είναι εγγεγραμμένες πάνω από 600 ΜΚΟ όταν σε χώρες που έχουν λίγο περισσότερο πληθυσμό από την Ελλάδα, όπως η Ολλανδία, οι αντίστοιχες οργανώσεις δεν ξεπερνούν τις 200.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφουν δημοσιεύματα και καταγγελία ιδιώτη που προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας οι ΜΚΟ εισέπραξαν τη χρονιά του μνημονίου (2009-10) περί τα 5,7 εκατομμύρια ευρώ ενώ την περίοδο 1999-2004 τα χρήματα που εισέπραξαν αγγίζουν τα 68 εκατομμύρια ευρώ.

  Καταγγελίες Ντινόπουλου

  Ο Αργύρης Ντινόπουλος μετέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον “κύκλο” των χαμένων εκατομμυρίων γύρω από τις ΜΚΟ. Ο βουλευτής της ΝΔ πήγε στην Εισαγγελία έναν ογκώδη φάκελο για το περιεχόμενο του οποίου έχει υποβάλλει και σχετική ερώτηση στον ΥΠΕΞ Δημ. Δρούτσα. Όπως υποστήριξε ενώπιον της εισαγγελέως ο βουλευτής, από τα στοιχεία πού έδωσε ο ίδιος ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών στην απάντησή του, η Οικολογική Κίνηση Δράμας εφέρετο να έχει εισπράξει το ποσό των 532.500 ευρώ την χρονική περίοδο 2002-2003. Όταν αυτό έγινε γνωστό η Οικολογική Κίνηση Δράμας επικοινώνησε με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας για να εκφράσει την οργή και την αγανάκτησή της λέγοντας ότι το ποσό αυτό ποτέ δεν μπήκε στα ταμεία της!

  Ο βουλευτής προσκόμισε επίσης τις δύο συμβάσεις χρηματοδότησης που είχε υπογράψει η Οικολογική Οργάνωση Δράμας το 2002 και το 2003 με το Υπουργείο Εξωτερικών. Από τις συμβάσεις αυτές, σύμφωνα με τον βουλευτή, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης ήταν όχι 532.500 ευρώ, αλλά 105.000 ευρώ! Η τελευταία δόση της χρηματοδότησης μάλιστα, δεν εκταμιεύτηκε ποτέ. Έτσι η Οικολογική Κίνηση Δράμας φέρεται να έλαβε, τελικά, από το Υπουργείο Εξωτερικών το ποσό των 84.000 ευρώ.

  Που πήγαν τα λεφτά

  Ο Κ. Ντινόπουλος ισχυρίζεται πώς ο Δημήτρης Δρούτσας βεβαιώνει ότι από τα ταμεία του Υπουργείου του βγήκε το ποσό των 532.500 ευρώ. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει μια διαφορά 448.500 ευρώ τα οποία έφυγαν προφανώς από τα ταμεία του ΥΠΕΞ αλλά δεν πήγαν στη Δράμα.

  Περισσότερες απαντήσεις ίσως δώσει τελικά η εισαγγελέας κ. Κυβέλου που ανέλαβε την έρευνα για τις ΜΚΟ.

  http://www.capital.gr/News.asp?id=1140285

 5. Το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων κόστισε στο ελληνικό δημόσιο η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Έργο Πολιτών”, η οποία, υποτίθεται, ότι είχε αποστολή να καταγράφει τις εθελοντικές οργανώσεις, παρόλα αυτά όμως δεν επέδειξε κανένα σχετικό έργο.
   
  Το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ ελήφθη από το 2005 έως και το 2010.  Όπως αποκαλύφθηκε και από το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τα 5 από τα 7,5 εκατομμύρια διατέθηκαν για μισθοδοσίες (!), ενώ, σε μηνιαία βάση, η διοίκηση της ΜΚΟ κατέβαλε 16.500 ευρώ για ενοίκιο.

  Πρόεδρος του “Έργου” ήταν ο δημοσιογράφος και καθηγητής Πανεπιστημίου Στέλιος Σύμογλου, ενώ, όταν μπήκε το λουκέτο, τα ταμεία της ΜΚΟ ήταν βουτηγμένα στα χρέη!

  Sunday, 23 February 2014

  http://www.newgreektv.com/index.php/2013-09-18-19-03-39/item/3790-neo-skandalo-me-mi-kyvernitiki-organosi

 6. Με φωτογραφική διάταξη του υπουργείου οικονομικών διέγραψαν τα φορολογικά πρόστιμα των ΜΚΟ

  “Φορολογική αμνηστία σε «αμαρτωλές» ΜΚΟ έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνση Παπανδρέου, καθώς με μια φωτογραφική διάταξη έδινε τη δυνατότητα διαγραφής βεβαιωμένων προστίμων, με μια απλή δήλωση εκ μέρους της οργάνωσης.”

  Η φωτογραφική αυτή διάταξη υιοθετήθηκε λίγο καιρό αφότου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής παρέδιδε το πόρισμα, που καταγράφει την αμαρτωλή δράση των ΜΚΟ και ενώ την ίδια περίοδο στη χώρα λαμβάνονταν σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

  Η διάταξη έχει ως εξής (ψηφίστηκε στις 31 Μαρτίου 2011):

  «Πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/ 1992), φόροι, τέλη, εισφορές, πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που έχουν καταλογιστεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε βάρος σωματείων που επιδιώκουν αποκλειστικά πολιτιστικούς σκοπούς λόγω αμφισβήτησης του μη κερδοσκοπικού τους χαρακτήρα, διαγράφονται με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. στην οποία είναι βεβαιωμένα και τυχόν εκκρεμείς δίκες καταργούνται, εφόσον:

  α) υποβληθεί αίτηση προς την αρμόδια για τη διαγραφή Δ.Ο.Υ. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου αυτού,

  β) οι πολιτιστικοί σκοποί αποδεικνύονται από το εγκεκριμένο καταστατικό του σωματείου και

  γ) το σωματείο έχει ορισθεί ως νομικό πρόσωπο που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α΄), της περίπτωσης δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού σε εκτέλεση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α’)».

  http://www.iefimerida.gr/news/144628/ο-παπακωνσταντίνου-με-φωτογραφική-διάταξη-διέγραψε-τα-φορολογικά-πρόστιμα-των-μκο

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s