Νέο «πακέτο» 168 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ. Άναψε το “πράσινο φως” και για την πώληση της ΔΕΗ.

Νέο «πακέτο» 168 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ

Μερικά από τα πιο σημαντικά ακίνητα, μεταξύ των οποίων οι εγκαταλελειμμένες πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τα πολυσυζητημένα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας οδεύουν τελικά και αυτά προς αξιοποίηση από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων την περασμένη εβδομάδα μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά και το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, τα οποία παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητα, εδώ και μία δεκαετία, το Ξενία Πλαταμώνα, 137 διαμερίσματα από τα προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας, πολλά κτίρια / οικόπεδα στην Πλάκα αλλά και νέα ακίνητα στο εξωτερικό, την Ουάσιγκτον, την Πρετόρια και το Ερεβάν της Αρμενίας. Τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο των 168 ακινήτων που μεταβιβάζονται προς αξιοποίηση στο Ταμείο, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές της.

.
Για τα 137 διαμερίσματα του Αστικού Προσφυγικού Συνοικισμού της λεωφόρου Αλεξάνδρας είχαν γίνει ουκ ολίγες προσπάθειες στο παρελθόν αξιοποίησής τους, ειδικά την περίοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας. Το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1933 και 1935, με σχέδια των αρχιτεκτόνων Κίμωνος Λάσκαρι και Δημητρίου Κυριακού και στέγασαν ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής. Πρόκειται για οκτώ πολυκατοικίες με 228 διαμερίσματα, τα οποία άρχισαν να απαλλοτριώνονται σταδιακά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ωστόσο όλες οι προσπάθειες αξιοποίησης – ακόμη και της κατεδάφισής τους – συνάντησαν σθεναρές αντιδράσεις από αρχιτέκτονες, κατοίκους κ.τ.λ. με αποτέλεσμα το 2008 να κηρυχθούν διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού.

 

Κέρδος online   11/3/2014 8:45

 

Το ΦΕΚ 

 

 

Άναψε το “πράσινο φως” για την πώληση της ΔΕΗ. Σε ιδιώτες το 30% της επιχείρησης  …

Το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα ολοκληρωθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού η διαδικασία πώλησης της “Μικρής ΔΕΗ“, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το “ξεπούλημα” του στρατηγικού τομέα για την ανάπτυξη περνάει στην τελική του φάση, μετά και την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας και την πώληση του ΑΔΜΗΕ.  

Ο κύκλος εργασιών της πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Περισσότερους από 2 εκατομμύρια καταναλωτές, 11 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνολικής ισχύος 2.363 Μεγαβάτ, έξι ορυχεία λιγνίτη και περίπου 3.000 εργαζόμενοι συνθέτουν την “προίκα” της προς πώληση “μικρής ΔΕΗ”.

Το σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ δόθηκε τη Δευτέρα προς δημόσια διαβούλευση και προβλέπει το σπάσιμο της ΔΕΗ σε δύο εταιρείες με σκοπό την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την αποκρατικοποίηση σε πρώτη φάση του 30%. ( Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου “Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας “Έτσι, δημιουργείται μία εταιρεία, η “μικρή ΔΕΗ”, στην οποία θα μεταφερθούν μονάδες, στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, προσωπικό αλλά και πελάτες, που να αντιστοιχούν στο 30% της άλλης επιχείρησης, της ΔΕΗ, που απομένει από τη διάσπαση.

Με πιο απλά λόγια, από τη ΔΕΗ αποσχίζεται το 30% με περιουσιακά στοιχεία και αντίστοιχο προσωπικό. Αυτή η νέα εταιρεία θα αποκρατικοποιηθεί και θα δοθεί εξολοκλήρου σε ιδιώτη μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Στη “μικρή ΔΕΗ”, εισφέρονται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη:

ΑΗΣ (ατμοηλεκτρικός σταθμός) Αμύνταιου Ι και ΙΙ, ισχύος 600 Μεγαβάτ

ΑΗΣ Μελίτη Ι ισχύος 330 Μεγαβάτ και άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τη μονάδα Μελίτη ΙΙ ισχύος 340 Μεγαβάτ.

Μεταφέρονται επίσης και τα δικαιώματα της ΔΕΗ επί των ορυχείων για να λειτουργήσουν οι προαναφερόμενες μονάδες.

Ειδικότερα, στη νέα εταιρία θα μεταφερθούν οι μονάδες:

– Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύης.

– Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, ‘Αγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.

– Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Πρόκειται δηλαδή για μονάδες συνολικής ισχυος 2.318 μεγαβάτ συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης)2 και τα λιγνιτωρυχεία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών τής νέας εταιρίας, σε ενδιαφερόμενα για την απόκτησή τους πρόσωπα, τα οποία θα αναδειχθούν στο πλαίσιο ανοικτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Προβλέπεται ακόμη ότι:

– Η νέα εταιρία υποκαθίσταται αυτοδικαίως στις έννομες σχέσεις της ΔΕΗ με τους εργαζομένους που περιλαμβάνονται στον εισφερόμενο κλάδο. Η διαδικασία μεταφοράς τού προσωπικού θα καθοριστεί με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ.

– Η μεταβίβαση των συμβάσεων προμήθειας στη νέα εταιρία επέρχεται άνευ συγκατάθεσης των πελατών της ΔΕΗ, κατ’ απόκλιση των προβλεπομένων στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η ΔΕΗ οφείλει για έξι μήνες να απέχει από επιθετικές εμπορικές πρακτικές για επαναπροσέλκυση των συγκεκριμένων πελατών, ενώ σε περίπτωση λύσης των συμβάσεων αυτών προβλέπεται ότι μπορεί να αρνηθεί τη σύναψης νέας σύμβασης με τους συγκεκριμένους πελάτες.

Οι συμβάσεις που θα μεταφερθούν θα προσδιοριστούν με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ.

-Το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που είχε η ΔΕΗ σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που εισφέρονται στη νέα εταιρεία περιέρχεται αυτόματα στη νέα εταιρεία.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ: «Με τη δημιουργία νέας ανταγωνιστικής επιχειρήσεως στον τομέα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενθαρρύνονται οι επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και συνακόλουθα η δημιουργία θέσεων εργασίας στον οικείο κλάδο. Επίσης, αυξάνεται η εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή ισχυρών διεθνών παικτών στην ελληνική αγορά, την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και τελικά τη μείωση των τιμών ενέργειας στον τελικό καταναλωτή».
Πηγές :

www.kerdos.grwww.alfavita.grtentwma88

 

ΣΧΕΤΙΚΑ:

– Β. Παπανδρέου: Ξεπούλημα του ΟΤΕ από την κυβέρνηση με πραξικόπημα  11 Δεκεμβρίου 2006

«Η κυβέρνηση προχωράει στο ξεπούλημα του ΟΤΕ ΟΤΕ-0,31% και μάλιστα με πραξικόπημα ενάντια στα συμφέροντα της χώρας και των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ και ως αντιπολίτευση, και ως κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη που οδηγεί έναν πολύ σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας σε αφελληνισμό».

Αυτό τόνισε η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

– ΣΟΚ: Διευθυντής της ΔΕΗ καταγγέλλει το ελληνικό δημόσιο στην Κομισιόν  …

– Οι γκρίζες ζώνες στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία της Μικρής ΔΕΗ [11/03/2014]

– Καταλάβατε γιατί θελουν να βάλουν στο χέρι τη ΔΕΗ ;

– Πόσο κοστίζει ο λιγνίτης – Pontokomi.com – Blogger

– Εθνική προδοσία και οικονομική εκτέλεση η πώληση του ηλεκτρικού δικτύου (Επίκαιρα, 2-27/11/2013)

– Tι είναι, κυρία, το ΤΑΙΠΕΔ;

– Φάκελος Ιδιωτικοποιήσεις

Advertisements

5 comments on “Νέο «πακέτο» 168 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ. Άναψε το “πράσινο φως” και για την πώληση της ΔΕΗ.

 1. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ασύμφορη! Μπούσιος Αιμίλιος

  Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013
  H είδηση για την απόφαση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW να μεταφέρει το ενεργοβόρο εργοστάσιο παραγωγής ελαφριών ανθρακονημάτων από τη Γερμανία στις ΗΠΑ, χαρακτηρίστηκε από τους Financial Times «σοκαριστική για τη Γερμανία αλλά και την Ευρώπη, όπως την ονειρεύεται η Μέρκελ» και αυτό διότι αιτία της μεταφοράς ήταν η διαφορά στο κόστος της ενέργειας.

  Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν ότι, «οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ήταν πέρυσι 4 φορές χαμηλότερες των ευρωπαϊκών και η ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν 50% φθηνότερη» και ότι, «το 58% των βιομηχάνων, που συμμετείχαν σε έρευνα της εταιρείας συμβούλων Accenture, προέβλεψαν μείωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έναντι των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας, εξαιτίας διαφορών στο ενεργειακό κόστος». Η πιθανότητα το υψηλό κόστος της ενέργειας να προκαλέσει τάσεις αποβιομηχάνισης στην Ευρώπη, υποχρέωσε τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. στη Σύνοδο κορυφής του Μαΐου, να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε θέματα κόστους ενέργειας και ενεργειακής εξάρτησης. Η κύρια διαπίστωση της Συνόδου (δια στόματος Merkel) ήταν: «η ασφαλής προμήθεια ενέργειας και οικονομικά προσιτής, είναι καίριας σημασίας για την Ευρώπη!».
  Αλλά και οι έλληνες βιομήχανοι δηλώνουν τελευταία διπλά ανήσυχοι για την ανταγωνιστικότητά τους. Μετά από μια μακρά περίοδο ευφορίας και γοητείας που ασκούσε η προοπτική ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η βαθμιαία εξασθένηση των συναισθηματικής τάξεως κραυγών του τύπου, «όχι άλλο κάρβουνο» και το θάμπωμα του οράματος για μια Ελλάδα «πρωτοπόρο στην πράσινη ανάπτυξη”, είναι μάλλον απόρροια του σχετικού προβληματισμού που αναπτύσσεται τελευταία στην Ευρώπη.

  Μ’ έναν τρόπο εντελώς φυσιολογικό, σαν να μην προηγήθηκε η δαιμονοποίηση των συμβατικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γίνεται και πάλι λόγος για αξιοποίηση λιγνιτικών κοιτασμάτων και για ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Σαν να μην καταγγέλθηκε ποτέ η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, που απέτρεψε επενδύσεις για την αποδοτικότερη αξιοποίησή του και τελικά -όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος-έβλαψε ακριβώς αυτό που επεδίωκε να προστατέψει: το περιβάλλον.

  Οι αγνές προθέσεις όσων πραγματικά ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι απόλυτα σεβαστές. Δεν πρέπει όμως να αγνοείται, πως η ευαισθησία τους αξιοποιήθηκε -και συνεχίζει να αξιοποιείται- από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Αλλά σε κάθε περίπτωση η ζημιά έγινε. Η έλλειψη ρεαλιστικών προσεγγίσεων συνετέλεσε στις σημερινές ανισορροπίες της αγοράς, στις αβεβαιότητες για το μέλλον και σε ένα -ορατό πλέον- ενεργειακό αδιέξοδο, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα το ζημιογόνο ατόπημα της αλόγιστης ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών.

  Ασφαλώς, όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν αν η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας δεν κυριαρχούνταν από τη λογική του «όσα έρθουν και όσα πάνε», που διευκολύνει την εξυπηρέτηση των εκάστοτε πελατειακών συμφερόντων.

  Tο έλλειμμα μιας συγκροτημένης και αξιόπιστης ενεργειακής πολιτικής επόμενο ήταν να προκαλέσει την παρέμβαση των πιστωτών της Ελλάδας, προκειμένου να καθορίσουν αυτοί τις βασικές της επιλογές. Έτσι, σε μια πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σκιαγραφούνται οι βασικοί άξονές της, οι οποίοι συνάδουν με την επικρατούσα στην Ε.Ε. νεοφιλελεύθερη οικονομική αντίληψη και κατατείνουν στην ασφαλέστερη δυνατή εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας.

  Σχετικά με τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο χώρο της ελληνικής επικράτειας ορθά αναφέρεται στην έκθεση, πως «οι αβεβαιότητες για το μέγεθός και τις δυνατότητες εκμετάλλευσής τους είναι ακόμη πολύ μεγάλες».
  Καθοριστικές παρεμβάσεις όμως γίνονται στους τομείς παραγωγής και εμπορίας της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Η ιδιωτικοποίηση των αντίστοιχων δημόσιων επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ), η διαφοροποίηση των εισαγωγών φυσικού αερίου, οι τιμολογιακές πολιτικές και η επιλογή του ενεργειακού μίγματος εξετάζονται με βασικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων, ανεξάρτητα αν συγκρούονται αυτά με τα ειδικότερα συμφέροντα και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας.

  Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί -μέσω των μνημονίων- να πουλήσει σε ιδιώτες, σε μια πρώτη φάση τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σε μια δεύτερη, την αποκαλούμενη «Μικρή ΔΕΗ», στις οποίας το χαρτοφυλάκιο θα υπαχθεί προηγουμένως το 30% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, αποτελούμενο από τις πλέον αξιόπιστες και οικονομικά ενδιαφέρουσες λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.

  Η ελκτική δύναμη της ρητορικής που κυριαρχεί τις τελευταίες δεκαετίες και εκθειάζει τα πλεονεκτήματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ελεεινολογεί το «κακό» Δημόσιο και διακηρύσσει συλλήβδην την αναγκαιότητα των ιδιωτικοποιήσεων, κάνει πολύ δύσκολη τη διατύπωση αντιρρήσεων. Όμως για το εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο εγχείρημα της πώλησης της ΔΕΗ, επιβάλλεται να διατυπωθούν αντιρρήσεις. Εξάλλου βασίζονται στην κοινή λογική.

  Η ιδιωτικοποίησή της ΔΕΗ -για λόγους που δεν είναι του παρόντος- δεν θα είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Στην περίπτωση όμως που πραγματοποιηθεί, θα αποδειχθεί εντελώς ασύμφορη για την ελληνική οικονομία για τους εξής βασικούς λόγους:

  Καταρχήν παραδείγματα -σε παγκόσμιο επίπεδο- μείωσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας μετά την ιδιωτικοποίηση υποδομών, δεν είναι ευδιάκριτα. Η δυσκολία αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας και η χαμηλή ελαστικότητα στη ζήτηση (που οφείλεται στη φύση της) διευκόλυναν τη δημιουργία μονοπωλίων και διέψευσαν τις προσδοκίες για ανάπτυξη ανταγωνιστικών συνθηκών, που θα οδηγούσαν στη μείωση των τιμών. Επίσης επιβάλλεται να κατανοηθεί ότι, οι ρυθμίσεις που ισχύουν στις απελευθερωμένες μεγάλες αγορές της Ευρώπης δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν ως έχουν, στη μικρή και απομονωμένη από τα μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς συνέπειες.

  Τις δύο προαναφερθείσες φάσεις ιδιωτικοποίησης θα ακολουθήσει αναπότρεπτα μια τρίτη, κατά την οποία η ΔΕΗ αποψιλωμένη από τις παραγωγικότερες μονάδες της, θα απολέσει την ανταγωνιστικότητά της, θα περιοριστεί (ως τελευταίο καταφύγιο) στην τροφοδοσία μικρών και αφερέγγυων καταναλωτών, θα απαξιωθεί ταχύτατα και τελικά θα ξεπουληθεί ολόκληρη, «επιβεβαιώνοντας» -ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία- του θιασώτες των ελεύθερων αγορών.

  Η φθηνή ενέργεια –η προσιτή, κατά Μέρκελ- είναι βασικός συντελεστής της ανάπτυξης και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας κάθε Οικονομίας. Καθοριστικό όμως είναι το πραγματικό κόστος παραγωγής και όχι οι τιμές μιας εικονικής πραγματικότητας, σαν αυτήν που διαμορφώνεται από τις δυσνόητες ρυθμίσεις και μεθοδεύσεις στο «ταμπλό» του ελληνικού ΛΑΓΗΕ. Το πραγματικό κόστος όμως δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μονάδων παραγωγής (πόσο μάλλον των δικτύων μεταφοράς ενέργειας) επειδή, αφενός μεν η συμμετοχή του κόστους εργασίας στην τελική τιμή του προϊόντος είναι χαμηλή, αφετέρου δε η ίδια η λειτουργία των τεχνολογικά εξελιγμένων και αυτοματοποιημένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων επιβάλλει συνήθως και την αναγκαία οργανωτική στάθμη για τη διαχείρισή τους. Εξάλλου, η ΔΕΗ διαθέτει ικανοποιητική τεχνογνωσία και μακρόχρονη εμπειρία και οργανωτικά μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη ελληνική ιδιωτική βιομηχανία.

  Οι σημερινές υποδομές παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και όσες θα απαιτηθούν στο μέλλον (γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσεως, λιγνιτωρυχεία, σταθμοί παραγωγής, υδροηλεκτρικά έργα) προκειμένου να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν έχουν συνήθως ως επακόλουθο σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στον κοινωνικό τους περίγυρο. Η ΔΕΗ της οποίας το ακρωνύμιο κατέληξε -για πολλούς Έλληνες- συνώνυμο της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την μεταπολιτική ανάπτυξη της Ελλάδας οι δε τοπικές κοινωνίες των περιοχών στις οποίες αναπτύσσει τις δραστηριότητές της έχουν διαμορφώσει μια συναισθηματική σχέση μαζί της και, παρά τις περιστασιακές τριβές, τη θεωρούν δική τους επιχείρηση. Η σχέση αυτή, εκτός από την ανυπολόγιστη εμπορική αξία που προσδίδει στη ΔΕΗ, διευκολύνει σημαντικά τις διαπραγματεύσεις της με τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι παρεμβάσεις της (περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, απαλλοτριώσεις κ.α.), κάτι που δύσκολα θα συνέβαινε με οποιασδήποτε άλλη επιχείρηση.

  Οι βασικές υποδομές παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου (η καινούρια λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας προϋπολογίστηκε στα 1,4 δις ευρώ) και απαιτούν προβλέψιμους και μακροχρόνια σταθερούς επιχειρηματικούς ορίζοντες, προκειμένου να επιτυγχάνεται ανεκτό κόστος παραγωγής μέσω ενός «ήπιου» υπολογισμού των αποσβέσεων (για τη ΔΕΗ, αλλά και για τους ενεργειακούς κολοσσούς της Ευρώπης, ο εύλογος χρόνος υπολογισμού των αποσβέσεων για λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες θεωρούνται τα 25 με 30 χρόνια). Επομένως, η πώληση της ΔΕΗ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις-κυνηγούς επενδυτικών ευκαιριών, ή σε κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια (heads funds), θα συνοδευτεί αναπότρεπτα από μια αλματώδη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Από την άλλη μεριά, οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης, που θα μπορούσαν να υπολογίζουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα όπως και ΔΕΗ, πριν αποφασίσουν να αναμιχθούν σοβαρά και αξιόπιστα στην ελληνική αγορά, θα υπολογίσουν προηγουμένως τις βεβαιότητες που συνοδεύουν έναν μακροχρόνιο επιχειρηματικό ορίζοντα, τις οποίες όμως σήμερα η Ελλάδα δεν παρέχει και στο τέλος μάλλον δεν θα το πράξουν. Εκτός φυσικά αν τους προσφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ έναντι ευτελούς τιμήματος.

  Τέλος, με τα δεδομένα της διεθνούς εμπειρίας και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς ενέργειας, η διάδοχη κατάσταση μιας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα οδηγήσει νομοτελειακά στη διαμόρφωση μονοπωλιακών συνθηκών. Δύο, το πολύ τρία ιδιωτικά μονοπώλια (μάλλον ξένα) θα ελέγχουν έναν τομέα στρατηγικής σημασίας και κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

  Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας έχει χαρακτηριστικά ενός «πίνακα ελέγχου» για την ελληνική οικονομία. Αν παραδοθεί ο χειρισμός του σε μη ελεγχόμενα ιδιωτικά μονοπώλια, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί η χώρα σ’ ένα οικονομικό προτεκτοράτο.

  Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν συνιστά μια θετική για την Ελλάδα «μεταρρύθμιση» και η πραγματοποίησή της δεν είναι αναπόφευκτη, εφόσον αναδειχτούν οι αρνητικές της επιπτώσεις στην περαιτέρω πορεία της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, όσοι μπορούν να εκφέρουν άποψη πρέπει να τη διατυπώσουν προκειμένου να αναπτυχθεί ένας σοβαρός και χρήσιμος διάλογος, πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και όχι εκ των υστέρων.

  Μπούσιος Αιμίλιος
  Πρώην Β. Γεν/κός Δ/ντής ΔΕΗ
  Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ

  http://enalaktikovima.blogspot.gr/2013/11/blog-post_3782.html

 2. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ Δ.Ε.Η.

  Αυγερινός Χατζηχρυσός

  Ποιος απο εσάς δεν θα ήθελε να κατέχει μια εταιρεία με €6δις τζίρο, με 7,5εκ αποκλειστικούς πελάτες, καθαρά κέρδη το 2009 περίπου €1δις και περιούσια €15-20 δις.

  Σκεφτείτε τώρα κι έναν τρόπο να αποκτήσετε μια τέτοιας εταιρεία, χωρίς αντίτιμο !
  Αν σας φαίνεται απίθανο, απλά ελάτε στην Ελλάδα και δείτε αυτά που συμβαίνουν στην ΔΕΗ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η φιλολογία για το ξεπούλημα των Δημοσίων εταιρειών κι οργανισμών στα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης (ΜΜΕ) κι Αποχαύνωσης είναι ότι το δημόσιο πουλάει εταιρίες που ήταν ζημιογόνες. Αλλά ποιος είναι τόσο κορόιδο στον κόσμο που θα αγόραζε κάτι για να ζημιωθεί ; Αλλά και γιατί κάποιος να πληρώσει το ακριβές αντίτιμο για κάτι κερδοφόρο, όταν μπορεί με τους κατάλληλους τρόπους να το αποκτήσει με μηδαμινό αντίτιμο, αφού πρώτα το απαξιώσει.

  Αυτό ακριβώς γίνεται στην ΔΕΗ μεθοδευμένα τα τελευταία χρόνια. Η ΔΕΗ ήταν η πιο κερδοφόρα Ελληνική Εταιρία, πουλώντας μάλιστα το φθηνότερο ρεύμα της Ευρώπης κι αυτό γιατί το υπέδαφος της Ελλάδας έχει το δικό της “μαυρο χρυσό” που λέγεται λιγνιτης. Ειναι από της λιγότερες ρυπογόνους ύλες σε σχέση πχ με την πυρηνική, από τις πιο φθηνες γιατί ο δήθεν”δωρέαν Ηλιος” στα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) κοστίζει 300/ΜWhr, 100/MWhr το αέριο, ενώ μόλις 30/MWhr ο λιγνίτης, ενώ είναι και σταθερής απόδοσης αντίθετα από την “Πράσινη Ενέργεια” που λειτουργεί μόνο όταν έχει Αέρα ή Ηλιο !

  Φόρτωσαν λοιπόν στην ΔΕΗ (και κατα συνέπεια στους καταναλωτές) την Πανάκριβη και συνάμα μη παραγωγική Πράσινη Ενέργεια δημιουργώντας τεχνητά ένα χρέος 2δις μέσα σε 40 μήνες, αφού την υποχρεώσαν να αγοράζει πιο ακριβά από όσο πουλάει, ανήκουστο !

  Επειτα, την υποχρέωσαν να αγοράζει ρεύμα από ιδιώτες, που χρησιμοποιούν επίσης πανάκριβο φυσικό αέριο και μάλιστα στις ακριβότερες τιμές της Ευρώπης !
  Αλλά δεν έμειναν σε αυτό. Εχθές (10 Μαρτίου 2014) έβαλαν σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο για τη «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» μόνο για 4ημέρες ! Τόσο αξίζει γι αυτούς η μεγαλύτερη Εταιρία της Ελλάδος ! Να μην προλάβει το πόπολο να καταλάβει τι γίνεται, ότι δηλαδή κομματιάζουν την εταιρία, ώστε να πουλήσουν μέρη της για χάντρες και καθρεπτάκια !

  Ενώ για να απαξιωθεί και στην συνείδηση του κόσμου, εκτός από την υπερπροβολή των απεχθών συνδικαλιστών και Φωτόπουλων, την έχουν αφήσει στην τύχη της με αποτέλεσμα black out όπως αυτό της Σαντορίνης το καλοκαίρι αλλά και την πρόσφατη μεγάλη κατολίσθηση στις 15.1.2014 το πρωί στα νοτιοδυτικά όρια (πρανή) του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα) η οποία «ταΐζει» με πρώτη ύλη (λιγνίτη) τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρενέργειας στην Πτολεμαΐδα.
  Το ορυχείο της Μαυροπηγής είναι η κυριότερη πηγή πρώτης ύλης για το εργοστάσιο της Πτολεμαΐδας ενώ η ΔΕΗ δεν έχει δώσει ξεκάθερες απαντήσεις για της ενέργειες που έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει ώστε να επαναλειτουργήσει το ορυχείο ή ποιες εναλλακτικές υπάρχουν για την ομαλή ρευματοδότηση της βορείου Ελλάδας.

  Οπως μας είπε κι ο Νικος Δ.Στεφανης διπλ.μηχανικος συνταξιουχος ΔΕΗ:

  -Γιατί δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του το Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης των Ορυχείων (Mine Master Plan)1995;
  -Ποιο είναι σήμερα το αντίστοιχο Επικαιροποιημένο Σχέδιο; -Πώς το σχέδιο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη Ενεργειακή Πολιτική της χώρας και ποια είναι η πολιτική αυτή;
  -Ποια είναι τελικά η μορφή που θα πάρει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, μετά το πέρας της εξορυκτικής δραστηριότητας και ποια θα είναι η μορφή αυτού στα ενδιάμεσα στάδια;
  -Πότε θα συνταχθεί και θα δοθεί σε Δημόσια Διαβούλευση ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης της Δ. Μακεδονίας στο οποίο να εντάσσονται οι πληττόμενες περιοχές με τα προβλήματά τους και τις προοπτικές τους;
  -Να κατατεθεί το πόρισμα των Επιθεωρητών Μεταλλίων @περιβάλλοντος Β. Ελλάδος για την κατολίσθηση -Τέλος τι λέει η ΔΕΗ για την κατολίσθηση. Ποίο ορυχείο θα επωμισθεί τις απώλειες παραγωγής από το ορυχείο Μαυροπηγής;…. Υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις;…

  Ελπίζουμε η ΔΕΗ να έχει κάνει τις αναγκαίες ενέργειες ώστε στο εγγύς μέλλον να μην βρεθούμε προ απροόπτου και στην “ανάγκη” να ζητήσουμε την συνδρομή ακριβότερων κι ιδιωτικών λύσεων που επιφθαλμιούν να μπουν από την πίσω πόρτα στην αγορά ενέργειας

  http://tokoutsavaki.blogspot.gr/2014/03/blog-post_2110.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/bAVdB+(ΤΟ+ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙ)

 3. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΕΚΑ:ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ & ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

  ΕΠΙΣΤΟΛΗ

  Προς: Υπουργό ΠΕΚΑ Αριθ. Πρωτ.: 4908

  κ. Ιωάννη Μανιάτη Ημερ: 7.3.2014

  Θέμα: Σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ

  Κύριε Υπουργέ

  Σε συνέχεια του σχεδίου αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ -και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, μετά την πώληση του ΑΔΜΗΕ- οι πληροφορίες που τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, θέλουν (το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα) να θέτετε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού (ως προς στοιχεία ενεργητικού, ανθρώπινου δυναμικού, πελατειακή βάση).

  Προωθείτε ένα σχέδιο που προσπαθεί να «υπηρετήσει» την περαιτέρω απελευθέρωση αγοράς Η/Ε όταν, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στην Ελλάδα του 2014 η συμμετοχή της ΔΕΗ στην συνολική ζήτηση Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι της τάξης του 65% και βαίνει μειούμενη. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι το υπόλοιπο 35% (της ζήτησης) καλύπτεται από ιδιώτες ανεξάρτητους παραγωγούς. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση της χώρας μας, έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η κατάθεση του συνολικού σχεδίου για την αναδιοργάνωση και αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού, υπηρετεί μόνο Μνημονιακές επιταγές που στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα.

  Επιπρόσθετα, οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, τα προβλήματα που ήδη ταλανίζουν την ενεργειακή αγορά αλλά και αυτά που θα δημιουργηθούν, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και μία σειρά άλλων, πλείστων (σημαντικότατων) παραμέτρων δημιουργούν εύλογα/κρίσιμα ερωτήματα που σχετίζονται με το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ:

  ü Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι μονάδες που φέρονται να απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο της νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού «Μικρή ΔΕΗ» και γιατί άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ 24.7.2013) αυξάνοντας τα προς πώληση MW υδροηλεκτρικής ισχύος σε 833MW από 500MW εντάσσοντας μάλιστα στον σχεδιασμό το μεγαλύτερο αντλητικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Νέστου) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να λειτουργεί περισσότερες ώρες.

  ü Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο κόστος άρδευσης των εκτάσεων αγροτικής γης;

  ü Επιπλέον, ποιος φορέας θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των υδάτων σε περιόδους πλημμυρίδας και ποιος θα εκμεταλλεύεται τις παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές;

  ü Γιατί δεν συμπεριλαμβάνετε στο Σχέδιο αντίστοιχο ποσοστό του νησιωτικού συμπλέγματος, από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ);

  ü Ποια θα είναι τα κριτήρια για την επιλογή του αντίστοιχου ποσοστού της πελατειακής βάσης (Εμπορία);

  ü Από ποιους οφειλέτες θα διεκδικήσει η νέα εταιρεία το 30% του 1,3 δις των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ εκ των οποίων μάλιστα τα 200 εκατομμύρια είναι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου;

  ü Υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων δανειστών (τράπεζες) ότι η νέα εταιρεία θα αναλάβει το ποσοστό του 30% (ήτοι το 1,45 δις επί του συνολικού χρέους της ΔΕΗ που ανέρχεται σε 4,8 δις ευρώ).

  ü Θα αποτελεί υποχρέωση της νέας εταιρείας –και αν ναι, με ποιόν τρόπο θα το κάνει- το να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε Βιομηχανίες Υψηλής Τάσης μετά την έκπτωση των τιμολογίων που επέβαλε η Κυβέρνηση στη ΔΕΗ;

  ü Το βάρος της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, σε τιμή κάτω του κόστους, προς την εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδας θα συνεχίσει να το επωμίζεται μόνο η ΔΕΗ Α.Ε;

  ü Θα αναλάβει η νέα εταιρεία μέρος των ειδικών τιμολογίων όπως νησιών, αγροτών, πολυτέκνων, κοινωνικό τιμολόγιο; Θα επιβάλετε και στη νέα εταιρεία αντίστοιχες μειώσεις για την αιθαλομίχλη;

  ü Θα συνεχίσει η ΔΕΗ Α.Ε να είναι προμηθευτής καθολικής υπηρεσίας και προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου;

  ü Με ποιο ηθικό αλλά και νομικό δικαίωμα η ΔΕΗ ¨ξεπουλά¨ τους εργαζομένους της;

  Κύριε Υπουργέ

  Η ΔΕΗ αποτελεί την μεγαλύτερη Βιομηχανική επιχείρηση της χώρας. Η περιουσία της αποτελεί Εθνικό πλούτο και περιουσία όλων των Ελλήνων.

  Επιπρόσθετα γνωρίζετε ότι μέρος της περιουσίας που θέλετε να εκποιήσετε είναι και αναγνωρισμένη περιουσία των εργαζόμενων και συνταξιούχων της ΔΕΗ με το Νόμο 2773/99 (άρθρο 34), που έχει τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας κύρωσης στη Βουλή μεταξύ Κυβέρνησης, εργαζόμενων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, από την καθολική ψηφοφορία 287 Βουλευτών.

  Κύριε Υπουργέ

  Σας καλούμε να αποσύρετε και να μην καταθέσετε προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το εν λόγω Σχέδιο, καθώς ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ μαζί με τους φορείς και το σύνολο των εμπλεκόμενων -με το απαράδεκτο Σχέδιο- τοπικών κοινωνιών, θα προχωρήσουμε τόσο σε Νομικές όσο και σε κάθε άλλης μορφής δράσεις/απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην ψηφιστεί, από μία κυβέρνηση που δεν έχει τη νομιμοποίηση.

  Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

  ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨

  Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΈΑΣ

  Γιώργος Αδαμίδης Αθανάσιος Μάστορας

  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  Υπουργό Οικονομικών κ.Ιωάννη Στουρνάρα
  Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ.Ασημάκη Παπαγεωργίου
  Πρόεδρο & Διευθύνων Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε κ.Αρθούρο Ζερβό
  Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ.Γιώργο Δακή
  Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ.Άρη Γιαννακίδη
  Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Πέτρο Τατούλη
  Βουλευτές Κοζάνης: κ.Παπαδόπουλο Μιχάλη, κα.Ουζουνίδου Ευγενία, κ. Κουκουλόπουλο Πάρη, κα.Μακρή Ραχήλ, κ.Κασαπίδη Γεώργιο
  Βουλευτές Φλώρινας: κ.Κωνσταντινίδη Στάθη, κ.Γερμανίδη Αθανάσιο
  Βουλευτές Άρτας: κ.Γεώργιο Στύλιο, κα.Όλγα Γεροβασίλη, κ.Χρήστο Γκόκα
  Βουλευτές Δράμας: κ.Κυριαζίδη Δημήτριο, κ.Καραγιαννίδη Χρήστο, κ.Αηδόνη Χρήστο
  Βουλευτές Ροδόπης: κ.Στυλιανίδη Ευριπίδη, κ.Καρά Μεμέτ Αϊχάν, κ. Χατζή Ραήφ Αχμέτ
  Βουλευτές Αρκαδίας: κ.Λυκουρέντζο Ανδρέα, κ.Ζαχαριά Κωνσταντίνο, κ. Κωνσταντινόπουλο Οδυσσέα
  Βουλευτές Ευβοίας: κ.Κεδίκογλου Σίμο, κ.Μαρκόπουλο Κωνσταντίνο, κ.Αποστόλου Ευάγγελο, κ.Κεδίκογλου Συμεών, κ.Μίχο Νικόλαο,κ.Αναγνωστάκη Δημήτριο

  http://www.spartakos-dei.gr/index.php/anakoinoseis-dt/1336-spartakos-pros-ypeka-na-aposyrthei-to-sxedio-anadiarthrosis-apokratikopoiisis-tis-dei

  • Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου για τη “μικρή” και “παλιά” ΔΕΗ (του Μάριου Λεονάρδου*]

   Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, τα προβλήματα που ήδη ταλανίζουν την ενεργειακή αγορά αλλά και αυτά που θα δημιουργηθούν, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και μία σειρά άλλων, πλείστων (σημαντικότατων) παραμέτρων δημιουργούν εύλογα/κρίσιμα ερωτήματα που σχετίζονται με το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ:

   •Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι μονάδες που φέρονται να απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο της νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού «Μικρή ΔΕΗ»;
   •Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο κόστος άρδευσης των εκτάσεων αγροτικής γης; Ποιος φορέας θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των υδάτων σε περιόδους πλημμυρίδας και ποιος θα εκμεταλλεύεται τις παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές;
   •Γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στο Σχέδιο αντίστοιχο ποσοστό του νησιωτικού συμπλέγματος, από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ);
   •Ποια θα είναι τα κριτήρια για την επιλογή του αντίστοιχου ποσοστού της πελατειακής βάσης (Εμπορία);
   •Από ποιους οφειλέτες θα διεκδικήσει η νέα εταιρεία το 30% του 1,3 δις των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ εκ των οποίων μάλιστα τα 200 εκατομμύρια είναι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου;
   • Υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων δανειστών (τράπεζες) ότι η νέα εταιρεία θα αναλάβει το ποσοστό του 30% (ήτοι το 1,45 δις επί του συνολικού χρέους της ΔΕΗ που ανέρχεται σε 4,8 δις ευρώ);
   •αποτελεί υποχρέωση της νέας εταιρείας –και αν ναι, με ποιόν τρόπο θα το κάνει- το να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε Βιομηχανίες Υψηλής Τάσης μετά την έκπτωση των τιμολογίων που επέβαλε η Κυβέρνηση στη ΔΕH; Το βάρος της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, προς την εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδας θα συνεχίσει να το επωμίζεται μόνο η ΔΕΗ Α.Ε;
   •Θα αναλάβει η νέα εταιρεία μέρος των ειδικών τιμολογίων όπως νησιών, αγροτών, πολυτέκνων, κοινωνικό τιμολόγιο; Θα επιβληθούν και στη νέα εταιρεία αντίστοιχες μειώσεις για την αιθαλομίχλη;
   •Θα συνεχίσει η ΔΕΗ Α.Ε να είναι προμηθευτής καθολικής υπηρεσίας και προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου;

   Για το λιγνίτη

   Ο λιγνίτης φθίνει (και μαζί του η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια) καθώς τα προς εκμετάλλευση αποθέματα αναλίσκονται.Το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει και να προωθήσει πραγματικές επενδύσεις σε παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας όπως:

   •Νέα λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή με παραχώρηση των υπολοίπων κοιτασμάτων της χώρας.
   •Νέα φράγματα και ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου
   •Αδειοδότηση και κατασκευή μίας τουλάχιστον λιθανθρακικής Μονάδας.
   Γενικά στην περιβαλλοντική συμμόρφωση υπάρχουν δύο δρόμοι:
   •Προσθήκη δαπανηρών εγκαταστάσεων προστασίας σε παλαιούς ΑΗΣ ή
   •Ρύθμιση της ποιότητας τροφοδοσίας μέσω μιγμάτων λιγνίτη για μειωμένες εκπομπές μαζί με περιορισμένης έκτασης βελτιώσεις.Δεδομένου του υψηλού κόστους των απαιτουμένων επενδύσεων και της παλαιότητας των σταθμών, η λύση των μιγμάτων λιγνίτη είναι η πλέον ενδεδειγμένη, ιδίως από το 2016 και μετά. Παράδειγμα: Ο ΑΗΣ Αμυνταίου πρέπει να τροφοδοτείται με τουλάχιστο 20% ασβεστούχο λιγνίτη από το Ορυχείο Καρδιάς για να ελέγχονται οι εκπομπές SO2.Αντίθετα ο αργιλούχος λιγνίτης του Ορυχείου Αμυνταίου είναι ο πλέον κατάλληλος για κάποιες παλαιές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας.

   Εάν τα παραπάνω δεν φαίνονται αρκετά για να πεισθεί κάποιος ότι τα Λιγνιτωρυχεία πρέπει να διατηρηθούν ενιαία, με οποιαδήποτε νομική μορφή, ας προσθέσουμε δύο ακόμα σημεία στην ανάλυση:

   •Τα Λιγνιτωρυχεία είναι υπαίθριες εκμεταλλεύσεις που υφίστανται τις συνέπειες μη προβλέψιμων καταστάσεων όπως είναι οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες. Οι καταστάσεις αυτές οδηγούν σε μακροχρόνια αναστολή της παραγωγής λιγνίτη, η οποία αντισταθμίζεται από τα υπόλοιπα λιγνιτωρυχεία.
   •Τα Λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ αποτελούν την μεγαλύτερη Ελληνική Μεταλλευτική Επιχείρηση, η οποία παραμένει στη σκιά και υποβαθμίζεται προσκολλημένη σε μια εταιρεία διαφορετικού και πολλαπλάσιας αξίας αντικειμένου.
   •Επίσης τα Λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ είναι σε τροχιά συρρίκνωσης λόγω του πεπερασμένου των αποθεμάτων. Για να διατηρήσουν το επίπεδο τους και έχοντας τη σχετική τεχνογνωσία, τα Λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ πρέπει να στραφούν προς το εξωτερικό, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια όπου και ευκαιρίες υπάρχουν και αποδεκτοί είμαστε.
   *Οι διατυπωμένες απόψεις είναι του συγγραφέα και μόνο.

   See more at: http://www.kozan.gr/?p=150476#sthash.WRNiO9Jj.dpuf

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s