Η μαύρη βίβλος της Δικαιοσύνης

papanikolaou%ce%b9%cf%89%ce%b1%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7

Ο συντάκτης του «κόσμο του επενδυτή» Τάκης Κωνσταντινόπουλος (δεξιά) με τον Α’ αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννη Παπανικολάου

Αναξιοκρατία, αριβισμός, ιδιοτέλεια, ανεπάρκεια και αρνησιδικία είναι μερικά από τα «σημεία και τέρατα» που χαρακτηρίζαν την δικαιοσύνη το 2010. Από τότε τα πράγματα απλά χειροτέρεψανΔείτε πως περιγράφει την κατάσταση ο Α’ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννη Παπανικολάου. Στο τέλος του κειμένου θα βρείτε και πιο πρόσφατες καταγγελίες.

Κόσμος του Επενδυτή, 19 Ιουνίου 2010

Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Τάκης Κωνσταντινόπουλος (ΤΚ): Συχνά-πυκνά γίνεται μεγαλόστομα λόγος για τον ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Πόσο ανεξάρτητη είναι η ελληνική δικαιοσύνη;

Ιωάννης Παπανικολάου (ΙΠ): Το σύνταγμα, βέβαια, δεν καταλείπει καμία αμφιβολία: η δικαιοσύνη είναι μια ανεξάρτητη εξουσία, εξοπλισμένη με ισχυρές εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών, η οποία όχι μόνο δεν δικαιούται να «πολιτεύεται», αλλά οφείλει, αντίθετα, να συμπεριφέρεται ουδέτερα, με μόνο κριτήριο τον σεβασμό της νομιμότητας, ώστε να αποτελεί ένα πειστικό και ισχυρό αντίβαρο απέναντι στις παρεκτροπές των άλλων εξουσιών, ένα πραγματικό οχυρό. Μεταξύ, όμως, θεωρίας και πράξης η διαφορά είναι μεγάλη.

Πράγματι, η εικόνα της δικαιοσύνης σήμερα καταδεικνύει σοβαρό έλλειμμα ανεξαρτησίας. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις τραγικές, μέχρις αρνησιδικίας, καθυστερήσεις, ση «λευκή απεργία» (φαινόμενο θλιβερό των καιρών) ή στα διεφθαρμένα «παραδικαστικά κυκλώματα», που αντανακλούν τις ευρύτερες παθογένειες του ελληνικού κράτους και της κοινωνίας μας. ‘Αλλωστε, οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας δεν είναι ξενόφερτοι, αλλά αποτελούν σάρκα εκ της σαρκός της κοινωνίας μας.

ΤΚΑυτό σημαίνει ότι έχουν και όλες τις «αναπηρίες» της ;

ΙΠ: Δυστυχώς. Είναι απογοητευτικές και οι ουκ ολίγες περιπτώσεις δουλικής οσφυοκαμψίας απέναντι στην εκτελεστική εξουσία, ιδίως των πλέον ευάλωτων ηγεσιών της (προέδρων, εισαγγελέων του Αρείου Πάγου και αντιπροέδρων) ή των επίδοξων διαδόχων τους.

Είναι γνωστό ότι η δικαιοσύνη είναι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα: πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει, όταν η κύρια μέριμνα ορισμένων ηγεσιών της φαίνεται να είναι είτε η συγκάλυψη πολιτικών ή ποινικών ευθυνών για σκάνδαλα, είτε η εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων επωνύμων και ισχυρών, ιδίως πλούσιων επιχειρηματιών, είτε η άσκηση πιέσεων προς ακέραιους δικαστές, είτε οι συνεχείς και επιτηδευμένες αναβολές κρίσιμων υποθέσεων.

Όπως επίσης, δεν τιμά τη δικαιοσύνη το ότι ορισμένοι δικαστές -συνήθως θεσιθήρες και αριβίστες- επιδεικνύουν κραυγαλέο κομματικό ή και θρησκευτικό φανατισμό, μεροληπτώντας ασύστολα χωρίς να κρατούν ούτε τα προσχήματα, είτε υπέρ πολιτικών συγκεκριμένου κόμματος, είτε υπέρ των θέσεων κληρικών ή μοναχών. 

Ωμές κομματικές παρεμβάσειςπιέσεις τυραννίσκων συνδικαλιστών προς τις πολιτικές ή φυσικές ηγεσίες της δικαιοσύνηςπροαγωγές δικαστικών λειτουργών σε χαριστικές θέσεις, «διαπλοκή» και συναλλαγή» υπουργών με μεγαλόσχημους συνδικαλιστές και προώθηση «φιλοδικαστικών» μέτρων, ασύμβατων με το δικαστικό λειτούργημα, πάσης φύσεως «προστασίες» δικαστών από διάφορους ιδιοτελείς «προστάτες», είναι μερικά από τα «σημεία και τέρατα» που χαρακτηρίζουν τα τελευταία είκοσι χρόνια τον ευαίσθητο χώρο της δικαιοσύνης, όπως ορθά επεσήμαινε και ο αείμνηστος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας.

ΤΚΈχουν άδικο οι πολίτες όταν δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την ελληνική δικαιοσύνη;

ΙΠ: Πρωτεύοντα αίτια της σημερινής κρίσης είναι η διαφθορά, η διάσπαρτη ανομία και η ατιμωρησία, με αποτέλεσμα να γονατίσει το κράτος κάτω υπό το βάρος της κακοδιαχείρισης της σπατάλης πόρων και της πελατειακής διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού. Μαζί αναδείχθηκε και μια άλλη κρίση, η αδυναμία των θεσμών της πολιτείας και ιδίως της δικαιοσύνης να ελέγξουν τα φαινόμενα που οδηγούν στην αυθαιρεσία και στην υπέρβαση κάθε κανόνα, χωρίς συνέπειες για κανέναν. Με τη σειρά της αυτή η ανομία, την οποία εξέθρεψε και γιγάντωσε, μεταξύ άλλων, και η δυσλειτουργία της δικαιοσύνης, έφερε και την καταρράκωση της αυτοπεποίθησης του ελληνικού λαού. 

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι διακηρύσσουν ότι στην Ελλάδα κανείς δεν τιμωρείται και πως δύσκολα, και έπειτα από μεγάλη ταλαιπωρία και αγαθή τύχη, βρίσκει κανείς το δίκιο του. Όλο δε και πληθαίνουν τα χείλη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στα οποία ανεβαίνει το αγωνιώδες ερώτημα: «στην Ελλάδα, δικαιοσύνη δεν υπάρχει;». 

Οι χρονίσασες πλέον πληγές της ελληνικής δικαιοσύνης, με κυρίαρχα τα έλκη της διαφθοράς και των πάσης φύσεως ανεπαρκειών και ανικανοτήτων, με προέχουσα την αρνησιδικία, έχουν περιαγάγει αυτή σε κατάσταση αμφισβήτησης, ανυποληψίας και αναποτελεσματικότητας. Έτσι, ούτε το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών ικανοποιείται, ούτε η δικαιοσύνη λειτουργεί με έναν τέτοιο τρόπο που οι πολίτες να αισθάνονται ότι υπάρχει μια εξουσία που τους προστατεύει και ελέγχει κάθε ανομία.

Το κράτος δικαίου, που σε οποιαδήποτε σύγχρονη δημοκρατία θεωρείται αυτονόητη κατάκτηση και πραγματικότητα, στην Ελλάδα εύλογα αμφισβητείται έντονα από τους πολίτες.

ΤΚΚαι πώς θα αρθεί αυτή η αμφισβήτηση;

ΙΠ: Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους, άρχοντες και αρχομένους, και κύρια, βεβαίως, στους δικαστικούς λειτουργούς, ότι, αν δεν αποκατασταθεί η δικαιοσύνη ως άπαρτο κάστρο, λαμπρό και ασύλητο οχύρωμα και αμυντήριο της δημοκρατίας, ούτε θα επανέλθει η διασαλευθείσα εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δικαιοσύνη, ούτε ουσιαστική και μόνιμη έξοδος από την πολύπλευρη και πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε θα υπάρξει στο εγγύς μέλλον.

ΤΚΟι κρίσεις και οι προαγωγές των δικαστών γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια; 

ΙΠ: Η αξιοκρατία στις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών είναι απολύτως αναγκαία όχι μόνο στο πλαίσιο μιας εσωτερικής δικαιοσύνης και ενθάρρυνσης των άξιων δικαστών και εισαγγελέων, αλλά και χάριν της ίδιας της δικαιοσύνης, ως θεμελίου της δημοκρατίας μας, ώστε να απονέμεται από άξια προαγόμενους δικαστές, γρήγορα, δίκαια και αποτελεσματικά.

Δυστυχώς, όμως, αρκετές φορές παραβλέπεται η αξιοκρατία αυτή και άξιων δικαστικών λειτουργών,βαρυνομένων, αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα, είτε με ηθικά παραπτώματα είτε με άλλες καταφανείς υπηρεσιακές ανεπάρκειες, οι οποίοι, στη συνέχεια, όχι μόνον εκθέτουν αυτούς που τους προήγαγαν (και μάλιστα, κατά κανόνα, εν γνώσει της αναξιότητάς τους), αλλά, το σπουδαιότερο, ταλανίζουν τους διαδίκους και τους συναδέλφους τους από αναβαθμισμένη δικαστική θέση, την οποία χαριστικά κατέλαβαν.

ΤΚΟι παρεμβάσεις στο έργο των δικαστών είναι σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Εσείς είχατε ποτέ επεμβάσεις στο έργο σας; Αν ναι, τι είδους και από ποιους; 

ΙΠ: Όπως και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί, έτσι κι εγώ δέχθηκα πολλές φορές παρεμβάσεις στο δικαστικό μου έργο, κυρίως από συναδέλφους μου και μάλιστα, κατά κανόνα, ιεραρχικά ανωτέρους μου, αλλά και από διάφορα άλλα πρόσωπα, εκτός δικαστικού χώρου. Όλες οι επεμβάσεις αυτές ήταν προφορικές, πλην εκείνης με την οποία επιχειρήθηκε να μου αφαιρεθεί η πειθαρχική δικογραφία κατά του ανακριτή Νικολάου Ζαγοριανού, πού ήταν έγγραφη.

Οι αθέμιτες αυτές παρεμβάσεις, άμεσες ή έμμεσες, ήπιες ή σκαιές και ιταμές, προφορικές ή έγγραφες, αποκρούστηκαν αμέσως από εμέ, σταθερά και σθεναρά. Σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύτηκαν και με απειλές, απροκάλυπτες ή συγκαλυμμένες. Μάλιστα, όταν αρνήθηκα να παραβώ το υπηρεσιακό μου καθήκον και να ενδώσω στην τελεσιγραφική εντολή παράδοσης της ανωτέρω πειθαρχικής δικογραφίας στοχοποιήθηκα από αυτούς που οργάνωσαν τη φίμωσή μου, με μέθοδο γκεμπελικού τύπου, αφού χρησιμοποίησαν ύβρεις και απειλές κατά του προσώπου μου δημοσίως εκφρασθείσες και τελικά επιχείρησαν να με «δικάσουν» μέσω διαδόσεων και διά του τύπου, στο πλαίσιο μιας δίκης προθέσεων με έντονο τον επικοινωνιακό χαρακτήρα.

ΤΚΚαι ποιοι είναι αυτοί που θέλησαν να σας «δικάσουν» για τους χειρισμούς σας σε αυτή την υπόθεση;

ΙΠ: Οι έχοντες συμφέρον, δηλαδή οι φερόμενοι ως ενεχόμενοι στο μέγιστο σκάνδαλο της «ζίμενς». Συνεπικουρούμενοι από κομματικούς, εμφάνισαν ότι κινήθηκα κατά συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, που, κατά τη γνώμη μου, μεθόδευσαν τη συγκαλυπτική της αλήθειας ανάκριση-παρωδία, ως δήθεν «πικραμένος» για τη μη-επιλογή μου από την τότε κυβέρνηση σε μία από τις δύο κορυφαίες θέσεις της δικαιοσύνης. Κάποιος, δε, εμφανίστηκε διερωτώμενος υποκριτικά μήπως αληθεύουν τα διαδιδόμενα για τις προθέσεις μου.

Αλλ’ οι άφρονες αυτοί ολετήρες της δικαιοσύνης λησμόνησαν μέσα στον πανικό τους ότι κατά τον ίδιο τρόπο ενήργησα και προ των επιλογών αυτών στο άλλο μεγάλο σκάνδαλο, της Μονής Βατοπεδίου. Έτσι και τότε, μόλις έλαβα γνώση σχετικώς από τον τύπο και παρά τις επιθέσεις και παρεμβάσεις που δέχθηκα και τότε, μεταξύ αυτών και από δικαστικό λειτουργό προσκείμενο στην τότε κυβέρνηση, ενεργώντας με την ίδια ταχύτητα, αυτεπαγγέλτως, αποκατέστησα, έπειτα από πέντε χρόνια, τη δικονομική νομιμότητα και το κράτος δικαίου, με την ΕΠ1087/29-10-2008 παραγγελία μου και έτσι φθάσαμε στη δημοσίευση της 87/2008 απόφασης του πολυμελούς πρωτοδικείου Ροδόπης, με την οποία δικαιώθηκε το ελληνικό δημόσιο. 

ΤΚ: Οι καταγγελίες σας είναι πολύ σοβαρές. Μπορείτε να μιλήσετε πιο συγκεκριμένα;

ΙΠ: Φυσικά. Μερικοί από αυτούς αγνόησαν και ένα περιστατικό που γνώριζαν καλά: όταν δεν συμμορφώθηκα στις πιέσεις, με προσφορά ανταλλάγματος κατάληψης υψηλής θέσης ιεραρχικά ανωτέρου μου, για να παραβώ τη συνείδησή μου κατά την έκφραση της δικανικής μου κρίσης, γιατί αυτός είχε, όπως μου είπε, «προσωπικό λόγο» να εκδοθεί απόφαση υπέρ του άλλου διαδίκου και αρνήθηκα σχετικώς, εισέπραξα την απειλητική του φράση: «τότε θα σε πολεμήσω». Και ναι μεν με «πολέμησε» και με νίκησε στην πρώτη μάχη, αλλά τελικά κέρδισα την τελευταία μάχη και τον πόλεμο, γιατί επικράτησε η γνώμη μου στην υπόθεση αυτή. Οι εφιαλτικές ώρες που πέρασα στον ‘Αρειο Πάγο, όταν όρθωσα ανάστημα απέναντι στη διαφθορά και στην κάθε μορφής ανεπάρκεια και ανικανότητα που μαστίζουν τη δικαιοσύνη, μου επαναφέρουν στη μνήμη το πάντοτε, δυστυχώς, επίκαιρο «κατηγορώ» του αείμνηστου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Κρουσταλάκη: «δεν είναι άξια επαίνων η δικαιοσύνη. Υπάρχουν δικαστές που δεν έχουν ήθος… Μουσκεύουμε στην αμαρτία…».

ΤΚΠοιο είναι το απόσταγμα αυτής της εμπειρίας σας;

ΙΠ: Είναι γνωστό στο δικαστικό σώμα, αλλά και εκτός αυτού, από πολλαπλά απτά συγκεκριμένα περιστατικά, ότι κατά την υπερτεσσαρακονταετή δικαστική υπηρεσία μου δεν επιδίωξα ούτε υπήρξα ποτέ αρεστός σε κανέναν Καίσαρα, οποιασδήποτε εξουσίας, αλλά πάντοτε απέκρουσα αποφασιστικά οιαδήποτε επέμβαση ή παρέμβαση στη δικαστική μου συνείδηση, από όσο υψηλά και αν προερχόταν, και δεν υπολόγισα ποτέ τίποτα και κανέναν κατά την εκπλήρωση του καθήκοντός μου της διαφύλαξης της δικαστικής μου ανεξαρτησίας.

Αποχωρών δε εντός ολίγου από την ενεργό υπηρεσία (γιατί δικαστής θα παραμείνω μέχρι του φυσικού μου τέλους), αφήνω ως παρακαταθήκη στους νεότερους δικαστές τα σχετικά υπηρεσιακά μου βιώματα, ως έμπρακτα παραδείγματα διδαχής του τρόπου με τον οποίο πρέπει να αποκρούουν κάθε επίβουλο της δικαστικής τους ανεξαρτησίας. 

ΤΚ: Πώς συντίθεται και πώς λειτουργεί το «ανώτατο δικαστικό συμβούλιο» (ΑΔΣ); 

ΙΠ: Τα της συγκροτήσεως και λειτουργίας του ΑΔΣ προβλέπονται και ρυθμίζονται από το σύνταγμα και τον «κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών». Για να αντιμετωπισθούν, όμως, οι δυσλειτουργίες που εμφανίστηκαν στην πράξη κατά τη λειτουργία του ΑΔΣ, καθώς και για τα γενικότερα προβλήματα στη διοίκηση της δικαιοσύνης, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις του συντάγματος και του Ν. 1756/1988, όπως ισχύει. Για όλα τα σχετικά ζητήματα έχω έτοιμες τις προτάσεις μου και εν καιρώ θα τις δημοσιοποιήσω και θα τιςθέσω υπόψη των αρμοδίων οργάνων του κράτους. Οπωσδήποτε, δε, πρέπει να τεθεί σε νέες νομικές βάσεις και ο δικαστικός συνδικαλισμός.

ΤΚΠοιος είναι αυτός ο πολυπρόσωπος μηχανισμός που αντιμετωπίσατε όταν διατάξατε την πειθαρχική δίωξη του ανακριτή της υπόθεσης «ζίμενς» Ζαγοριανού;

ΙΠ: Για τα πρόσωπα που απαρτίζουν τον σκληρό και αδίστακτο πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του ελεγχόμενου πειθαρχικά και ποινικά πρωτοδίκη Νικολάου Ζαγοριανού έχω αναφερθεί σε επίσημα έγγραφά μου και έχω δώσει σχετικώς και κατάθεση. Επειδή, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική έρευνα δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερα για να μην παρεξηγηθώ ότι θέλω να προκαταλάβω την κρίση των αρμοδίων δικαστικών οργάνων.

ΤΚΠοιος τελικά προστατεύει τους διεφθαρμένους, τους ανήθικους και τους ανίκανούς;

ΙΠ: Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει δώσει σε βαρυσήμαντο άρθρο του στο νομικό περιοδικό «συνήγορος» ο αείμνηστος πρόεδρος τους Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας το έτος 2005. θα συμφωνούσα μαζί του ότι τα κρούσματα διαφθοράς στη δικαιοσύνη εξηγούνται από μια γενικότερη χαλάρωση, που εμφανίστηκε μετά το έτος 1990 και οφείλεται κυρίως σε χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας. Ευκαιριακά νομοθετήματα, που θεσπίστηκαν έκτοτε, με δήθεν φιλοδικαστικά μέτρα, ασυμβίβαστα με το δικαστικό φρόνημα, στην πραγματικότητα βολέματος ανεπαρκών δικαστών, προωθήθηκαν για να στηριχθεί η επανεκλογή συνδικαλιστών που ήταν ή εμφανίζονταν ως κομματικά προσκείμενοι, και για να μπορεί, μέσω αυτών, να επηρεάζει η πολιτική ηγεσία τους δικαστές.

Καθιερώθηκε, τελικά, η καθυστέρηση ως «δικαίωμα» και με τη θέσπιση διαφόρων νομικών τεχνασμάτων κατά κανόνα δεν μπορεί να ελεγχθεί πειθαρχικά δικαστής για οκτάμηνη καθυστέρηση έκδοσης πολιτικής απόφασης. Έτσι οι καθυστερήσεις θέριεψαν με νομοθετική κάλυψη. Παράλληλα, αναπτύχθηκε και το θλιβερό φαινόμενο διεφθαρμένοι ή ανεπαρκείς δικαστές και εισαγγελείς να προσφεύγουν και να ζητούν προστασία από διάφορα ετερόκλητα πρόσωπα, προκειμένου να αποφύγουν τις πειθαρχικές ή ποινικές συνέπειες των παραβάσεών τους ή να επιτύχουν την προαγωγή τους.

ΤΚ: Και τι είδους πρόσωπα αναλαμβάνουν ρόλο προστάτη;

ΙΠ: Είτε πρόσωπα του δικαστικού χώρου, όπως συνδικαλιστές, ανώτατοι δικαστές εν ενεργεία και συνταξιούχοι, αλλά και δικαστές κατώτερων βαθμών, είτε πρόσωπα εκτός δικαστικού χώρου, όπως πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.λπ. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα στον τύπο υπέρ διεφθαρμένων ή ανεπαρκών δικαστών. Έτσι στα παραδοσιακά «μιλήματα» ή «πιασίματα», μερικές φορές ολόκληρων συνθέσεων, πολλές φορές πιεστικά, χρησιμοποιείται και η προστασία του παντοδύναμου τύπου. Για να αντιμετωπισθεί η σύγχρονη αυτή γάγγραινα της προστασίας διεφθαρμένων ή ανίκανων δικαστών, θα πρέπει να ληφθούν επειγόντως νομοθετικά μέτρα, για τα οποία έχω καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις 

«Προτιμώνται οι βολικοί, οι υπάκουοι, οι οσφυοκάμπτες»

ΤΚΑνέρχονται στην κορυφή οι άξιοι ή οι βολικοί και οσφυοκάμπτες;

ΙΠ: Ο τρόπος και τα κριτήρια επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, στο πλαίσιο τουπρωθυπουργοκεντρικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας, δηλαδή κατ’ ουσίαν από τον εκάστοτε πρωθυπουργό και από αυτούς που επηρεάζουν την κρίση του υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, αποτελούν την πιο πονεμένη ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης, έχουν εξελιχθεί σε τραγωδία για την ανεξαρτησία της και απαρχή πολλών από τα δεινά της.

Αν κατέγραφα όσα βίωσα, πάνω από σαράντα χρόνια, σχετικά με τις επιλογές αυτές, τα όσα είδα και άκουσα, θα αρκούσαν για να γεμίσουν τις σελίδες ενός βιβλίου, με τον τίτλο «η μαύρη βίβλος της ελληνικής δικαιοσύνης».

Προς το παρόν, επιγραμματικά σημειώνω ότι προτιμώνται, σε αρκετές περιπτώσεις, στις επιλογές αυτές όχι οι άριστοι αλλ’ οι αρεστοί στον εκάστοτε πρωθυπουργό και στο περιβάλλον του, οι βολικοί, οι υπάκουοι, οι οσφυοκάμπτες, οι διαπλεκόμενοι, οι συναλλασσόμενοι, οι κομματικά προσκείμενοι, οιδημοσιοσχεσίτες και βέβαια οι συνεργαζόμενοι με θρησκευτικές ή παραθρησκευτικές σέχτες ή με συνδικαλιστές του κλάδου ως κομματικούς τοποτηρητές ή οι έχοντες σχέση με υπουργούς ή άλλα πρόσωπα της εκτελεστικής εξουσίας. Έτσι δημιουργούνται κακά πρότυπα και περνά το μήνυμα στους νεότερους δικαστές ότι για να προαχθούν στην ηγεσία της δικαιοσύνης, θα πρέπει να γίνουν και αυτοί αρεστοί και υποτακτικοί στην εκτελεστική εξουσία και τους παρατρεχάμενούς της.

ΤΚΚαι τι είδους «δουλείες» προκύπτουν για τους δικαστικούς λειτουργούς από αυτές τις νοσηρές σχέσεις;

ΙΠ: Και όλοι αυτοί που κόπτονται υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, και ιδίως οι βαρόνοι της πολιτικής, του τύπου και του χρήματος, ενεργούν έπειτα από δουλικές παρακλήσεις του εκλεκτού τους, αφού ο τελευταίος διέλθει επιτυχώς τις εξετάσεις υποτέλειας στις οποίες τον υποχρεώνουν και υπογράψει το σχετικό νοητό «γραμμάτιο» οφειλής και βέβαια προς εξυπηρέτηση των ιδιοτελών τους συμφερόντων, γιατί είναι σίγουρο ότι αν επιλεγεί ο εκλεκτός τους θα του ζητήσουν το τίμημα της οφειλής του (αντάλλαγμα), δηλαδή την ψυχή και τη συνείδησή του. Η «οφειλή» αυτή αποτελεί και τον «προσωπικό λόγο» εκτροπής σε ανομίες, αδικίες και δικαστικές αυθαιρεσίες από ορισμένους δικαστικούς λειτουργούς.

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις, γνωστές βέβαια στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, όπου δικαστές πανάξιοι κατέλαβαν αξιοκρατικά τις κορυφαίες θέσεις της ηγεσίας της δικαιοσύνης, τις οποίες και λάμπρυναν με την παρουσία και το έργο τους. Αλλά αν οι εξαιρέσεις αυτές δεν γίνουν ο κανόνας, τότε θα εξακολουθεί να παραμένει φενάκη και όνειρο απατηλό η ανεξαρτησία στον χώρο της δικαιοσύνης.

http://ppol.gr/cm/index.php?Datain=6148&LID=1

 

Σχετικά:

Eισαγγελέας κ. Βασίλης Φλωρίδης: «Πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ένα έργο. Μια φυλακή για 10.000 αξιωματούχους. Θα είναι μια καλή αρχή!». ( Και ποιος θα τους βάζει μέσα ερωτώ εγώ ;;;; )

Πρωτοφανής καταγγελία Εισαγγελέα Πρωτοδικών, μιλά για κατοχή της χώρας από τραπεζίτες και κυβερνήσεις δοσίλογων!(Αυτές δεν είναι καταγγελίες αλλά ομολογία ενοχής. Η δουλειά των εισαγγελέων είναι να πράττουν και όχι να καταγγείλουν  Αυτή είναι δουλειά των πολιτών. Και την έκαναν Δείτε ενδεικτικά εδώ Μηνύσεις και εδώ Αναρτήσεις )

Καταγγελία-«βόμβα» εισαγγελέα: Στουρνάρας και Αθανασίου συγκαλύπτουν την διαφθορά 9 Φεβρουαρίου, 2014

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΕΝΤΕ.

Μήνυση κατά του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγορίου Πεπόνη.

Μήνυση κατά του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

Μήνυση κατά του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου Ιωάννη Παπαδάκη.

Μήνυση κατά του Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου Αθανασίου Γαλήνα.

Μήνυση 17 κρατουμένων στις φυλακές Λάρισας κατά Εισαγγελέα και …

 

10 comments on “Η μαύρη βίβλος της Δικαιοσύνης

 1. Αυτό που όλοι γνώριζαν, ομολογεί ο Τάκης Μπαλτάκος σε βίντεο με κρυφή κάμερα. Πέραν της υπόθεσης με την ΧΑ ή την δίωξη Καμμένου για τα μάτια του Πάχτα, υπάρχουν οι περίεργες αποφυλακίσεις – μη προφυλακίσεις, οι κακούργοι που “φτερούγισαν”, η υπόθεση Καρούζου για την οποία ουδείς τραπεζίτης προφυλακίσθηκε, αλλά και κάποιες περίεργες προφυλακίσεις που οδηγούν σε πακτωλούς χρημάτων. Τι συμβαίνει;

  ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ

  Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο του βίντεο

  ΚΑΣ: Όταν κατ’ αρχήν όταν βγήκα εγώ τι έπαθε ο Σαμαράς, μπορείς να μου πεις;

  ΜΠΑ: Ήταν στην Αμερική τότε

  ΚΑΣ: Ναι, ήταν στην Αμερική, αλλά εγώ έχω μάθει ότι έπαθε εγκεφαλικά

  ΜΠΑ: Σοκ και δέος! χαμός έγινε, της πουτάνας…, δεν με πήρε εμένα, του ‘χα πει ότι αυτά που κάνεις.., του τα είχα πει. Δεν θα μου έλεγε μένα γι’ αυτό το πράγμα. Πήρε τους άλλους δύο και τους γάμησε τα πρέκια. Τον Αθανασίου και τον Δένδια: “με κοροϊδέψατε, με δουλέψατε, τι είν’ αυτά, ξεφτυλίστηκα!’ Γιατί είχε κάνει την προηγούμενη μέρα δήλωση στο Αμερικανικό Σιωνιστικό συνέδριο ότι: “τελείωσε, τους έδεσα, γεια σας!” και την άλλη μέρα βγαίνετε εσείς.

  ΚΑΣ: Με τους ανακριτές που μας αφήσανε, εκεί στο επίμαχο στάδιο, τι έγινε; Γιατί αυτοί το γυρίσανε κωλοτούμπα μετά, αφ’ ότου αφήσανε εμάς, μετά που πήρανε τους άλλους το γυρίσανε κωλοτούμπα

  ΜΠΑ: Σας αφήσανε για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία

  ΚΑΣ: Ναι, ωραία, δεν υπήρχε τίποτα

  ΜΠΑ: Και δεν τους πήρε κανείς τηλέφωνο να τους πιέσει, γιατί το θεωρούσαν όλοι αυτονόητο. Όλοι θεωρούσαν σαν δεδομένο: “ε, τι θα κάνει ο ανακριτής;” Ο ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ! ΚΑΝΕΝΑ!

  ΚΑΣ: Ούτε για τους άλλους είχε όμως…

  ΜΠΑ: Μα με τους άλλους ήτανε… (κάνει την κίνηση κλήσης στο τηλέφωνο και τηλεφωνικής συνομιλίας)

  ΚΑΣ: Ποιος την έκανε τη ζημιά εκεί;

  ΜΠΑ: Και οι δύο

  ΚΑΣ: Δένδιας, Αθανασίου;

  ΜΠΑ: Ποιος άλλος να το κάνει…

  ΚΑΣ: Και τι λέει ο Σαμαράς γι’ αυτό; Εχει συναίσθηση του τι γίνεται;

  ΜΠΑ: Όχι, στην αρχή δεν είχε… τώρα όμως που είδε τα γκάλοπ… αυτός νόμιζε, σαν μεγαλοαστός που είναι, ότι όλα αυτά τα τρομερά; “2% – μου λέει – θα πάνε”.., του λέω: “εγώ σου λέω 20% θα πάνε”. Μου λέει: “είσαι μαλάκας”

  ΚΑΣ; Ποιος του’ πε να τα κάνει αυτά;

  ΜΠΑ: Πρώτ’ απ’ όλα φοβάται για τον εαυτό του. Επειδή εσείς τον κόβετε απ’ το να έχει προβάδισμα απ’ το Σύριζα

  ΚΑΣ: Κόβει ψήφους ‘ντάξει

  ΜΠΑ: Είναι λογικό

  ΚΑΣ: Κι επειδή του κόβουμε ψήφους δηλαδή θα μας βάλει φυλακή;

  ΜΠΑ: Τον πούστη… απίστευτο πράγμα, απίστευτο

  ΚΑΣ: Κι αυτά που είπε ο Ρουπακιώτης;

  ΜΠΑ: Αυτό είναι σίγουρο, αφού το ‘κανε την εβδομάδα που θα πήγαινε εκεί

  ΚΑΣ: Η Γκουτζαμάνη, αυτά τα πράγματα που έκανε, που εγώ πράγματι είχα τις πληροφορίες ότι ήτανε δεξιά και με το γράμμα του νόμου

  ΜΠΑ: (κάνει τον σταυρό του)

  ΚΑΣ: Θεούσα

  ΜΠΑ: Ναι

  ΚΑΣ: Πώς τα ‘κανε αυτά τα αίσχη με τον Βουρλιώτη και με το στήσιμο αυτού του πορίσματος;

  ΜΠΑ: Την πείσανε ότι: “είναι παγανιστές, ειδωλολάτρες, ναζί και ότι είναι αντίθετοι με τον Χριστιανισμό”

  ΚΑΣ: Ποιος την έπεισε γι’ αυτά τα πράγματα;

  ΜΠΑ: Ο Αθανασίου κι ο Δένδιας

  ΚΑΣ: Να πας στον Εισαγγελέα και να πεις ποιοι έστησαν όλη αυτή την σκευωρία: ότι ο Αθανάσιου έδωσε εντολή στην Γκουτζαμάνη, ότι ο Σαμαράς είχε δώσει εντολή στον Αθανασίου και όλοι αυτοί να πάνε να δικαστούνε. Αν είσαι δίκαιος άνθρωπος αυτό πρέπει να κάνεις

  ΜΠΑ: Άμα το κάνω αυτό τώρα θα κάνει προκαταρκτική εξέταση μισής ώρας και θα την βάλει στο αρχείο

  ΚΑΣ: Λες ε;

  ΜΠΑ: Ε βέβαια! Με κυβέρνηση Σαμαρά θα το κάνω; σε ποιον Εισαγγελέα θα πάω; Εισαγγελέας είναι η ίδια η Γκουτζαμάνη. Θα πάω να καταγγείλω την Γκουτζαμάνη στον εαυτό της;

  ΚΑΣ: Πώς μπήκε η Γκουτζαμάνη Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;

  ΜΠΑ: Αφού είναι απ’ το ίδιο χωριό

  ΚΑΣ: Άρα τώρα ξεπληρώνει το γραμμάτιο

  ΜΠΑ: Ναι, είναι απ’ το ίδιο χωριό. Δηλαδή δεν είναι απ’ το ίδιο

  χωριό, είναι από απέναντι χωριά… έτσι. Αλλά έχουν μπει στον ίδιο

  διαγωνισμό, είναι συνομήλικοι σχεδόν. Είναι συντοπίτες, δεν χρειάζεται να το ψάχνουμε

  http://olympia.gr/2014/04/02/ολο-το-βιντεο-μπαλτακου-αναμένονται-ρ/

  • διευκρίνιση

   Ο Παναγιώτης Μπαλτάκος κατάγεται από τη Μάνη. Είναι δικηγόρος και έχει εκδώσει δύο ιστορικά μυθιστορήματα. Από το 2012 υπηρετεί ως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

  • σχετικό

   Το πολίτευμα λειτουργεί με εγκληματική οργάνωση στη βουλή ;;; ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΕΚΕΙ;;

   https://justiceforgreece.wordpress.com/2013/09/28/το-πολίτευμα-λειτουργεί-με-εγκληματι/comment-page-1/

   Εάν η δικαιοσύνη λειτουργούσε, μια εγκληματική οργάνωση (με πολυετή δραστηριότητα) θα είχε μπει προ πολλού στην φυλακή και όχι στην βουλή.

   Αν όμως η Χρυσή Αυγή δεν είναι τέτοια οργάνωση, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής της ομάδας δεν μπορούσε βέβαια να φυλακιστεί.

   Συνεπώς, είτε η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση, είτε δεν είναι, το ίδιο κάνει: Τα γεγονότα αποδεικνύουν αναμφισβήτητα ότι η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί.

   Και όταν η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ !

 2. Pingback: Μπαλτάκος-gate: Μήνυση Αντωνίου κατά πρωθ/ργου, υπουργών και εισαγγελέα για Εσχάτη Προδοσία | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

 3. ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ: “Η δικαιοσύνη πάντα δεχόταν παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις, έχω ιδίαν γνώση”

  Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα αναφορικά με τις παρεμβάσεις που δέχεται η δικαιοσύνη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. «Η δικαιοσύνη πάντα δεχόταν παρεμβάσεις κυρίως από γενικούς γραμματείς. Έχω ιδίαν γνώση», είπε η ανεξάρτητη βουλευτής και αποκάλυψε πως όταν ήταν εισαγγελέας είχε δεχτεί επισκέψεις από γενικούς γραμματείς και υπουργούς οι οποίοι της ζητούσαν χάρες.

  «Τους απέπεμπα. Μου ανέθεσαν να κάνω μια ανάκριση μέσα στις φυλακές Επταπυργίου το 1986 και όταν είδαν ότι έχω συγκεντρώσει τέτοιο υλικό που αποδείκνυε την τέλεση σωρείας κακουργημάτων μου είπα ΄κουκούλωσε την΄ », τόνισε η κ. Γιαταγάνα. Και τόνισε ότι τα έχει “καταγγείλει δημόσια και με κυνηγούσαν στο σκαμνί και για αυτό το λόγο τη μια φορά δίκαζα και την άλλη δικαζόμουν και όπως είπε έρχοταν και υπουργοί και βουλευτές και ζητούσαν να κάνουμε χατήρια, να μεροληπτήσουμε σε μια υπόθεση”.

  http://kyriakoskokkinoslawfirm.blogspot.gr/2014/04/blog-post_5878.html

 4. Μακελειό: ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ- “ΒΟΜΒΕΣ” ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ”: “ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ Χ.Α Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΩΣΩ ΟΛΟΥΣ ΦΥΛΑΚΗ ΟΥΡΛΙΑΖΕ ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ Η ΚΛΑΠΑ. Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΒΡΙΣΕ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ: ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;”-ΝΕΟΣ ΣΑΛΟΣ

  http://www.makeleio.gr/?p=87892

 5. ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
  Αρχές Οκτώβρη του 2016 , ο Πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελαρίου είχε δηλώσει : “έχω μία ευθύνη να μη χειραγωγούνται οι δικαστές μου την παραμονή κρίσιμων διασκέψεων”, αφήνοντας βαριές σκιές για όσα συνέβαιναν στο χώρο της Ανώτατης Δικαιοσύνης και όχι μόνο τις παραμονές συγκεκριμένων διασκέψεων.

  Ακολούθως, στα τέλη Νοέμβρη 2016, επίσης ο Πρόεδρος του ΣτΕ είχε κάνει νέα δήλωση σύμφωνα με την οποία : “επίορκοι δικαστές νομιμοποίησαν το PSI και τα μνημόνια με αντάλλαγμα, προαγωγές και τοποθετήσεις σε θέσεις κλειδιά”.

  Τέλη Ιανουαρίου του 2017, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτριος Κυριτσάκης καταγγέλλει πως : “γίνεται προσπάθεια εκβίασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού από δικηγορικό γραφείο που βάζει βουλευτές να καταθέτουν ερωτήσεις, θέλοντας να επικαιροποιούνται κατά το δοκούν του δικηγορικού γραφείου και των συμφερόντων όσων εκπροσωπεί, οι έλεγχοι”.
  https://gkanellakis.blogspot.gr/2017/02/greco-greece.html#

 6. Pingback: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου; | Το blog μου

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.