ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Unknown

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας στην Ελλάδα επί πολλά χρόνια. Σε έκθεση που εξέδωσε τον Ιούλιο του 2012, η οργάνωση τεκμηρίωσε πολλές περιπτώσεις υπερβολικής και αυθαίρετης χρήσης βίας εναντίον κατά κύριο λόγο ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας και την κακομεταχείριση ατόμων, πολλοί εκ των οποίων είναι μετανάστες και πρόσφυγες, κατά τη σύλληψη ή την κράτηση.1 Ανησυχίες εκφράζονταν επίσης για την παράλειψη της αστυνομίας να προλάβει ή να διερευνήσει εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα. Η έκθεση εντόπιζε μια σειρά συστημικών προβλημάτων στη διερεύνηση, την ποινική δίωξη και την τιμωρία καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της συχνής παράλειψης της αστυνομίας, των εισαγγελέων και των δικαστηρίων να διερευνήσουν διεξοδικά, να διώξουν ποινικά και να τιμωρήσουν καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες εμπλέκονται μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

Δεκαοκτώ μήνες αργότερα, η εικόνα εξακολουθεί να εμφανίζεται ζοφερή. Η Διεθνής Αμνηστία έχει εξακολουθήσει να λαμβάνει πολλές ακόμα καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς των μονάδων καταστολής ταραχών πριν και κατά τη διάρκεια της αστυνόμευσης διαδηλώσεων και άλλων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, περιλαμβανομένων χρήσης υπερβολικής βίας, κακής χρήσης «λιγότερο θανατηφόρων όπλων» και αυθαίρετων προσαγωγών διαδηλωτών περιλαμβανομένων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα χωρίς στοιχεία ότι έχουν διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα.

Η οργάνωση εξακολούθησε να λαμβάνει συχνά ισχυρισμούς για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης ατόμων κατά τη σύλληψη ή/και την κράτηση. Έχουν ληφθεί πολυάριθμες μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών για το πώς υπέστησαν κακομεταχείριση κατά την κράτηση για λόγους μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια συλλογικών απελάσεων πίσω στην Τουρκία (‘απωθήσεων’) από Έλληνες λιμενικούς και συνοροφύλακες και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων-σκούπα για την καταστολή της παράνομης μετανάστευσης. Η οργάνωση έχει λάβει επίσης αναφορές για χρήση υπερβολική βίας για τον έλεγχο ταραχών που προκλήθηκαν από τον παρατεταμένο χρόνο κράτησης και τις κακές συνθήκες κράτησης σε κέντρα κράτησης μεταναστών ανά την Ελλάδα. Πρόσφυγες και μετανάστες που είναι θύματα εγκλημάτων μίσους εξακολουθούν επίσης να αναφέρουν μέλη των σωμάτων ασφαλείας μεταξύ των δραστών.

Σε μια εποχή που η χώρα βιώνει κατακόρυφη αύξηση των επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα και της ξενοφοβίας, η Διεθνής Αμνηστία έχει σοβαρές ανησυχίες για την ανεπαρκή απόκριση της αστυνομίας απέναντι στα εγκλήματα μίσους και τις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών και δημοσιογράφων από ακροδεξιές ομάδες. Σε πολλές περιπτώσεις έχει καταγγελθεί ότι η αστυνομία παρέλειψε να επέμβει ενώ συνέβαινε επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα, παρ’ ότι ήταν παρούσα· ότι παρέλειψε να προστατεύσει διαδηλωτές, δημοσιογράφους και άλλα άτομα από επιθέσεις από μέλη ακροδεξιών ομάδων· ότι συνέλαβε τα θύματα εγκλημάτων μίσους και όχι τους δράστες· ότι αποθάρρυνε τα θύματα από την υποβολή μήνυσης· και ότι παρέλειψε να διερευνήσει εγκλήματα μίσους. Οι δράστες εγκλημάτων μίσους επωφελούνται όχι μόνο από την αστυνομική αδράνεια, αλλά και από αριθμό άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στη γενική ατμόσφαιρα ατιμωρησίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η αναποτελεσματικότητα της υπάρχουσας νομοθεσίας, η παράλειψη να διερευνηθούν πιθανά κίνητρα μίσους, η έλλειψη ειδικής εμπειρίας εντός των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ο φόβος θυματοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών. Ιδίως οι μετανάστες που βρίσκονται σε παράτυπη κατάσταση, μια από τις ομάδες που γίνονται περισσότερο στόχος βίας με κίνητρα μίσους, δεν καταγγέλλουν αυτές τις επιθέσεις από φόβο ότι θα τεθούν υπό κράτηση ή/και θα απελαθούν. Αν και οι αρχές έχουν προχωρήσει σε ορισμένες καθυστερημένες ενέργειες (όπως τη δημιουργία Ειδικών Αστυνομικών Τμημάτων και Μονάδων στα τέλη του 2012) προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κατακόρυφης αύξησης των εγκλημάτων μίσους και της διάχυτης ατιμωρησίας που απολαμβάνουν οι δράστες, απαιτούνται περισσότερες.

Χρειάστηκε το θανάσιμο μαχαίρωμα του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, έναν άνθρωπο που αναφέρεται ότι είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, για να ξεκινήσει πανεθνική έρευνα για τα εγκλήματα μίσους και άλλα αδικήματα που οι εισαγγελείς αποδίδουν στους ηγέτες και σε υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.2 Η ολιγωρία των αρχών για την έναρξη αυτών των ερευνών αποτελεί λόγο σοβαρής ανησυχίας. Φαίνεται ότι διέθεταν για κάποιο διάστημα ουσιώδη γνώση για έναν αριθμό καταγγελθέντων αδικημάτων με ρατσιστικά κίνητρα που αποδίδονται στους ηγέτες και σε μέλη της Χρυσής Αυγής και συχνές καταγγελίες για εμπλοκή ή ανοχή αστυνομικών σε αυτά, αλλά παρέλειψαν να προβούν νωρίτερα στις αρμόζουσες ενέργειες.

Η έκνομη συμπεριφορά μελών των σωμάτων ασφαλείας δεν συμβαίνει εν κενώ. Έχει υποστηριχθεί και μάλιστα ενθαρρυνθεί από μια σειρά κρατικών πολιτικών που εφάρμοσε η ελληνική αστυνομία εναντίον ευπαθών ομάδων. Σε αυτές περιλαμβάνεται η μαζική επιχείρηση-σκούπα με την κωδική ονομασία «Ξένιος Ζευς» για την καταστολή των παράνομων μεταναστών, αστυνομικές επιδρομές σε οικισμούς Ρομά και έλεγχοι ταυτοτήτων τρανς γυναικών, πολιτικές που έχουν όλες προξενήσει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως την κατάρτιση φυλετικών προφίλ υπόπτων και την αυθαίρετη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας.

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει δείξει ότι παραμένουν τα συστημικά ελαττώματα που οδηγούν στην ατιμωρησία για τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας που διαπράττουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται: η παράλειψη των αστυνομικών ή δικαστικών αρχών να διενεργήσουν έγκαιρες, διεξοδικές, αποτελεσματικές και αμερόληπτες έρευνες και να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη· και η αποτυχία των αρχών να εγγυηθούν το δικαίωμα σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα. Η έλλειψη λογοδοσίας είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που οδηγούν στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν παραλείψει να παραδεχτούν, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσουν, την κλίμακα και τη συστηματική φύση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας και τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία. Παρέλειψαν, για παράδειγμα, να συστήσουν ανεξάρτητο μηχανισμό υποβολής καταγγελιών για αστυνομικούς· να ευθυγραμμίσουν τον ορισμό των βασανιστηρίων με τα διεθνή θεσμικά κείμενα· και να διασφαλίσουν ότι οι αστυνομικοί των μονάδων καταστολής ταραχών φέρουν τους προσωπικούς αναγνωριστικούς αριθμούς τους, όχι μόνο στα κράνη αλλά σε άλλα μέρη του εξοπλισμού τους, προκειμένου να είναι αναγνωρίσιμοι. Οι ελληνικές αρχές χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να καταθέσουν στη Βουλή νομοσχέδιο που ορίζει τον Συνήγορο του Πολίτη ως Εθνικό Μηχανισμό Πρόληψης που θα επισκέπτεται όλους τους χώρους κράτησης.3

Οι θεσμικές αποκρίσεις της ηγεσίας της ελληνικής αστυνομίας και του Υπουργείου Εσωτερικών αρνούνται πλήρως τους σοβαρούς ισχυρισμούς ή τους χαρακτηρίζουν «μεμονωμένα περιστατικά». Δεν είναι μεμονωμένα. Αυτή η έκθεση περιγράφει μια σειρά ελλειμμάτων που υπονομεύουν τη δημόσια εμπιστοσύνη στην αστυνομία και παράγουν σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν αμέσως δράση για να τα εξαλείψουν.

Σε αυτήν την έκθεση, η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει τις υπάρχουσες και προβαίνει σε νέες συστάσεις, οι οποίες αν εφαρμοστούν, θα βοηθήσουν να προληφθεί η συστηματική διάπραξη παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας· να αποκατασταθεί η πίστη του κοινού στην αστυνόμευση και στη διερεύνηση των καταπατήσεων· και να δοθεί τέλος στην επικρατούσα ατιμωρησία. Η οργάνωση προβαίνει επίσης σε μια σειρά συστάσεων που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν τα εγκλήματα μίσους και η διάχυτη ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι δράστες.

Η συνέχεια της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα ( Απρίλιος 2014) εδώ:

http://www.amnesty.org.gr/wp-content/uploads/2014/04/2014-0403-A-law-into-themselves_report.pdf

 

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Amnesty International: Police violence in Greece: Not just ‘isolated incidents’

Μήνυση από το Μάριο Λώλο για τη δολοφονική επίθεση

126 πολίτες και 150 μάρτυρες – μήνυση για την αστυνομική αυθαιρεσία

Ένστολη διαμαρτυρία αστυνομικών για τα μεταλλεία στις Σκουριές

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Σωθήκαμε! Γκρουπιέρηδες, αεροσυνοδοί και σταθμάρχες του ΟΣΕ στις τάξεις της ΕΛ.ΛΑΣ.

Advertisements

2 comments on “ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

 1. Σχόλιο που λάβαμε με email:

  “Αν δεν το καταλάβατε, κάνετε το εξής: ενώ η χώρα οδηγείται στον εποικισμό από τους ίδιους ηθικούς αυτουργούς, αυτούς που με τις μαριονέτες κυβερνήσεις τους, επιβάλλουν τα μνημόνια και την γενοκτονία των Ελλήνων και τον εποικισμό, που είναι οι ίδιοι που έχουν στην υπηρεσία τους και την διεθνή αμνηστία, εσείς επιλέγετε να προβάλλετε την δράση της οργάνωσης αυτής, αναγνωρίζοντάς της έτσι κύρος, αξιοπιστία και αγαθές προθέσεις, την στιγμή που είναι ένα εργαλείο προπαγάνδας, επιλεκτικής υπονόμευσης και επιλεκτικής αποσιώπησης.

  (Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι κατακριτέα η παράνομη και αντισυνταγματική δράση της αστυνομίας και των ματ, που αποτελούν τους πραιτωριανούς του καθεστώτος).

  Ταυτόχρονα προάγετε την έμμεση αναγνώριση της ορθότητας της ιδεολογίας και της νομοθεσίας του αντιρατσισμού , όπως αυτή αλλοιώνει τις έννοιες των λέξεων και αλυσοδένει τους Ευρωπαϊκούς λαούς και όχι μόνο, και η οποία χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες όπως αυτή του παρόντος σχολίου, ως ρατσιστικές, φασιστικές και κηρύγματα μίσους και τις φιμώνει.

  Και το κάνετε αυτό αφελώς, βλέποντας το δέντρο και όχι το δάσος, νομίζοντας ότι έτσι θα εκθέσετε διεθνώς την κυβέρνηση ώστε να πέσει μία ώρα αρχύτερα…”

  Γιάννης

  • Απλά αποθηκεύσαμε την έκθεση χωρίς να προσθέσουμε ούτε μια λέξη. Όποιος θέλει την αξιοποιεί,με τρόπο που επιθυμεί, όποιος δεν θέλει, την αγνοεί.

   επαναλαμβάνω :

   Το justiceforgreece είναι πρακτικά το ιστολόγιο των προσφυγών στη Χάγη, όπου θα συγκεντρωθούν σταδιακά όλες οι νομικές κινήσεις που έγιναν μετά το 2009, κυρίως κατά της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας και των συνεργών τους, καθώς και πολύ αποδεικτικό υλικό ικανό να στηρίζει το δικαστικό μας αγώνα. Τις νομικές κινήσεις και το σχετικό υλικό, τα αποθηκεύουμε (ή τα προβάλουμε που λέτε και εσείς), απλά και μόνο επειδή υπάρχουν, ασχέτως αν σε προσωπικό επίπεδο συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το περιεχόμενο τους. Πως θα τα χρησιμοποιήσει ο καθένας δεν μας αφορά.

   ΥΓ Σχετικά με τους λόγους ύπαρξης του ιστολογίου δείτε το αίτημα προς τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την ανοιχτή επιστολή προς αυτόν.

   1) Save Greece! Save the cradle of western civilization!

   Target: Prosecutor of the International Criminal Court (ICC)
   Region: GLOBAL
   Web site: https://justiceforgreece.wordpress.com/

   ….In the website https://justiceforgreece.wordpress.com/ you will find the two communications sent to the ICC, lawsuits submitted in Greece, and all the pertinent evidence. The content of this site is systematically renewed.

   ή/και

   … (στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://justiceforgreece.wordpress.com/ θα βρείτε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν τους προβαλλόμενους στο κείμενο ισχυρισμούς και όλες τις καταγγελίες που έγιναν στις Ελληνικές και αλλοδαπές Εισαγγελικές Αρχές. Το υλικό ανανεώνεται και μεταφράζεται συνεχώς.)

   2) OPEN LETTER TO THE PROSECUTOR OF THE INTERNATIONAL CRIMINAL COURT (ICC)

   On 1 May 2012, I have put on the internet a petition to inform (via the background ) the global public opinion about the real situation in Greece about our defensive moves including the three appeals to the ICC and to ask for help. In the same time I have also made a blog ( JusticeForGreece ) to accommodate the Greek version of the petition and to present there all the legal steps taken by citizens especially against the political and State leadership of the country after 2009 and all the evidence capable of supporting the struggle of all Greeks. See the About and take from the blog any evidence you need.

   ΕΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,Ή ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΗΝΥΤΕΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s