Σαμαράς: Υπόσχομαι ότι από το φθινόπωρο το κράτος θα σταματήσει να κλέβει μέσω ανείσπρακτου ΦΠΑ !

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ;;;

Ξέρω ότι οι συνεπείς επιχειρηματίες έχουν φορολογικά μπλεξίματα λόγω της ασυνέπειας του κράτους και λόγω της ασυνέπειας τρίτων, ξέρω ότι υποχρεούνται να καταβάλουν ΦΠΑ που δεν εισέπραξαν ποτέ και ξέρω ότι αδίκως τους επιβλήθηκαν πρόστιμα. Όλα αυτά όμως θα διορθωθούν από το φθινόπωρο. Θα φτιάξω ένα νομοσχέδιο που η βουλή θα το ψηφίσει γιατί ψηφίζει ότι λέω εγώ, και μετά πια, η αγορά θα λειτουργήσει ομαλά. Πόσο στοίχισε η έως τώρα δυσλειτουργία της δεν σας λέω, επειδή θα με ρωτήσετε μετά γιατί δεν έκανα αυτή την αυτονόητη κίνηση πριν πάρω και άλλα δανικά.

Τώρα να σας πω την αλήθεια, δεν κατάλαβα αν παύει και η φορολογία των εικονικών κερδών των σχετικών ανεξόφλητων τιμολογίων (των ζημιών δηλαδή) ή μόνο η υποχρέωση καταβολής του  ΦΠΑ. Επίσης, δεν κατάλαβα αν αυτοί που φυλακίστηκαν για χρέη στο δημόσιο, που προκλήθηκαν με αυτόν τον άδικο τρόπο, θα αποζημιωθούν ;;; Όσοι ζουν ακόμα δηλαδή. 

 

βίντεο από MASCOT NETWORK

 

[Δημοσιεύθηκε στις 7 Απρ 2014
Τον συμψηφισμό των οφειλών που προέρχονται από ΦΠΑ με αντίστοιχες απαιτήσεις, όχι μόνο μεταξύ των φορέων του δημοσίου αλλά και μεταξύ των ιδιωτών, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Μιλώντας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι το μέτρο συμψηφισμού μεταξύ ιδιωτών θα νομοθετηθεί άμεσα, θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί το φθινόπωρο και θα λειτουργήσει πλήρως προς το τέλος του χρόνου.

«Προχωρούμε σε συμψηφισμό οφειλών, από εδώ και μπρός, όχι μόνο από και προς το Δημόσιο, αλλά και σε συμψηφισμό οφειλών ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα, οφειλών που αφορούν στο ΦΠΑ. Δηλαδή, όλες τις συναλλαγές όπου ο ΦΠΑ δεν πληρώνεται» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού ο οποίος εξειδίκευσε λέγοντας ότι το μέτρο θα λειτουργήσει σε δύο φάσεις: Αρχικά θα αφορά σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 500.000 ευρώ και μετά το όριο θα ανέβει στα δύο εκατομμύρια ευρώ «καλύπτοντας το 85% των συναλλαγών» όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς ο οποίος έκανε γνωστό ότι η ένταξη στο νέο λογιστικό σχήμα θα είναι προαιρετική.

«Με το νέο σύστημα, οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους, ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών. Κι αυτό θα επιφέρει άμεσα εξομάλυνση στην αγορά. Ενώ είναι και φορολογικά ουδέτερο: δεν χάνονται οφειλές ΦΠΑ, ούτε καθυστερούνται οφειλές. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση εντοπίζεται από την αρχή η πραγματική πηγή της οφειλής. Πρόκειται για ένα μέτρο εξαιρετικά ενισχυτικό, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την αγορά συνολικά, εφ’ όσον γενικευτεί. Θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοστεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά» σημείωσε ο πρωθυπουργός.]

Θα μου πείτε τώρα βέβαια, οτι και πριν τις εκλογές του 2012 αναγνώρισε την αδικία των φόρων και υποσχέθηκε πράγματα που μετά ξέχασε, αλλά τι να κάνουμε;;; Έχει εξασφαλισμένη την πλήρη ατιμωρησία και το ξέρει.

 

 

“Αυτό που θέλω να σας πω ξεκάθαρα είναι ότι πιστεύουμε στην κατεύθυνση αυτή Όχι άλλους φόρους Όχι άλλες μειώσεις Όχι άλλες απολύσεις και σε αυτό είμαι ξεκάθαρος ότι είναι η δικιά μας η θέση η οποία θα είναι κοφτή θέση από εδώ και πέρα σε όλα τα ζητήματα Και νομίζω ότι οι ίδιοι οι ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι είναι όχι απλά μάταιο αλλά μπαίνει λιγάκι και στο αστείο Παράδειγμα: Να αυξάνεις τους φόρους και με το που τους αυξάνεις αντί το κράτος να έχει μεγαλύτερα έσοδα να έχει λιγότερα έσοδα Το είδαμε με το ΦΠΑ το είδαμε με κάθε φόρο που μπήκε Το κράτος αντί να κερδίσει έχασε Σαν άνθρωπος που πιστεύει ότι η αγορά και ο ιδιώτης μπορεί να δώσουν την μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα, να φύγουμε πια από αυτό το σπάταλο κράτος σας το λέω ότι το μόνο τρόπο είναι μέσω του ιδιωτικού τομέα Και ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να έχει μια φορολογία που τον πνίγει. Ούτε μπορείς εσύ να ασφυκτιάς από φόρους όταν δίπλα η Βουλγαρία και η Τουρκία, σήμερα ήμουν με τον βούλγαρο τον πρωθυπουργό δίπλα μου, έχει φόρους το εν τέταρτο της Ελλάδας. Θα φύγουν οι επιχειρήσεις από εδώ πέρα και θα πάνε δίπλα. Και Το βλέπουμε να συμβαίνει στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο Πρέπει να φέρουμε επενδύσεις.”

 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: 

Πλήρη ασυλία έχουν όλοι οι αρχηγοί κομμάτων. Γι΄ αυτό καλά θα ήταν να αγνοήσετε τις όποιες δηλώσεις τους και να κρίνετε μόνο τις πράξεις και το αποτέλεσμά τους.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Αυτοκτόνησε ο Μιχάλης Ασλανης έχοντας λυγίσει από τις οικονομικές δυσκολίες.

Αυτοκτόνησε επιχειρηματίας στην Άνω Γλυφάδα

ΤΟ SUCCESS STORY ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: Φεύγει και η Αlumil …

κλπ, κλπ

 

Advertisements

5 comments on “Σαμαράς: Υπόσχομαι ότι από το φθινόπωρο το κράτος θα σταματήσει να κλέβει μέσω ανείσπρακτου ΦΠΑ !

 1. Απορία: Θα ρυθμιστούν και τα υπόλοιπα ;;; Θα πάψει λχ η υποχρέωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ;;;

  Απόσπασμα από την καταγγελία Σαλεμή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης :

  2 Μαρτίου 2012

  https://justiceforgreece.wordpress.com/complaints/ελληνικά/

  ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

  9.  Για να έχουμε το δικαίωμα σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα ή σε άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, πρέπει να πληρώνουμε τέλος επιτηδεύματος . Πρέπει να αγοράζουμε δηλαδή το δικαίωμα στην εργασία (αυτοαπασχόληση)  και κατ΄επέκταση το δικαίωμα πληρωμής φόρου εισοδήματος  ! Κόστισε από 300 ευρώ και άνω αναδρομικά για το 2010 και από 400 και άνω για το 2011 (δείτε ενδεικτικά το δικό μας συνημμένο)

  10. Για την χορήγηση  της φορολογικής ενημερότητας χωρίς την οποία δεν μπορεί να διεξαχθεί καμία επαγγελματική ιδιωτική δραστηριότητα, πρέπει να εκπληρώνουμε πρώτα όλες τις χρηματικές απαιτήσεις του κράτους , οι οποίες εκτός του τέλους επιτηδεύματος  και της ασφαλιστικής εισφοράς που αναφέρθηκαν, είναι :

  α. φόρο εισοδήματος και επιπλέον προκαταβολή του 50% του ποσού αυτού για τους φόρους του επόμενου έτους. Το θέμα είναι όμως ότι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνονται με μακροχρόνιες δόσεις (αν πληρώνονται κιόλας τελικά) και έτσι καλούνται να καταβάλουν και να προκαταβάλουν φόρο ανύπαρκτου εισοδήματος και ΦΠΑ που δεν εισέπραξαν.  Έπειτα, εάν αρρωστήσει κάποιος, το ασφαλιστικό ταμείο δεν του πληρώνει αναρρωτική άδεια  και έτσι, για όσο καιρό δεν μπορεί  να δουλεύει, δεν έχει κανένα εισόδημα. Έχει όμως τα έξοδα της επιχείρησής του, που συνεχίζουν να τρέχουν είτε εργάζεται είτε όχι.   Κερασάκι στη τούρτα αποτελεί το γεγονός ότι εάν αναγκαστεί  να κλείσει  την επιχείρησή του, δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας ούτε για μία μέρα.

  β. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης από 1% μέχρι 5% ανάλογα με το εισόδημα
  Με το άρθρο 29 του Ν.3986/2011 καθιερώθηκε ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ των φυσικών προσώπων, που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014 και δηλώνονται με τις δηλώσεις των αντίστοιχων οικονομικών ετών 2011 – 2015.
  Για την επιβολή της εισφοράς, λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς.http://reviews.in.gr/finance/forologia/article/?aid=1231128531 , http://www.forologikanea.gr/pages/display/arthro-29-eidiki-eisfora-allilegguis-sta-fusika-prosopa/

 2. Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα καταβολής ΦΠΑ για επιχειρήσεις ;;; ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ….

  Το νέο καθεστώς, που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αποδίδουν στο Δημόσιο το ΦΠΑ μόνο εφόσον τον εισπράξουν από τους πελάτες τους είτε τους ιδιώτες είτε το Δημόσιο. Ο ΦΠΑ, δηλαδή, θα αποδίδεται μετά την πληρωμή του τιμολογίου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που αυτό έχει εκδοθεί. Αντίστοιχα, ο κάθε πελάτης της επιχείρησης ή του επαγγελματία δεν θα έχει το δικαίωμα να εκπέσει του ΦΠΑ για τα ποσά τα οποία δεν κατέβαλε, παρά το γεγονός ότι θα έχει στα χέρια του τα σχετικά τιμολόγια.

  Σήμερα ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα ή τρίμηνο) ασχέτως αν το τιμολόγιο πληρωθεί αργότερα για παράδειγμα μετά από 6 μήνες.

  Δηλαδή μία επιχείρηση σήμερα υποχρεούται να καταβάλει στο δημόσιο τον ΦΠΑ ακόμα και αν δεν τον έχει εισπράξει.

  Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αναβάλλουν την καταβολή του ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους είναι να εγγραφούν το φθινόπωρο στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα δημιουργηθεί.

  Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ

  Το νέο καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση. Δηλαδή, κάθε επιχείρηση με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ (σε πρώτη φάση) θα έχει τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου με τον οποίο θα φορολογηθεί και θα αποδώσει το ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε κάθε συναλλαγή της. Η επιχείρηση θα έχει δύο επιλογές:

  1. Το σχήμα Δεδουλευμένων Πράξεων, το οποίο ισχύει σήμερα, δηλαδή ασχέτως του χρόνου πληρωμής του ΦΠΑ ο εκδότης θα πρέπει να αποδώσει τον φόρο μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα της περιόδου που αφορά (μήνα ή τρίμηνο).
  2. Το σχήμα Εκκαθαρισμένων Πράξεων το οποίο ισχύει σε χώρες όπως η Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα. Με το νέο αυτό σύστημα:
  Επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με κύκλο εργασιών (αρχικά) έως 500.000 ευρώ μπορούν να αναβάλουν την καταβολή ΦΠΑ που χρεώνουν μέχρι τη στιγμή που πληρώσει ο πελάτης. Απαραίτητη προϋυπόθεση είναι η εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα.

  Οι φορολογούμενοι θα αναβάλουν το σημείο στο οποίο ζητείται η έκπτωση ΦΠΑ για τις αγορές τους. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο ο ΦΠΑ επί των εκροών όσο και επί των εισροών όταν πραγματοποιείται η πληρωμή (από τον πελάτη και από την επιχείρηση στους προμηθευτές της). Αυτή η προσέγγιση είναι φορολογικά ουδέτερη και εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν διαφυγόντα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

  Οι επιχειρήσεις θα εφαρμόζουν το σύστημα με ελάχιστη διάρκεια ενός έτους σε όλες τις συναλλαγές τους εκτός από εκείνες που νόμιμα εξαιρούνται από το καθεστώς του ΦΠΑ, όπως οι ενδοκοινοτικές εξαγορές, οι συναλλαγές για τις οποίες εφαρμόζεται ο αντίστροφος μηχανισμός φορολόγησης ή οι εξαιρούμενες εξαγωγές. Η επιχείρηση θα είναι ελεύθερη να παραιτηθεί από την εφαρμογή του καθεστώτος, αλλά αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το σύστημα και πάλι μέχρις ότου παρέλθουν τρία χρόνια.

  Οι πελάτες των επιχειρήσεων που αποφασίζουν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς θα αναβάλουν επίσης την έκπτωση του ΦΠΑ έως τον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιείται η πληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους.

  Για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του, το νέο καθεστώς θα εξασφαλίζει ότι τόσο ο προμηθευτής όσο και ο πελάτης θα καταγράφουν επαρκώς τις πραγματικές ημερομηνίες πληρωμής, καθώς και τον τρόπο πληρωμής.

  Όπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών το νέο σύστημα δεν ευνοεί τους κακοπληρωτές και δεν αποκλείεται πολλές επιχειρήσεις να διακόψουν τις συναλλαγές με επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα.

  Για παράδειγμα έστω μικρομεσαία που έχει ενταχθεί στο νέο σύστημα και συνεργάζεται με μία μεγάλη αλυσίδα. Η μεγάλη εταιρεία πληρώνει με καθυστέρηση έξι μηνών τα τιμολόγια. Ωστόσο έχει τη δυνατότητα να συμψηφίζει τον ΦΠΑ που υποτίθεται ότι πλήρωσε στη μικρομεσαία επιχείρηση, με τον ΦΠΑ που εισέπραξε από την πώληση του προϊόντος. Φορολογικά η αλυσίδα είναι καθόλα νόμιμη, ενώ η μικρομεσαία επιχείρηση χρωστάει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που δεν έχει εισπράξει, καθώς και τα πρόστιμα που επιβάλλονται για κάθε μήνα καθυστέρησης.

  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113252791

 3. Σχετικά με “Ούτε μπορείς εσύ να ασφυκτιάς από φόρους όταν δίπλα η Βουλγαρία και η Τουρκία, σήμερα ήμουν με τον βούλγαρο τον πρωθυπουργό δίπλα μου, έχει φόρους το εν τέταρτο της Ελλάδας. Θα φύγουν οι επιχειρήσεις από εδώ πέρα και θα πάνε δίπλα. Και Το βλέπουμε να συμβαίνει στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο Πρέπει να φέρουμε επενδύσεις.”

  Ξέχασε την Αλβανία !

  Εταιρία στην Αλβανία

  Φορολογία μόνο 7.5% Κόστος Ίδρυσης 1550€

  Corporate Tax Rate

  Ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2014, για τις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών (τζίρος) υψηλότερο από 8 εκατομμύρια ALL (περίπου € 57.000), ο φορολογικός συντελεστής είναι 15% στα καθαρά κέρδη και 10% στη διανομή μερισμάτων.

  Αν ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών είναι μεταξύ 2.000.000 ALL (περίπου 14.000€), και 8.000.000ALL (περίπου 57.000€), η οικονομική οντότητα υπόκειται στην απλουστευμένη φορολογία εισοδήματος με συντελεστή 7,5%.

  Οντότητες με συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 2.000.000 ALL (περίπου 14.000€ ), υπόκεινται στην απλούστερη μορφή του φόρου εισοδήματος για τις μικρές επιχειρήσεις σε ένα σταθερό ετήσιο ποσό των 25.000 ALL (€ 179), που πρέπει να καταβληθεί μέσα στους πρώτους έξι μήνες του έτους .

  Οι νέοι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων καθιστούν τις αλβανικές εταιρείες άκρως ανταγωνιστικές για τις μικρές επιχειρήσεις και νεοσύστατες εταιρείες (stand ups).

  Προϋποθέσεις εγγραφής

  Μια αλβανική εταιρεία μπορεί να συσταθεί με έναν τουλάχιστον μέτοχο και διευθυντή. Μια εταιρεία μπορεί να έχει ένα μέτοχο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σχετικά με τη συμμετοχή στα ξένα κεφάλαια σε μια αλβανική εταιρεία ούτε υπάρχει πόθεν αίσχη καταβολής μετοχικών κερδών. Κάθε εταιρεία πρέπει να έχει καταστατική έδρα στην Αλβανία, στο οποίο μπορεί να αποστέλλεται η αλληλογραφία.

  Γενικότερα, οι απαιτήσεις που προβλέπονται για την ίδρυση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης στην Αλβανία είναι οι παρακάτω :

  1. Επωνυμία εταιρείας

  2. Συνοπτική περιγραφή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

  3. Διεύθυνση έδρας στην Αλβανία

  4. Στοιχεία μετόχων και το ποσοστό συμμετοχής

  5. Στοιχεία του Διευθυντή

  6. Ελάχιστο μετοχικού κεφαλαίου που έχει καταβληθεί από 100 ALL ή περισσότερα

  7. Ιδρυτικό Έγγραφο και Καταστατικό

  Διαδικασία Εγγραφής και Χρονοδιάγραμμα

  Η διαδικασία του σχηματισμού της εταιρείας Αλβανία είναι γρήγορη και αποδοτική. Η εταιρεία μπορεί να εγγραφεί στο Εθνικό Κέντρο Εγγραφών σε 1-2 εργάσιμες ημέρες υπό κανονικές συνθήκες.

  Πλήρεις λογιστικές και μισθοδοτικές υπηρεσίες προσφέρονται επίσης από τους συνεργάτες μας (ορκωτούς λογιστές).

  Το κόστος ίδρυσης αλβανικής εταιρείας είναι 1550€ συμπεριλαμβανομένων το άνοιγμα εταιρικού λογαριασμού και όλων των κρατικών εξόδων.

  http://www.callamus.gr/idrisi-etairias-stin-alvania/

 4. «Όμηροι» των δικαστηριών οι επιχειρήσεις: Στα 9,3 χρόνια αναμονής οι υποθέσεις ΦΠΑ

  26/09/2014

  Περισσότερες από 400.000 φορολογικές υποθέσεις εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια με μέσο χρόνο αναμονής τα 5 έτη – Στα 9,3 χρόνια αναμονής οι υποθέσεις ΦΠΑ

  Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί με την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν στις επιχειρήσεις, καθώς περισσότερες από 400.000 φορολογικές υποθέσεις εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Να σημειωθεί ότι για τις μισές από αυτές δεν έχει καν ορισθεί δικάσιμος, ενώ τα σκήπτρα κρατάνε οι υποθέσεις του ΦΠΑ με μέσο χρόνο αναμονής τα 9,3 χρόνια. Ο μέσος χρόνος επίλυσης διαφορών προκαλεί ίλιγγο, καθώς έχει φθάσει στις 1.500 ημέρες (5 έτη), που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

  Η επιβάρυνση των επιχειρήσεων εξαιτίας των καθυστερήσεων κυμαίνεται από 7% έως 52% επί της συνολικής αμφισβητούμενης διαφοράς. Τα στοιχεία αποκαλύπτει Εκθεση του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ για την ταχύτητα της απονομής δικαιοσύνης ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη, που παρουσιάστηκε χθες σε ειδική ημερίδα διαβούλευσης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο ΣΕΒ διατυπώνει 90 προτάσεις, με πρώτο βήμα την ταχεία εκκαθάριση ομοειδών εκκρεμών υποθέσεων. Κύρια επίπεδα παρέμβασης, σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει επίσης να είναι η εξωδικαστική επίλυση διαφορών, η βελτίωση της δικαστικής διοίκησης και αποτελεσματικότητας των δικαστικών υπηρεσιών και η καλύτερη λειτουργία του κράτους.

  Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των οικονομικών εφημερίδων, η μελέτη εξετάζει το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής επίλυσης διαφορών σε φορολογικές υποθέσεις, δικαστικές συμβάσεις – δημόσια έργα – απαλλοτριώσεις, διαδικασίες πτώχευσης και εξυγίανσης. Από τις 400.000 εκκρεμείς υποθέσεις μέχρι τις 31/4/2014, οι 24.118 βρίσκονται στο ΣτΕ, οι 332.855 σε Διοικητικά Πρωτοδικεία, με τις 228.010 από αυτές να μην έχουν καν προσδιορισθεί, και οι 51.620 σε Διοικητικά Εφετεία, με τις 26.277 από αυτές να μην έχουν επίσης προσδιορισθεί. Την περίοδο 20102012 ο αριθμός των εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων στην Ελλάδα ήταν 3,5 ανά 100 κατοίκους, ενώ στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρισκόταν κάτω του 0,5 και η χώρα ήταν στην τελευταία θέση μεταξύ των 18 χωρών της Ε.Ε. με μέσο χρόνο επίλυσης διαφορών τις 1.500 ημέρες. Ο χρόνος αυτός μπορεί να φτάσει μέχρι και 10 έτη, ή και παραπάνω. Για υποθέσεις ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, για τις οποίες υπάρχει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η μέση καθυστέρηση σε συμβάσεις συμβουλευτικών υπηρεσιών ανέρχεται σε περίπου 8,5 μήνες και σε συμβάσεις του κατασκευαστικού κλάδου σε 3,5 μήνες. Οι καθυστερήσεις αυτές επιβαρύνουν τελικά τους φορολογούμενους. Το μέσο κόστος ευκαιρίας που εκτιμήθηκε από την καθυστέρηση στην ανάθεση 73 διαγωνισμών ανέρχεται σε περίπου 8,5 εκατ. ευρώ.

  Η μέση καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της εκτέλεσης αναθέσεων στον κατασκευαστικό κλάδο από τη στιγμή της πρώτης ένστασης μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης της προσφυγής είναι περίπου 3 έτη, αναφέρει η Καθημερινή. Το κόστος ευκαιρίας από καθυστερήσεις διαφορών που προέκυψαν στην υλοποίηση 25 έργων συνολικού προϋπολογισμού 2,9 δισ. είναι 660 εκατ. ευρώ.

  Η εξοικονόμηση παραγωγικού κεφαλαίου από τη συντόμευση της διαδικασίας πτώχευσης κατά 2 έτη εκτιμήθηκε σε περίπου 2 εκατ. ευρώ για σύνολο 430 επιχειρήσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται «zombies», ενώ στην περίπτωση μείωσης και του χρόνου εξυγίανσης, το όφελος ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ.

  Για τις διαδικασίες πτώχευσης η έκθεση προτείνει την εισαγωγή του θεσμού «επαγγελματία εκκαθαριστή» προσαρμοσμένου στο ελληνικό δίκαιο και στην ελληνική πραγματικότητα. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε ότι χρειάζεται ένας συνολικός ανασχεδιασμός της πτωχευτικής διαδικασίας έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος της πτώχευσης για ταχεία ικανοποίηση των πιστωτών, αλλά και ταυτόχρονα της γρήγορης αποκατάστασης του επιχειρηματία με την παροχή της «δεύτερης ευκαιρίας». «Για τις επιχειρήσεις, η ταχύτητα επίλυσης των διοικητικών διαφορών και διεκπεραίωσης όλων των δικαστικών διαδικασιών που τις αφορούν (φορολογία, συμβάσεις, διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, πτώχευσης, εξυγίανσης) είναι παράγοντας επιβίωσης. Οι υπέρμετρες καθυστερήσεις τις επιβαρύνουν με δυσανάλογο διοικητικό κόστος και κόστος κεφαλαίου, καθυστερούν ή ματαιώνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και αποθαρρύνουν την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό», τόνισε ο κ. Φέσσας. Την ανάγκη για αξιοκρατία στον δικαστικό κλάδο και ουσιαστική συνεργασία δικαστικής, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας ανέφερε στην ομιλία του ο τέως πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ κ. Παναγιώτης Πικραμμένος.

  http://www.protothema.gr/economy/article/413369/omiroi-ton-dikastirion-oi-epiheiriseis-me-ruthmous-helonas-i-aponomi-dikaiosunis/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.