Με διατάξεις-σκάνδαλο, αμνηστεύουν προκαταβολικά τους εαυτούς τους

Με-διατάξεις-σκάνδαλο-αμνηστεύουν-προκαταβολικά-τους-εαυτούς-τους

Με «φάμπρικα» ρυθμίσεων που προβλέπουν την… προληπτική αμνήστευσης κρατικών λειτουργών και κυβερνητικών στελεχών… προετοιμάζεται για τις εκλογές η κυβέρνηση.

Το «εύρημα» καθυστέρησε να ανακαλυφτεί, καθώς μόνο έμπειροι νομικοί μπόρεσαν -πολύ καθυστερημένα- να το εντοπίσουν σε διατάξεις του περιβόητου πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, μέσα σε ένα τεράστιο όγκο εκατοντάδων σελίδων και κρυμμένο καλά σε «φόρμουλες» που ένας «κοινός θνητός» δεν θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει…

Αυτό το νομοσχέδιο -και πλέον νόμος του κράτους- αποδείχτηκε πραγματική «σκούπα» για ισχύουσες διατάξεις που όριζαν τους όρους και τις προϋποθέσεις για ποινικές ευθύνες κυβερνητικών και κρατικών λειτουργών.

Η πιο κραυγαλέα και «φανερή» περίπτωση ήταν η ρύθμιση στο άρθρο 2 του πολυ-νόμου για τις τράπεζες, όπου προβλεπόταν η απαλλαγή από ποινικές ευθύνες της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για διαχειριστικές πράξεις στο ζήτημα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.

Πρόσφατα όμως ανακαλύφτηκε η πτυχή που αφορά στην υπόθεση των υποβρυχίων, όταν οι δικηγόροι του πρώην διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Ναυπηγείων κ. Σ. Εμμανουήλ ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση του πελάτη τους (που είναι προφυλακισμένος γηια τη υπόθεση των υποβρυχίων με την κατηγορία της διακίνησης «μαύρου χρήματος»!) βάσει διάταξης που ψηφίστηκε πρόσφατα και η οποία εξαιρεί απροσχημάτιστα από ποιινικές ευθύνες για δωροδοκία τα μέλη της διοίκησης Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος!!! Στηριγμένοι σε αυτή τη διάταξη, οι δικηγόροι του κ. Εμμανουήλ ζήτησαν την αποφυλάκισή του…

Πρόκειται για διάταξη που αφορά δυνητικά εκατοντάδες φορείς του Δημοσίου και χιλιάδες μέλη των διοικήσεών τους!

Πέρα από αυτό, ό,μως, ανακαλύφτηκαν επίσης διατάξεις που αφορούν και άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, κάποιες εκ των οποίων αφορούν σε «εν ενεργεία» σκάνδαλα που ερευνά ήδη η Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα με αυτές τις διατάξεις να της «δένονται τα χέρια»:

– Ρύθμιση που απαλλάσσει ευθυνών δημάρχους και γενικότερα αρμοδίους των ΟΤΑ για τη μη νόμιμη καταβολή χρημάτων ως επιδόματος πληροφορικής. Η σχετική διάταξη προβλέπει: «Το επίδομα πληροφορικής που καταβλήθηκε ως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου θεωρείται νομίμως καταβληθέν και δεν αναζητείται».

– Ρύθμιση για τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ): Αφορά εκκρεμή έρευνα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή για κακοδιαχείριση στα οικονομικά του.

– Ρύθμιση που «φωτογραφίζει» υπέρογκες αποζημιώσεις που δόθηκαν από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Το ΔΣ των ΕΑΣ κατηγορείται για πρόκληση ζημίας ύψους 50 εκατ. ευρώ.

– Ρύθμιση για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ): Προβλέπει απαλλαγή από κάθε ποινική ευθύνη για ζητήματα οικονομικής διαχείρισης στον Οργανισμό.

Την ίδια στιγμή τα κατασχετήρια φεύγουν κατά χιλιάδες και η «φάμπρικα» των πλειστηριασμών δουλεύει υπερωρίες για τα θύματα της φοροληστείας που δεν έχουν να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους, ενώ τα πρόστιμα της εφορίας γίνονται τερατώδη. Και βέβαια, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, που διά των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων νομοθετούν, φρόντισαν να διαφράψουν τόκους από τα τραπεζικά δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να μειώσουν το επιτόκιο σε 2%…

«Τι δεν κατάλαβες;»…

 

http://www.rizopoulospost.com/με-διατάξεις-σκάνδαλο-αμνηστεύουν-πρ/

Advertisements

One comment on “Με διατάξεις-σκάνδαλο, αμνηστεύουν προκαταβολικά τους εαυτούς τους

 1. Σκάνδαλο: Με χαριστικές διατάξεις σβήνουν ποινικά αδικήματα!

  Απαλλαγή από ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, αλλά και ευρεία «νομιμοποίηση» παράνομων πληρωμών από κρατικούς φορείς και δήμους, προβλέπουν νομοθετικές διατάξεις που ισχύουν ήδη, προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις στο Δικαστικό Σώμα.

  Οι «χαριστικού τύπου» διατάξεις που παραγράφουν ποινικές ευθύνες για εμπλεκομένους σε σκάνδαλα (όπως για παράδειγμα τα εξοπλιστικά) και άλλες που προβλέπουν νομιμοποίηση παράνομων πληρωμών εκατ. ευρώ, ψηφίστηκαν, οι περισσότερες, πρόσφατα στο πλαίσιο του πολυσυζητημένου πολυνομοσχεδίουl, όπως γράφει το dealnews

  Οι εν ισχύι διατάξεις, αφού έχουν πλέον καταστεί νόμοι του κράτους, επιφέρουν τις πρώτες συνέπειες, καθώς δικογραφίες που έχουν ανοίξει για ποινικές ευθύνες «κλείνουν», ενώ υπόδικοι για σκάνδαλα ζητούν αποφυλάκιση! Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πρώην διευθύνοντος συμβούλου στα Ελληνικά Ναυπηγεία, Σωτ. Εμμανουήλ, ο οποίος είναι προφυλακισμένος για διακίνηση «μαύρου χρήματος» στην υπόθεση των υποβρυχίων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Σωτ.Εμμανουήλ, εκμεταλλευόμενος προσφάτως ψηφισθείσα διάταξη η οποία εξαιρεί της ποινικής ευθύνης για δωροδοκία τους υπευθύνους Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος (όπως τα Ναυπηγεία), κατέθεσε ήδη αίτηση αποφυλάκισης, θεωρώντας πως κακώς κρατείται.

  Η διάταξη που επικαλείται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων προβλέπει κατάργηση μιας παραγράφου του άρθρου 263 του Ποινικού Κώδικα για τη δωροδοκία κρατικών υπαλλήλων, εξαιρώντας όλους τους υπευθύνους Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος ή από τράπεζες.

  Οι ειδικοί ανακριτές Γαβριήλ Μαλλής και Ιω.Σταυρόπουλος, που θα χειριστούν το αίτημα Εμμανουήλ, επιχειρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρουν νομική λύση για να «σώσουν» τη συγκεκριμένη δικογραφία. Οι κρατικοί αξιωματούχοι που επωφελούνται από την εν λόγω ρύθμιση, σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων δικαστικών πηγών, δεν περιορίζονται μόνον στα Ελληνικά Ναυπηγεία, καθώς Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος ή τις τράπεζες είναι δεκάδες και οι υποθέσεις κακοδιαχείρισης των οικονομικών τους πολλές.Και σαν να μην έφθανε η διάταξη απαλλαγής ποινικών ευθυνών κρατικών αξιωματούχων, άλλες τέσσερις διατάξεις «χαριστικού τύπου» ψηφίστηκαν και ισχύουν ήδη.

  Οι εν λόγω σαφώς «φωτογραφικές» διατάξεις προβληματίζουν έντονα τις δικαστικές Αρχές.

  Ειδικότερα, πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν στην οικονομική διαχείριση έως το 2010 στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπου όλες οι μη νόμιμες καταβολές σε επιδόματα και μισθοδοσίες θεωρούνται πλέον νόμιμες, οδηγώντας τη σχετική δικογραφία που έχει σχηματιστεί για απόδοση ποινικών ευθυνών κατά εκείνων που διαχειρίστηκαν παράνομα εκατ. ευρώ στο αρχείο! Ανάλογη είναι και η ρύθμιση για τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, όπου εκκρεμούσε δικογραφία κατόπιν έρευνας του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για κακοδιαχείριση στα οικονομικά του.

  Και εδώ προβλέπεται ότι: «Δαπάνες που δημιουργήθηκαν ώς την έναρξη ισχύοντος του παρόντος σε εκτέλεση όρων επιχειρησιακών συμβάσεων ή αποφάσεων για πληρωμές σε πρόσωπα απασχολούμενα στην άνω ανώνυμη εταιρεία και σε βάρος του προϋπολογισμού της και αφορούν τακτικές αποδοχές αποζημιώσεις κάθε είδους, επιδόματα και εφάπαξ παροχές θεωρούνται ότι διενεργήθηκαν νόμιμα»!

  Η διάταξη για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών είναι πιο… προχωρημένη. Αφού ρυθμίζει οικονομικές εκκρεμότητες του Οργανισμού, περιλαμβάνει και ρύθμιση που δεν αφήνει αμφιβολία για τη διαγραφή κάθε ποινικής ευθύνης.

  «Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, αναφέρεται ρητά, παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη που τυχόν έχει ασκηθεί για πράξεις και παραλείψεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εδαφίου 1, όπως προστέθηκε με την περίπτωση α΄ της παρούσας παραγράφου»!

  Με ευρεία εφαρμογή στους υπευθύνους των ΟΤΑ είναι και η ρύθμιση που προβλέπει ότι δεν μπορεί να αναζητηθούν ευθύνες (και τα χρήματα) για το επίδομα πληροφορικής που μη νομίμως κατέβαλλαν οι ΟΤΑ! «Το επίδομα πληροφορικής, λέει η διάταξη, που καταβλήθηκε ώς τη δημοσίευση του παρόντος νόμου θεωρείται νομίμως καταβληθέν και δεν αναζητείται»…

  http://www.crashonline.gr/σκάνδαλο-με-χαριστικές-διατάξεις-σβή/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.