Ευρωεκλογές 2014 – Η ψήφος είναι υποχρεωτική, έχεις επιλογή, πες ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ !

elections

Τρόπος διεξαγωγής των εκλογών 

Η ψηφοφορία για την εκλογή των είκοσι ένα (21) καινούργιων αντιπροσώπων που βάσει του πληθυσμού της χώρας μας αναλογούν, θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, στις 25 Μαΐου ενώ στα λοιπά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος των οποίων θα ψηφίσουν οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν μόνιμα ή βρίσκονται σε αυτά κατά την ημέρα των εκλογών, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο 24 Μαΐου αλλά οι ψήφοι θα προσμετρηθούν και θα ανακοινωθούν μαζί με εκείνα της ελληνικής επικρατείας.

Μέχρι τώρα, οι αντιπρόσωποι ΜΑΣ, διοριζόταν από τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων και εμείς απλά αποφασίζαμε πόσους να διορίσει ο καθένας. 

Φέτος όμως, ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, η επιλογή των βουλευτών θα γίνει με ψηφοφορία που απέκτησε μια οσμή δημοκρατίας, καθώς στις επικείμενες εκλογές και για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος τους υποψήφιους που κρίνει ικανούς και άξιους να τον εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή. Με αυτόν τον τρόπο η Λαϊκή κυριαρχία αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά….

Η έναρξη του εκδημοκρατισμού των εκλογών έγινε με το νόμο 4255/2014 και πρέπει να γίνουν πολλές άλλες αλλαγές για να έχουμε πραγματικές εκλογές και συνεπώς πραγματική δημοκρατία, αλλά πάλι καλά που έγινε η αρχή. Σύντομα θα γίνουν και τα υπόλοιπα, αλλά θα το συζητήσουμε άλλη φορά. 

Πάντως, σημειώστε παρακαλώ και το γεγονός ότι, από εδώ και στο εξής, οι αρχηγοί των κομμάτων όχι μόνο ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν για λογαριασμό μας, αλλά ούτε για δικό τους λογαριασμό δεν μπορούν να αποφασίζουν πια, γιατί γύρισε ο τροχός και ήρθε η σειρά μας ! Τι εννοώ ;; Ότι και οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στη διαδικασία θεωρούνται κανονικοί υποψήφιοι και για να εκλεγούν ευρωβουλευτές χρειάζονται την ψήφο μας. Έχεις αρκετούς σταυρούς προτίμησης κύριε ;; Περνάς ! Δεν έχεις ;; Ας προχωρήσουν οι άλλοι που είναι καλύτεροι. Τέρμα ο αυτο-διορισμός. Αυτή είναι ισότητα ενώπιον του νόμου, ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ (Άρθ. 4 Σ). 

 

Οι υποψήφιοι

Πάνω από 1300 άτομα διεκδικούν την αντιπροσώπευση των περίπου 10.000.000 Ελλήνων ψηφοφόρων που κατοικούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Επειδή ο ελληνικός νόμος δεν επιτρέπει σε μεμονωμένα άτομα να συμμετέχουν στην διαδικασία των εκλογών, οι προαναφερόμενοι υποψήφιοι συμμετέχουν αναγκαστικά σε συνδυασμούς κομμάτων ή συνασπισμούς κομμάτων. Οι συνδυασμοί είναι 42 και σχεδόν το εν τρίτο είναι νεοεμφανιζόμενες πολιτικές δυνάμεις, συμμετέχουν για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές ή αποτελούν καινούργιες συμμαχίες παλιότερων πολιτικών σχηματισμών.

Εσείς έχετε την δυνατότητα να δείξετε την προτίμηση σας σε 4 υποψηφίους το πολύ, αλλά μόνο αν ανήκουν στον ίδιο συνδυασμό.  Συνεπώς στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης..

.

Πως χρησιμοποιείται το λευκό ψηφοδέλτιο 

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών.

Σε περίπτωση που στο εκλογικό σας τμήμα δεν υπάρχει το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που εσείς θέλετε, ζητήστε από την εφορευτική επιτροπή να σας επικυρώσει ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Σε αυτό θα γράψετε με το χέρι το όνομα ενός ή περισσότερων υποψηφίων (4 το πολύ).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: 

Βάσει του εκλογικού νόμου, τα ψηφοδέλτια είναι μόνο έντυπα. Όποιο ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά, είναι άκυρο. Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, κατά την ψηφοφορία προκύπτει έλλειψη έντυπων ψηφοδελτίων, η εφορευτική επιτροπή οφείλει να συντάξει την ίδια στιγμή πρακτικό στο οποίο να βεβαιώνει την έλλειψη έντυπων ψηφοδελτίων, το λόγο που, κατά την κρίση της, δημιουργήθηκε αυτή η έλλειψη, τον τρόπο που φρόντισε για ανεφοδιασμό με νέα έντυπα ψηφοδέλτια και το λόγο για τον οποίο δεν πραγματοποιήθηκε. Μετά τη σύνταξη του πρακτικού αυτού επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η συνέχιση της ψηφοφορίας με λευκά ψηφοδέλτια. Τα λευκά ψηφοδέλτια παραδίδονται από την εφορευτική επιτροπή, από ένα σε κάθε εκλογέα, αφού πρώτα τεθεί, προς το μέρος της μικρότερης πλευράς του, η σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, σημειωθεί δίπλα της η ημερομηνία της εκλογής και τεθεί, κάτω από την ημερομηνία, η μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου.

Ο εκλογέας αφού πάρει από την εφορευτική επιτροπή το σφραγισμένο και θεωρημένο σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο λευκό ψηφοδέλτιο και αφού αποχωρήσει στον ιδιαίτερο χώρο του εκλογικού τμήματος οφείλει να το συμπληρώσει με το χέρι του.

Στο λευκό ψηφοδέλτιο ο εκλογέας γράφει, το όνομα του συνδυασμού ή  το όνομα ενός ή περισσότερων υποψηφίων του ίδιου συνδυασμού, οπότε το ψηφοδέλτιο υπολογίζεται στη δύναμη του συνδυασμού στον οποίο ανήκουν οι υποψήφιοι αυτοί. Ο υποψήφιος συνδυασμού, του οποίου το όνομα αναγράφεται στο λευκό ψηφοδέλτιο, θεωρείται ότι λαμβάνει σταυρό προτίμησης (ΠΔ 26/2012 Αρθ. 70.3 και 74 – ΦΕΚ Α 57/2012) . 

 

Συμπέρασμα

Επειδή οι εκλογές είναι το άλφα και το ωμέγα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας

Επειδή βάσει του συντάγματος η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική

Επειδή εμείς δεν παραβιάζουμε το σύνταγμα

Επειδή για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε το δικαίωμα να επιλέγουμε τους αντιπροσώπους μας στην Ευρώπη

Επειδή λόγω αλλαγής του εκλογικού νόμου οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι και πολύ καλύτεροι

Σας καλώ να πείτε ΟΧΙ στην ΑΠΟΧΗ, στο ΑΚΥΡΟ και στο ΛΕΥΚΟ που δεν είναι μορφές διαμαρτυρίας έτσι όπως μερικοί καλοθελητές σας λένε, αλλά έντεχνος τρόπος “εξουδετέρωσης” ενοχλητικών ψηφοφόρων που δεν στηρίζουν το καθεστώς.  

Πηγαίνετε λοιπόν στις κάλπες και ψηφίστε ! Μην απέχετε, μην ακυρώσετε την ψήφο σας και το λευκό ψηφοδέλτιο χρησιμοποιήστε το μόνο με τον προαναφερόμενο νόμιμο τρόπο, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Μελετήστε τα βιογραφικά των υποψηφίων, ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΝ ! Έχετε από που να διαλέξετε.

Ελάτε να αναδείξουμε τους καλύτερους γιατί αλλιώς ποτέ δεν θα αποκτήσουμε την αντιπροσώπευση που μας αξίζει ! 

ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ !

 

Επειδή η γνώση είναι δύναμη, παρακαλώ διαδώστε με κάθε τρόπο το παρόν κείμενο και την λίστα των υποψηφίων. Μην ξεχνάτε τα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τυπώστε τα κείμενα και μοιράστε τα. Ευχαριστώ

Χριστίνα Σαλεμή 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

 

 ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ !  !ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες μπορούν να ψηφίσουν στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους (μαζί με τους λοιπούς εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν)

 ΥΠΕΣ Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 Όλοι οι υποψήφιοι και τα ονόματα των συνδυασμών στους οποίους συμμετέχουν – όπως δημοσιεύθηκαν από τον ΑΠ (66/2014) – τα βιογραφικά και άλλες πληροφορίες

 Επιτροπή της Βενετίας – Κώδικας ορθών πρακτικών επί εκλογικών ζητημάτων

– Διαρκής Κώδικας Νομοθεσίας 1ΑΖ – Το σύνολο της εκλογικής νομοθεσίας από το 1844 έως σήμερα

– Αντιπροσώπευση 

 

3 comments on “Ευρωεκλογές 2014 – Η ψήφος είναι υποχρεωτική, έχεις επιλογή, πες ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ !

 1. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ. ΑΡΙΘ. 26 /2012
  http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/pd_26_2012.pdf

  ΦΕΚ Α 57/2012
  http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEbA_BZxkczbHdtvSoClrL8KoqaERu8wDDtIl9LGdkF53UIxsx942CdyqxSQYNuqAGCF0IfB9HI6hq6ZkZV96FIsZgIyxVdb1vFx4jiQTajSAb6t40y5bVnePMqeeahwMA.

  ́Αρθρο 70 ( ́Αρθρο 70 Π.Δ. 96/2007) Μορφή ψηφοδελτίων
  1. Τα ψηφοδέλτια κατασκευάζονται από λευκό χαρτί, που χορηγεί το Δημόσιο. Το χαρτί χορηγείται στα κόμματα ή τους συνασπισμούς κομμάτων, των οποίων συνδυασμοί υποψηφίων ανακηρύχθηκαν στο ένα τρίτον τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών του Κράτους. Η ποσότητα του χαρτιού που χορηγείται και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών.
  2. Τα ψηφοδέλτια σ’ όλη γενικά την επικράτεια έχουν ορθογώνιο σχήμα. Οι διαστάσεις των ψηφοδελτίων ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.
  3. Τα ψηφοδέλτια είναι μόνο έντυπα. Όποιο ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά, είναι άκυρο. Τα τυπογραφικά στοιχεία στα ψηφοδέλτια πρέπει να είναι μελανής απόχρωσης.

  Αρθρο 74 ( ́Αρθρο 74 Π.Δ. 96/2007) Λευκά ψηφοδέλτια
  1. Σε περίπτωση που σε κάποιο εκλογικό τμήμα προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ότι θα προκύψει, για οποιοδήποτε λόγο, έλλειψη έντυπων ψηφοδελτίων, η εφορευτική επιτροπή οφείλει να φροντίσει αμέσως να εφοδιαστεί με τον αναγκαίο αριθμό ψηφοδελτίων. Εάν ο εφοδιασμός δεν πραγματοποιηθεί έγκαιρα, η εφορευτική επιτροπή οφείλει να συντάξει την ίδια στιγμή πρακτικό, στο οποίο να βεβαιώνει την έλλειψη έντυπων ψηφοδελτίων, το λόγο που, κατά την κρίση της, δημιουργήθηκε αυτή η έλλειψη, τον τρόπο που φρόντισε για ανεφοδιασμό με νέα έντυπα ψηφοδέλτια και το λόγο για τον οποίο δεν πραγματοποιήθηκε.
  Μετά τη σύνταξη του πρακτικού αυτού επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η συνέχιση της ψηφοφορίας με λευκά ψηφοδέλτια.
  2. Τα λευκά αυτά ψηφοδέλτια είναι από το ίδιο χαρτί, έχουν το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με τα έντυπα και δεν πρέπει να έχει γραφτεί σ’ αυτά τίποτε με κανένα τρόπο.
  3. Τα λευκά ψηφοδέλτια παραδίδονται από την εφορευτική επιτροπή, από ένα σε κάθε εκλογέα, αφού πρώτα τεθεί, προς το μέρος της μικρότερης πλευράς του, η σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, σημειωθεί δίπλα της η ημερομηνία της εκλογής και τεθεί, κάτω από την ημερομηνία, η μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου.
  4. Ο εκλογέας αφού πάρει από την εφορευτική επιτροπή το σφραγισμένο και θεωρημένο σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο λευκό ψηφοδέλτιο και αφού αποχωρήσει στον ιδιαίτερο χώρο του εκλογικού τμήματος οφείλει να το συμπληρώσει με το χέρι του.
  5. Στο λευκό ψηφοδέλτιο ο εκλογέας γράφει ο ίδιος, με μολύβι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης ή με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης, το όνομα του συνδυασμού ή το όνομα μεμονωμένου υποψηφίου της προτίμησής του ή το όνομα ενός ή περισσότερων υποψηφίων του ίδιου συνδυασμού, οπότε το ψηφοδέλτιο υπολογίζεται στη δύναμη του συνδυασμού, στον οποίο ανήκουν οι υποψήφιοι αυτοί. Όταν η προτίμηση του εκλογέα αφορά συνδυασμό κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, γράφεται το πλήρες όνομα του κόμματος ή του συνασπισμού ή τα αρχικά γράμματα του πλήρους ονόματος του κόμματος ή του συνασπισμού, εφ’ όσον δηλώθηκαν και αυτά σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 37, ή και τα δύο, δηλαδή το πλήρες όνομα του κόμματος ή συνασπισμού και τα αρχικά γράμματά του. Ο υποψήφιος συνδυασμού, του οποίου το όνομα αναγράφεται στο λευκό ψηφοδέλτιο, θεωρείται ότι λαμβάνει σταυρό προτίμησης. Αν αναγραφούν τα ονόματα περισσοτέρων από έναν υποψηφίων, ο εκλογέας οφείλει να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός απ’ αυτούς. Στις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του και υπέρ δύο υποψηφίων, αν αναγραφούν τα ονόματα περισσοτέρων από δύο υποψηφίων, ο εκλογέας μπορεί να σημειώσει σταυρό προτίμησης δίπλα στο όνομα ενός ή δύο από αυτούς αντιστοίχως. Στην τελευταία αυτήν περίπτωση, αν σημειωθεί σταυρός προτίμησης σε περισσότερα από ένα ή από δύο, αντιστοίχως, ονόματα, έχει εφαρμογή η παράγραφος 9 του άρθρου 72. Στις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του και υπέρ τριών υποψηφίων, αν αναγραφούν τα ονόματα περισσοτέρων από τρείς υποψηφίων, ο εκλογέας μπορεί να σημειώσει σταυρό προτίμησης δίπλα στο όνομα ενός ή δύο ή τριών απ’ αυτούς αντιστοίχως. Και στην περίπτωση αυτήν, αν σημειωθεί σταυρός προτίμησης σε περισσότερα από ένα ή δύο ή τρία, αντιστοίχως, ονόματα, έχει εφαρμογή η παράγραφος 9 του άρθρου 72.
  6. Για τα λευκά ψηφοδέλτια εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 73.
  Λευκό ψηφοδέλτιο με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του, είναι άκυρο.
  7. Κάθε λευκό ψηφοδέλτιο, που δεν έχει τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου, είναι άκυρο. Είναι επίσης άκυρο κάθε λευκό ψηφοδέλτιο, που χρησιμοποιήθηκε σε εκλογικό τμήμα, του οποίου η εφορευτική επιτροπή δεν έχει συντάξει πρακτικό σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού.
  8. ‘Οποιος εκλογέας, δεν μπορεί μόνος του να συμπληρώσει λευκό ψηφοδέλτιο, οφείλει να απευθυνθεί στο δικαστικό αντιπρόσωπο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να συνοδεύσει τον εκλογέα στον ιδιαίτερο χώρο του εκλογικού τμήματος και να τον βοηθήσει.
  9. Το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει, δια μέσου των οικείων Αντιπεριφερειαρχών να εφοδιάζει τα εκλογικά τμήματα με ανάλογο αριθμό λευκών ψηφοδελτίων.

 2. Pingback: Ευρωεκλογές 2014 | topakas

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s