ΟΛΌΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΔΟΣΊΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΊΑ!

wind-energy

Tου Αυγερινού Χατζηχρυσού, ΝΕXUS Ιουνίου 2013

ΔΕΗ, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδος, με τζίρο πάνω από €6δις , με 7,5εκ.πελάτες και αυτή την στιγμή η μοναδική εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με 62 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και 363 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και μητρική του Ανεξαρτήτου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε. στον οποίο το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η εταιρεία που το 2009 έκλεισε με κέρδη ύψους €1 δις, όπως είναι φυσικό εποφθαλμιούν πολλοί να αποκομίσουν μερίδιο των κερδών και της Αγοράς, πόσο μάλλον η Τροϊκα και οι πολυεθνικές που αυτή εκπροσωπεί.

Τώρα μάλιστα εντός των Μνημονίων που έχει υπογράψει η Τριμμερής Συγκυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρωθυπουργός κ.Σαμαράς κι ο κ.Βενιζέλος είναι και η μεγαλύτερη ευκαιρία να αποκτήσουν τον έλεγχο της, χωρίς το αστρονομικό αντίτιμο που θα έπρεπε να καταβάλλουν αλλιώς, όπως σε εποχές εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομίας και των Δημοκρατικών θεσμών.

Εδώ και τρια χρόνια κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να απαξιώσουν την Εταιρεία, να μειώσουν τα κέρδη της, να την φορτώσουν χρέη, να την τεμαχίσουν σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να μειώσουν όσο γίνεται το αντίτιμο, αν υπάρξει τελικά τιμή για τους αγοραστές ή συμβολικό τίμημα ιδιωτικοποίησης της.

pinakas_a

Επίσης ενώ όλο το βάρος της “βελτίωσης” της Ανταγωνιστικότητας έχει πέσει στη μείωση των μισθών σε όλη την Ελληνική κοινωνία, τελικά δεν υπάρχουν ανταγωνιστικά, αποτελέσματα γιατί απλά το “κέρδος” από τους μισθούς πείνας δεν μεταφέρεται στην Αγορά, αλλά απορροφάται από τις άλλες αυξήσεις που επηρεάζουν το το κόστος παραγωγής στη βιομηχανία αλλά και σε άλλους κλάδους. Δηλαδή ακριβαίνουν όλα τα άλλα μέρη της, περιληπτικά η Ενέργεια (Ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ΑΠΕ), πρώτες ύλες, οι μεταφορές, οι εξοπλισμοί (μηχανήματα, ανταλλακτικά), φορολογικό περιβάλλον και γραφειοκρατία!

Ακόμη κι ο κ.Σαμαράς την εποχή της “αντιμνημονιακής” του στάσης είχε τονίσει το 2011 στη ΔΕΘ

«Ακούτε διάφορα, τα τελευταία χρόνια, για την «πράσινη ενέργεια». Ασφαλώς και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις εγχώριες μορφές ενέργειας. Και «πράσινες» και «γαλάζιες» και όλων των χρωμάτων.Αλλά εγώ θα δώσω προτεραιότητα στην φθηνή ενέργεια. …Χώρα που ανεβάζει το κόστος της ενέργειάς της, μακροχρόνια υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά της.»

Έρχεται λοιπόν ο ίδιος και συνεχίζει το καταστροφικό έργο του προκατόχου του στην Αγορά Ενέργειας.

Η ΔΕΗ έκανε αυξήσεις έως 13,8% (2010) + 12% (2012) χωρίς να υπολογίζουμε την αύξηση του ΦΠΑ καθώς το ρεύμα πήγε στον συντελεστή 13% από 11%, το 2013 ανακοινώθηκαν αυξήσεις από 8,6% (οικιακό) έως 12% (Βιομηχανικό), ενώ η μεσοσταθμική αύξηση για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης στο 3% και τέλος από το καλοκαίρι του 2013 απελευθερώνεται η Αγορά ! Αν συνυπολογίσουμε και το Χαράτσι, τα Δημοτικά Τέλη, το “Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων” (ΕΤΜΕΑΡ) για ποια ανάπτυξη θα μπορούμε να μιλάμε στο μέλλον όταν όλα ξεκινούν από την Ενέργεια!

ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑ !

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ…ΕΚΤΟΞΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΜΕΓΕΘΗ !

Αυτά μάλιστα λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα που αναζητάει εναγωνίως την χαμένη ανταγωνιστικότητά της, και το θέμα της συνάντησης κορυφής των Ευρωπαίων Ηγέτων για την Ενέργεια στις 22 Μαϊου του ενεστώτος έτους, θα είναι η μείωση του κόστους Ενέργειας διότι «Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και δαπάνες εμποδίζουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα» όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο (το κείμενο γραφόταν πριν την συνάντηση)!

Η Ελλάδα έχει το Συγκριτικό πλεονέκτημα του φθηνότερου ρεύματος της ΕΕ (ΠΙΝΑΚΑΣ Β), λόγω κυρίως του λιγνίτη και την υδροηλεκτρικών (Υ/Η) και το αυξάνει γιατί αυτό δεν “εξυπηρετεί” τους ανταγωνιστές της!

Και μάλιστα, όπως θα δούμε και πιο κάτω, τους χρηματοδοτεί κιόλας!

Για να έχετε μια εικόνα το ρεύμα από το “δωρέαν Ηλιο” στα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) κοστίζει 300/ΜWhr, 100/MWhr το αέριο, 30/MWhr ο λιγνίτης και ακολουθεί το ακόμη φθηνότερο νερό.

Δεν είναι βέβαια καινοφανείς όλες αυτές ο μεθοδεύσεις, από το 1999 έχει ανοίξει ο κύκλος με τις μετοχοποιήσεις, με τον σχετικό νόμο συνέταξε ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κ. Βενιζέλος, και η ζωή που κύκλους κάνει, τώρα ο ίδιος στην Συγκυβέρνηση με τον κ.Αντώνη Σαμαρά και τον Φώτη Κουβέλη ανακοίνωσαν στα μέσα Μαϊου τον τρόπο που θα γίνει το ξεπούλημα της Εταιρίας.

Αλλά πριν φτάσουμε στο σχέδιο της Μνημονιακής μας “δέσμευσης” για την “αξιοποίηση” της εταιρείας, ας δούμε το περιληπτικά το περιβάλλον της Αγοράς Ενέργειας αυτή τη στιγμή.

pinakas_b

Η Πράσινη (υπ)Ανάπτυξη.

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν είμαι κατά της Τεχνολογία, ούτε δαιμονοποίησης της. Πρέπει να γίνεται έρευνα, πρόοδος και κάθε νέα ιδέα και εφεύρεση να βελτιώνεται προς καλό όλων μας, όλων των κατοίκων αυτού του Πλανήτη και του Περιβάλλοντος. Αλλά η τεχνολογία έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της για να είναι αποδοτική και αξιόπιστη, ποσώ μάλλον να ξοδεύονται τόσα δισεκατομμύρια σε καιρό ύφεσης που όχι μόνο δεν βοηθούν το υπάρχον σύστημα, αλλά προκαλούν και μεγαλύτερες βλάβες από αυτές που υποτίθεται ότι διορθώνουν.

Οπως καταλαβαίνουμε από τα συμφραζόμενα της ομιλίας Σαμαρά στη ΔΕΘ του 2011, πριν γίνει πρωθυπουργός, η Πράσινη Ανάπτυξη έχει κόστος και ίσως να υπήρχε κάποια δικαιολογία σε καιρούς ανάπτυξης η κατασπατάληση χρημάτων, σε πανάκριβες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά σε καιρό μακροχρόνιας ύφεσης είναι το λιγότερο εγκληματικό και για την Ανάπτυξη αλλά και για το Κοινωνικό Αγαθό της Ενέργειας σε ένα πληθυσμό στα όρια της εξαθλίωσης.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ επιβαρύνονται από την πολιτική των ΑΠΕ με το σκεπτικό να επιδοτηθούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά (Φ/Β) και ανεμογεννήτριες (Α/Γ), και μάλιστα η ΔΕΗ αγοράζει το ρεύμα που παράγουν φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα ακριβότερα από ό,τι το πουλάει στους καταναλωτές ! Η υψηλή εγγυημένη τιμή ήταν €470/MWhr μέχρι τον 8/2012 και €250/MWhr σήμερα. Με αποτέλεσμα μέχρι το Ιούνιο του 2012 να έχουν δημιουργησεί μια τρύπα €300εκ στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) με πρόβλεψη για €1,4δις μέχρι το 2014 (ΠΙΝΑΚΑΣ α’)!

Παρά του ότι οι “πράσινοι” λογαριασμοί, όπως μπορείτε να δείτε και στον δικό σας επιβαρύνονται από το τέλος ΑΠΕ. Δηλαδή το “Ειδικό τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων” (ΕΤΜΕΑΡ) που υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτούσε τις ΑΠΕ, με την πρόφαση ότι θα μειωθούν οι ρύποι !

Αλλά αντί να μειωθούν οι ρύποι, μιας κι οι ΑΠΕ στην πραγματικότητα, με την μέχρι σήμερα τεχνολογία, δεν είναι αποδοτικά όσο διαφημίζουν, αλλά σίγουρα παράγουν Τραπεζικούς λογαριασμούς στους ιδιώτες, κατά την περίοδο 1/2009 – 4/2012, ο Έλληνας καταναλωτής πλήρωσε συνολικά €336,1 εκατ. για τέλος Α.Π.Ε. Από το ποσό αυτό, μόνο το 40% ή €134,4 εκατ. Ευρώ αξιοποιήθηκε πράγματι υπέρ των Α.Π.Ε. ενώ τα υπόλοιπα 201,7 εκατ. Ευρώ επιδότησαν την προμήθεια του ρεύματος. (πηγή : http://www.eletaen.gr)

Συμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, από την Ιούλιο με την Απελευθερωση της Αγοράς, θα πρέπει να κάθε εξάμηνο να αυξάνεται το ΕΤΜΕΑΡ, ώστε να κλείσει η τρύπα μέχρι το 2014, δηλαδή πάλι ο καταναλωτής θα πληρώσει για τις “πρασινες επενδύσεις” με τριπλασιασμό του ΕΤΜΕΑΡ από €9,32MW hr στα €27,00MWhr σύμφωνα με έκθεση της ΛΑΓΗΕ (βλ.Βιβλιογραφία). Επίσης απαιτούν να την αύξηση της εισφοράς που ήδη έχει επιβληθεί στις λιγνιτικές μονάδας και επιπρόσθετα επιβολή εισφοράς και στα Μεγάλα Υ/Η ! Αν και καθαρή περιβαντολογικά η παραγωγή από τα Υ/Η, δεν την υπολογίζουν στις ΑΠΕ, αλλά θέλουν να την φορολογίσουν για να πουλήσουν οι Γερμανοί τους διακοσμητικούς ανεμιστήρες A/Γ !

pos-i-troika-katastrefei-tin-deh

Το επόμενο ακριβότερο καύσιμο, από το “δωρεάν”καύσιμο του Αέρα και του Ηλίου, είναι το Φυσικό Αέριο (Φ/Α). Ανταγωνιστικό μεν των ΑΠΕ, αλλά με μια άτυπη συμμαχία μεταξύ των ιδιωτών που αμφότεροι θέλουν να “δαιμονοποιήσουν” τον πάμφηνο λιγνίτη και φυσικά το κακό CO2.

Ειρρήσθω εν παρώδω, σε παγκόσμιο επίπεδο οι εκπομπές του CO2 μια φυσική διαδικασία και φυσικό προϊον, μιας και χωρίς αυτό δεν υπάρχει φωτοσύνθεση κι άρα ζωή στον Πλανήτη, κατηγορήθηκε αρχικά για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου.

Αργότερα η Επιστημονική και κυριώς η επιχειρηματική κοινότητα δεν μπορέσε να το συνδέσει με τα πραγματικά δεδομένα, άλλαξαν τον σιωπηλά τον όρο σε “Κλιματική Αλλαγή.”

Το θέμα απαιτεί ξεχωριστό άρθρο, αλλά το αναφέρουμε γιατι τα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται τις εκπομπές CO2, ωστε να πουλάνε, κυριολεκτικά “αέρα κοπανιστό” με την συγκατάθεση των φορολογούμενων των ανεπτυγμένων χωρών και οι χώρες που “παράγουν CO2″ (πχ Ευρωπαϊκές) πρέπει να πληρώνουν τον “αέρα” σε χώρες που δεν παράγουν (πχ Αφρική)

Κατά σύμπτωση οι Χώρες που δεν παράγουν CO2 χρωστάνε στις Αγορές και τα λεφτά καταλήγουν εκεί από όπου ξεκίνησαν, σε κάποιους τραπεζίτες.

Το Φ/Α στην χώρα μας καταναλώνεται στην παραγωγή ηλεκτρισμού κατά 70% από ιδιώτες και είναι εξολοκλήρου εισαγόμενο, η τιμή του μάλιστα λόγο των συμβάσεων που έχει κάνει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε (ΔΕΠΑ) είναι από τις ακριβότερες της Ευρώπης!

Για να είναι λοιπόν βιώσιμες οι κατ’ευφισμό επενδύσεις, δημιουργήθηκε το “υποχρεωτικό pool” ώστε να έχουν εξασφαλισμένο πελάτη, αλλά και ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ) που θεσπίστηκε το 2006 ως αντιστάθμισμα της αδυναμίας των ιδιωτών να ανταγωνιστούν τον φθηνότερο λιγνίτη που διαθέτει μόνο η ΔΕΗ.

Να τονίσουμε ότι η ΔΕΗ δεν έχει λιγνίτη αποκλειστικότητα , για κάποιο άλλο λόγο, αλλά γιατί κάποιος ιδιώτης θα πρέπει να αγοράσει γη, να ανοίξει ορυχεία και εργοστάσια, πολλές νέες θέσεις εργασίας, κάτι ασύμφορο, όταν υπάρχει έτοιμη και δωρεάν συνταγή του Ελληνα καταναλωτή που πληρώνει τη δική τους “επένδυση”. Με τέτοιες στρεβλώσεις η λέξη ανταγωνισμός απλώς δεν υπάρχει.

Ετσι οι παραγωγοί Φ/Α έχουν εξασφαλίσει ότι θα λειτουργούν τις περισσότερες ώρες του χρόνου, ανεξάρτητα μάλιστα από την ζήτηση και το κόστος καυσίμου και θα πληρώνονται με το 10% επιπλέον! Με άλλα λόγια έχουν εγγυημένη τιμή και δεν υπάρχει λόγος να μειώσουν τιμές και να ανταγωνιστούν προς όφελος του Καταναλωτή, ενώ παράλληλα η ΔΕΗ στην ουσία χρηματοδοτεί τους ιδιώτες ανταγωνιστές με δική της ζημιά!

Οι παραπάνω τρόποι παραγωγής είναι κι ο λόγος που από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου ανέβηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, με την δικαιολογία ότι ήταν “τα πιο φηνά της Ευρώπης”. Ετσί παρά του ότι ήταν φθηνότερη, ανταγωνιστικότερη αλλά και κερδοφόρα όλοι ήθελαν να ακριβύνει και θέλουν να παραμείνουν ακριβά τα τιμολόγια, εις βάρος της Ανταγωνιστικότητας ολόκληρης της Χώρας.

Ενω ο κ. Αντώνης Κοντολέων μέλος Προεδρείου Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ ) ανέφερε χαρακτηριστικά και μια άλλη διάσταση σε άρθρο του στο capital.gr “Η κρίση λειτούργησε ως καταλύτης. Τα προβλήματα που ήταν κρυμμένα επιμελώς κάτω από το χαλί βγήκαν στην επιφάνεια, νωρίτερα. Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να κάνει τις επιλογές της: θέλει να κρατήσει στη ζωή τις επιδοτούμενες μονάδες ΑΠΕ του ενός νυχτοφύλακα; Τις πριμοδοτούμενες μονάδες αερίου των 25 εργαζομένων; Ή τα εργοστάσια των εκατοντάδων εργαζομένων, που αποτελούν οικονομικούς αιμοδότες των τοπικών κοινωνιών, συντηρούν τις εξαγωγές, παράγουν ΑΕΠ και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας; Τα ψέματα τελείωσαν”

Το κόστος στον καταναλωτή.

Σε ερώτηση της βουλευτού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ραχήλ Μακρη για τις αυξήσεις τιμολογίων, η απάντηση της ΔΕΗ ήταν αναμενόμενη λόγω των ανωτέρω.

Λόγω της καράργησης των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής CO2 η ΔΕΗ θα έχει ετήσια επιβάρυνση 300εκ δηλαδή 12/ΜWhr !
Επιβάρυνση από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του Φ/Α επιβάρυνση 165εκ
Επιβάρυνση λόγω αύξησης της κάλυψης του κόστους λειτουργίας τρίτων παραγωγών 200εκ
Αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες 228εκ
Αγορά ενέργειας από Τρίτους σε υψηλότερες Τιμές 475εκ.
Και μάλιστα από την μεσοσταθμική μεταβολή των τιμολογίων σε 8% το 5% από αυτό είναι η “πρασινη” επιβάρυνση για το κόστος του CO2, πράσινη αιμοραγία !

Την ευλογία της Ελληνικής Γης να έχει τέτοιο ορυκτό πλούτο, όπως ο λιγνίτης, τον κατάντησαν σε τιμωρία για να ωφεληθούν Ιδιώτες που θέλουν να κάνουν τους Ηλεκτροπαραγωγούς χωρίς να ξοδέψουν τίποτα από την τσέπη τους.

Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί συνολικά 1,3 δισ. τόνοι λιγνίτη ενώ τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ανέρχονται σε 3,1 δισ. τόνους περίπου, παρακαταθήκη για φθηνή Ενέργεια και Ανάπτυξη όλης της Οικονομίας. Χωρίς φθηνό Ρεύμα δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστική Βιομηχανία, Εμπόριο και ευημερία των Πολιτών, αλλά επιστρέφουμε στην εποχή των Σπηλαίων. Οπως και στη διάλυση των Εργατικών Δικαιωμάτων, έτσι και στην παραγωγή ηλεκτρισμού ακολουθούμε το ολέθριο παράδειγμα της Βουλγαρίας, που η ιδιωτικοποίησης της του Ρεύματος ανέβασε κατά 100% τα τιμολόγια και μετά από γενική κατακραυγή έκαναν μια “έκπτωση” 8%.

Σημερα η “Μικρή ΔΕΗ”

To σχέδιο που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση μέσα στο Μαιο, είναι πάνω στο σχέδιο που είχε ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δηλαδή με την δημιουργία μιας “μικρής ΔΕΗ” που σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ θα περιλαμβάνει τις λιγνιτικές μονάδες «Αμύνταιο Ι και ΙΙ», «Μελίτη» στη Φλώρινα, την υπό κατασκευή «Μελίτη ΙΙ», τη μονάδα Φ/Α της Κομοτηνής, Υ/Η μονάδες στον Νέστο ποταμό, δηλαδή περίπου 2.000MW θα διατεθούν σε ιδιώτη ή σε κοινοπραξία ιδιωτών παραγωγών ρεύματος. με διεθνή διαγωνισμό.

Πρώτα όμως θα γίνει ίσως και εντός του μηνός ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ και θα παραχωρηθεί μέχρι ποσοστού 51% σε ιδιώτη, μαζί με το management με καταστατική μειοψηφία του 34% να παραμένει στο Δημόσιο. Οταν ο ίδιος ο Σαμαράς στο Ζάππειο υπ’αριθμ.2 είχε πει

“Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς, για παράδειγμα, πρέπει να παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο. Τα υπόλοιπα μπορούν να αποκρατικοποιηθούν. “

Τρίτο στάδιο θα είναι το ξεπούλημα του 17% της υπόλοιπης ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή.

Φυσικά όπως κάθε υποταγμένη Κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της το σχέδιο πρέπει να περάσει την έγκριση από της Τροϊκας.

Αυτό που ευαγγελίζονται ως επένδυση και άνοιγμα της Αγοράς θα είναι απλώς η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του μονοπωλίου της ΔΕΗ από το κράτος στον Ιδιώτη με μηδενικό όφελος προς την Ελλάδα, αλλά και το Δημόσιο Ταμείο, που όπως λένε είναι κι ο λόγος των Αποκρατικοποιήσεων.

Πρώτον τα όποια έσοδα, και περιμένουμε να δούμε την αποτίμηση όλων των μονάδων που είναι προς πώληση, εντός μνημονίου θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή στου Δανειστές, οπότε μηδενική Ρευστότητα στην Αγορά, απλώς θα είναι λογιστική εγγραφή σε ένα τεφτέρι κάποιας από τις πολλές δόσεις του μνημονίου.

Οσο για τις θέσεις εργασίας αν και η ΔΕΗ έχει μειώσει κατά 37% τη μισθοδοσία , οι νέοι ιδιοκτήτες είναι προφανές ότι θα θέλουν ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις με σκοπό το κέρδος. Η δήλωση μάλιστα του Κεδίκογλου οτι “Δεν θα γίνουν απολύσεις” είναι η καλύτερη επιβεβαίωση. Κι εδώ μάλιστα να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, επιρρίπτει ευθύνες στους Συνδικαλίστές – όχι χωρίς αφορμές βεβαίως από τον χείριστο συνδικαλισμό ετών στη ΓΕΝΟΠ – για την αντίδραση τους στο “καλό” ξεπούλημα του της μεγαλύτερης και πιο κερδοφόρας εταιρίας στην Ελλάδα.

Μια άλλη λεπτομέρεια του όλοι εγχειρήματος είναι ότι, αντίθετα με το σχέδιο της κυβέρνησης Παπανδρέου που τεμάχιζε τα ιμάτια της Εταιρείας σε πολλά μικρότερα, το σχέδιο του Σαμαρά δημιουργεί μια ενιαία εταιρεία, πράγμα που αποκλείει εκ των πραγμάτων τους εγχώριους επενδυτές και φωτογραφίζει τις Μεγάλες Αλλοδαπές Πολυεθνικές, αυτό θα έχει ώς αποτέλεσμα, άμμεσα βεβαια τον Ενεργειακό έλεγχο της Χώρας από Ξένες δυνάμεις, αλλά και της Ελληνικής βιομηχανίας εμμέσως.

Ενα άλλο έμμεσο αρνητικό είναι ότι με την πώληση λιγνιτικων κοιτασμάτων, ξένες χώρες θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το υπερπολυτιμο ορυκτό πλούτο που τόσο έχουν ανάγκη, κυρίως η Γερμανία μετά την απόφαση της Μερκελ να κλείσουν τα Πυρηνικά Εργοστάσια μέχρι τις Αρχές της Δεκαετίας του 2020.

Με την πτώση της ζήτησης και της παραγωγής στις βόρειο Ευρωπαϊκες χώρες, το Φ/Α κρίνεται ασύμφορο, αν και φθηνότερο από την Ελλάδα. Σε μερικές μάλιστα Ευρωπαϊκές χώρες μάλιστα λόγω του οικονομικότερου άνθρακα η παραγωγή ρεύματος από αυτόν αυξήθηκε κατά 50% ετησίως και μάλιστα τον Εισάγουν από της ΗΠΑ ! Σε αυτό το περιβάλλον εμείς ξεπουλάμε τα κοιτάσματα λιγνίτη !

Ενα άλλο σημείο που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι η τύχη των επενδύσεων που η ΔΕΗ έχει εν εξελίξη ύψους πάνω από €3δις !

Μονάδα V ΑΗΣ Αλιβερίου, Συνδυασμένου Κύκλου με Φ/Α 219,2 εκ.
Μονάδα V AΗΣ Μεγαλόπολης, Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο Φ/Α 499,5εκ
Μονάδα V ΑΗΣ Πτολεμαΐδας: 1,4 δις ,
Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ) Ιλαρίωνα, 281,75εκ
Θα είναι άλλο ένα πλιάτσικο στο κόπο και τον ιδρώτα του Ελληνα φορολογούμενου, όσα έχτισε για δεκαετίες για να έχει και το τελευταίο χωριό φως, νερό και τηλέφωνο, για να βγάλουν κέρδη κρατικοδίαιτοι Επιχειρηματίες, χωρίς δικά τους λεφτά, χωρίς να ρίξουν ούτε μια κολώνα, χωρίς νέες θέσεις εργασίας και με το ρίσκο δικό μας ! Ουτε καν το ρίσκο δεν θα επωμιστούν !

Και το αστείο της υπόθεσης είναι ότι το κάνουν για να ανοίξει η αγορά όταν λειτουργούν ήδη 7 ιδιωτικές μονάδες και μάλιστα σε βάρος της ΔΕΗ όπως αναφέραμε και πιο πάνω χωρίς να αναφέρουμε και την διάσταση της Ενεργειακής Ανεξαρτησίας της χώρας, όταν άλλες χώρες κάνουν πολέμους για τις πρώτες ύλες και την Ενέργεια εμείς την δίνουμε με μια υπογραφή αντί να την περιφρουρήσουμε προς όφελος τις δικής μας ανάπτυξης..

Οπως πολύ σωστά τόνισε κι η Βουλευτής Ραχήλ Μακρή “η κυβέρνηση παραχωρεί σε ιδιώτη επενδυτή, με ταχύτατους ρυθμούς όχι μόνο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά και την ενεργειακή εθνική κυριαρχία, αφού οι ιδιώτες θα διαχειρίζονται, θα παράγουν και θα ελέγχουν τα πάντα, καθιστώντας το κράτος αδιάφορο παρατηρητή και τους πολίτες έρμαια του κάθε «επενδυτή» που μπορεί και αύριο να έχει εθνικές καταβολές εχθρικές απέναντι στην πατρίδα μας”. Τέλος η βουλευτής σημειώνει πώς ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι σκοπίμως πρόχειρος για να “μην αναφέρονται οι ουσιαστικές λεπτομέρειες που θα διαμορφώσουν την παραχωρημένη ενεργειακή πολιτική της χώρας”

Για άλλη μια φορά, άλλη μια αποκρατικοποίηση δείχνει πόσο εξαρτώμενη είναι η Κυβέρνηση από ξένες κυβερνήσεις και το πολιτικό μας Σύστημα από την Διαπλοκή και τα συμφέροντα. Η ανικανότητα τους να δημιουργήσουν Εθνικό Σχέδιο για έξοδο από την Κρίση, αλλά κι η εξάρτηση τους από την εξουσία, τους οδηγεί στο να υπογράφουν ο,τι τους προστάζει μια Τροικα υπαλλήλων ακόμη και αντίθετα σε όσα γνωρίζουν, πιστεύουν, αλλά κι έλεγαν στο παρελθόν.

http://www.hellenicnexusmag.com/

ΑΔΜΗΕ = Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.

ΕΤΜΕΑΡ = Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων

ΑΠΕ = Ανανεώσημες Πηγές Ενέργειας

ΛΑΓΗΕ = Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Υ/Η = ΥδροΗλεκτρικό

Φ/Α = Φυσικό Αέριο

ΜΑΜΚ = Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ενημερωτικό Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ 1/2013
http://www.hellenicparliament.gr
Eκτακτη εισφορά και στα οικιακά φωτοβολταϊκά http://tinyurl.com/q4tadwe
ΔΕΗ Α.Ε. – Η αλήθεια για τον ΜΑΜΚ http://tinyurl.com/pjdm2ey
Ανεξ.Ελλ. .Κοζάνης: Απαραίτητη κατάργηση του ΜΑΜΚ http://www.kozan.gr/?p=103644
Ο Πεπόνης ξεσκεπάζει “πράσινη” ληστεία στην ΔΕΗ. http://tinyurl.com/q56jkf5
EU leaders to square the circle of cheap energy http://tinyurl.com/cdxhxot
Wall Street Journal Schmitt-Happer: In Defense of Carbon Dioxide http://tinyurl.com/cpqugms
Α.Κοντολέων – Η παρωδία της αγοράς ενέργειας και το ύστατο SOS http://www.capital.gr/news.asp?id=1793950
Blog Αρχαιοπτέρυξ archaeopteryxgr.blogspot.gr
Capital.gr http://m.capital.gr/News.aspx?id=801971

.
το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Hellenic ΝΕXUS του Ιουνίου 2013

 

http://netakias.com/2014/07/02/deh-3/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ 

Εθνική προδοσία και οικονομική εκτέλεση η πώληση του ηλεκτρικού δικτύου (Επίκαιρα, 2-27/11/2013)

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Ο ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

H μικρή ΔΕΗ προκαλεί πανικό σε κυβέρνηση και συντεχνίες

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΔΕΗ: ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ 84 € ΓΙΝΕΤΑΙ 434 €!

 

Advertisements

6 comments on “ΟΛΌΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΔΟΣΊΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΊΑ!

 1. Ευρωπαϊκό φρένο στην πώληση της ΔΕΗ

  Αθήνα, 30 Ιουνίου 2014

  Προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εμπεριέχει διατάξεις που παραβαίνουν την κοινοτική νομοθεσία απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της απάντησης που έδωσε σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη.

  Στην ερώτηση του ο Κρίτων Αρσένης εφιστά την προσοχή της Κομισιον στην διάταξη που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ με την οποία θα απαγορεύεται στους πελάτες της λεγόμενης “μικρής ΔΕΗ” να αλλάξουν πάροχο ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπει στην εναπομείνασα δημόσια ΔΕΗ για 6 μήνες να δώσει προσφορά για να τους επαναφέρει.

  Ο Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιος επίτροπος για την Ενέργεια, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2009/72/ΕΚ για την ηλεκτρική ενέργεια οι πελάτες πρέπει να ειδοποιούνται δεόντως σχετικά με οποιαδήποτε πρόθεση τροποποίησης των συμβατικών όρων από τον προμηθευτή και να ενημερώνονται σχετικά με το δικαίωμα λύσης της σύμβασης το οποίο είναι ελεύθεροι να ασκήσουν αν δεν αποδέχονται τους νέους όρους. Η οδηγία υποχρεώνει επίσης τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν, για τους πελάτες που επιθυμούν να αλλάξουν προμηθευτές, ενώ τηρούν τους συμβατικούς όρους, ότι οι διαδικασίες αλλαγής ολοκληρώνονται εντός τριών εβδομάδων.

  Ταυτόχρονα στην απάντηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν έχει λάβει επαρκείς πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση για να τοποθετηθεί στο ερώτημα του Κρίτωνα Αρσένη αν η υποχρεωτική μεταφορά του 30% των πελατών της ΔΕΗ στη νέα εταιρία θα συνιστούσε ή όχι κρατική ενίσχυση.

  Για το θέμα ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:

  «Η κυβέρνηση θέτει σε ομηρία περίπου δύο εκατομμύρια καταναλωτές προς όφελος του νέου ιδιώτη ιδιοκτήτη της “μικρής ΔΕΗ”. Παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και υποχρεώνει δύο εκατομμύρια καταναλωτές, που θα επιλεγούν τυχαία, να πληρώνουν τις αυξήσεις στο ρεύμα χωρίς να έχουν δυνατότητα να αλλάξουν εταιρεία. Κανείς δεν ξέρει ποιοι από τους σημερινούς καταναλωτές θα κληρωθούν για τον νέο ιδιώτη ιδιοκτήτη της “μικρής ΔΕΗ”. Θα αγωνιστούμε για να ακυρώσουμε την ομηρία των καταναλωτών, την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.”

  http://kritonarsenis.gr/actions/view/eyropa-ko-freno-sthn-polhsh-ths-deh

 2. 04 Ιουλ. 2014, 13:08

  Πέρασε επί της αρχής από την επιτροπή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

  Αθήνα
  Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

  Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.

  Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων.

  Στο μεταξύ, στο Πρωτοδικείο κρίνεται το μέλλον των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ, καθώς συζητείται η προσφυγή της διοίκησης της ΔΕΗ, για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

  Σε ό,τι αφορά τις διακοπές ρεύματος, από το Διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΔΔΗΕ) δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πρόγραμμα για την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το μεσημέρι δεν αναμένεται να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

  Οι μονάδες παραγωγής που βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ παραμένουν στις 13, ενώ η ζήτηση ρεύματος είναι λίγο μειωμένη λόγω των ανέμων που ρίχνουν τη θερμοκρασία και κατ’ επέκταση τη ζήτηση ενέργειας για τη λειτουργία των κλιματιστικών.

  Σε περίπτωση βέβαια που υπάρξει κάποια αλλαγή είτε στο μέτωπο της παραγωγής είτε της ζήτησης, θα γίνουν περικοπές προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συστήματος.

  Για τις βραδυνές ώρες, αντίθετα, θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθούν περικοπές (όπως έγιναν και το βράδυ της Πέμπτης) καθώς λείπει από το σύστημα η εισροή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά.

  Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίζεται από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη.

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231332322

 3. O Δημήτρης Κυπριώτης για το θέμα της «μικρής» ΔΕΗ

  Και εκεί που ο κόσμος έτρεχε και δεν έφτανε από το να πληρώνει φόρους και χαράτσια και από το να προσπαθεί να βρει λύσεις για τα δάνεια που τον έχουν φεσώσει στην κυριολεξία και αδυνατεί να τα πληρώσει, αλλά και από τα πάσης φύσεως καθημερινά του προβλήματα, νάσου ξαφνικά και το πρόβλημα με την πώληση της ΔΕΗ, ή τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής» ΔΕΗ.

  Ένα πρόβλημα που, ενώ σε πρώτη προσέγγιση ίσως να μη δείχνει στον απλό Έλληνα τη σοβαρότητα που έχει, στην ουσία όμως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά προβλήματα που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, αλλά και στην κάθε Ελληνική οικογένεια.

  Αν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και προσπαθήσουμε όσο πιο απλά και ψύχραιμα μπορούμε να δούμε το τι ακριβώς συμβαίνει με την πώληση της ΔΕΗ, θα διαπιστώσουμε τα εξής:

  Πρώτα από όλα θα πρέπει να θυμηθούμε ότι προτού δημιουργηθεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με τη σημερινή της μορφή, υπήρχε η ιδιωτική εταιρεία Ενέργειας ξένων συμφερόντων, που για πολλά χρόνια, δημιούργησε κάποια δίκτυα και τα εκμεταλλευόταν, χωρίς να προβαίνει στις αναγκαίες επενδύσεις για την επέκταση και για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου.

  Στην πραγματικότητα ο εξηλεκτρισμός της Πατρίδας μας, στο σύνολο της Επικράτειας, έγινε από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η κρατική ΔΕΗ, αφού από τότε άρχισαν να γίνονται οι μεγάλες επενδύσεις και οι μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.

  Και σήμερα, στο πλαίσιο του γενικού ξεπουλήματος που έχει σημάνει, από τη στιγμή που η δουλοπαροικία του χρέους κατέλαβε κάθε τι που κοστολογείται από τους δανειστές για να ξεπληρώνονται τα συσσωρευμένα και αυξανόμενα χρέη, ήρθε και η ώρα του ξεπουλήματος της ηλεκτρικής ενέργειας.!

  Το γεγονός ότι η κυβέρνηση των υπάκουων και συνεργαζόμενων με τους δανειστές μας παρουσιάζει το θέμα του ξεπουλήματος της ΔΕΗ ως προσπάθεια δημιουργίας ανταγωνιστικών μονάδων για να πέσουν δήθεν οι τιμές του ρεύματος, είναι μόνο ψευδές και αστείο επιχείρημα, για να μπορέσει να δικαιολογηθεί μία ακόμη καταστροφική πράξη του εθνικού συμφέροντος.

  Η αλήθεια όμως είναι ότι, με τη δημιουργία της ενιαίας ΔΕΗ είχαμε πτώση στην τιμή του ρεύματος που έφτανε μέχρι και το 80% σε σχέση με την τιμή που παρείχαν οι ξένες ηλεκτρικές εταιρείες. Σήμερα με αυτό που επιχειρείται οδεύουμε σε μία οπισθοδρόμηση εκείνης της εποχής!

  Η αλήθεια είναι ότι, αν εφαρμοσθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, τότε σίγουρα θα μείνουν περιοχές της χώρας χωρίς ρεύμα, ιδιαίτερα οι παραμεθόριες που δεν έχουν πολλούς μόνιμους κατοίκους και δεν θα μπορούν να προσφέρουν κέρδος στον ιδιώτη. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος θα είναι να στραφούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών σε διπλανές χώρες!

  Η αλήθεια είναι ότι, αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «μικρή» ΔΕΗ στην ουσία πρόκειται για το Εθνικό Ενιαίο Δίκτυο, που στην κυριολεξία κομματιάζεται το ενιαίο και αδιαίρετό του σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας.

  Η αλήθεια είναι ότι, το φυσικό μονοπώλιο μετατρέπεται σε ιδιωτικό και αυτό αποτελεί πρωτοτυπία της Ελλάδας, αφού στην Ολλανδία που είχε επιχειρηθεί παρόμοια μετατροπή, επειδή δεν επέτυχε, η ηλεκτρική της ενέργεια ξαναγύρισε σε κρατικό-εθνικό έλεγχο!

  Και φυσικά αν τελικά μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει και αυτό το ξεπούλημα, τότε είναι σίγουρο ότι πολύ γρήγορα την ίδια τύχη θα έχουν τα νερά της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΥΑΘ.

  Μοναδικός τρόπος να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω είναι η σθεναρή αντίσταση- αντίδραση του λαού, όσο ακόμη είναι καιρός!

  http://epamhellas.gr/κείμενα/το-θέμα-με-τη-δεη-με-ψύχραιμη-ματιά

 4. Κύριοι Βουλευτές,

  Ντροπή για κάθε Έλληνα αυτό που πάει να γίνει. Σταματήστε το έγκλημα. Σταματήστε τους δύο δηλωσίες «πατριώτες»

  Δωρίζεται από τους αποδοκιμασθέντες πρόσφατα από τον Ελληνικό λαό δηλωσίες Σαμαρά και το υδροηλεκτρικό συγκρότημα Νέστου 500 MW. Και πλειοψηφία να είχαν δεν είχαν κανένα δικαίωμα να το κάνουν

  Γιατί ιδίως τα βουνά και τα λαγκάδια μας μόνον οι προδότες τα εκχωρούν σε ξένους.

  Δείτε κατωτέρω το Φράγμα Θησαυρός (πραγματικός θησαυρός) του Νέστου στην παραμεθόριο μας παραδεισένια περιοχή Παρανεστίου-Ξάνθης:

  Παράγονται από τα δωριζόμενα υδροηλεκτρικά (http://library.tee.gr/digital/m2380/m2380_argirakis.pdf ):

  – Από το φράγμα Θησαυρός του Νέστου παράγει κάθε χρόνο 440 Giga Wattores .
  – Από το φράγμα της Πλατανόβρυσης παράγονται ετησίως 240 Giga Wattores.
  – Από τη μονάδα Πουρναρίου Ι του Αράχθου παράγονται ετησίως επίσης περίπου 240 Giga Wattores.
  – Από τη μονάδα Πουρναρίου ΙΙ άλλα 45 Giga Wattores ετησίως
  – Και άλλες 223 Giga Wattores από τις μονάδες Άγρα και Έδεσσας.

  Συνολικά δωρίζονται από τις δωριζ’όμενες υδροηλεκτρικές μονάδες 1188 Giga Wattores. Ή 1.188.000.000 KWh ετησίως.
  Ή με μέσο κόστος KWh ισο με (http://www.dei.gr/Documents/xt.tim.1.7.08.pdf ) 0,09 ευρώ ανά KWh, δωρίζονται μόνον από τις υδροηλεκτρικές μονάδες 107.000.000 περίπου ευρώ.

  – Από τα 1590 MW των μονάδων λιγνίτη υπολογίζονται άλλες ετήσιες 2091 Giga Wattores περίπου, ή έσοδο περίπου 200.000.000 ευρώ.

  Σύνολο δωρίζεται, μαζί με την Ελληνική γη, το βουνά, τα φράγματα και τα ποτάμια ανεκτίμητης αξίας νερού, και εταιρεία με σίγουρο τζίρο περίπου 307.000.000 ευρώ ετησίως.

  Ντροπή για κάθε Έλληνα αυτό που πάει να γίνει. Σταματήστε τους δύο δηλωσίες «πατριώτες».

  Ευριπίδης Μπίλλης
  Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

 5. Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία η ∆.Ε.Η Α.Ε.

  1) ΛΙΣΤΑ ICAP ΜΕ ΤΙΣ 500 ΠΙΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ 2009, ΜΕ ΠΡΩΤΕΣ ΔΕΗ, ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΟΤΕ

  Ο κύκλος εργασιών των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας με κριτήριο τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) υποχώρησε το 2009 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ τα συνολικά κέρδη διατηρήθηκαν στα επίπεδα του 2008, αν εξαιρεθεί η υψηλή κερδοφορία της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ.

  Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της 3ης έκδοσης για τις ηγέτιδες επιχειρήσεις της χώρας που κυκλοφόρησε η ICAP Group, καθώς ο συνολικός τζίρος των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 8,6% το 2009 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν κατά 10,6%.

  ΔΕΗ, η πλέον κερδοφόρα

  Η ΔΕΗ ήταν η πλέον κερδοφόρα εταιρεία στη λίστα των 500 εταιρειών της ICAP, καθώς εμφάνισε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 1,67 δισ. ευρώ και προ φόρων κέρδη ύψους 989 εκατ. ευρώ το 2009, έναντι μόλις 340 εκατ. ευρώ και ζημιών 327 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2008.

  Ο ΟΠΑΠ είναι η δεύτερη εταιρεία στη λίστα της ICAP με τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη και ακολουθούν ο ΟΤΕ, η COSMOTE, η Alpha Bank, η Εθνική και η Vodafone.

  http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=210886
  http://epityxiacom.blogspot.gr/2011/10/500.html

  2) Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία για το 2012 ανεδείχθη η ∆.Ε.Η Α.Ε. η οποία επανήλθε στην κορυφή επιτυγχάνοντας θεαματική βελτίωση των κερδών EBITDA (+52,2%), εκτοπίζοντας έτσι στη 2η θέση τον Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., λόγω υποχώρησης της κερδοφορίας του (μείωση κερδών EBITDA κατά 8,5%).

  http://www.tovima.gr/files/1/2013/10/31/BUSINESS%20LEADERS%202012_OCT-%202013%20_1_.pdf

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.