Ίδρυμα Μαραγκοπούλου: «Πάσχει αντισυνταγματικότητας το σχέδιο νόμου για τη “μικρή ΔΕΗ”»

imda-620x295

«Στη «μικρή ΔΕΗ», δεν υπάρχει καμία συμμετοχή του Κράτους, πρόκειται, συνεπώς, για μια πλήρη, ιδιωτικοποίηση ενός μέρους της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε διακινδύνευση η ποιότητα και η συνέχεια της παροχής, καθώς σε αποκλειστικό γνώμονα της λειτουργίας της ανάγεται το ιδιωτικό κέρδος και όχι το δημόσιο συμφέρον»

Σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την έντονη ανησυχία και αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου για τη «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας» («μικρή ΔΕΗ»),σημειώνοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, δημιουργεί εύλογα και μείζονα ερωτήματα συνταγματικής φύσης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, ότι παρόλο που σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η μεταβίβαση από τη ΔΕΗ του συνόλου των μετοχών της νέας εταιρείας στα ενδιαφερόμενα για την απόκτησή τους πρόσωπα, «συνάδει με το ευρωπαϊκό ζητούμενο για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού», ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοεί τις συνταγματικές αρχές και επιταγές που διέπουν την παροχή και τη συνέχεια της δημόσιας υπηρεσίας, ούτε την κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες της χώρας μας.

Στη συνέχεια, γίνεται επίκληση της πάγιας νομολογίας του ΣτΕ, αλλά και της πρόσφατης απόφασής 1906/2014 για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, κατά την οποία έχει αναδειχθεί ο κρίσιμος για τη συνταγματικότητα των σχετικών μεταβιβάσεων και ιδιωτικοποιήσεων χαρακτήρας της εποπτείας και του ελέγχου του Κράτους στις δημόσιες επιχειρήσεις που παρέχουν αγαθά ζωτικής σημασίας όπως η ύδρευση, η ενέργεια και οι επικοινωνίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην απόφαση ΣτΕ 1906/2014, ο έλεγχος αυτός δεν νοείται δίχως την κατοχή από το Δημόσιο της απόλυτης πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης (51%), ώστε να διασφαλίζεται επαρκώς η σύμφωνη με τα συμφέροντα του Δημοσίου και των πολιτών, λειτουργία της εταιρείας.
Ωστόσο, τονίζεται, ότι στη «μικρή ΔΕΗ», δεν υπάρχει καμία συμμετοχή του Κράτους, πρόκειται, συνεπώς, για μια πλήρη, ουσιαστικά και τυπικά, ιδιωτικοποίηση ενός μέρους της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρή διακινδύνευση τόσο η ποιότητα και η συνέχεια της παροχής, καθώς σε αποκλειστικό γνώμονα της λειτουργίας της ανάγεται το ιδιωτικό κέρδος και όχι το δημόσιο συμφέρον.

Ακόμα, σημειώνεται, ότι η ΔΕΗ οφείλει την ίδρυση και το όνομά της κατά μεγάλο βαθμό στον ιδρυτή του Ιδρύματος, τον Γεώργιο Μαραγκόπουλο, ο οποίος, ως πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε συντάξει το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε την ίδρυση της ελληνικής Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), ακριβώς διότι είχε στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι η ιδιωτική παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας απέβαινε εις βάρος των πολιτών.

Τέλος, επισημαίνεται, ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεκτή η διακινδύνευση των βασικών ζωτικών αγαθών και η κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των θεμελιωδών παροχών κοινής ωφέλειας, στο όνομα της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής και της, όποιας, ανάπτυξης.

 

http://www.lawnet.gr/news/adruma-maragkopoulou-apasxei-antisuntagmatikotitas-to-sxedio-nomou-gia-ti-amikri-dehaa-32981.html?ref=RSS

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΔΕΗ, 13 KAI 14 ΜΙΣΘΟ

ΟΛΌΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΔΟΣΊΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΊΑ! ( δείτε οπωσδήποτε και τα σχόλια) 

 

2 comments on “Ίδρυμα Μαραγκοπούλου: «Πάσχει αντισυνταγματικότητας το σχέδιο νόμου για τη “μικρή ΔΕΗ”»

 1. .
  Το κόλπο των έργων Κοινής Ωφέλειας

  Του Γιάννη Λαζάρου

  Το 1950 η ΔΕΗ ιδρύθηκε σε μια κατεστραμμένη από παγκόσμιο και εμφύλιο πόλεμο (με χρήματα και μηχανήματα της Αμερικανικής Ευρωπαϊκής Ανασυγκρότησης και των Ιταλικών επανορθώσεων, βγάζοντας “λάδι” την Γερμανία) καταργώντας το δικαίωμα στους ιδιώτες που μέχρι τότε παρήγαγαν και πουλούσαν ενέργεια και είχε σκοπό να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό και υδάτινο πλούτο της χώρας απαλλοτριώνοντας ιδιωτικές ελληνικές εκτάσεις για έργα Κοινής Ωφελείας. Να φθάσει ρεύμα μέχρι και στην τελευταία στάνη. Και ο λαός συμφώνησε δίνοντας με μηδαμινές χρηματικές απολαβές τον ίδιο του τον τόπο για το Κοινό Συμφέρον. Ολόκληρα χωριά μετεγκαταστάθηκαν για την ανόρθωση και εκπολιτισμό της χώρας.

  Το κόλπο που χρησιμοποιήθηκε στην Εγνατία Α.Ε, στην Ιονία Οδό, στην Ολυμπία Οδό, όλων των δημοσίων ακινήτων που τώρα πωλούνται – τα οποία έγιναν με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για έργα Κοινής Ωφέλειας και τώρα περνούν σε χέρια ιδιωτών -, θα χρησιμοποιηθεί και στο θέμα των απαλλοτριωμένων εκτάσεων για τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Πήραν την ιδιωτική περιουσία Ελλήνων με συνταγματικό δικαίωμα και την ξεπουλάνε αντισυνταγματικά διότι πολύ απλά, αν δεν υπήρχε το Κράτος ως ενδιάμεσος, ακόμη και ένα στρέμμα θα μπορούσε να πάει τον δρόμο, που ανήκει σε ιδιώτη, μέσω Αλάσκας. Το χωράφι που από κάτω είχε λιγνίτη θα είχε αξία ίση με όλο το ορυχείο του λιγνίτη. Ακόμη και ένα στρέμμα σε χωριό που θα το έπαιρνε το ποτάμι για την δημιουργία φράγματος θα μπορούσε να έχει την τιμή μιας ολόκληρης χώρας. Άλλα τα δικαστήρια μεταξύ ιδιωτών και άλλα τα δικαστήρια μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου.

  Το νομοσχέδιο που θα περάσει από την Βουλή κρύβει και κάτι πολύ τρομακτικό. Ο ιδιώτης που θα έχει τα φράγματα και τα ορυχεία λιγνίτη έχει το δικαίωμα να μετακινήσει πληθυσμούς για να αναπτύξει το έργο του, δικαίωμα που το είχε μέχρι σήμερα μόνο το Κράτος εξαιτίας του δημοσίου προσώπου της ΔΕΗ. Για έργα που έχουν ολοκληρωθεί μελέτες όπως νέα φράγματα και εκτροπές ποταμών, όπως στην Μεσοχώρα, κουμάντο με τις ευλογίες της Βουλής έχει πλέον ο ιδιώτης. Έχει δηλαδή δικαίωμα να αλλάξει όλο το γεωπολιτικό και γεωφυσικό χάρτη της χώρας υπέρ του «εθνικού συμφέροντος».

  Πρώτα λοιπόν μονοπωλούμε τάχα εις το όνομα της Κοινής Ωφέλειας και μετά φθάνουμε την κατάσταση να ξεπουλούμε εις το όνομα του Κοινού Συμφέροντος. Οι ελληνικές λέξεις κρατάνε την καθαρότητα της αλήθειας: Η Ωφέλεια έγινε Συμφέρον. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχεις κατάσταση ένδειας μιας χώρας και σχεδιασμένης χρεοκοπίας, το Κράτος συνταγματικά θα κάνει αυτό που συμφέρει το ταμείο του και όχι αυτό που ωφελεί τους πολίτες του.

  Έτσι, όπως ξεχάσαμε από το 2001 τα εδάφη που γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, με την τακτική που χρησιμοποιούν οι αιρετοί άρχοντες των Περιφερειών, Δήμων και άλλων φορέων θα ξεχάσουμε όχι μόνο τα ποτάμια αλλά και το δεδομένο πόσιμο νερό. Το επόμενο στάδιο θα είναι οι κατά τόπους πωλήσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης. Ως Επιχειρήσεις και όχι ως Υπηρεσίες δημιουργήθηκαν και αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες χαρακτήρισαν το νερό ως προϊόν προς πώληση και όχι αγαθό κοινό τοις πάσι.

  Δεν αφορά τον Έλληνα αν πωλείται η επιχείρηση ΔΕΗ. Ως πελάτες τους χρησιμοποιούσε η συγκεκριμένη επιχείρηση τους Έλληνες πολίτες χρόνια τώρα. Τους Έλληνες πρέπει να τους αφορά ότι πωλείται με υποχθόνια νομικά τερτίπια η ίδια τους η ζωή. Φράγμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση πρέπει να κάνουν την συνείδησή τους και όχι να συμπλέουν με συντεχνίες που δεν κατεβάζουν τους διακόπτες στα στρατηγικά σημεία του παρακράτους, αλλά των απλών πολιτών που επί δεκαετίες τους αντιμετώπιζαν ως κράτος εν κράτει.

  Τελικά η Ελλάδα δεν πουλάει καμία “μικρή ΔΕΗ”, αντιθέτως η ΔΕΗ με όλο αυτό το κόλπο που δρομολογήθηκε ειδικώς από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, πουλάει την Ελλάδα.-

  http://lazarouyiannis.blogspot.gr/2014/07/blog-post.html

 2. .
  ΤΑΙΠΕΔ: όργανο εκποίησης της περιουσίας και κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας

  Δελτίο Τύπου

  Στις 8 Ιουλίου 2014 ημέρα Τρίτη και ώρα 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ» η παρουσίαση του μόλις εκδοθέντος βιβλίου του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), από τις Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, 275 σελ., με τίτλο:
  ΤΑΙΠΕΔ: όργανο εκποίησης της περιουσίας και κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας
  Το βιβλίο εξετάζει τις επιπτώσεις των μαζικών εκποιήσεων της δημόσιας περιουσίας από την ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως αυτά προστατεύονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

  Συγγραφείς είναι: Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, Ομ. Καθηγήτρια και Πρόεδρος ΙΜΔΑ, Αντώνης Μπρεδήμας, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου και μέλος ΔΣ ΙΜΔΑ, Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Γιώργος Κασιμάτης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακρίτας Καϊδατζής, Λέκτορας του Τμήματος Νομικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Κοσκινάς, Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας.

  Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Γεράσιμος Αρσένης, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΙΜΔΑ και τ. Υπουργός, Κώστας Αρβανίτης, Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «105,5 FM στο Κόκκινο», Νίκος Φίλης, Διευθυντής της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» και Βάλια Μπαζού, Αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ».

  Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

  http://www.mfhr.gr/notices.asp?ln=0&cm=viewarticle&id=451

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.