ΔΕΗ: Γιατί επιστράτευσαν τους εργαζόμενους και δεν έβαλαν να δουλεύουν οι ιδιωτικές μονάδες;

Σαμαράς:”Χουντική η Επιστράτευση στη ΔΕΗ !”

Η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ. Τι πρωτότυπο, θα έλεγε κανείς! Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει ασφαλώς την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ως μια “μαύρη” περίοδο στην ιστορία της χώρας, ως μια περίοδο όπου το Σύνταγμα έγινε “λάστιχο” και η διακυβέρνηση ασκείται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, επιστρατεύσεις, θερινά τμήματα με επιλεγμένους βουλευτές, κατά κανόνα διαδικασίες κατεπείγοντος στη Βουλή, κρατική βία και αυταρχισμό, ένα μέρος του Κοινοβουλίου πίσω απ’ τα κάγκελα, τους δικαστικούς να αποφασίζουν ότι σχεδόν το μόνο που είναι αντισυνταγματικό είναι η μείωση των δικών τους μισθών και την κυβερνητική εκπρόσωπο να λέει ότι “Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων”, την ίδια στιγμή που αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου για τις καθαρίστριες, για τους υπαλλήλους της ΕΡΤ, ακόμα και για το κυνήγι.

Ο επιλεκτικός σεβασμός των αποφάσεων των Δικαστηρίων κατά το δοκούν, μόνο σε δημοκρατική πολιτεία δεν παραπέμπει.
Είναι βέβαιο ότι στα διεθνή πανεπιστήμια η κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα θα δώσει ένα τεράστιο πεδίο εκπόνησης μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών στο πεδίο των πολιτικών επιστημών και του Δικαίου. Και δεν θα είναι και πολύ κολακευτικά για τους κυβερνώντες.

_5_2014

Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, που είναι από τον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ, το “φοβερό” ύψος του φορτίου αιχμής, που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, ήταν μόλις 6850MW στις 10 το βράδυ. Όταν πριν την κρίση, το 2007, το σύστημα αντιμετώπιζε φορτία αιχμής στα επίπεδα των 11.000MW! Όταν μετά το 2007 έχουν προστεθεί στο ηλεκτρικό σύστημα -και πληρωθεί πανάκριβα απ’ τους καταναλωτές- μερικές χιλιάδες MW από ΑΠΕ ιδιωτών, όχι της ΔΕΗ, αυξάνοντας σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ!

Η “απελευθέρωση” της ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, με το Ν. 2773/1999 (κατ’ άλλους μάλιστα ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, το 1996 ή το 1990). Μετά από 15 χρόνια “απελευθέρωσης” της ηλεκτρικής ενέργειας, γίνεται επιστράτευση εργαζομένων για φορτίο αιχμής μόλις 6850MW; Ποια είναι τα όρια της ξεφτίλας; Αλλά υπάρχουν κι άλλα, πολύ πιο περίεργα, διαβάστε παρακάτω.

_

Όπως βλέπουμε στο ΦΕΚ της επιστράτευσης, ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψη του “την υπ’ αριθμ. 3908/5−7−2014 εισήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής”. Πολύ θα θέλαμε να τη δούμε αυτή την εισήγηση, για να δούμε τι λέει ο Μανιάτης για τα 6850MW. Καθόσον, αμέσως μετά, το ΦΕΚ μιλάει για “Την επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των εργαζομένων στις εταιρίες ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και δημόσια υγεία λόγω της παρατεινόμενης αδυναμίας ομαλής ηλεκτροδότησης της Χώρας και της εξ αυτής έκθεσης των καταναλωτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων πληθυσμού σε σοβαρούς κινδύνους υγείας”. Κι όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά γίνονται με τη ζήτηση αιχμής στα 6850MW! Μήπως τίθεται θέμα “ψευδούς βεβαίωσης” για το Μανιάτη; Αλλά εδώ έχουν κάνει το Σύνταγμα “λάστιχο”, πού να ψάχνεις “ψευδή βεβαίωση” και ψύλλους στ’ άχυρα!

Το 6850MW ήταν πρόβλεψη, με τη μπλε γραμμή στο διάγραμμα, ενώ το πραγματικό φορτίο είναι η κόκκινη γραμμή, που ακολουθεί και, όπως λέει το διάγραμμα, ενδέχεται να μην είναι απολύτως ακριβές. Ωστόσο, λίγο μετά τις 11 το βράδυ, την ώρα που όλες οι τηλεοράσεις έδειχναν το Ολλανδία-Κόστα Ρίκα (ή, ίσως, το “Φιλίες & Έρωτες” για όσους δεν ενδιαφέρονται για ποδόσφαιρο), το διάγραμμα έλεγε ότι η μέγιστη ζήτηση διαμορφώθηκε σε 6.780,83 MW. Σύμφωνα με τα “Δεδομένα Πραγματικού Χρόνου“, έφτασε στα 6791MW. Άντε λοιπόν, όσο και να μην είναι απόλυτα ακριβή τα νούμερα, να έφθασε η πραγματική ζήτηση στο ύψος της αρχικής πρόβλεψης, στα 6850MW.

_30_2014

Θα πει ίσως κάποιος καλόπιστα “Μα, το Σάββατο είναι κάποιες βιομηχανίες κλειστές, είναι όλες οι υπηρεσίες κλειστές, είναι μειωμένη η ζήτηση”. Σωστό; Ναι, αλλά μόνο κατά ένα μέρος, αφού τα ΣαββατοΚύριακα του Ιουλίου αυξάνεται αντίστοιχα η ζήτηση της τουριστικής βιομηχανίας. Στο διπλανό διάγραμμα βλέπουμε τη ζήτηση της Δευτέρας 30 Ιουνίου, με τη βραδινή αιχμή της ζήτησης (κόκκινη γραμμή) στα επίπεδα των 7145MW, μόλις 295MW ψηλότερα. Πόσο θα διαφέρει η ζήτηση τη Δευτέρα 7 Ιουλίου σε σχέση με τη Δευτέρα 30 Ιουνίου; Απειροελάχιστα μάλλον. Η οικονομική κρίση έχει μειώσει τη ζήτηση κι όσο success story και να ονειρεύονται οι ΣαμαροΒενιζέλοι, η ζήτηση του ηλεκτρισμού είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης. Όπως μάλιστα βλέπετε στο διάγραμμα, τις ώρες που υπάρχει ηλιοφάνεια είχαμε (στις 30 Ιουνίου) μεγάλη περίσσεια ενέργειας (οι πράσινες στήλες στο διάγραμμα). Λόγω των πολλών Φ/Β, έχουμε τις μεσημεριανές ώρες μεγάλο πλεόνασμα ενέργειας. Πόσο μας κοστίζει το πλεόνασμα; Δείτε τις απελπιστικά ψηλές τιμές, που δίνει το ΥΠΕΚΑ στον πίνακα του Ν. 4254/2014. Και βέβαια πληρώνουμε ενέργεια η οποία δεν χρειάζεται στο σύστημα, η ζήτηση είναι πολύ πιο χαμηλή τις ώρες της ημέρας! Ενέργεια χρειαζόμαστε στις 10 το βράδυ, αλλά τα Φ/Β είναι μηδενικά όταν σκοτεινιάσει!

_2014

Τα Φ/Β τα πληρώνουμε πανάκριβα, αλλά, τουλάχιστον, είναι παρόντα στο διάγραμμα του ΑΔΜΗΕ. Εκείνα που είναι παντελώς απόντα είναι τα αιολικά! Αιολικά που υπογράφει ο Μανιάτης αβέρτα, δημιουργώντας χωρίς λόγο αναταραχή σ’ ολόκληρη τη χώρα. Η απεργία της ΔΕΗ ξεγύμνωσε την ΑΠΕτζήδικη απάτη. Πού είναι τα αιολικά σου, Μανιάτη;

Κατά σύμπτωση, στις 4/7, μια μέρα πριν την επιστράτευση, εκδόθηκε από το ΛΑΓΗΕ το “Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο ΑΠΕ& ΣΗΘΥΑ – Μάιος 2014“. Πόσες είναι οι ΑΠΕ στο διασυνδεμένο σύστημα, που επηρεάζει η απεργία της ΓΕΝΟΠ; Τα αιολικά 1540MW, τα μικρά υδροηλεκτρικά 220MW, το βιοαέριο-βιομάζα 47MW, τα Φ/Β πάρκα 2074MW και τα Φ/Β σε στέγες 350MW. Συνολικά 4231ΜW αν τα προσθέσει κανείς. Στην πραγματικότητα όμως; Διαβάστε πιο κάτω!

Ποια ήταν τα έκτακτα μέτρα που ζήτησε στις 2/7 ο ΑΔΜΗΕ, ενόψει της απεργίας, κηρύττοντας στις 3/7 “πορτοκαλί συναγερμό“;

Α) Να σταλεί επιστολή στην ΔΕΗ, στην οποία θα επισημαίνονται οι ελάχιστες απαιτήσεις παραγωγικού δυναμικού ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας και ανάλογα με τον τύπο των Μονάδων.
Οι μονάδες αυτές, σύμφωνα με το Capital, είναι :
– 1300MW θερμική ισχύς & 550MW υδροηλεκτρική ισχύς στο Βόρειο Σύστημα (Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).
– 600MW θερμική ισχύς & 100MW υδροηλεκτρική ισχύς στο Νότιο Σύστημα (Θεσσαλία, Στερεά Ελλαδα, Πελοπόννησος), με 255MW θερμικά & 60MW υδροηλεκτρικά στην Πελοπόννησο.
– 750MW υδροηλεκτρική ισχύς στη Δυτική Ελλάδα (Ηπειρος-Αιτωλοακαρνανία)
Είδατε πουθενά να αναφέρονται αιολικά ή Φ/Β; Πουθενά!

Β) Να υλοποιηθούν εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τα βόρεια σύνορα της χώρας, κατ’ ελάχιστον 1400 MW και εξαντλώντας την διαθεσιμότητα από τους όμορους διαχειριστές, κάνοντας χρήση πέραν των εμπορικά διαθέσιμων και των εκτάκτων εισαγωγών (emergency).
Όπως είδαμε στον ΑΔΜΗΕ, έγιναν εισαγωγές κυρίως από Βουλγαρία, Σκόπια & Τουρκία, λίγες από Αλβανία αλλά όχι και από Ιταλία. Οι εισαγωγές ήταν μεταξύ 1200-1300MWh, με μέγιστη τιμή 1303MWh στις 18:00. Δεν τηρήθηκε δηλαδή το “κατ’ ελάχιστον 1400”, οι ανάγκες ήταν κατά τι μικρότερες.

Γ) Να σταλεί επιστολή στους Ανεξάρτητους Ηλεκτροπαραγωγούς, όπως μεγιστοποιήσουν την παραγωγική τους ικανότητα για όσο διάστημα απαιτηθεί.
Το κατά πόσο υλοποιήθηκε θα το δούμε πιο κάτω.

Δ) Να ζητηθεί από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Υψηλής και Μέσης τάσης να μειώσουν την απορροφούμενη ισχύ.
Καταρχήν τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής υψηλής τάσης, είναι εκτός λειτουργίας, λόγω της απεργίας.

Ε) Να ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ την διακοπή των αντλιοστασίων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής του φορτίου.

Οι ώρες λειτουργίας των αντλιοστασίων μπορούν ενδεχομένως να μεταφερθούν στις ώρες που υπάρχει πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας, αυτό θα το δουν οι ΤΟΕΒ.

_5_2014_Units

Εκείνο όμως που είδαμε και κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο “Προγραμματισμός Κατανομής Μονάδων” του ΑΔΜΗΕ για το Σάββατο 5/7, (βλ. διάγραμμα), που η απεργία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι ΑΠΕ (RENEWABLES) λαμβάνονται υπόψη σε επίπεδα 350-1020MW και όλες οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου πλην δυο (Alouminio & Protergia) ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, λαμβάνονται μηδενικές! Οι μονάδες HERON1, HERON2, HERON3, HERON CC, Elpedison Θεσσαλονίκης, Elpedison Θίσβης, Motoroil και Korinthos Power εμφανίζονται στον πίνακα ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ, όπως ακριβώς και οι λιγνιτικές, που δεν λειτουργούν λόγω απεργίας. Ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε να μεγιστοποιηθεί η παραγωγική ικανότητα των ιδιωτικών μονάδων, οι ιδιωτικές μονάδες ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, η κυβέρνηση αναφέρει κινδύνους για τη δημόσια τάξη και δημόσια υγεία, οι εργαζόμενοι επιστρατεύονται. Ποιος θα μας εξηγήσει τι συμβαίνει εδώ; Κάτι δεν διαβάζουμε σωστά στο Excel; Ή μήπως υπάρχει ένα τέλειο “στήσιμο”, να εμφανίσουν τεχνητή έλλειψη ενέργειας, για να σπάσουν την απεργία;_6_2014_Units

Στον “Προγραμματισμό Κατανομής Μονάδων” του ΑΔΜΗΕ για την Κυριακή 6/7, που φυσιολογικά θα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η απεργιακή κινητοποίηση και δεν θα έχουν προλάβει να επιδοθούν από νωρίς τα Φύλλα Επιστράτευσης, βλέπουμε ότι οι ΑΠΕ (RENEWABLES) λαμβάνονται υπόψη σε επίπεδα 240-320MW, ενώ οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου (HERON1, HERON2, HERON3, Elpedison Θεσσαλονίκης, Protergia & Motoroil) ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, λαμβάνονται μηδενικές. Οι Μονάδες HERON CC, Elpedison Θίσβης και Korinthos Power δουλεύουν απ’ το βράδι για 5, 11 & 13 ώρες αντίστοιχα και μετά σταματούν. Στις ώρες της βραδινής αιχμής φορτίου μπαίνουν πολλές λιγνιτικές μονάδες, (εφαρμόζεται η επιστράτευση). Ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε να μεγιστοποιηθεί η παραγωγική ικανότητα των ιδιωτικών μονάδων, αλλά βλέπουμε εντελώς περιορισμένη λειτουργία των ιδιωτικών Μονάδων, οι περισσότερες ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ και κατά τα λοιπά έγινε επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ επειδή υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και τη δημόσια υγεία; Και πώς οι ΑΠΕ ξαφνικά μειώνονται τόσο πολύ, ενώ θα υπάρχει ηλιοφάνεια; Το ερώτημα παραμένει: ποιος θα μας εξηγήσει τι συμβαίνει εδώ;

 

http://greeklignite.blogspot.gr/2014/07/blog-post_6.html

 

ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΟΛΌΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΔΟΣΊΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΊΑ!

Αξία λιγνιτωρυχείων και ΑΗΣ της “μικρής” ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΔΕΗ, 13 KAI 14 ΜΙΣΘΟ

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου: «Πάσχει αντισυνταγματικότητας το σχέδιο νόμου για τη “μικρή ΔΕΗ”»

Τι έλεγε για την πολιτική επιστράτευση το 2006 ο συνταγματολόγος Ε.Βενιζέλος

 

Advertisements

3 comments on “ΔΕΗ: Γιατί επιστράτευσαν τους εργαζόμενους και δεν έβαλαν να δουλεύουν οι ιδιωτικές μονάδες;

 1. Ρουπακιώτης (2006) :”Δεν είναι νόμιμη η πολιτική επιστράτευση !”

  Αυγή, 24/02/2006 από το blog netakias.com

  “Ι. Η πολιτική επιστράτευση κηρύχθηκε με την επίκληση των άρθρων 22 και 112 του Συντάγματος και του άρθρου 2 Ν.Δ. 171/1974. Το διάταγμα αυτό δεν έχει καταργηθεί μέχρι σήμερα, αλλά δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπως η απεργία των ναυτεργατών και αυτό γιατί εκδόθηκε μετά την πτώση της δικτατορίας υπό την ισχύν του Συντάγματος 1952 με βάση τη Συντακτική Πράξη 1.8.1974, με σκοπό να αντιμετωπιστούν καταστάσεις
  μέγιστης ανάγκης της εποχής εκείνης, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται η απεργία.

  Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, ενώ ψηφίστηκαν μεταγενέστεροι νόμοι με σκοπό την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων ανάγκης (π.χ. άρθρο 2 Ν. 2641/1998), όχι μόνο δεν υπήρξε αναφορά στην αντιμετώπιση απεργιών με πολιτική επιστράτευση, αλλά, αντίθετα, με το άρθρο 16 Ν. 2936/2001 αντικαταστάθηκε το άρθρο 2 παρ. 5 Ν.Δ. 17/74 και ορίστηκε ότι ως “κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση, που προκαλείται από \φυσικά\ ή άλλα \γεγονότα τεχνολογικά\ ή \πολεμικά\ και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ή την απειλή δημιουργίας εκτεταμένων απωλειών – ζημιών και καταστροφών σε έμψυχο ή άψυχο δυναμικό της χώρας ή την παρακώλυση και διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας”.

  Και μόνη η ανάγνωση του άρθρου αυτού πείθει ότι δεν προβλέπεται η απεργία ως αιτία διατάραξης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπως επικαλείται η κυβέρνηση, ώστε να δικαιολογεί τη λήψη της απόφασης αυτής.

  ΙΙ. Εκτός από τους λόγους αυτούς μετά την έκδοση του παραπάνω Ν.Δ. 17/1974 ακολούθησε η ψήφιση του Συντάγματος 1975, με το άρθρο 23 του οποίου αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά με συνταγματικό κανόνα το δικαίωμα της απεργίας, και με το άρθρο 22 παρ. 3 \”Απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας\. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών”.

  Έτσι μετά την ψήφιση του Συντάγματος 1975 το Ν.Δ. 17/74, στο μέτρο που, αναποτελεσματικά, επικαλείται αυτό η πρωθυπουργική απόφαση, ήταν ανίσχυρο με βάση και τα άρθρα 22 αλλά και 112 του Συντάγματος και τα οποία μάλιστα προς ειρωνεία επικαλείται η απόφαση αυτή. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιβολής αναγκαστικής εργασίας, με την επιλογή της πολιτικής επιστράτευσης, πολύ περισσότερο δεν είναι επιτρεπτή αυτή ως μέτρο διευθέτησης κοινωνικών ανταγωνισμών, όπως το χρησιμοποίησε η κυβέρνηση στην περίπτωση των ναυτεργατών.

  Σ’ αυτά προστίθεται ότι και πριν από τη ρύθμιση αυτή του Συντάγματος η επιβολή αναγκαστικής εργασίας απαγορευόταν με την 105/1950 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, η οποία είχε ενταχθεί στο εθνικό μας δίκαιο με τον Ν. 2329/53 και εν συνεχεία με το Ν.Δ. 53/1974, μετά την ψήφιση δε του Συντάγματος 1975 και με βάση το άρθρο 28 παρ. 1 αυτού, οι διεθνείς συμβάσεις από την επικύρωσή τους με νόμο υπερισχύουν από κάθε αντίθετη διάταξη νόμου.

  Κατά συνέπεια και αν υποτεθεί ότι υπήρχε διάταξη νόμου που προέβλεπε τη δυνατότητα επιβολής αναγκαστικής εργασίας, από την ισχύ του Συντάγματος 1975 για την πρόσθετη αυτή αιτία είναι ανίσχυρη και έτσι απαγορεύεται αυτή με οποιαδήποτε μορφή.

  ΙΙΙ. Ωστόσο, στην περίπτωση της ΠΝΟ υπάρχει και τρίτος λόγος που θέτει εκτός θεσμικής αποδοχής την πρωθυπουργική απόφαση για πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών και αυτός αναφέρεται στο σημαντικό γεγονός ότι με τη σπάνια για τα δικαστικά χρονικά 1701/2006 απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά κρίθηκε νόμιμη η απεργία της ΠΝΟ, η οποία μάλιστα, κατά δυσμενή εξαίρεση, πραγματοποιείται, όχι στο πλαίσιο του Ν. 1264/82, αλλά του αλήστου μνήμης Ν. 330/76.

  Έτσι με την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών δημιουργήθηκε ουσιαστικό πρόβλημα τήρησης δημοκρατικής νομιμότητας, όταν η κυβέρνηση απέδειξε ότι, αφενός δεν σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων ως μόνων κατά το Σύνταγμα αρμοδίων να κρίνουν τη νομιμότητα της συμπεριφοράς των πολιτών ή των αρμόδιων οργάνων, παραβιάζοντας η ίδια τον νόμο, που υποχρεώνει όλους να σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις και επιπλέον επέλεξε, χωρίς καν να εξαντλήσει τα όρια του διαλόγου, το έσχατο μέσο της πολιτικής επιστράτευσης, απαξιώνοντας θεσμούς και κανόνες, για τους οποίους αιωρείται τελικά το ερώτημα: Υπάρχουν για να γίνονται σεβαστοί και να τηρούνται ή να ευτελίζονται και να παραβιάζονται;

 2. Αθήνα 5/7/2014

  ΑΠΟΦΑΣΗ Εκτελ. Επιτροπής της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

  Η κυβέρνηση χάνοντας την ψυχραιμία της, αποδυναμωμένη και ξεγυμνωμένη από επιχειρήματα, αποκαλύφθηκε στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας για την εκποίηση της πρώτης βαριάς Βιομηχανικής Επιχείρησης της χώρας, με την τεράστια προσφορά της σε εθνικό, οικονομικό, εργασιακό, και κοινωνικό επίπεδο και μπροστά στον πανικό της, κατάργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΣ τους εργαζομένους.

  Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησαν, δεν έδειξαν έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επάρκειας Ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εξάλλου αποκαλύπτεται από την δικαστική απόφαση η οποία και θα δημοσιευθεί.

  Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο. Κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και με επίταξη εργαζομένων, προσβάλει και υπονομεύει την ίδια την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

  Ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν δόθηκε με όρους συντεχνίας αλλά με όρους κοινωνίας, για αυτό πέτυχε και θα συνεχισθεί.

  Οι εργαζόμενοι είναι ΕΠΙΤΑΓΜΕΝΟΙ

  ποτέ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 3. ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ : Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η επιστράτευση

  15/05/2013

  Κόλαφος για την καθεστώς Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη αποτελεί ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστία που χαρακτηρίζει την επιστράτευση των καθηγητών σαν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Η Jezerca Tigani, υποδιευθύντρια Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της οργάνωσης χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δυσανάλογη των περιστάσεων και τόνισε ότι παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες παραγράφους η ΔΑ περιγράφει τα πραγματικά περιστατικά, που αποκρύπτονται από τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, σε ό,τι αφορά σειρά διακιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων που καταπατά η τρικομματική κυβέρνηση.

  Ύστερα από το βασανισμό αντιφασιστών κρατουμένων από τις δυνάμεις του Δένδια αλλά και τη διεθνή κατακραυγή για την καταπάτηση της ελευθεροτυπίας η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατηγορώ διεθνών οργανώσεων εναντίον του αυταρχισμού.

  Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

  http://www.amnesty.org/en/news/greece-action-thwart-teachers-strike-disproportionate-and-unnecessary-2013-05-15

  15 Μαΐου 2013

  Ελλάδα: Η επείγουσα ενέργεια για τη ματαίωση της απεργίας των εκπαιδευτικών είναι μη αναγκαία

  Η χρήση ειδικών κυβερνητικών μέτρων για τη ματαίωση προτεινόμενης απεργίας εκπαιδευτικών στην Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
  Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει προτείνει απεργιακές κινητοποιήσεις έξι ημερών κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστήμια, οι οποίες διεξάγονται στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους και αρχίζουν την Παρασκευή, 17 Μαΐου.

  Οι απεργιακές κινητοποιήσεις -που σύμφωνα με αναφορές έχουν εγκριθεί από τις τοπικές ενώσεις εκπαιδευτικών- αποτελούν ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση που ελήφθη στα τέλη Απριλίου να αυξηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών. Συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών ισχυρίζονται ότι η αλλαγή θα οδηγήσει ουσιαστικά σε σημαντικό αριθμό απολύσεων και την υποβάθμιση της συνολικής ποιότητας της εκπαίδευσης στη χώρα.

  Σε μια προσπάθεια να ακυρωθεί η απεργία, οι ελληνικές αρχές σύμφωνα με αναφορές επικαλούνται ειδική νομοθεσία, προκειμένου να αναγκάσουν τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν να δουλεύουν. Οι εκπαιδευτικοί ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις και φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, αν δεν συμμορφωθούν -εάν τους ασκηθεί ποινική διώξη, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τεθούν σε άμεση διαθεσιμότητα και την προοπτική να χάσουν τη δουλειά τους.
  «Μια καθολική απαγόρευση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών στην απεργία, που επιβάλλεται με την ποινική δίωξη και την απειλή της ποινής φυλάκισης, είναι σαφώς μη αναγκαία και δυσανάλογη, και θα παραβίαζε τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας στα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Jezerca Tigani, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

  «Εποχές οικονομικής κρίσης δεν απαλλάσσουν κυβερνήσεις από τις υποχρεώσεις τους να υπερασπίζονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ειδικά τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν πρέπει να γίνονται τα θύματα της κρίσης.»
  Βάσει του ελληνικού δικαίου η κυβέρνηση έχει την εξουσία να επιστρατεύει εργαζομένους εν καιρώ ειρήνης, σε περίπτωση που απαιτεί την υιοθέτηση επειγόντων μέτρων για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες άμυνας της χώρας ή επείγουσα κοινωνική ανάγκη -για παράδειγμα, μια φυσική καταστροφή ή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

  Όταν ανακοινώθηκε η χρήση αυτής της νομικής διάταξης εναντίον της απεργίας των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο «για να αποτραπεί η σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και την υγεία των υποψήφιων φοιτητών».
  Βάσει του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα έχει δεσμευτική υποχρέωση να σέβεται και να προστατεύει το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, το οποίο περιλαμβάνει το δικαίωμα να οργανώνει -να συστήνει και να συμμετέχει σε συνδικαλιστικές οργανώσεις- και το δικαίωμα της απεργίας. Οι υποχρεώσεις αυτές καθορίζονται στις διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος. Αυτές περιλαμβάνουν το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα -το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα -την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα- και τη σύμβαση Νο. 87 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας σχετικά με την Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι και την Προστασία του Δικαιώματος της Σύστασης.

  Τα δικαιώματα αυτά μπορεί να περιοριστούν μόνο υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες εάν ο περιορισμός αυτός είναι καταφανώς αναγκαίος και αναλογικός, και θα προστατεύσει την εθνική ασφάλεια, δημόσια ασφάλεια, δημόσια υγεία ή ήθη, ή τα δικαιώματα και ελευθερίες των άλλων.

  Στη βάση αυτή, πολύ στενοί περιορισμοί του δικαιώματος της απεργίας, μπορεί να είναι επιτρεπτοί. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει για τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και άλλους δημόσιους λειτουργούς που ασκούν κρατική εξουσία. Επίσης, θα μπορούσε να ισχύει και για τους εργαζόμενους σε βασικές υπηρεσίες -υπηρεσίες οι οποίες, εάν διακοπούν, θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή, την προσωπική ασφάλεια ή την υγεία του πληθυσμού.

  Εμπειρογνώμονες του ΔΟΕ έχουν επισημάνει ότι ο τομέας της εκπαίδευσης δεν αποτελεί βασική υπηρεσία με την αυστηρή έννοια του όρου αυτού και, γενικότερα, οποιοιδήποτε περιορισμοί που αφορούν απεργίες πρέπει να είναι εύλογοι και δεν πρέπει να περιορίζουν σημαντικά συνδικαλιστικές οργανώσεις.
  Από το 2010, οι έλληνες εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει αρκετές απεργίες κατά των μέτρων λιτότητας διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές περικοπές σε μισθούς και κυβερνητικά προγράμματα.

  http://livester.gr/i/external/?ext_url=http://t.co/bgKhwgV5FH

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s