Έλλειμμα 2009: Περαιτέρω διερεύνηση για την ΕΛΣΤΑΤ με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών

20140706-232227-84147937

1) Η είδηση έχει ως εξής:

Από την αρχή θα διεξαχθεί η ανάκριση με αφορμή καταγγελίες της πανεπιστημιακού και τότε μέλος της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά, που έκανε λόγο για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, διέταξε το Συμβούλιο Εφετών.
Παρά την εισήγηση του Εισαγγελέα, που είχε κρίνει πως η υπόθεση πρέπει να τεθεί στο αρχείο, το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι η υπόθεση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Σημειώνεται, ότι η βασική μάρτυρας Ζωή Γεωργαντά είχε καταγγείλει την 5η ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη που χειριζόταν την υπόθεση για αντίδικονομικές ενέργειες. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την πειθαρχική δίωξη της δικαστικής λειτουργού από τον Άρειο Πάγο και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

naftemporiki.gr

 

2) Η έκθεση της 5ης ανακρίτριας Ελένη Πεδιαδίτη έχει ως εξής: 

anafora-Pediaditi-1

anafora-Pediaditi-2

anafora-Pediaditi-3

anafora-Pediaditi-4

anafora-Pediaditi-5

 

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ:Η γνώμη της ανακρίτριας για την εμπλοκή της ΕΛΣΤΑΤ στην διόγκωση του ελλείμματος του 2009

 

3) To βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών έχει ως εξής:

Το σκεπτικό του βουλεύματος:

Το δικαστικό συμβούλιο με το υπ΄αριθμον 1212/2014 βούλευμα διατάσσει περαιτέρω κύρια ανάκριση καθώς κρίνει αναγκαίο :

1. Να κληθούν και να εξεταστούν εκ νέου οι μάρτυρες Νικόλαος Στρόμπλος (σσ υπήρξε υπάλληλος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1989 και διευθυντής της από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2010.) και Εμμανουήλ Κοντοπυράκης ( σσ πρώην γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας) οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας που θα τους τεθούν υπόψη και με τις ιδιότητες που προαναφέρθηκαν, να αναφερθούν αναλυτικά, σε συμπλήρωση των ήδη κατατεθέντων από τους ίδιους, σε όλα τα στοιχεία που περιελήφθησαν ώστε να χωρήσει αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 από 13, 6% σε 15, 4 % πί του ΑΕΠ, το δικαιολογημένο ή μη της συμπερίληψης τους στο έλλειμμα και σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ποιο έπρεπε να είναι το πραγματικό έλλειμμα της περιόδου αυτής και τέλος εάν μπορούσε να προκληθεί και ποια στο Δημόσιο ζημιά από την τυχόν τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

2. Να κληθούν οι κατηγορούμενοι προς απολογία, η οποία αποτελεί κεφαλαιώδη ανακριτή πράξη και εκτός από τον χαρακτήρα της ως υπερασπιστικού μέσου αποτελεί και σημαντικό αποδεικτικό μέσο, να τους απαγγελθεί κατηγορία για τον σκοπό αυτό και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της κύριας ανάκρισης που θα διεξαχθεί από τον οριζόμενο αρμοδίως ανακριτή.

3. Να ενεργηθεί οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει σκόπιμη ο ανακριτής.
Read more: http://www.newsbomb.gr/apokalypseis/story/470816/apokalypsi-to-voyleyma-kolafos-gia-tin-elstat#ixzz37CoKLfQ2

(απόσπασμα)

 

elstat-1

elstat-2

elstat-3

elstat-4

elstat-5-1

http://www.hellasforce.com/blog/exelixi-vomva-sto-goudi-i-simmoria-tou-mnimoniou-dikeosi-tou-hf/

Πριν το βούλευμα, τα δύο πρώην στελέχη της ΕΛΣΑΤ, η Ζωή Γεωργαντά και ο Νικόλαος Λογοθέτης, με υπόμνημά τους προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών κατήγγειλαν πως έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό από τη σχετική δικογραφία.
Το υπόμνημα κατατέθηκε στις 27 Μαΐου του 2014 και μεταξύ άλλων, αναφέρε τα εξής: «Μελετώντας τη δικογραφία διαπίστωσα ότι έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό. Οι ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, δρα Νικολάου Στρόμπλου, διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ’ ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, καθώς και η ένορκη κατάθεση του ιδίου ενώπιον της ανακρίτριας κ. Πεδιαδίτη». Οι Ζ. Γεωργαντά και Ν. Λογοθέτης ζήτησαν επίσης από την πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών να λάβει υπόψη της, τις καταθέσεις των ιδίων για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ συνολικά αιτούνται την ανασύσταση της δικογραφίας ή τη συμπλήρωσή της με συνέχιση της κύριας ανάκρισης από άλλον ανακριτή. http://www.efsyn.gr/?p=209051

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ :

Το φούσκωμα του ελλείμματος ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2009. Μερικά από τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για την διόγκωση του ελλείμματος περιγράφονται στο βιβλίο “Με τη Γλώσσα των Αριθμών” του Γ. Παπαθανασίου, το οποίο εκδόθηκε το 2010.
Το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση έγιναν στις 3 και 8 Μαΐου 2010
Η πρόσληψη του Γεωργίου, της Γεωργαντά κλπ στην ΕΛΣΤΑΤ έγινε μετά τον Ιούνιο του 2010. (Και μια που η διόγκωση του ελλείμματος είχε ήδη γίνει από το πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησης Παπανδρέου, δουλιά του υπόδικου Γεωργίου ήταν απλά να το καταστήσει ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. )  

Παπαθανασίου, Με τη Γλώσσα των Αριθμών (Πως το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε το έλλειμμα για το 2009 κλπ)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ:

“ Άγρια κόντρα” για το φουσκωμένο έλλειμμα του 2009 και το “λεφτά υπάρχουν”

Ο ΔΣΑ ζητεί εισαγγελική παρέμβαση για την Υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ (στηρίζεται και εμπεριέχει τις επίσημες καταγγελίες Γεωργαντά)

Διόγκωση ελλείμματος του 2009 : Η κατάθεση του Μανώλη Κοντοπυράκη

Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009.

Τα αποτελέσματα της “διάσωσης” της Ελλάδας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT

Η απάντηση της EUROSTAT στο αίτημα Παπακωνσταντίνου για “μαγείρεμα” του Ελληνικού χρέους

GREEK DEFICIT: How Berlin encouraged Papandreou to big-up the 2009 Greek deficit

Eurostat’s failures greatly increase the size of Greece’s debt

Eurostat’s crafty ways of collaboration with governmental officials to swell Greece’s public deficit and debt

Advertisements

8 comments on “Έλλειμμα 2009: Περαιτέρω διερεύνηση για την ΕΛΣΤΑΤ με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών

 1. Αθήνα
 22 Μαρτίου 2012

  ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το έλλειμμα του 2009.

  http://www.papathanassiou.gr/ipomnima_eksetastiki.pdf

  Στις 22 Φεβρουαρίου του 2010 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία όλης της περιόδου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επί δύο χρόνια, η Επιτροπή αυτή δεν συστάθηκε και πριν λίγες ημέρες κατατέθηκε η νέα πρόταση, που συζητούμε σήμερα. Πρόταση με την οποία περιορίζεται το χρονικό πεδίο διερεύνησης στο 2009, ενώ αναγκαστικά περιορισμένος λόγω των επικείμενων εκλογών είναι και ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας της Επιτροπής.

  Ποιοι και γιατί παραποίησαν έγγραφα της Ε.Ε.;

  Για να στηριχθεί η αρχική πρόταση, που κατέθεσαν οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ το Φεβρουάριο του 2010, κάποιοι δεν δίστασαν να παραποιήσουν τα επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενώ λοιπόν στο έγγραφο που εξέδωσε η Ε.Ε. στις 3 Φεβρουαρίου 2010, για να ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας κατά της Ελλάδας, τόσο στην αγγλική όσο και στη γαλλική και στη γερμανική γλώσσα, αναφέρεται σαφώς, ότι η διαδικασία αφορά τη σημαντική αναθεώρηση των στοιχείων για το έτος 2008, στην ελληνική του μετάφραση, το κείμενο έχει σκόπιμα παραποιηθεί, αναφέροντας ότι η διαδικασία αφορά τα έτη 2005 – 2008. Την περίοδο δηλαδή για την οποία το ΠΑΣΟΚ τότε ήθελε να κάνει Εξεταστική Επιτροπή. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν τίθεται θέμα λάθους στη μετάφραση και ότι η παραποίηση έγινε κατόπιν παρέμβασης. Θα μπορούσε κάποιος να κάνει αριθμητικό λάθος στη χρονιά. Δεν μπορεί όμως κανείς να διαβάζει «το έτος 2008» και να το μεταφράζει «τα έτη 2005 – 2008». Μόνο σκόπιμα μπορεί να γίνει αυτό. Σας υποβάλω τα σχετικά έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις μεταφράσεις τους και ελπίζω να γίνει η απαιτούμενη έρευνα για να μάθουμε ποιος έδωσε την εντολή να παραποιηθούν τα έγγραφα της Κομισιόν. Το συμπέρασμα που προκύπτει πάντως είναι, ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν διστάζουν να εφαρμόσουν ακόμη και μεθόδους που απαγορεύονται από τον ποινικό νόμο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις μικροπολιτικές επιδιώξεις τους και – στη συγκεκριμένη περίπτωση – να κατασκευάσουν ενόχους για δήθεν παραποίηση των στοιχείων. [ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 1]

  Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου, που με τις αποφάσεις τους μας οδήγησαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέλουν μέσω αυτής της Εξεταστικής να εξασφαλίσουν ένα πιστοποιητικό αθωότητας. Τους λέω από τώρα ότι ο στόχος τους δεν θα επιτευχθεί. Για να το καταφέρουν όμως, θέτουν ένα παραπειστικό ερώτημα.

  Διαμορφώθηκε ή όχι, λένε, το έλλειμμα του 2009 στο 15,8 % όπως καταγράφεται από τη Eurostat; Αν το έλλειμμα είναι πράγματι όσο λέει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, τότε οι καταγγελίες ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το φούσκωσε, είναι ψευδείς.

  Η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι το έλλειμμα έφτασε αρχικά στο 12,7% επειδή εκεί το πήγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με προσωπική ευθύνη του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, φουσκώνοντας τις δαπάνες στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 και μεταθέτοντας έσοδα για το 2010. Το έλλειμμα αναθεωρήθηκε στο 15,8% μετά τον έλεγχο της Eurostat, οπότε προστέθηκαν και τα ελλείμματα δημοσίων επιχειρήσεων. Τα στοιχεία αυτά ποτέ δεν συμπεριλαμβάνονταν στον υπολογισμό του ελλείμματος και ποτέ δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα από τη Eurostat.

  Σύμφωνα δε με τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί και στην παρούσα Επιτροπή, τα στοιχεία αυτά προστέθηκαν στο έλλειμμα χωρίς να προηγηθεί η απαιτούμενη μελέτη και ενώ άλλες χώρες της ΕΕ δεν εφαρμόζουν τους κανόνες που εφάρμοσε η ΕΛΣΤΑΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

  Ο στόχος για έλλειμμα 6% για το 2009 ήταν πρόβλεψη και όχι στατιστικό στοιχείο.
  Στις εκτιμήσεις που έστειλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη Eurostat, στις αρχές Οκτωβρίου του 2009, αναφερόταν ότι το έλλειμμα θα έκλεινε στο τέλος του έτους στο 6% του ΑΕΠ. Θέλω να επισημάνω εδώ ότι, εφόσον βρισκόμαστε στον ένατο μήνα του 2009, η αναφορά για το ύψος του ελλείμματος στο τέλος του χρόνου αποτελεί εκτίμηση και όχι στατιστικό στοιχείο. Το έλλειμμα στο τέλος του χρόνου διαμορφώνεται ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η εκάστοτε κυβέρνηση. Αν εφαρμόζει πολιτική συγκράτησης δαπανών και είσπραξης των εσόδων, το έλλειμμα περιορίζεται. Αν αντίθετα αυξάνει τις δαπάνες και αφήνει ακέφαλο το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009, τότε το έλλειμμα είναι επόμενο να αυξηθεί. Συνεπώς, οι αναφορές του κ. Παπακωνσταντίνου περί ψευδών εκτιμήσεων δεν έχουν νόημα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σχεδόν δύο χρόνια υπουργός Οικονομικών και θα έπρεπε να έχει μάθει τη διαφορά μεταξύ στατιστικών δεδομένων και εκτιμήσεων. Ιδίως όταν όλες οι εκτιμήσεις του για το 2010 και για το 2011 έπεσαν έξω.

  Θέλω να σας θυμίσω επίσης, ότι εγώ ο ίδιος δήλωσα λίγο πριν τις εκλογές ότι μπορεί το έλλειμμα να έφθανε και στο 8%. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο τότε
  υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αμέσως μετά τις εκλογές δήλωσαν ότι το έλλειμμα θα έφθανε στο τέλος του χρόνου στο 12,7%. Είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι η μοναδική της τότε κυβέρνησης που επιβεβαιώθηκε και μάλιστα με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου (πριν προστεθούν βέβαια οι αναθεωρήσεις της Eurostat που αύξησαν περαιτέρω το έλλειμμα).

  Όλες οι άλλες προβλέψεις, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα, για οποιοδήποτε οικονομικό μέγεθος θέλετε, από την ανεργία, την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, μέχρι το έλλειμμα και το χρέος, έπεσαν δραματικά έξω.

  Σας ρωτώ λοιπόν, πώς εξηγείται το γεγονός, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τον Οκτώβριο του 2009, μόλις ανέλαβε και τρεις μήνες πριν κλείσει ο χρόνος, προέβλεψε με τόσο μεγάλη ακρίβεια το έλλειμμα του έτους. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Σαχινίδης στις 20 Δεκεμβρίου του 2011, δέκα ημέρες πριν κλείσει ο χρόνος, δήλωσε σε ερώτηση του κ. Παπαδημούλη, ότι αδυνατεί να απαντήσει πού θα διαμορφωθεί το έλλειμμα της γενικής Κυβέρνησης το 2011.

  Η εξήγηση, όσον αφορά το έλλειμμα του 2009, είναι απλή. Το έχω πει και το έχω γράψει κατ’ επανάληψη: είναι το γεγονός, ότι η τότε κυβέρνηση αύξησε συνειδητά το έλλειμμα.

  Ήταν συνειδητή πολιτική απόφαση του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου, με στόχο να κατηγορήσουν τη Νέα Δημοκρατία και να διευκολύνουν τη μείωση του ελλείμματος την επόμενη χρονιά. Και κατέληξαν να φέρουν το ΔΝΤ μέσα στη χώρα και την ευρωζώνη.

  Πως η κυβέρνηση Παπανδρέου φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 κατά 10 δις €.

  Η διαφορά του 8%, που είχα δηλώσει ότι μπορεί να έφθανε το έλλειμμα, από το 12,7 % του ΑΕΠ του 2009 είναι 10 δισ. ευρώ. Υποτίθεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δήλωσε στην Ε.Ε. μικρότερο έλλειμμα από το πραγματικό κατά 10 δισ. Ιδού πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αύξησε το έλλειμμα κατά 10 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους:

  • Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 προχώρησε σε βεβαιώσεις και επιστροφές φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τις πάγωσε στη συνέχεια.
  • Τις τελευταίες ημέρες του έτους, πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ για χρέη νοσοκομείων, χωρίς να κάνει την αναγκαία διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές για να περιορίσει την οφειλή και χωρίς αυτά τα χρέη να έχουν ενταλματοποιηθεί.
  • Αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 0,7 δισ. ευρώ.
  • Δαπάνησε 0,5 δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης. Και μάλιστα έβαλε τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, που υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτούσε το επίδομα, στον προϋπολογισμό του 2010 για να έχει διπλό κομματικό όφελος: περισσότερες δαπάνες το 2009 και μεγαλύτερα έσοδα το 2010. Έως ότου βέβαια παρενέβη η Κομισιόν, και η τότε κυβέρνηση αναγκάστηκε να μεταφέρει τα έσοδα από την εισφορά στο 2009. Και ισχυρίζεται τώρα το ΠΑΣΟΚ ότι τάχα είχε εξ αρχής υπολογίσει στα έσοδα του 2009 την έκτακτη εισφορά. Ισχυρισμός που διαψεύδεται από τις σελίδες 27 και 30 της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού για το 2010. Επισυνάπτω τα σχετικά έγγραφα. [ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 2]
  • Μετέθεσε για το 2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ που αναλογούσε στο 2009, ύψους 0,6 δισ. ευρώ. Η διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έχει φτάσει δε σε τέτοιο σημείο, που ακόμη και σήμερα, το ΕΤΑΚ του 2009 δεν έχει εισπραχθεί.
  • Αύξησε κατά 0,2 δισ. τις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε σχέση με τις ήδη αυξημένες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας.
  • Κατήργησε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους (που επανέφερε αργότερα), την επιβολή φόρου στα λαχεία, το ξυστό και τα σκάφη αναψυχής (που επίσης επανέφερε αργότερα) χάνοντας έτσι έσοδα 2,2 δισ. ευρώ.
  • Αύξησε τις δαπάνες για οδοιπορικά, τις λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες του Δημοσίου κατά 0,7 δισ. ευρώ επιπλέον των δαπανών που θα έκανε αν διατηρούσε το ρυθμό του πρώτου 9μήνου.
  • Επιπλέον η κυβέρνηση, ενώ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για δήθεν κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 έχασε κυριολεκτικά κάθε έλεγχο στα έσοδα. Η υστέρηση εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009 σε σχέση με το 2008 ήταν 1,1 δισ. ευρώ. Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ, για να φθάσει στο σύνολο του έτους περίπου στα 3 δισ. ευρώ! Δηλαδή, στο τελευταίο τρίμηνο οι απώλειες εσόδων ήταν διπλάσιες από ό, τι στο 9μηνο που ήμασταν κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση κατάφερνε να διατηρήσει τις, έστω και μη ικανοποιητικές κατά το ΠΑΣΟΚ, επιδόσεις της ΝΔ στο διάστημα που είχε την ευθύνη, τότε ο προϋπολογισμός θα είχε επιπλέον έσοδα 1,7 δισ. ευρώ.

  Το άθροισμα όλων των παραπάνω είναι 9.3 δις. ευρώ και η διαφορά ως τα 10 δισ. οφείλεται σε επιμέρους κονδύλια, όπως αυξημένες δαπάνες για τόκους, λιγότερα έσοδα από το φόρο κινητής τηλεφωνίας, κ.α.

  Εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προχωρούσε σε όλες αυτές τις κινήσεις, το έλλειμμα θα ήταν κατά 10 δισ. ευρώ μικρότερο, χωρίς μάλιστα να απαιτηθεί κανένα νέο μέτρο. Είναι γνωστό, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε πρόωρες εκλογές, ακριβώς για να ληφθούν μέτρα δύσκολα μεν, αλλά αναγκαία για τα αποφύγουμε τα χειρότερα, στα οποία μας οδήγησε τελικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μέτρα όπως αυτά που ανήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, με την ομιλία του στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2009. Επιπλέον, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του ΙΚΑ για το τελευταίο τρίμηνο με repos, χωρίς να επιβαρύνει το έλλειμμα, όπως ακριβώς κάνει σήμερα. Οπότε θα είχε επιπλέον εξοικονόμηση δαπανών, τουλάχιστον 1,4 δισ. €, όπως θα αναλύσω στη συνέχεια.

  Τα ψέματα του κ. Παπακωνσταντίνου στην κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή
  Έχω προκαλέσει κατ’ επανάληψη τον κ. Παπακωνσταντίνου να μου πει έστω ένα μέτρο που πήρε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009, για τον περιορισμό του ελλείμματος. Δεν έχω πάρει απάντηση, γιατί δεν υπάρχει κανένα. Ούτε ένα.
  Προχθές μόνο στην Εξεταστική Επιτροπή υποστήριξε ότι δήθεν έλαβε μέτρα περιορισμού του ελλείμματος στο τελευταίο τρίμηνο όπως:

  Ψέμα Πρώτο
  «Η κατάργηση της απόσυρσης, μέσω της οποίας εξοικονομήθηκαν 400 εκ ευρώ». Σας ενημερώνω ότι από την απόσυρση το κράτος θα είχε πρόσθετα έσοδα και όχι απώλειες.

  Ψέμα Δεύτερο
  «Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας για κάποιες κατηγορίες οχημάτων, που απέφερε 200 εκατ. €.» Ξέχασε να σας πει ότι τα έσοδα αυτά μειώνουν το έλλειμμα του 2010 και όχι του 2009.

  Ψέμα Τρίτο
  «Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις». Επίσης ξέχασε να σας πει ότι τα έσοδα αυτά τα είχε προβλέψει για το 2010 και όχι για το 2009, όπως ανέλυσα προηγουμένως.

  Ψέμα Τέταρτο
  Ισχυρίσθηκε επίσης ότι «επιχειρήθηκε η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, όπου αυτό ήταν εφικτό». Η πραγματικότητα όμως είναι, ότι οι λειτουργικές δαπάνες στο 9μηνο του 2009 ήταν 915 εκατ. ευρώ και στο τέλος του χρόνου έφθασαν στο 1,54 δισ. ευρώ (δηλαδή στους τρεις τελευταίους μήνες αυξήθηκαν κατά 69%). Οι δε δαπάνες για οδοιπορικά ανήλθαν από 241 σε 431 εκατ. ευρώ (αύξηση 78%) και οι προμήθειες του Δημοσίου υπερδιπλασιάστηκαν, από 418 εκατ. ευρώ στο 9μηνο σε 855 εκατ. Ευρώ στο 12μηνο (αύξηση 105%).

  Ψέμα πέμπτο
  Υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, πως όποια μέτρα και αν λαμβάναμε στο τέλος του 2009, δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. Την απάντηση και σε αυτό το έωλο επιχείρημα του, την έδωσε ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδας κ. Προβόπουλος στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή. Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε, ότι αν οι αγορές έβλεπαν την έμπρακτη βούληση της κυβέρνησης να περιορίσει το έλλειμμα, η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει τη μέγγενη του ΔΝΤ.

  Ψέμα έκτο
  Ισχυρίσθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι απέκρυψα την επιστολή που απηύθυνα προς τον τότε Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Αλμούνια το Σεπτέμβριο του 2009 για τα μέτρα που θα έπαιρνε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αν φυσικά επανεκλεγόταν. Όμως η επιστολή αυτή ήταν μετάφραση της ομιλίας του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Τόσο «κρυφό» ήταν το περιεχόμενό της.

  Ψέμα έβδομο
  Υποστήριξε επίσης ότι του αποκρύψαμε την έκθεση της Κομισιόν του Ιουλίου 2009 και την επιστολή Γιούνκερ, έγγραφα τα οποία επιβεβαίωναν, αφενός ότι το έλλειμμα έτεινε προς διψήφιο ποσοστό, αφετέρου ότι μας προέτρεπαν στην επιβολή πρόσθετων μέτρων.
  Ξέχασε όμως να σας πει, ότι η μεν Νέα Δημοκρατία, αμέσως μετά, παρουσίασε στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2009 διαρθρωτικά μέτρα περιορισμού του ελλείμματος και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, ενώ ο ίδιος συνέχιζε να υποστηρίζει ψευδώς ότι λεφτά υπάρχουν και έταζε στους πάντες τα πάντα.

  Επίσης ξέχασε να σας πει, ότι όλα αυτά τα έγγραφα του παραδόθηκαν από τον τότε Πρόεδρο του ΣΟΕ και συνεργάτη μου, τον κ. Τζανίνη, όπως ο ίδιος κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή. Αυτή ήταν η προσπάθεια «απόκρυψης» που μου καταλογίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Απόδειξη είναι, ότι στη συνέχεια φρόντισε να τα διαρρεύσει στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όχι μία αλλά αρκετές φορές. Αυτό που δεν φρόντισε να κάνει, ήταν να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου το έλλειμμα να περιορισθεί στο τέλος του 2009. Αντιθέτως, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, αφενός για να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009, αφετέρου για να συκοφαντήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό με τις δηλώσεις του για Τιτανικό, διεφθαρμένη χώρα, κλπ. Η εγκληματική αυτή συμπεριφορά οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ.

  Ψέματα, ψέματα, ψέματα για να καλύψει τις εγκληματικές του ευθύνες. Αυτό είναι το τρίπτυχο της χθεσινής τοποθέτησης του κ. Παπακωνσταντίνου.

  Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν επίσης, ότι η ίδια έκθεση της Κομισιόν, ανέφερε ότι το έλλειμμα έβαινε προς διψήφιο ποσοστό.

  Η καταγγελία αυτή επαναλαμβάνεται συχνά από κυβερνητικά στελέχη και η έκθεση έχει κατατεθεί επανειλημμένα στη Βουλή, την κατέθεσε μάλιστα προχθές εκ νέου ο κ. Παπακωνσταντίνου ως «ντοκουμέντο» για λόγους εντυπωσιασμού. Αλλά στερείται ουσίας. Ο λόγος είναι απλός: η έκθεση του Ιουλίου της Ε.Ε. βασιζόταν σε στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2009 και ανέφερε, ότι το έλλειμμα έβαινε προς διψήφιο ποσοστό, αν συνεχιζόταν η τάση του πρώτου τριμήνου. Μετά το Μάρτιο του 2009 όμως, παρά τη μόνιμη αντίδραση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ και παρά το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο (ευρωεκλογές), η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τρεις φορές μέτρα για τη συγκράτηση του ελλείμματος. Προχώρησε σε ρυθμίσεις, τόσο για την αύξηση των εσόδων, όσο και για τη μείωση των δαπανών. Και, κυρίως, όπως προανέφερα, προκηρύξαμε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, για να υπάρξει κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, προκειμένου να ληφθούν τα σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα που απαιτούνταν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

  Ένα στοιχείο όμως που περιλαμβάνεται στην ίδια έκθεση και ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκρύπτει, είναι ότι σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται μάλιστα οι επιπτώσεις από τα μέτρα που ελήφθησαν τον Ιούνιο, το έλλειμμα του 2009 θα έφθανε στο 5,1%. [ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 3]

  Εμείς λοιπόν που προβλέψαμε έλλειμμα 6 – 8% κατηγορηθήκαμε για απόκρυψη της πραγματικότητας και παρέμβαση στα στατιστικά στοιχεία, τη στιγμή που η ίδια η Κομισιόν προέβλεπε χαμηλότερο έλλειμμα, 5,1% και μάλιστα χωρίς να λάβει υπόψη την επίπτωση του συνόλου των μέτρων που είχαν ήδη ληφθεί. Πλαστά στοιχεία ανακοίνωσε λοιπόν για το έλλειμμα και η Κομισιόν, κατά τη συλλογιστική των στελεχών του ΠΑΣΟΚ;

  Στην ίδια επιστολή της Κομισιόν, του Ιουλίου 2009, επιβεβαιώνεται άλλωστε η δέσμευση της κυβέρνησης να ανακοινώσει τον Οκτώβριο μόνιμα, διαρθρωτικά μέτρα μείωσης των δαπανών και αύξησης των εσόδων σε πλήρη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέτρα που μπορεί να ήταν σκληρά, αλλά δεν θα είχαν ασφαλώς καμία σχέση με την επιδρομή στα εισοδήματα που εξαπέλυσε η προηγούμενη κυβέρνηση μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ.

  Ο στόχος που είχαμε θέσει για έλλειμμα 6% ήταν πράγματι φιλόδοξος. Έδινε όμως μήνυμα αυστηρότητας και όχι χαλάρωσης, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, αν παίρναμε μέτρα τον Οκτώβριο του 2009, όπως τουλάχιστον η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί ενώπιον του ελληνικού λαού, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε και μονοψήφιο έλλειμμα θα είχαμε στο τέλος του 2009 και η χώρα δεν θα είχε χρειασθεί να οδηγηθεί στο ΔΝΤ.

  Άλλωστε, τον Οκτώβριο του 2011 η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε, ότι το ταμειακό έλλειμμα στο 9μηνο του έτους ήταν 19,2 δισ. ευρώ, ή 8,9 % του ΑΕΠ και στο τέλος του χρόνου το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, έκλεισε στο 9,2 %. Γιατί, λοιπόν, αυτό που έγινε το 2011 δεν μπορούσε να γίνει το 2009;

  Η αλήθεια είναι λοιπόν, ότι η τότε κυβέρνηση φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα το 2009 και το έκανε για δύο λόγους: για να επιρρίψει τις ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και για να διευκολύνει την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος την επόμενη χρονιά, μη επαναλαμβάνοντας τις έκτακτες δαπάνες του 2009. Αυτό εξηγεί το γεγονός, ότι το έλλειμμα το 2010 έπεσε κατά 5 μονάδες, ενώ το 2011, μετά από τη θύελλα των μέτρων που επιβλήθηκαν μειώθηκε, στην καλύτερη περίπτωση κατά 1,5 μονάδα.

  Όσον αφορά τις αναθεωρήσεις της Eurostat που οδήγησαν το έλλειμμα από το 13,6 στο 15,8 %, επικαλούμαι δύο έγγραφα.

  Πρώτον, την ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου τον Οκτώβριο του 2010, που
  αναφέρει ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος έγινε με τη συμπερίληψη στον τομέα της γενικής κυβέρνησης ορισμένων ελλειμματικών δημόσιων επιχειρήσεων, που προηγουμένως εθεωρείτο, ότι βάσει των ορισμών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, δεν ανήκαν στη «γενική κυβέρνηση».

  Δεύτερον, την έκθεση της Επιτροπής για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων, που συγκρότησε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ανέφερε στο πόρισμά της τον Ιανουάριο του 2010, ότι από τον τομέα της γενικής κυβέρνησης εξαιρούνται οι θεσμικές μονάδες του δημόσιου τομέα που είναι παραγωγοί εμπορεύσιμων αγαθών ή υπηρεσιών.
  Υπάρχουν επίσης πλήθος δηλώσεων για το θέμα από τον πρώην πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Νίκο Χριστοδουλάκη και άλλους. Μπορούν όλοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Εγώ λέω απλώς ότι οι στατιστικοί κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται ενιαία σε όλες τις χώρες της ΕΕ και όχι επιλεκτικά.

 2. Οι παρεμβάσεις του κ. Παπακωνσταντίνου στο έργο της ΕΣΥΕ

  Θυμίζω επίσης ότι ο πρώην γ.γ. της ΕΣΥΕ κ. Μανώλης Κοντοπυράκης κατήγγειλε ευθέως τον κ. Παπακωνσταντίνου για ωμή παρέμβαση στη Στατιστική. Ο ίδιος αποκάλυψε, ότι στις 19 Οκτωβρίου οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ ετοίμασαν δελτίο για αποστολή στη Eurostat με έλλειμμα 14,8 %, το οποίο δεν εστάλη με εντολή του υπουργείου και δύο ημέρες αργότερα εστάλησαν άλλα στοιχεία για έλλειμμα 12,7 %. Στις συγκεκριμένες αυτές καταγγελίες δεν άκουσα καμία απάντηση από τον κ. Παπακωνσταντίνου.

  Ο ορισμός όμως της κυβερνητικής παρέμβασης στη Στατιστική αποκαλύφθηκε ενώπιον της Επιτροπής σας. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 15 Μαρτίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Ρήγας, μέλος της Εξεταστικής και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε, με αφοπλιστική θα έλεγα ειλικρίνεια, ότι προσπαθούσε να πείσει την ΕΛΣΤΑΤ, χρησιμοποιώντας όπως λέει πολιτικά επιχειρήματα, να εμφανίσει μειωμένο το ΑΕΠ ορισμένων περιφερειών, προκειμένου να μην μπουν αυτές οι περιφέρειες στο Στόχο II. Να μη μειωθούν με άλλα λόγια οι Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς τις περιφέρειες αυτές. Επισυνάπτω το σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά. [ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 4]

  Αντίστοιχες κατηγορίες διατυπώνονται με αφορμή τις προβλέψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου για διψήφιο έλλειμμα. Η αλήθεια είναι όμως, ότι ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε πως το έλλειμμα έβαινε προς διψήφιοποσοστό, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα. Σας παραθέτω τις δηλώσεις του κ. διοικητή από τα πρακτικά της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στις 24 Νοεμβρίου 2009: «Επειδή αρκετοί είπαν ότι δεν περιγράψαμε ακριβώς πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, απαντώ ότι πώς θα μπορούσαμε να πούμε, αφού έμεναν ακόμη 4 μήνες. Η μεν Κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε πει ότι αν επανεκλεγόταν θα έκοβε δαπάνες, θα πάγωνε αμοιβές και συντάξεις, θα έκανε διάφορα για τη φοροδιαφυγή κ.λπ.. Πώς εγώ μπορώ να ξέρω τι θα έκανε αυτή η κυβέρνηση; Πώς μπορούσα να ξέρω τι θα έκανε η σημερινή Κυβέρνηση;»

  Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενημέρωνε κάθε μήνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

  Η πραγματικότητα είναι ότι η ανακοίνωση των στοιχείων σε τριμηνιαία και όχι μηνιαία βάση, άρχισε να εφαρμόζεται στις 14/8/2008. Ο λόγος που έγινε αυτό, ήταν ακριβώς για να προστατεύσουμε τη χώρα από τους διεθνείς κερδοσκόπους. Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευε κάθε μήνα την εξέλιξη του ελλείμματος σε ταμειακή βάση και τα στοιχεία ήταν στη διάθεση όλων, απλά δεν αναρτώνταν στο διαδίκτυο. Άλλωστε, το ίδιο βεβαιώνει η έκθεση της Επιτροπής για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων, όπου στη σελίδα 29 αναφέρεται ότι: «Τα στοιχεία αυτά, όμως, ήταν διαθέσιμα κάθε μήνα και ήταν γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες. Απλά δεν δημοσιεύονταν».

  Οι εποχές ήταν πονηρές, πάντα υπήρχε ο κίνδυνος αύξησης του κόστους δανεισμού και η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ, εμείς δεν είπαμε στους δανειστές, πριν μάλιστα τους απλώσουμε το χέρι για δανεικά, ότι είμαστε μια χρεοκοπημένη και διεφθαρμένη χώρα. Ούτε περιφερόμαστε από κανάλι σε κανάλι για να τους απειλήσουμε ότι θα πάμε στο ΔΝΤ, όπου και καταλήξαμε τελικά. Το ποιος προστάτεψε το δημόσιο συμφέρον και ποιος το ζημίωσε, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε.
  Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για το 2009

  Οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ επισείουν την πρόβλεψη για έλλειμμα 2 % που περιελάμβανε ο προϋπολογισμός του 2009. Ξεχνούν ότι ο στόχος αναθεωρήθηκε άμεσα, τον Ιανουάριο με το Πρόγραμμα Σταθερότητας στο 3,7 % και προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες, ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που είχε μεγάλη απόκλιση μεταξύ στόχων και αποτελέσματος το 2009.

  Η πραγματικότητα είναι, ότι λόγω της διεθνούς κρίσης, έπεσαν έξω οι προβλέψεις της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως προς τη διαμόρφωση του ελλείμματος. Κανένα όμως ευρωπαϊκό κόμμα δεν κατηγόρησε το άλλο για πλαστά στοιχεία, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ για τη Νέα Δημοκρατία. Κανένας ευρωπαίος πολιτικός δεν συκοφάντησε τόσο πολύ την χώρα του, όπως έπραξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

  Ενδεικτικά: στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στις αρχές του 2009 η Ολλανδία προέβλεπε πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ, τελικά είχε έλλειμμα 5,4%. Η Μάλτα προέβλεπε έλλειμμα 1,5%, τελικά όμως αυτό έφτασε στο 3,8%. Η Πορτογαλία από 3,9% πήγε στο 9,3%, η Σλοβακία από 3% στο 7,9%, η Τσεχία από 1,6% σε 5,8%, η Λιθουανία από 2,1 σε 9,2%, η Πολωνία από 2,5% σε 7,2%, η Μ. Βρετανία από 8,2 σε 11,4%, η Φινλανδία από πλεόνασμα 2,1% πήγε σε έλλειμμα 2,5%.

  Ακόμη και προβλέψεις που έγιναν τον Οκτώβριο του 2009 έπεσαν έξω: π.χ. η Κύπρος προέβλεψε τον Οκτώβριο έλλειμμα 3,5% και έφθασε τελικά στο 6,1%, που είναι σχεδόν διπλάσιο. Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα όμως, είναι αυτό της Ιρλανδίας. Θυμίζω, ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Ιρλανδίας για την περίοδο 2009 – 2014, το οποίο συζητήθηκε στο Ecofin τον Απρίλιο του 2010, προέβλεπε για το 2009 έλλειμμα 11,7 % και για το 2010, 11,6 %. Είναι γνωστό ότι η τελευταία εκτίμηση της Ιρλανδικής κυβέρνησης ανέβασε το έλλειμμα του 2010 στο 32 %, δηλαδή σχεδόν σε τριπλάσια επίπεδα.

  Ανάλογα συνέβησαν με προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά, στον προϋπολογισμό για το 2010 προέβλεψε ύφεση 0,3 % και έφθασε τελικά στο 3,5 %, δώδεκα φορές πάνω από την αρχική πρόβλεψη. Η ανεργία αντί για 9,7 % πήγε στο 12,5 %. Ο πληθωρισμός από 1,5 % διαμορφώθηκε στο 4,7 %. Και το έλλειμμα αντί για 9,1 % με όσα μεσολάβησαν και με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έφθασε στο 10,8 %.

  Αντίστοιχα ο προϋπολογισμός για το 2011 προέβλεπε ύφεση 3 % και έφθασε στο 6,9 %, ανεργία 14,6 % και πλησίασε το 21 % και πληθωρισμό 2,2 % που έφθασε στο 3,3 %.

  Και επειδή ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε ποινικές ευθύνες. Αν η απόκλιση στις προβλέψεις συνιστούσε ποινικό αδίκημα, τότε οι περισσότεροι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομίας το 2009 θα ήταν ήδη στη φυλακή. Και ασφαλώς ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ήταν βαρυποινίτης, αφού όλες οι προβλέψεις του για το 2010 και 2011, όταν μάλιστα είχε τελειώσει η διεθνής κρίση, έπεσαν έξω. Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει χάσει την ψυχραιμία του και επιμένει σε αστήρικτα επιχειρήματα.

  η συνέχεια στη πηγή
  http://www.papathanassiou.gr/ipomnima_eksetastiki.pdf

 3. 08 Ιουλίου 2014

  Ερώτηση 11 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα δημοσιεύματα της Realnews που αφορούν στο έλλειμμα του 2009

  Ερώτηση έγινε από 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, αναφορικά με δημοσιεύματα της Κυριακάτικης Realnews για την ύπαρξη Απόρρητης Έκθεσης σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα του έτους 2009, την οποία και παραθέτουμε:
  Σύμφωνα με δημοσίευμα Κυριακάτικης Εφημερίδας, υφίσταται κάποια Απόρρητη Έκθεση κάποιων στελεχών του Γ.Λ.Κ και της ΕΛ.ΣΤΑΤ από το περιεχόμενο της οποίας προκύπτει, ότι το Δημοσιονομικό Έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2009 δεν ήταν αυτό που επισήμως έχουν αποδεχτεί οι Κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου, Π. Πικραμένου και Α. Σαμαρά με τους προϋπολογισμούς των ετών 2010-2014 που κατέθεσαν και εκτέλεσαν, και υπερψήφισε η Βουλή των Ελλήνων.

  Μέχρι σήμερα οι Έλληνες πολίτες και οι θεσμικοί εταίροι, ΕΕ, ΕΚΤ, και ΔΝΤ και άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί γνωρίζουν, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας ισχύουν τα εξής:

  Στις 2 Οκτωβρίου 2009, δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ ενημερώνει επίσημα την Ε.Ε., ότι το έλλειμμα του 2009 θα κινηθεί στο 6%.

  Τα στοιχεία αποδεικνύονται ελλιπή και ζητούνται από την Eurostat πρόσθετες εξηγήσεις.

  Η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στις 21 Οκτωβρίου 2009, μετά από μία πρώτη καταγραφή, αποστέλλει αναθεωρημένα στοιχεία στην Eurostat σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του 2009 θα φτάσει το 12,5%.

  Και τα νέα στοιχεία γίνονται δεκτά με επιφυλάξεις από την Eurostat.

  Το έλλειμμα του 2009 θα αναθεωρηθεί στο 13,6% στις 22 Απριλίου 2010, με την Eurostat να διατηρεί και πάλι τις αμφιβολίες της για το αν αυτό θα είναι το τελικό μέγεθος.

  Η αναθεώρηση στο 13,6%, ήταν τελικά που οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στην αίτηση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

  Όλοι οι αστερίσκοι και οι αμφιβολίες της Eurostat για την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων θα αρθούν το Νοέμβριο του 2010, όταν μετά από αλλεπάλληλες μετρήσεις, το έλλειμμα του 2009 θα αναθεωρηθεί στο τελικό 15,6%.

  Από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων υπήρξαν οι εξής τοποθετήσεις ως προς τα στατιστικά στοιχεία της χώρας.

  Στις 8 Ιανουαρίου του 2010, παραδίδεται η Έκθεση της Eurostat, που είχε ζητηθεί από το ECOFIN το Νοέμβριο του 2009, η οποία απαντά στο ερώτημα:

  πώς προέκυψε η διαφορά στο έλλειμμα της Ελλάδας μεταξύ των ανακοινώσεων της 2ας και της 21ης Οκτωβρίου του 2009, διαφορά που παρουσιάζει θηριώδη απόκλιση, καθώς η πρώτη ανακοίνωση μιλά για 6% και η δεύτερη για 12,5%.

  Στο 30 σελίδων κείμενο, αναφέρεται 8 (οκτώ) φορές η φράση: “deliberate misreporting” – εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές από τις αρμόδιες αρχές επί της κυβέρνησης ΝΔ.

  Σε άλλο σημείο, στη σελ. 15, όπου υπάρχει αναφορά στο σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε από την Eurostat με την ελληνική κυβέρνηση το 2006, για τη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, αναφέρεται με απόλυτο τρόπο:

  “Παρόλα αυτά, ακόμα και η πλήρης τήρηση από τις ελληνικές αρχές του σχεδίου δράσης, δεν θα είχε αποτρέψει τις εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές στοιχείων από τις ελληνικές αρχές το 2009” γιατί όπως αναφέρει η Έκθεση:

  “Τα κράτη – εταίροι στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα θεωρείται ότι συνεργάζονται με καλή πίστη. Οι εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές ή η απάτη δεν προβλέπονται στον κανονισμό”.

  Στη συνέχεια, στις σελίδες 22-27, η Έκθεση αναφέρεται 5 φορές σε “εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές”, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους – 3 φορές και της Εθνικής Στατιστικής Αρχής – 2 φορές, πάλι επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2009.

  Την 1η Φεβρουαρίου 2010 εκδίδει το πόρισμά της για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία η ανεξάρτητη επιτροπή, που συστάθηκε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και αποτελούνταν από εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδας, του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, της ΓΣΕΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

  Στο πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής, αναφέρεται το εξής: “Ο διπλασιασμός του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης μεταξύ των γνωστοποιήσεων της 2ας και της 21ης Οκτωβρίου του 2009, οφείλεται κατά 92,8% στην μεταβολή του ελλείμματος της Κεντρικής Κυβέρνησης και κατά το υπόλοιπο στη μείωση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων.

  Όπως προέκυψε από τη συζήτηση κατά την τριήμερη επίσκεψη της Eurostat στην Αθήνα, 16-18 Νοεμβρίου 2009, η αναθεώρηση των στοιχείων της Κεντρικής Κυβέρνησης που περιλαμβάνονταν στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου δεν οφείλεται σε αναθεώρηση των στοιχείων που είχαν συνεισφέρει οι διάφοροι φορείς (ΓΛΚ, ΤτΕ, κ.λπ. datasource-agencies) αλλά στο γεγονός ότι, τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία που είχαν στείλει στην ΕΣΥΕ οι διάφοροι φορείς και υπηρεσίες. Αυτό, δηλαδή, που άλλαξε στη γνωστοποίηση της 21ης Οκτωβρίου είναι ότι καταχωρήθηκαν τα πραγματικά στοιχεία των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών”.

  Είναι, λοιπόν, προφανές ότι άλλα στοιχεία είχαν στείλει οι φορείς, άλλα στοιχεία απέστειλε η κυβέρνηση της ΝΔ στην Eurostat στις 2 Οκτωβρίου 2009.

  Ο επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, σε συνέντευξή του στις 16 Ιουλίου 2013 στη Βελγική εφημερίδα LESOIR είπε τα εξής:

  “Κάθε φορά που ζητούσαμε από τις Ελληνικές Αρχές να εξηγήσουν κάποια ακατανόητα ή αμφίβολα στοιχεία, λαμβάναμε την επίσημη απάντηση ότι τα δεδομένα ήταν σωστά. Δεν ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε το αντίθετο. Αυτό το κενό στη νομοθεσία καλύφτηκε μόνο το 2010. Και θυμάμαι καλά ότι ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ είχε παραδεχτεί ότι ήταν μεγάλο λάθος το ότι δεν είχε η Eurostat αυτή τη δυνατότητα από το 2005. Στην έκθεσή της, το 2010, η Επιτροπή εμφανίσθηκε πολύ αυστηρή. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα είχε εσκεμμένα παραδώσει εσφαλμένα στοιχεία. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο αυτές οι εκφράσεις είναι ασυνήθιστες στο στόμα της Επιτροπής!

  Για πρώτη φορά, υπάρχει Γενικός Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας ο οποίος κάνει τη δουλειά του με μία απλώς τεχνική προσέγγιση – όχι πολιτική και ο οποίος δεν συνδέεται με κανένα κόμμα. Και αυτός ο πρώτος ανεξάρτητος υπεύθυνος κατηγορείται τώρα ότι υπερέβαλε σε ότι αφορά στους αριθμούς. Ενώ οι προκάτοχοί του, οι οποίοι επί χρόνια παρέδιναν λανθασμένα στοιχεία, δεν ενοχλούνται διόλου. Αυτό μοιάζει με την κόλαση του Δάντη.”

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Έκθεση του για το ρόλο της Τρόικας και τα προγράμματα στήριξης, έκθεση που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τα μέλη του στις 13 Μαρτίου 2014, υπογραμμίζει:

  “Το Ευρωκοινοβούλιο … είναι της γνώμης ότι η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος”.

  Επειδή υπάρχει μια προφανής αναντιστοιχία μεταξύ των θεσμικών καταγραφών και διαπιστώσεων και του περιεχομένου της φερόμενης ως Έκθεσης κάποιων στελεχών του ΓΛΚ και της ΕΛΣΤΑΤ που επικαλείται η εφημερίδα και επειδή οι διαπιστώσεις αυτές καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των Ευρωπαίων Εταίρων,

  ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1) Υπάρχει η Έκθεση αυτή; Αν ναι, συντάχθηκε με Υπουργική εντολή; Αν ναι, να κατατεθεί στη Βουλή το έγγραφο με το οποίο δόθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση – Εντολή, ο αριθμός πρωτοκόλλου της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ο αριθμός πρωτοκόλλου του διαβιβαστικού της Απόφασης καθώς και οι αποδέκτες της εντολής αυτής. Επίσης, να κατατεθεί το επίσημο διαβιβαστικό με το οποίο έγινε η αποστολή της Έκθεσης από τους συντάκτες της προς τον εντολέα Υπουργό καθώς επίσης και η Έκθεση.

  2) Είναι σε γνώση σας, η Έκθεση αυτή;

  3) Εσείς υιοθετείτε το περιεχόμενο αυτής της Έκθεσης; Ή υιοθετείτε τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί και ψηφισθεί στον προϋπολογισμό;

  http://www.epikairo.gr/index.php/politiki/item/8428-erotisi-11-voulefton-tou-pasok-gia-ta-dimosieymata-tis-realnews-pou-aforoyn-sto-elleimma#sthash.O8ZgCjV7.dpuf

  • η φερόμενη ως απόρρητη έκθεση και τα συνοδεύτηκα σχόλια των ιστολόγων : Απόρρητη έκθεση – φωτιά: ΓΑΠ και ΠΑΠ φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009 και έστειλαν την Ελλάδα στο ΔΝΤ Έκθεση από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση Παπανδρέου φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 κατά 14,7 δισ.ευρώ ΟΛΌΚΛΗΡΗ Η ΈΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΣΤΈΛΝΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΊΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΊΟΥ! ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ. Ολόκληρη η έκθεση, μέρος της οποίας δημοσιεύεται στην RealNews. Τεράστιες οι ευθύνες πλέον όσων καλύπτουν την συμμορία Παπανδρέου. ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009 ΠΑΡΑΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ Η «ΠΟΡΤΑ» ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ Η ιστορία δεν πρέπει να παραχαράζεται, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που το αποδεικνύουν. Αυτό που έγινε με το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 αποτελεί μια ωμή παραχάραξη της αλήθειας και αποτέλεσε το πρελούδιο για να αλλάξει ο πολιτικός χάρτης και η δομή της Ελληνικής κοινωνίας. Η τρόικα μαζί με το ΔΝΤ δεν ήταν απαραίτητο να έλθουν και να διαφεντεύουν για χρόνια την οικονομική ζωή της Ελλάδας. Το πρόβλημα των ανοιγμάτων στα Δημόσια οικονομικά ήταν ασφαλώς μεγάλο το 2009, μέσα σε μια διεθνή συγκυρία οικονομικής κρίσης που σε σημαντικό βαθμό τα επέτειναν, αλλά διαχειρίσιμα στο πλαίσιο μια αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την βίαιη προσαρμογή σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπληξαν βάναυσα τον κοινωνικό ιστό και την παραγωγική βάση της χώρας. ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΕΛΣΤΑΤ ΠΙΝΑΚΑΣ 1 Στον πίνακα 1 βλέπουμε τρεις διαφορετικές μετρήσεις του ελλείμματα για το 2009 και πως αυτό αυξήθηκε μέσω διαδοχικών αναθεωρήσεων. Επίσης αναφέρονται τα κονδύλια του προϋπολογισμού του έτους εκείνου τα οποία υπέστησαν παραποίηση. Η πρώτη στήλη έχει τα νούμερα που προϋπολογισμού του 2009, όπως είχαν προβλεφθεί στο Πρόγραμμα Σταθεροποίηση και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που καταρτίστηκε τον Απρίλιο του 2009, δηλαδή πέντε μήνες μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην Βουλή. Στη δεύτερη στήλη αναφέρονται τα κονδύλια όπως τα αναθεώρηση το ΠΑΣΟΚ στο τέλος του 2009 στην έκθεση του προϋπολογισμού για το 2010. Η τρίτη στήλη περιέχει τα τελικά πραγματοποιηθέντα νούμερα του προϋπολογισμού του 2009, όπως τα είχε εκ νέου αναθεωρήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο τέλος του 2010 με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2011. Στην 4η στήλη καταγράφονται οι διαφορές μεταξύ του ΠΣΑ και της εκτίμησης για τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2009, ενώ στην 5η και τελευταία στήλη έχουμε πλέον τα τελικά νούμερα του προϋπολογισμού του 2009 με πραγματοποιηθέντα στοιχεία. Τεράστια ερωτηματικά δημιουργούνται λόγω: Της μείωσης των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 10 δις € μεταξύ ΠΣΑ και εκτιμήσεων και επί πλέον άλλων 712 εκ. € μεταξύ εκτίμησης και πραγματοποίησης. Συνολικά δηλαδή τα καθαρά έσοδα του 2009 μειώθηκαν κατά 10,7 δις €. Υπέρμετρη επίσης είναι και η αύξηση στις δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού. Μεταξύ ΠΣΑ και εκτιμήσεων ανέβηκαν κατά 4,6 δις €, ενώ μεταξύ εκτιμήσεων και πραγματοποιήσεων ανέβηκαν κατά 1 δις € επί πλέον. Συνολικά δηλαδή αυξήθηκαν κατά 5,6 δις €. Το ίδιο συμβαίνει και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Μεταξύ ΠΣΑ και πραγματοποιήσεων η συνολική πτώση στα έσοδα είναι 1,7 δις €, ενώ οι δαπάνες διογκώνονται κατά 788 εκ. €. Στα εξοπλιστικά προγράμματα οι δαπάνες αυξάνονται κατά 657 εκ. €, μεταξύ ΠΣΑ και εκτιμήσεων, αλλά μετριάζεται η αύξηση κατά 230 εκ. € στο στάδιο πραγματοποιήσεων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πτώση του περισσεύματος στο οικονομικό αποτέλεσμα των ΟΤΑ, Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπών Νομικών Προσώπων, που παραδοσιακά βελτίωνε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. Το περίσσευμα από πρόβλεψη 6,6 δις € στο ΠΣΑ αναθεωρήθηκε ως εκτίμηση επί ΠΑΣΟΚ στο τέλος του 2009 σε κάτω από 2 δις €. Στο τέλος του 2010, όταν κατατέθηκε ο προϋπολογισμός για το 2011 το ήδη μικρότερο περίσσευμα μετατρέπεται σε έλλειμμα της τάξης των 2,4 δις €! Για πρώτη φορά στους προϋπολογισμούς του κράτους γίνεται τέτοιου μεγέθους αναθεώρηση. Το αποτέλεσμα των επανειλημμένων αναθεωρήσεων στα σημαντικότερα κονδύλια του προϋπολογισμού (μαζί με άλλα μικρότερα) δημιούργησαν μια εκρηκτική αύξηση του ελλείμματος του 2009 που από μονοψήφιο νούμερο ως ποσοστό του ΑΕΠ επί ΝΔ, έγινε διψήφιο και το μεγαλύτερο της ΕΕ την εποχή εκείνη. Δηλαδή, από 3,7% επί του ΑΕΠ όταν δημοσιοποιήθηκε το ΠΣΑ και 6% όταν αναγγέλθηκε στην Eurostat την 1 Οκτωβρίου 2009 ως τελική πρόβλεψη προτού αποχωρήσει η ΝΔ από την εξουσία, το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε από το ΠΑΣΟΚ αρχικά σε 12,7% και τελικά σε 15,4% επί του ΑΕΠ. Όπως θα δούμε μάλιστα στη συνέχεια της ανάλυσης το τελευταίο αυτό νούμερο με συνεχείς αλχημείες επί κάθε μεγέθους που θα μπορούσε να το διογκώσει έφτασε σχεδόν το 16%! Α. Η είσοδος του ΔΝΤ στην διαχείριση των οικονομικών της χώρας ήταν προσυμφωνημένη Όταν ήλθε στην εξουσία η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου στις αρχές Οκτωβρίου του 2009, ο στόχος της οικονομικής πολιτικής της ήταν να δραματοποιηθεί η κατάσταση των Δημόσιων οικονομικών σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνουν αποδεκτά από την Ελληνική κοινωνία νέα σκληρά μέτρα. Η οποιαδήποτε δηλαδή εφαρμογή ήπιας προσαρμογής της οικονομίας σε μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν στην σταδιακή μείωση των Δημόσιων ελλειμμάτων και του χρέους, απορρίφτηκε από την τότε κυβέρνηση. Αντίθετα επιλέχθηκε η άμεση και βίαιη προσαρμογή της οικονομίας και της κοινωνίας. Στόχος ήταν η μείωση των εισοδημάτων και γενικότερα του κόστους παραγωγής στον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κατάσταση εσωτερικής υποτίμησης και άνοδο της ανταγωνιστικότητας, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είχε αυτόνομη νομισματική πολιτική και δεν μπορούσε να επηρεάσει την ισοτιμία του ευρώ. Την εμπειρία για εφαρμογή μιας τέτοιας συνταγής βέβαια, την είχε το ΔΝΤ. Στην αντίληψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, λόγω της Αμερικανικής του κουλτούρας, δεν υπήρχε κανένας ενδοιασμός ότι η λύση του ΔΝΤ ήταν επιβεβλημένη. Πρόβλημα ήταν το κατά πόσον η ΕΕ θα δεχόταν μια τέτοια επιλογή, εφόσον ουδέποτε στο παρελθόν είχαν εκχωρηθεί εξουσίας στο ΔΝΤ προκειμένου να αναμειχθεί στα οικονομικά της Ευρωζώνης. Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρωζώνης επί χρόνια δυσφορούσαν στην πιθανή ανάμειξη του ΔΝΤ στα Ευρωπαϊκά οικονομικά ζητήματα εφόσον θεωρείτο ότι οι συνταγές του δεν ήταν συμβατές σε μια Ευρώπη ώριμων κοινωνών, κοινό νόμισμα και υψηλό βιοτικό επίπεδο. Ο κ. Γ. Παπανδρέου έκανε αρχικά μια βολιδοσκόπηση των διαθέσεων του κ. Ντομινίκ Στρος Σκαν που ηγείτο του ΔΝΤ. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τέθηκε εκ μέρους του ΔΝΤ ως προαπαιτούμενο να εμπλακεί στο σχέδιο και η ΕΕ, εφόσον ήταν γνωστές οι αντιρρήσεις των ηγετών της. Η μυστική επικοινωνία Παπανδρέου με το ΔΝΤ, ωστόσο, έγινε ευρέως γνωστή αργότερα και καυτηριάστηκε από όλη την τότε αντιπολίτευση, ενώ διατυμπανήθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης ότι από τον Δεκέμβριο του 2009 ο Παπανδρέου είχε αρχίσει να προσχεδιάζει την ένταξη της χώρας στην «μέγγενη» του ΔΝΤ, ενώ για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης εμφατικά το απέρριπτε[1]. [1]SKAI: Δημοσίευση: 20/02/2011 ( http://www.skai.gr/news/politics/article/163396/o-g-papandreou-eihe-zitisei-apo-to-2009-paremvasi-tou-dd-/). Τον Δεκέμβριο του 2009, δύο μόλις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αν και δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», την αποκάλυψη έκανε ο Στρος Καν, σε ντοκιμαντέρ του ιδιωτικού γαλλικού καναλιού Canal+. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της Ευρωζώνης. ΤΑ ΝΕΑ:Δημοσίευση: 16/05/2014 (http://www.tanea.gr/news/politics/article/5121313/nt-stros-kan-epibalame-sthn-ellada-mia-apolytws-anypoforh-politikh/ ). Για την «επιβολή μιας ανυπόφορης πολιτικής» στην Ελλάδα έκανε λόγο ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, σε εκπομπή που μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης η γαλλική δημόσια τηλεόραση εν όψει των ευρωεκλογών. Θυμάται ο Στρος-Καν ότι ο Παπανδρέου του τηλεφώνησε και του είπε πως η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα σχέδιο βοήθειας από το ΔΝΤ. Ο Στρος-Καν του ζήτησε να επικοινωνήσει πρώτα με του ευρωπαίους ομολόγους του «ώστε να είσαι σίγουρος ότι συμφωνούν να ασχοληθεί το ΔΝΤ με την Ελλάδα». Β. Πως φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 από πλευράς δαπανών και εσόδων Η προτροπή του Στρος Σκαν ότι δεν θα ήταν δυνατή η εμπλοκή του ΔΝΤ στα Δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, αν δεν πειθόταν η ΕΕ να το επιτρέψει και παράλληλα να συμμετάσχει, έγινε ο νέος στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου. Έτσι, από το τελευταίο τρίμηνο του 2009, η νέα κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου παραποίηση των στοιχείων του τρέχοντος ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης, αποβλέποντας να το αυξήσει αμφίπλευρα μέσω της μείωσης των εσόδων και αύξησης των δαπανών. Η μεθόδευση παραποίησης των Δημόσιων οικονομικών έγινε κυρίως μέσω της αύξησης των δαπανών του τελευταίου τριμήνου του 2009, της μετακύλισης εσόδων από το 2009 στο 2010, της μεταφοράς δαπανών που έπρεπε να γίνουν το 2010 στο 2009, και πάνω απ’ όλα με την αλλαγή των κανόνων της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με το οικονομικό αποτέλεσμα των ΟΤΑ, ΟΚΑ, ΝΠΔΔ και ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ τα οποία προστέθηκαν στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. Β 1. ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΧΡΕΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 πληρώθηκαν χρέη προς τα νοσοκομεία ύψους 1.502 εκ. €, ενώ στον προϋπολογισμό του 2009 δεν είχε προβλεφθεί η σχετικά δαπάνη. Μάλιστα, εξ αυτού του ποσού, κυριολεκτικά τις τελευταίες ημέρες προτού κλείσει το ημερολογιακό έτος, αποφάσισε ο υπουργός των Οικονομικών να εκταμιεύσει 1.198 εκ. €[1] προς τα νοσοκομεία. Η πράξη εκταμίευσης του ποσού αυτού έγινε χωρίς την αναγκαία διαπραγμάτευση, που σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν είχε οδηγήσει σε έκπτωση και περιορισμό των οφειλών. Το 2005, για παράδειγμα, η έκπτωση που είχε επιτύχει το Δημόσιο από οφειλές προς τα νοσοκομεία ύψους 2,5 δις €, ήταν 5%. Επομένως, πάνω στην πρεμούρα να αυξηθούν οι δαπάνες και το έλλειμμα του 2009 προτού κλείσει η οικονομική χρήση, η κυβέρνηση άφησε τότε να χαθούν κάποια 75 εκ. € από έκπτωση που δικαιούτο. Από λογιστικής πλευράς η εξόφληση μέρους των χρεών προς τα νοσοκομεία αφορούσε τα 5 προηγούμενα έτη, 2005-2009, και όχι ΜΟΝΟ το 2009. Δεν υπήρχε επομένως δημοσιονομικός λόγος να φορτωθούν όλες οι δαπάνες σε ένα έτος, το 2009. Η «μαγειρική» των αριθμών βέβαια δεν σταματά εδώ. Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2010, καταγράφεται ότι η εκτιμώμενη δαπάνη προς εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων το 2009 ήταν ακόμα μεγαλύτερη, 2200 εκ. €. Ωστόσο, μετά από ένα χρόνο στον προϋπολογισμό του 2011 και όταν τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 ήταν πλέον απολογιστικά, η δαπάνη που καταχωρήθηκε για την εξόφληση χρεών προς τα νοσοκομεία αλλάζει ξανά και γίνεται 611 εκ. €, ενώ 815 εκ. € καταχωρούνται στο 2010, και αναφέρεται επίσης ένα ανεξόφλητο ποσό 450 εκ. €. Τι σημαίνουν όλες αυτές οι λογιστικές αλχημείες και το πήγαινε-έλα με τα χρέη προς τα νοσοκομεία; Ότι μια βεβιασμένη εκταμίευση 1.502 εκ. € έγινε στο τέλος του 2009 καθαρά για λόγους να αυξηθεί το έλλειμμα του έτους. Στη συνέχεια φαίνεται ότι το έλλειμμα του 2009 δεν έφτασε στο μέγεθος που ήθελε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το κονδύλι να αυξηθεί περεταίρω στα 2.200 εκ. €. Μετά βέβαια από 12 μήνες «περίσκεψης», στο τέλος του 2010 όταν κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2011, η κυβέρνηση Παπανδρέου αναμόρφωσε εκ νέου τα νούμερα και αποφάσισε να βάλει 611 εκ. € στο έλλειμμα του 2009 και 815 εκ. € στο έλλειμμα του 2010, αφήνοντας και ένα «φέσι» για τις επόμενες γενεές, ύψους 450 εκ. €. Β 2. ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Οι προϋπολογισμένες δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπ. Εθνικής Άμυνας το 2009 ήταν 2.200 εκ. €. Το κονδύλι αυτό αναθεωρήθηκε τον Απρίλιο του 2009 στο ΠΣΑ και έγινε 2500 εκ. €. Παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό ότι οι εξοφλήσεις προς τις πολεμικές βιομηχανίες των χωρών της Δύσης ήταν ελαστικές ως προς τον χρόνο πληρωμής, αντί η δαπάνη να παραμείνει στο αναθεωρημένο ποσό των 2.500 εκ. €, η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να το ανεβάσει στα 3.157 εκ. €[2]. Συνεπώς η κατά 657 εκ. € υπέρβαση της δαπάνης ήταν αδικαιολόγητη και δείχνει ότι μοναδικός σκοπός ήταν να αυξηθεί το έλλειμμα του 2009. [1] Βλέπε στοιχεία ΓΛΚ κρατικός προϋπολογισμός 2009, πορεία εκτέλεσης, αριθμός δελτίου 12 [2]Εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2010, σελίδα 52 Β 3. ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ 2010 ΣΤΟ 2009 Με την ψήφιση του νόμου 3808/10.12.2009 στο τέλος του έτους «έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις», ο δημόσιος προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 1 δις €. Αν το υπ. Οικονομικών ακολουθούσε την νομιμότητα του ψηφισμένου προϋπολογισμού για το 2009 και δεν στόχευε στην παραπέρα επιβάρυνση του ελλείμματος για το συγκεκριμένο έτος, δεν θα προχωρούσε σε επιμερισμό του ποσού αυτού σε δύο έτη (το 2009 και το 2010), εφόσον η εκταμίευση του επιδόματος άρχιζε το 2010. Έτσι, το έλλειμμα του 2009 φούσκωσε για μια ακόμα φορά κατά 500 εκ. €. Β 4. ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ Σε μια πλειάδα από δαπάνες η κυβέρνηση Παπανδρέου έδωσε τα «ρέστα» της και τις αύξησε όσο μπορούσε το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Οι δαπάνες αυτές αναφέρονται σε μεταβιβαστικές πληρωμές, επιχορηγήσεις, λειτουργικά έξοδα, προμήθειες, σύνθετες δαπάνες, παροχές και οδοιπορικά. Η ηθελημένη υπέρβαση τους είχε σαν αποτέλεσμα να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009 κατά 822 εκ. €. ΠΙΝΑΚΑΣ 2 ΕΛΣΤΑΤ ΠΙΝΑΚΑΣ 2 Στον πίνακα 2 αναλύεται η πορεία έξι συγκεκριμένων δαπανών που είναι συνήθεις και επαναλαμβανόμενες σε όλους τους προϋπολογισμούς του κράτους. Στον πίνακα αναφέρονται οι πραγματοποιήσεις δαπανών στο 9μηνο του 2009, επίσης για το τελευταίο 3μηνο που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, όπως και για το σύνολο του έτους. Από την σύγκριση του μηνιαίου ρυθμού δαπανών μεταξύ 9μήνου και 3μήνου βλέπουμε για παράδειγμα ότι οι δαπάνες σε επιχορηγήσεις και μεταβιβαστικές πληρωμές, που την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος έτρεχαν με ένα ρυθμό 1.531 εκ. € ανά μήνα, επιταχύνονται το τελευταίο 3μηνο και φτάνουν τα 1.918 εκ. € ανά μήνα. Επομένως, λόγω αυτής της αύξησης δαπανώνται 386 εκ. € περισσότερα από ότι έδειχνε η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο 9μηνο. Η ίδια τακτική ακολουθείται στις λειτουργικές δαπάνες, με 109 εκ. € πέραν του κανονικού, 99 εκ. € για τις προμήθειες και το ίδιο ποσό για τις σύνθετες δαπάνες. Η τακτική αυτή ακολουθείται επίσης στην περίπτωση των πρόσθετων παροχών και τα οδοιπορικά. Με την μέθοδο της υπέρμετρης αύξησης των συγκεκριμένων δαπανών τους τελευταίους μήνες του έτους, τελικά πέτυχε το υπ. Οικονομικών να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009 με ένα πρόσθετο ποσό 822 εκ. €. Β 5. ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΔΥΣΕΩΝ Τα χρήματα που διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προέρχονται κυρίως από εισροές εσόδων από την ΕΕ στα οποία προστίθενται και άλλα εγχώρια ίδια έσοδα, και από τα ταμεία του κρατικού προϋπολογισμού (δηλαδή χρήματα των φορολογουμένων). Το άθροισμα των πηγών αυτών αποτελούν το σύνολο της δαπάνης η οποία διατίθεται προκειμένου να γίνουν οι Δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές του κράτους. ΠΙΝΑΚΑΣ 3 ΕΛΣΤΑΤ ΠΙΝΑΚΑΣ 3 Στον πίνακα 3 αναφέρονται οι εισροές χρημάτων από το 2007 έως και το 2010, που προέρχονται από τα διάφορα Κοινοτικά ταμεία (έσοδα από ΕΕ) και άλλα εγχώρια έσοδα. Επίσης αναφέρεται το σύνολο της δαπάνης που πραγματοποιήθηκε προς κάλυψη ΠΔΕ για την ίδια περίοδο και το έλλειμμα μεταξύ εσόδων και δαπανών. Στην τελευταία γραμμή του πίνακα έχει υπολογιστεί το ποσοστό του συνόλου των δαπανών για Δημόσιες επενδύσεις που καλύπτεται από τις εισροές χρημάτων από τα ταμεία της ΕΕ και τα ίδια έσοδα. Όλα τα στοιχεία είναι απολογιστικά (δηλαδή αποτελούν πραγματοποιήσεις), ενώ για το 2009 αναφέρονται επίσης οι προϋπολογισμένοι στόχοι του ΠΔΕ. Στις τρεις στήλες στο τέλος του πίνακα υπολογίζονται οι διαφορές μεταξύ στόχων και πραγματοποιήσεων από το 2008 έως το 2010. Αυτές φανερώνουν τον στόχο, με αλχημείες στην υστέρηση εσόδων και αύξηση των δαπανών να επιβαρυνθεί το έλλειμμα του 2009 ώστε να εμφανιστεί αντίστοιχα βελτίωση στο έλλειμμα του 2010. Ιστορικά, οι εισροές χρημάτων από την ΕΕ μαζί με τα ίδια έσοδα, αποτελούσαν πάνω από το μισό χρηματικό ποσό που διατίθετο για τις δαπάνες του ΠΔΕ. Το 2007 τα έσοδα αυτά αντιστοιχούσαν στο 55,3% των δαπανών και το 2008 στο 52,1%. Λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική συγκυρία μεταξύ 2007 και 2008, για το 2009 είχε προϋπολογιστεί τα έσοδα να πέσουν στο 42% του συνόλου των χρήματα που θα δαπανώντο στο ΠΔΕ. Απολογιστικά όμως βλέπουμε ότι η σχέση εσόδων προς σύνολο δαπανών, από στόχο 42% έπεσε στο 21,3%. Δηλαδή τα χρήματα που τελικά απορροφήθηκαν κυρίως από τα Κοινοτικά ταμεία το 2009 και εποχικά αυτό συμβαίνει το τελευταίο 3μηνο κάθε έτους, ήταν κάτω από τα μισά από ότι το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, το σύνολο των δαπάνες για το ΠΔΕ παρέμεινε σε παρόμοιο υψηλό επίπεδο όπως το προηγούμενο έτος (9.588 εκ. € το 2009 σε σχέση με 9.624 εκ. € το 2008). Επομένως, το έλλειμμα του ΠΔΕ ανέβηκε στο πρωτοφανές ποσό των 7,5 δις €. Η τεράστια πτώση των εσόδων μέσα στο 2009 (ίση με 2.830 εκ. € από ΕΕ και 146 εκ. € από ίδια έσοδα) δεν αντισταθμίστηκε από κάποια μείωση των δαπανών ενώ η πρόβλεψη του προϋπολογισμού έθετε ένα πλαφόν 8,8 δις €. Αντίθετα οι δαπάνες επιταχύνθηκαν το τελευταίο τρίμηνο και από 7,8 δις € πού ήταν στο 7μηνο, έφτασαν στο τέλος του έτους τα 9,6 δις €, δηλαδή στην διάρκεια του τελευταίου 3μήνου αυξήθηκαν κατά 1,8 δις €. Η υπέρβαση του προϋπολογισμού του 2009, παρά το γεγονός ότι στις δαπάνες είχε τεθεί ο στόχος των 8,8 δις, δεν έπρεπε να γίνει. Με άλλα λόγια ηθελημένα προστέθηκε στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ένα ποσό της τάξης τουλάχιστον των 800 εκ. €. Όπως και να αξιολογήσει κανείς τις κινήσεις εσόδων και δαπανών στο ΠΔΕ, οι μεταθέσεις εσόδων και δαπανών που έγιναν στα έτη 2009 και 2010 «βγάζει μάτι» και αποτελεί απόδειξη ενός κεντρικού σχεδιασμού να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009 με κάθε τρόπο. Β 6. ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΩΝ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ Ουδέποτε στο παρελθόν το υπουργείο Οικονομικών ήταν τόσο «γαλαντόμο» στις επιστροφές φόρων, όσο στο τέλος του 2009. Ενώ είχε προϋπολογιστεί μέσα στο 2009 να επιστραφούν φόροι της τάξης των 3.300 εκ €, το τελικό ποσό των επιστροφών έφτασε τα 4.952 εκ. €, δηλαδή 1,6 δις € περισσότερο. Οι επιστροφές όμως φόρων αδειάζουν τα ταμεία του κράτους και αυξάνουν το έλλειμμα. Στο παρελθόν οι κυβερνήσεις είχαν σαν κανόνα να επιστρέφουν φόρους σε αναλογία με τα έσοδα. Το ποσοστό των επιστροφών ήταν γύρο στο 5% επί των εσόδων (βλέπε σχήμα 1). Ο κανόνας αυτός δεν ήταν θεσμοθετημένος και ο εκάστοτε υπουργός των Οικονομικών μπορούσε να βοηθά τον ιδιωτικό τομέα με περισσότερες επιστροφές φόρων, εφόσον υπήρχε στενότητα ρευστότητας στην οικονομία. ΕΛΣΤΑΤ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΩΝ 2009 Μόλις φάνηκαν τα πρώτα σημάδια ύφεσης το 2008, η κυβέρνηση της ΝΔ χαλάρωσε τον κανόνα και επέστρεψε μέσα στο έτος φόρους ίσους με το 6,6% των εσόδων, ή 3.654 εκ. €. Η ίδια πολιτική ακολουθήθηκε και το 2009 όπου μέχρι τον Σεπτέμβριο οι επιστροφές φόρων είχαν ξεπεράσει τους ετήσιους στόχους και έφτασαν τα 3.462 εκ. €[1], ή το 6,5% των εσόδων (όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος του έτους). Σε μια εποχή που τα Δημόσια οικονομικά δεν είχαν αντοχές και το έλλειμμα διευρυνόταν, η χρηστή διαχείριση των Δημόσιων οικονομικών υπαγορεύει ότι οι εκροές εσόδων υπό την μορφή επιστροφών φόρων δεν έπρεπε να ξεπεράσουν έστω το 7% των συνολικών εσόδων, ή τα 3.750 εκ. € μέχρι το τέλος του έτους. [1] Βλέπε μηνιαίες εκδόσεις ΓΛΚ, πορεία εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού 2009, αριθμός δελτίου 9 Αντίθετα, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 οι επιστροφές φόρων επιταχύνθηκαν πέρα από κάθε λογική, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν το διάστημα αυτό πρόσθετες εκροές από τα ταμεία του κράτους της τάξης του 1,5 δις €. Το τελικό λοιπόν ποσό που επεστράφη μέσα στο έτος στους δικαιούχους με τις «συνοπτικές» διαδικασίες του τελευταίου τριμήνου ήταν 4.952 εκ. €, ενώ το συνολικό ποσό δεν θα έπρεπε να είχε υπερβεί τα 3.750 εκ. €. Επομένως, λόγω της υπέρμετρης αύξησης στις επιστροφές φόρων το έλλειμμα του 2009 επιβαρύνθηκε κατά 1,2 δις € πέραν από ότι η σωστή δημοσιονομική διαχείριση επιβάλει. Παράλληλα, ο κανόνας επιστροφών φόρων, από το 5% έως 6,6% που είχε παγιοποιηθεί στο παρελθόν, εκτινάχτηκε στο 9,3% των εσόδων. Β 7. ΗΘΕΛΗΜΕΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ Σημαντική μείωση στα έσοδα του 2009 αποτέλεσε η απόφαση της νέας κυβέρνηση να αλλάξει την οικονομική πολιτική από περιοριστική που επιβάλλετο και είχε προαναγγελθεί προεκλογικά από την ΝΔ, σε «λεφτά υπάρχουν». Πάγωσε την νομοθεσία περί τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων -εσκεμμένα την μετέθεσε για αργότερα- με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια απώλεια εσόδων της τάξης των 800 εκ. € τουλάχιστον[1]. Επίσης στα λαχεία είχε προωθηθεί υπουργική απόφαση να μπει ένα 10% φόρος από το πρώτο ευρώ και να επεκταθεί αυτό σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ενώ ταυτόχρονα μπήκε στο ψυγείο η ενεργοποίηση του Ξυστού λαχείου (εκτιμώμενη συνολική απώλεια εσόδων τουλάχιστον 500 εκ. €). Παράλληλα, η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 μεταφέρθηκε στο 2010 με απώλεια εσόδων τουλάχιστον 350 εκ. €, ενώ η μη-εφαρμογή του μέτρου της φορολόγησης των σκαφών αναψυχής και η εφάπαξ εισφορά στα σκάφη υπολογίζεται σε απώλεια τουλάχιστον 50 εκ. €. Συνολικά, επομένως, από τις πηγές αυτές ηθελημένα χάθηκαν έσοδα της τάξης των 1700 εκ. €, με ανάλογη διεύρυνση του ελλείμματος του 2009. Γ. Πρόσθεσαν ανύπαρκτα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΟΚΑ & ΝΠΔΔ στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. Τον Απρίλιο του 2010 δημοσιεύτηκε από την Eurostatη εκτίμηση του ελλείμματος του 2009, η οποία ουσιαστικά έβαλε την «σφραγίδα» της ότι μετά την τελική επεξεργασία των στοιχείων το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης δεν θα υφίστατο αλλαγές μεγαλύτερες του 0,5% του ΑΕΠ. Έξι μήνες αργότερα όμως, η Eurostat πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το 0,5%. Δέχτηκε την νέα αύξηση του ελλείμματος του 2009, που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση Παπανδρέου και ήταν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ πάνω από ότι είχε εκτιμηθεί τον Απρίλιο του 2009, παρά του ότι μεγάλες αναθεωρήσεις σαν αυτή είναι αντίθετες με τον γενικά αποδεκτό Κώδικα Στατιστικών Πρακτικών. Έτσι, από 12,7% που είχε αρχικά επισημοποιηθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το έτος 2009 (στην έκθεση του προϋπολογισμού για το 2010), αυξήθηκε στη συνέχεια στο 15,4% του ΑΕΠ στην έκθεση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011. Η μεγαλύτερη παραποίηση του αληθινού ελλείμματος του έτους 2009 έγινε μέσω του ισοζύγιο των ΟΤΑ, ΟΚΑ και λοιπών ΝΠΔΔ. Το ισοζύγιο αυτό, δηλαδή η διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων τους, ήταν θετικό και επί χρόνια συνέτεινε στο να βελτιώνεται η συνολική εικόνα του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης. Όμως, σε μια εμφανή προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας, το περίσσευμα των οργανισμών αυτών μετατράπηκε σε έλλειμμα και έτσι επιβαρύνθηκε το έλλειμμα του 2009 κατά 9 δις €! Στην παραποίησης της αλήθειας συμμετείχε και ένα αμφισβητούμενοέλλειμμα 17 ΔΕΚΟ, γεγονός που ουδέποτε είχε γίνει στο παρελθόν και δημιούργησε μια νέα τάξη στατιστικής απεικόνισης του Ελληνικού προϋπολογισμού, η οποία μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική άλλων χωρών της ΕΕ όπου οι επιδοτήσεις των ΔΕΚΟ θεωρούνται κανονικό έσοδο των επιχειρήσεων και δεν υπολογίζονται ως αύξηση του ελλείμματος. ΠΙΝΑΚΑΣ 4 ΕΛΣΤΑΤ ΠΙΝΑΚΑΣ 4 Στον πίνακα 4 παρουσιάζονται τα στοιχεία του οικονομικού αποτελέσματος (ισοζύγιο) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνικής Ασφάλισης και των νομικών προσώπων που απαρτίζουν μέρος της Γενικής Κυβέρνησης. Στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης που καταρτίστηκε τον Απρίλιο του 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ εκτιμούσε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ότι στο σύνολο τους οι συγκεκριμένοι οργανισμοί και νομικά πρόσωπα θα είχαν μέχρι το τέλος του 2009 ένα περίσσευμα της τάξης των 6,6 δις €. Το συγκεκριμένο νούμερο αμφισβητήθηκε από την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Έγιναν νέες στατιστικές εκτιμήσεις και στο τέλος του 2010, όταν πλέον τα στοιχεία για το 2009 είχαν πραγματοποιηθεί και κατασταλάξει οι αλλαγές, το παραδοσιακά με έρευνες πιστοποιημένο περίσσευμα των ΟΤΑ και ΟΚΑ επανεκτιμήθηκε και αποφασίστηκε ότι ήταν έλλειμμα -2,4 δις €. Παράλληλα, στην ομάδα των συγκεκριμένων οργανισμών προστέθηκε για πρώτη φορά το έλλειμμα μίας πλειάδας ΔΕΚΟ που ουδέποτε είχαν ενσωματωθεί στην Γενική Κυβέρνηση στο παρελθόν. Έτσι, η δραστική αλλοίωση των αριθμών, από θετικό σε αρνητικό, του ισοζυγίων των ΟΤΑ, ΟΚΑ, ΝΠΔΔ και η προσθήκη των ΔΕΚΟ, έδωσε μια επί πλέον πυροδότηση στην αύξηση του ελλείμματος του 2009 που ήταν της τάξης των 9 δις €. Το παράδοξο με την ένταξη ελλειμματικών ΔΕΚΟ στον προϋπολογισμό είναι ότι στις περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ οι συγκεκριμένες ΔΕΚΟ δεν ενσωματώνονται στους λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης. Αυτή η ευελιξία του ποια ΔΕΚΟ μπαίνει στο γενικό ισοζύγιο της κυβέρνησης και ποια όχι, είναι δυστυχώς μια αποδεκτή πρακτική από την Eurostat(με βάση ένα πλήθος κριτηρίων που είναι δύσκολο να ελεγχθούν). Το αποτέλεσμα είναι ότι τα κράτη μέλη την ακολουθούν κατά το δοκούν. Με την επαναταξινόμηση του τι αποτελεί Δημόσιο προϊόν μιας ΔΕΚΟ και τι ιδιωτικό, η μεν Ελληνική κυβέρνηση πρότεινε και η δε Eurostat αποδέχτηκε ότι μια πλειάδα από ΔΕΚΟ δεν παράγουν υπηρεσίες με κριτήρια ιδιωτικού τομέα αλλά βάσει των «ελαστικών» κριτηρίων που ισχύουν οι υπηρεσίες τους μπορεί να χαρακτηριστούν ως Δημοσίως προσφερόμενα αγαθά. Επομένως, με αλλαγή των στατιστικών κανόνων και σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, πρώτα «βαφτίστηκε» η επιδότηση του Δημοσίου προς ορισμένες ΔΕΚΟ ότι αποτελεί δαπάνη που επιβαρύνει το έλλειμμα και όχι έσοδο που μειώνει το έλλειμμα τους. Στη συνέχεια οι ΔΕΚΟ που επί χρόνια μέχρι το 2009 λειτουργούσαν σαν Α.Ε. και σε μεγάλο βαθμό υπόκεινται στο ελεύθερο ανταγωνισμό της αγοράς, με την συναίνεση της Eurostatγια το έτος 2009 άρχισαν να αποτελούν πλέον μέρος του Δημοσίου και άρα έπρεπε το έλλειμμα που δημιουργήθηκε με την αλλαγή των στατιστικών εννοιών να προστεθεί σε αυτό της Γενικής Κυβέρνησης. Ωστόσο, ενώ η βεβιασμένη απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ ότι ορισμένες ΔΕΚΟ αποτελούν Δημόσιο βάσει ενός ελαστικού κανονισμού της Eurostatκαι επομένως αυτό οδηγεί τα Δημόσια οικονομικά σε μεγαλύτερο επίπεδο ελλειμμάτων, δεν φρόντισε η ΕΛΣΤΑΤ παράλληλα να αναθεωρήσει το ΑΕΠ του οποίου το μέγεθος αυξάνει με την επαναταξινόμηση των ΔΕΚΟ. Αυτό σημαίνει ότι πρόδηλος στόχος ήταν να αυξηθεί το έλλειμμα του 2009 και όχι το ΑΕΠ, γιατί η αύξηση του δεύτερου μειώνει το έλλειμμα ως ποσοστό. Ταυτόχρονα η μεταβολή, από περίσσευμα σε έλλειμμα του οικονομικού αποτελέσματος ενός υποσυνόλου της Γενικής Κυβέρνησης (δηλαδή του ισοζυγίων των ΟΤΑ, ΟΚΑ, ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ), δεν άλλαξε μόνο άρδην την εικόνα των Δημόσιων οικονομικών, αλλά τίναζε την αξιοπιστία και την οικονομική σχέση της χώρας μας με την ΕΕ στον αέρα. Πέραν όλων αυτών των απαράδεκτων αλχημειών με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ακόμα πιο παράδοξο είναι και πολλά ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι, ενώ το υποσύνολο που αποκαλούμε ισοζύγιο ΟΤΑ, ΟΚΑ και λοιπών ΝΠΔΔ, από περίσσευμα έγινε έλλειμμα, στην συνέχεια το επόμενο έτος 2010 επανέρχεται δριμύτερη η πιστοποίηση από την ΕΛΣΤΑΤ ότι δημιουργήθηκε ξανά περίσσευμα! Για το έτος 2010, η κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό, τον ίδιο υπουργό Οικονομικών και τα ίδια στελέχη στο υπουργείο, υπολογίζει απολογιστικά και με πραγματοποιηθέντα στοιχεία ότι το ισοζύγιο ΟΤΑ, ΟΚΑ και λοιπών ΝΠΔΔ είναι περισσευματικό και ίσο με 7,6 δις €. Το αποτέλεσμα των ΔΕΚΟ γίνεται από έλλειμμα -1,7 δις €, περίσσευμα 3,1 δις €!! Το ίδιο εκπληκτικό αποτέλεσμα ισχύει για τους ΟΚΑ που από έλλειμμα -71 εκ. € γίνεται περίσσευμα 3 δις €, ενώ στα νομικά πρόσωπα το περίσσευμα των 125 εκ. εκτοξεύεται στα 2,3 δις € (βλέπε τρίτη στήλη του πίνακα 4 και σελίδα 49 στην έκθεση προϋπολογισμού του 2012). Η κυβέρνηση Παπανδρέου προφανώς μπορεί να επαίρεται ότι από το πουθενά έβγαλε από το «καπέλο λαγό». Και ο καλύτερος ταχυδακτυλουργός θα ζήλευε την ικανότητα Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου και ΣΙΑ να μπορούν να εξαφανίζουν από τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009 ένα περίσσευμα Οργανισμών της Γενικής Κυβέρνησης τόσο μεγάλο όσο 6,6 δις €. Να το αντιστρέφουν στη συνέχεια και να το κάνουν έλλειμμα -2,4 δις €. Και το επόμενο δωδεκάμηνο να εμφανίζουν ξανά στη θέση του ένα τεράστιο περίσσευμα 7,6 δις €. ΕΠΙΛΟΓΟΣ Από το τέλος του 2008 που κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους έως το τέλος του 2010 που είχαν συγκεντρωθεί τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, οι δημοσιονομικοί λογαριασμοί της Ελλάδας για το έτος 2009 υπέστησαν μεγάλες αλλοιώσεις. Η βαθιά διεθνής ύφεση αναπόφευκτα παρέσυρε προς το χειρότερο την οικονομία της Ελλάδας και τα ελλείμματα του Δημοσίου το 2009. Στο βαθμό που η αύξηση του ελλείμματος ήταν το αποτέλεσμα της ύφεσης της οικονομίας και της μείωσης της βάσης εσόδων του κράτους, η αύξηση του ελλείμματος ήταν αναμενόμενη. Οι στόχοι των ελλειμμάτων που τίθενται από τις κυβερνήσεις ένα χρόνο πριν, δικαιολογείται να πέφτουν έξω σε δύο περιπτώσεις: (α) Εφόσον κατά την διάρκεια του έτους υπεισέρχονται πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες που ανατρέπουν τις προβλέψεις εσόδων και δαπανών, και (β) όταν οι πολιτικές βάσει των οποίων επιχειρείται η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων αλλάξουν, ή ακυρωθούν. Δεν δικαιολογείται όμως το έλλειμμα ενός κομβικού έτους όπως το 2009, στην διάρκεια του οποίου υπήρξε αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία, να είναι το αποτέλεσμα μεθοδευμένης παραποίησης των στοιχείων με κύρια επιδίωξη να πληγεί ο πολιτικός αντίπαλος και ταυτόχρονα να προετοιμαστεί η κοινωνία να δεχτεί σκληρά μέτρα. ΠΙΝΑΚΑΣ 5 ΕΛΣΤΑΤ ΠΙΝΑΚΑΣ 5 Το ιστορικό της συνεχούς αλλαγής του ελλείμματος του 2009, αναφέρεται σε ποσοστά στον πίνακα 5. Όμως το έλλειμμα του 2009 αυξανόταν όχι μόνο γιατί μεγάλωσε ως ποσό από προβλεπόμενο 14,4 δις € επί ΝΔ σε 36,2 δις € πραγματοποίηση επί ΠΑΣΟΚ, αλλά και λόγω αναμόρφωσης του ΑΕΠ από συνεχείς αναθεωρήσεις που το μείωσαν κατά 23 δις €. Η αρχική πρόβλεψη για έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ και τελική 6% επί κυβερνήσεως ΝΔ, αυξήθηκε στη συνέχεια απολογιστικά έξι φορές επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Την πρώτη φορά βάσει εκτιμήσεων με τα στοιχεία του προϋπολογισμού στις 21 Οκτωβρίου του 2009 τα οποία στάλισαν στην ΕΕ και στη συνέχεια άλλες 5 φορές απολογιστικά μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 2011. Στον πίνακα 5, εκτός από το ανά περίοδο έλλειμμα που δημοσιοποιήθηκε, για λόγους σύγκρισης έχει επίσης υπολογιστεί το έλλειμμα με σταθερό παρονομαστή, δηλαδή το ΑΕΠ του 2009 όπως διαμορφώθηκε απολογιστικά στο τέλος του 2011 και ήταν 231,6 δις ευρώ. Αν παραβλέψει κανείς την παραποίηση των αριθμών, βγαίνει ένα συμπέρασμα όπως ακριβώς επεδίωξε να το εμφανίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου, ότι δηλαδή το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν 36,2 δις €, ή 15,8% του ΑΕΠ. Επομένως η ΝΔ έλεγε ψέματα όταν προέβλεπε ότι μέχρι το τέλος του έτους το έλλειμμα θα είναι ίσο με 14,4 δις € ή 6,2% του αναθεωρημένου ΑΕΠ. Η δυσθεώρητη αυτή αύξηση, λόγω του «πραγματικού» ελλείμματος που «φιλοτέχνησε» το ΠΑΣΟΚ, ισούται με 21,8 δις € ή 9,6% ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. ΠΙΝΑΚΑΣ 6 ΕΛΣΤΑΤ ΠΙΝΑΚΑΣ 6 Εξηγήθηκε νωρίτερα ότι η μεγάλη παραποίηση των αριθμών έγινε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Τα στοιχεία του πίνακα 6 μιλούν από μόνα τους. Εάν σήμερα (Ιούλιος του 2014) αναζητήσει κανείς τα στοιχεία του προϋπολογισμού στον δικτυακό τόπο της ΕΛΣΤΑΤ, όπου το μεγάλο και φουσκωμένο έλλειμμα του 2009 έχει επισημοποιηθεί και περιέχει όλες τις παραποιήσεις των αριθμών όπως προαναφέρθηκε, θα δει το ανεξήγητο άλμα του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2009 έχουν ήδη ένα διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα του 2008. Κατ’ αυτή την περίοδο με αλχημείες το έλλειμμα του 2009 να τρέχει με ένα ρυθμό πάνω από 8 δις € το τρίμηνο, ενώ ήταν μόνο 4 δις € τα προηγούμενα 3μηνα το 2008. Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 όμως το έλλειμμα εκτινάσσεται σχεδόν στα 10,5 δις € (2 δις € επί πλέον από ότι ήταν κατά τα ¾ του έτους). Όλως παραδόξως τους αμέσως επόμενους μήνες, κατά την διάρκεια του 2010, το έλλειμμα «τιθασεύεται» και πέφτει ξανά σε χαμηλά επίπεδα κάτω από την πολιτική του ιδιαίτερα ικανού οικονομικού επιτελείου, το οποίο ήταν το ίδιο που το είχε εκτοξεύσει σε διψήφια νούμερα! Από την ανάλυση που παρατέθηκε, την ποσοτικοποίηση των υπερβάσεων στις δαπάνες και την μείωση των εσόδων, πράξεις που με μεγάλη επιμέλεια έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου, καταρτίστηκε ο πίνακας 7. Εκεί βλέπουμε από ποιες πλευρές φούσκωσε το έλλειμμα του 2009. ΠΙΝΑΚΑΣ 7 ΕΛΣΤΑΤ ΠΙΝΑΚΑΣ 7Το συνολικό ποσό της παραποίησης των πραγματικών στοιχείων, μέσω των οποίων φούσκωσε το έλλειμμα του 2009, είναι 14,7 δις €. Χωρίς αυτή την παραποίηση το έλλειμμα περιορίζεται από 36,2 δις στα 21,5 δις €, ή στο 9,3% του ΑΕΠ και όχι στο 15,8% που ήθελε με το ζόρι η κυβέρνηση Παπανδρέου να το ανεβάσει. Επομένως η τελευταία πρόβλεψη που κοινοποίησε η ΝΔ στην ΕΕ προτού φύγει από την κυβέρνηση και ήταν 6,2% με το αναθεωρημένο ΑΕΠ, έπεσε απολογιστικά έξω κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Μια τέτοια αστοχία, μεταξύ πρόβλεψης και πραγματοποίησης, θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει σε ένα έτος όπου κυριαρχούσε βαθιά ύφεση σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης. ΠΙΝΑΚΑΣ 8 ΕΛΣΤΑΤ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠΤο μεγάλο ερωτηματικό είναι πλέον το εξής: Αν παρέμενε το Δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας στο αληθινό νούμερο του 9,3% επί του ΑΕΠ, ποια θα ήταν η εξέλιξη αναφορικά με την φερόμενη χρεοκοπία της οικονομίας μας τότε; Θα μπορούσε κάποια τρόικα με το ζόρι να μας ωθήσει σε μνημόνιο όταν όλες οι χώρες της ΕΕ βρίσκονταν σε ύφεση έως και 17,7% (βλέπε πίνακα 8), και όταν είχαν μεγάλα έως και πολύ μεγαλύτερα ελλείμματα από ότι η χώρα μας; Είναι εμφανές ότι κάποιο «μαγικό χέρι» ήθελε να φουσκώσει το Δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας και να το πάει πάνω από το τότε υψηλότερο που υπήρχε, της Ιρλανδίας. Σε μια τέτοια έκρυθμη κατάσταση οι κίνδυνοι για την σταθερότητα του ευρώ από την μετάδοση της χρεοκοπίας στα άλλα κράτη της ευρωζώνης ήταν εμφανείς. Η Ελλάδα ήταν μια «ειδική περίπτωση» όπως έλεγαν οι οικονομικοί υπουργοί των κρατών μελών, με κινδύνους έκρηξης πέραν των όσων προβλημάτων είχαν συσσωρευτεί στις άλλες ελλειμματικές και υψηλού χρέους μεσογειακές χώρες. Άρα, η Ελλάδα σαν «ειδική περίπτωση» έπρεπε να μπει και σε ένα «ειδικό νάρθηκα». Έτσι και έγινε. Η αλήθεια όμως, όπως στην συνέχεια αποδεικνύεται, είναι ότι η χρεοκοπία της χώρας μας ήταν φτιαχτή και η ανίκανη να περάσει τις ενδεικνυόμενες πολιτικές κυβέρνηση Παπανδρέου απέβλεπε στην πιο ανώδυνη για αυτήν λύση. Με την προμετωπίδα ΔΝΤ & τρόικα στόχευε να πείσει ότι η μεν ΝΔ ήταν η αιτία που τα Δημόσια οικονομικά εκτροχιάστηκαν, οι δε δανειστές μπορούσαν να μας δανείσουν χρήματα μόνο με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν σκληρά μέτρα. Οι ίδιοι δεν έφταιγαν για τίποτα. [1] Η έκθεση του ΓΛΚ στις 2-7-2009, σχετικά με τα αναμενόμενα έσοδα από την τροπολογία για τους ημιυπαίθριους που κατατέθηκε, αναφέρει: «Η εν λόγω αύξηση δημόσιων πόρων που εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (εμβαδόν τακτοποιούμενων χώρων, αριθμός υποβαλλόμενων αιτήσεων, ύψος αντικειμενικών αξιών κλπ.), εκτιμάται στο συνολικό ποσό των 4.500 εκατ. €, περίπου και θα εισπραχθεί σταδιακά κατά τα οικονομικά έτη 2009 και 2010». http://olympia.gr/2014/07/05/αποκαλυψη-ολόκληρη-η-έκθεση-που-στέλν/ http://netakias.com/2014/07/05/αποκαλυψη-ολόκληρη-η-έκθεση-που-στέλν/ http://www.axortagos.gr/apokalipsi-olokliri-i-ekthesi-pou-stelnei-sto-skamni-tin-simmoria-tou-mn_3.html http://eleftheroiellines.blogspot.gr/2014/07/2009.html http://infognomonpolitics.blogspot.nl/2014/07/2009.html#.U7p1gxZU_GV
 4. 15/11/2010

  Eurostat
  Στο 15,4% το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009 -τα εν λόγω στοιχεία δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν στο μέλλον και θεωρούνται τα τελικά αποδεχόμενα από τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες.

  ( μετά όμως το έλλειμμα αναθεωρήθηκε διαδοχικά μέχρι το 15,8% ΑΕΠ !!)

  Στο 15,4% του ΑΕΠ, αναθεώρησε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ αναπροσάρμοσε το περυσινό δημόσιο χρέος στο 126,8 % του ΑΕΠ.

  Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat (General government deficit and debt – Greece) η οποία συντάχθηκε βάσει των προτύπων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA 95) τόσο τα στοιχεία για το έλλειμμα όσο και τα στοιχεία για το χρέος αναθεωρούνται επί τη βάσει νέων δεδομένων για το πραγματικό και ονομαστικό ΑΕΠ των τελευταίων ετών, τη συμπερίληψη στον τομέα της γενικής κυβέρνησης ελλειμματικών δημόσιων επιχειρήσεων και την επανεκτίμηση του αποτελέσματος των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

  Έτσι, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2006 τοποθετείται στο 5,7% του ΑΕΠ (12,1 δισ ευρώ), το έλλειμμα του 2007 στο 6,4% του ΑΕΠ (14,4 δισ ευρώ), του 2008 στο 9,4% του ΑΕΠ (22,3 δισ ευρώ) και του 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ (36,1 δισ. ευρώ). Το δημόσιο χρέος του 2006 τοποθετείται στο 106,1% του ΑΕΠ (224,2 δισ ευρώ.), το χρέος του 2007 στο 105% του ΑΕΠ (238,5 δισ ευρώ), του 2008 στο 110,3% του ΑΕΠ (261,3 δισ. ευρώ) και το χρέος του 2009 στο 126,8% του ΑΕΠ (298 δισ ευρώ.).

  Πρέπει να σημειωθεί πως οι αναφορές της Eurostat δεν συνοδεύονται από επιφυλάξεις, ήτοι τα εν λόγω στοιχεία δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν στο μέλλον και θεωρούνται τα τελικά αποδεχόμενα από τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της Eurostat

  Η δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών για την περίοδο 2006-2009:
  – Η Eurostat αίρει όλες τις επιφυλάξεις για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας

  – Το έλλειμμα του 2009 αναθεωρείται σε 15,4% και το χρέος στο 126,8% του ΑΕΠ

  – Το έλλειμμα του 2010 εκτιμάται σε 9,4% και το χρέος στο 144% του ΑΕΠ

  – Το 2010 επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, 6 μονάδων του ΑΕΠ ή περισσότερο από 14 δισεκατομμύρια ευρώ και η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά σχεδιαστεί

  – Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσπάθεια σύμφωνα με το τριετές Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής

  – Ο Προϋπολογισμός του 2011 θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου

  Σήμερα, η Eurostat ανακοίνωσε τα οριστικά δημοσιονομικά δεδομένα για την περίοδο 2006-2009, αποσύροντας κάθε επιφύλαξη σε σχέση με την ποιότητα των δημοσιονομικών δεδομένων της Ελλάδας.

  Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα από τη Eurostat είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και της σκληρής και επισταμένης δουλειάς τόσο της Eurostat, όσο και της νεοσύστατης ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστική Αρχής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη παροχή δημοσιονομικών στατιστικών.

  Με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat κλείνει ο κύκλος της αμφισβήτησης και της αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων και ολοκληρώνεται ένα ακόμη βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, των διεθνών εταίρων και των αγορών απέναντι στη δημοσιονομική διαχείριση της Ελλάδας.

  Τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα αποκαλύπτουν με τον πιο επίσημο τρόπο το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας έως το 2009, όπου το έλλειμμα έφτασε το 15,4% του ΑΕΠ ή τα 36,2 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της διόγκωσης του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, της τραγικής επιδείνωσης των αποτελεσμάτων επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου που με βάση την ισχύουσα μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος από τη Eurostat έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και στη σημαντική επιδείνωση του ισοζυγίου των ασφαλιστικών φορέων.

  Το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε από το 13,6% του ΑΕΠ στο 15,4% του ΑΕΠ ή 36.150 εκ. ευρώ. Μια αύξηση κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στα εξής:

  · Ένταξη στην Γενική Κυβέρνηση δημοσίων οργανισμών (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,7% ΑΕΠ)

  · Προσαρμογή των λογαριασμών των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ (αύξηση ελλείμματος κατά 0,9% ΑΕΠ)

  · Μείωση του ΑΕΠ του 2009 (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,2%)

  Η αναθεώρηση επηρεάζει προφανώς και τα στοιχεία του δημοσίου χρέους, στο οποίο ενσωματώθηκαν τα συσσωρευμένα χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στην Γενική Κυβέρνηση. Το χρέος Γενικής Κυβέρνησης του 2009 αναθεωρήθηκε στα 298.032 εκ. ευρώ ή 126,8% του ΑΕΠ από το 115,4% του ΑΕΠ, μια αύξηση 11,4 μονάδων του ΑΕΠ. Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στα εξής: ?

  · Ένταξη ΔΕΚΟ στα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης (αύξηση χρέους κατά 7,75% ΑΕΠ ή 18.204 εκ. ευρώ)

  · Προσαρμογή των off-market swaps (αύξηση χρέους κατά 2,3% του ΑΕΠ ή 5.530 εκ. ευρώ)

  Με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat αποδεικνύεται και το μέγεθος της παραπλάνησης των Ελλήνων πολιτών και των διεθνών εταίρων που επιχειρήθηκε με την απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του ελλείμματος στις 2 Οκτωβρίου 2009 και την αποστολή δεδομένων που εκτιμούσαν το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 10 μονάδες του ΑΕΠ ή πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά είναι. Μια προσπάθεια που κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα αξιοπιστίας στην Ελλάδα και οδήγησε στην πιο μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετώπισε η χώρα στην πρόσφατη ιστορία της.

  Το ύψος του ελλείμματος του 2009, όπως διαμορφώνεται μετά την πραγματική αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης που κληροδοτήθηκε στη χώρα και στους πολίτες από την προηγούμενη Κυβέρνηση, οδηγεί σε ένα ακόμη πιο δυσμενές σημείο εκκίνησης για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

  Παρά τη νέα δυσμενέστερη αφετηρία, η Ελλάδα καταφέρνει τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει επιτευχθεί ποτέ στη χώρα – και στην Ευρωζώνη. Από ένα έλλειμμα 15,4% του ΑΕΠ το 2009 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων το έλλειμμα το 2010 μειώνεται σε 9,4%.

  Σε απόλυτους αριθμούς από άνω των 36 δισ. ευρώ το 2009 σε περίπου 22 δισ. ευρώ το 2010. Μία μείωση που ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Η πρωτόγνωρη αυτή μείωση είναι και η απάντηση σε όσους μιλούν για «υστερήσεις», «αποτυχία» και «ελάχιστη μείωση του ελλείμματος» στην εκτέλεση του πιο δύσκολου προϋπολογισμού των τελευταίων δεκαετιών.

  Έχοντας επιτύχει αυτό το μέγεθος προσαρμογής, η Ελλάδα αποδεικνύει αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Εάν δεν είχε υπάρξει η αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος, η Ελλάδα θα επιτύγχανε το στόχο του 8,1%.

  Με αυτά τα δεδομένα συνεχίζεται, αλλά από μια νέα αφετηρία για το 2010, η προσπάθεια για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος και τη δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014. Η μείωση αυτή του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους, ώστε τα χρήματα του φορολογούμενου να πιάνουν τόπο.

  Η παρουσίαση των διαφορών σε pdf

  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=367252

  και

  http://m.capital.gr/News.aspx?id=1086433

 5. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ “ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ” ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ …

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕ∆ΡΟΥ
  Πειραιάς, 25/7/2014

  ∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Για την συνεχιζόμενη δίωξη για Ευρωπαϊκές Στατιστικές της Ελλάδας που έχουν πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση

  http://s.kathimerini.gr/resources/article-files/deltio-typoy_proedros_ellhnikh-statistikh-arxh-25714.pdf

  Έχω και μια ερώτηση: Από τότε που ανέλαβε τα ινία της ΕΛΣΤΑΤ, πόσες φορές άλλαξε αναδρομικά τα στοιχεία που έστειλε στην EUROSTAT και γιατί. Και κάτι άλλο.
  Μια που η ΕΛΣΤΑΤ στέλνει τα δημοσιονομικά δεδομένα στην EUROSTAT και αυτή απλά τα ανακοινώνει, τι πάει να πει ” Ευρωπαϊκές Στατιστικές της Ελλάδας που έχουν πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση” ;;

 6. ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ!

  Posted by olympiada στο Μαΐου 26, 2017

  Εν όψει δίκης που έχει ο Γεωργίου την Δευτέρα, σήμερα ημέρα Παρασκευή διέρρευσε το αποτέλεσμα διάσκεψης συμβουλίου εφετών, που τον θέλει να μην παραπέμπεται για την κατηγορία αλλοίωσης των στατιστικών στοιχείων!

  Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες του Ολυμπία, η απόφαση αυτή στρέφεται ενάντια στην εισήγηση της αρμόδιας εισηγήτριας, που πρότεινε την παραπομπή του! Αλήθεια, πόσες παρόμοιες περιπτώσεις έχουμε όπου η απόφαση αντίκειται στην εισήγηση;

  Το κυριότερο όμως είναι ο χρόνος – ρεκόρ στον οποίον εξεδόθη (;) η απόφαση, που πραγματικά δεν έχει προηγούμενο. Όλως τυχαίως για να παρουσιάσει ο Γεωργίου ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του για την δίκη της Δευτέρας;

  https://olympia.gr/2017/05/26/πρωτοφανησ-μεθοδευση-για-τον-γεωργιο/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s