Ανοιχτή επιστολή της ΕΣΗΕΑ προς διευθυντές των ΜΜΕ (για την τροπολογία για τα ΜΜΕ)

mme_5

Η ΕΣΗΕΑ, διαπιστώνοντας την ομερτά του καρτέλ της Διαπλοκής, έδωσε χθες στη δημοσιότητα την ακόλουθη εμφανώς ειρωνική ανοιχτή επιστολή προς τους διευθυντές των ΜΜΕ

«Κύριοι Συνάδελφοι,

Η κατάθεση της τροπολογίας για τη διαφήμιση και τα Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, είμαστε σίγουροι ότι εκτός από εμάς, αιφνιδίασε και εσάς. Κατανοούμε, συνεπώς ότι ήταν δυσχερής η αυθημερόν μετάδοση και ο σχολιασμός της σημαντικής αυτής είδησης. Εως την ψήφιση, όμως, της συγκεκριμένης τροπολογίας μεσολάβησαν τέσσερις (4) ολόκληρες ημέρες: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη.

Το συγκεκριμένο θέμα υποβαθμίστηκε, παρά τη σπουδαιότητά του και τη σφοδρότητα της κριτικής. Αλλωστε, για τον λόγο αυτό όλες οι Ενώσεις του Τύπου και των ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα απήργησαν την Τρίτη 5/8, καταγγέλλοντας τη μεθόδευση και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης τροπολογίας. Το επιχείρημα περί ύπαρξης σημαντικότερων θεμάτων της επικαιρότητας, που επέβαλαν την υποβάθμιση του συγκεκριμένου θέματος, φανταζόμαστε ότι ως πολύπειροι συνάδελφοι συμφωνείτε μαζί μας, δεν είναι πειστικό.

Αγαπητοί συνάδελφοι, την παρούσα επιστολή μας σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να εκλάβετε ως έκφραση δυσαρέσκειας ενός συλλογικού φορέα εργασιακών, επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως είμαστε εμείς. Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο σκοπός μας είναι τελείως διαφορετικός, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι θέματα όπως η συγκέντρωση ελέγχου στα Ενημερωτικά Μέσα και οι συμπράξεις επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι θέματα ουσιαστικά που πρέπει να τύχουν της κατάλληλης προβολής προς την κοινωνία. Οχι για εμάς, αλλά για τους πολίτες και την Δημοκρατία…

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΥΓ. Πάντα στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις και δημοσιοποίηση των θέσεων και των απόψεων της ΕΣΗΕΑ στα «Μέσα» που διευθύνετε, στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

http://www.efsyn.gr/?p=223814

 

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Μέσα σε ένα βράδυ και σε μόλις 22 σελίδες μιας τροπολογίας, σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση «σπέρνει» δομικές αλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ, ανοίγοντας «πεδίο δόξης λαμπρό» στους μεγαλοεκδότες να… «θερίσουν» κατά βούληση ότι έχει απομείνει στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η 22σέλιδη τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή (1/8) το βράδυ στο νομοσχέδιο για τη κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ δυο ογκολογικών νοσοκομείων(!) και ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την συγχώνευση ΔΟΛ και Πήγασου. Ακόμη, ανάβει το «πράσινο φως» για τσουνάμι απολύσεων και για εργαζομένους-σκλάβους στα ΜΜΕ, παρατείνει επ’ αόριστον προσωρινό καθεστώς νομιμότητας των ιδιωτικών καναλιών ενώ αλλάζει τη διαδικασία είσπραξης του αγγελιόσημου.

Την… πρεμούρα που έπιασε την κυβέρνηση να τα δώσει όλα στους μεγαλοεκδότες μέσα σε ένα βράδυ «καρφώνει» το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που στην προβλεπόμενη έκθεση του καταλήγει ως εξής:

«Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και της εκτίμησης των οικονομικών αποτελεσμάτων».

Όπως αναφέρουν οι Τυπολογίες, με τη τροπολογία η κυβέρνηση αλλάζει τη νομοθεσία για:

-συγχωνεύσεις, κάθετες και οριζόντιες επιτρέποντας τις συνέργειες
– την χρησιμοποίηση προσωπικού από συνδεδεμένες επιχειρήσεις στους ομίλους ΜΜΕ και το συνυπολογισμό του ελάχιστου προσωπικού για όλες τις κοινές εταιρείες των ιδιοκτητών
-την κατάργηση ορίων δεσπόζουσας θέσης ενημερωτικών Μέσων αν το θελήσουν όπως και την απόκτηση μη ενημερωτικών Μέσων
-την κατάργηση των επιστροφών στη διαφήμιση με τους ομίλους να καθορίζουν όπως θέλουν την πολιτική αυτή
-την απαλλαγή από το αγγελιόσημο των διαφημίσεων για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση
-Την παράταση του προσωρινού καθεστώτος λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης χωρίς όριο και των ραδιοφωνικών επίσης
-Την κατάργηση των ορίων στις χαρακτηριζόμενες ως διαφημίσεις αυτοπροβολής των ΜΜΕ

Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία ΕΔΩ

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε αφού έχουν αφαιρεθεί οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 2 και στις οποίες σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «παρέχεται η δυνατότητα συνυπολογισμού στο ελάχιστο προσωπικό που πρέπει να απασχολείται από τηλεοπτικούς σταθμούς, των εργαζόμενων, σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (όμιλος) που αποτελούν έντυπο ή ηλεκτρονικό ΜΜΕ, ώστε να πραγματοποιούνται οικονομίες κλίμακος». Επίσης αποσύρθηκαν άρθρα που προέβλεπαν το πλαίσιο μετακίνησης των εργαζομένων και άλλες λειτουργίες.

One comment on “Ανοιχτή επιστολή της ΕΣΗΕΑ προς διευθυντές των ΜΜΕ (για την τροπολογία για τα ΜΜΕ)

 1. QUIZ : Γνωρίζοντας πως όλα τα παραπάνω αιτήματα ήταν σε non paper των εκδοτών προς τις κυβερνήσεις Παπανδρέου (2010) και Σαμαρά μετέπειτα, το ερώτημα είναι: Πρόλαβε ο Σταύρος Ψυχάρης να γράψει και τροπολογία πριν φύγει για διακοπές;

  ΣΥΡΙΖΑ : «Να αποσυρθεί αμέσως το κυβερνητικό μπόνους προς τη μιντιακή διαπλοκή»

  Απαιτούμε την άμεση απόσυρση από την αυριανή συνεδρίαση της Βουλής της τροπολογίας που αφορά στα ΜΜΕ και η οποία εντάχθηκε στο υπό συζήτηση Ν/Σ για το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» κατά τρόπο απολύτως παράτυπο και σκανδαλώδη, που εκθέτει πολλαπλά την κυβέρνηση αλλά και τη Βουλή.

  Δεν είναι μόνο παντελώς άσχετη τροπολογία, επί της ουσίας ολόκληρο νομοσχέδιο, σε σχέση με το υπό ψήφιση Ν/Σ, ούτε ότι δεν υπήρξε βεβαίως καμία σχετική συζήτηση στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής. Επιπροσθέτως, η απολύτως παράνομη διαδικασία εισαγωγής της τεκμηριώνεται και από τη σαφέστατη διατύπωση του Γενικού Λογιστηρίου με την οποία απεκδύεται του ίδιου του ρόλου του για την οικονομική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που θα επιφέρει η τροπολογία, με Έκθεση η οποία αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τη συζήτηση και τη σχετική υπερψήφισή της.

  Πέραν όμως των σοβαρότατων διαδικαστικών ζητημάτων σημειώνουμε την απόλυτη αντίθεσή μας με το σύνολο του περιεχομένου της συγκεκριμένης τροπολογίας, καθώς το περιεχόμενό της αποτελεί κυριολεκτικά ένα νέο συμβόλαιο των πολιτικών δυνάμεων της συγκυβέρνησης με τη διαπλοκή στο χώρο των μίντια.
Με την τροπολογία ως σύνολο και με τις συγκεκριμένες διατάξεις καθιερώνεται απροκάλυπτα ένα νέο πλαίσιο πλήρους αυθαιρεσίας και μεροληψίας υπέρ των συμφερόντων συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

  «Τακτοποιούνται» ζητήματα των ιδιοκτησιακών σχέσεων και των συγχωνεύσεων των μίντια ως βήμα, πέραν των άλλων, για τη διαγραφή τεράστιων χρεών.
Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις εργαζομένων μέσω και της αυθαίρετης αλλαγής του χαρακτήρα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και των ενδο-ομιλικών μετακινήσεων.
Δίνεται για πολλοστή φορά παράταση στην παράνομη λειτουργία των μέσων.
  Επίσης υπονομεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία και πλήττεται καίρια ο Τύπος μέσω του νέου καθεστώτος για τις διαφημίσεις, τις δημοσιεύσεις και το αγγελιόσημο.
Όλα τα παραπάνω «διευθετούνται» μέσα σε ένα νέο απολύτως προνομιακό για τη διαπλοκή πλαίσιο με υπέρβαση όλων των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων. Προφανής στόχος, μετά και την κατάργηση της ΕΡΤ και το σκάνδαλο της DIGEA, η δημιουργία συνθηκών καρτέλ και η ολόπλευρη στήριξη της μιντιακής διαπλοκής που εξυπηρέτησε με συνέπεια τις μιντιακές πολιτικές και που βεβαίως υπονομεύει ευθέως την ίδια τη δημοκρατία μας.

  http://www.fmvoice.gr/index.php/2012-09-12-05-26-13/news/2012-09-12-05-26-39/item/90853-ta-dora-samara-se-mpompola-psuxari-kai-alla-media-diaplokis

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.