Καταγγελίες Ρακιντζή: Το 2010 παρενέβη ο πρωθυπουργός, φέτος ο Άρειος Πάγος …

ceded01e5ad4e67739b3827614776af6.image.257x189

Πριν δυο μέρες, κατά την ακρόαση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, κατήγγειλε  ιδιότυπη ασυλία «επωνύμων» για οικονομικά αδικήματα, όπως επίσης και τον ρόλο της Βουλής σε διαδικασίες έως και κάλυψης διεφθαρμένων συμπεριφορών, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, μιλώντας ουσιαστικά για καθεστώς ατιμωρησίας “επωνύμων”. Τις ίδιες όμως καταγγελίες έκανε και τον Ιούλιο του 2010. Τότε αντέδρασε αμέσως ο Γιώργος Παπανδρέου λέγοντας ότι  “Το κράτος έχει τους μηχανισμούς του αλλά και η Δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της” τονίζοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι βέβαια ένας ανεξάρτητος πυλώνας, αλλά ότι δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ό,τι θέλει.

Σήμερα η ανεξάρτητη δικαιοσύνη αποφάσισε να διεξάγει έρευνα για τις καινούργιες – παλιές καταγγελίες. Πιο συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος αναθέτει στον αντεισαγγελέα κ. Δημήτριο Δασούλα να ερευνήσει τις καταγγελίες.

Το κείμενο της παραγγελίας έχει ως εξής:

«Σας διαβιβάζουμε φύλλα ημερησίων εφημερίδων, στα οποία περιέχονται δηλώσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής περί μεθοδευμένης παραγραφής αδικημάτων, περί τείχους ασυλίας και διακριτικής μεταχείρισης επωνύμων που απαλλάσσονται με την έκδοση βουλευμάτων αντί της παραπομπής τους στο ακροατήριο κλπ. καθώς και αντίγραφο της 7ης σελίδας της προσφάτως δημοσιοποιηθείσας Ετήσιας Έκθεσης για το έτος 2013 του ιδίου και παρακαλούμε να ενεργήσετε, στα πλαίσια των καθηκόντων σας, κατ’ άρθρο 29 παρ. 4 ΚΠοινΔ, προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διακριβωθεί αν έχει τελεσθεί ή μη εκ μέρους δικαστικών ή εισαγγελικών λειτουργών παράβαση των άρθρων 239 ή 259 ΠΚ ή άλλες συναφείς με την άσκηση των καθηκόντων τους παραβάσεις».

Οι καταγγελίες του κ Ρακιντζή έχουν ως εξής :

Απόσπασμα πρακτικών της βουλής

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Σας είπα για άτυπες δαπάνες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέσσερις …… στη Βουλή, έχουν κριθεί όλες αυτές οι δαπάνες, νόμιμες, ενώ είχαμε πορίσματα και ζητούσαμε καταλογισμούς.
Πρόσφατα βγήκε ένας νόμος για τις ευθύνες των οργάνων των ΔΕΚΟ…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ναι, εντάξει. Ποιοι νόμοι, ποιες διατάξεις, ποιοι ωφελήθηκαν, ποιοι καλύφθηκαν; Είναι πολύ σοβαρή την καταγγελία σας και την παραθέτετε εσείς, την υπογράφετε.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Στην εισαγωγή μου είπα δύο κουβέντες.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν είναι δύο κουβέντες. Είναι πολύ σαφής και διττή επισήμανση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ….. (εκτός μικροφώνου)
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Ναι, πρόσφατα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: … να ακυρωθούν δαπάνες …. καταλογίσει κ.τ.λ…
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Ναι οι παράνομες κρίθηκαν νόμιμες. Τι άλλο να σας πω;
Πρόσφατα βγήκε ένας νόμος που λέει ότι δεν ευθύνονται οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Αυτό δεν είναι παρέμβαση; Ενώ κάνουμε πόλεμο, λέμε να καταλογιστούν ευθύνες και λέει «όχι, σας αμνηστεύω», υποκρύπτει αμνηστία. Δεν είμαι αρμόδιος να το κρίνω εγώ αν είναι αμνηστία ή όχι, τα ποινικά δικαστήρια.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Επισημαίνω ότι τέτοιου είδους περιπτώσεις πρόσφατα έχουμε πάρα πολλές. Εσείς τώρα έχετε την έκθεση του 2013, που σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει από πιο παλιά η ιστορία αυτή.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Ζητήσατε να σας πω περιπτώσεις. Λέω ότι αυτή τη συμπεριφορά δεν την καταλογίζω σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Λέω ότι υπάρχει αυτή η τάση, εμπόδια, γραφειοκρατικά …… Μιλάω γενικά. Δεν μιλάω για τη χρήση του 2013 μόνο.
Το τρίτο σας ερώτημα, σχετικά με την πολιτική βούληση…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Μεθοδευμένη παραγραφή αδικημάτων για επωνύμους.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Ναι, αυτό είναι η πρακτική. Έχετε δει επώνυμο να δικάζεται εύκολα; Συνήθως βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα. Από την πείρα μου μέχρι τώρα αυτό βλέπω.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Επιθεωρητά, θέλουμε ονόματα. Πείτε ονόματα. Δεν γίνεται. Είναι πολύ σοβαρά αυτά που θέτετε και περιμένει ο ελληνικός λαός από εσάς πιο πολλά.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Δεν έχω δικαίωμα ούτε να εφεσιβάλω ούτε να προσβάλλω απαλλακτικά βουλεύματα. Επομένως, λέω το παράπονό μου ότι στην προσπάθεια που κάνω κατά των επωνύμων, βρίσκω ένα τείχος. Στο τείχος, λοιπόν αυτό βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα. Τίποτα άλλο δεν λέω. Αλλά δεν μπορώ να σας κατονομάσω συγκεκριμένες υποθέσεις, τουλάχιστον δεν τις έχω χειρισθεί εγώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Επιθεωρητά, αυτή είναι η δουλειά σας. Αν δεν μπορείτε να κατονομάσετε –με συγχωρείτε- καλύτερα να παραιτηθείτε.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Δεν μπορώ να κατονομάσω σε ποινικές υποθέσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να μας κατονομάσετε τις περιπτώσεις…
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Δεν μπορώ να παρέμβω, δηλαδή, δεν μπορώ να πω ότι η τάδε υπόθεση…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Είναι η δουλειά σας.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Δεν ελέγχω το ποινικό. Η ποινική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν ελέγχω την ποινική δικαιοσύνη. Έχουμε διάκριση εξουσιών.
Λέω ότι στην προσπάθεια που κάνω και παραπέμπω και επωνύμους, βλέπω απαλλακτικά βουλεύματα. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να πω αν είναι λάθος ή όχι μια υπόθεση, διότι την υπόθεση θα την πει ένα ανώτερο δικαστήριο, που θα κρίνει τη συγκεκριμένη περίπτωση, την πρωτόδικη ή ο Άρειος Πάγος κατ’ αναίρεση, αν είναι σωστή ή όχι. Δεν έχω αρμοδιότητα να πω. Απλώς λέω ότι στην προσπάθεια που κάνω βρίσκω βουλεύματα απαλλακτικά για επωνύμους και δεν δικάζονται όπως ο άλλος κόσμος.

Σας θυμίζω ότι ο ΑΠ είχε διατάξει και άλλες έρευνες που δεν οδήγησαν πουθενά. Ενδεικτική είναι εκείνη που έγινε  για τις καταγγελίες των εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη, για τα αποτελέσματα της οποίας δεν ακούσαμε τίποτα μετά.  

“Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επιθεωρητή Φώτη Μακρή να διερευνήσει άμεσα τις καταγγελίες των παραιτηθέντων οικονομικών εισαγγελέων.

Παράλληλα, ζητά να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αφού καταγγέλλουν ότι δέχονται παρεμβολές στη δουλειά τους.

ΟΙ Πεπόνης και Μουζακίτης διαχειρίζονταν φακέλους – φωτιά και μάλλον είχαν βρει λαυράκια.

Η σημερινή επίσκεψη – γνωριμίας του Λουκά Παπαδήμου με τους Προέδρους των τριών Ανώνατων Δικαστηρίων δεν ήταν καθόλου τυχαία.”

πηγές:

nooz.grtaxheaven.grhellasforceolympia.gr κλπ Εικόνα από e-wallsticker.gr

Advertisements

2 comments on “Καταγγελίες Ρακιντζή: Το 2010 παρενέβη ο πρωθυπουργός, φέτος ο Άρειος Πάγος …

 1. Ο πρωθυπουργός για τις καταγγελίες Ρακιντζή

  ΑΘΗΝΑ 13/07/2010

  “Το κράτος έχει τους μηχανισμούς του αλλά και η Δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της” δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τον Πόρο όπου πραγματοποιείται το 13ο Συμπόσιο της Σύμης, σχολιάζοντας τις αιχμές του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος μίλησε ουσιαστικά για καθεστώς ατιμωρησίας “επωνύμων” ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

  Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Δικαιοσύνη είναι βέβαια ένας ανεξάρτητος πυλώνας, αλλά ότι δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ό,τι θέλει, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα λεχθέντα από τον κ. Ρακιντζή. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εκ νέου τη δημόσια διοίκηση “μεγάλο ασθενή” λέγοντας ότι έχει εθιστεί στη διαφθορά και αποτελεί μέρος του προβλήματος. Διαβάστε αναλυτικά

  “Έχετε δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται;”

  Νωρίτερα, σε ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής άφησε σαφείς αιχμές για δικαστική διαφθορά.

  Με αφορμή αναφορές (τις επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδης) της έκθεσής του για το 2009 περί «βραδύτητας απονομής της Δικαιοσύνης», «διακριτής μεταχείρισης των επωνύμων, οι οποίοι απαλλάσσονται με έκδοση βουλευμάτων» και «έκδοσης, καθημερινά, αποφάσεων που προκαλούν δυσμενή σχόλια ή απορίες», ο κ. Ρακιντζής ανέφερε ότι ο ίδιος υπήρξε 38 χρόνια δικαστής, επίσης ο πατέρας του και ο γιος του, και μπορεί να ξέρει «από μέσα πολλά πράγματα».

  «Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις, τις οποίες δεν μπορώ να εξηγήσω παρ’ όλη την πείρα μου», σημείωσε. «Έχετε δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται από τη σωρεία των καταγγελιών;», απηύθυνε ερώτημα προς τα μέλη της Επιτροπής και συμπλήρωσε: «μόνο εξαιρέσεις υπάρχουν».

  Επανέλαβε, μάλιστα, αναφορά (την οποία περιλαμβάνει στην έκθεσή του για τη διαφθορά) στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, ο οποίος τοποθετεί τους επίορκους δικαστές στον έβδομο κύκλο της κολάσεως.

  Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αποτέλεσμα των διώξεων δημοσίων υπαλλήλων, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης εξήγησε ότι δεν γνωρίζει όλες τις ποινικές διώξεις κατά των υπαλλήλων, παρά μόνον εκείνες για τις οποίες ο ίδιος έχει δώσει εντολή να ασκηθεί δίωξη. Τόνισε ότι οι 450 διώξεις, που έχει στείλει στον εισαγγελέα, δεν γνωρίζει «σε ποιο στάδιο βρίσκονται» και πάντως «καμία δεν έχει τελειώσει οριστικά».

  Πρόσθεσε, δε, ότι αναγκάστηκε να κάνει έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έβγαλε εγκύκλιο να δικάζονται κατά προτίμηση.

  Διευκρίνισε ότι οι υπάλληλοι καταγγέλλονται από ιδιώτες, ή από υπηρεσίες, και αυτές οι καταγγελίες έρχονται στο γραφείο του μόνον εφόσον ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, που ασκεί δίωξη, του στείλει το κατηγορητήριο.

  «Συνήθως, ενώ υπάρχει νομική επιταγή, δεν μου το στέλνει» είπε και κατέληξε: «δεν μπορώ να επέμβω περαιτέρω στη Δικαιοσύνη. Έχει συνταγματική ανεξαρτησία. Ούτε μπορώ να ζητήσω εξηγήσεις».

  Επιπλέον, ο κ. Ρακιντζής επισήμανε ότι «αν δεν υπήρχε διαφθορά στον τόπο, δεν θα είχαμε έλλειμμα» και εκτίμησε πως «(σσ. η διαφθορά) θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς ο πολίτης και ο υπάλληλος δεν θα έρχονται σε επαφή».

  Αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης των κληροδοτημάτων, υποστήριξε ότι «δεν θα είχαμε οικονομικό πρόβλημα αν τα αξιοποιούσαμε».

  Σχετικά, δε, με το ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (το οποίο ετέθη από πολλούς βουλευτές – μέλη της Επιτροπής), είπε πως δεν υπάρχει νομοθεσία και πως «συνήθως, οι ΜΚΟ είναι ένα πρόσωπο, το οποίο στοχεύει στο να πάρει κονδύλια».

  Ερωτηθείς, τέλος, από τον πρώην υπουργό, Πρ. Παυλόπουλο, αν υπάρχει εξέλιξη σχετικά με την ανανέωση της θητείας του -καθώς αυτή έληξε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2009- ο κ. Ρακιντζής απάντησε ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι δικό του και ότι ο ίδιος αναμένει ή την ανανέωση της θητείας του, ή την αντικατάστασή του.

  http://www.nooz.gr/greece/aixmes-gia-dikastiki-diaf8ora-apo-ton-geniko-epi8eoriti-dimosias-dioikisis

 2. Το φετινό πόρισμα Ρακιντζή για το Δημόσιο:

  ΕΛΕΓΧΟΣ 1.466 ΦΑΚΕΛΩΝ ΤΟ 2013

  H έκθεση αναφέρεται στη δραστηριότητα του 2013, στις νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις που υπέβαλε ο ΓΕΔΔ με στόχο την πάταξη της διαφθοράς, στην καταπολέμηση της κακοδιοίκησης στο Δημόσιο και στην άσκηση της πειθαρχικής δικαιοδοσίας του στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου των δημοσίων υπαλλήλων.
  Επίσης, παρατίθενται χαρακτηριστικές υποθέσεις που διερευνήθηκαν κατά το 2013.
  Ειδικότερα, ο ΓΕΔΔ διερεύνησε 1.519 υποθέσεις, από τις οποίες οι 53 κρίθηκε ότι εκφεύγουν της αρμοδιότητάς του.

  Εκ των 1.466 υποθέσεων που αποτέλεσαν αντικείμενο εξέτασης, ο κύριος όγκος προήλθε από επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες, σε ποσοστό 48,7% και 19,4% αντίστοιχα.

  Περαιτέρω ο ΓΕΔΔ κινητοποιήθηκε σε 38 υποθέσεις (1,5% και 1,3% των υποθέσεων αντίστοιχα), ενώ προχώρησε στην εξέταση ζητημάτων που ανέκυψαν σε συνέχεια πορισμάτων ελέγχων που του κοινοποιήθηκαν σε 83 περιπτώσεις.
  Οι οικονομικοί έλεγχοι και τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης αποτέλεσαν την κύρια θεματική κατηγορία για μια ακόμη χρονιά (41,8% των υποθέσεων) και οι δήμοι συνιστούν τη βασική ευρύτερη κατηγορία ελεγχόμενων φορέων (37% των υποθέσεων).

  Όπως και το 2012, σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο έλεγχος κατέληξε στη διαπίστωση ότι δεν συντρέχει κάποιο πρόβλημα (40,4% των υποθέσεων) γεγονός που συνδέεται με το γεγονός της αύξησης των επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών που εξετάζει ο ΓΕΔΔ.

  Στο 26,9% των περιπτώσεων εντοπίστηκαν παράνομες συμπεριφορές και πράξεις.
  Στο 16,4% των υποθέσεων τα οργανωτικά προβλήματα των ελεγχόμενων φορέων αναδείχθηκαν ως η βασική μορφή προβλήματος.

  Στην έκθεση γίνεται εκτεταμένη αναφορά και στην πειθαρχική διαδικασία.
  Με τον νόμο 4152/13 επανήλθε η δυνατότητα άσκησης ένστασης του ΓΕΔΔ κατά όλων των πειθαρχικών αποφάσεων σε ανώτερο βαθμό. Σκοπός της συμμετοχής του ΓΕΔΔ στην πειθαρχική διαδικασία μέσω της άσκησης ένστασης είναι η αποτελεσματικότερη απονομή του πειθαρχικού δικαίου και ο περιορισμός της πιθανότητας μη επιβολής της προσήκουσας πειθαρχικής ποινής ή της ατιμωρησίας των υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64031136

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.