Προειδοποίηση: “Πλέουμε” προς την “τέλεια καταιγίδα” και οι “καπετάνιοι” δεν μιλάνε μεταξύ τους!

image

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το πιο ανησυχητικό απ΄ όσα διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο, είναι ότι η επικοινωνία των δύο κομμάτων “εξουσίας” έχει διακοπεί τελείως, ακόμη και σε επίπεδο “συνεργατών των δύο προέδρων”. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ κατά την διάρκεια της μεταπολίτευσης. Όσες διαφορές κι αν είχαν οι Καραμανλής-Παπανδρέου -οι πρεσβύτεροι- είχαν πάντα ανοιχτή γραμμή για τα εθνικά θέματα. Κάπως έτσι είχε προκύψει και το περίφημο “βυθίσατε το Χόρα”…

Σαμράς και Τσίπρας έχουν προφανώς συγκρουσιακή πολιτική σχέση.Αλλά και οι δύο θα έπρεπε να έχουν καταλάβει οτι διεκδικούν με πάθος το ίδιο πράγμα. Να κυβερνήσουν τη χώρα. Ο πρώτος να συνεχίσει να την κυβερνά για την ακρίβεια. Κι αυτή η χώρα έχει να αντιμετωπίσει θανάσιμους εθνικούς κινδύνους. Ειδικά αυτή τη περίοδο…

Αν πράγματι ευσταθεί η έλλειψη κάθε είδους επικοινωνίας -δεν διαψεύστηκε από πουθενά η πληροφορία- τότε τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Ειδικά αν τα συνδυάσουμε με όσα γίνονται γύρω μας και ειδικά στην γειτονική Τουρκία. Πλέουμε προς “την απόλυτη καταιγίδα” και στην “γέφυρα” του πλοίου δεν μιλαμε μεταξύ μας!

Ο Ερντογάν μιλά κάθε λίγο και λιγάκι με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα. Κι αν εδώ στην Ελλάδα κάποιοι “πανηγυρίζουμε” για τις κάκιστες σχέσεις των δύο προέδρων αλλά και των χωρών τους, θα πρέπει και να προβληματιστούμε από την επιμονή του Αμερικανού προέδρου να καλεί διαρκώς τον Τούρκο πρόεδρο. Σημαίνει ότι και ανάγκη τον έχει και τον υπολογίζει και ίσως είναι έτοιμος να ικανοποιήσει κάποια “αιτήματά” του για δώσει αυτά που ζητά η Ουάσινγκτον. Χθες έγινε γνωστό για παράδειγμα ότι ο Ερντογάν άνοιξε τελικά δίοδο ανεφοδιασμού για τους Κούρδους μαχητές της Κομπανί. Αφού το συζήτησε και το διαπραγματεύθηκε πολλές μέρες με τον Ομπάμα…

Ο Ερντογάν όσο κι αν δεν τον συμπαθούμε πρέπει να το παραδεχτούμε είναι “παίκτης”. Και έχει βάλει την Τουρκία να “παίζει” δυνατά στο γεωπολιτικό “ματς” που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας. Εμείς πάλι έχουμε κολλήσει όχι απλά στον…πάγκο αλλά στην εξέδρα. Από την οποία έχουμε την αίσθηση ότι δεν παρακολουθούμε καν το παιχνίδι που εξελίσσεται αλλά τσακωνόμαστε μεταξύ μας.

Τα πράγματα ενδέχεται να γίνουν πολύ σοβαρά στη γειτονιά μας. Και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσουμε σε κανέναν την εντύπωση ότι είμαστε ο “αδύναμος κρίκος”. Στο ΥΠΕΘΑ έχει γίνει κατανοητό και τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική προσπάθεια ουσιαστικού “συμμαζέματος” την οποία προώθησε ο Αβραμόπουλος. Καλό είναι να το καταλάβουν και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση . Και να καθήσουν κάτω να επεξεργαστούν όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια που ενδέχεται να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Και να είμαστε έτοιμοι άπαντες έτοιμοι να απαντάμε άμεσα,γρήγορα ,αποφασιστικά σ΄ ότι κι αν προκύψει.

Απ΄ αυτή την άποψη είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο Τσίπρας σήμερα ανεβαίνει στο ΥΠΕΘΑ για να ενημερωθεί και για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή μας . Κι ας ελπίσουμε ότι θα αποκατασταθεί σε επίπεδο πολιτικής κορυφής η επικοινωνία και ο συντονισμός για όλα τα σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αν πράγματι επιβεβαιωθούν τα απαισιόδοξα και βρεθούμε στην “τέλεια γεωπολιτική καταιγίδα” ας είμαστε “συντονισμένοι” για να καταφέρουμε να βγούμε απ΄ αυτή αλώβητοι.

 

http://www.onalert.gr/stories/pleoume-pros-tin-teleia-geopolitiki-kataigida

Advertisements

One comment on “Προειδοποίηση: “Πλέουμε” προς την “τέλεια καταιγίδα” και οι “καπετάνιοι” δεν μιλάνε μεταξύ τους!

 1. Ο κ. Παπούλιας «έστηνε» διάλογο Σαμαρά- Τσίπρα

  Να στηθεί διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιχείρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη δική του μεσολάβηση.

  Όμως προσέκρουσε στην αδιαλλαξία τους.

  Και όλα αυτά θα γινόντουσαν τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο σε μία στιγμή που η κρίση στην περιοχή αυξάνεται επικίνδυνα και ο Ερντογάν έχει ξεφύγει εντελώς και προκαλεί συνθήκες στρατιωτικής ρήξης με την Κύπρο αλλά και με την Ελλάδα.

  Ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες δεν κατέστη δυνατή η συνεννόηση των δύο αντρών ούτε μέσω τρίτου του κ. Παπούλια.

  Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με τον κ. Παπούλια για την ώρα ορκωμοσία των δύο υπουργών κ.κ. Δένδια και Σκρέκα.

  Τότε συμφώνησαν ο κ. Σαμαράς να μεταβεί στο γραφείο του κ. Παπούλια στη μια το μεσημέρι για να τον ενημερώσει για οικονομικά και αμυντικά θέματα αλλά και για τη δρομολόγηση της διαδικασίας εκλογής του διαδόχου στο Προεδρικό θώκο.

  Η συνάντηση ανακοινώθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο και αμέσως κτύπησε το τηλέφωνο στο γραφείο του κ. Παπούλια. Ήταν ο κ. Τσίπρας ο οποίος ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του και ο κ. Παπούλιας το δέχτηκε.

  Και όχι μόνο αυτό αλλά ο κ. Παπούλιας καθόρισε όπως ζήτησε και ο κ. Τσίπρας η συνάντηση τους να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα.

  Έτσι ανακοινώθηκε ότι τη Δευτέρα στις 14.45 ο κ.Τσίπρας θα καθίσει εκεί που μιάμιση ώρα νωρίτερα θα κάθεται ο κ. Σαμαράς.

  Στόχος και κρυφή ελπίδα του κ. Παπούλια να μεσολαβήσει σε έναν άτυπο διάλογο μεταξύ των δύο αντρών Δηλαδή να ακούσει τον κ. Σαμαρά να ακούσει τον κ. Τσίπρα και ύστερα να ξανακούσει τον κ. Σαμαρά αφού στις 17.30 της Δευτέρας ο πρωθυπουργός θα περάσει για δεύτερη φορά την ίδια μέρα την είσοδο του Προεδρικού για την ορκωμοσία των δύο υπουργών.

  Όταν στο Μαξίμου άκουσαν τη μεθόδευση του κ. Παπουλια και τον ορισμό της συνάντησης με τον κ. Τσίπρα λίγη ώρα αργότερα από τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά άρχισαν να βγάζουν καπνούς.

  Θεώρησαν ότι ο κ. Παπούλιας ενεργεί αυτόνομα ως μη όφειλε και χωρίς τη συγκατάθεση του πρωθυπουργού ως όφειλε.

  Το Μαξίμου εκτίμησε ότι ουσιαστικά ο κ. Παπούλιας έγειρε υπέρ της θέσης του κ. Τσίπρα που ζητά διάλογο με τον κ. Σαμαρά για να του πει να ….παραιτηθεί από πρωθυπουργός.

  Το παρασκήνιο ήταν έντονο και αργά το βράδυ της Παρασκευής ανακοινώθηκε ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα δει πρώτος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 13.00 της Δευτέρας .Θα τον συναντήσει πρόσωπο με πρόσωπο μετά τις 17.30 και αφού ολοκληρωθεί η ορκωμοσία των υπουργών.

  Θα έχει προηγηθεί στις 14.45 η συνάντηση Παπούλια Τσίπρα οπότε και θα έχει τη δυνατότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενημερώσει τον κ. Σαμαρά τι του είπε ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης χωρίς να μπορεί ωστόσο να κάνει το μεσολαβητή σε διάλογο. Δηλαδή να μεταφέρει στον κ. Τσίπρα αυτά που θα του πει ο κ. Σαμαράς και στη συνέχεια να τα μεταφέρει αυτά που θα του πει ο κ Τσίπρας στον κ. Σαμαρά.

  Αυτό το γεγονός είναι καθοριστικό για να εξαχθεί το συμπέρασμα αβίαστα ότι Σαμαράς Τσίπρας δεν πρόκειται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι συνεννόησης ούτε και για εθνικά θέματα πολύ δε περισσότερο για οικονομικά

  http://www.oneminute.gr/2014/11/blog-post_8.html

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.