Μετά την Τρόικα….τι υποστηρίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα greek statistics

greekekonomy

Επιφυλάξεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα greek statistics
Μετά την τρόικα και το Ελεγκτικό Συνέδριο εκφράζει επιφυλάξεις για τα greek statistics, τα μέλη του οποίου διχάστηκαν ( ψήφοι 17 – 16) για το θέμα της κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού μετά τα ταμειακά ελλείματα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

.
Σύμφωνα με τους δικαστές το 2013 έκλεισε τελικά με πρωτογενές έλλειμμα 5,557 δισ. ευρώ ή 3,05% του ΑΕΠ (σ.σ. σε ταμειακή βάση χωρίς τις προσαρμογές), έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Αν στο δημοσιονομικό έλλειμμα προστεθούν και το τόκοι (περίπου 6 δισ. ευρώ) που καταβλήθηκαν για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους, το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 11,728 δισ. ευρώ (6,44% του ΑΕΠ).

.
Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον απολογισμό του 2013, επισημαίνεται ότι η «διαδικασία καταγραφής των παγίων περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Διοίκησης θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα, προκειμένου να καταγράφεται η ορθή οικονομική επίπτωση (ζημιά ή κέρδος) στις λογιστικές καταστάσεις και στα αποτελέσματα χρήσης των οικονομικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται». ( Δηλαδή στα πάγια η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ) 

Στο ενεργητικό- αναφέρει η έκθεση- δεν προσδιορίζεται το ύψος των επισφαλών απαιτήσεων της Κεντρικής Διοίκησης, οι οποίες έχουν υψηλή πιθανότητα αθέτησης μερικά ή ολικά, με αποτέλεσμα να μη διαμορφώνεται ορθή εκτίμηση και να μην καθορίζονται με σαφήνεια οι απαιτήσεις που τελικά θα εισπραχθούν. Επίσης, στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο δεν έχουν συμπεριληφθεί περίπου 4 δισ. ευρώ βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα έσοδα των Τελωνείων.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο υπολογίζει ότι το υπόλοιπο προς είσπραξη ποσό που εκκρεμούσε στο τέλος του 2013 σ.σ. από φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις ) ήταν 62,4 δις. ευρώ, υψηλότερο κατά 4 δισ. από τα απλήρωτα χρέη των 58,4 δισ. ευρώ που εμφάνισε το υπουργείο Οικονομικών.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται δε, ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το καθεστώς επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων «έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τόσο ως προς την εισπραξιμότητά τους, όσο και ως προς την επίπτωσή τους στις οικονομικές καταστάσεις του κράτους».
Ανάλογες ενστάσεις για τα «Greek Statistics» διατυπώνει και η τρόικα μετά από κάθε επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας. Οι δανειστές συνεχίζουν να είναι ενοχλημένοι. Αυτή την φορά όχι για τα σκοτεινά σημεία του προϋπολογισμού αλλά για το γεγονός ότι δεν κινείται τίποτα σε επίπεδο πρωτοβουλιών και προαπαιτούμενων που είναι συνδεδεμένα, με την τελευταία από το δεύτερο μνημόνιο δόση των 7,1 δις. ευρώ.

http://bankingnews.gr/οικονομία/item/167204-αστερίσκοι-και-ενστάσεις-για-τα-δημόσια-οικονομικά-μετά-την-τρόικα-τι-υποστηρίζει-το-ελεγκτικό-συνέδριο-για-τα-greek-statistics.html

 

ΣΧΕΤΙΚΑ:

– Σε κίνδυνο το σύστημα από τη «στάση πληρωμών» των πολιτών;

– Παρέλαβε 281, το πήγε 317, sucess story…

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το χρέος της γενικής κυβέρνησης ήταν το 2012  ~281  δις ευρώ. Μετά από το success story του Σαμαρά το χρέος πήγε στα ~317 δις ευρώ. Και σ’ ανώτερα.

b1hvkoziqaecpzo

– Τυχαίο; Δεν νομίζω. Με κρατικά έσοδα 2.990 δις, αύξησαν το χρέος από 8 σε 327 δις €!

– Από το success story στο Greek statistics story

– The ‘Recovery’ of Greece: Fraud and Fiction

– Τόκοι του δημοσίου χρέους: Η “βόμβα” των επόμενων χρόνων, για την οποία ουδείς ενδιαφέρεται…

– Το Τρικ των Πιστωτικών Εσόδων και το Επίπλαστο Πρωτογενές Πλεόνασμα

Ευρω-άδειασμα της κυβέρνησης

Eξαιρετικά ασυνήθιστη και ιδιαίτερα κατηγορηματική ήταν η δήλωση που έκανε γραπτά ο Φρανκ Πάουλ Βέμπερ, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Πέμπτη, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε ο Γερμανός με τον Ελληνα ομόλογό του Γκίκα Χαρδούβελη την προηγούμενη ημέρα, την Τετάρτη. Η γερμανική δήλωση τίναξε στον αέρα το θετικό κλίμα που προσπαθούσε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση Σαμαρά αξιοποιώντας τη συνάντηση αυτή.

Ξερή η διάψευση: «Απορρίπτουμε ρεπορτάζ ελληνικών μέσων ενημέρωσης ότι η Γερμανία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία χθες για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης»,

Advertisements

3 comments on “Μετά την Τρόικα….τι υποστηρίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα greek statistics

 1. Πρωτογενές πλεόνασμα “Φρανκενστάιν” στα 2,5 δισ. το εννεάμηνο

  Παναγόπουλος Θάνος | 22.10.2014

  Επίδειξη υψηλής τεχνικής στα “Greek statistics” κάνει ακόμη μία φορά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς με λογιστικά τεχνάσματα εμφανίζει πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό! Κεντρικό συμπέρασμα της πορείας του δημοσίων οικονομικών της χώρας είναι η παταγώδης αποτυχία των μνημονιακών εισπρακτικών μέτρων, η οποία καμουφλάρεται με “φτιασιδώματα” σε έσοδα και δαπάνες. Ενδεικτικές της αποτυχίας είναι η μεγάλη, ύψους 567 εκατ. ευρώ, υστέρηση των φορολογικών εσόδων λόγω της αδυναμίας που συνεπάγεται η οικονομική εξόντωση εκατομμυρίων νοικοκυριών και μικρομεσαίων και οι υπερβάσεις των δαπανών επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα, τα εκταμιευθέντα ποσά για πληρωμή ορισμένων κοινωνικών επιδομάτων έχουν υπερβεί ήδη τα προβλεφθέντα όρια για όλο το έτος.

  Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο “προδίδουν” τις λογιστικές “αλχημείες” του υπουργείου Οικονομικών, καθώς:

  1. Έχει εντάξει «λογιστικά» στα τακτικά έσοδα τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της «Ευρωζώνης» από διακράτηση ελληνικών ομολόγων (580 εκατ. ευρώ) που όμως δεν αναγνωρίζονται από την τρόικα καθώς διατίθεται αποκλειστικά για αποπληρωμή χρέους και όχι για μείωση του ελλείμματος.
  2. Έχει «παγώσει» τις δαπάνες μισθοδοσίας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφήνοντας απλήρωτους για πολλούς μήνες τους εργαζόμενούς τους.
  3. Έχει υποβαθμίσει βασικές υπηρεσίες του κράτους, κόβοντας κονδύλια, με ελλείψεις προσωπικού και με “φέσωμα” προμηθευτών.
  Με αυτά τα λογιστικά τερτίπια, κατορθώνει να εμφανίσει πρωτογενείς δαπάνες χαμηλότερες κατά 1,2 δισ. ευρώ των προβλέψεων και -πλασματικό- πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2.532 εκατ. ευρώ.

  Αναλυτικότερα, τα φορολογικά έσοδα περιορίστηκαν σε 32.112 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα έπρεπε να είχαν ανέλθει σε 32.679 εκατ. ευρώ (υστέρηση 567 εκατ. ευρώ). Τη μεγαλύτερη υστέρηση, 479 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν οι εισπράξεις φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Σημαντική υστέρηση, 368 εκατ. ευρώ, σημείωσαν και τα έσοδα από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία. Ναι μεν η κυβέρνηση την αποδίδει στη μετάθεση των προθεσμιών καταβολής των μηνιαίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο οι αριθμοί δεν την επιβεβαιώνουν: τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν 640 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, ποσό που υπερβαίνει κατά 200 εκατ. ευρώ εκείνο που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση του φόρου. Επίσης, οι άμεσοι φόροι ειδικών κατηγοριών (π.χ. φόροι καταθέσεων κ.λπ.) υστέρησαν κατά 126 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις από ΦΠΑ πετρελαιοειδών υστέρησαν κατά 100 εκατ. ευρώ και οι έμμεσοι φόροι παρελθόντων ετών κατά 72 εκατ. ευρώ.

  Αντίθετα, η υπερφορολόγηση φυσικών προσώπων έφερε από φόρο εισοδήματος έσοδα περισσότερα κατά 416 εκατ. ευρώ των προβλέψεων μετά την κατάργηση αφορολογήτων ορίων εισοδήματος και εκπτώσεων δαπανών από τον φόρο εισοδήματος.

  Οι δαπάνες επιχορηγήσεων ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν σε 8,29 δισ. ευρώ, ενώ με βάση το ΜΠΔΣ θα έπρεπε να είχαν περιοριστεί στα 8,08 δισ. ευρώ (υπέρβαση 210 εκατ. ευρώ). Το πρόβλημα είναι μεγάλο στον ΟΑΕΕ, όπου ήδη από τέλος Σεπτεμβρίου έχει εκταμιευθεί το σύνολο της προβλεφθείσας για όλο το 2014 επιχορήγησης ύψους 800 εκατ. ευρώ και επιπλέον άλλα 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν συντάξεις.

  Οι πληρωμές λειτουργικών δαπανών υστερούν σημαντικά: αντί να έχουν εκταμιευθεί έως τέλος Σεπτεμβρίου 1,45 δισ. ευρώ, εκταμιεύθηκαν μόνο 850 εκατ. ευρώ.
  Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο εννεάμηνο:
  – Το έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού ήταν 2.258 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 3,66 δισ. ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο.
  – Οι δαπάνες τόκων ήταν 4.816 εκατ. ευρώ, λιγότερες κατά 318 εκατ. ευρώ από τις προβλεφθείσες.
  – Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 2.532 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 1,55 δισ. ευρώ.

  ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

  http://www.avgi.gr/article/4529197/protogenes-pleonasma-frankenstain-sta-2-5-dis-to-enneamino

 2. ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ:

  ΤΑ ΠΑΓΙΑ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΚΡΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ!!!!!!!‏

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s