Δεν υπάρχει χρήμα ούτε για τα ΑΤΜ των τραπεζών

original

Οι εγχώριες συστημικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, ώστε ακόμη και η τροφοδοσία των ΑΤΜ έχει γίνει προβληματική. Για τον λόγο αυτό οι εγχώριες τράπεζες αντλούν ρευστότητα από τον μηχανισμό της Φρανφούρτης για να μην “κατεβάσουν ρολά”. Αυτά δήλωσε η κυρία Ελένη Λούρη – Δενδρινού σε μια διάλεξη – ομιλία της η οποία έλαβε χώρα στο Cass Business School του πανεπιστημίου του City του Λονδίνου την περασμένη Τρίτη, 25 Νοεμβρίου. Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε εν είδει Private Event το οποίο ήταν ανοιχτό αποκλειστικά για φοιτητές του πανεπιστημίου και σε υψηλά ιστάμενους εκπροσώπους τραπεζών και εξαιρετικά γνωστών πολυεθνικών.

Η κ. Λούρη – Δενδρινού είναι αντιπρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος από το 2008 έως σήμερα και υπήρξε διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού την περίοδο 2004 – 2008. Στην ομιλία της αυτή, ανέλυσε την πολιτική της Τραπέζης της Ελλάδος στα χρόνια της κρίσης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις γνωστές διαρθρωτικές πολιτικές για τη μείωση μισθών, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα υπόλοιπα θεολογικά δόγματα όσων μας οδήγησαν σ’ αυτή την τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

Αυτό που έκανε αίσθηση είναι το γεγονός ότι παραδέχθηκε δημοσίως αυτό που ξέρει όλη η τραπεζική αγορά περί ανύπαρκτων καταθέσεων. Είπε επίσης ξεκάθαρα ότι επί δυο χρόνια εισάγουμε χαρτονομίσματα από χώρες με πλεόνασμα σε ρευστά διαθέσιμα (κυρίως από τη Γερμανία όπως τόνισε) ώστε να διατηρηθεί το αίσθημα ενός φερέγγυου τραπεζικού συστήματος στους καταθέτες.

Μάλιστα, όπως είπε, η τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιεί εδώ και τρία χρόνια το ακριβό (όπως το χαρακτήρισε) χρήμα του ELA της ΕΚΤ ώστε να τροφοδοτεί τα απανταχού ATM με ρευστό. Πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο, όπως είπε, αναφερόμενη στα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με την τροφοδοσία ATM σε μια χώρα με 165 κατοικήσιμα νησιά και αρκετά βουνά/λαγκάδια.

Η εν λόγω κυρία είχε κάνει μια ανάλογη ομιλία στο London School of Economics (LSE) στις 14 Οκτωβρίου, στα πλαίσια ενός “Ελληνικού Παρατηρητηρίου” οικονομικής θεολογίας, που υφίσταται στη συγκεκριμένη σχολή. Στη μαγνητοφωνημένη ομιλία της (ΕΔΩ) στο τριακοστό λεπτό μιλάει για τον ELA και στο τριακοστό πέμπτο μιλάει για τον πανικό ρευστότητας και τα ATM 

Επίσης, στο προσωπικό μπλογκ που διατηρεί η εν λόγω κυρία στην ιστοσελίδα του LSE, μπορεί να ανακαλύψει κανείς ότι το μεγάλο πρόβλημα που μας οδήγησε στην χρεοκοπία είναι “μια οικονομία που πάσχει από σοβαρή αντίσταση μεταρρύθμιση.” Με άλλα λόγια την χρεοκοπία δεν την προκάλεσε η αρπαγή των καταθέσεων από τις τράπεζες, ούτε η τοκογλυφία και τα προκλητικά θαλασσοδάνεια, αλλά η “αντίσταση στη μεταρρύθμιση”, δηλαδή η έλλειψη ακόμη μεγαλύτερης ασυδοσίας και κερδοσκοπίας.
Δεν ξεπουλήθηκε η χώρα κι ο λαός της από πιο νωρίς. Γι’ αυτό χρεοκοπήσαμε μας λέει η αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είναι υπόλογη και οφείλει να λογοδοτήσει για όσα έχουν συμβεί, αλλά και για τα ψεύδη που σερβίρουν προς εγχώρια κατανάλωση περί “φερέγγυου” τραπεζικού συστήματος προκειμένου να μην αντιληφθούν οι καταθέτες ότι έχουν χάσει τις καταθέσεις τους.

 

http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2014/12/blog-post.html

Advertisements

One comment on “Δεν υπάρχει χρήμα ούτε για τα ΑΤΜ των τραπεζών

 1. ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

  http://nodebtnoeuro.files.wordpress.com/2012/09/cf84cf81ceb1cf80ceb5ceb6ceb9cebaceae-cebaceb1cf84ceaccf83cf84ceb1cf83ceb7-ceb4ceb5ceba2012.png?w=946&h=302

  Από τα στοιχεία που επικαλούνται οι αναξιόπιστες ΤτΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή πηγάζει η πλήρης κατάρρευση των τραπεζικών ιδρυμάτων αν και έχουν ληφθεί ακραία μέτρα σε βάρος του βιοτικού επιπέδου του λαού.

  Οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει περίπου 200 δις ενίσχυση και συνεχώς χειροτερεύουν. Με χρονικό σημείο τον Δεκέμβριο του 2012 βλέπουμε ότι οι τράπεζες έχουν χορηγήσεις δανείων 218,96 δις. Τα καθυστερούμενα δάνεια είναι ποσού 45,32 δις. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ανακεφαλαιοποίηση – καταβολή μετρητών) ήταν ποσού 50 δις από πλευράς δημοσίου.

  Αυτό σημαίνει, ότι

  είτε οι μετοχές του δημοσίου και των ιδιωτών έχουν εξατμιστεί και δεν αξίζουν τίποτα για να σωθούν καταθέσεις που δεν υπάρχουν, αφού δεν πληρώνονται δάνεια 45,32 €

  είτε το δημόσιο και οι ιδιώτες δεν χάνουν τα δικαιώματά τους αλλά έχουν εξαφανιστεί καταθέσεις 45,32 δις που απλά ανακυκλώνονται από καταθέτη σε καταθέτη για να μην διαγνωστεί η τελική κατάρρευση των τραπεζών. Με άλλα λόγια το 1/3 των καταθέσεων δεν υπάρχει. Σε περίπτωση που αυξηθούν οι καθυστερήσεις των δανείων κατά 10 δις και μειωθούν οι καταθέσεις άλλα 10 δις τότε δεν θα υπάρχουν οι μισές καταθέσεις.

  Έτσι γίνεται κατανοητή και η τελευταία προίκα ποσού 50 δις.. Επαναλαμβάνεται, ότι το PSI δεν ήταν κούρεμα, αλλά επιμήκυνση. Η πρόσφατη συνάντηση Σαμαρά -Τραπεζιτών για δήθεν αλλαγή της τραπεζικής πολιτικής αποτελεί μια διαφημιστική μπούρδα. Οι πρόσφατες αποφάσεις που επικυρώνουν τις ενέργειες στην Κύπρο για όλα τα κράτη της Ευρωζώνης δείχνουν ποιος θα πληρώσει την ανύπαρκτη νομισσματική και χρηματική πολιτική στην χώρα. Τα πιο άχρηστα φασιστοειδή στην ιστορία της χώρας αφού έκαναν πλιάτσικο στα πανεπιστήμια και κατέστησαν τους εαυτούς τους πρωτοκλασάτους και τεχνοκράτες βρίσκονται πριν από τη λήψη ληστρικών αποφάσεων στις εναπομείνασες καταθέσεις των νοικοκυριών καθόσον οι τεράστιες καταθέσεις των τζακιών έχουν διασφαλιστεί στο εξωτερικό. Όλα αυτά έχουν και περαιτέρω συνέπειες από τη λειτουργία του δημόσιου τομέα μέχρι την αύξηση της ανεργίας.

  20/7/2013

  Γιώργος Πάσογλου

  https://justiceforgreece.wordpress.com/2013/08/28/καταρρευση-τραπεζων/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s