Απειλές τραπεζικού κραχ στην ΕΕ

 

apeiles-trapezikou-krax-stin-ee

Η πρώην θυγατρική τράπεζα της γερμανικής «Bayern LB», η οποία ουσιαστικά εξαπάτησε την Αυστρία πουλώντας την, η «Hypo Alpen Adria», έχασε πάρα πολλά χρήματα επεκτεινόμενη με λάθος τρόπο στις χώρες των Βαλκανίων – με αποτέλεσμα να κρατικοποιηθεί από την αυστριακή κυβέρνηση, γνωστή για τα απίστευτα σκάνδαλα της (άρθρο).

Στη συνέχεια, οι επισφάλειες της «Hypo Alpen Adria» μεταφέρθηκαν σε μία «κακή τράπεζα», (όπως συνέβη με τη δική μας Αγροτική Τράπεζα, όταν πουλήθηκε «καθαρή», «σκανδαλωδώς» κατά την άποψη μας, στην Πειραιώς), με την ονομασία «Hypo Bad Bank Heta» – η οποία τελικά χρεοκόπησε, με την κυβέρνηση να αρνείται να αναλάβει τις εγγυήσεις, ύψους περί τα 10 δις €, τις οποίες παρείχε ένα από τα κρατίδια της χώρας (άρθρο).

Το κρατίδιο τώρα, έχοντας ετήσια έσοδα σχεδόν πέντε φορές χαμηλότερα από αυτά που εγγυήθηκε για την τράπεζα, κινδυνεύει να χρεοκοπήσει – ενώ ήλθε στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα των εγγυήσεων των κρατιδίων της Αυστρίας (άρθρο), παράλληλα με το κρυφό χρέος της χώρας, το οποίο υπολογίζεται στα 116 δις €!

Ανάλογες εγγυήσεις έχουν δοθεί και από τη Γερμανία, υπολογιζόμενες στο 146% του ΑΕΠ της, ενώ υπάρχουν επίσης πολλά κρυφά χρέη στα ομοσπονδιακά της κρατίδια – τα οποία δεν υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος της «αξιοπρεπούς» εταίρου μας, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει επιβαρυνθεί με τα πάντα, κατ’ εντολή της Τρόικας.

Εάν τώρα αφήσει κανείς εκτός τα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ουκρανία και στη Ρωσία, θα διαπιστώσει πως οι τράπεζες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Μ. Βρετανίας έχουν συνολικές απαιτήσεις, απέναντι σε 17 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης συν την Τουρκία, ύψους 808 δις € – σύμφωνα με την τράπεζα διεθνών διακανονισμών (BIS)

Η περισσότερο εκτεθειμένη χώρα είναι η Αυστρία, με 210 δις € στην Α. Ευρώπη και 19,3 δις € στη Ρωσία – ακολουθούμενη από την Ιταλία (141,7 δις € συν 27,2 δις €), τη Γαλλία (98,8 δις € συν 43,6 δις €), τη Γερμανία (94,3 δις € συν 17 δις €), την Ολλανδία (65,9 δις € συν 14,6 δις €) και την Ελλάδα (68,4 δις € συν 1,5 δις €). Οι χώρες δε που έχουν λάβει τα περισσότερα δάνεια είναι η Πολωνία, η Τσεχία και η Τουρκία – με την τελευταία να απειλείται με μία νομισματική κρίση τεραστίων διαστάσεων (άρθρο).

Ειδικά όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι απαιτήσεις τους επικεντρώνονται κυρίως στην Τουρκία (31,4 δις €) – ενώ ακολουθούν η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σερβία. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι, τυχόν χρεοκοπία τους θα είχε σημαντικές συνέπειες για τις γειτονικές χώρες – ενώ θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης. Προφανώς δε είναι ένα ακόμη όπλο στη «φαρέτρα των διαπραγματεύσεων» της κυβέρνησης, ειδικά όσον αφορά τους εκβιασμούς της ΕΚΤ.

Περαιτέρω τα στοιχεία της BIS αποδεικνύουν ότι, η δικτύωση του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης είναι μεγάλη, οπότε εξαιρετικά επικίνδυνη – ενώ υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των τραπεζών, όσον αφορά το κέντρο βάρους της εκάστοτε χώρας. Φυσικά το ρίσκο δεν αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά επίσης τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, τα οποία συμμετέχουν στα κεφάλαια τους – καθώς επίσης τους λοιπούς ομολογιούχους και τους μετόχους τους.

Κάτω από τη συγκεκριμένη οπτική γωνία, η ενέργεια της Αυστρίας να συμπεριλάβει στις ζημίες της κρατικοποιημένης τράπεζας της τους μετόχους και ομολογιούχους της, για να μειώσει την επιβάρυνση των φορολογουμένων της, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους μετόχους των ευρωπαϊκών τραπεζών – οι οποίοι πιθανότατα θα προσπαθήσουν να ξεπουλήσουν τις μετοχές τους, προκαλώντας ενδεχομένως ένα τραπεζικό κραχ.

Σε μία τέτοια περίπτωση, αυτοί που θα πλήρωναν ακόμη μία φορά τις ζημίες θα ήταν οι καταθέτες, ακολουθούμενοι από τους φορολογουμένους. Εκείνη τη στιγμή δε που η ΕΚΤ θα αποφάσιζε «να κλείσει» την επί πλέον ρευστότητα, υιοθετώντας αυστηρότερους κανόνες και αυξάνοντας τα επιτόκια, τα κράτη της Ευρωζώνης θα βυθιζόταν ξανά στην κρίση.

Προφανώς δε τα ελλείμματα τους θα κλιμακώνονταν, λόγω της ανόδου των επιτοκίων δανεισμού τους – τα οποία αυτή τη στιγμή διατηρούνται τεχνητά χαμηλά, με τη βοήθεια της αγοράς ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ από τη δευτερογενή διαπραγμάτευση.

Ολοκληρώνοντας, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς τα αποτελέσματα τυχόν στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας, την οποία προβλέπουν οι επενδυτές εντός του 2015 – κρίνοντας από τα μονοετή ασφάλιστρα κινδύνου (CDS, γράφημα).

Στα πλαίσια αυτά, θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός, καθώς επίσης λιγότερο «αθυρόστομος» ο γερμανός υπουργός οικονομικών – ο οποίος με τη συμπεριφορά του οδηγεί την Ελλάδα στα άκρα.

Εάν βέβαια δεν θέλει να διαλυθεί ανεξέλεγκτα ολόκληρη η Ευρώπη, η οποία ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να αντέξει τη χρεοκοπία μίας χώρας με εξωτερικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) που πλησιάζει τα 500 δις € – εάν συνυπολογίσουμε, ως οφείλουμε, τις εγγυήσεις και το ELA των ελληνικών τραπεζών.

Μία «βόμβα μεγατόνων», ύψους 500 δις €, δεν θα μπορούσε να απορροφήσει, χωρίς τεράστιους κραδασμούς, ούτε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα – οπότε θα ήταν ευχής έργο να σταματήσουν τη Γερμανία οι Η.Π.Α., όσο ακόμη υπάρχει χρόνος.

Analyst Team

http://www.analyst.gr/2015/03/11/apiles-trapezikou-krax-stin-ee/

Advertisements

2 comments on “Απειλές τραπεζικού κραχ στην ΕΕ

 1. FT: Η πραγματική “βόμβα” της Ευρωζώνης κρύβεται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Γερμανίας

  To μεγάλο πρόβλημα στην Ευρωζώνη μπορεί να προκύψει από τη Γερμανία, τονίζει ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Münchau, λέγοντας ότι αυτή είναι η χώρα που χρειάζεται άμεσα μεταρρυθμίσεις κι όχι η ελληνική αγορά προϊόντων.

  Όπως λέει τα περισσότερα από αυτά που μπορούσαν να πάνε άσχημα στην Ευρωζώνη, πήγαν, με εξαίρεση τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της κεντρικής Ευρώπης, ο οποίος παρέμεινε σταθερός. Αυτό όμως θα αλλάξει σύντομα.

  Η προφανής σταθερότητα του κλάδου προκαλεί έκπληξη. Η Γερμανία, η Ολλανδία και σε κάποιο βαθμό η Αυστρία καταγράφουν επίμονα μεγάλα πλεονάσματα αποταμιεύσεων, κεφάλαια που επένδυσαν στο εξωτερικό.

  Στην Αυστρία, το μέσο για αυτές τις εκροές ήταν η Hypo Alpe Adria, η τράπεζα που κρατικοποιήθηκε το 2007 αφού υπέστη σοβαρές ζημίες στην κεντρική Ευρώπη. Την προηγούμενη εβδομάδα, η bad bank η οποία είχε απορροφήσει όλους τους μη εξυπηρετούμενους τίτλους της, κήρυξε moratorium σε χρέη 11 δισ. ευρώ.

  Η Γερμανία έχει κι αυτή το μερίδιό της στις επικίνδυνες τράπεζες. Αλλά το πραγματικό ρίσκο κρύβεται στον ασφαλιστικό τομέα της λέει ο Münchau.

  Η Moody’s έχει ήδη προειδοποιήσει από το 2013 ότι ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τους Γερμανούς ασφαλιστικούς φορείς.

  Τότε το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς βρισκόταν στο 2% ενώ τώρα έχουν υποχωρήσει στο 0,34%.

  “Για να δει κανείς τον αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων στον ασφαλιστικό κλάδο χρειάζεται να κατανοήσει το επιχειρηματικό του μοντέλο. Αυτές οι επιχειρήσεις πουλούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα. Επενδύουν τα χρήματα που παίρνουν από τους ασφαλισμένους σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα. Για να λειτουργήσει αυτό, η μέση απόδοση των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους χρειάζεται να είναι υψηλότερο από την εγγυημένη απόδοση που δίνουν” εξηγεί το άρθρο.

  Επιπλέον, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι εξελίξεις αυτές γίνονται την ίδια ώρα που ο ασφαλιστικός κλάδος υπόκειται σε αυστηρότερους ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς περιορισμούς.

  “Σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων είναι πολύ δύσκολο για τον κλάδο να παραμείνει αξιόχρεος. ¨Έχοντας γνώση αυτού οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να διαφοροποιούν το χαρτοφυλάκιό τους, λαμβάνοντας ολοένα και περισσότερο ρίσκο, αν και σε μικρότερη κλίμακα”, τονίζει.

  Ανησυχητική είναι η ανάλυση της Bundesbank και τα τρία σενάρια προσομοίωσης (βασικό, ήπιου στρες και έντονου στρες) για τον εν λόγω κλάδο καθώς ακόμα και σύμφωνα με το ηπιότερο σενάριο, 12 από τις 85 γερμανικές ασφαλιστικές που ερευνήθηκαν θα χρεοκοπήσουν μέχρι το 2023.

  Στο δυσμενές σενάριο, η μέση απόδοση είναι μεταξύ 1% και 2% που είναι υψηλότερη από τα γερμανικά ομόλογα σήμερα.

  Βεβαίως, η μέση απόδοση στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών είναι υψηλότερη. Κι αυτό επειδή οι ασφαλιστικές έχουν ομόλογα που αγόρασαν πριν πολλά χρόνια, όταν τα επιτόκια ήταν υψηλότερα.

  Όσο περνά ο καιρός όμως, το βάρος των ομολόγων με τα χαμηλά επιτόκια στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών θα αυξηθεί. Για τις ασφαλιστικές, ο μεγάλος κίνδυνος τώρα είναι το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν χαμηλά τα επιτόκια.

  Στο δυσμενέστερο σενάριο, ο αριθμός αυξάνεται στις 32 με συνολικό μερίδιο αγοράς 43%. Και αυτό αφορά μόνο τον ασφαλιστικό κλάδο. Πολλές γερμανικές επιχειρήσεις έχουν υποχρηματοδοτούμενα ασφαλιστικά σχήματα, που μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

  “Όταν ακούτε τους Γερμανούς κεντρικούς τραπεζίτες να διαμαρτύρονται για τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που προκύπτουν από τα χαμηλά επιτόκια, αναφέρονται σε αυτό ακριβώς” λέει ο Münchau.

  http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/europi/item/223948-financial-times-i-pragmatiki-bomba-tis-eirozonis-kribetai-ston-xrimatopistotiko-klado-tis-germanias

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/a64ffef8-c3f4-11e4-9019-00144feab7de.html#axzz3U5q5xDYO

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s