Tο σκάνδαλο των 49,4 δις ευρώ swap της κυβέρνησης Τσίπρα

του Δημήτρη Καζάκη

Ποιά έσοδα δέσμευσαν για το swap;

Το μέγεθος 49,4 δις ευρώ παραπέμπει σε επιχείρηση δέσμευσης μελλοντικών εσόδων από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως π.χ. μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι – που σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης στην ευρωτρόικα θα αυξάνουν συνεχώς τα επόμενα χρόνια το αντίτιμο των εισητηρίων.

Για να γίνει κατανοητό. Τα 49,4 δις ευρώ είναι περίπου το ποσό που ελπίζει να εισπράξει συνολικά το κράτος απ’ όλες τις τακτικές πηγές του μέχρι το τέλος του 2015 ως ευρύτερος δημόσιος τομέας. Προφανώς το ποσό αυτό δεν υπάρχει πουθενά σαν ταμειακό διαθέσιμο, ακόμη κι αν αθροιστεί το σύνολο των φορέων Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης.

Που τα βρήκε λοιπόν η κυβέρνηση Τσίπρα; Πουθενά. Swap ρευστότητας ύψους 49,4 δις ευρώ, σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έβαλε ενέχυρο μελλοντικά έσοδα αυτού του ύψους για να εισπράξει ρευστό της τάξης που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3-5 δις ευρώ. Το ποσό που εισέπραξε η κυβέρνηση είναι δική μας εκτίμηση με βάση τα ειωθότα της αγοράς κεφαλαίου.

Νέο χρέος 50 δις και νέα ελλείματα

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει τρία απλά πράγματα: Η κυβέρνηση δεν δίστασε να φορτώσει επιπλέον χρέος κοντά 50 δις ευρώ με πιθανή δέσμευση μελλοντικών εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα κοντά 50 δις ευρώ μελλοντικά έσοδα θα λείψουν από το δημόσιο ταμείο κι έτσι το πρόβλημα του ελλείμματος θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Κι έτσι με βάση τη λογική δανειστών-κυβέρνησης που επιμένουν στο κυνήγι του πρωτογενούς πλεονάσματος, η λιτότητα και τα υφεσιακά μέτρα όχι μόνο είναι σίγουρα για τώρα και για το μέλλον, αλλά είναι επίσης σίγουρο ότι θα ενταθούν στο έπακρο. Αυτό επιτάσσει το κυνήγι της αιμοβόρας χίμαιρας του πρωτογενού πλεονάσματος σε περιβάλλον αυξανώμενων ελλειμμάτων λόγω χρέους και καθοδικού σπιράλ ύφεσης.
Ποιός όμως είναι σε θέση να διαθέσει τέτοια ρευστότητα έναντι 49,4 δις ευρώ swap; Οι Ασφαλιστικοί Φορείς και τα ΝΠΔΔ έχουν πολύ περιορισμένη δυνατότητα. Αν μιλάμε για ποσά ρευστότητας των 3-5 δις ευρώ, τότε από το swap είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσουμε ότι επωφελήθηκαν τράπεζες και επενδυτικοί φορείς της αγοράς. Η Lazard ξέρει από παλιά την δουλειά αυτή και σίγουρα θα ήταν ένας από τους λόγους που την προσέλαβαν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

Μεγάλη ευκαιρία για κονόμα στο παρασκήνιο

Έτσι το ευαγές αυτό ίδρυμα, ή κάποιο άλλο παρόμοιο, θα ανέλαβε να διευθετήσει το swap και να αποτελέσει ακόμη και βιτρίνα για ολιγάρχες της πολιτικής και των επιχειρήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, που δεν θα έχασαν την ευκαιρία να επωφεληθούν. Να κερδίσουν δηλαδή όλοι μαζί κοντά στα 50 δις ευρώ σε περίοδο ίσως των 5 ετών, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, αγοράζοντας την απαίτηση αυτή σήμερα με πολύ λιγότερο από 10% της αξίας της.
Ποιός κερδοσκόπος δεν θα άρπαζε την ευκαιρία; Αρκεί βεβαίως να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον στα επόμενα 5 έτη, ότι κι αν γίνει, ότι κι αν συμβεί στην Ελλάδα, στα πράγματα θα βρίσκεται φιλικό πολιτικό προσωπικό που θα εγγυάται την είσπραξη αυτού του swap. Τώρα, όποιος αφελής θέλει να πιστεύει ότι από αυτή τη “μπίζνᔨδεν επωφελήθηκαν κομματικά ταμεία και δεν λαδώθηκαν τσέπες πολιτικών, μπορεί να συνεχίσει να το πιστεύει. Άλλωστε τέτοια κακά πράγματα δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα.
Καταλάβατε τώρα γιατί πέταξε τη μάσκα του αμερόληπτου δημοσιογράφου ο κ. Χατζηνικολάου. Καταλάβατε γιατί η Ναυτεμπορική, που δημοσίευσε την είδηση, θεώρησε την “επιλογή αυτή μονόδρομο”. Και φαντάζομαι ότι εύκολα θα καταλάβατε γιατί κανείς μέσα στη Βουλή δεν τολμά να σηκώσει το θέμα, κανένα από τα κόμματα της κρατικής επιδότησης και των δανεικών. Ούτε βέβαια κάποιο άλλο από τα ευηπόληπτα μέσα της δήθεν ενημέρωσης.

Σκάνδαλο ολκής ανάλογο με εκείνο του PSI

Εμείς όμως θα επιμείνουμε γιατί το θεωρούμε ισάξιο έγκλημα με την απάτη του PSI, γιατί, πρώτο, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να αρπάζει από τα ταμεία των Ασφαλιστικών και των ΝΠΔΔ και γιατί, δεύτερο, το swap αυτό – που φυσικά έγινε στα κρυφά – είναι εντελώς παράνομο. Έστω κι αν ελλείψει ανεξάρτητης δικαιοσύνης κανείς εισαγγελέας δεν πρόκειται να κουνηθεί για να εγκαλέσει π.χ. την κ. Δούρου, αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη για τις πράξεις τους αυτές που συνιστούν κακούργημα έναντι του δημοσίου συμφέροντος και του έλληνα πολίτη.
Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να ρωτάμε: Γιατί δεν δημοσιεύει η ίδια η κυβέρνηση αναλυτικά στοιχεία των swap; Με ποιόν τα έκανε και έναντι τίνος ανταλλαγματος; Με ποιές ρήτρες, με ποιούς μεσολαβητές, με ποιές αμοιβές και παράπλευρα κόστη; Γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν παρεμβαίνει; Γιατί ο υποτιθέμενος Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δεν επιλαμβάνεται;
Και θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα μέχρι κάποιος δικαστής ή εισαγγελέας, ή μάλον το πιο πιθανό έως ότου ο απλός κόσμος αντιληφθεί επιτέλους την κατά σύστημα κλοπή που διενεργείται σε βάρος του – και από τη νέα κυβέρνηση – και ξεσηκωθεί για να καθίσει όλους του υπόλογους στο σκαμνί. Μηδενός εξαιρουμένου.

Πόσο ψεύτης πρέπει να είσαι για να υπηρετείς κυβέρνηση;

Είναι μέγα ψέμα αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Πέτρος Μηλιαράκης στην εκπομπή του κ. Σαχίνη ότι σκάνδαλο θα υπάρξει αν η κυβέρνηση δεν επιστρέψει τα χρήματα που άρπαξε από τα ταμεία των ΑΦ και ΝΠΔΔ. Αυτό φωνάζατε εσείς και το κόμμα σας κ. Μηλιαράκη όταν την κλοπή, όπως ορθά την λέγατε, την διενεργούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις;
Ακόμη και ο αντισυνταγματικός νόμος του Σημίτη το 1997 που επέτρεπε κατά το δοκούν στην Τράπεζα της Ελλάδας να “επενδύει” τα ταμειακά διαθέσιμα των ΑΦ και των ΝΠΔΔ, είχε ως πρόβλεψη ότι αυτό μπορεί να γίνει έως του ορίου που εξασφαλίζει την ταμειακή επάρκεια των φορέων. Με το PSI πήγε περίπατο αυτή η πρόβλεψη και σήμερα η κυβέρνηση προκειμένου να αρπάξει ότι υπάρχει και δεν υπάρχει στο ταμείο των φορέων, θεσμοθέτησε την αρπαγή χωίς την πρόβλεψη της ταμειακής επάρκειας.
Με άλλα λόγια, η αρπαγή των ταμείων αφήνει εκταθειμένους τους φορείς σε αδυναμία εξυπηρέτησης των βασικών τους αναγκών που προκείπτουν από την αποστολή τους. Να γιατί είναι μέγα σκάνδαλο και μάλιστα χειρότερο από πριν, μιας και η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο άρπαξε, αλλά θεσμοθέτησε την αρπαγή κατά το δοκούν με τροπολογία στο νόμο για την “ανθρωπιστική κρίση”.
Βλέπετε, πόσο αλλάζουν οι καιροί και πώς η νομή της εξουσίας οδηγεί αυτούς που κατάγγελναν λάβροι ως αντιπολίτευση τις ίδιες πρακτικές που επαναλαμβάνουν οι ίδιοι σε χειρότερη μορφή; Αυτό σημαίνει κυβερνώσα αριστερά. Ότι ακριβώς σημαίνε πριν και κυβερνώσα δεξιά.

http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/04/494-swap.html

 

ΣΧΕΤΙΚΑ:

1) 20 Απριλίου 2015: ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΤΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ

2) Μηλιαράκης: Η κυβέρνηση δανείστηκε με SWAP

Ο Πέτρος Μηλιαράκης, νομικός σύμβουλος της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή Αντι-Θέσεις του Γιώργου Σαχίνη στο Κρήτη TV η οποία μεταδόθηκε στις 28/3/2015

3 comments on “Tο σκάνδαλο των 49,4 δις ευρώ swap της κυβέρνησης Τσίπρα

 1. Εύχομαι να είσαι πάντα γερή και δυνατή. Όλα σου πολύ ωραία.

 2. Κυριακή, 5 Απριλίου 2015

  Τα Hedge Funds πίσω απο τα SWAPS των 49,4 δις ευρώ του Βαρουφάκη;

  Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

  Γιατί οι Δανειστές δεν έχουν θίξει τόσα χρόνια το θέμα των SWAPS?

  Τυχαίο; Δεν νομίζω. Κάποιοι τρώνε…

  Είναι γνωστό ότι ο υπουργός οικονομίας Βαρουφάκης εξαρχής έδειξε μια αγάπη για την δημιουργία swaps σαν μέσα εύρεσης χρηματοδότησης. Οι ΑΝΕΛ πάλι έχουν μπεί σε πιο βαθειά νερά με την έκδηλη επιθυμία τους για τιτλοποιήσεις της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας μέσω μιας τράπεζας (τραπεζικού γραφείου) ανάπτυξης, κυριαρχίας ή όπως αλλοιώς θα ονομασθεί (κάθε τόσο της αλλάζουν όνομα) όπως και άλλων “ισοδύναμων” χρηματοπιστωτικών προιόντων και τεχνικών. Σύμμαχος τους στο μεγαλύτερο αυτό “project” είναι το SYRIZA.

  Με “συμφωνίες” έγιναν κυβέρνηση. Νύχτα θα φύγουν.

  Τα swaps είναι ανταλλαγή “ροής χρήματος” έναντι κάποιας εγγύησης (στο Αγγλικό Δίκαιο ή όχι είναι ένα άλλο ερώτημα). Σε εκπομπή στο ΔΟΛ Κρήτης ακούστηκε απο μέλος του SYRIZA ότι τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση Σωτηρίας (των εφοπλιστών) των SYRIZA και των ANEL, προχώρησε στη δημιουργία swaps αξίας 49,4 δις ευρώ (με ανταλλαγή ρευστότητας κάποιων δις ευρώ π.χ. 1 με 10 δις ευρώ). Aνεξάρτητα του αν αυτό διαψευσθεί ή όχι μετά απο πολλές ημέρες όπως αναμένεται (έτσι γίνεται στις τριτοκοσμικές χώρες), το θέμα των swaps είναι πολύ σοβαρό.

  Tα swaps δεν περνούν μέσα στo δημόσιο χρέος αλλά κανονικά πρέπει να περνούν μέσα στον προυπολογισμό, που πρέπει να ελέγχεται απο τις Βρυξέλλες (και τη Βουλή) εφόσον η χώρα σαν μέλος της ευρωζώνης παραμένει μέσα στο δημοσιονομικό σύμφωνο, που υπέγραψε ο Παπαδήμος χωρίς να έχει την ικανότητα να βάλει κάποιες ρήτρες, σαν τη Καραμανλή όταν έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ για να τη σώσει…

  Καταργήθηκε ο Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών;

  Όταν πρωτοάκουσα για το συγκεκριμένο swap νόμιζα ότι ήταν φάρσα, γιατί το διάβασα την Πρωταπριλιά! Δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι φάρσα. Αφενός γιατί διεψεύσθη σε εκπομπή του Χατζηνικολάου απο τον υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης Σωτηρίας, κάποιον Τσακαλώτο και αφετέρου γιατί γράφτηκε και στη Ναυτεμπορική μετά την Πρωταπριλιά! Όλοι παρασύρθηκαν;

  Συνήθως όταν γράφω κάτι με το οποίο τους πιάνω “παράτυπους”, μετά από λίγες ημέρες το διαψεύδουν με άνεση σαν να μην ειπώθηκε ποτέ. Ίδομεν… για το πότε θα το διαψεύσουν.

  Το κόλπο με τα SWAPS θα παιχτεί και στη Ρωσία;

  Η επικινδυνότητα και το έγκλημα της υπόθεσης με τα SWAPS τα οποία ευνοεί ο Βαρουφάκης αλλά και άλλοι παλαιότερα, ξεκινάει απο τη στιγμή που κάποιοι μοίραζαν ή μπορεί να μοιράζουν SWAPS ενόψει επίσημης χρεοκοπίας. Αυτό που μόλις είπα είναι πολύ σημαντικό. Ελπίζω να είστε σε θέση να το καταλάβετε. Το επαναλαμβάνω.

  Η επικινδυνότητα και το έγκλημα της υπόθεσης ξεκινάει απο τη στιγμή που κάποιοι μοιράζουν swaps ενόψει επίσημης χρεοκοπίας. Αυτό ισχύει και για τα προηγούμενα swaps και τις εγγυήσεις τους. Πάει και ο τουρισμός…

  Γιαυτό στα ΜΜΕ ακούγεται ο Βαρουφάκης και όχι άλλοι ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ (πραγματικοί εννοώ. Όχι αυτούς που με σπρωξίματα και υποτροφίες “ανεβάζουν” τα λαγούμια για να κάνουν δουλίτσες οι ίδιοι και τα αφεντικά τους).

  Η παρανομία της προκήρυξης οικοπέδων σε διεθνή ύδατα απο Ελλάδα και Κύπρο

  Για τα διεθνή ύδατα που αφορούν τις παράνομες προκηρύξεις οικοπέδων για υδρογονάνθρακες, που είχα πεί το θυμάστε; Δύο διεθνή επεισόδια έγιναν απο τη Τουρκία στις εν δυνάμει ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, μέχρι να υποκύψουν σέ ότι οι κυβερνήσεις τους μας παρουσιάσουν αργότερα σαν δικές τους αποφάσεις.

  Αγγλικό δίκαιο και Αναγκαστικό Νόμο στήριζε ο Χρεοκόπης Παυλόπουλος…

  Είναι λογική η παρουσία του στην Επιτροπή για το Χρέος;

  Τίποτα δεν είναι τυχαίο στο σημερινό πολιτικό σκηνικό.

  Να ετοιμάζεσθε για Μετανάστες…

  Τα swaps παίζονται στη δευτερογενή αγορά και ανάλογα με τις υπάρχουσες εγγυήσεις και του πόσο ισχυρές είναι μεταπωλούνται σε πολύ μεγαλύτερες τιμές (δις ευρώ). Με ένα καλά εγγυημένο swap τέτοιου ύψους ένας γίνεται δισεκατομμυριούχος σε λίγες ώρες (4-15% πάνε οι μίζες), ιδιαίτερα αν έχει πληροφόρηση εκ των έσω (ή αν τους λέει πότε και πώς να “παίζουν”). O Πούτιν είναι ηλίθιος;

  Μερικοί ποντάρουν στη δραχμή για να γίνουν πλουσιότεροι

  Υπάρχουν και οι χρήσιμοι ηλίθιοι, που μπορεί και να μην είναι αυτό που δείχνουν…

  Τα swaps γενικά είναι συμβόλαια τα οποία μπαίνουν στο portfolio αυτών που παίζουν hedge. Οι τύποι αυτοί μαζεύουν ένα σύνολο συμβολαίων σε swaps, options, CDS κλπ και στη συνέχεια ποντάρουν σε κάποιο σημαντικό γεγονός, όπως μια χρεοκοπία, για να κερδίσουν πολλαπλάσια απο την εκμετάλλευση των εγγυήσεων.

  Αν ήμουν μέλος της Βουλής θα έκανα άμεσα επερώτηση για το θέμα, με τη γενικότερο όμως ερώτημα της δημιουργίας και ύπαρξης νέων swaps. Μια διαρκής εξεταστική επιτροπή για τα swaps παλαιά και νέα έχει πλέον πολύ μεγάλη σημασία να γίνει.

  http://zcode-gr.blogspot.gr/2015/04/hedge-swaps-494.html

 3. Νέο SWAP Τσίπρα για 40 χρόνια με τη Fraport Hellas. Ένα δις ευρώ είναι το δάνειο της Fraport! Σκέτος αέρας η επένδυση.

  Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

  ΓΙΑ ΤΑ SWAPS ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

  To swap είναι μια συμφωνία ανταλλαγής αξιών σε προκαθορισμένο χρόνο και μπορεί να ερμηνευθεί σαν ένα είδος δανείου. Ένα swap δεν είναι κάτι καταστροφικό αλλά μπορεί να αποβεί καταστροφικό σε περίπτωση αποτυχίας της επένδυσης. Τα swap τα διαχειρίζονται τράπεζες. Η εξασφάλιση των συμβαλλομένων μπορεί να γίνει με CDS (άλλο είδος swap) ή με εγγυήσεις κρατικής περιουσίας αν είναι πολύ μεγάλα και στο Αγγλικό δίκαιο (τα swaps τότε τα λένε “μνημόνια”). Η Ελλάδα, αν θυμάσθε, πλήρωνε τα CDS των δανειστών για να παίρνει δάνεια. Μπορεί και να το κάνει ακόμη.

  Τα swap Τσίπρα που εφαρμόζονται στη περίπτωση αρκετών μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι swap τύπου property leasing με τελικό εγγυητή το κράτος. Αυτό θα γίνει κατανοητό στη συνέχεια.

  Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ FRAPORT-HELLAS

  Σύμφωνα με το site της Fraport Hellas
  The 14 Greek regional airports served a total of 25.3 million passengers in 2016, an increase by nine percent year-on-year. Fraport Greece will operate, manage and develop the airports over the next four decades. The airports include in the concession are: Aktion (PVK), Kavala (KVA), Thessaloniki (SKG), Kerkyra/Corfu (CFU), Chania/Crete (CHQ), Kefalonia (EFL), Kos (KGS), Mytilene/Lesvos (MJT), Mykonos (JMK), Rhodes (RHO), Samos (KGS), Santorini (JTR), Skiathos (JSI) and Zakynthos (ZTH).
  Approximately €968 million in long-term financing for the Greek Regional Airports project is being provided by a consortium of leading financial institutions. Some €280 million of the total loan will be used to finance construction projects at the 14 airports, while €688 million were used as part of the upfront concession payment to HRADF. Fraport Greece recently raised its total capital to €650 million.
  ΕΡΜΗΝΕΙΑ
  Tα 14 Ελληνικά αεροδρόμια παραχωρήθηκαν στη Fraport Hellas χωρίς να βάλει δεκάρα απο τη τσέπη της. Δύο απο τα αεροδρόμια ήταν στρατιωτικά για το λόγο αυτό στη συμφωνία συμμετείχε και ο υπουργός των μεγάλων εθνικών γεγονότων και των εθνικών παρελάσεων κ.Καμμένος…

  H Fraport Hellas δανείστηκε 968 εκ. ευρώ από Ελληνικές τράπεζες με σκοπό να δώσει τα 288 από αυτά σε διάφορες κατασκευές που θα κάνει (αν ποτέ γίνουν) και τα 688 στο δημόσιο εφάπαξ. Τα τελευταία θα πάνε στο υπερΤαμείο, δηλαδή στους δανειστές.

  Απο αυτή τη συνδιαλλαγή το κράτος θα έχει συνεισφορά στα έσοδα περίπου 0.4% του ΑΕΠ, αφού 1% ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 1,8 δις ευρώ. Σημειώστε, ότι τα 968 εκ. ευρώ σε όλη αυτή τη διαδικασία που προανέφερα δεν είναι απαραίτητο να έχουν βγεί απο τα γκισέ των τραπεζών, που έδωσαν τα δάνεια.
  Η αύξηση κεφαλαίου των 650 εκ ευρώ της Fraport Hellas (που δεν είναι η γνωστή Γερμανική Fraport αλλά μια θυγατρική της στην Ελλάδα χωρίς την ίδια περιουσιακή εξασφάλιση στην επένδυση και τη φερεγγυότητα στο δανεισμό) έγινε υποτίθεται από πώληση μετοχών της στο χρηματιστήριο, που αγοράστηκαν κατά τη γνώμη μου από τους μετόχους της Fraport Hellas με τα χρήματα του τραπεζικού δανείου που πήραν, με εγγύηση την αξία της επένδυσης. Πάλι τα λεφτά δεν είναι απαραίτητο να έχουν φύγει απο τις τράπεζες που τα δάνεισαν. Εκεί είναι ακόμη (αν ποτέ τους υπήρξαν). Τα δικαιώματα μόνο αλλάζουν χέρια.

  Από πού θα βρούν οι τράπεζες τα 688 εκ. ευρώ να τα δώσουν στους δανειστές, όταν τα ζητήσουν; Μπορώ να γράψω βιβλίο για το θέμα. Φαντάζομαι ότι λόγοι “εμπιστοσύνης” επιβάλουν την αλλαγή της διεύθυνσης στην επίσημη κρατική Αρχή για τις Λουμπινιές. Αναμένεται, γιατί μια τέτοια συμφωνία χωρίς εξασφαλίσεις και άλλες που θα ακολουθήσουν είναι κάτι άλλο…

  http://zcode-gr.blogspot.gr/2017/04/swap-40-fraport-12-fraport.html

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.