Για τα πρακτικά: Grexit = Έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Important2

updated

Έξοδος από την Ευρωζώνη σημαίνει έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό προέκυψε ξεκάθαρα  εχθές από τις δηλώσεις που έγιναν μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό και με την ανακοίνωση ότι το θέμα της Ελλάδας θα κριθεί σε Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της Ευρωζώνης. Άλλωστε, διαδικασία εξόδου μόνο από το κοινό νόμισμα δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να εφευρεθεί μέσα σε μια νύχτα για χάρη της Ελλάδας. Τι υπάρχει ;; Διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ. Συνεπώς, για να βγει κάποιος από το ευρώ, βγαίνει από την ΕΕ και λύνεται “το πρόβλημα”.  Αυτό βέβαια σημαίνει και ότι εξαρχής, όταν έλεγαν Grexit, έξοδο από την Ένωση  εννοούσαν …

Αναλυτικότερα ΕΔΩ

Τα βίντεο με τις χτεσινές δηλώσεις: 

Ολάντ: Το διακύβευμα πλέον είναι η παραμονή της Ελλάδας σε ευρώ και ΕΕ

Αθήνα

Το διακύβευμα είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, απόφαση που πρωτίστως καλείται να πάρει η ίδια η Ελλάδα, είπε αυστηρά ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι η Γαλλία δεν θέλει Grexit.

Με την κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα να δηλώνουν ότι επιθυμούν παραμονή στο ευρώ πρέπει η Αθήνα να καταθέσει μέχρι την Πέμπτη αξιόπιστη πρόταση, τόνισε.

Η επίτευξη συμφωνίας Αθήνας-δανειστών είναι ακόμη εφικτή εάν τηρηθεί απολύτως το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε, πρόσθεσε πάντως ο Ολάντ.

Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα όπως το περιέγραψε ο ίδιος είναι κατάθεση ελληνικού αιτήματος για νέο πρόγραμμα από τον ESM αύριο, Τετάρτη, αξιόπιστες και ακριβείς προτάσεις μέχρι την Πέμπτη, οι οποίες θα εξεταστούν από τους θεσμούς και το Eurogroup, και τελικός σταθμός η Κυριακή και η Σύνοδος Κορυφής των 28 κρατών- μελών.

Απαιτούνται «υπευθυνότητα από την Ελλάδα (όπως και από όλα τα κράτη-μέλη), αλληλεγγύη από την Ευρώπη (Αρχή στην οποία άλλωστε εδράζεται η ΕΕ και η ευρωζώνη) και ταχύτητα», σημείωσε ο κ. Ολάντ.

Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, επανέλαβε, επισημαίνοντας ότι ακριβώς για αυτό η Γαλλία επέμεινε να καθοριστεί σήμερα ακριβές χρονοδιάγραμμα. Σήμερα δεν μπορούσε να ληφθεί κάποια απόφαση, εξήγησε ο Ολάντ, καθώς συναντηθήκαμε για να εξετάσουμε την κατάσταση μετά και το δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

Ο Ολάντ επανέλαβε αρκετές φορές ότι η Γαλλία δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η Γαλλία θα δουλέψει μέχρι την Κυριακή ώστε η τελική απόφαση να συνάδει με τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντά μας, είπε.

Ωστόσο, υπό πιεστικές και επίμονες ερωτήσεις, παραδέχθηκε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία την Κυριακή κάτι που θα έχει σοβαρές συνέπειες -όπως φρόντισε να τονίσει- τότε «πρέπει να εξετάσουμε άλλη εναλλακτική».

Σε νέα Σύνοδο την Κυριακή κρίνεται το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας

Αθήνα
Σε Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή θα κριθούν όλα ως προς το ελληνικό ζήτημα, όπως προέκυψε από την κρίσιμη σύνοδο των ηγετών της ζώνης του ευρώ την Τρίτη. Οι εταίροι αναμένουν «λεπτομερέστατες» προτάσεις από ελληνικής πλευράς έως την Πέμπτη για ένα τρίτο, πολυετές πρόγραμμα.

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, την Τρίτη, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε ότι στη Σύνοδο της Τρίτης εξετάστηκε η σημερινή κατάσταση και τονίστηκε η αναγκαιότητα «να μην φτάσουμε σε κατάσταση με νικητές και ηττημένους».

Δεν θέλουμε τόνισε ο κ. Τουσκ να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει όλη την Ευρώπη, και οικονομικά και πολιτικά.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι το τέλος της εβδομάδας είναι η τελική προθεσμία και μέχρι τότε «όλοι έχουμε την υποχρέωση να επιλύσουμε το θέμα».

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει όλες τις προτάσεις τις επόμενες ημέρες. «Δεν αποκλείω κανένα σενάριο» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί χρειάζεται Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή (και όχι της Ευρωζώνης) ο κ. Τουσκ εξήγησε ότι στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε δύο πλαίσια: Το σύνολο της ΕΕ αλλά ίσως να υπάρξει και μία ώρα για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το μαύρο σενάριο, δηλαδή την απουσία συμφωνίας μέχρι την Κυριακή» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Είναι μία κρίσιμη στιγμή για την ιστορία της Ευρώπης, πρόσθεσε ο κ. Τουσκ συμπληρώνοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι την Κυριακή είναι απαραίτητη η παρουσία των «28».

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θα ήταν άδικο για τα άλλα μέλη να αποκλειστούν από τη συζήτηση.

Είμαστε έτοιμοι και για το σενάριο του Grexit το οποίο το έχουμε ετοιμάσει λεπτομερώς, αποκάλυψε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σενάρια και για ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα σε αυτήν την περίπτωση.

Θέλουμε λύση οικονομικά βιώσιμη που να αποκλείει το Grexit, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ότι θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες, «με στόχο να έχουμε καταλήξΔΗει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο».

Τσίπρας: Θέλουμε λύση που να αποκλείει το Grexit

Μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση λεπτομερείς προτάσεις για ένα πολυετές νέο πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης.

Η τελική απόφαση για τη συνέχιση ή τη διακοπή των διαπραγματεύσεων θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, στην οποία θα συμμετάσχουν και τα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα δεν ισχύει πια και ότι η συζήτηση αφορά ένα πολυετές πρόγραμμα. «Η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ» προειδοποίησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Εξηγήσεις για το δημοψήφισμα ζητά ο Γιούνκερ

“Σήμερα θα έχουμε μία συνάντηση κορυφής για το θέμα της Ελλάδας. Κι εγώ σέβομαι την ψηφο του ελληνικού λαού, αλλά να καταλαβαίνουμε την ψήφο τους”
“Η ερώτηση που τέθηκε στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν υπάρχει. Πρέπει να συζητήσουμε τι σημαίνει να σεβαστούμε την ψήφο των Ελλήνων. Η πλειοψηφία είπε όχι σε ένα κείμενο που είχε ξεπεραστεί όταν τέθηκε σε ψηφοφορία. Το ερώτημα είχε ξεπεραστεί κατά πολύ”,
“Δεν θέλω να υπάρξει ένα Grexit” πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το να πεταχθεί η Ελλάδα έξω από την νομισματική ένωση ή ακόμη περισσότερο έξω από την Ε.Ε. είναι ανεπιθύμητο, γι’ αυτό και η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
“Η Κομισιόν θα κάνει κάθε προσπάθεια ώστε οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να επανεκκινήσουν. Τι ΕΕ θα ήμασταν αν σταματήσουμε να συζητάμε. Αλλά είναι “απαράδεκτο η ελληνική κυβέρνηση να χαρακτηρίζει την Κομισιόν “τρομοκράτες“,

Ντ. Τουσκ: Το παιχνίδι για την Ελλάδα τελειώνει

Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουν 2015

Η  απάντηση Τσίπρα στον Ντόνάλντ Τουσκ

Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουν 2015

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Αντικείμενο, χρονικό, σχετικά έγγραφα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες

Θεοδωράκης: Προδοσία η μη παραμονή στην ΕΕ

“Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει την πρόταση της που θα μας κρατήσει στην ΕΕ. Κάθε άλλη πράξη είναι προδοσία και θα αντιμετωπισθεί ως προδοσία από τον ελληνικό λαό”, αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
“Οι Έλληνες θέλουν λύση”, σημειώνει και συνεχίζει τονίζοντας ότι “ο πρωθυπουργός στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεσμεύτηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα φέρει αυτή την λύση χωρίς να διακινδυνεύσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη”.
“Άλλωστε, την ίδια δέσμευση είχε δώσει και στον ελληνικό λαό λέγοντας “ψηφίστε ΟΧΙ και σε 48 ώρες θα φέρω συμφωνία και θα ανοίξω τις τράπεζες”. Το δράμα λοιπόν κάπου εδώ πρέπει να τελειώσει”, καταλήγει.

Προς τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC): ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ! /To the Prosecutor of the International Criminal Court (ICC):Save Greece! Save the cradle of western civilization! Αφορά τις καταγγελίες που έγιναν κατά Ελλήνων πολιτικών και τρόικας για τέλεση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένου  και της γενοκτονίας σε εξέλιξη ως το πιο ακραίο και σοβαρό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. 

ΥΓ:

Exit = έξοδος
Grexit = έξοδος της Ελλάδας ( στα αγγλικά Greece)

Advertisements

13 comments on “Για τα πρακτικά: Grexit = Έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση

 1. Χωρίς νέες γραπτές προτάσεις στο Eurogroup, πληροφορίες για προφορική παρουσίαση

  skai.gr
  Δημοσίευση: 07/07/2015 – 15:35 Τελευταία ενημέρωση: 07/07/2015 – 15:35

  Χωρίς νέες έγγραφες προτάσεις προσήλθε στο σημερινό Eurogroup η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη.

  http://www.skai.gr/news/politics/article/285418/plirofories-horis-protaseis-i-ellada-sto-eurogroup-tha-tis-upovalei-tin-tetarti/#ixzz3fIvtv3QN

 2. Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν το Plan B της Ευρώπης, κύριε Τσίπρα

  8 Ιουλίου, 2015 Δημοσιεύθηκε από Σπύρος Ριζόπουλος

  Στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πέραν των όσων είπε περί των προϋποθέσεων για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα συμπλήρωση. «Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς, είπε, το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.».

  Αυτό δεν μπορούμε να το αφήνουμε να περνάει έτσι, όταν βγαίνει από τα χείλη του Προέδρου της Κομισιόν, την ώρα που κάνει δηλώσεις σε δραματικές στιγμές για το μέλλον και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Υποθέτω πως για αυτό το plan b έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων και είναι ο μόνος που γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του.

  http://www.rizopoulospost.com/oi-ellhnes-exoun-dikaiwma-na-gnwrizoun-to-plan-b-ths-eurwphs-kyrie-tsipra/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-newsletter

 3. CNN: Tsipras playing a ‘very clever game of chicken’

  Δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλ 2015

  Angela Merkel “does not want to have a dead body on her hands — not in Europe, not in her Europe” — says Josef Joffe, editor of the German daily Die Zeit.

 4. Το ελληνικό αίτημα για 3ετές δάνειο από τον ESM

  Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε την κάτωθι επιστολή στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με το αίτημα για 3ετή χρηματοδότηση.

  Η Ελλάδα θα υποβάλλει τις προτάσεις της την Πέμπτη και δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό σύστημα αναφέρει στην επιστολή.

  Η Ελλάδα καλωσορίζει επίσης την εξερεύνηση μέτρων για να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο.

  Ακολουθεί η επιστολή στα Αγγλικά.

  8 July 2015

  Dear Chairperson and Managing Director,

  On behalf of the Hellenic Republic (“the Republic” or “Greece”), I hereby present a request for stability support within the meaning of Articles 12 and 16 of the ESM Treaty given the risk to the financial stability of Greece as a member state and of the euro area as a whole.

  Specifically, Greece seeks from the ESM a loan facility (“Loan” or “Programme”) with an availability period for three years in accordance with the conditions provided in Article 13 of the ESM Treaty and in Article 2 in the Guideline of Loans. The Loan will be used to meet Greece’s debt obligations and to ensure stability of the financial system.

  Consistent with the principles of this medium to long term Programme, the Republic is committed to a comprehensive set of reforms and measures to be implemented in the areas of fiscal sustainability, financial stability, and long-term economic growth. Within the framework of the Programme, we propose to immediately implement a set of measures as early as the beginning of next week including:

  • Tax reform related measures
  • Pension related measures

  We will also include additional actions that the Republic will undertake to further strengthen and modernize its economy. The Greek government will on Thursday 9 July at the latest set out in detail its proposals for a comprehensive and specific reform agenda for assessment by the three Institutions to be presented to the Euro Group.

  In addition to the above, it is the expressed goal by the Greek government that by the end of the availability period of the Loan or earlier, it regains full and affordable market financing to meet its future funding requirements as well as sustainable economic and financial situation. As part of broader discussions to be held, Greece welcomes an opportunity to explore potential measures to be taken so that its official sector related debt becomes both sustainable and viable over the long term.

  Greece is committed to honor its financial obligations to all of its creditors in a full and timely manner. We trust Member States appreciate the urgency of our Loan request at this time given the fragility of our banking system, our shortage of available liquidity, our upcoming obligations, our buildup of internal arrears, and our expressed desire to clear our outstanding arrears with the IMF and the Bank of Greece.
  We reiterate the Greece’s commitment to remain a member of the Eurozone and to respect the rules and regulations as a member state. We look forward to your favorable and timely consideration of our request.

  For avoidance of doubt, this letter supersedes our previous request letter dated 30 June 2015.

  Yours faithfully,
  Minister of Finance

  http://www.ert.gr/to-elliniko-etima-gia-3etes-danio-apo-ton-esm/

  http://www.ilsole24ore.com/pdf2010/Editrice/ILSOLE24ORE/ILSOLE24ORE/Online/_Oggetti_Correlati/Documenti/Notizie/2015/07/LetteraESM.pdf

  «Αγαπητέ Πρόεδρε και Γενικέ Διευθυντή

  Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας («η Δημοκρατία» ή «Ελλάδα»), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης ESM δεδομένου του κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης στο σύνολό της.

  Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση («Δάνειο» ή «Πρόγραμμα») με περίοδο διαθεσιμότητας τριών ετών σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 2 στις Κατευθυντήριες Γραμμές των Δανείων. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

  Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του Mεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

  Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων:

  -Μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση
  -Μέτρων που σχετίζονται με τις συντάξεις

  Θα συμπεριλάβουμε επίσης επιπλέον ενέργειες που η Δημοκρατία θα αναλάβει ώστε να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει περαιτέρω την οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουλίου, θα ορίσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων ώστε να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς για να παρουσιαστεί στο Eurogroup.

  Μαζί με τα ανωτέρω αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του προγράμματος ή και νωρίτερα να αποκτήσει ξανά πλήρη πρόσβαση στις αγορές ώστε να ανταποκριθεί στις μελλοντικές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της αλλά και να αποκτήσει διατηρήσιμη οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση.

  Ως μέρος των ευρύτερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν η Ελλάδα καλωσορίζει τη δυνατότητα να υπάρξουν πιθανά μέτρα ώστε το χρέος προς τον επίσημο τομέα να καταστεί διατηρήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

  Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως.

  Ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη αντιλαμβάνονται το κατεπείγον του αιτήματός μας δεδομένων του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος, της έλλειψης ρευστότητας, των επικείμενων υποχρεώσεων αλλά και της εκπεφρασμένης πρόθεσής μας να αποπληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΔΝΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

  Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης σεβόμενη τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος-μέλος. Αναμένουμε την έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας.

  Αυτή η επιστολή υπερισχύει της προηγούμενης με ημερομηνία 30 Ιουνίου»

  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=720552

  • Τα επίμαχα άρθρα του καταστατικού του ESM προβλέπουν:

   ΑΡΘΡΟ 12 Αρχές

   Εφόσον είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της και των κρατών μελών της, ο ΕΜΣ δύναται να παρέχει στήριξη σταθερότητας σε μέλος του ΕΜΣ, κάτω από αυστηρούς όρους, κατάλληλους για το επιλεγμένο μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Οι εν λόγω όροι μπορούν να καλύπτουν το φάσμα από ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής έως τη συνεχή τήρηση προκαθορισμένων όρων επιλεξιμότητας.

   2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 19, η στήριξη σταθερότητας του ΕΜΣ μπορεί να παρέχεται με τα μέσα που προβλέπονται στα άρθρα 14 έως 18.

   3. Από 1ης Ιανουαρίου 2013, σε όλα τα νέα κρατικά χρεόγραφα της ζώνης του ευρώ με προθεσμία λήξης άνω του έτους θα περιλαμβάνονται ρήτρες συλλογικής δράσης με τρόπο που να διασφαλίζει ότι οι νομικές τους συνέπειες είναι απαράλλακτες.

   ΑΡΘΡΟ 13 Διαδικασία για τη χορήγηση στήριξης σταθερότητας

   1. Μέλος του ΕΜΣ μπορεί να ζητήσει στήριξη σταθερότητας με αίτηση προς τον πρόεδρο του συμβουλίου διοικητών. Η εν λόγω αίτηση αναφέρει τα μέσα χρηματοπιστωτικής συνδρομής που πρέπει να εξεταστούν. Με την παραλαβή της αίτησης, ο πρόεδρος του συμβουλίου διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τα ακόλουθα:

   α) να εκτιμήσει την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της ή των κρατών μελών της, εκτός εάν η ΕΚΤ έχει ήδη υποβάλει σχετική ανάλυση βάσει του άρθρου 18 παράγραφος 2,

   β) να εκτιμήσει εάν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Εφόσον κρίνεται χρήσιμο και εφικτό, η εν λόγω εκτίμηση αναμένεται να διενεργείται από κοινού με το ΔΝΤ,

   γ) να εκτιμήσει τις πραγματικές ή δυνητικές ανάγκες χρηματοδότησης του συγκεκριμένου μέλους του ΕΜΣ

   2. Βάσει της αίτησης του κράτους μέλους του ΕΜΣ και της κατά την παράγραφο 1 εκτίμησης, το συμβούλιο διοικητών δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει, κατ’ αρχήν, στήριξη σταθερότητας στο ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ με τη μορφή διευκόλυνσης χρηματοπιστωτικής συνδρομής.

   3. Εάν εκδοθεί απόφαση σύμφωνα με την παράγραφο 2, το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή– σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ – να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ μνημόνιο κατανόησης («ΜΚ») όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του ΜΚ αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί.

   Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ καταρτίζει πρόταση συμφωνίας για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, περιλαμβάνουσα τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, καθώς και την επιλογή των μέσων, που υποβάλλεται στο συμβούλιο διοικητών προς έγκριση. Το ΜΚ συνάδει πλήρως με τα μέτρα συντονισμού των οικονομικών πολιτικών που προβλέπονται στη ΣΛΕΕ, ιδίως με τυχόν πράξεις του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε γνώμης, προειδοποίησης, σύστασης ή απόφασης απευθυνόμενης στο ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ.

   4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράφει το ΜΚ εξ ονόματος του ΕΜΣ, υπό τον όρο της προηγούμενης τήρησης των προϋποθέσεων που καθορίζονται στην παράγραφο 3 και της προηγούμενης έγκρισης από το συμβούλιο διοικητών.

   5. Το συμβούλιο διευθυντών εγκρίνει τη συμφωνία για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά οι χρηματοοικονομικές πτυχές της στήριξης σταθερότητας που πρόκειται να χορηγηθεί και, κατά περίπτωση, την εκταμίευση της πρώτης δόσης της συνδρομής.

   6. Ο ΕΜΣ θεσπίζει κατάλληλο σύστημα προειδοποίησης για να εξασφαλίσει ότι λαμβάνει εγκαίρως οποιεσδήποτε αποπληρωμές οφείλει το μέλος του ΕΜΣ στο πλαίσιο της στήριξης σταθερότητας.

   7. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ – επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης προς τους όρους που συνοδεύουν τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής.

   ΑΡΘΡΟ 16 Δανειοδότηση

   1. Το συμβούλιο διοικητών δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει χρηματοπιστωτική συνδρομή με τη μορφή δανείου σε μέλος του ΕΜΣ, σύμφωνα με το άρθρο 12.

   2. Οι όροι που συνδέονται με τα δάνεια ΕΜΣ περιέχονται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής που παρουσιάζεται αναλυτικά στο ΜΚ, σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 3.

   3. Οι χρηματοοικονομικοί όροι και οι προϋποθέσεις κάθε δανείου ΕΜΣ καθορίζονται σε συμφωνία για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, που πρέπει να υπογραφεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο.

   4. Το συμβούλιο διευθυντών εγκρίνει τις αναλυτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις λεπτομέρειες εφαρμογής των δανείων ΕΜΣ.

   5. Το συμβούλιο διευθυντών αποφασίζει με αμοιβαία συμφωνία, βάσει πρότασης του διευθύνοντος συμβούλου και αφού λάβει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 7, την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έπονται της πρώτης δόσης.

   http://www.protothema.gr/politics/article/491336/elave-to-aitima-tis-elladas-gia-neo-daneio-o-esm/

   Τι είναι ο ESM

  • Statement by Jeroen Dijsselbloem, President of the Eurogroup, following the Extraordinary Eurogroup Meeting, on 7 July 2015, in Brussels

   Main results
   The Eurogroup welcomed the new Greek Minister for Finance Euclid Tsakalotos who presented the situation in Greece following the referendum on 5 July 2015.
   The Eurogroup exchanged views on the way forward.
   Following the meeting Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem announced that the Greek government would submit a new request for financial assistance from the European Stability Mechanism (ESM). The request is expected tomorrow, 8 July 2015.
   The Eurogroup is ready to hold a conference call on the same day once the request has been received.
   Following the submission of the request, the Eurogroup President will ask the institutions – the European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund – to assess and analyse Greece’s financing needs and the debt sustainability. Following the assessment the Eurogroup will be able to take a decision on whether formal negotiations can start.
   “All of this needs to be done in a matter of days, as we have very little time”, said J. Dijsselbloem.
   According to the ESM rules and the EU treaties, financial assistance to member states is provided under strict conditions. Greece’s previous financial assistance arrangement with the European Financial Stability Facility expired on 30 June 2015

   http://www.efsf.europa.eu/attachments/2015-07-07%20Statement%20by%20Jeroen%20Dijsselbloem.pdf

  • Ο Ντάισελμπλουμ ζήτησε την εξέταση της ελληνικής πρότασης από ΕΚΤ και Κομισιόν

   Συγκεκριμένα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να εξεταστούν οι ελληνικές προτάσεις για το εάν θα μπορούσαν να προκαλέσουν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης και ποιες είναι οι πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας.

   Παράλληλα ο ίδιος απευθύνεται και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε – από κοινού με την Κομισιόν και την ΕΚΤ – να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί την τρίτη προϋπόθεση για στήριξη της Ελλάδας.

   Η επιστολή:

   http://www.antenna.gr/news/Economy/article/415480/epistoli-ntaiselmploym-gia-exetasi-tis-ellinikis-protasis-apo-ekt-kai-komision

  • H απάντηση του ESM μεταφρασμένη

   Κύριο Πιέρ Μοσκοβισί.
   Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνειακών
   Ευρωπαϊκή Επιτροπή

   Κύριο Μάριο Ντράγκι
   Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
   Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

   Αγαπητέ κύριε επίτροπε,
   Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,

   Στις 8 Ιουλίου 2015 η Ελληνική Κυβέρνηση υπέβαλε ένα αίτημα για να λάβει στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) υπό τη μορφή δανείου.

   Μετά την παραλαβή του προαναφερθέντος αιτήματος και βάσει του άρθρου 13(1) της Συνθήκης του ΕΜΣ σε συνδυασμό με το άρθρο 2 των κατευθυντήριων γραμμών του ΕΜΣ για την παροχή δανείων με την ιδιότητά μου ως προέδρου του Συμβουλίου Διοικητών του ΕΜ αναθέτω διά της παρούσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τις ακόλουθες εργασίες:
   α) να εκτιμήσουν την πιθανότητα κινδύνου για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της ή των χωρών μελών της,
   β) να εκτιμήσουν, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και
   γ) να εκτιμήσουν τις πραγματικές ή τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
   Βάσει του άρθρου 13 (2) της Συνθήκης του ΕΜΣ, οι εκτιμήσεις αυτές μαζί με το προαναφερθέν αίτημα και την πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΜΣ σύμφωνα με το άρθρο 2 των κατευθυντήριων γραμμών του ΕΜΣ για την παροχή δανείων θα αποτελέσουν τη βάση για την απόφαση του Συμβουλίου Διοικητών του ΕΜΣ για το αν θα παρασχεθεί, κατ΄αρχήν, στήριξη στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανείου.

   Με εκτίμηση,

   Γερούν Ντάισλεμπλουμ

   http://www.thepressproject.gr/article/79057/Auti-einai-i-apantisi-tou-ESM-metafrasmeni

  • Procedure for approval of new ESM financial assistance programme
    The euro area Member State seeking financial assistance sends a request for “stability support” (the term used in the ESM Treaty) to the Chairperson of the ESM Board of Governors.
    The Chairperson of the Board of Governors tasks the European Commission, in liaison with the ECB, to assess the:
   o existence of a risk to the financial stability of the euro area as a whole or of its Member States;
   o sustainability of public debt (wherever appropriate and possible, to be conducted together with the IMF);
   o financing needs of the ESM Member
    On the basis of the above assessments, the ESM Managing Director prepares a proposal
   whether to grant, in principle, stability support.
    The ESM convenes a Board of Governors meeting. The ESM Board of Governors decides, on the basis of the above assessments and the ESM Managing Director’s proposal, whether to grant, in principle, stability support.
    In some ESM Member countries, national procedures must be followed for the Governors to take an in-principle decision. Depending on the country, this entails approval from the government, national parliament, or parliamentary consultation.
    Together with the decision to grant, in principle, stability support, the Board of Governors mandates the:
   o Commission, in liaison with the ECB and, wherever possible, together with the IMF, to negotiate policy conditionality; and
   o ESM Managing Director to prepare a proposal for a loan contract, called a Financial Assistance Facility Agreement.
    The Commission delivers draft policy conditionality while ensuring compliance with EU law, discussed by Eurogroup Working Group (senior officials and deputy finance ministers from the euro area) and Eurogroup (euro area finance ministers), and subject to national procedures.
    The ESM Managing Director prepares a draft Financial Assistance Facility Agreement, specifying terms of financial assistance; the Financial Assistance Facility Agreement is circulated to ESM Board of Directors and is subject to national procedures.
    The Eurogroup Working Group and Eurogroup discuss endorsing the financial assistance
    The ESM Board of Governors adopts the ESM Managing Director’s proposal for Financial Facility Agreement and approves policy conditionality contained in a Memorandum of Understanding (MoU).
    The beneficiary Member State signs this Memorandum of Understanding (MoU), and the Commission signs on behalf of the ESM.
    The ESM Board of Directors approves the Financial Assistance Facility Agreement and the first disbursement of financial assistance.
    The ESM Managing Director and the beneficiary Member State sign the Financial Assistance Facility Agreement.

   9 July 2015

   http://www.esm.europa.eu/pdf/2015-07-09%20Procedure%20for%20approval%20of%20new%20ESM%20financial%20assistance%20programme.pdf

 5. Κλειστές οι τράπεζες μέχρι την Τρίτη 14 Ιουλίου 2015, νεα δόση 120 εύρω στους συνταξιούχους

  ΦΕΚ B 1420/08.07.2015

  Γ.Δ.Ο.Π.0000945ΕΞ 2015/Χ.Π. 2261
  Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής.

  ….

  1. Παρατείνεται έως και 13 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65), όπως ισχύει και παρατάθηκε με την την αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ ΧΠ 2256/6.7.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β ́1391).
  2. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας και μέχρι τη λήξη της τραπεζικής αργίας, πέραν των περιπτώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 66) και ισχύει και των Υπουργικών Αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτής, δύναται να πραγματοποιούνται από τα υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό οι ακόλουθες πράξεις:
  α. Η μετατροπή, με αίτηση του δικαιούχου, σε ευρώ ποσού σύνταξης καταβαλλόμενης σε ξένο νόμισμα από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού, η μεταφορά αυτού του ποσού σε άλλο υπάρχοντα καταθετικό λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου και η άπαξ ανάληψη από αυτόν ποσού μέχρι εκατόν είκοσι (120) ευρώ.
  β. Η άπαξ καταβολή του συνολικού ποσού συντάξεως εκατόν είκοσι (120) ευρώ σε κάθε δικαιούχο.
  γ. Η άπαξ καταβολή συνολικού ποσού εκατόν είκοσι (120) ευρώ στα πρόσωπα της παρ. 1 της αρ. ΓΔΟΠ 0000929ΕΞ2015/ΧΠ 2243/2.7.2015 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (Β ́1343).
  Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  Αθήνα, 8 Ιουλίου 2015

  Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  ΟΛΓΑ − ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

  ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΦΕΚ

 6. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Eurogroup ;;;

  Η Ευρωομάδα (ευρύτερα γνωστή ως Eurogroup) είναι η ανεπίσημη σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δηλαδή των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες έχουν ως επίσημο νόμισμά τους το Ευρώ, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Οικονομικά και το Ευρώ αλλά και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας[1]. Στη σύσκεψη προεδρεύει ο διορισμένος πρόεδρος της, ο οποίος και το εκπροσωπεί σε άλλα εκτελεστικά όργανα και προς το κοινό. Η Ευρωομάδα συνεδριάζει άτυπα μια φορά το μήνα, πριν την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το ECOFIN)[2]. Το Eurogroup αναγνωρίστηκε ως όργανο με πρωτόκολλο της Συνθήκης της Λισσαβώνας[3].

  Eurogroup

  The Eurogroup is the recognised collective term for informal meetings of the finance ministers of the eurozone, i.e. those member states of the European Union (EU) which have adopted the euro as their official currency.

  The group has 19 members. It exercises political control over the currency and related aspects of the EU’s monetary union such as the Stability and Growth Pact. Its current president is Dutch finance minister Jeroen Dijsselbloem.

  The ministers meet in camera a day before a meeting of the Economic and Financial Affairs Council (Ecofin) of the Council of the European Union. They communicate their decisions via press and document releases. This group is related to the Council of the European Union (only Eurogroup states vote on issues relating to the euro in Ecofin) and was formalised under the Lisbon Treaty.

  Legal basis[edit]
  Wikisource has original text related to this article:
  Protocol on the Euro Group
  Prior to the Lisbon Treaty, the Eurogroup had no legal basis. A formal legal basis was granted for the first time under the Lisbon Treaty when it came into force on 1 December 2009. Protocol 14 of the treaty lays out just two articles to govern the group;

  Article 1: The Ministers of the Member States whose currency is the euro shall meet informally. Such meetings shall take place, when necessary, to discuss questions related to the specific responsibilities they share with regard to the single currency. The Commission shall take part in the meetings. The European Central Bank shall be invited to take part in such meetings, which shall be prepared by the representatives of the Ministers with responsibility for finance of the Member States whose currency is the euro and of the Commission.
  Article 2: The Ministers of the Member States whose currency is the euro shall elect a president for two and a half years, by a majority of those Member States.

  — Protocol 14 of the Consolidated Treaties of the European Union (as amended by the Treaty of Lisbon)[14]
  Furthermore, the treaty amended the Council of the EU’s rules so that when the full Ecofin council votes on matters only affecting the eurozone, only those states using the euro (the Eurogroup countries) are permitted to vote on it.[15]

  ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

  ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΗΤΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s