Για κακούργημα τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ

Με-διατάξεις-σκάνδαλο-αμνηστεύουν-προκαταβολικά-τους-εαυτούς-τους

Με βαρύτατα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος είναι αντιμέτωπα τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ταμείου καθώς φέρονται με τις ενέργειες τους που αφορούν την αξιοποίηση 28 ακινήτων να ζημίωσαν το δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.

Η εισαγγελία διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση και απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου για πωλήσεις ακινήτων που έγιναν από το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι διώξεις αφορούν το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων που είχε την ευθύνη για την εισήγηση των τιμών για τις πωλήσεις των 28 συνολικά ακινήτων που τα μέλη του διώκονται για απιστία ενώ τρία μέλη του ΤΑΙΠΕΔ διώκονται για υπεξαίρεση, αδίκημα που αφορά το γεγονός ότι δεν κατέθεταν μαζί με το κεφάλαιο και τους τόκους, ως όφειλαν, την ίδια ημέρα της πώλησης του ακινήτου.

Αφορμή για την έρευνα στάθηκε αναφορά που υπέβαλαν δικηγόροι του Πειραιά και μετά την έρευνα που διενήργησαν οι εισαγγελείς Ιωάννης Σέβης και Αγγελική Τριανταφύλλου αποφάνθηκαν στο πόρισμα τους ότι οι επίμαχες πωλήσεις των ακινήτων έγιναν σε τιμές μή συμφέρουσες.

Η συνολική ζημιά του δημοσίου υπολογίζεται από τους εισαγγελείς σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τα μέλη του δεν αντιμετωπίζουν ποινικές και αστικές ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις τους που προηγουμένως έχουν εγκριθεί από το επιστημονικό συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνεδρίο, όπως συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Έτσι, τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ διώκονται για υπεξαίρεση και όχι για απιστία.

Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν 28 ακίνητα τα οποία χαρτογραφήθηκαν σε δυο χαρτοφυλάκια σε εκτέλεση του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Καταρτίστηκαν δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό δημόσιο και δυο αναδόχους (Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. ευρώ ενω το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που αριθμεί 200 σελίδες, τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων παρ’ ό,τι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής ενω αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.

Στο πόρισμα, σημειώνεται ότι αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση το ποσό των 6,6 εκατ ευρώ που αντιστοιχεί σε μίσθωμα που πλήρωσε το δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 15 για τη μίσθωση κενών ή εν μέρη κενών κτιρίων για το κτίριο του Κεράνη και το κτίριο του υπουργείου Υγείας (πρώην Ολυμπιακό κέντρο γραπτού Τύπου).

Επιπλέον γίνεται λόγος για υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων με αποτέλεσμα να εισπράττει μικρότερο τίμημα.

– Δεν εκτιμήθηκε η αξία γης στις περιπτώσεις που απέμενε συντελεστής δόμησης σε κάποια ακίνητα ( Υπ. Δικαιοσύνης και Γενικό Χημείο του Κράτους)

– Δεν εκτιμήθηκε η μελλοντική υπεραξία των ακινήτων λόγω μεταβολής των χρήσεων γης (υπ. Παιδείας)

– Συνομολογήθηκαν επαχθής μισθωτικοί όροι που επάγονται ζημία για το ελληνικό δημόσιο η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων.

Σε ό,τι αφορά την ποινική ευθύνη των μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ως προς την πράξη της υπεξαίρεσης προέκυψε ότι ενώ τα μέλη του όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους, εντούτοις δεν απέδωσαν τόκους που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Ανάλογα υπόθεση για υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου αποτελεί και η δεύτερη δικογραφία που ερευνήθηκε από την εισαγγελία διαφθοράς και αφορά γνωστό εμπορικό κέντρο.

Με τον ίδιο τρόπο το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε το δημόσιο τόκους που φτάνουν τα 361.000 ευρώ. Σε βάρος των τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση.

Για την υπόθεση αυτή η δικογραφία διαχωρίστηκε και συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχει διαπραχθεί απιστία σε βάρος του δημοσίου.

Την υπόθεση θα χειριστεί ο ανακριτής διαφθοράς Κωνσταντίνος Σαργιώτης.

 

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/1885345/gia-kakourgima-tria-meli-tou-ds-tou-teped

 

ΣΧΕΤΙΚΑ 

ΤΑΙΠΕΔ: Στο σφυρί 28 κρατικά κτήρια

Εξώδικο και μηνυτήρια αναφορά για το σκανδαλώδες ξεπούλημα 28 δημοσίων κτιρίων μέσω ΤΑΙΠΕΔ

Προς βουλευτές: Αυτά θέλει η κυβέρνηση να χαρίζετε σήμερα στην Ανώνυμη Εταιρεία ΤΑΙΠΕΔ

Τριπλά νοίκια θα πληρώσει το Δημόσιο για 28 ακίνητα που πούλησε το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ σε θυγατρικές εταιρείες της Εθνικής και της Eurobank

Η ΠΑΝΓΑΙΑ, Η ΓΟΥΙΝΕΑ ΚΑΙ ΤΟ…FBI.

Όλο το ιστορικό της σκανδαλώδους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου.

Advertisements

3 comments on “Για κακούργημα τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ

 1. Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΙΣ
  ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ…(*)
  by lobbystas on 24 July 2015

  Του “ΑΛΙΕΩΣ”.

  Το sale & lease back, των ΠΑΝΓΑΙΑ-GRIVALIA, αποτελεί την “κορυφή του παγόβουνου”, σημειώνει καλά ενημερωμένη πηγή. Κι αυτό γιατί συνδέεται άμεσα με το πέρασμα της Εθνικής-/Πανγαία- Grivalia, περίπου την ίδια χρονική περίοδο, αφ ́ενός στη ισραηλινή Invel αφ ́ ετέρου στην καναδέζικη Fairfax (βασικό μέτοχο ? της Eurobank). Ο φάκελλος Πανγαία-Invel, μαθαίνουμε πως βρίσκεται ήδη κάτω από το μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης αλλά και της νέας διοίκησης της Εθνικής για τους όρους με τους οποίους το 66% της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ κατέληξε στα χέρια του Μπένι Στάινμετζ.

  Το τίμημα (?) ήταν 653 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 419 από δανεισμό της ΕΤΕ και από τα 234 εκατ. ίδια κεφάλαια, τα 161 μετρητά και τα 73 εκατ. με εισφορά ακινήτου στην Ιταλία (την θυμόσαστε την έρευνα του lobbystas για το… μουσαντένιο ακίνητο στην πλατεία Duomo, στο Μιλάνο…).

  Επίσης όταν “έτρεχε” το project του ΤΑΙΠΕΔ, ο Prem Watsa έριχνε 164 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το ποσοστό της Fairfax στην (τότε ) Eurobank Properties από 19% στο 42% του μ.κ.

  Για να δούμε 2-3 λεπτομέρειες, καθώς η σημαντικότερη αποκρατικοποίηση ακινήτων του Ταμείου έφερε έσοδα (?) 261,3 εκατ. ευρώ αλλά έδωσε πολύ περισσότερα στους αναδόχους.

  Με βάση τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ και τις δύο ΑΕΕΑΠ, το συνολικό επιμίσθιο που πρέπει να καταβάλλει το Δημόσιο προσδιορίστηκε ετησίως στα 26% (αναπροσαρμοζόμενο με βάση τον ευρωπαικό δείκτη τιμών καταναλωτή), για 20 χρόνια, δηλαδή στο 10% της τιμής πώλησης (δλδ των 261,3 εκατ. ευρώ) συν τα έξοδα συντήρησης και ασφάλισης. Από αυτό προκύπτουν 520 εκατ. ευρώ (!), αφαιρούμενων δαπανών εκσυγχρονισμού (που βαρύνουν τους αναδόχους), βγάζοντας μία απόδοση 9-9,8% (όταν στις ευρωπαικές αγορές δεν ξεπερνά το 5,6%-5,8%).

  Κοντολογίς τα ετήσια έσοδα της Πανγαίας από μισθώσεις φτάνουν τα 11,5 εκατ. ευρώ και της Grivalia στα 14,5 εκατ. ευρώ.

  Κύκλοι της αγοράς εκτιμούσαν πως το τίμημα ήταν μικρό, οι δε 2 συμβάσεις… χαριστικές καθώς οι ΑΕΕΑΠ θα έκαναν απόσβεση ΣΧΕΔΟΝ στη ΜΙΣΗ περίοδο της μίσθωσης. Και με εξασφαλισμένα έσοδα από μισθωτές του Δημοσίου (λ.χ. ΓΑΔΑ, ΕΛΣΤΑΤ, Γενικό Χημείο, υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας κ.λ.π).
  Αλήθεια με το mega deal της εισόδου της Πανγαίας στο ΧΑ (είτε αυτόνομα είτε μέσω MIG Real Estate) που εκκρεμεί εδώ κι ένα χρόνο, τι γίνεται…?

  (*) να περιμένουμε, Πάσχο μου, κάποια “όχληση” από την V+O, για το θέμα? Κι μια, που η κουβέντα η V+O εξακολουθεί να έχει την ευθύνη επικοινωνίας και επαφών με τα ΜΜΕ, για το ΤΑΙΠΕΔ?

  http://lobbystas.gr/ο-διαολοσ-κρυβεται-στισ-λεπτομερειεσ/

 2. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

  Ο έλεγχος του ΤΑΙΠΕΔ γι’ αυτή την υπόθεση ξεκίνησε με εξώδικη πρόσκληση στις 22/12/2013 της τότε επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ελένης Πορτάλιου και άλλων 4 μελών προς το ΤΑΙΠΕΔ με τίτλο : Παράνομη, αντισυνταγματική, αδιαφανής και επιβλαβής για την Εθνική Οικονομία η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ των 28 δημοσίων ιδιοχρήστων κτιρίων στις εταιρίες Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.

  Στη συνέχεια οι δικηγόροι Ιωάννης Καρδαράς, Ιωάννης Βρέλλος και Ευάγγελος Τσουρούλης, μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο επαναφέροντας τις σχετικές αιτιάσεις.
  Με τα δεδομένα αυτά ασκήθηκε δίωξη και την προκαταρκτική έρευνα διενήργησαν οι εισαγγελείς διαφθοράς Αγγελική Τριανταφύλλου και Ιωάννης Σέβης, στους οποίους κατέθεσαν οι δικηγόροι της μηνυτήριας αναφοράς και η Ελένη Πορτάλιου σε συνεργασία με τη Μαριλένα Ιατρίδου, προσκομίζοντας νέα στοιχεία συμπληρωματικά στα αναφερόμενα στην εξώδικη πρόσκληση.
  Το κίνημα κατά της υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας και υπέρ της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ δικαιώνεται με τη δικαστική παρέμβαση για τη συγκεκριμένη υπόθεση στη βασική θέση του ότι το ΤΑΙΠΕΔ – πολύ περισσότερο το Ταμείο που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με τους δανειστές – αποτελεί, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του έγκριτου συνταγματολόγου, κ. Κασιμάτη, «εγκληματική οργάνωση».
  «Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, κανένα κυρίαρχο κράτος δεν μπορεί να στερηθεί την περιουσία του. Εδώ δεν είναι μόνο ότι γίνεται υπέρβαση της δημοκρατίας, αλλά απορρίπτεται ο ίδιος ο ορισμός του κυρίαρχου κράτους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Αυτά δηλώνει ο Μαϊκλ Χάντσον, καθηγητής Οικονομικών, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα των Συντακτών (18-19/7/2015), κάνοντας κριτική στη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές. Από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει, μελετώντας από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ την πρακτική του ταμείου, γνωρίζουμε ότι ο ρόλος του είναι αυτός της υφαρπαγής, κατά παράβαση κάθε κείμενης νομοθεσίας και έναντι πινακίου φακής, των περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Η αποστέρηση αυτή, που αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και την Εθνική/Λαϊκή Κυριαρχία, αφαιρεί κάθε δυνατότητα από το κράτος να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Απ’ αυτή την άποψη τα κινήματα αντίστασης έχουμε σημαντικούς αγώνες μπροστά μας.
  Ελένη Πορτάλιου, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ

  http://info-war.gr/2015/07/δίωξη-σε-βαθμό-κακουργήματος-για-το-ξε/

  • Πειραιάς, 29/1/2014
   Δελτίο Τύπου

   Στα πλαίσια της αναζήτησης ευθυνών για την πώληση των 28 ακινήτων (και μεταξύ αυτών του κτιρίου του προοριζομένου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα Δικαστήρια) αντιπροσωπεία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΘΗΒΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ-ΡΕΝΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ αποτελούμενη από τους κ.κ.ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΤΣΟΥΡΟΥΛΗ, ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΔΑΡΑ και ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΕΛΛΟ, δικηγόρους Πειραιά, κατέθεσε στον κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ την με αριθμ. πρωτ. Εισαγγελίας Αρείου Πάγου 752/29-1-2014 ΑΝΑΦΟΡΑ τους σύμφωνα με την οποία αιτούνται να διερευνηθεί εάν υπάρχει έδαφος τέλεσης του αδικήματος της απιστίας που προβλέπει το άρθρο 390 ΠΚ ή οποιουδήποτε άλλου μπορεί να προκύψει από την έρευνα καθώς από τα διαλαμβανόμενα στην αναφορά στοιχεία προκύπτει ότι δεν τεκμηριώνεται όφελος του Δημοσίου από την εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ πώληση και ταυτόχρονη μίσθωση των ακινήτων.

   Επίσης ζητείται η διερεύνηση τυχόν ευθυνών όσων συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην αναδιαρρύθμιση του κτιρίου καθώς και εκείνων που δίνουν εντολές και συνεχίζουντις εργασίες με κοστολόγιο άνω του 1.000.000 ευρώ στου ΚΕΡΑΝΗ σπαταλώντας χρήματα των ελλήνων πολιτών μεσούσης της κρίσης για να αναδιαρρυθμιστεί ένα προορισμένο για ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ σε ΚΤΙΡΙΟ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ.

   Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει εκδοθεί σε χρόνο ρεκόρ της τάξης των 15 ημερών Κοινή Υπουργική Απόφαση που επέχει θέση άδειας ενώ απαιτούνται άλλοι κτιριοδομικοί όροι, (πχ 500 klg ανά τ.μ. κλπ για κτίριο όπου υπάρχει συνάθροιση κοινού) για τη δημιουργία ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΝ στην αρχική σχεδίαση του ΚΕΡΑΝΗ.

   Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.