Το παρακάτω άρθρο-έρευνα είναι μία μικρή διατριβή στους μεγάλους φοροφυγάδες.
Φοροφυγάδες, όπως η EUROBANK (εκεί δούλευε ο Χαρδούβελης), που φοροαπέφευγε με πολύπλοκα συστήματα, που έστηναν εταιρείες όπως η PwC, στην οποία δούλευε η σημερινή Γενική Γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.
Οι κατάλληλοι άνθρωποι, πάντα, στις κατάλληλες θέσεις.
Η εταιρεία στην οποία δούλευε η κα Σαββαΐδου ήταν η πρωταγωνίστρια στα τεράστια σκάνδαλα φοροαποφυγής των μεγάλων εταιρειών…
Ξέρετε…. Αυτές που ΠΑΝΤΑ εκδίδουν αποδείξεις στους πελάτες και είναι πάντα εντάξει φορολογικά, επειδή απλά δεν πληρώνουν ποτέ φόρους.
Και φαντασθείτε τώρα ότι θα ψηφίσουν νόμο με τον οποίο η Γενική Γραμματεία Εσόδων θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ από την κυβέρνηση.
Ήδη ήταν αδύνατο, ακόμα και ο Υπουργός, να παρέμβει στον πιο καίριο τομέα της κυβερνήσεωης, την Είσπραξη Εσόδων!
Φαντασθείτε τώρα που θα την κάνουν ΠΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, δηλαδή θα ελέγχεται απόλυτα από τους δανειστές, όπως η …«ανεξάρτητη» Τράπεζα της «Ελλάδας»
Ο Τσίπρας είχε κάνει ΑΡΣΗ της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, που προστατευόταν με νόμο από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Έναν μήνα μετά άλλαξε και πάλι στάση και την έκανε πιο …ανεξάρτητη και τώρα οι θεσμοί θέλουν ακόμα περισσότερη ανεξαρτησία από την πολιτική της Γενεικής Γραμματείας Εσόδων, που τελικά θα οδηγηθεί σε ιδιωτικοποίηση.
Συνηθίσαμε να εκδίδει χρήματα και να ελέγχει την οικονομία μας μία ΙΔΙΩΤΙΚΗ Τράπεζα της «Ελλάδας» και τώρα θα συνηθίσουμε και οι ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ να είναι επίσης ιδιώτες, όπως τον παλιό καλό καιρό στην Αρχαία Αίγυπτο και στην Μεσαιωνική Ευρώπη, που τέτοιες θέσεις κατείχαν μόνο οι ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ, που δάνειζαν στους διεφθαρμένους πολιτικούς.
H παρακάτω διατριβή δυστυχώς αποδεικνύει το τεράστιο χάσμα γνώσεως μεταξύ αυτών που μας κυβερνούν και ημών των αιμοδοτών του συστήματος.
Πολύπλοκα σχήματα νομότυπης διεθνούς φοροδιαφυγής, κράτη που δεν είναι σε θέση να ελέγξουν ούτε τις κυβερνητικές τους υπηρεσίες, που νομοθετούν χωρίς να διαβάσουν μνημόνια 1000 σελίδων και που δεν ξέρουν ούτε ποιος τα έγραψε…
Πώς μπορεί να σταματήσει ολόκληρη αυτή η ισοπεδωτική μηχανή, όταν η πλειοψηφία των πολιτών δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή της, δεν είναι σε θέση να κατανοήσει πώς λειτουργεί και οι πολιτικοί την ενισχύουν συνεχώς νομοθετικά, αφαιρώντας με νόμο την εξουσία του κράτους επάνω σ’ αυτούς τους μηχανισμούς.
Το άρθρο του ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.
Κατερίνα Σαββαΐδου: Ο λύκος που φυλάει τους λύκους
Η Γενική Γραμματέας Εσόδων, δηλαδή ο υπ. αριθμ. 1 αρμόδιος στη χώρα για την είσπραξη φόρων, ήταν ανώτατο στέλεχος στην PwC στα 4 χρόνια που αυτή έστηνε σχήματα φοροαποφυγής για τις μεγαλύτερες ελληνικές πολυεθνικές. Για τη θέση της Γ.Γ. την πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών, ο πρώην εργοδότης του οποίου επίσης εμπλέκεται στα LuxLeaks. Και αυτό δεν είναι παρά η άκρη του μίτου της διαπλοκής μεταξύ PwC και δημοσίου
Του Νικόλα Λεοντόπουλου
Σε έναν κόσμο λογικής, οι αποκαλύψεις του ICIJ σχετικά με τα LuxLeaks, και η συμμετοχή σε αυτά ελληνικών εταιρειών, θα οδηγούσε τις ελληνικές αρχές σε επείγουσα δράση εναντίον του «κυκλώματος»: εναντίον των εμπλεκόμενων εταιρειών αλλά και εναντίον της PwC, της εταιρείας δηλαδή που έστησε όλο αυτό το σύστημα. Σε αυτόν τον κόσμο, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, ο άνθρωπος που νυχθημερόν ασχολείται με τη συλλογή εσόδων, θα ήταν τώρα (ή πιο σωστά από καιρό) επί ποδός πολέμου κατά της PwC.
Ας μεταβούμε λοιπόν νοερά στο αρχηγείο αυτού του πολέμου. Εκεί, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας 8, συναντούμε την Κατερίνα Σαββαΐδου, ετών 41. Ανέλαβε το πόστο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων τον Ιούνιο του 2014.
Η κ. Σαββαΐδου μονομιάς έκανε σαφές πως προτεραιότητά της είναι η πάταξη της φοροαποφυγής: «Να μην επιτρέψεις στον άλλον να φθάσει στο σημείο να φοροδιαφύγει. Αυτό το επιτυγχάνεις μόνο εφόσον κλείσεις όλα τα “παράθυρα” της φοροαποφυγής», επεσήμανε σε στενούς της συνεργάτες, σύμφωνα με Το Βήμα. Πρόκειται για δήλωση με υψηλή αίσθηση της ειρωνίας καθώς προερχόταν από μια ειδικό της… φοροαποφυγής.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2014, η κ. Σαββαΐδου ήταν ανώτατο στέλεχος στην PriceWaterhouseCooopers (PwC), μία από τις λεγόμενες Big Four, τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες του κόσμου. Στην υπόθεση των LuxLeaks, η PwC είναι η πραγματική πρωταγωνίστρια: Η εταιρεία που έστησε για περισσότερες από 340 πολυθενικές ένα σοφιστικέ μηχανισμό φοροαποφυγής σε συνεργασία με τις αρχές του Λουξεμβούργου. Ανάμεσα τους και 9 εταιρείες που σχετίζονται με την Ελλάδα…
Είναι δυνατόν ο Tax Senior Manager της PwC να μη γνώριζε τι έκανε η PwC;
Όχι μόνον η προϋπηρεσία της κ. Σαββαΐδου στην PwC δεν αποτελεί μυστικό αλλά το ΥπΟικ στην ανακοίνωση επιλογής της είχε φροντίσει να τονίσει πως η νέα Γ.Γ. ήταν «Senior Manager στην εταιρία “PwC-Ελλάς”, επικεφαλής μιας ομάδας περίπου 100 δικηγόρων και φοροτεχνικών συμβούλων». Ήταν «επίσης, Knowledge Manager όλης της εταιρείας, που στελεχώνεται από περίπου 900 υπαλλήλους».
Σύμφωνα με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η κ. Σαββαΐδου, ως Tax Senior Manager της PwC είναι (ακόμα;) μέλος της Επιτροπής Φορολογίας του επιμελητηρίου, μιας επιτροπής της οποίας η αποστολή ρητώς «δεν παραβλέπει τις ευκαιρίες για σύννομη φορολογική ελάφρυνση». Τον ίδιο ακριβώς όρο («tax saving») χρησιμοποιεί το ICIJ στη σύνοψη των ευρημάτων του (key findings) για να περιγράψει τo σκοπό των συμφωνιών στο Λουξεμβούργο.
(Δύο μέρες πριν τη δημοσιοποίηση των LuxLeaks, οργανώθηκε το 6ο Tax Forum στη Θεσσαλονίκη με σπόνσορες ανάμεσα σε άλλους την PwC. Κεντρικοί ομιλητές ήταν δύο: η Κατερίνα Σαββαίδου, πρώην PwC / πλέον Γ.Γ. Εσόδων. Και ο Γιώργος Μαυραγάνης, πρώην KPMG / πλέον υφυπουργός Οικονομικών.)
Και όμως, παρόλο που η κ. Σαββαΐδου ήταν Tax Senior Manager στην PwC, η ελληνική κυβέρνηση την είχε διορίσει ήδη από τον Ιούλιο του 2013 (βλ. ΦΕΚ παραπλεύρως) σε επιτροπή του Υπουργείου Οικονομκών ενώ (όπως θα δούμε παρακάτω) ταυτόχρονα με τη θέση της στην PwC έκανε δηλώσεις σε διεθνή μέσα ως «σύμβουλος της κυβέρνησης».
Από το προσωπικό της LinkedIn προκύπτει ότι έμεινε στην PwC από τον Ιανουάριο του 2010 ως τον Ιούνιο του 2014, περίοδος που εν μέρει συμπίπτει με την περίοδο των LuxLeaks. Για παράδειγμα, δύο από τα tax rulings που επιτρέπουν, κατά το ICIJ, σε ελληνικές εταιρείες να κάνουν φοροαποφυγή στο Λουξεμβούργο (ένα ruling για το EFG Group του Ομίλου Λάτση, και ένα για τη Wind Hellas) έχουν ημερομηνία Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2010 αντίστοιχα, αφού δηλαδή η κ. Σαββαΐδου έχει αναλάβει ως senior manager στην PwC.
Σε κάθε όμως περίπτωση, η κ. Σαββαΐδου ήταν ενεργός μάνατζερ στην PwC όταν όλα αυτά τα σχήματα φοροαποφυγής ήταν σε ισχύ: δηλαδή από το 2010 ως το 2014.
Και το ΦΕΚ στο οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω, με το οποίο διορίστηκε το 2013 στην επιτροπή του ΥπΟικ (ενώ συνέχισε να εργάζεται στην PwC) ανέφερε ρητά πως “ε) Κατά την έναρξη κάθε συνεδρίασης κάθε µέλος του Γνωµοδοτικού Συµβουλίου οφείλει να δηλώνει ενδεχόµενη σύγκρουση συµφερόντων.”
Το ερώτημα που τίθεται είναι φυσικά το ακόλουθο: Είναι δυνατόν ένας «tax senior manager», ένας «knowledge manager», επικεφαλής του νομικού – φοροτεχνικού τμήματος της εταιρείας, να μην έχει γνώση του συστήματος φοροαποαφυγής που η εταιρεία του κατ’εξακολούθηση έστηνε για λογαριασμό σειράς επιχειρήσεων;
Θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς ότι αυτές οι εννιά επιχειρήσεις έχουν την έδρα τους στο Λουξεμβούργο, συνεπώς τα σχήματα φοροαποφυγής θα τα αναλάμβανε η PwC Λουξεμβούργου. Αυτό όμως δύσκολα θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη γνώση και τη συμμετοχή της ελληνικής PwC αφού στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα tax rulings αφορούν τις προσπάθειες των εταιρειών να μην πληρώσουν φόρους στη χώρα μας για λεφτά που έβγαλαν στην Ελλάδα. Επιπροσθέτως, πολλές από τις φορολογικές συμφωνίες αφορούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Πώς είναι δυνατόν η ελληνική PwC να μη γνώριζε;
Coca-Cola & EFG: Δύο κραυγαλέες περιπτώσεις ασυμβίβαστου για την PwC
Το έργο των accounting firms μπορεί σε γενικές γραμμές να διαιρεθεί σε δύο δραστηριότητες, αντιφατικές η μία προς την άλλη: αφενός να ελέγχουν τα βιβλία των πελατών τους (ως ελεγκτικές εταιρείες). Από την άλλη, όπως και οι ίδιες παραδέχονται, να βοηθούν τους πελάτες τους να πληρώνουν λιγότερους φόρους. Το αν αυτό εκτός από ανήθικο είναι και παράνομο είναι άλλη ιστορία. Οι ίδιες οι ελεγκτικές εταιρείες επιχειρηματολογούν ότι είναι νόμιμο, και όμως, σύμφωνα όμως με στατιστικές (πηγή: συνεδριάσεις Επιτροπής Δημόσιων Λογαριασμών, Βουλή των Κοινοτήτων, pdf), οι φορολογικές λύσεις που προσφέρουν, οσάκις προσβληθούν σε δικαστήριο, κρίνονται παράνομες σε ποσοστό από 50% ως 75%! Aν διαβάζετε αυτή τη γραμμή κάποιος έχει αντιγράψει το κείμενο χωρίς την άδειά μας
Ο στοιχειώδης κανόνας αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων είναι η εταιρεία λογιστών να μην μπλέκει την ελεγκτική δουλειά με την παροχή συμβουλών φοροαποφυγής. Μπορεί δηλαδή να κάνει το ένα (έλεγχο βιβλίων) ή το άλλο (παροχή συμβουλών) με έναν πελάτη αλλά όχι και τα δύο μαζί.
Μια απλή διασταύρωση όμως των εταιρειών που έλεγχε η PwC και των tax rulings του Λουξεμβούργου δείχνει ότι τελικά έκανε και τα δύο μαζί.
Έτσι η PwC για τις χρονιές 2009 και 2010, σύμφωνα με τα LuxLeaks, πετυχαίνει tax rulings στο Λουξεμβούργο για λογαριασμό του EFG Group (Όμιλος Λάτση) και της Coca-Cola SBC (Όμιλος Δαυίδ-Λεβέντη).
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις Εκθέσεις Διαφάνειας για τις χρονιές 2009 και 2010, η PwC «ορίσθηκε ως νόμιμος ελεγκτής για τη διενέργεια υποχρεωτικών ελέγχων των ετησίων οικονομικών καταστάσεων» τόσο για την Coca-Cola SBC όσο και για την Eurobank, τη θυγατρική (εκείνη την εποχή) του EFG Group.
Για πολλά χρόνια, οι Big Four αντιστέκονταν στην ποινικοποίηση της σύγκρουσης συμφερόντων. Τελικά το σκάνδαλο της Enron οδήγησε το 2002 στο διάσημο νόμο Sarbanes–Oxley Act (ή SOX από τα αρχικά των δύο αμερικανών πολιτικών που τον νομοθέτησαν, του Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή Paul Sarbanes και του βουλευτή Michael G. Oxley) με τον οποίο οριοθετήθηκαν οι περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων στις ΗΠΑ. Αλλά όχι στην Ευρώπη όπου μόνο μετά το 2011 πάρθηκαν ανάλογες πρωτοβουλίες από την Κομισιόν και τον Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ. Το τελικό πλαίσιο θέτει για πρώτη φορά κανόνες μετά όμως από σημαντικές υποχωρήσεις σχετικά με το αρχικό σχέδιο Μπαρνιέ…
Πρόσβαση στα πιο μύχια μυστικά
Η τοποθέτηση της κ. Σαββαΐδου προκαλεί τέλος ένα δύσκολο ερώτημα – δύσκολο όχι μόνο να απαντηθεί αλλά ακόμα και να διατυπωθεί: Από την πιο σημαντική θέση διοίκησης του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού έχει πρόσβαση στα πιο μύχια κρατικά μυστικά. Πόσο συμβατή είναι αυτή η επιλογή με ένα πρόσωπο που μέχρι πρότινος εργαζόταν ως μάνατζερ για μια εταιρεία με ευθέως ανταγωνιστικά προς το ελληνικό δημόσιο συμφέροντα;
Αντί για τέτοιου είδους ερωτήσεις, τα ελληνικά ΜΜΕ παρείχαν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την κ. Σαββαΐδου από ανώνυμες πηγές εντός του ΥπΟικ, όπως η ακόλουθη: «Τις περισσότερες φορές δεν έφευγε ούτε για φαγητό το μεσημέρι, αλλά έτρωγε την σαλάτα της με βιολογικά προϊόντα, που είναι αδυναμία της στο γραφείο, προσέχοντας πάντα να μην λερώσει τα απλωμένα χαρτιά».
Και όμως ένα απλό γκουγκλάρισμα για το ποιόν της PwC θα αρκούσε. Ας σταθούμε σε ένα μόνο περιστατικό. Βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου ανακάλυψαν το 2013 πως η εταιρεία είχε στήσει ένα υπερεθνικό σύστημα με επτά (7) επίπεδα ώστε το πιο ακριβό συγκρότημα γραφείων στο Λονδίνο, αξίας 600 εκατ. λιρών (κοντά στο 1 δισ. ευρώ), να μην πληρώνει φόρους από ενοίκια.
Η ροή του χρήματος περνούσε από τους συνήθεις κόμβους, δηλαδή χώρες με ντοκτορά στη φορολογική διαφθορά. Όχι, κακώς πήγε το μυαλό σας στα PIGS, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία. Εδώ μιλάμε για επιστημονική διαφθορά και όχι για τις αποδείξεις που δεν κόβει ο υδραυλικός ή ο ιδιοκτήτης ταβέρνας. Οι κόμβοι που η PwC χρησιμοποίησε στην προσπάθειά της να κρύψει το χρήμα δεν ήταν στη Μύκονο, τη Νάπολη ή τη Βαρκελώνη αλλά στο Λουξεμβούργο, το Ντελαγουέρ (δηλαδή ΗΠΑ), το Τζέρσεϊ (δηλ. Βρετανία)…
Δύο υπουργοί και ένας τροϊκανός: Το φαν κλαμπ της Γενικής Γραμματέως
Τέτοιες υποθέσεις, για το τι πραγματικά κάνει η PwC και γενικότερα οι Big Four, υπάρχουν αμέτρητες. Δεν χρειαζόταν δηλαδή να περιμένει κανείς τα LuxLeaks. Και όμως, όταν ανακοινώθηκε η επιλογή της κ. Σαββαΐδου, αντί ενστάσεων, ακούστηκαν εγκώμια, εντός και εκτός Ελλάδας.
Τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι ερίζουν για την πρόσληψη της. Όλοι τους, αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα εφημερίδων ήταν ενθουσιώδεις υποστηρικτές της:
Πρώτα απ’όλα αποτελούσε πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου.
Επιπροσθέτως, στο Βήμα διαβάζουμε πως «κομβικό ρόλο στην επιλογή έπαιξε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης», ο οποίος «είχε θητεύσει με επιτυχία στην KPMG», δηλαδή μία από τις υπόλοιπες Big Four. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι στα χέρια δύο πρώην στελεχών των εταιρειών με ειδικότητα τη… φοροαποφυγή.
Τέλος, η κ. Σαββαΐδου δεν θα ‘χε πάρει την θέση, αν δεν την είχε εγκρίνει ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών της… Γαλλίας, ο κ. Λε Πετίτ, ο οποίος σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, συμμετείχε στην 5μελή επιτροπή επιλογής και «πέρασε από κόσκινο» τους υποψηφίους. (Ωραία εθνική κυριαρχία όπου τον Έλληνα γενικό γραμματέα Εσόδων εγκρίνει ένας… Γάλλος).
Το Bloomberg ψάχνει τη φοροδιαφυγή στα υπόγεια των μπαρ
Ήταν άνοιξη προς καλοκαίρι του 2014, η εποχή του success story, στο οποίο ατυχώς δεν προσέτρεξαν μόνον τα εγχώρια πρόθυμα ΜΜΕ αλλά και μερικά από τα εγκυρότερα μέσα διεθνώς. Το ελληνικό success story, η ανάκαμψη (rebound), η αναγέννηση (revival), σαν κάθε καλό δράμα με χάπι έντ, χρειαζόταν χαρακτήρες, ήρωες. Και τους βρήκε.
Κατά το πρακτορείο Bloomberg το νέο (θετικό) πρόσωπο της Ελλάδας είναι δύο γυναίκες, η Αικατερίνη Σαββαΐδου, νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, και η Αναστασία Σακελλαρίου, πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μέσα στο καλοκαίρι το αμερικάνικο μέσο δημοσίευσε δύο προφίλ για τις δύο Ελληνίδες. (Και αν στην περίπτωση Σαββαΐδου, το πρακτορείο πέρασε στο ντούκου τη θητεία της στην PwC, στην περίπτωση της Σακελλαρίου θεώρησε τριτεύουσας σημασίας ότι η πρόεδρος του ΤΧΣ διώκεται για κακούργημα που σχετίζεται με την άσκηση των καθηκόντων της κατά την προηγούμενη θητεία τηςσε τράπεζα).
Το Bloomberg στο προφίλ της Σαββαΐδου αναφέρεται στην ιδιότητα της νέας Γ.Γ. Εσόδων ως πρώην μάνατζερ στην PwC αλλά δεν βρίσκει τίποτα το αμφιλεγόμενο σε αυτό. Δύο μήνες πριν, τον Απρίλιο του 2014 (πριν πάρει τη νέα της θέση), το Bloomberg είχε ξανά κομμάτι με αναφορά στη Σαββαΐδου. Το ρεπορτάζ είχε τίτλο (σε ελεύθερη μετάφραση) «Οι διώκτες της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα στρέφουν την προσοχή τους στα υπόγεια των νυχτερινών κλαμπ» και εστίαζε στο «κορυφαίο» ζήτημα: αν οι μπάρμαν στα ποτάδικα της νύχτας κόβουν απόδειξη στους πελάτες τους και στη μάχη του ΥπΟικ να τους πιάσει στα πράσα.
Παρότι η Σαββαΐδου ήταν ακόμα ενεργός senior manager στην PwC, στο ρεπορτάζ έκανε δηλώσεις με το το καπέλο του «κυβερνητικού συμβούλου». (Δείτε παραπάνω, το ΦΕΚ του διορισμού της).
Οι ίδιοι δηλαδή παράγοντες (διεθνή ΜΜΕ και εκπρόσωποι των δανειστών) που επί χρόνια πυροβολούσαν τους Έλληνες για το ότι δεν πληρώνουν φόρους, τώρα έδωσαν το χρίσμα τους σε ένα ανώτατο στέλεχος πολυεθνικής που τα πηγαίνει περίφημα σε αυτό ακριβώς το σπορ.
Η διαπλοκή ελληνικού δημοσίου – PwC
Γνωρίζουμε τον αντίλογο που εκφράζεται από όσους υποστήριξαν την επιλογή Σαββαΐδου: Είναι σα να προσλάβεις ένα χάκερ. Η παρομοίωση θα ευσταθούσε μόνον αν αυτός που προσέλαβε τον χάκερ (το ΥπΟικ) αλλά και ο ίδιος ο χάκερ (Σαββαΐδου), αναγνώριζαν ότι ο προηγούμενος εργοδότης του χάκερ ήταν εγκληματικό στοιχείο. Δεν βλέπουμε καμιά τέτοια διάθεση… Τουναντίον, το ελληνικό κράτος σπεύδει σε κάθε ευκαιρία να διαπλακεί με τις ελεγκτικές εταιρείες, και με την PwC ιδιαιτέρως, σε σημείο που στην ουσία «ιδιωτικοποιεί» κομμάτια της δικής του αρμοδιότητας.
§ Το 2009, πριν καν την αρχή της κρίσης, διαβάζουμε πως το Υπουργείο Οικονομικών, θα ανέθετε στην PwC το κυνήγι των μικροοφειλετών, την ίδια ακριβώς εποχή που η εταιρεία υπέρβαλλε στις αρχές του Λουξεμβούργου πατέντες για τη φοροελάφρυνση των μεγαλο-πελατών της.
§ Το 2010, της ανατέθηκε (από κοινού με την KPMG) ο έλεγχος δαπανών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους – μία ακόμα περίπτωση πρόσβασης σε νευραλγικό τομέα του δημοσίου.
§ Το 2011 ήταν σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων για τις ΟΣΕ / ΤΡΕΝΟΣΕ.
§ Και πολύ πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2014, ο κ. Χαρδούβελης ανέθεσε στην PwC μελέτη για τον τρόπο εφαρμογής του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών. Το έκανε σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, «παρακάμπτοντας πλήρως τις υπηρεσίες του υπουργείου» του. Ανέθεσε δηλαδή την επίλυση ενός ζητήματος δημοσίου συμφέροντος σε μια ιδιωτική εταιρεία η οποία εκ της φύσεως της διαπλέκεται με τις ελληνικές τράπεζες… Και αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν υποστηρίξει τόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης εδώ όσο και η Wall Street Journal εδώ, οι τράπεζες έμειναν ενθουσιασμένες από τη λύση…
Και αυτά αφορούν μόνο τη διαπλοκή της PwC με το ελληνικό δημόσιο. Το μεγάλο θέμα όμως είναι η διαπλοκή της εταιρείας με το ευρύτερο σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα. Αλλά γι αυτό θα μιλήσουμε αναλυτικότερα τις επόμενες μέρες…
Αντί επιλόγου: Ένα ερώτημα για τους Χαρδούβελη και Σαββαΐδου
Ο Γκίκας Χαρδούβελης πήγε στο υπουργείο Οικονομικών από τη Eurobank, όπου θήτευσε ως πολυετής και πολύτιμος συνεργάτης του Ομίλου Λάτση. (Για το σοβαρό πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των δύο ιδιοτήτων, διαβάστε εδώ την ανάλυση του Γιάννη Βαρουφάκη). Ταυτόχρονα, στο δημόσιο μεταγράφηκε η κ. Σαββαΐδου με τον τρόπο που είδαμε, και με τη θερμή, όπως προείπαμε, σύσταση του κ. Χαρδούβελη.
Τώρα αποκαλύπτεται πως η πρώην εταιρεία της κ. Σαββαΐδου (πιθανώς με τη συμμετοχή της), εκπόνησε ένα σχήμα φοροαποφυγής με ωφελημένο τον πρώην εργοδότη του κ. Χαρδούβελη. Η επιχείρηση είχε πολλούς κερδισμένους και ένα μόνο θύμα, το ελληνικό δημόσιο, στο οποίο υπηρετούν πλέον οι κ.κ. Χαρδούβελης και Σαββαΐδου. Ερώτηση αφελής: Δεν υπάρχει ηθικό και πολιτικό θέμα και για τους δύο;
http://filonoi.gr/2015/07/26/to-megalo-pliatsiko-pragmatopoieitai-me-nomoys/
http://www.thepressproject.gr/luxleaks/details.php?aid=68887
ΣΧΕΤΙΚΑ
– Μιχάλη μου πάρε άλλα 4,5 δις για να γεμίσεις την Ελλάδα με πανό «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη »
– H ατιμώρητη “φοροδιαφυγή” της διαφθοράς
– Φοβήθηκε «σε μικρές δόσεις» ο Χαρδούβελης – Ερωτηματικά και για Νικολούδη
– H μετακύλιση του χρέους των τραπεζών στον λαό μέσα από ΦΕΚ
– Με διατάξεις-σκάνδαλο, αμνηστεύουν προκαταβολικά τους εαυτούς τους
Pingback: Μία μικρή διατριβή στους μεγάλους φοροφυγάδες: Τὸ μεγάλο πλιάτσικο πραγματοποιειται μὲ …νόμους!!! | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρω
Reblogged this on topakas.
Κατερίνα Σαββαΐδου 1/3: Όταν χάριζε φόρους στους καναλάρχες
Σύμφωνα με τις καταγγελίες Γιάνη Βαρουφάκη η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων είναι σε τέτοιο βαθμό ελεγχόμενη από τους πιστωτές, που οι κινήσεις για την προετοιμασία δράσεων σε περίπτωση ρήξεως έπρεπε να γίνουν κρυφά από την Γενική Γραμματέα, Κατερίνα Σαββαϊδου. Ποια είναι όμως αυτή η κυρία;
Στο TPP θα εξετάσουμε τρεις πτυχές του σύγχρονου έργου της.
του Κώστα Εφήμερου
Το ThePressProject είχε αναδείξει από τον Νοέμβριο του 2014 το ασυμβίβαστο της Κατερίνας Σαββαΐδου η οποία σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που δημοσιεύσαμε το 2013 ήταν ταυτόχρονα Senior Tax Advisor στον λογιστικό κολοσσό PwC με πελάτες μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές ελληνικές εταιρείες (μεταξύ των οποίων και του ομίλου EFG του Λάτση) και επίσης ήταν μέλος επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο τους.
Η κυρία Σαββαΐδου δηλαδή την ίδια ώρα που βοηθούσε τις εταιρείες να αποφεύγουν φόρους εκατομμυρίων ευρώ (όπως αποκαλύφθηκε από το LuxLeaks) υπέγραφε τις εκθέσεις διαφάνειας που εύρισκαν τα πάντα τέλεια στις ίδιες εταιρείες.
Σήμερα, στο πρώτο μέρος από τα τρία νέα ρεπορτάζ για την Κατερίνα Σαββαΐδου θα παρουσιάσουμε μια περίεργη απόφασή της σχετικά με την αναβολή της καταβολής φόρου των καναλαρχών της ιδιωτικής τηλεοράσεως. Και επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας τα επόμενα δύο ρεπορτάζ έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση της ενάρξεως του συστήματος υποβολής φορολογικών δηλώσεων, που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στην κυβέρνηση στους πέντε πρώτους μήνες της διακυβερνήσεως Τσίπρα και στην περίεργη εντολή της για επανέλεγχο συγκεκριμένης Α.Ε., παρόλο που είχαν ήδη καταλογιστεί πρόστιμα εκατομμυρίων και η υπόθεση είχε πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Τα ρεπορτάζ αυτά θα δημοσιευτούν αύριο και μεθαύριο. Είναι ήδη γραμμένα και προγραμματισμένα να παίξουν αυτόματα.
Μια απόφαση που βόλευε τους καναλάρχες
Στις 12 Ιανουαρίου του 2015 η κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου εξέδωσε την απόφαση ΠΟΛ.1016 σχετική με την ανανέωση της αναβολής του φόρου 20% επί των διαφημίσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Πρόκειται για πάγια και σκανδαλώδη αναβολή που ανανεώνεται κάθε χρόνο από το 2010, οπότε και εισήλθε στο νομικό μας σύστημα -κατ’ απαίτηση των δανειστών μας- με τον Νόμο 3845 .
Έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν με την σκανδαλώδη αυτή απόφαση. Κάθε 31η Δεκεμβρίου από το 2010 οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχωρούσαν στην κατάθεση τροπολογίας με την οποία η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας αναβαλλόταν για μια ακόμη χρονιά. Φυσικά οι άνθρωποι της Τρόικας, που ήταν τόσο σκληροί με το φρέσκο γάλα των 5 ημερών, έδειχναν πάντα μια αδικαιολόγητη ανεκτικότητα στην αναβολή των φόρων που θα έπρεπε να πληρώνουν οι ολιγάρχες.
Έτσι κάθε χρόνο οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχωρούσαν στην νομοθέτηση που έδινε στον Γενικό Γραμματέα Εσόδων την δυνατότητα να εκδώσει μια ΠΟΛ, βάσει της οποίας ο φόρος του 20% επί των διαφημίσεων αναβαλλόταν για ένα χρόνο. Αυτή την φορά όμως έγινε κάτι εντυπωσιακό, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση των Σαμαρά και Βενιζέλου φαίνεται ότι δεν πρόλαβαν να περάσουν ανάμεσα στις εκατοντάδες τροπολογίες την πάγια τροπολογία με αποτέλεσμα η κυρία Σαββαΐδου να αναβάλει τον φόρο χωρίς να έχει την νομική εξουσιοδότηση να το κάνει. Και ας δούμε το γιατί.
Ο Νόμος 3845 που ψηφίστηκε το 2010 στο 5ο άρθρο και στην παράγραφο 12 αναφέρει ότι «τον ειδικό φόρο εισπράττουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημερώσεως και αποδίδουν στο Δημόσιο με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος αυτών, μέχρι την εικοστή (20) ημέρα κάθε μήνα, για τα έσοδα από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου μήνα […] με απόφαση του υπουργού οικονομικών καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της δηλώσεως αποδόσεως του φόρου της παραγράφου αυτής και κάθε άλλη λεπτομέρεια ή διαδικασία εφαρμογής των διατάξεών της».
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων όμως παρακάμπτοντας το ότι δεν υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη στον νόμο εξέδωσε στις αρχές του χρόνου την ΠΟΛ.1016/2015 που τροποποιεί την απόφαση του προηγούμενου Γραμματέα, Κύριου Θεοχάρη ως εξής «η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 20η Ιανουαρίου για τα έσοδα που πραγματοποιούν τα τηλεοπτικά μέσα ενημερώσεως από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγουμένου έτους», ουσιαστικά ανανεώνοντας για 12 μήνες την αναβολή της εισπράξεως του φόρου.
Σύμφωνα με τους νομικούς στους οποίους απευθυνθήκαμε η απόφαση αυτή είναι παράνομη αφού διατάξεις νόμου που έχουν ψηφιστεί στην βουλή δεν μπορούν να τροποποιηθούν με απόφαση Γενικής Γραμματείας, ενώ επιπλέον ο νόμος είναι σαφής ως προς τον τρόπο αποδόσεως «με μηνιαίες δηλώσεις» και όχι με ετήσιες, όπως αποφάσισε αυθαίρετα η κυρία Σαββαΐδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της αναβολής της εισπράξεως φόρου από τους καναλάρχες γίνεται με το σκεπτικό ότι ο φόρος θα δυσκόλευε τις επιχειρήσεις ενημερώσεως σε μια περίοδο κρίσεως. Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση ζητάει την επιστροφή φόρων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα τέλη συχνοτήτων που δεν πλήρωναν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών εδώ και χρόνια. Ποιά είναι λοιπόν η βούληση της κυβερνήσεως; Να πληρώσουν τα κανάλια όπως ζητάει ο Νίκος Παππάς ή να μην πληρώσουν για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας όπως ζητάει η Κατερίνα Σαββαΐδου;
Ποιος ελέγχει την Κατερίνα Σαββαΐδου;
Σύμφωνα με τον Γιάννη Βαρουφάκη κανείς δεν μπορεί να πειράξει την Κατερίνα Σαββαΐδου. Η κομισιόν, μέσω της εκπροσώπου του, αρνήθηκε ότι ελέγχει την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Πριν από περίπου δύο μήνες πήρα μέρος στο briefing των πολιτικών συντακτών και ρώτησα συγκεκριμένα τον τότε εκπρόσωπο Τύπου της κυβερνήσεως, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση με την κυρία Σαββαΐδου, τονίζοντας ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας είχε ήδη αποκαλύψει ισχυρές ενδείξεις ασυμβίβαστου. Ο κύριος Σακελλαρίδης είχε τότε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα έπαιρνε τα μέτρα της. Αλλά δεν τα πήρε.
Δεν γνωρίζουμε υπό ποιό καθεστώς ο κύριος Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η κυρία Σαββαΐδου ελέγχεται από την Τρόικα αλλά από την απάντηση του κυρίου Σακελλαρίδη μπορούμε να υποθέσουμε ότι σίγουρα δεν την ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, αφού δεν μπορεί να την απολύσει. Επικοινωνήσαμε με τον πρώην Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κύριο Χάρη Θεοχάρη και μάθαμε ότι η κυρία Σαββαΐδου έχει υπογράψει κάποιο συμβόλαιο με στόχους, το οποίο όμως δεν είναι δημοσιοποιημένο στο σύστημα της διαύγειας. Ο κύριος Θεοχάρης πάντως μας είπε ότι αν δεν υπάρχει απόδειξη ότι η κυρία Σαββαΐδου ενεργεί παράνομα δεν υπάρχει τρόπος να σπάσει το συμβόλαιό της.
Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι ένας δημόσιος λειτουργός, ένας γενικός γραμματέας φαίνεται ξαφνικά ισχυρότερος ακόμα και από τους εκλεγμένους αρμοδίους.
Επιστρέφουμε λοιπόν στο ερώτημα: Θέλει η κυβέρνηση να ξεφορτωθεί την Κατερίνα Σαββαΐδου και δεν μπορεί; Ίσως και όχι, αφού στα χέρια μας έχει φτάσει τροπολογία που στάλθηκε από τον Σπύρο Σαγιά στο γραφείο του υπουργείου οικονομικών το οποίο πρότεινε τις εξής αλλαγές:
1. Ακαταδίωκτο
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δεν παραπέμπεται, δεν διώκεται και δεν ενάγεται για αιτιολογημένη γνώμη ή εισήγηση που διατύπωσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
2. Κράτος εν κράτει
«Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παρούσας παραγράφου, της περιπτώσεως ιβ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 20, καθώς και κάθε άλλης ειδικής διατάξεως δεν απαιτείται σύμπραξη του Υπουργού Οικονομικών για τις πράξεις που εκδίδονται από τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων,…
3. Παύση της οικονομικής επιθεωρήσεως
Ορίζεται η 30ή Ιουνίου 2014 ως χρόνος παύσεως λειτουργίας της Γενικής Διευθύνσεως Οικονομικής Επιθεωρήσεως, που συστήθηκε με τις διατάξεις της περιπτώσεως η΄ της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 2343/1995 (Α΄ 211) και συγκροτήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 2 του π.δ. 167/1996, των Οργανικών Μονάδων αυτής και των συλλογικών οργάνων, που λειτουργούν σε αυτήν. Από την ημερομηνία δημοσιεύσεως του παρόντος και μέχρι του χρόνου παύσεως λειτουργίας της, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεωρήσεως, τα συλλογικά όργανα, που λειτουργούν σε αυτήν και οι υφιστάμενες οργανικές της μονάδες, εκτός από την Διεύθυνση Εποπτείας Εσωτερικού Ελέγχου και την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις τους.
Επικοινωνήσαμε με τον πρώην υπουργό Γιάννη Βαρουφάκη, και του θέσαμε υπόψιν το παραπάνω ντοκουμέντο. Δεν θέλησε να σχολιάσει αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν διέψευσε την ύπαρξή του. Οι δικές μας πληροφορίες πάντως λένε ότι η συγκεκριμένη επιχειρούμενη κίνηση προκάλεσε τριβές και αντιδράσεις.
http://www.thepressproject.gr/article/79769/Katerina-Sabbadou-13-Otan-xarize-forous-stous-kanalarxes
Κατερίνα Σαββαΐδου 2/3: Όταν έκλεισε την στρόφιγγα της χρηματοδοτήσεως
Στο δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ μας για την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, εξετάζουμε μια περίεργη καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του συστήματος υποβολής φορολογικών δηλώσεων κατά τους πρώτους μήνες διακυβερνήσεως της «πρώτης φορά αριστεράς». Μιας καθυστερήσεως που αν μή τι άλλο προκάλεσε μια απώλεια χρηματορροής, την ίδια περίοδο που η Ελλάδα υποτίθεται ότι διαπραγματευόταν με τους εκπροσώπους της Τρόικας.
του Κώστα Εφήμερου
Η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων άνοιξε στο TAXIS στις 15 Μαΐου, δηλαδή τρεισήμισι μήνες μετά από την προβλεπόμενη ημερομηνία σύμφωνα με το 72ο άρθρο του Ν.4172/2013 . Και αν η κυρία Σαββαΐδου που έχει την αρμοδιότητα να εκδώσει τις αποφάσεις για την έναρξη των εφαρμογών καθυστέρησε λίγο, στην περίπτωση των φυσικών προσώπων τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Στο άρθρο 68 του ίδιου Νόμου αναγράφεται ότι οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν «μέχρι και την τελευταία ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους», δηλαδή την 30η Ιουνίου του 2015. Και όμως το σύστημα τελικά άνοιξε μόλις 20 ημέρες πριν την τελική ημερομηνία. Και ακόμα και όταν άνοιξε το σύστημα, σύμφωνα με τους εφοριακούς που μιλήσαμε, η αποστολή των σχετικών εγκυκλίων για το σύστημα εκδόθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Η καθυστερημένη έναρξη των συστημάτων υποβολής φορολογικών δηλώσεων μπορεί να μην προκαλεί κάποιο πρόβλημα όσον αφορά στην τελική είσπραξη των αναλογουμένων φόρων αλλά δημιουργεί ασφυξία στον τομέα της εισπράξεώς τους. Οι υπηρεσίες φυσιολογικά δυσκολεύονται να επεξεργαστούν τα εκατομμύρια των δηλώσεων μέσα σε λίγες ημέρες και επιπλέον μειώνεται και ο χρόνος που έχουν στην διάθεσή τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να προβούν σε περισσότερους δειγματοληπτικούς ή στοχευόμενους ελέγχους.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κυρία Σαββαΐδου με αυτή την καθυστέρηση προκάλεσε μεγάλη μείωση εσόδων ακριβώς την περίοδο που οι πιστωτές της χώρας πίεζαν την ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί όλα τα μέτρα λιτότητας, απειλώντας με την άτακτη χρεοκοπία στην περίπτωση που η Ελλάδα αποτύγχανε να πληρώσει κάποιες από τις δόσεις της προς τους πιστωτές.
Άλλωστε ένα από τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των πιστωτών αλλά και της «εσωτερικής τρόικας», σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν ότι η έλλειψη εσόδων την πρώτη περίοδο διακυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέτεινε το πρόβλημα και μεγάλωσε την λίστα των μέτρων λιτότητας που πρέπει να υϊοθετηθούν.
Και μια τελευταία λεπτομέρεια. Το ό,τι η χώρα βρισκόταν σε διαπραγμάτευση και δεν ήταν ακόμα σαφές το τελικό φορολογικό πλαίσιο, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία αφού τελικά όπως αποδείχτηκε ακόμα και τώρα που το σύστημα άνοιξε οι φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να υποβάλλουν επιπλέον φορολογικές συμπληρωματικές δηλώσεις μετά τις εντολές των πιστωτών.
http://www.thepressproject.gr/article/79814/Katerina-Sabbadou-23-Otan-ekleise-tin-strofigga-tis-xrimatodotisis
Κατερίνα Σαββαΐδου 3/3: Όταν οι πράξεις της δεν είναι και τόσο… «εσόδων»
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, έχει αναλάβει την θέση προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα της χώρας μέσω του φορολογικού συστήματος. Σήμερα όμως θα εξετάσουμε μια περίεργη απόφαση που καθυστερεί αντί να επισπεύδει τους φόρους συγκεκριμένης εταιρείας, στην οποία έχουν καταλογιστεί πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την GENNET Α.Ε.
του Κώστα Εφήμερου
Η GENNET Α.Ε. προήλθε από την ΝΑΜΑΚΟ Α.Ε. που άλλαξε ονομασία μετά το 2004, όταν ο Πρόεδρός της, Αβραάμ Τσουκαλίδης αποχώρησε από την INTRACOM (με μεγάλο πακέτο μετοχών της INTRALOT πάντως και αφού πρώτα είχε αθωωθεί με βούλευμα από τις κατηγορίες για την συμμετοχή του στο σκάνδαλο της Siemens). Όπως και στην προηγούμενή μας έρευνα για τις διαφημιστικές εταιρείες, ο Αβραάμ Τσακαλίδης και ο πατέρας του φαίνεται από την έρευνά μας να συμμετέχουν στα Δ.Σ. πολλών επιχειρήσεων. Μάλιστα επειδή σε αυτή την χώρα που ανδρώθηκε με το σύστημα ΠΑΣΟΚ όλα συνδέονται, ω του θαύματος βρίσκουμε τον κύριο Τσουκαλίδη να συμμετέχει και στα Δ.Σ. των εταιρειών Ε-ΝΤΕΚΑΘΛΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Ε. και στην KNOWLEDGE SYSTEMS Α.Ε. του Στάθη Χαΐκάλη (δες Communication Effect στο σχετικό ρεπορτάζ ).
Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι συμμετοχές περίεργες. Οι επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει είτε ο πατέρας είτε ο γιός Τσουκαλίδης είναι ακόμα οι Μ − SENSIS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ, «POSITIVE ENERGY ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ», «INNOVA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ − ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, BRIGHT SOLAR ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ», «BRIGHT SOLAR ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΕΠΕ, BRIGHT RES ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΣΟΛΑΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ και φυσικά την GENNEXT A.E. που προφανώς αποτελεί κάποιου είδους συνέχεια της GENNET. Οι κ.κ. Τσουκαλίδηδες είναι με άλλα λόγια πολυάσχολοι άνθρωποι.
Με μια πρόχειρη ματιά στην διαύγεια βρίσκουμε αποφάσεις σχετικές με τις GENNET και GENNEXΤ αξίας περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ. Σε κάποιες από αυτές τις αποφάσεις ανακαλύπτουμε ότι η GENNET κέρδισε έναν διεθνή ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό αξίας άνω των 230.000€ για την κατασκευή δικτύου υπολογιστών επειδή προφανώς είναι η μοναδική εταιρεία παγκόσμια που ξέρει να το κάνει αυτό (αφού δεν πήρε κανείς άλλος μέρος στον διαγωνισμό) ενώ σε μια άλλη πολύ μικρότερης αξίας απόφαση βλέπουμε απευθείας ανάθεση για εξοπλισμό που χρεώνεται 600€ και 450€ αντίστοιχα για κεραίες wi-fi που βρίσκουμε στο Skroutz.gr με 69€ και 37€ αντίστοιχα.
Το σκάνδαλο της GENNET A.E.
Το πρόβλημα όμως της GENNET είναι άλλο: Έχει δεχθεί πρόστιμο 78 εκατομμυρίων ευρώ για συμμετοχή σε τοκογλυφία και έκδοση εικονικών τιμολογίων ήδη πριν από 2,5 χρόνια. Το ελληνικό κράτος όμως δεν δείχνει καμμία καούρα να εισπράξει το ποσό.
Η υπόθεση έχει ήδη αποκαλυφθεί (μας πρόλαβαν για 2 ημέρες) από το FMVoice.gr Η εταιρεία GENET έδινε στην ΟΔΕΤΗΝ Ν.ΠΕΤΡΙΔΗ -σύμφωνα με τους ελεγκτές εφοριακούς (αλλά και την ίδια την ΟΔΕΤΗΝ)- δάνεια που εμφανίζονταν σαν εμπορικές συναλλαγές αγοράς καπνού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η GENNET πρέπει να παρήγαγε πολύ και ακριβό καπνό στην Αθήνα τον οποίο πουλούσε στην επαρχία. Κάποια στιγμή η ΟΔΕΤΗΝ δεν κατάφερνε πλέον να πληρώνει τους τόκους που, σύμφωνα πάντα με τον έλεγχο, κυμαίνονταν μεταξύ του 38% και του 208% και αυτοκαταγγέλθηκε στην εφορία δίνοντας στοιχεία για τα εικονικά τιμολόγια.
Μετά την έρευνα στην Θεσσαλονίκη της ΟΔΕΤΗΝ και της GENNET η εφορία προχώρησε σε αναλυτικό αναδρομικό έλεγχο και της εταιρείας του κυρίου Τσουκαλίδη η οποία, περιέργως, φαινόταν να έχει ελεγχθεί για την επίμαχη περίοδο χωρίς να έχει βρεθεί το παραμικρό πρόβλημα. Με τον επανέλεγχο όμως τα στοιχεία ήταν πολλά και αδιαμφισβήτητα, οπότε η έρευνα προχώρησε και στο επόμενο επίπεδο: Την Αθήνα.
Ο έλεγχος συνεχίστηκε και στην Αθήνα η οποία κατέληξε στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα που είχαν καταλήξει και οι εφοριακές αρχές της συμπρωτεύουσας. Το συνολικό ύψος των προστίμων για την δράση της GENNET ανήλθε στα 78 εκατομμύρια ευρώ και τώρα το μόνο που έμενε ήταν να εκδοθεί η κρίση των βιβλίων της ως ανακριβών από την αρμόδια αρχή, προκειμένου οι φόροι να βεβαιωθούν και να γίνουν απαιτητοί. Ε λοιπόν αυτό το χαρτί εκκρεμεί εδώ και 2,5 χρόνια!
Στο μεταξύ η εταιρεία έχει προσφύγει στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές συναλλαγές ήταν αληθινές και έχει μάλιστα ασκήσει διώξεις στους εφοριακούς που την ήλεγξαν σε διάφορα επίπεδα. Η εκδίκαση της υποθέσεως στα δικαστήρια όμως θα καθυστερήσει λίγο ακόμα… Εξαιτίας της κυρίας Σαββαΐδου.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο πλευρό του ελεγχόμενου για τοκογλυφία
Λίγο πριν την εκδίκαση της υποθέσεως στα δικαστήρια η Κατερίνα Σαββαΐδου, που υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνη για την συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων εσόδων, αντί να αποστείλει το έγγραφο για την κρίση των βιβλίων ώστε τα πρόστιμα να γίνουν απαιτητά (η κρίση είναι δεσμευτική) έκανε κάτι άλλο. Ζήτησε τον επανέλεγχο της υποθέσεως από την αρχή!
Κι όμως, σύμφωνα με τον Ν.2238/1994 (παλαιός κώδικας φορολογίας Εισοδήματος που ίσχυε μέχρι και το τέλος του 2013, περίοδο που ίσχυε δηλαδή η υπόθεση) επανέλεγχος μπορεί να διαταχθεί μόνο «αν συμπληρωματικά στοιχεία περιήλθαν σε γνώση της υπηρεσίας και εξακριβώνεται ότι το εισόδημα του φορολογουμένου υπερβαίνει αυτό που έχει περιληφθεί στον προηγούμενο έλεγχο» και «αν η δήλωση που υποβλήθηκε ή τα έντυπα ή οι καταστάσεις που την συνοδεύουν αποδεικνύονται ανακριβείς». Και αν ακόμα δεν βόλευε την κυρία Σαββαΐδου ο παλαιός κωδικας ο νέος που τον αντικατέστησε (Ν.4174/2013 ) επίσης αναφέρει ότι «η φορολογική διοίκηση έχει δικαίωμα επανελέγχου υποθέσεως μόνο αν προέκυψαν νέα στοιχεία» και πιο κάτω «ως νέο στοιχείο νοείται κάθε στοιχείο, το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι γνωστό στην φορολογική Διοίκηση κατά τον αρχικό φορολογικό έλεγχο». Ποιο θα μπορούσε να ήταν άραγε αυτό το συγκλονιστικό στοιχείο που για πρώτη φορά εμφανίστηκε το 2014 και δεν ήταν στην διάθεση κανενός από τους πλέον των 20 εφοριακών που ήλεγξαν τουλάχιστον 3 φορές μέχρι σήμερα την εταιρεία;
Αλλά ακόμα και αν η GENNET κατάφερε να προσλάβει τον Σέρλοκ Χολμς, γιατί η κυρία Σαββαΐδου δεν φρόντισε πρώτα να εκδοθεί το πόρισμα περί της κρίσεως των βιβλίων της εταιρείας προκειμένου τα πρόστιμα να βεβαιωθούν και η GENNET να πρέπει να καταβάλει το νόμιμο ποσοστό από τον νόμο πριν αμφισβητήσει τους ελέγχους; Γιατί δηλαδή δεν φρόντισε να εισπράξει πρώτα ό,τι μπορούσε για το κράτος ως οφείλει από την θέση της;
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Παλαϊτσάκη στο FM Voice μέχρι στιγμής δύο ανώτατοι εφοριακοί έχουν παραιτηθεί αρνούμενοι να αναλάβουν τον επανέλεγχο της υποθέσεως που διέταξε η κυρία Σαββαΐδου.
Ποιος τελικά ελέγχει την Κατερίνα Σαββαΐδου;
Στο τριήμερό μας αφιέρωμα στην Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων είδαμε ότι α) εξέδωσε ΠΟΛ υπέρ των καναλαρχών προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους χωρίς κάποια προφανή νομική εξουσιοδότηση να το κάνει β) καθυστέρησε χωρίς κάποια προφανή δικαιολογία -και κατά παράβαση του νόμου- το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων προκαλώντας με αυτό τον τρόπο υστέρηση στην χρηματορροή των εσόδων του κράτους στην κρίσιμη περίοδο της διαπραγματεύσεως και γ) μεσολάβησε προσωπικά σε φορολογική υπόθεση με καταλογισμένα πρόστιμα σχεδόν 80 εκατομμύρια ευρώ με τρόπο που δίνει την δυνατότητα στην ελεγχόμενη εταιρεία να συνεχίσει να μην καταβάλει ούτε ένα ευρώ.
Φυσικά ήδη από τον Νοέμβριο είχαμε αποκαλύψει ότι η σημερινή ΓΓ το 2013 ήταν ταυτόχρονα Senior Tax Advisor της PwC και έδινε συμβουλές φοροαποφυγής (όπως αποκαλύφθηκε από το LUXLEAKS) σε μεγάλες πολυεθνικές την ίδια ώρα που ως μέλος επιτροπής του υπουργείου οικονομικών συμμετείχε στην σύνταξη των εκθέσεων διαφάνειας για τις ίδιες εταιρείες.
Σύμφωνα με τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα, κύριο Χάρη Θεοχάρη, η κυρία Σαββαΐδου μπορεί να διωχθεί από την θέση της αν δεν πιάνει τους στόχους που υπάρχουν στο συμβόλαιό της ή αν αποδειχτεί ότι οι πράξεις της είναι αντίθετες με τον ρόλο της.
Στα παραπάνω ρεπορτάζ αποδείξαμε ότι η Κατερίνα Σαββαΐδου ίσως θα πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά για το δεύτερο σκέλος, αυτό που αφορά στον σεβασμό στο νομικό πλαίσιο το οποίο οφείλει να υπηρετεί. Όσον αφορά στο πρώτο, αυτό της αποτελεσματικότητας, προκαλούμε την κυβέρνηση να δώσει στην δημοσιότητα τους στόχους (για να μην υπάρχουν και προβλήματα εμπιστευτικότητας) του συμβολαίου της, προκειμένου να είναι διαυγές και ξεκάθαρο αν όντως βρίσκεται εντός στόχων… γιατί από αυτά που δημοσιεύσαμε πολύ αμφιβάλουμε και για αυτό.
Και αν η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από την Τρόικα για την θέσπιση του πλήρους ακαταδίωκτου της Κατερίνας Σαββαΐδου ας απαντήσει και στην κυρία Αντρέεβα, που ως εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο επί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Να μάθουμε και εμείς τελικά ποιος είναι ο προϊστάμενος της και τι μπορεί να κάνει σε περίπτωση που δεν θεωρεί ότι ασκεί με ήθος τα καθήκοντά της.
http://www.thepressproject.gr/article/79837/Katerina-Sabbadou33-Otan-oi-prakseis-tis-den-einai-kai-toso-esodon
Με απόφαση της Κ. Σαββαϊδου ορίστηκε ο τύπος και το περιεχόμενο του εκκαθαριστικού ΈΝΦΙΑ για το 2015 και επομένων ετών
http://www.enikos.gr/economy/344607,Ayto-einai-to-ekka8aristiko-toy-ENFIA.html
Μήνυση κατά των Υπουργών Οικονομικών και Διευθυντών ΔΟΥ
Την Δευτέρα, 30-3-2015 η Λαϊκή Στάση Πληρωμών Ηρακλείου, δια του μέλους της και δημοτικής συμβούλου στο Δήμο Ηρακλείου κ. Μόνας Αμανατίδου κατέθεσε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηρακλείου μήνυση κατά των εκάστοτε υπουργών Οικονομικών και Διευθυντών της ΔΟΥ Ηρακλείου εξ αιτίας της εγκληματικής πράξης της είσπραξης-κατά το υπερβάλλον μέτρο-του ΕΝΦΙΑ και ΕΕΤΥΔΕ.
Ειδικότερα, όπως αποφάνθηκε εντελώς πρόσφατα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμό 4003/ 2014 απόφαση της, το χαράτσι αυτό προσδιορίζεται σε αντικειμενικές αξίες οι οποίες δεν υφίστανται και έπρεπε να έχουν αναπροσαρμοσθεί ήδη από το 2007. Στην κίνηση της αυτή προέβη η Λ.Σ.Π. Ηρακλείου κατόπιν Γενικής Συνέλευσης της.
περισσότερα εδώ https://justiceforgreece.wordpress.com/2015/04/01/μήνυση-κατά-των-υπουργών-οικονομικών/
σχετικά
Ολομέλεια ΣΤΕ : Παράνομες οι αντικειμενικές άξιες, αντισυνταγματικό το ΕΝΦΙΑ
https://justiceforgreece.wordpress.com/2014/11/15/ολομέλεια-στε-παράνομες-οι-αντικειμε/
Μηνυτήρια αναφορά κατά Γκ. Χαρδούβελη – Αικ. Σαββαΐδου και παντός υπευθύνου για καταλογισμό φόρου που δεν αντιστοιχεί στην εξουσιοδότηση που έλαβαν βάση του προϋπολογισμό του έτους 2014 και του νόμου περί ΕΝΦΙΑ
https://justiceforgreece.wordpress.com/αναφορές/μηνυτήρια-αναφορά-κατά-γκ-χαρδούβελη/