Τα 223 προαπαιτούμενα για τη χορήγηση του καινούριου δανείου (86 δις ευρώ)

nazi_280_182

Η «ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Το τρίτο Μνημόνιο περιλαμβάνει 223 προαπαιτούμενα, δηλαδή νομοθετικές δράσεις από τις οποίες εξαρτώνται οι περιοδικές αξιολογήσεις της «τερατόικας» και η εκταμίευση των δόσεων του νέου δανείου, σύμφωνα με τα μνημονιακά «έθιμα» που έχουν καθιερωθεί από τον Μάιο του 2010.

Αριθμητικά τα προαπαιτούμενα κατανέμονται ως εξής στην τετραετία:

127 το 2015

81 το 2016

12 το 2017

3 το 2018

Από το σύνολο αυτών των προαπαιτούμενων, 51 πρέπει να νομοθετηθούν-εφαρμοστούν εντός του Οκτωβρίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Στο χρονοδιάγραμμα που έχουν επιβάλει οι δανειστές, και που ουσιαστικά αποτελεί το πρόγραμμα οποιασδήποτε κυβέρνησης αναδειχθεί, υπάρχουν μέτρα διοικητικού-γραφειοκρατικού χαρακτήρα, μέτρα εκ πρώτης όψεως «ουδέτερα» και μέτρα που συνιστούν κυριολεκτικά μια «Μαύρη Βίβλο» λιτότητας, απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, κατεδάφισης του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Είναι να μέτρα που έχουν εξαφανιστεί από την προεκλογική καμπάνια των μνημονιομάχων, ή προβάλλονται, επιλεκτικά, εξωραϊστικά και παραπλανητικά. Σταχυολογούμε τα πιο σημαντικά όπως αναφέρονται στο χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου, από τον τρέχοντα μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο 2018:

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 

Δέσμευση και κατάσχεση λογαριασμών οφειλετών του δημοσίου, με ηλεκτρονική αποστολή στις τράπεζες στοιχείων των οφειλετών. Για οφειλέτες με χρέη στην εφορία άνω των 70.000 ευρώ θα υπάρχει αυτοματοποιημένη διαδικασία κατάσχεσης. Το μέτρο θα ενισχυθεί με την ανάπτυξη ειδικού λογισμικού αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου. Το πρόγραμμα θα δοθεί με απευθείας ανάθεση! 

Κατάργηση του ανώτατου ορίου ύψους κατάσχεσης 25% επί μισθών και συντάξεων και μείωση όλων των κατώτατων ορίων ύψους 1.500 ευρώ (1.250 για μισθούς και συντάξεις, 1.000 ευρώ για καταθέσεις). 

Επίσπευση της διαδικασίας δημόσιας σύμβασης για την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών και κατασχέσεων από ιδιώτες. 

Έναρξη κατασχέσεων για οφειλέτες που δεν καταβάλουν εγκαίρως τις δόσεις τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. 

Ορίζονται τα πρώτα νησιά στα οποία θα καταργηθεί η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ. 

Με απευθείας ανάθεση θα δοθεί και έργο παραγωγής ειδικού λογισμικού για τους ελέγχους των ελεγκτικών φορολογικών μηχανισμών της «ανεξάρτητης» ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. Ολοκλήρωση της μεταφοράς των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην ίδια ΓΓΔΕ. 

Έκδοση απόφασης για να εφαρμοστεί η ψηφισμένη αύξηση της φορολογίας στα πλοία. 

ΚΤΕΟ. Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από τεχνικό έλεγχο, μετά από διασταύρωση στοιχείων. 

Ξήλωμα της ρύθμισης των εκατό δόσεων. Αποκλείονται όσοι δεν καταβάλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, τη θέσπιση απαίτησης για τη φορολογική διοίκηση και τη διοίκηση, συντόμευση της διάρκειας της ρύθμισης «για όσους έχουν τη δυνατότητα» να πληρώσουν νωρίτερα ρυθμισμένους φόρους ή εισφορές. Αύξηση επιτοκίων από 3% σε 5% στις ρυθμισμένες οφειλές. Οφειλέτες με χρέη κάτω των 5.000 (το 90% όσων εντάχθηκαν στη ρύθμιση) παραμονή του χαμηλού επιτοκίου, αλλά μόνο με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. 

Δέσμευση του κράτους ότι δεν θα θεσπίσει νέες ρυθμίσεις δόσεων ή άλλες ρυθμίσεις διακανονισμού, ούτε θα τροποποιήσει τις ισχύουσες ρυθμίσεις π.χ. παρατείνοντας προθεσμίες. 

Αποκλειστική χρηματοδότηση όλων των επικουρικών ταμείων από ίδιες εισφορές (σφαγή στις επικουρικές). Υπαγωγή όλων των επικουρικών ταμείων στην ΕΤΕΑ. 

Νέα Task Force, με επιτροπεία στο τετράγωνο: Μεσοπρόθεσμο σχέδιο τεχνικής βοήθειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω νέας Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΥΣΔΜ). 

Από την κοινωνική πρόνοια στη φιλανθρωπία του πτωχοκομείου: Προσδιορισμός διαδικασιών για τη βαθμιαία εθνική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 

Ενίσχυση ρυθμίσεων για τη «διακυβέρνηση» του ΤΧΣ ιδίως σε θέματα διαδικασιών επιλογής και διορισμού. Ήτοι, στενός έλεγχος από τους δανειστές (ESM, ΕΚΤ). 

Προετοιμασία εδάφους για ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ με: α) Τροποποίηση κανόνων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας β) Θέσπιση κανόνων για τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ ΔΕΗ και του διαχειριστή της αγοράς γ) μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου δ) Αναθεώρηση τιμολογίων ΔΕΗ βάσει του κόστους, αντικαθιστώντας την 20% έκπτωση για τους χρήστες υψηλής τάσης με τιμολόγια βάσει του οριακού κόστους παραγωγής ε) Αναγκαστική συρρίκνωση της ΔΕΗ με τον σχεδιασμό συστήματος δημοπρασιών σύμφωνα με το γαλλικό ΝΟΜΕ, με στόχο να μειωθούν κατά 25% τα μερίδια λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ. 

Νομοθέτηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του «ΟΑΣΑ – Συγκοινωνίες Αθηνών». 

Δρομολόγηση της εφαρμογής του αναθεωρημένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που θεσπίζει το προνόμιο των τραπεζών και αποκλείει ουσιαστικά τους εργαζόμενους από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος επιχειρήσεων. 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 

Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος (πιθανότατα με κατάργηση ανώτατων και κατώτατων συντελεστών, και θέσπιση 2 ή 3 κοντά στο 35%, και κατάργηση φοροαπαλλαγών). 

Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες. Πρώτο στάδιο τον Οκτώβριο του 2015, δεύτερο τον Οκτώβριο του 2016. 

Αποστολή εκκαθαριστικών για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ για το 2015. Τελευταία δόση καταβολής τον Φεβρουάριο του 2016. 

Αύξηση φορολογίας στους αγρότες. Σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης. Φορολόγηση με 20% το 2016 και με 26% για το 2017. 

Αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%). 

Επίδομα θέρμανσης. Μείωση στο μισό της επιδότησης στον προϋπολογισμό του 2016. Προφανώς με αντίστοιχη μείωση δικαιούχων. 

Μονιμοποίηση εισφοράς αλληλεγγύης. Αναμορφώνεται και ενσωματώνεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος από το 2016. 

Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Επανεξέταση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ώστε να προβλέπεται η αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς. 

Επανεξέταση (αύξηση) αντικειμενικών τιμών ακινήτων, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον σε 2,65 δισ. ευρώ. 

Αυστηρότερος ορισμός του ποιος είναι αγρότης, πράγμα που θα οδηγήσει σε μαζικό αποκλεισμό από το σύστημα επιδοτήσεων. 

«Ιδιωτικοποίηση» φορολογικών ελέγχων, με διατήρηση του φορολογικού πιστοποιητικού (όπως είχε απαιτήσει ο ΣΕΒ) από ελεγκτικές εταιρείες. 

Διαγραφή ληξιπρόθεσμων μη εισπράξιμων οφειλών. 

Ενίσχυση της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών (ΕΜΕΙΣ) για τη βελτίωση της ικανότητάς στην εκκαθάριση και είσπραξη φόρων, με υποστήριξη από διεθνή ανεξάρτητη εταιρεία εμπειρογνωμόνων (κι άλλη ιδιωτικοποίηση ελέγχων) 

Η «ανεξάρτητη» Γενική Γραμματεία Εσόδων γίνεται υπερυπουργείο:. «Θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων με την οποία θα προσδιορίζονται: α) η νομική μορφή, η οργάνωση, το καθεστώς και το πεδίο άσκησης των αρμοδιοτήτων του φορέα, β) οι εξουσίες και οι λειτουργίες του διευθύνοντος συμβούλου και του ανεξάρτητου Διοικητικού Συμβουλίου, γ) η σχέση με το υπουργείο Οικονομικών και άλλους κυβερνητικούς φορείς, δ) η ευελιξία όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους του φορέα και η σχέση του με δημόσια διοίκηση, ε) η αυτονομία του προϋπολογισμού του στ) υποβολή εκθέσεων στην κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο». 

Αλλαγές στη νομοθεσία γα τον προϋπολογισμό, με πλαίσιο συμμετοχής «ανεξάρτητων φορέων» με παράλληλη κατάργηση ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Θέσπιση συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων (βλέπε αναλυτικά κωδικοποίηση Στρατούλη), θέσπιση «ισοδύναμων μέτρων» για πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων από την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ για τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012, κατάργηση τροποποιήσεων του 2015 (νομοθετήματα Στρατούλη). 

Θέσπιση «διαρθρωτικών μέτρων» που θα αποφέρουν εξοικονόμηση συνταξιοδοτικού κόστους 0,75% του ΑΕΠ το 2017 και 0.25% του ΑΕΠ το 2018, σύνολο τουλάχιστον 1,8 δισ. 

Κατάργηση και αντιστάθμιση περιττών επιβαρύνσεων των συντάξεων. 

Έκθεση ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια, κατηγοριοποίηση και αξιολόγηση

της ικανότητας των τραπεζών να αντιμετωπίσουν κάθε κατηγορία

Η ΤτΕ και το ΤΧΣ θα χαρτογραφήσουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη μιας «δυναμικής αγοράς των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων». Ήτοι, ξεπούλημα των δανείων στα κοράκια (distress funds). παράσχουν ανάλυση για τον προσδιορισμό των μη κανονιστικών 

Μέτρα για τη διασφάλιση «ανεξαρτησίας της διακυβέρνησης των τραπεζών σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές» (το δημόσιο εκτός διοικήσεων). 

Επανεξέταση υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας συμπεριλαμβανομένων ομαδικών απολύσεων, συλλογικής δράσης και συλλογικών διαπραγματεύσεων βάσει των βέλτιστων διεθνών και ευρωπαϊκών πρακτικών 

Εφαρμογή των «υπολοίπων» της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για άνοιγμα στις αγορές, τροφίμων, ποτών, προϊόντων πετρελαίου. 

Νέα «εργαλειοθήκη» ΟΟΣΑ για απελευθέρωση ανταγωνισμού σε Χονδρικό Εμπόριο, Κατασκευές, Ηλεκτρονικό Εμπόριο, τον υπόλοιπο μεταποιητικό κλάδο και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης 

Νομοθεσία για πλήρη απελευθέρωση τουριστικών καταλυμάτων. 

Προεδρικό Διάταγμα για «αποκλειστικές δραστηριότητες των πολιτικών μηχανικών και’ συναφών επαγγελμάτων». 

Διαβούλευση για τη σύνδεση εκπαίδευσης με την Έρευνα και Ανάπτυξη (μπίζνες στα ΑΕΙ). 

Λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση: ΑΔΜΙΕ(εκτός αν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο με «ισοδύναμα» αναφορικά με τον ανταγωνισμό και τις προοπτικά επενδύσεων, στη βάση πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ. Σ’ αυτό κάνει παραπλανητικό παιχνίδι ο ΣΥΡΙΖΑ). 

Θαλάσσιες Μεταφορές: Ευθυγράμμιση απαιτήσεων επάνδρωσης για τις εγχώριες υπηρεσίες με εκείνες των διεθνών γραμμών. 

Δεσμευτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για την πώληση του ΟΛΠ. 

Διορισμός «Ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης» που θα καθορίσει τους στόχους, τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. 

Νέες μειώσεις μισθών σε ευρείες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων με τη μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, με ισχύ από 1/1 2016. Καθορισμός ανώτατων ορίων στις μισθολογικές δαπάνες και στην απασχόληση του Δημοσίου που θα υιοθετηθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο. 

Επιλεκτικές αυξήσεις δικαστικών τελών. 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 

Πρωτογενές Πλεόνασμα 2015 0,25%. 

Μείωση στις αμυντικές δαπάνες κατά € 100 εκατ. το 2015 

«Μεταρρύθμιση» συστήματος κοινωνικής πρόνοιας με στόχο εξοικονόμηση 0,25% του ΑΕΠ το 2015 (περικοπές προνοιακών επιδομάτων 450 εκατ. φέτος). Συνολική επανεξέταση συστήματος κοινωνικής πρόνοιας με υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας με στόχο εξοικονόμηση 50% του ΑΕΠ ετησίως (900 εκατ.) 

Ενοποίηση όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με τη υποδομή και οργάνωση του ΙΚΑ 

Μέτρα για αύξηση ποσοστού προμηθειών του μεριδίου των γενόσημωνφαρμάκων 

Κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών στις 4 συστημικές τράπεζες, με βάση την αξιολόγηση και τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης. 

Θέσπιση νέου σχεδίου για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας 

Εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου για τις εταιρείες ύδρευσης με βάση τη μεθοδολογία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων το 2014 (προλείανση ιδιωτικοποίησης- νέας μετοχοποίησης ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «εξαφανίσει» από το προσκήνιο). 

Δεσμευτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (ROSCO) 

Θέσπιση νέου συστήματος μόνιμης κινητικότητας σε ολόκληρο το Δημόσιο. 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016 

Υποβολή προτάσεων και «μεταρρυθμίσεων» στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και αποφάσεις για τους συντελεστές παροχών του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 

Λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων υπό τους ισχύοντες όρους και προς τους ήδη επιλεγέντες (FRAPORT). 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 

Δεσμευτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για τον ΟΛΘ. 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 

Επικαιροποίηση αξιολόγησης ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπονήθηκε το 2011 από τον ΟΟΣΑ. 

ΜΑΙΟΣ 

Θέσπιση νομοθεσίας για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων με ισχύ το 2017 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 

Μεταρρύθμιση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 

Σταδιακή κατάργηση επιστροφής φόρου κατανάλωσης (diesel) για τους αγρότες, δεύτερη δόση. 

Νέες αλλαγές στον ΦΠΑ. 

Έγκριση συμπληρωματικού Προϋπολογισμού 2015, Προσχέδιο προϋπολογισμού 2016 Μεσοπρόθεσμη Δημοσιονομική Στρατηγική (2016-2019) 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 

Πρωτογενές Πλεόνασμα 2016 0,5% του ΑΕΠ 

Σταδιακή κατάργηση ευνοϊκής φορολόγησης αγροτών- φορολόγηση με 20% από το 2016. 

Μείωση στις αμυντικές δαπάνες κατά 2,2% του ΑΕΠ το 2016. 

Δεύτερη δόση μείωσης στις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης. 

Οριστική κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. 

Νέα «μεταρρύθμιση» συστήματος κοινωνικής πρόνοιας με στόχο εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2016 (1,8 δισ.)

κεφαλαίων. 

Νέα μέτρα για αύξηση ποσοστού προμηθειών του μεριδίου των γενόσημων φαρμάκων 

Αξιολόγηση επιδόσεων συστήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με στόχο την πλήρη εθνική εφαρμογή του 

«Απλούστευση και εξορθολογισμός» της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας μέσω κωδικοποίησης σε ένα Κώδικα Εργατικής Νομοθεσίας 

ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 

Ολοκλήρωση «εξισορρόπησης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (μείωση 50% μεριδίου ΔΕΗ) 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017 

Πρωτογενές Πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. (2017) 

Δεύτερη δόση νέας φορολόγησης των αγροτών, με εφαρμογή συντελεστή 26%. 

«Θετική λίστα» φαρμάκων- Κατάρτισή της από «Κέντρο Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας». 

Οδικός χάρτης για την προσαρμογή στις κατευθύνσεις της Ε.Ε για «ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 

Απελευθέρωση λιανικής αγοράς Φυσικού Αερίου και διαχωρισμός σε εταιρείες Διαχείρισης και Διανομής. 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 

Πρωτογενές Πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

 

http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2015/09/223.html

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

– NOMOΣ 4334/2015 Προαπαιτούμενα έναρξης των διαπραγματεύσεων για σύναψη δανειακής σύμβασης (ESM)

– Tsipras asked the eurozone’s rescue fund for a two-year loan / Η επιστολή Τσιπρα για ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ από ESM Η πρώτη επιστολή στάλθηκε στις 30 Ιουνιου 2015 και αφορούσε διετές δάνειο ύψους 26 δις ευρώ. Η επόμενη στάλθηκε στις 8 Ιουλιου 2015 και οδήγησε σε συμφωνία τριετούς δανείου 86 δισ εύρω)

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 5ης Ιουλιου 2015: Αντικείμενο, χρονικό, σχετικά έγγραφα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες

– Ν. 4333/2015: Εξουσιοδότηση διαπραγματευτών για σύναψη νέας δανειακής σύμβασης (ESM) – ΦΕΚ A 78/11.07.2015

– Μνημόνια

– Συμβάσεις

Με ευρεία πλειοψηφία και ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, 229 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «ναι».

Advertisements

6 comments on “Τα 223 προαπαιτούμενα για τη χορήγηση του καινούριου δανείου (86 δις ευρώ)

 1. ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΚΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

  Μετά τον κατεξευτελισμό του λαϊκού ΟΧΙ από την κυβέρνηση των απατεώνων του ΣΥΡΙΖΑ που μέσα σε 24ωρες με μια πρωτόγνωρη, ακόμη και για τα Ελληνικά χρονικά, κωλοτούμπα που φανέρωσε το απύθμενο θράσος και τη βαθιά περιφρόνηση του λαού και της νοημοσύνης του από την ηγετική κλίκα των επαγγελματιών πολιτικάντηδων της παγκοσμιοποιητικής «Αριστεράς», ακολούθησε τώρα και η πραξικοπηματική ψήφιση του από τη Βουλή. Το δίλημμα βέβαια δεν ήταν όπως ισχυρίστηκε ο αρχι-απατεώνας που ηγείται της κλίκας αυτής: «Μνημόνιο με Ευρώ» ή «Μνημόνιο με δραχμή». Το πραγματικό δίλημμα που είχαν οι ίδιοι αλλά και οι ελίτ από πίσω τους, ξένες και ντόπιες, ήταν: «Μνημόνιο με ΣΥΡΙΖΑ στις καρέκλες» ή «Μνημόνιο με τους άλλους» (δηλαδή τα φθαρμένα κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, μαζί με το πιο Ευρώδουλο κόμμα στη Βουλή, το Ποτάμι, των αρχολίπαρων που μόνη «ιδεολογία» έχουν την πιστή εκτέλεση των εντολών των Ευρω-αφεντικών τους).

  Και ήταν εντελώς πραξικοπηματική η ψήφιση του Μνημονίου γιατί δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Πρώτον, κανένας ουσιαστικά από αυτούς που παριστάνουν τους βουλευτές και το ψήφισαν ενθουσιωδώς δεν το διάβασε, ούτε μπορούσε να διαβάσει, ένα πολύπλοκο νομικό κείμενο σχεδόν 500 σελίδων μέσα σε μερικές ώρες. Δεύτερον, ουσιαστικά δεν επιτράπηκε σε κανένα βουλευτή να εκφράσει τη γνώμη του, εκτός από αυτούς που είχαν εγκρίνει οι ηγετικές κλίκες τους (δηλαδή οι αρχηγοί και οι εισηγητές). Τρίτον, εσκεμμένα επιλέχτηκε για το πραξικόπημα αυτό ο 15αύγουστος, όταν έστω και για ένα τριήμερο πολύς κόσμος προσπαθεί να ξεχάσει την αθλιότητα του στην πιο γειτονική παραλία.

  Έτσι, φτάσαμε στο 3ο μνημόνιο που αγνόησε επιδεικτικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη, το οποίο απέρριψε τόσο της πολιτικές λιτότητας και τα μνημόνια αλλά έμμεσα αμφισβήτησε και την ιδία την παραμονή μας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Θα ακολουθήσουν τώρα τα συγκεκριμένα μέτρα σφαγής του ελληνικού λαού από την «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κτηνώδη μέτρα που θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της ελληνικής κοινωνίας ψηφίστηκαν με τις καθόλα «δημοκρατικές» διαδικασίες του κατεπείγοντος. Το θράσος της ‘πρώτη φορά αριστερά’ κυβέρνησης δεν έχει όρια, καθώς δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα και πλέον εύκολα κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία των δωσιλογικών κυβερνήσεων των προηγούμενων 5 χρόνων. Και φυσικά δεν είναι μόνο η ηγετική κλίκα αλλά και το 80% σχεδόν των βουλευτών του που εκλέχτηκαν για να «σκίσουν τα μνημόνια» και τώρα ψήφισαν το χειρότερο μνημόνιο όλων, απλά για να μην χάσουν την «καρέκλα» για την οποία τόσο μόχθησαν. Δεν πέρασε φυσικά από το μυαλό κανενός ότι ακόμη και αν ήταν αλήθεια το χονδροειδές ψέμα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, ένας έντιμος πολιτικός προτιμά την παραίτηση παρά τον εξευτελισμό του. Μόνο που αυτή η πολιτική αγυρτεία του ΣΥΡΙΖΑ με την επίφαση ότι είναι «κινηματίες αριστεροί», έχοντας σπείρει τεράστιες αυταπάτες στον ελληνικό λαό, περνούν τώρα τα σκληρότερα μέτρα χωρίς να γίνει έστω για την τιμή των όπλων μια μαζική διαδήλωση. Είναι αδιαμφισβήτητα το πιο εύκολο μνημόνιο της 5ετίας. Αυτή είναι η προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο λαό.

  Δεν εξαιρείται από την παραπάνω κριτική το Αριστερό Ρεύμα. Οι πολιτικάντηδες αυτοί, δεν τόλμησαν ούτε καν να ανεξαρτητοποιηθούν και ν’ αποκτήσουν πολιτική οντότητα και έτσι εύκολα η αγυρτεία του ΣΥΡΙΖΑ τούς απέκλεισε από το να αρθρώσουν λέξη στη Βουλή . Όμως στην πραγματικότητα αποτελούν και αυτοί τμήμα της ίδιας πολιτικής αγυρτείας, εφόσον όχι μόνο επί έξι μήνες (για να μην αναφερθούμε στην προεκλογική περίοδο) δε διανοήθηκαν να προβάλλουν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα οικονομικής αυτοδυναμίας έξω από την ΕΕ και το Ευρώ και να το παρουσιάσουν στα εσωτερικά όργανα του κόμματος, ώστε ακόμη και αν η πλειοψηφία το απέρριπτε να υπήρχε συγκεκριμένη εναλλακτική λύση και να μην μπορεί τώρα το κάθε μέλος της ηγετικής κλίκας των απατεώνων να ισχυρίζεται «δεν υπήρχε άλλη λύση» ή «δεν είχαμε εντολή», λες και οι εντολές φυτρώνουν στους αγρούς και δεν ξεκινούν μέσα από τον προβληματισμό αυτών που υποτίθεται παίζουν τον ρόλο της πολιτικής πρωτοπορίας! Ούτε ακόμη από τη μέρα που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα μέχρι τη διεξαγωγή του, όπου είχαμε κάθε μεγαλοαξιωματούχο της ευρωπαϊκής ελίτ να τονίζει το δίλημμα «ευρώ-δραχμή», δε διανοήθηκαν να βγουν να ενημερώσουν το λαό για τη δική τους θέση (λανθασμένη και εγκληματική κατά την ανάλυσή μας) για έξοδο από το Ευρώ, αλλά αντίθετα έκαναν μόκο! Για να μη χαλάσουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα ποζάρουν ως επαναστάτες, οι μέχρι πρωτινός υπουργοί της κυβέρνησης αυτής.

  Φυσικά, το λιθαράκι της για την πλήρη αδρανοποίηση των θυμάτων της παγκοσμιοποίησης έχει βάλει και σύσσωμη η υπόλοιπη αριστερά. Ακόμη και το ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα που έχει τηρήσει ιστορικά συνεπή αντί-ΕΕ στάση, περιμένει την σοσιαλιστική επανάσταση για να επιβάλλει την έξοδο του λαού από την καταστροφή του, αναγκαστικά απο-μαζικοποιώντας τον αντί-ΕΕ αγώνα. Έτσι, ενώ καλεί για μαζικό ξεσηκωμό και να βγει ο λαός στους δρόμους, επιμένει σε πορείες-λιτανείες με καμία προοπτική σύγκρουσης. Και όταν μάλιστα το ΚΚΕ είχε τη δυνατότητα να μπλοκάρει την ψήφιση του Μνημονίου (αφού αν δεν ψηφιζόταν πριν το Eurogroup θα έπρεπε ν’ αναβληθεί για μήνες —αν όχι και οριστικά— η ψήφιση του), δεν το έκανε με το δήθεν μαξιμαλιστικό «επιχείρημα» ότι αυτό ενδιαφερόταν να μην ψηφιστεί το Μνημόνιο καθόλου. Προφανώς το μπλοκάρισμά του που θα δημιουργούσε τη δυνατότητα για ένταση της ταξικής πάλης εναντίον του πριν το ξαναφέρουν στη Βουλή (αφού στο μεταξύ θα είχαν ληφθεί και άλλα σκληρά μέτρα) δεν το απασχολούσε! Η νοοτροπία «όλα ή τίποτα» που για χρόνια έχει καθηλώσει το ΚΚΕ και τη λαϊκή του βάση στο «τίποτα», στο μεγαλείο της. Φυσικά δεν υποστηρίζουμε όπως οι σοσιαλδημοκράτες κλπ ότι με ημίμετρα θα οδηγηθούμε στην κοινωνική αλλαγή. Όμως το να φύγουμε από την ΕΕ και ν’ ακολουθήσουμε πολιτική αυτοδυναμίας έξω από τη Νέα Διεθνή Τάξη (ΝΔΤ) της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης μόνο για κρετίνους είναι ημίμετρο, όταν η Υπερεθνική Ελίτ που διαχειρίζεται την ΝΔΤ σήμερα ματοκυλά λαούς, ακριβώς για να μην φύγουν από τα νύχια της και ν’ ανοίξουν το δρόμο για ριζική κοινωνική αλλαγή.

  Βέβαια για να καλλιεργηθούν οι αναφερόμενες αυταπάτες έκανε καλά τη δουλειά του ο μηχανισμός πληροφόρησης/διαστρέβλωσης που έχει στήσει η κυβέρνηση. Η «απελευθερωμένη» πια ΕΡΤ, που ενημερώνει με όρους γραφείου προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνει ένα προφίλ πολιτικού ηγέτη που «πάλεψε και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο» και η Αυγή με την Εφημερίδα των Συντακτών μάς προβάλλουν τη δήθεν περικοπή των βουλευτικών αποζημιώσεων ως προοδευτικό βήμα!

  Η πραγματικότητα είναι, εντούτοις, αρκετά ξεκάθαρη.
  Με τους νέους φόρους ο αγροτικός πληθυσμός εξοντώνεται ολοκληρωτικά καθώς έχουμε αύξηση του ειδικού φόρου πετρελαίου ώστε να ισχύσει στο μέλλον ο συντελεστής που ισχύει και στο πετρέλαιο κίνησης. Ακόμα, νομοθετείται ο διπλασιασμός του φόρου αγροτικού εισοδήματος με στόχο να προσδιοριστεί το επάγγελμα «αυστηρότερα». Στόχος των μέτρων αυτών είναι η «μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης» στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας. Είναι δεδομένο ότι οι φόροι αυτοί θα στραγγαλίσουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, με συνέπεια να επιβιώσουν οι οικονομικά ισχυροί, αν όχι οι πολυεθνικές (Μονσάντο κλπ) και τα αγροτικά προϊόντα που μας εξαναγκάζουν να αγοράζουμε από την Ολλανδία, τη Γαλλία κλπ.
  Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, μείωση συντάξεων και σταδιακή κατάργηση κοινωνικών παροχών όπως το ΕΚΑΣ, τα προνοιακά επιδόματα σε ΑμεΑ, οικογένειες κλπ. Όπως γίνεται αντιληπτό η κοινωνική πρόνοια καταρρέει και δημιουργείται, όπως λέγεται ρητά μέσα στο μνημόνιο, ένα «δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας το οποίο θα διοχετεύει τους πενιχρούς του πόρους σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Δηλαδή για να μην πεθάνεις, πάρε ένα κομμάτι ψωμί!
  Στην αγορά εργασίας μπαίνουν οι βάσεις για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και μπαίνουν εμπόδια στη συλλογική δράση μέσα στους χώρους εργασίας που πρέπει «να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ».
  Τέλος, έχουμε το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τα είχαν πάει τόσο καλά. Τώρα ήρθε ο «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ να επανορθώσει και να καλύψει το χαμένο έδαφος για χάρη των πολυεθνικών. Περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης για τα οποία πρέπει να οριστούν δεσμευτικές ημερομηνίες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Εγνατία οδός. Όλα στο σφυρί για να έρθουν οι επενδύσεις, να έρθει η ανάπτυξη! Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΑΝΔΥΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ—κάτι που δεν μπορούσαν να τολμήσουν τα φθαρμένα κόμματα εξουσίας. Οι Δραγασάκηδες, Σταθάκηδες, Τσακαλώτοι και Τσίπρες δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΣΤΑΓΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΘΕ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΠΗΓΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ—ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΒΕΒΑΙΑ!
  Καιρός ΟΜΩΣ είναι να σπάσουν όποιες ψευδαισθήσεις υπάρχουν στα λαϊκά στρώματα για το ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού της ΕΕ. Μέσα στην ΕΕ οι πολιτικές λιτότητας, φτωχοποίησης και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού είναι μονόδρομος. Οι συνθήκες διαβίωσης θα θυμίζουν σε λίγα χρόνια λατινική Αμερική με τις πολυεθνικές να επελαύνουν στο ελληνικό οικονομικό τοπίο. Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΕΞΟΔΟΣ από την ΕΕ και η ρήξη με τη Νεοφιλελεύθερη Παγκοσμιοποίηση είναι το πρώτο βήμα απελευθέρωσης από τα δεσμά αυτά, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να οικοδομηθεί μία οικονομία αυτοδύναμη που θα βασίζεται στους δικούς της πόρους. Μόνο έτσι θα καταφέρει να ορθοποδήσει ο λαός, βάζοντας δηλαδή ελέγχους πάνω στις αγορές σε αντίθεση με το πλήρες άνοιγμα που επιβάλλει η ΕΕ μέσω της Συνθήκης του Μάαστριχτ, Λισσαβώνας, Δουβλίνου κλπ. Το ΜΕΚΕΑ και η ΠΔ θα βρίσκονται συνεχώς στο δρόμο του αγώνα και της αντίστασης στην οικονομική κατοχή που μας επιβάλλεται.

  ΠΥΡΗΝΕΣ ΜΕΚΕΑ ΠΑΝΤΟΥ.
  ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΟΧΟΥΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ:

  – ΤΗ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΕΕ, ΕΥΡΩ, ΝΑΤΟ, ΠΟΕ ΚΛΠ
  – ΤΗ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
  – ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  – ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΡΙΖΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΛΕΨΑΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
  – ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

  http://www.mekea.org/2015/08/15/το-τριτο-μνημονιο-η-ολοκληρωτικη-αποκ/

 2. Η Συμφωνία της 12/13 Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης – Η βάση για το 3ο Μνημόνιο

  H σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει την κρίσιμη ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου σχέση εμπιστοσύνης με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για πιθανή μελλοντική συμφωνία σχετικά με νέο πρόγραμμα του ΕΜΣ. Στο πλαίσιο αυτό έχει βασική σημασία η ανάληψη ιδίας ευθύνης από τις ελληνικές αρχές, τις δε δεσμεύσεις πολιτικής πρέπει να ακολουθήσει η επιτυχής υλοποίησή τους.

  Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν χρηματοπιστωτική συνδρομή από τον ΕΜΣ αναμένεται να απευθύνουν, εφόσον είναι δυνατόν, ανάλογο αίτημα και στο ΔΝΤ1. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η Ευρωομάδα να συμφωνήσει σχετικά με νέο πρόγραμμα του ΕΜΣ. Επομένως, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016.

  1. Συνθήκη ΕΜΣ, αιτιολογική σκέψη 8.

  Με δεδομένη την ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου σχέση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, η σύνοδος κορυφής για το ευρώ χαιρετίζει τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να θεσπίσουν χωρίς χρονοτριβή μια πρώτη δέσμη μέτρων. Στα μέτρα αυτά, τα οποία θα ληφθούν με πλήρη εκ των προτέρων συμφωνία με τους θεσμούς, θα περιλαμβάνονται:

  2 έως 15 Ιουλίου

  • ο εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για αύξηση των εσόδων

  • άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης των συντάξεων

  • η διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ

  • η πλήρης εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη σταθερότητα, τον συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, κυρίως με την έναρξη λειτουργίας του Δημοσιονομικού Συμβουλίου πριν από την οριστικοποίηση του Μνημονίου Συνεννόησης και με την εισαγωγή ημιαυτόματων περικοπών δαπανών σε περίπτωση παρεκκλίσεων από φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος αφού ζητηθεί η γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και με την επιφύλαξη προηγούμενης έγκρισης από τους θεσμούς·

  έως τις 22 Ιουλίου

  • η θέσπιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας, η οποία αποτελεί μείζονα αναδιάρθρωση των διαδικασιών και των ρυθμίσεων του συστήματος πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τις δαπάνες·

  • η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (BRRD) με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Αμέσως μετά, και μόνον μετά τη νομική εφαρμογή των τεσσάρων πρώτων προαναφερόμενων μέτρων καθώς και την έγκριση όλων των δεσμεύσεων που περιέχονται στο παρόν έγγραφο από την Ελληνική Βουλή, κατόπιν επαλήθευσης από τους θεσμούς και την Ευρωομάδα, μπορεί να ληφθεί απόφαση προκειμένου να δοθεί στους θεσμούς η εντολή διαπραγμάτευσης μνημονίου συνεννόησης (ΜΣ). Η απόφαση αυτή θα ληφθεί υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εθνικές διαδικασίες και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 της Συνθήκης για τον ΕΜΣ βάσει της εκτίμησης που μνημονεύεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1. 3

  Προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για την επιτυχή σύναψη του μνημονίου συνεννόησης, η ελληνική πρόταση μεταρρυθμιστικών μέτρων πρέπει να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό ώστε να ληφθεί υπόψη η σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας το τελευταίο έτος. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί επισήμως να ενισχύσει τις προτάσεις της σε τομείς που έχουν προσδιορίσει οι θεσμοί, με ικανοποιητικό και σαφές χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση και την εφαρμογή νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών κριτηρίων, των ορόσημων και των ποσοτικών κριτηρίων, ώστε να είναι σαφής η κατεύθυνση των πολιτικών μεσοπρόθεσμα. Πρέπει κυρίως, σε συμφωνία με τους θεσμούς:

  – να πραγματοποιήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και να προσδιορίσει πολιτικές ώστε να αντισταθμίσει πλήρως τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012, καθώς και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν αμοιβαίαως τον Οκτώβριο του 2015·

  – να προχωρήσει σε πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ-Ι, μεταξύ άλλων για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, τις περιόδους εκπτώσεων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το γάλα και τα αρτοποιεία εκτός από τις συστάσεις για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε επόμενο στάδιο, καθώς και για το άνοιγμα των μακροοικονομικώς κρίσιμων κλειστών επαγγελμάτων (πχ μεταφορές με οχηματαγωγά.

  Στο πλαίσιο των επακόλουθων ενεργειών σύμφωνα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ-ΙΙ, πρέπει να συμπεριληφθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις η μεταποίηση

  – σε ότι αφορά τις αγορές ενέργειας να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), εκτός αν μπορούν να βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό βάσει συμφωνίας με τους θεσμούς·

  – όσον αφορά τις αγορές εργασίας να προχωρήσει σε αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργατικών κινητοποιήσεων και, σύμφωνα με την οικεία οδηγία και βέλτιστη πρακτική της ΕΕ των ομαδικών απολύσεων βάσει του χρονοδιαγράμματος και της προσέγγισης που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Κατόπιν της επανεξέτασης αυτής οι πολιτικές για την αγορά εργασίας πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές θα πρέπει δε να μη συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς·

  – να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα συμπεριλαμβανομένων τόσο αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμε να δάνεια όσο και μέτρων για την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών ιδίως με την εξάλειψη κάθε πιθανότητας πολιτικών παρεμβάσεων ιδιαίτερα στις διαδικασίες διορισμού

  Πέραν τούτου οι ελληνικές αρχές οφείλουν να πραγματοποιήσουν τις ακόλουθες ενέργειες

  – να αναπτύξουν ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση· ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητο ταμείο το οποίο θα τα ρευστοποιήσει με ιδιωτικοποιήσεις και άλλους τρόπους Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μια πηγή για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης εξόφλησης του νέου δανείου του ΕΜΣ και θα αποφέρει κατά την διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο συνολικό ποσό 50 δισεκ ευρώ, εκτων οποίων τα 25 δισεκ ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% κάθε εναπομένοντος ευρώ (τουτέστιν 50% των25 δισεκ ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αναλογίας χρέους ΑΕΠ το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις. Το ταμείο αυτό θα συσταθεί στην Ελλάδα υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών

  Σεσυμφωνία με τους θεσμούς και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές θα πρέπει να θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο για να διασφαλιστούν διαφανείς διαδικασίες και κατάλληλος καθορισμός τιμών για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση κρατικών επιχειρήσεων

  – σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της ελληνικής κυβέρνησης να εκσυγχρονίσουν και να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό την ελληνική διοίκηση και να θέσουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ικανοτήτων και την αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου ύστερα από συζητήσεις με τους θεσμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος της ελληνικής διοίκησης βάσει χρονοδιαγράμματος σε συμφωνία με τους θεσμούς, να εξομαλύνουν πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων επιτόπιων εργασιών στην Αθήνα ώστε να βελτιωθούν η υλοποίηση και η παρακολούθηση του προγράμματος.

  Η κυβέρνηση οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή. Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει και πάλι ότι η υλοποίηση είναι βασικής σημασίας και στο πλαίσιο αυτό εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν μέχρι τις 20 Ιουλίου στήριξη από τους θεσμούς και τα κράτη μέλη για τεχνική βοήθεια ζητά δε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει αυτή την ευρωπαϊκή στήριξη·

  – εξαιρουμένου του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό να τις τροποποιήσει, τις θεσπισθείσες νομοθετικές πράξεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου διότι συνιστούν υπαναχώρηση σε σχέση με δεσμεύσεις από προηγούμενα προγράμματα ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα για την αντιστάθμιση των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν συνεπεία των ανωτέρω πράξεων

  Οι αναφερόμενες ανωτέρω δεσμεύσεις αποτελούν ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές. Εντούτοις η σύνοδος κορυφής για το ευρώ κατέστησε σαφές ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων δεν προδικάζει οποιαδήποτε ενδεχόμενη τελική συμφωνία επί νέου προγράμματος του ΕΜΣ η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε απόφαση επί του συνολικού πακέτου(περιλαμβανομένων των χρηματοδοτικών αναγκών της βιωσιμότητας του χρέους και της πιθανής ενδιάμεσης χρηματοδότησης).

  Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ λαμβάνει υπόψη τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος ύψους μεταξύ 82 και 86 δισεκ. ευρώ όπως έχουν εκτιμηθεί από τους θεσμούς. Καλεί τους θεσμούς να διερευνήσουν τις δυνατότητες για τη μείωση του χρηματοδοτικού φακέλου μέσω εναλλακτικής δημοσιονομικής πορείας ή μέσω υψηλότερων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις. Η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές ηοποία αποτελεί στόχο κάθε προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας μειώνει την ανάγκη χρησιμοποίησης του συνολικού χρηματοδοτικού φακέλου

  Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ λαμβάνει υπόψη τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας οι οποίες καταδεικνύουν την ανάγκη ταχύτατης προόδου για τη λήψη απόφασης επί νέου μνημονίου συνεννόησης. Οιανάγκες αυτές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 7 δισεκ. ευρώ έως τις 20 Ιουλίου και σε ακόμη 5 δισεκ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

  Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές του προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος και να εκπληρώσει κατά τις ερχόμενες εβδομάδες τις υποχρεώσεις του που συνδέονται με τοχρέος, ώστε να δημιουργηθούν οισυνθήκες που θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Οι κίνδυνοι της μη ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων βαρύνουν πλήρως την Ελλάδα. Η σύνοδος για το ευρώ καλεί την Ευρωομάδα να συζητήσει επειγόντως τα ζητήματα αυτά.

  Λόγω των σοβαρότατων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας ο συνολικός φάκελος του πιθανού νέου προγράμματος του ΕΜΣ θα πρέπει να περιλάβει τη δημιουργία αποθεματικού ασφάλειας ύψους 10 έως 25 δισεκ. για τον τραπεζικό τομέα ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης εκ του οποίου αναμένεται να είναι άμεσα διαθέσιμο ποσό ύψους 10 δισεκ. ευρώ σε διαχωρισμένο λογαριασμό στον ΕΜΣ.

  Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ έχει επίγνωση ότι η ταχεία λήψη απόφασης επί νέου προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξουν πάλι οι τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί με τον τρόπο αυτό η αύξηση του συνολικού χρηματοδοτικού φακέλου. Η ΕΚΤ και ο ΕΕΜ θα διενεργήσουν συνολική αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι Το συνολικό αποθεματικό ασφάλειας θα καλύψει τις πιθανές κεφαλαιακές ελλείψεις μετά τη συνολική αξιολόγηση αφού εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο.

  Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση των πολιτικών που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόσφατη επιδείνωση του εσωτερικού μακροοικονομικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος. Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ υπενθυμίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μία αξιοσημείωτη δέσμη μέτρων προς υποστήριξη της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας η οποία εξομάλυνε την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας και μείωσε το κόστος σημαντικά.

  Με αυτά τα δεδομένα και στο πλαίσιο του πιθανού μελλοντικού προγράμματος του ΕΜΣ καθώς και σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης της Ευρωομάδας του Νοεμβρίου του 2012, η Ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής, για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο. Τα μέτρα αυτά θα εξαρτώνται από την πλήρη υλοποίηση των μέτρων τα οποία πρόκειται να συμφωνηθούν σε πιθανό νέο πρόγραμμα και θα εξεταστούν μετά την πρώτη θετική ολοκλήρωση επανεξέτασης.

  Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει ότι δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους.

  Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

  Υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις που περιέχονται στο παρόν έγγραφο η Ευρωομάδα και το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΣ δύνανται σύμφωνα με το άρθρο13 παράγραφος 2 τηςΣυνθήκης ΕΜΣ να δώσουν εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν νέο πρόγραμμα του ΕΜΣ εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 της Συνθήκης ΕΜΣ βάσει της εκτίμησης που αναφέρεται στο άρθρο13 παράγραφος 1.

  Για να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα (εντός των προσεχών3-5 ετών, η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για την κινητοποίηση ποσού έως 35 δισεκ ευρώ (από διάφορα ενωσιακά προγράμματα για τη χρηματοδότηση της επενδυτικής και οικονομικής δραστηριότητας μεταξύ άλλων σε επίπεδο ΜΜΕ. Ως έκτακτο μέτρο και δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών της Ελλάδας η Επιτροπή θα προτείνει την αύξηση του επιπέδου προχρηματοδότησης κατά 1 δισεκ ευρώ για την άμεση τόνωση των επενδύσεων πράγμα που θα ρυθμιστεί από τους συννομοθέτες της ΕΕ.

  Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη θα παράσχει επίσης χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα.

  http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3979-3d-mou/3979-3d-mou

 3. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύθηκε χθες σε επίπεδο επιτελών υπουργών οικονομικών (EWG) ότι θα υλοποιήσει την συμφωνία του Αυγούστου δίνοντας έμφαση στα προαπαιτούμενα για τα 3 δισ. ευρώ.

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ ανανέωσε χθες στις Βρυξέλλες τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και του μνημονίου. Από σήμερα καλείται να εφαρμόσει όχι μόνο τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις υποχρεούμενη να τηρήσει ασφυκτικές και ανελαστικές προθεσμίες.

  Το ΥΠΟΙΚ υποχρεούται έως την επόμενη Πέμπτη να στείλει επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία στην ΕΕ για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους, μαζί με τους νέους στόχους που θέτει για το 2015. Και τούτο στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων που επιβεβαιώνουν “τρύπα” 4,15 δισ. ευρώ στα έσοδα οκταμήνου, η οποία καλύπτεται κυβερνητικά από μία πρωτόγνωρη υπερσυγκράτηση δαπανών.
  Η αποστολή αναλυτικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (EDP) θεωρείται ο προάγγελος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2015 και του προσχεδίου 2016 που ετοιμάζεται ήδη και πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή λίγο αργότερα, στις 5 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα δηλαδή που συνεδριάζει το Eurogroup με θέμα την πρόοδο του μνημονίου, την υλοποίηση των εκκρεμοτήτων και με στόχο να αποφασίσει – πλέον όχι με “λίστες” προθέσεων αλλά με βάση το έργο – αν θα ξεκινήσει την αποδέσμευση των εκκρεμών υποδόσεων, την επίσημη αποστολή στην Αθήνα και την πρώτη αξιολόγηση.

  Ήπιο κλίμα στο EWG
  Η νέα κυβέρνηση δεσμεύθηκε χθες σε επίπεδο επιτελών υπουργών οικονομικών (EWG) ότι θα υλοποιήσει την συμφωνία του Αυγούστου δίνοντας έμφαση στα προαπαιτούμενα για τα 3 δισ. ευρώ. Παρουσιάστηκαν μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λίστες των μέτρων που δείχνουν καλό βαθμό προετοιμασίας (σ.σ. κάτι που φέρεται να έγινε αποδεκτό και από τους ομολόγους των άλλων κρατών), αλλά και τον διαχωρισμό των προαπαιτούμενων σε δύο “πακέτα” που θα συνοδεύουν επιμέρους δόσεις: στα διαρθρωτικά (πχ απελευθέρωση αγορών) που σχεδιάζεται θα έρθουν πρώτα και τα δημοσιονομικά-τραπεζικά που θα έρθουν μετά όπως είχε προαναγγείλει ο κος Βίζερ.

  Το δυσκολότερο “πακέτο” είναι αυτό του Οκτωβρίου. Στο “καλάθι” των εκκρεμοτήτων περιλαμβάνονται πάρα πολύ δύσκολα ζητήματα όπως η συμφωνία για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του πτωχευτικού πλαισίου των φυσικών προσώπων μέσω της “απελευθέρωσης” των πλειστηριασμών προκειμένου να δρομολογηθεί αποτελεσματικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με βελτιωμένη την καθαρή τους θέση και μειωμένες τις κεφαλαιακές τους ανάγκες μεσο-μακροπόθεσμα.

  Επίσης πρέπει να ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση Δημοσιονομικού Συμβουλίου του υπερεπόπτη που θα προτείνει ημιαυτόματες περικοπές δαπανών (πρόβλεψη για διαδοχικά μέτρα έως τον Νοέμβριο), η εφαρμογή του νόμου για την εξίσωση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και η επανεξέταση/κατάργηση μονομερών μέτρων στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος (ενοίκια επιχειρήσεων, ληξιπρόθεσμες οφειλές). Εκκρεμούν και οι παρεμβάσεις στην νομοθεσία για τους όρους επιλεξιμότητας για ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη μετά τα 67 έτη και πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας του 2010 (πάγωσαν προεκλογικά οι σχετικές εγκύκλιοι), αλλά και επανεξέταση του νόμου για την σταδιακή εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

  Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που -ενδεχομένως- να ενταχθούν στο πρώτο πακέτο υποδόσεων περιλαμβάνεται μεταξύ πολλών άλλων, η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης στην λειτουργία των φαρμακείων, προσαρμογή της νομοθεσίας για τιμολόγηση φαρμάκων και για το πλαφόν στις δαπάνες για εξετάσεις (clawbacks), συγκεκριμένα βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων και για την ολοκλήρωση ακόμη 20 κινήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ. τελική “επιλογή” πάντως των προαπαιτούμενων που θα συνδεθούν με τις επιμέρους εκταμιεύσεις των 3 δισ. ευρώ (πιθανότατα σε 2 και 1 δις ευρώ) επιχειρείται να ολοκληρωθεί την προσεχή εβδομάδα.

  Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο σύμβουλος του ΥΠΟΙΚ Φραγκίσκος Κουτεντάκης όπως άλλωστε συνέβη και προεκλογικά στην σύνοδο της 31ης Αυγούστου. Την σκυτάλη παίρνει όμως για το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου ο νέος ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος όπου πλέον καλείται να παρουσιάσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων μέσω νόμων αλλά και των προϋπολογισμών.

  Νέα μέτρα

  Χθες το ΥΠΟΙΚ, μετά την ανακοίνωση/επιβεβαίωση των στοιχείων 8μήνου διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ενώ επιχείρησε να αιτιολογήσει το προσωρινό μεγάλου μέρους των αποκλίσεων των 4,15 δισ. ευρώ (μη έλευση κερδών ομολόγων, η καθυστέρηση στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ κλπ) ή να την αποδώσει στην επίπτωση της ύφεσης. Ωστόσο μόνο η “τρύπα” 1 δισ. ευρώ στους έμμεσους φόρους δείχνει την αστοχία συγκριτικά με τους αρχικούς στόχους και τώρα πρέπει να αποδειχθεί ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις του μνημονίου είναι εφικτές.
  Σε κάθε περίπτωση η… προσωρινή στάση πληρωμών 8μήνου “φωτογραφίζει” τα δυνητικά πεδία περικοπών: δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ από το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ, έχει διατεθεί μόνο το 24,4% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ πολύ μεγάλη είναι η υποεκτέλεση σε καταναλωτικές, λειτουργικές δαπάνες αλλά και στα κοινωνικά επιδόματα.

  http://www.capital.gr/story/3066486

 4. Εαρινή φοροκαταιγίδα, μέσω ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας (Unfollow 44, Αύγουστος 2015)

  Σε νέα …βάθη θα οδηγήσουν την ύφεση στην οποία παραπαίει η ελληνική οικονομία από το 2008, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 23%, τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε η Βουλή στις 15 και 22 Ιουλίου, κατ’ απαίτηση των πιστωτών.

  Του Λεωνίδα Βατικιώτη

  Τα έσοδα που αναμένει το δημόσιο για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ έστω το 2016, αν όχι από φέτος όπως ήταν η αρχική απαίτηση των δανειστών ώστε να είναι βάσιμες οι ελπίδες μείωσης του χρέους και χαρακτηρισμού του ως βιώσιμου, θα αφαιρεθούν από την αγορά επιτείνοντας την κρίση. Σε αυτή την περίπτωση οι προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 2% εφέτος θα επιβεβαιωθούν και δεν αποκλείεται να αποδειχθούν συντηρητικές. Οι δύο νόμοι μάλιστα (με τον πρώτο να αφορά φορολογία, υπαγωγή της ΕΛΣΤΑΤ στους πιστωτές και ασφαλιστικό και τον δεύτερο τις τράπεζες και τους όρους των πτωχεύσεων) δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα προαπαιτούμενα για να εγκριθεί το πρώτο δάνειο – γέφυρα, ύψους 7,16 δις. ευρώ και να ξεκινήσει η συζήτηση για το τρίτο Μνημόνιο που θα συνοδεύσει το νέο, τρίτο δάνειο ύψους 82-86 δισ. ευρώ. Τα χειρότερα έπονται, επομένως.

  Η αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν έρχεται να διορθώσει κάποια υποτιθέμενη αδικία, μιας και το σύνολο των δημοσίων εσόδων στην Ελλάδα (45,8% επί του ΑΕΠ το 2014, κατά την Γιούροστατ) υπερέβαινε τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ των 28 (45,2%) και τις επιδόσεις άλλων χωρών – «πρότυπο» κατά τους πιστωτές όπως η Γερμανία (44,6%) ή με συγκρίσιμη κοινωνική δομή όπως η Ισπανία (37,8%) και η Πορτογαλία (44,5%). Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας επομένως ήταν ήδη υψηλά. Η δε περαιτέρω άνοδός τους έρχεται σε εμφανή αντίθεση με την επιδείνωση των παρεχόμενων από το κράτος υπηρεσιών στην παιδεία και την υγεία. Για την ακρίβεια παρατηρείται η εξής απόκλιση: όσο πιο βαθιά θα βάζει το χέρι στην τσέπη των φορολογουμένων το κράτος, τόσο θα αποσύρεται από βασικές του υποχρεώσεις προς τους πολίτες, όπως είναι η παροχή αξιοπρεπών συντάξεων.

  Με το νόμο που ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου υπό τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ)» αλλάζει άρδην το φορολογικό καθεστώς, με τις αλλαγές να εστιάζονται σε τέσσερα μέτωπα.

  Πρώτο, αύξηση του ΦΠΑ. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την μετακίνηση στον αυξημένο συντελεστή του 23% πολλών βασικών ειδών πρώτης ανάγκης για τα λαϊκά νοικοκυριά. Πρόκειται για εξέλιξη που θα μειώσει περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα και θα ακριβύνει την καθημερινή διαβίωση, καθώς αυτόματα επέρχεται αύξηση στην τελική τιμή του προϊόντος κατά 8,8%. Στο αυξημένο ΦΠΑ συγκαταλέγονται πλέον μεταξύ άλλων τα εξής είδη: τυποποιημένα είδη διατροφής (καφές, κακάο, τσάι, μαρμελάδες, μπαχαρικά, είδη ζαχαροπλαστικής, προψημένο ψωμί, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, προμαγειρεμένα φαγητά), χυμοί και αναψυκτικά, εστιατόρια και κέτερινγκ, εισιτήρια σε μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, πλοία, αεροπλάνα) και κόμιστρα ταξί, άνθη – φυτά, επισκευή και συντήρηση παλαιών κτηρίων, υπηρεσίες από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, υπηρεσίες επισκευής και διόρθωσης υποδημάτων, ποδηλάτων και άλλων αγαθών, ιδιωτικά φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών και υπολογιστών (που από το 0% ανεβαίνουν στο 23%). Να σημειωθεί πως τα ιδιωτικά σχολεία που προτιμούν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα δεν συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση.

  Εύκολα μπορεί να προβλεφθεί ότι το σχέδιο της κυβέρνησης να συγκεντρώσει 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο από την αύξηση του ΦΠΑ (και 3,62 δισ. ευρώ συνολικά) θα μείνει στα χαρτιά γιατί αυξάνονται εκθετικά οι λόγοι ώστε να μην κόβονται αποδείξεις (πχ στις επισκευές και τα φροντιστήρια όπου θα αυξηθεί ως αντίβαρο η ζήτηση ιδιαίτερων μαθημάτων και τα γνωστά γκρουπάδικα) ή ο φόρος να παρακρατείται από τους επαγγελματίες (πχ στην εστίαση), όπως άλλωστε συνηθίζεται. Η απ’ ευθείας παρακράτηση και απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο στις περιπτώσεις που η αγορά γίνεται με ηλεκτρονικό χρήμα, όπως προβλέπεται στο νόμο, δεν σώζει την κατάσταση για το δημόσιο καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις που κάνουν ηλεκτρονικό εμπόριο ή χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες ακολουθούν το νόμο.

  Σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό θα προκαλέσει η αύξηση του ΦΠΑ από 6% στο 13% σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2015, για να μην κληθούν οι επαγγελματίες να απορροφήσουν την αύξηση σε συμβόλαια που έχουν ήδη κλείσει για την τρέχουσα σεζόν. Το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι να ακριβύνει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και να αυξηθούν οι κρατήσεις προς συγκρίσιμους τουριστικούς προορισμούς που έχουν ΦΠΑ ακόμη και στο μισό, όπως η Μάλτα που το διατηρεί στο 7%. Να σημειωθεί πως καμία άλλη μεσογειακή χώρα δεν έχει τόσο υψηλό ΦΠΑ. Ενδεικτικά: η Τουρκία επιβαρύνει τις τουριστικές της υπηρεσίες με 8%, η Κύπρος με 9%, η Ισπανία και η Ιταλία με 10%, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως η Γερμανία που πρωτοστάτησε στις πιέσεις για αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, τον διατηρεί στο 7%! Κερδισμένοι επομένως του αυξημένου ΦΠΑ στον τουρισμό θα είναι οι ανταγωνιστές της Ελλάδας.

  Με το νόμο που ψήφισε η Βουλή σταδιακά μεν, οριστικά δε καταργείται επιπλέον η έκπτωση 30% επί του ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.

  Δεύτερο, διατήρηση και αύξηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Μάλιστα η αύξηση δεν περιορίζεται μόνο στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια, όπως τονίζει η κυβέρνηση θέλοντας να δείξει πως η διαιώνιση της Εισφοράς δεν πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα. Αυξημένη εισφορά καλούνται να πληρώσουν εισοδήματα που ξεκινούν από 30.500 ευρώ ετησίως ή 2.542 ευρώ τον μήνα.

  Τρίτο, αύξηση του φόρου καθώς και της προκαταβολής φόρου που πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος αυξάνεται από 26% σε 29% στις κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ) και σε όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Για την προκαταβολή προβλέπεται πως οι κεφαλαιουχικές εταιρείες οι συνεταιρισμοί και κάθε άλλη νομική οντότητα αντί για 80% θα πληρώνουν προκαταβολή 100% (ό,τι ίσχυε δηλαδή και για τις τραπεζικές ΑΕ). Επίσης οι προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ), οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι αστικές κι οι κοινοπραξίες προσωπικών εταιρειών αντί για 55%, όπως ίσχυε, θα πληρώνουν 75%.

  Τέταρτο, επιβολή φόρου στα ασφάλιστρα με τον κλάδο ζωής να επιβαρύνεται με 4%, τον κλάδο πυρός κατά 25%, τα αυτοκίνητα κατά 15% και όλους τους υπόλοιπους κατά 10%.

  Συνολικά, πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες φορολογικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων που κάνει τη φορολογία πιο άδικη και πιο ταξική.

  Στο σφυρί η δημόσια περιουσία

  Στον αντίποδα του υπερτροφικού νεοφιλελεύθερου κράτους που επιβάλουν οι πιστωτές στη φορολογία, προωθούν ταυτόχρονα με όχημα τις ιδιωτικοποιήσεις την απαλλαγή του κράτους κι από το τελευταίο ίχνος δημόσιας περιουσίας. Στην επαίσχυντη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους πιστωτές τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 13 Ιουλίου (φέρει ωστόσο την ημερομηνία της προηγούμενης μέρας, 12 Ιουλίου) προβλέπεται πως από τη ρευστοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ. Ξέροντας ωστόσο ότι από το 2011 που ξεκίνησε να λειτουργεί το εκτροφείο σκανδάλων, το ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι και φέτος έχουν συμφωνηθεί ιδιωτικοποιήσεις αξίας 5,36 δισ. ευρώ κι έχουν εισπραχθεί 2,96 δισ. (με τη συμφωνία για το Ελληνικό ύψους 915 δισ. ευρώ να συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο κονδύλι αλλά όχι στο δεύτερο) η απορία που γεννιέται είναι πώς θα συγκεντρωθεί ένα τόσο ιλιγγιώδες ποσό όταν τα ασημικά (Ολυμπιακή, ΟΤΕ, κ.α.) έχουν ήδη πουληθεί. Ενώ, ό,τι έχει ήδη απομείνει δεν είναι μόνο υποδεέστερης αξίας, με εξαίρεση λίγα παραδείγματα όπως τα δύο λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και τα περιφερειακά αεροδρόμια που έχουν ήδη κλείσει οι Γερμανοί της Fraport σε συνεργασία με τον όμιλο του Κοπελούζου, αλλά και δύσκολο να πουληθεί λόγω πολλών και διαφορετικών εμποδίων (από ασαφές και διαφιλονικούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς μέχρι εμπόδια που σχετίζονται με περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, κ.α.).

  Η συγκέντρωση των 50 δισ. ευρώ θα επιχειρηθεί κατά δύο τρόπους. Ο πρώτος σχετίζεται με την ανάμιξη των τραπεζών οι οποίες από τη στιγμή που αναλαμβάνουν να επιστρέψουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τα 25 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους από τις ιδιωτικοποιήσεις αποκτούν υλικό συμφέρον από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Το γεγονός μάλιστα πως από κάθε ιδιωτικοποίηση τα δύο τέταρτα θα πηγαίνουν για την εξόφληση του ΕΜΣ, το ένα τέταρτο για την μείωση του χρέους και το άλλο τέταρτο για επενδύσεις θα δίνει κι ένα φιλολαϊκό επίχρισμα στην επιχείρηση των ιδιωτικοποιήσεων. Η αλήθεια ωστόσο θα παραμένει πως για να σωθούν οι χρεοκοπημένες τράπεζες ο ελληνικός λαός θα αποστερηθεί περιουσίας την οποία έχτισε επί δεκαετίες. Κατά δεύτερο, ο στόχος των 50 δισ. ευρώ θα υλοποιηθεί, κι αν όχι θα προσεγγισθεί σημαντικά μέσω της συνεχούς διεύρυνσης της λίστας με την προς εκποίηση δημόσια περιουσία. Έτσι, σε λίγο καιρό δεν αποκλείεται να δούμε να βγάζουν στο σφυρί, έστω με την μορφή της παραχώρησης, περιουσιακά στοιχεία που ούτε καν μπορούμε να διανοηθούμε σήμερα: Από αρχαιολογικούς χώρους και κεντρικούς δρόμους, μέχρι την ακίνητη περιουσία Δήμων και Νομικών Προσώπων (Πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κ.α.). Άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ!

  https://leonidasvatikiotis.wordpress.com/2015/09/22/εαρινή-φοροκαταιγίδα-μέσω-ξεπουλήμα/

 5. Θάνος Καμήλαλης
  Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

  Το TPP είχε προειδοποιήσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τον Αύγουστο,με αποκλειστικό ρεπορτάζ του βασισμένο σε έγγραφο του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Παναγιώτη Δανή.

  του Θάνου Καμήλαλη

  Να τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Το τρίτο μνημόνιο στις διατάξεις του για τη φορολογική διοίκηση (σελ 38, ΦΕΚ 94 δημοσιευμένος στις 14/8) προβλέπει την ουσιαστική κατάργηση της αυτονομίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και την ενσωμάτωση του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι των εφοριακών, η αποδυνάμωση της «αιχμής του δόρατος» στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής το μόνο που θα καταφέρει είναι να αποδιοργανώσει τον φορολογικό έλεγχο. Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες όσο και ενώσεις εφοριακών όπως ο Σύλλογος Αττικής και Κυκλάδων έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της αποδιοργάνωσης, με τελευταίες δύο ανακοινώσεις τους που δημοσιεύτηκαν στις 17 και τις 14 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

  Χιλιάδες υποθέσεις στα σκουπίδια

  Το ΣΔΟΕ έχει αυτήν τη στιγμή στην κατοχή του περίπου 38.000 υποθέσεις πιθανής φοροδιαφυγής, πολλές από τις οποίες έχουν ελεγχθεί πλήρως και από τα πορίσματα προκύπτουν σοβαρά παραπτώματα, φόροι, πρόστιμα, άρα και άμεσα εισπράξιμα έσοδα για το ελληνικό κράτος. Σύμφωνα όμως με το νέο μνημόνιο, που καταργεί το ν. 4321/2015, αυτοί οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ μετατρέπονται σε «πληροφοριακά δελτία» και ο έλεγχος αυτών των περιπτώσεων είναι υπόθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα όπως ρητά αναφέρεται στο μνημόνιο, στους εφαρμοστικούς νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή τον Αύγουστο, η διάταξη για τα πληροφοριακά δελτία έχει, για ακατανόητους λόγους, αναδρομική ισχύ.

  Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ολοκληρωμένες εκθέσεις με πρόστιμα και φόρους για τους παραβάτες δεν έχουν πλέον καμία ισχύ, το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να εισπράξει τα προβλεπόμενα έσοδα και ο έλεγχος των υποθέσεων αυτών ξεκινάει από την αρχή. Μια διαδικασία που, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν σύλλογοι εφοριακών, θα χρειαστεί χρόνια για να επαναληφθεί. Κάτι τέτοιο θα στερήσει από το κράτος άμεσα έσοδα περίπου μισού δισ. ευρώ, όπως εκτιμάται, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θα αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα κι επιπλέον έσοδα για να καλύψει τους πιο δυσβάσταχτους όρους του προγράμματος. Θα έχει ως αποτέλεσμα επίσης πολλές από αυτές τις υποθέσεις φοροδιαφυγής να παραγραφούν, ακόμα και στο τέλος του 2015…

  Η μεταφορά στην ΓΓΔΕ

  Σύμφωνα πάντα με όσα προβλέπει το μνημόνιο, «με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες και κάθε διαδικαστικό ζήτημα για τη μεταφορά 3.500 υποθέσεων που ελέγχονται από την Ειδική Γραμματεία του Σ.Δ.Ο.Ε. στη Γ.Γ.Δ.Ε.» Ως υποθέσεις, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «νοείται έλεγχος συγκεκριμένου Φυσικού ή Νομικού Προσώπου», δηλαδή κάθε ΑΦΜ έιναι και μία υπόθεση. Παράλληλα από τους 750 υπαλλήλους που βρίσκονται στο ΣΔΟΕ μεταφέρονται στη ΓΓΔΕ οι 500 και ειδκότερα «350 έμπειροι ή πιστοποιημένοι ελεγκτές και 150 από τους υπολοίπους υπαλλήλους»

  Με στοιχειώδη αριθμητική, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι στον παροπλισμένο ΣΔΟΕ απομένουν μόλις 250 υπάλληλοι, που θα είναι υπεύθυνοι να ελέγξουν σχεδόν 35.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής. Πρέπει να σημειωθεί ότι αναγκαστικά στο ΣΔΟΕ θα μείνουν οι δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (λίστες, πολιτικό χρήμα, εξοπλιστικά κλπ) οι συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν πρόκειται να μεταφερθεί στη ΓΓΔΕ.

  Στο προηγούμενο ρεπορτάζ του TPP παραθέσαμε τις σημαντικότερες υποθέσεις που βρίσκονται στα χέρια του ΣΔΟΕ:
  Δεδομένα από 65 CD (1.364.069 ΑΦΜ) με αναλυτικές κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών από το 2000 μέχρι το 2012 με συναλλαγές ή εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 300.000€ και 100.000€ αντίστοιχα.
  Η λίστα Λαγκάρντ με ταυτοποιημένα 1.727 ΑΦΜ
  Η λίστα εμβασμάτων με 54.246 ΑΦΜ
  Η λίστα Αρχής ν.3691/2008 με 5.157 ΑΦΜ
  Η λίστα Λονδίνου των 306 προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο
  Η λίστα Λουξεμβούργου με τα επιπλέον 38 ονόματα που λείπουν από τη λίστα Λαγκάρντ και
  Εισαγγελικές παραγγελίες που αφορά πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων για τα οποία γίνονται έλεγχοι βάσει του Πόθεν Έσχες.

  Από αυτά τα εκατομμύρια ΑΦΜ που ελέγχονται ή πρόκειται να ελεγχθούν, σύμφωνα με το μνημόνιο μόνο τα 3.500 θα περάσουν στη ΓΓΔΕ, που θα είναι η μόνη αρμόδια, αφού ελέγξει (ξανά) τις υποθέσεις, να επιβάλει φόρους και πρόστιμα. Όλοι οι υπόλοιποι φάκελοι θα παραμείνουν στο ΣΔΟΕ, με ελάχιστους υπαλλήλους που θα χρειαστούν χρόνια, όπως εκτιμάται, για να εξετάσουν μερικές μόνο από τις υποθέσεις και μάλιστα, θα συντάσσουν μόνο πληροφοριακά δελτία χωρίς καμία ουσιαστική αξία.

  Η ηλεκτρονική εφαρμογή αυτόματου ελέγχου

  Παράλληλα η ακύρωση του ΣΔΟΕ έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου βρίσκεται σε τελικό στάδιο μία εφαρμογή αυτόματης διασταύρωσης καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων, που θα ελέγχει εκατομμύρια φορολογούμενους σε βάθος δεκαετίας και θα μπορεί να συγκρίνει αλγοριθμικά τα δηλωμένα και τα πραγματικά εισοδήματα του κάθε πολίτη. Το πρόγραμμα κατασκευάζεται από τον περασμένο Φεβρουάριο και αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται οι τελευταίες δοκιμές. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στις ΔΟΥ νομών Αττικής και Κυκλάδων, Δημήτρης Μέρκος, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα λειτουργεί χωρίς την παρεμβολή κάποιου εφοριακού, εξασφαλίζοντας απόλυτη διαφάνεια και που μπορεί να επιταχύνει και να βελτιστοποιήσει τους φορολογικούς ελέγχους.

  Με τις νέες διατάξεις, το μέλλον της πρωτοποριακής εφαρμογής είναι αβέβαιο. Ήδη από τον Ιούλιο ο ειδικός γραμματέας, Παναγιώτης Δανής, εξέφραζε φόβους ότι η εφαρμογή θα ακυρωθεί πριν φέρει αποτέλεσμα, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει, καθώς με τις νέες διατάξεις, παραμένει άγνωστο το αν θα συνεχιστεί η υλοποίηση της και από ποια αρχή. Μέχρι τώρα καμία έκκληση των επαγγελματιών δεν εισακούστηκε, ούτε από την προηγούμενη ούτε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

  Για να επανέλθουμε στις δυσοίωνες προβλέψεις: Η νέα κυβέρνηση, όποια και να είναι δεν θα πατάξει τη φοροδιαφυγή. Δεν θα ελέγξει αποτελεσματικά τη λίστα Λαγκάρντ. Δεν θα τιμωρήσει πολιτικούς για ψευδή πόθεν έσχες. Και θα στερηθεί πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το τρίτο μνημόνιο, που θεωρητικά δημιουργήθηκε για να διορθώσει παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και να επιβάλει θετικές μεταρρυθμίσεις, θα εμποδίσει οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.

  Η σελίδα του μνημονίου με τις επίμαχες διατάξεις στη φορολογική διοίκηση

  http://www.thepressproject.gr/article/81552/To-mnimonio-prostateuei-ti-forodiafugi

 6. Γραφείο Τύπου της Βουλής των Ελλήνων

  Γραφείο Τύπου

  Αθήνα 4 Οκτωβρίου 2015

  Το Πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους για το Τρίτο Μνημόνιο

  Ακολουθεί η ελληνική και αγγλική έκδοση του Πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους για το Τρίτο Μνημόνιο:

  – ελληνική έκδοση (download pdf)

  – αγγλική έκδοση (download pdf)

  http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=b365c14f-224d-4d9b-9286-a52700a9ddff

  Πρόκειται για ένα κείμενο 20 σελίδων το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το τρίτο Μνημόνιο βασίζεται στις ίδιες υποθέσεις και στα ίδια αξιώματα όπως τα δύο πρώτα προηγούμενα Μνημόνια Κατανόησης» και «ως εκ τούτου, είναι καταδικασμένο να αποτύχει, αφήνοντας το χρέος μη βιώσιμο».

  “Δεδομένου ότι το χρέος και όλες οι δανεια- κές συμβάσεις μεταξύ 2010-2014 αποδείχθη- καν απεχθείς, παράνομες και αθέμιτες, οποια- δήποτε μεταγενέστερη δανειακή σύμβαση που στηρίζεται σε αυτές (αγνοώντας τον παράνομο χαρακτήρα τους) είναι και αυτή απεχθής, παρά- νομη και αθέμιτη”αναφέρεται μεταξύ άλλων.

  Στα συμπεράσματα του πορίσματος επισημαίνονται επίσης τα εξής: “Το Τρίτο Μνημόνιο Κατανόησης, όπως και η δανειακή σύμβαση που υπογράφτηκε τον Αύγου- στο του 2015, είναι παράνομα, αθέμιτα και απε- χθή, γιατί αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τον παράνομο, αθέμιτο και απεχθή χαρακτήρα του υφιστάμενου ελληνικού χρέους, καθώς και την απεχθή, παράνομη και αθέμιτη φύση των μέσων με τα οποία χρηματοδοτήθηκε το χρέος από το 2010 μέχρι τις αρχές του 2015. Το Τρίτο Μνημόνιο Κατανόησης, όπως και η δανειακή σύμβαση που υπογράφτηκε τον Αύγου- στο του 2015, παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώ- πινα δικαιώματα του ελληνικού λαού (τόσο τα αστικά και πολιτικά, όσο και τα κοινωνικοοικο- νομικά δικαιώματα), όπως αυτά καθορίζονται στο ελληνικό Σύνταγμα και στο Διεθνές Δίκαιο (συμβατικό και εθιμικό). Από την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ μέχρι τη συμφωνία με τους πι- στωτές της Ελλάδας, υπήρξε ένας άνευ προηγου- μένου εξαναγκασμός και άμεση παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας (συμπεριλαμ- βανομένων και απειλών εναντίον του ελληνικού λαού), με σκοπό τον εκφοβισμό της ελληνικής κυ- βέρνησης και του ελληνικού λαού προκειμένου να δεχτούν τους όρους των πιστωτών. Αυτές οι πα- ρεμβάσεις και ο εξαναγκασμός καθιστούν άκυρη κάθε συμφωνία και ανοιχτή σε μονομερή καταγ- γελία από μελλοντικές κυβερνήσεις. Επιπλέον, οι πρακτικές αυτές αποδεικνύουν την απουσία ηθι- κής υπόστασης και αλληλεγγύης από τους ηγέ- τες των κρατών-μελών της ΕΕ και των θεσμικών οργάνων της και καταδεικνύουν ότι η ευημερία του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος αποτελεί τη μεγαλύτερη προτεραιότητα της πολιτικής της ΕΕ. Η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιο Χρέους θα ήθε- λε να εκφράσει τη βαθιά απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έλαβε υπόψη ούτε στο ελάχιστο τα συμπεράσματα της δημο- σιευθείσας από τον Ιούνιο 2015 προκαταρκτικής έκθεσης της Επιτροπής κατά τις διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές. Μάλιστα, ο Πρωθυπουρ- γός, Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησε ότι δε θα γίνει κούρεμα στο χρέος παρ’ ότι γνώριζε πολύ καλά τον απεχθή, παράνομο και αθέμιτο χαρακτήρα του χρέους της χώρας”

  http://www.alterthess.gr/content/porisma-tis-epitropis-alitheias-dimosioy-hreoys-gia-trito-mnimonio

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s