Δεν θα φτάσουν 25 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

crimescene_07ds

ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ  ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΝ “ΑΠΕΘΑΝΤΩΝ ” ;

by lobbystas on 25 September 2015

……ακούω πάλι ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί ζωτικής σημασίας θέμα, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας αλλά και για την σωτηρία των καταθέσεων.

Ποια ανακεφαλαιοποίηση είναι αυτή; η πέμπτη, η έκτη η δέκατη….. τελικά θα τις σώσουμε αυτές τις χαβούζες, δεν μας λέτε και μας γιατί έχουμε χάσει τον λογαριασμό. Πόσες ανακεφαλαιοποίησεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και πόσα κεφάλαια από το αίμα του Ελληνικού Λαού έχουμε ρουφήξει αυτές οι μαύρες τρύπες και το κυριότερο θα μας πει κανένας τέλος πάντων που πήγαν αυτά τα αμύθητα ποσά που τους έχουμε δώσει για να σωθούν οι “απέθαντες”;

Οι τράπεζες παγκοσμίως ανακεφαλαιοποιούνται είτε για να δώσουν φρέσκο αναπτυξιακό χρήμα στην αγορά, είτε για να απομειώσουν και διαγράψουν επισφάλειες και κόκκινα δάνεια και για κανένα άλλο λόγο δεν δίδονται κεφάλαια στις τράπεζες και μάλιστα από δημόσιο χρήμα, ούτε καν για την σωτηρία των καταθέσεων, διότι οι καταθέσεις των πολιτών, των καταθετών, είναι εγγυημένες έως τα 100 χιλιάρικα και αν οι τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα για να τις αποπληρώσουν, απλά κλείνουν και οι υπόλοιποι με τα μεγάλα κεφάλαια απλά χάνουν τα χρήματα τους.

Στην περίπτωση των Ελληνικών τραπεζών ούτε το ένα συμβαίνει ούτε το άλλο, ούτε το τρίτο …. πέραν κάποιων θαλασσοδανείων ημετέρων, τα οποία έτρεξαν να τα διαγράψουν, ακόμα όλα τα άλλα κόκκινα δάνεια, ιδιαίτερα των Ελληνικών νοικοκυριών και τον μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν έχουν απομειωθεί στο ελάχιστο και δεν έχει διαγραφεί από αυτά ούτε ένα σεντς, ενώ στην αγορά τα τελευταία χρόνια δεν έχει πέσει νέο χρήμα ούτε ένα ευρώ, παρά τα 250 δις που τους έχει “τρομπάρει” ο “τρόμπας” Ελληνικός Λαός .

Για ποιο λόγο λοιπόν χρηματοδοτούμε και ανακεφαλαιοποιούμε τις Ελληνικές τράπεζες κάθε τόσο με πολύτιμα κεφάλαια και μετά από μερικούς μήνες ανακαλύπτουμε ότι χρειάζονται και άλλα ;;; και το ποιο περίεργο …..με πόση ευκολία μας τα δανείζουν οι καλοί αυτοί άνθρωποι οι δανειστείς, από τους οποίους όμως αν ζητήσουμε δανεικά για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων μας και για την στήριξη των ασθενέστερων πολιτών, δεν μας δίνουν ούτε σεντς και μας λένε ότι δεν σφάξανε, βρείτε τα από φόρους και ισοδύναμα;;;;

Θα μας δώσει τέλος πάντων κάποιος μια πειστική εξήγηση ΠΟΥ πήγαν όλα τα λεφτά και που θα πάνε και τα νέα κεφάλαια που θα ρίξουμε στην μαύρη τρύπα των τραπεζών ;;;

Ρε παιδιά δεν καταλαβαίνει κανένας σε αυτή την πατρίδα, ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά ;;;;

δεν καταλαβαίνει κανένας ότι εδώ υπάρχει στημένο μεγάλο κόλπο και ότι στο τέλος θα μας πιάσουν μαλάκες του αιώνα ;

Θέλετε να ακούσετε το δικό μου σενάριο ….που θα καταλήξει όλη αυτή η ιστορία των ατελείωτων ανακεφαλαιοποιήσεων των “απέθαντων” ;;

Το σενάριο και σχέδιο είναι πολύ απλό…..

Θα εξυγιανθούν στο τέλος οι “χαβούζες” με Δημόσια κεφάλαια, τα οποία θα χρωστάμε στον αιώνα τον άπαντα και τελικά μετά από τα 300 δίς που θα μας έχουν βάλει μέσα οι “απέθαντες” θα έρθουν οι μάγκες, οι ξένοι σωτήρες και θα μας πουν, παιδιά παρά την 300ρα οι τράπεζες δεν σώθηκαν, τα stress tests μας βγάζουν κόκκινα, πολλά κόκκινα, έχουν ακόμα τεράστιες επισφάλειες και χρειάζονται και άλλα κεφάλαια, γιατί αυξήθηκαν πολύ αυτά τα καταραμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια….. και οι σωτήρες από έξω θα μας απαλλάξουν εν τέλει από τα ελαφρωμένα κατά 300 δις βαρίδια των τραπεζών, τα οποία εν τω μεταξύ θα μας έχουν ελαφρύνει από αντίστοιχο δημόσιο χρήμα ……

και μια ωραία πρωία, αφού πρώτα έχουν κάνει την κατάλληλη μάλαξη της κοινής γνώμης οι “μαλάκτες” και τα θυμιατά για κανένα τρίμηνο, στην συνέχεια θα το πλασάρουν το σενάριο και θα μας το σερβίρουν έτοιμο για φάγωμα …..

………επειδή οι τράπεζες Λαέ χρειάζονται και άλλα κεφάλαια, λόγω των κόκκινων δανείων και επειδή εμείς δεν μπορούμε πλέον να τα δώσουμε και να συνεχίσουμε να χρεώνουμε τον Ελληνικό Λαό, για τον τερματισμό αυτής της τεράστιας αιμορραγίας κεφαλαίων που θα συνεχίσουν να χρειάζονται οι τράπεζες τα επόμενα χρόνια ….αφήστε παιδιά να τις δώσουμε, ας τις χαρίσουμε για να γλυτώσουμε από την χαβούζα αυτή και ας τις πάρουν οι ξένοι που έχουν και την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια για να τις τρέξουν από εδώ και μετά …..και ας μηδενιστεί και η συμμετοχή του δημοσίου, εξ άλλου καμία αξία δεν έχει πλέον,

…..θα τους χρωστάμε και ευγνωμοσύνη να ξέρετε που θα μας απαλλάξουν από αυτό το βάρος των “απέθαντων”

που σώναμε τόσα χρόνια και άσωστες έμειναν……

και το βασικότερο μαζί με τις τράπεζες θα τους χαρίσουμε και προίκα ολόκληρη την ελληνική οικονομία, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, βιομηχανίες, οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια, βίλες, σπίτια, ιδιωτικές παραλίες, σκάφη αναψυχής, “παντόφλες” Σαλαμίνας και Ρίου Αντιρρίου, επιβατηγό στόλο του Αιγαίου, του Ιονίου και της Αδριατικής, ιδιωτικά νησιά και όλα όσα θα έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι πτωχευμένες κατά τα άλλα τράπεζες …….

Αυτά για να μην λέτε ότι δεν σας ενημέρωσα εγκαίρως, αλλά μήπως και ξυπνήσει και κανένας σε αυτή εδώ την πατρίδα και σταματήσει αυτό το προσχεδιασμένο έγκλημα ρε παιδιά !!!!

ΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ… ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ 25 δις. ;;;

Διαβάζω, Πάσχο μου, στο Bloomberg (*), πως κοντολογίς για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

ΔΕΝ θα φτάσουν ΟΥΤΕ τα 25 δις ευρώ, τουλάχιστον.

Δηλαδή επικρέμαται ακόμη ο κίνδυνος ενός bail in, “κουρέματος” σαν να λέμε. Και οι banksters κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι…

Greek banks are being told by auditors some of their assets are overvalued, meaning they may have to raise close to the maximum 25 billion euros ($28 billion) allocated for their recapitalization this fall, people familiar with the matter said.

While a so-called Asset Quality Review on their books under the auspices of theEuropean Central Bank is still in progress and no precise figures have been communicated yet, a drive by regulators to adopt more conservative assumptions about impairments and provisions for losses may lead to the capital holes, according to the three people, who asked not to be identified because the process is private.

A significant shortfall could also force Greek banks to sell assets, or scale down non-core activities, in order to raise capital, before tapping taxpayers’ money, and thus revise the restructuring plans approved last year by the European Commission.

An assessment “led by the Single Supervisory Mechanism is currently ongoing, and the Commission cannot at this stage prejudge if amendments to the restructuring plans will be required,” said Ricardo Cardoso, a spokesman for the European Commission. “We are in close and constructive contacts with the Greek authorities and the banks concerned.”

Bailout Allocation

The latest Greek bailout package allocates as much as 25 billion euros for National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA and Alpha Bank AE. The higher the capital increase the banks need, the bigger the hit to existing shareholders. It would also add to Greece’s debt burden because more taxpayer money from the bailout would have to be used.

There’s a difficult trade-off to manage for the ECB between being overly optimistic and overly pessimistic,” said Nicolas Veron, senior economist specializing in financial services at Bruegel in Brussels. “It’s important the ECB not get too conservative in its estimate, it would not be in public interest.”

Both Germany and Greece’s creditor institutions — the International Monetary Fund, the EU Commission and the ECB– want this assessment to be reliable, a German government official said. The outcome of the asset quality review will largely depend on the valuation of Greek government bonds and guarantees lenders have on their loans, according to the official, who asked not to be named as he wasn’t authorized to speak publicly on the matter.

Spokespeople for the Greek banks, the ECB and the Bank of Greece declined to comment.

http://lobbystas.gr/που-θα-καταληξει-αυτη-η-ιστορια-των-ατε/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ 

Στο 90% του ΑΕΠ το χρέος των συστημικών τραπεζών – Νέα ανακεφαλαιοποίηση στον ορίζοντα

Γιάννης Σιάτρας – Μηνυτήρια Αναφορά κατά Τραπεζών

Zήτησαν δάνειο 240 δις για να χαρίσουν στις τράπεζες 340 δις και αυτές κατέρρευσαν

7 comments on “Δεν θα φτάσουν 25 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

 1. Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ολο και ανεβαίνει..

  Το τελευταίο ελληνικό πακέτο διάσωσης προβλέπει μέχρι 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την Τράπεζα Πειραιώς, την Eurobank και την Alpha Bank. Όσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση κεφαλαίου που θα χρειαστούν οι τράπεζες, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το χτύπημα για τους υπάρχοντες μετόχους. Επιπλέον, θα επιβαρύνει και το χρέος της Ελλάδας, καθώς θα χρησιμοποιηθούν περισσότερα από τα χρήματα των φορολογουμένων στη διάσωση.

  «Είναι μια δύσκολη ισορροπία που πρέπει να διαχειριστεί η ΕΚΤ, μεταξύ της υπερβολικής αισιοδοξίας και της υπερβολικής απαισιοδοξίας» είπε ο Nicolas Veron, ανώτερος οικονομολόγος με εξειδίκευση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στο Bruegel στις Βρυξέλλες. «Είναι σημαντικό η ΕΚΤ να μην γίνει υπερβολικά συντηρητικοί στις εκτιμήσεις της, δε θα ήταν προς το δημόσιο συμφέρον.»

  Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Wilbur Ross είπε την προηγούμενη εβδομάδα πως η αξιολόγηση των αναγκών των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ είναι υπερβολικά συντηρητικοί και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μιαν αχρείαστη επιβάρυνση για τους ευρωπαίους φορολογούμενους. Η επενδυτική του εταιρεία συμμετείχε μαζί με άλλες στην παροχή 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην αθηναϊκή Eurobank τον περασμένο χρόνο. Εάν οι τράπεζες χρειαστούν να εκδώσουν περισσότερες μετοχές, τα μερίδιά τους θα εξασθενίσουν.

  Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της λεγόμενης ολοκληρωμένης αξιολόγησης των λογιστικών βιβλίων των ελληνικών τραπεζών κοντά στα τέλη του Οκτωβρίου, ως μέρος της συμφωνίας διάσωσης της χώρας. Η άσκηση αποτελείται από μια αξιολόγηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των δανειακών βιβλίων. Τα ευρήματα τότε θα εξεταστούν υπό διαφορετικές οικονομικές εικασίες.

  Η ΕΚΤ φέρεται να ανησυχεί για την πιθανότητα δικαστικών κινήσεων εναντίον της από τους μετόχους, εάν τα οικονομικά σενάριά της θεωρηθούν αδικαιολόγητα απαισιόδοξα. Η οικονομία της χώρας είχε αναπάντεχη ανάπτυξη 0,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

  Ο έλεγχος εστιάζει στον εντοπισμό κενών στην αποτίμηση των υπάρχοντων περιουσιακών στοιχείων, και όχι σε πιθανές απώλειες κάτω από ένα σενάριο στρες, ενώ αυτό που επιθυμούν η ΕΚΤ και ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός είναι μια έγχυση χρημάτων που θα επανέφερε την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα επέτρεπε στον θεσμό με έδρα στη Φρανκφούρτη να αναπληρώσει μεγάλο μέρος της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας που έχει επεκτείνει προς τις ελληνικές τράπεζες.

  Χρηματοδοτικό κενό

  Η εκτίμηση είναι ότι το τελικό κενό στα οικονομικά των τραπεζών θα φτάσει περίπου τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε σε συνέντευξη τον Ιούλιο πως οι τράπεζες ίσως χρειαστούν 15 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ από τα 25 που προβλέπονται στο πρόγραμμα διάσωσης. Αξιωματούχος της ελληνικής κεντρικής τράπεζας είπε πως η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, πως δεν υπάρχει συμπέρασμα για το πιθανό έλλειμμα ακόμη και πως οποιεσδήποτε συζητήσεις για αριθμούς είναι υποθετικές.

  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το περασμένο έτος, εν μέσω της σύγκρουσης της αντιμνημονιακής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Οι ελληνικές τράπεζες κατέληξαν να εξαρτώνται από τα 90 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας που προσέφερε η Τράπεζα της Ελλάδος, με τη συνεχή έγκριση της ΕΚΤ. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι παραμένουν εν ισχύ, περιορίζονταν τις αναλήψεις.

  Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, εν τω μεταξύ, έχουν χάσει περίπου το 77% της αξίας τους από το ξεκίνημα της χρονιάς, μέσω εικασιών πως η ζημιά θα επιφέρει μεγαλύτερης απώλειες για τους μετόχους, ύστερα από δύο γύρους αύξησης
  κεφαλαίου το 2013 και το 2014.

  «Με ανησυχεί πολύ το σενάριο υπό το οποίο ο αδικαιολόγητος συντηρητισμός κατά τη διαδικασία αξιολόγησης θα κατέληγε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με τους ολιγάρχες να μπορούν να διαγράψουν τα δάνειά τους» είπε ο Veron του Bruegel.

  http://www.banksnews.gr/index.php/top-stories/item/22519-2015-09-25-18-46-34

 2. Το «μεγάλο παιχνίδι» της νέας ανακεφαλαίωσης των τραπεζών

  Πέτρος Σταύρου | 25.09.2015

  Η «σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος» χάρη στη νέα ανακεφαλαίωση-«μαμούθ», δηλαδή τη νέα ενίσχυση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, είναι ένα από τα «θετικά» που βλέπει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο τρίτο μνημόνιο. Ότι ο διακηρυγμένος στόχος είναι πλέον να σωθούν οι τράπεζες με δημόσιο χρήμα ώστε στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθούν, ότι οι ιδιώτες διοικητές τους που τις φαλίρισαν παραμένουν ακλόνητοι στη θέση τους, ότι 25 από τα 50 συνολικά δισ. ευρώ του Ταμείου «αξιοποίησης» (δηλαδή εκποίησης) της περιουσίας του Δημοσίου θα χρηματοδοτήσουν την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, είναι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «λεπτομέρειες» ανάξιες λόγου… Ωστόσο, καθώς η επιχείρηση της νέας ανακεφαλαίωσης των τραπεζών είναι ένα από τα μεγάλα μνημονιακά πρότζεκτ των επόμενων μηνών, καιρός να μιλήσουμε και για κάποια άλλα κρυμμένα μυστικά της όλης υπόθεσης, που πολύ σύντομα μπορεί να σκάσουν με πάταγο: τις ανησυχίες των τραπεζιτών και των hedge funds και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – που μεταξύ άλλων αφορούν και την τύχη των καταθέσεων, οι οποίες κατά τα άλλα «είναι εγγυημένες»…

  Ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής αρθρογραφίας των ημερών αφορά στην υπόθεση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών – και δικαίως. Πίσω από την υπόθεση αυτή κρύβονται σοβαρές λεπτομέρειες των ευρωπαϊκών υποθέσεων που συνήθως δεν αναδεικνύονται από τα απλά ρεπορτάζ για το 3ο μνημόνιο, τις προϋποθέσεις εφαρμογής του και την ισχυρή κυβέρνηση που είναι απαραίτητη γι’ αυτού του είδους τις πολιτικές και πρέπει, κατά συνέπεια, να προκύψει από τις εκλογές.

  Ας δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει με την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και γιατί τόση πολλή κουβέντα για την αποκαλούμενη «μαμούθ» αύξηση κεφαλαίων που επιδιώκει η ΕΚΤ και η ΕΕ και τις αρνητικές αντιδράσεις των ιδιωτών επενδυτών και μετόχων.

  Γιατί ανησυχούν οι τραπεζίτες;

  Καταρχήν να πούμε ότι οι προθέσεις της ΕΚΤ αλλά και των νέων πιστωτικών και εποπτικών θεσμών της λεγόμενης ευρωπαϊκής «τραπεζικής εποπτείας» (SSM, SRB κ.λπ.) είναι για μια ανακεφαλαίωση της τάξης των 15 δισ. €, στο κανονικό σενάριο, που μπορεί να φτάσει και τα 20 δισ. € εάν επικρατήσουν τα αρνητικά σενάρια εκτιμήσεων για τα μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας. Αλλά γιατί λόγω αυτών των προθέσεων της ΕΚΤ να ενοχλούνται σφόδρα οι ιδιώτες επενδυτές; Γιατί ανησυχούν τα henge funds και πώς θα εκλάβει η ΕΚΤ αυτές τις ανησυχίες;

  Είναι λογικό να ανησυχούν οι ιδιώτες επενδυτές διότι τόσο μεγάλη αύξηση κεφαλαίου δημιουργεί αναπόφευκτα και μια σημαντική «αραίωση» (dilution) της αξίας των μετοχών που αυτοί κατέχουν. Ας φανταστούμε ότι σε μια επιχείρηση οι 2.000 μετοχές της (τυχαίο παράδειγμα) αποδίδουν 1.000 € κέρδη δηλαδή 0,5 € η μία. Αν συμβεί μια ανακεφαλαίωση της εταιρείας και οι μετοχές αυξηθούν κατά 100% και γίνουν 4.000, τότε εφόσον η μάζα των κερδών παραμένει αμετάβλητη, η κάθε μετοχή αποδίδει πλέον μόνο 0,25 € μετά την αύξηση του κεφαλαίου. Δικαίως λοιπόν ανησυχούν οι ιδιώτες επενδυτές για τα μελλοντικά κέρδη τους, σε εποχές μάλιστα που δεν υπάρχουν σημαντικές προοπτικές κερδοφορίας.

  Όμως τότε γιατί η ΕΚΤ επιμένει να προκαλέσει τόσο δραστικό dilution στις μετοχές του ιδιωτικού τομέα; Θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε κάποιες εξηγήσεις και να ανιχνεύσουμε εκείνες τις τάσεις που ίσως υπερβαίνουν το στενό πλαίσιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών του ελληνικού πιστωτικού συστήματος και επεκτείνονται στα ευρύτερα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Γιατί η ΕΚΤ θέλει ανακεφαλαίωση-«μαμούθ»;

  Μια πρώτη εξήγηση είναι πως η ΕΚΤ αλλά και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπουν ότι το μεσοπρόθεσμο μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας είναι όχι μόνο αβέβαιο αλλά και ανησυχητικό, μια και οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ασθενικοί, ο αναπτυξιακός ρυθμός της Κίνας οπισθοχωρεί σημαντικά και η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (FED) ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια και να δρομολογήσει μια πολιτική ακριβού χρήματος. Με τη μεγάλη ανακεφαλαίωση («μαμούθ») η ΕΚΤ επιδιώκει τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος από τις δυσμενείς εξελίξεις αλλά και από την καταστροφική αστάθεια του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Όταν οι προοπτικές της μη χρηματοοικονομικής οικονομίας (της οικονομίας δηλαδή των αγαθών και των υπηρεσιών) είναι απογοητευτικές, τότε αυξάνονται και οι περιπτώσεις των «κόκκινων» δανείων, καθώς και όλων των αποδομητικών μορφών του ιδιωτικού δανεισμού. Η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, επιδιώκει τη θωράκιση του πιστωτικού συστήματος από τις κρίσεις που θα ξεσπούν στην υπόλοιπη μη χρηματιστική οικονομία.

  Μια δεύτερη εξήγηση είναι πως πληθαίνουν οι πιέσεις για διαχωρισμό της μοίρας των τραπεζών, ως ιδιωτικών επιχειρήσεων, από τις δημοσιονομικές «περιπέτειες» των κρατών-μελών της ΕΕ. Αποτελεί νέα επιδίωξη και τάση η επαναρύθμιση των χρηματοπιστωτικών κύκλων επέκτασης με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ενισχύουν πολιτικές «ηθικού κινδύνου» με τα δημόσια οικονομικά. Τα κράτη δεν μπορούν να δανείζονται απεριόριστα και σε βαθμό που να αναιρείται η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, εκείνης της πολιτικής δηλαδή που έχει εσωτερικευθεί και συνταγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ. Ακόμα περισσότερο αφορά σε εκείνα τα κράτη που το χρέος τους είναι μη βιώσιμο και πρέπει να πτωχεύσουν εντός του ευρώ. Με την πολιτική της ανακεφαλαίωσης η ΕΚΤ επιδιώκει, για τελευταία φορά ίσως με δημόσιο τρόπο, δηλαδή με δημόσιους πόρους, την εξασφάλιση και τη «στεγανοποίηση» του πιστωτικού συστήματος από τις δημοσιονομικές κρίσεις. Εκτιμά ίσως πως μπορούν να συνυπάρχουν χρεοκοπημένα κράτη με «υγιή» και «αποστειρωμένα» πιστωτικά συστήματα. Πρόκειται για έναν νέο και απολύτως δυναμικό καπιταλιστικό «οραματισμό».

  Η τελευταία εξήγηση που δίνουμε αφορά στην «ιδιοκτησία» των εναπομεινασών καταθέσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τα 120 περίπου δισ. € που έχουν απομείνει μαζί με αυτά που πρόκειται να επιστρέψουν, αν επιστρέψουν, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των ευρωπαϊκών πιστωτικών αρχών να χρησιμοποιηθούν σαν «μαξιλάρι» ασφάλειας στην περίπτωση που η παγκόσμια κρίση βαθύνει ακόμα περισσότερο και στην περίπτωση που δεν επαρκεί η δημόσια σωτηρία των 15 – 20 δισ. του 3ου μνημονίου. Και εδώ πρόκειται για τη θωράκιση του πιστωτικού συστήματος σε σχέση με την ένταση των όποιων απρόσμενων εξελίξεων. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν εκτιμάμε ότι πρόκειται για τη γνωστή απειλή κουρέματος των καταθέσεων αλλά για το «παρκάρισμά» τους σε κάποιο ανενεργό σημείο του ευρωπαϊκού συστήματος έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν «ενδεχομενικά», σαν μια μορφή εγγύησης. Κάτι τέτοιο όμως αποκλείει οριστικά τη χρήση αυτών των καταθέσεων για μια νέα πιστωτική και επεκτατική πολιτική. Οι καταθέσεις δεν θα χρησιμοποιούνται για την πυροδότηση μιας νέας μόχλευσης, αλλά για μια καθαρά εσωτερική χρήση πάνω στα προβλήματα του ισολογισμού των τραπεζών.

  Τα στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου

  Και οι τρεις εξηγήσεις που περιγράφηκαν προηγουμένως σημαίνουν ότι η ΕΚΤ βλέπει μόνο το μακροπρόθεσμο συμφέρον του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και δεν ενδιαφέρεται για ζητήματα ιδιωτικής κερδοφορίας, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως οι προθέσεις της θα εκπληρωθούν ή ότι η ευστάθεια του ευρωπαϊκού καπιταλισμού εξασφαλίζεται. Απλά μας λένε πολλά πράγματα για την ιδιοτέλεια των οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων, καθώς και για εκείνη των ευρύτερων στρατηγικών των ευρωπαϊκών ελίτ.

  http://rproject.gr/article/megalo-paihnidi-tis-neas-anakefalaiosis-ton-trapezon

 3. ΕΣΕΙΣ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ
  ΤΟΠΟΥ……. ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ !!!

  by lobbystas on 7 October 2015

  Του Νίκου Πάσχου
  Πετάξτε στο καλάθι των αχρήστων όλα τα ρεπορτάζ, τις έρευνες και τις αποκαλύψεις του lobbystas.gr. Πετάξτε στο καλάθι των αχρήστων, τα όσα καταγγέλλω για το καρτέλ των τραπεζιτών τόσα χρόνια. Πετάξτε στα σκουπίδια εμένα τον ίδιο !!! Όταν όμως έρχεται η ώρα και όλοι μιλούν για τον μηδενισμό της συμμετοχής του Τ.Χ.Σ στις τράπεζες δλδ την εξαΰλωση, την εξαφάνιση δισεκατομμυρίων που έχουν λογιστεί στο δημόσιο χρέος, τότε υπόλογοι δεν είναι αυτοί που οδήγησαν με τις ενέργειες τους σε αυτά τα καταστρεπτικά αποτελέσματα, αλλά εσείς που είστε εκτεθειμένοι στην παγκόσμια κοινότητα, ως παρατηρητές μιας λεηλασίας δημοσίου χρήματος πολλών δισεκατομμυρίων !!! Τις λεηλασίας της Ελλάδας….

  Παντού γράφεται ότι το Τ.Χ.Σ επένδυσε κάποια δις (δεν είναι μόνο αυτά αλλά στέκομαι στα όσα αναφέρεται σχεδόν το σύνολο του τύπου) και σήμερα έγιναν κάπου εκεί στα 4; 2; και αύριο θα γίνουν 0 !!!

  Προσέξτε. Τι έγραφε χθες το capital με την υπογραφή του Στούπα.
  Στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ΤΧΣ και ιδιώτες είχαν εισφέρει περί τα 36,3 δισ. ευρώ και η αγορά αποτιμά αυτήν τη στιγμή την αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κάτω από 4 δισ. ευρώ.

  4 δισ. ευρώ σημαίνει πως αν οι τράπεζες χρειαστούν για ανακεφαλαιοποίηση 16 δισ. ευρώ, οι νέοι μέτοχοι θα αποκτήσουν το 80% των τραπεζών. Άρα, όσοι επένδυσαν στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις έχουν χάσει σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων τους.

  Ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι το ελληνικό δημόσιο που κατείχε τη μερίδα του λέοντος των ανακεφαλαιοποίησεων.
  Το ζητούμενο σ’ αυτή τη φάση είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για να συμμετάσχουν θα πρέπει θα πειστούν πως αυτή θα είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση και πως η παραμονή της χώρας στο Ευρώ είναι εξασφαλισμένη.

  Το αν το πιστεύουν θα το διαπιστώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου.
  http://lobbystas.gr/εσεισ-διαπραττεται-το-μεγαλυτερο-εγκ/ Σελίδα 2 από 7
  ΕΣΕΙΣ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ …ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ……. ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ !!! | lobbystas 10/7/15, 9:41 AM
  Έδωσαν 36,3 δις τα οποία μηδενίζουν

  Χωρίς καμία αντιστάθμιση κινδύνου !!! Έλεος !!! Αν έχεις το Θεό σου !!!
  Σε κανένα σημείο του κόσμου δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο. Η χριστή διαχείριση δεν είναι έκφραση για να κάνουμε κουβεντούλα. Διεθνείς κανόνες, παγκόσμιοι, προβλέπουν ακριβώς τι σημαίνει χρηστή διαχείριση και γιατί εξ όλων των νόμων των ανθρώπων και Θεού !!! δεν νοείται να μην υπάρχει αντιστάθμιση κινδύνου !!!

  Ποιος φέρει την ευθύνη; Ποιοι θα παραμείνουν ατιμώρητοι για να διαπιστώσουν όλοι, ότι η κατάχρηση δημοσίου χρήματος είναι κανόνας και μπορούν οι πάντες να βουτάνε. Και ξέρετε δεν βούτηξαν τα δισεκατομμύρια ΜΟΝΟ
  Βούτηξαν ΚΑΙ την Ελλάδα !!!

  http://lobbystas.gr/εσεισ-διαπραττεται-το-μεγαλυτερο-εγκ/

  • ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ capital.gr:

   Το πάρτι ξεκινά από τις τράπεζες

   1)Το πάρτι ξεκινά από τις τράπεζες…

   Οι δικοί μου ψηφοφόροι δεν έχουν καταθέσεις, φέρεται να είχε πει ο πρωθυπουργός όταν του επισημάνθηκε ο κίνδυνος να κλείσουν οι τράπεζες. Οι άνεργοι, οι καθαρίστριες του υπουργείου των Οικονομικών και οι χαμηλοσυνταξιούχοι όντως κατά πλειοψηφία δεν έχουν καταθέσεις στις τράπεζες.

   Έχουν όμως αυτοί που εξασφαλίζουν την ύπαρξη επιδομάτων ανεργίας, εισφορών αλληλεγγύης, μισθών του δημοσίου και συντάξεων. Αυτό όφειλε να το γνωρίζει.

   Το κλείσιμο των τραπεζών το περασμένο καλοκαίρι τίναξε τις ίδιες και την οικονομία στον αέρα. Τις συνέπειες θα τις κοστολογήσουμε και θα τις πληρώσουμε προσεχώς με την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εκτίναξη των δεικτών ανεργίας.

   Ουσιαστικά πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση, γεγονός που σημαίνει πως απέτυχαν οι προηγούμενες. Ποιος πληρώνει τα σπασμένα της αποτυχίας; Οι ιδιώτες που έβαλαν μέρος των κεφαλαίων αλλά κυρίως οι Έλληνες που τις χρηματοδότησαν μέσω δανείων που προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος.

   To 2013 οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 28,6 δισ. ευρώ από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ συνεισέφερε το ΤΧΣ και 3,6 δισ. ευρώ οι ιδιώτες. Την άνοιξη του 2014 ενισχύθηκαν με άλλα 8,3 δισ. ευρώ τα οποία έβαλαν μόνο ιδιώτες. Τώρα το ανώτατο όριο έχει τεθεί στα 25 δισ. Ευρώ.

   Τον περασμένο χειμώνα συζητούσαμε πως τα 10 δισ. που είχαν περισσέψει από τα προηγούμενα διαθέσιμα για τις τράπεζες, ίσως δεν θα χρειάζονταν και θα τα χρησιμοποιούσε το δημόσιο σαν προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης εφόσον είχαμε τελειώσει με τα μνημόνια.

   Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος όμως, ιδίως μετά το κλείσιμο των τραπεζών έκανε αναγκαία μια τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, καθώς αναμένεται να εκτοξευθούν τα “κόκκινα” δάνεια των οποίων ο ρυθμός είχε αρχίσει πριν να τιθασεύεται. Πόσο έχουν αυξηθεί τα “κόκκινα” δάνεια δεν γνωρίζουμε ακόμη, θα το γνωρίζουμε περί τα τέλη του μήνα. Στην Κύπρο πάντως ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων αυξήθηκε από το 15% στο 40% μέσα σε ένα έτος από την εισαγωγή των capital controls και έφτασε στο 45% το 2014.

   Στην Ελλάδα πέρυσι υπολογίζονταν στο 33%. Τώρα μετριοπαθείς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 50%.

   Στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ΤΧΣ και ιδιώτες είχαν εισφέρει περί τα 36,3 δισ. ευρώ και η αγορά αποτιμά αυτήν τη στιγμή την αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κάτω από 4 δισ. ευρώ.

   4 δισ. ευρώ σημαίνει πως αν οι τράπεζες χρειαστούν για ανακεφαλαιοποίηση 16 δισ. ευρώ, οι νέοι μέτοχοι θα αποκτήσουν το 80% των τραπεζών. Άρα, όσοι επένδυσαν στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις έχουν χάσει σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων τους.

   Ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι το ελληνικό δημόσιο που κατείχε τη μερίδα του λέοντος των ανακεφαλαιοποίησεων.

   Το ζητούμενο σ’ αυτή τη φάση είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για να συμμετάσχουν θα πρέπει θα πειστούν πως αυτή θα είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση και πως η παραμονή της χώρας στο Ευρώ είναι εξασφαλισμένη.

   Το αν το πιστεύουν θα το διαπιστώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου.

   Οι ελληνικές τράπεζες σήμερα έχουν δώσει δάνεια ύψους 220 δισ. ευρώ ενώ έχουν καταθέσεις περί τα 122 δισ. ευρώ. Αν το 50% από αυτά βγει στο “κόκκινο” σημαίνει πως πάνω από 100 δισ. είναι σε καθυστέρηση.

   Ένα μέρος από αυτά έχει χαθεί οριστικά, ένα άλλο θα σωθεί και θα αρχίσει να αποπληρώνεται αν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει.

   Ο νόμος Κατσέλη ήταν καταστροφικός όπως κάθε οριζόντιος νόμος σε ανάλογες περιπτώσεις, γιατί αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των “κόκκινων” δανείων. Όταν το κράτος εξασφάλιζε πως κανένα σπίτι δεν βγαίνει σε πλειστηριασμό, μαζί με αυτούς που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνεια δεν πλήρωναν και αυτοί που μπορούσαν.

   Καταστροφικές ήταν και οι δημαγωγικές ασυναρτησίες του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια περί σεισάχθειας. Τώρα η πραγματικότητα τους επόμενους μήνες θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προβεί σε πλειστηριασμούς σπιτιών και επιχειρήσεων.

   Μόνο η προοπτική του πλειστηριασμού θα αναγκάσει όσους μπορούν, έστω και με δυσκολίες, να πληρώσουν ή να επιστρέψουν στα γκισέ των τραπεζών για διακανονισμούς.

   Θα’ χει ενδιαφέρον τα στελέχη της κυβέρνησης που είχαν γαλουχήσει και γαλουχηθεί σε άλλες νοοτροπίες πως θα το διαχειριστούν αυτό, που είναι ένα από τα ζητήματα που μπορούν να κλονίσουν την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

   Ένα σημαντικό μέρος των “κόκκινων” δανείων αφορά επιχειρήσεις οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια είναι “ζόμπι” και κρατιόνταν στη ζωή μέσω της τραπεζικής χρηματοδότησης που εξασφάλιζαν κυρίως μέσω πολιτικής πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.

   Ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων αυτών θα περάσει στον έλεγχο των τραπεζών και αφού αναδιαρθρωθεί θα πωληθεί σε νέους ιδιοκτήτες.
   Η διαδικασία αυτή θα αλλάξει τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

   Αυτός είναι ένας λόγος που αφορά τον καυγά που γίνεται για το ύψος των ανακεφαλαιοποιήσεων. Όσο πιο μεγάλες είναι αυτές τόσο μεγαλώνει το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ και η επιρροή του SSM.

   Αν ο έλεγχος των τραπεζών περάσει σε κέντρα εκτός συνόρων μειώνεται δραστικά η επιρροή του εγχώριου πολιτικού συστήματος στην οικονομία αλλά και στο σύστημα της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών και ολιγαρχών που έχει εγκαθιδρυθεί και περιορίζει το πεδίο του ελεύθερου ανταγωνισμού τόσο στην οικονομία όσο και την πολιτική.

   Από την τύχη των τραπεζών εξαρτάται η τύχη της οικονομίας και η παραμονή της χώρας στο Ευρώ. Αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί ανάλογα. Αν οι ελληνικές τράπεζες καταστούν δίκτυα διεθνών τραπεζών, στα δίκτυα των οποίων οι Έλληνες έχουν μεταφέρει μέρος των καταθέσεων, τόσο πιο εύκολα αυτές θα μπορέσουν να επιστρέψουν.

   Οι τράπεζες σήμερα αποτελούν την καρδιά της οικονομίας και της κοινωνίας. Η κατάσταση στην Ελλάδα θα αλλάξει και η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει, όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες.

   Την εποχή του Λένιν και της Χούντας των συνταγματαρχών αρκούσε να ελέγχει κάποιος δυο μεραρχίες τεθωρακισμένων και τα κτήρια του ΟΤΕ και της ΔΕΗ για να έχει τον έλεγχο της χώρας. Σήμερα τον έλεγχο τον έχει όποιος ελέγχει τις τράπεζες.

   2)Μεγάλο πάρτι…

   Αγαπητέ Κύριε Στούπα,

   Καλημέρα,

   Είναι αλήθεια ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα πρέπει πρώτα αυτές να έχουν ταχτοποιήσει και να κλείσει το θέμα των κόκκινων δανείων; Δηλ. αν μια επιχείρηση χρωστάει δάνεια και δεν αποπληρώνει, θα πάει σε εκκαθάριση ή θα πρέπει να ανακεφαλαιωθεί με ιδία κεφάλαια; Αν ισχύει αυτό θα έχουμε μεγάλο “πάρτι”.

   Ευχαριστώ,

   Μιχ. Αν.

   Απάντηση: Πριν την ανακεφαλαιοποίηση θα υπολογιστεί το ύψος των “κόκκινων” δανείων. Μετά μια περίπτωση θα διευθετηθεί είτε με ρύθμιση είτε με απώλεια ιδιοκτησίας της επιχείρησης.

   http://www.capital.gr/story/3069745

   http://m.capital.gr/News.aspx?id=3069745

 4. Τι είναι ο προϋπολογισμός,τι σημαίνει “ανακεφαλαιοποίηση” των Τραπεζών, ποιος την πληρώνει;;;

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

  Η τρίτη μεγαλειώδης αντίφαση αφορά στίς Τράπεζες.

  Οι Ελληνικές Τράπεζες είχαν στην κατοχή τους Ελληνικά ομόλογα τα οποία έπρεπε να εξοφλούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά την ημερομηνία λήξεώς των.

  Το Ελληνικό δημόσιο παρέχει και παρείχε εγγυήσεις στις Ελληνικές Τράπεζες για να δανείζονται με χαμηλό επιτόκιο χρήματα από την ΕΚΤ, και προσφάτως κατά το παρελθόν, τα τελευταία έξι (6) χρόνια, κατεύθυνε και οδήγησε μεγάλα ποσά προς τις Τράπεζες, με το επιχείρημα της “ανακεφαλαιοποίησής” τους, της στήριξης του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος.

  Τι σημαίνει όμως “ανακεφαλαιοποίηση” των Τραπεζών, επί της ουσίας σημαίνει ενίσχυση με κεφάλαια τις Τράπεζες για να “πληρούν”, να ικανοποιούν, τους όρους και τις προϋποθέσεις τις οποίες ορίζει η διεθνής και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτως ώστε να είναι βιώσιμες ως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα-επιχειρήσεις.

  Από πού αντλούν τα κεφάλαια αυτά για την ανακεφαλαιοποίησή τους οι Τράπεζες ;;;

  Λογικά σκεπτόμενος ο κάθε αναγνώστης μας, θα σκεφτεί, ότι θα έπρεπε να αυτοχρηματοδοτούνται από την δραστηριότητά τους ως επιχειρήσεις αγοράς-πώλησης χρήματος, και στις πελατειακές καταθέσεις, ούτως ώστε να είναι βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις.

  Και εδώ εμφανίζεται η “μεγαλειώδης αντίφαση” και το αίσχος αυτού του πολιτικού συστήματος και της συγκεκριμένης ληστρικής πρακτικής.

  Το Ελληνικό κράτος λοιπόν δανείζεται χρήματα από τους διεθνείς τοκογλύφους-πιστωτές μας (ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΕ κτλ) έντοκα, και τα “δίνει” στις Ελληνικές Τράπεζες υπό μορφή προγραμμάτων στήριξης, για να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αντί να τα διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία της χώρας. Αυτά τα κεφάλαια όμως, των “ανακεφαλαιοποιήσεων”, τα χρεώνεται ο Έλληνας πολίτης ως Δημόσιο χρέος της χώρας, και μέχρι σήμερα τουλάχιστον ούτε “ευρώ” δεν επεστράφη από τις Τράπεζες. Ούτε “τόλμησε” κανείς πολιτικός να θέσει ή να συζητήσει τους “όρους” κάτω από τούς οποίους γίνεται αυτός ο άτυπος “δανεισμός” και με ποιο τρόπο και επιτόκιο θα επιστρέψουν (αν επιστρέψουν) οι Τράπεζες τα χρήματα τα οποία λαμβάνουν ή έλαβαν ως δάνειο από το Ελληνικό Κράτος.

  Θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως εάν οι κύριοι Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος, ή εις έκαστος εξ αυτών, ως απολύτως υπεύθυνοι και ειδήμονες περί του θέματος, ως διατελέσαντες Υπουργοί της Οικονομίας της χώρας, απαντούσαν και δημοσιοποιούσαν την όποια συμφωνία επιστροφής αυτών των χρημάτων και τούς όρους αυτής της συμφωνίας με τις Τράπεζες (εάν υπάρχει τέτοια συγκεκριμένη συμφωνία ή παρόμοια συμφωνία, δηλ. με προσδιορισμένα χαρακτηριστικά, όπως ο χρόνος επιστροφής, το επιτόκιο, οι ρήτρες, κτλ).

  Το μεγάλο ερώτημα περί της συμφωνίας επιστροφής των χρημάτων και των όρων υπό τούς οποίους θα γίνει αυτή η επιστροφή των 220 δισ, από τις Τράπεζες στο Ελληνικό κράτος, είναι, εάν “πέρασε” από την Βουλή των Ελλήνων.

  Εάν αυτή η συμφωνία, εγκρίθηκε, ψηφίστηκε, από τούς Βο(υ)λευτές, πότε και με ποιο τρόπο ;;;

  Από την άλλη πλευρά αποκρατικοποιούν, δηλ ξεπουλάν τα “φιλέτα”, την περιουσία του Έλληνα πολίτη για να εξοφλήσουν το “Δημόσιο χρέος”.

  Μέχρι σήμερα τα κεφάλαια των πακέτων στήριξης προς τις Ελληνικές Τράπεζες είναι περί τα 220 δισ Ευρώ.
  Κατ` αναλογίαν και υποθετικά, αν η συγκεκριμένη “στήριξη”, παρεχόταν από τις ΗΠΑ προς τις Αμερικανικές Τράπεζες, το αμερικανικό κράτος θα έπρεπε να έχει εγγυηθεί και δανείσει στις αμερικανικές τράπεζες περισσότερα από 14 τρις δολάρια.
  Επισημαίνω επίσης, πως στην Ισπανία, όπου κατά κοινή παραδοχή η κρίση είναι “τραπεζική”, δηλ. “έπεσαν έξω” οι Τράπεζές της, το πακέτο στήριξης, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα, ανέρχεται στα 100 δις ευρώ.

  Στην Ελλάδα δυστυχώς, κάποιοι, ευτυχώς ελάχιστοι, ακόμη εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η κρίση δεν ήταν μία έντεχνη μεταφορά της χρεοκοπίας μερικών Τραπεζιτών στο Ελληνικό κράτος, στον Έλληνα πολίτη.

  Η κρίση χρέους στην χώρα μας είναι “κρίση επιβίωσης” μερικών Τραπεζιτών, μερικές Τράπεζες ήταν έτοιμες να “κλείσουν” πριν την “κρίση”, και σήμερα κάνουν και “εξαγορές”, τις οποίες δυστυχώς καλούμεθα να πληρώσουμε εμείς οι Έλληνες πολίτες, τα συνήθη υποζύγια.

  Πώς είναι δυνατόν η “ελληνική κρίση χρέους” να μη θεωρείται πρωτίστως κρίση χρέους ορισμένων Τραπεζιτών, όταν προκειμένου να στηριχτούν μερικές από τις τράπεζες της χώρας χρειάστηκε, μέχρι στιγμής, τόσο εντυπωσιακά μεγάλη στήριξη από το κράτος (κεφάλαια ίσα περίπου με το 100 % του ΑΕΠ της χώρας οδηγήθηκαν στίς Τράπεζες υπό μορφή πακέτων στήριξης) ;;;

  Στο χωριό μου λένε “και βρεγμένος και δαρμένος”.

  Έτσι νοιώθει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

  Μόνον που ο “βρεγμένος” και ο “δαρμένος”, δεν έχουν πλέον να χάσουν “τίποτα”, είναι πλήρεις οργής και θυμού.

  Έχουν χάσει ακόμη και την τελευταία εναπομένουσα αξιοπρέπειά τους.

  Η συνέχεια εδώ

  https://justiceforgreece.wordpress.com/2012/12/10/τι-είναι-ο-προϋπολογισμόςτι-σημαίνει/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s