Όταν ο εκμαυλισμός της ενημέρωσης καταρρίπτει και τα όρια εξαχρείωσης – Περίπτωση Επιτροπής Αλήθειας

1203

Του Μιχαήλ Στυλιανού

Η περίπτωση της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος

Εάν στο ιδεατό εθνικό δικαστήριο, ο -εκλεγμένος για την αριστεία του- Δικαστής ερωτούσε τον υπογραφόμενο μάρτυρα* σε ποια χρονική στιγμή  θα τοποθετούσε την κατάπτωση του λειτουργήματος της ενημέρωσης στην Ελλάδα στην έσχατη υποστάθμη του εκπεσμού, η απάντηση θα ήταν άμεση και χωρίς δισταγμό: την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015.

Εκείνη την ημέρα, σε μια οποιαδήποτε χώρα υπό καθεστώς Δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου, κορυφαίο θέμα σε δελτία των ΜΜΕ και πρωτοσέλιδα των εφημερίδων θα ήταν τα συγκλονιστικά στοιχεία που κατέθεσε την προτεραία στην Επιτροπή της Αλήθειας για το Χρέος ο μέχρι πρόσφατα υφυπουργός Αμύνης κ. Κώστας Ησυχος.

Τα στοιχεία απεκάλυπταν ότι μέγα μέρος του συντριπτικού χρέους που χρησιμοποιείται ως πολεμική μηχανή εθνικής υποδούλωσης, είναι το άθροισμα οφειλών και τόκων, από το 1974 έως σήμερα, από ένα σωρείτη ληστρικών προμηθειών όπλων άχρηστων για την εθνική άμυνα, από προμηθευτές εταίρους-δυνάστες και εκμαυλιστές υπουργών και κρατικών λειτουργών.

Ο γράφων (εξ αποστάσεως), που τυχαία άνοιξε το κανάλι της Βουλής την 1,10’ το πρωί, είδε με έκπληξη τον κ. Εφήμερο σε προχωρημένο στάδιο της κατάθεσής του, την οποία ακολούθησαν απαντήσεις σε εξονυχιστικές ερωτήσεις του προέδρου της διεθνούς ομάδος καθηγητών και τέως υπουργών-μελών της επιτροπής, Βέλγου καθηγητή κ. Eric Toussaint. Εμεινε καθηλωμένος, μη τολμώντας να κινηθεί σε αναζήτηση γραφικής ύλης για σημειώσεις, μη και χάσει μέρος των αποκαλύψεων:

Για  τα  εξοπλιστικά χρέη από το Πρόγραμμα Τρούμαν που πληρώναμε μέχρις προσφάτως ή πληρώνουμε ακόμη. Για τις τρεις υπέργηρες αμερικανικές φρεγάτες που αγοράσαμε, επισκευάσαμε με μεγάλη δαπάνη και χρησιμοποιήσαμε μόνο για ένα χρόνο. Για τα πιο σύγχρονα πολεμικά μας και τα αεροπλάνα F 16 που λείπουν από την προστασία της εθνικής επικράτειας και χρησιμοποιούνται σε αποστολές του ΝΑΤΟ, με εθνική οικονομική επιβάρυνση.

Κατέθετε ακόμη ο τέως υφυπουργός για οπλικά συστήματα από τη Γερμανία (υποβρύχια, τανκς κ.λ.π), από τη Γαλλία (ελικόπτερα), από την Ολλανδία και την Ουκρανία ( φουσκωτά Ζούμπρ) τα οποία προπληρώθηκαν (με προσθήκη στο χρέος), δεν παραδίδονται εμπρόθεσμα, ή καθόλου, αποδεικνύονται ελαττωματικά και μένουν καθηλωμένα στο έδαφος, ενώ η διεκδίκηση τήρησης των συμβάσεων παγώνει…

Κατέθετε τέλος για την δόλια μέθοδο τμηματικής αγοράς οπλικών συστημάτων,  (πάντα μέσω «ταλαντούχων» αντιπροσώπων), πού πολλαπλασιάζει το κόστος τους, όπως αεροπλάνων F 16 χωρίς κινητήρες (!) ή άλλο εξοπλισμό, τανκς χωρίς πυρομαχικά και για άλλα συμπληρωματικά χαρακτηριστικά ενός ασύλληπτου οργίου λεηλασίας του δημοσίου πλούτου, και δολίας υπαγωγής του ελληνικού λαού στη σημερινή δουλεία του χρέους.

Η προεδρεύουσα και Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου, ανέφερε κατά την ακροαματική διαδικασία, ότι είχε ζητήσει σχετικά στοιχεία από το ΥΠΕΘΑ  προ μηνών και πρόσφατα σε συνάντησή της με τον τότε και τώρα υπουργό κ. Καμμένο, αλλά δεν της εστάλησαν. Όπως δεν εστάλησαν στην Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος στοιχεία που ζητήθηκαν και από τα άλλα υπουργεία και βεβαίως από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μάλιστα απάντησε αρνητικά.

Υπό καθεστώς φίμωσης, απομόνωσης και λοιδορίας…

Η συνεδρίαση της επιτροπής με την κατάθεση του κ΄Ησυχου, μεταδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα, από μια έμφοβη και λοιδορούμενη τηλεόραση της Βουλής, στο τέλος μετάδοσης παλαιού ρωσικού σήριαλ με τις αιματηρές περιπέτειες των Κοζάκων του Ντον στην επανάσταση του 1917. Υπό ανάλογες συνθήκες, ο γράφων είχε ακούσει προ διμήνου τμήμα μιας άλλης άκρως αποκαλυπτικής κατάθεσης, στην ίδια επιτροπή, από τον κ. Παν. Ρουμελιώτη, πρώην υπουργό και ΄Ελληνα αντιπρόσωπο στο ΔΝΤ, την εποχή όπου ο Γιωργάκης Παπανδρέου ενεργοποίησε το Ταμείο σε μηχανισμό αποικιοποίησης της χώρας.

Η κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη ήταν επίσης συνταρακτική και για την βαρύτητα των αποκαλύψεων και ως σπάνιο, στις ημέρες μας, τεκμήριο γενναιότητας και πατριωτισμού. Αποκάλυπτε με έγραφα του Ταμείου ότι η ανάμειξή του παραβίαζε το καταστατικό του, γινόταν εν γνώσει του ότι το ελληνικό χρέος ήταν μη βιώσιμο και ότι το μνημόνιο εξοντωτικών μέτρων για την εξυπηρέτηση/εξόφλησή του χρέους θα οδηγούσε στην καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. (Στην πρες κόνφερενς που έδωσε την Παρασκευή η ακόμη Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου, με την λήξη αυτού του σταδίου των εργασιών της Επιτροπής για το Χρέος, αποκάλυψε ότι η κ. Λαγκάρντ είχε απειλητικά προειδοποιήσει τον κ. Ρουμελιώτη να μην καταθέσει στην Επιτροπή, επειδή εξακολουθεί να δεσμεύεται από την υποχρέωση του απορρήτου!)

Στην τελευταία ακρόαση μαρτύρων οι καταθέσεις του εκπροσώπου 7.000 απορφανισμένων οικογενειών -κατόπιν αυτοκτονίας- και της κόρης του αυτόχειρα της Πλατείας Συντάγματος, θα όφειλαν φυσιολογικά να ενεργοποιήσουν την ανθρώπινη ευαισθησία των παρόντων ρεπόρτερ και των προϊσταμένων τους.

Και οι δύο αυτές συνεδριάσεις της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος έγιναν στη Βουλή, παρουσία δημοσιογράφων διαπιστευμένων από κανάλια και εφημερίδες. Μάταια και στις δύο περιπτώσεις αναζήτησε ο γράφων σε τηλεοπτικά δελτία (και της κρατικής ΕΡΤ) και στον ηλεκτρονικό Τύπο κάποιο ρεπορτάζ από συνεδριάσεις της Επιτροπής, με τις αποκαλύψεις ειδικής εθνικής βαρύτητας και ενημερωτικής αξίας, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, που έφεραν σε φως.

Το σκάνδαλο της Φολκσβάγκεν, που συγκλονίζει σήμερα τη Γερμανία και την Μαφία των Βρυξελλών, ωχριά συγκρινόμενο  (με εθνικά δημοσιογραφικά κριτήρια) με τον φάκελο της δόλιας υπερχρέωσης και καταδίκης του ελληνισμού σε αφανισμό. Σε άλλες εποχές της ελληνικής δημοσιογραφίας οι εφημερίδες θα αφιέρωναν καθημερινά πολύστηλα ρεπορτάζ στις συνεδριάσεις της επιτροπής, οι δημοσιογράφοι θα πολιορκούσαν τους κ. κ. Ρουμελιώτη, ΄Ησυχο και άλλους σημαντικούς μάρτυρες για συνεντεύξεις και οι πιο δυναμικοί ρεπόρτερ θα ανίχνευαν στις πηγές για την εξόρυξη περισσότερων στοιχείων. Ιδιαίτερα όταν αυτός ο φάκελος στοιχειοθέτησης του παράνομου και αθέμιτου χαρακτήρα του χρέους συνιστούσε διαπραγματευτικό υπερόπλο στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Υπερόπλο που έμεινε στα αζήτητα, μαζί με άλλα ισχυρά όπλα. (Υπερατλαντικοί σύμβουλοι φαίνεται δεν το ενέκριναν…)

Από την πρες-κόνφερενς απολογισμού της Επιτροπής, από την Πρόεδρο κ. Κωνσταντοπούλου, τον κ. Ερίκ Τουσαίν, τρεις άλλους ξένους καθηγητές και τον πρώην υπουργό οικονομικών του Ισημερινού, ευπρεπές ρεπορτάζ στα συνήθη διεθνή μέτρα πρακτορειακής κάλυψης, διανεμήθηκε από το ΑΠΕ/ΜΠΕ και ο γράφων το βρήκε στην ηλεκτρονικές εφημερίδες «Βόρεια» και «Ακτιβιστής» της Θεσσαλονίκης και στις Ιστοσελίδες Ινφογνώμων και Πρες Πρόζεκτ της Αθήνας. Αναζήτησε με επιμέλεια τα ίχνη αυτής της πρες-κόνφερενς στο διαδίκτυο, αλλά δεν βρήκε άλλα. Η ΕΡΤ, όπως και τα κανάλια της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας, αγνόησαν το γεγονός στα δελτία τους.

Το «έγκυρο» κυβερνητικό κανάλι είχε στείλει τον δημοσιογράφο Διονύση Μποτώνη, πρώην αστέρα της «Αυριανής», ο οποίος και υπέβαλε την ερώτηση/δήλωση  ότι καταγγελία του χρέους ως παράνομου, αθέμιτου, απεχθούς και μη βιώσιμου θα οδηγούσε τη χώρα σε άμεση χρεωκοπία και καταστροφή. Ο «ερωτών» πήρε μιαν συντριπτική απάντηση από τον καθηγητή κ. Τουσαίν και την κ. Κωνσταντοπούλου, όπως προκύπτει από την κάλυψη της πρες-κόνφερενς στο YouTube.

Αλλά η ΕΡΤ δεν αντάμειψε τον απεσταλμένο της, τουλάχιστον με μετάδοση της συνεισφοράς του και εξαφάνισε την πρες-κόνφερενς και τις ειδήσεις της.

Για το βραβείο έντιμης και πατριωτικής δημοσιογραφίας

Οπωσδήποτε το Μέγκα έπαθλο -στην επίδοση που είναι και το θέμα του τίτλου- απέσπασε ο γυάλινος ναός του  Μολώχ, όπου η λεπιδοπρόσωπη ιέρεια και οι δυο χρησμολόγοι ιεροφάντες επιδίδονται στο βραδινό τελετουργικό της κατακρεούργησης και παράδοσης στην πυρά προσώπων, κινημάτων, εθνικών και πολιτικών θεμάτων και γεγονότων που κρίνονται επικίνδυνα ή μόνον δυσάρεστα στον πολυεθνικό Μαμωνά της Διαπλοκής.

Ως τέτοια επικίνδυνα πρόσωπα προς εξόντωση στοχοποιήθηκαν από εννεαμήνου  η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Βαρουφάκης. Μπορεί κανείς να φαντασθεί αυτούς τους δύο αγέρωχους ελληνικούς τύπους σε δουλικές πόζες δοτής οικειότητας, χαριεντισμών με μαϊμουδιές και χτυπημάτων στη πλάτη με τους Γιούνκερ, Σουλτς και λοιπούς κλόουν του θιάσου των Βρυξελλών; Γι’ αυτό και εναντίον τους επιστρατεύθηκαν όλα τα βρώμικα μέσα, από πλαστογραφημένα επεισόδια στην είσοδο της Βουλής, μέχρι διαστροφή δηλώσεων σε συνεντεύξεις και μετάδοση ανώνυμης σκουπιδογραφίας στο Τουίτερ.

Η κ. Κωνσταντοπούλου στοχοποιήθηκε λόγω της άκρως επικίνδυνης Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους και για το γεγονός ότι συνέστησε εξεταστικές επιτροπές για εκκρεμείς από χρόνια φακέλους βαρύτατων εσωτερικών σκανδάλων που βαρύνουν αστέρες του πολιτικού, οικονομικού και εκδοτικού κατεστημένου, όσο εβάρυναν και το ασήκωτο σημερινό χρέος.

Ο ρόλος του «χιτ-μαν», του εκτελεστή, με στόχο την προσωπικότητα της Προέδρου της Βουλής, ανατέθηκε σε κάποιο Δημήτρη Τάκη, επισήμως ρεπόρτερ Βουλής του καναλιού αλλά στην πράξη ανθρώπου επιφορτισμένου με τη σκανδαλοθηρική παρακολούθηση κάθε φράσεως και κινήσεώς της, που προσφερόταν σε επεξεργασία διογκωματικής διαστροφής της τρίχας σε τριχιά και της μετάδοσής της από αυγής έως μεσονυκτίου, καρυκευμένης με χαρακτηρισμούς του «ρεπόρτερ» και συνοδευόμενης- στο βραδινό δελτίο- από σχόλια του τριμελούς ιερατείου -«ελαφρά» ή βαρύγδουπα.

Η σκουπιδολογία αυτού του ατόμου σ’ αυτό το εννεάμηνο, για την υποβάθμιση της Επιτροπής για το Χρέος στο επίπεδο του περιττού και του σκανδαλώδους και σε βάρος του προσώπου και του κύρους της Προέδρου της Βουλής, προκαλούσε αλλεργικές αντιδράσεις απέχθειας. Σε βαθμό που σίγουρα η φωτογραφία του θα εικονογραφεί πλέον το γνωστό σύνθημα των Εξαρχείων στο λήμμα δημοσιογράφος, στο λεξικό της λαϊκής συνείδησης.

Αποτέλεσμα αυτού του καθεστώτος στην ενημέρωση, σ’ αυτής της ποιότητας τη Δημοκρατία (μόνος ο Πρόεδρός της απέμεινε υμνωδός!), σ’ αυτήν την δούλη Ελλάδα ελάχιστοι πολίτες πληροφορήθηκαν για το σημαντικότατο για την πατρίδα έργο της Επιτροπής της Αλήθειας για το Χρέος, που υπονομεύθηκε και από το κύκλο Τσίπρα στο εσωτερικό. Όταν αντίθετα, στο εξωτερικό:

1.- Βιβλίο με το προκαταρκτικό πόρισμά της Επιτροπής εκδόθηκε στο Παρίσι και είναι υπό έκδοση στη Γερμανία, στην Ισπανία και στη Σλοβενία… Στο Παρίσι ο εκδοτικός οίκος το διαθέτει δωρεάν. Παρουσιάσθηκε ήδη στην Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ από την Πρόεδρο της Βουλής στην ομιλία της και διανεμήθηκε σε όλες τις αντιπροσωπείες. ΄Εχει διανεμηθεί σε όλα τα μέλη της Ευρωβουλής και τις κυβερνήσεις από την κ. Σακοράφα, Ευρωβουλευτή και ιδρυτικό στέλεχος της Επιτροπής, όπως και σε όλους τους προέδρους κοινοβουλίων των χωρών της ΕΕ, στην σύνοδό τους στη Ρώμη, μετά την σχετική ομιλία της κ. Κωνσταντοπούλου.

2.- Το ελληνικό παράδειγμα βρίσκει ενεργό απήχηση στην Ευρώπη. Σειρά μεγάλων πόλεων της Ισπανίας με νεοεκλεγείσα διοίκηση συγκροτούν επιτροπές λογιστικού ελέγχου των δημοτικών δαπανών, σαν πρώτο βήμα προς τον έλεγχο του λογιστικό ελέγχου του κρατικού χρέους από επόμενη νέα κυβέρνηση. Και στη γαλλική εθνοσυνέλευση κατατέθηκε πρόταση σύστασης αντίστοιχης επιτροπής.

3.- Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει προσκλήσεις από το Μπέρκλεϋ και άλλα αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά πανεπιστήμια για την παρουσίαση του φακέλου του ελληνικού χρέους και από το αντίστοιχο κίνημα στην Ισπανία. Και ο καθηγητής κ. Τουσαίν έχει προσκληθεί για ομιλίες σε πανεπιστήμια και διδασκαλία σε σεμινάρια διαφόρων χωρών.

* Το ιδεατό δικαστήριο θα καλούσε τον υπογραφόμενο ως μάρτυρα, λόγω μακρότατης πείρας και ειδίκευσης στην ενημερωτική λειτουργία. Στην οποία παραμένει για την πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης, εάν αποκτήσει πρόσβαση τουλάχιστον στην κατάθεση του κ. ΄Ησυχου, απρόσιτη στο νησί όπου διαμένει.

–/–

Σχόλιο JFG: Ολα αυτά συμβαίνουν επειδή δεν λειτουργεί το πολίτευμα και οι εξουσίες δεν ασκούνται όπως διατάζει το σύνταγμα αλλά κατά το δοκούν. Πιο συγκεκριμένα, επειδή το πολίτευμα δεν λειτουργεί, η εκτελεστική εξουσία νομοθετεί, η νομοθετική δικάζει και η δικαστική κοιτάζει ή …. καταγγέλλει (!)

ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ , ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ , ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ …

Δειτε ενδεικτικά ένα πρόσφατο παράδειγμα καταγγελίας :

Eπιστολή της πρόεδρου του ΑΠ προς τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ :
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
COUR DE CASSATION SUPREME COURT
PRESIDENT ATHENES, GRECE ATHENS, GREECE
Αθήνα, 9-7-2015
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Οι ́Ελληνες δεν ζητούν να μην πληρωθεί το χρέος του ελληνικού Κράτους, για τη δημιουργία του οποίου βεβαίως οι ίδιοι ουδεμία ευθύνη φέρουν, αφού αυτό (το χρέος) οφείλεται αφενός μεν στην κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος από τις Κυβερνήσεις, αφετέρου δε στην εσφαλμένη οικονομική πολιτική η οποία εφαρμόστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, με βάση τα μνημόνια που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και τα οποία αποδείχθηκαν ανεπιτυχή, αφού οδήγησαν σε μεγαλύτερη ύφεση, σε ανεργία και σε φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.

Με εκτίμηση
Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου Πρόεδρος Αρείου Πάγου

French, English

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

– Νεο αίτημα άμεσης διερεύνησης δικογραφιών εσχάτης προδοσίας από την τακτική δικαιοσύνη

– Να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τα ρεμάλια που χρεοκόπησαν τη χώρα

– Συνέντευξη Τύπου Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους (25/09/2015)

– Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους (24/09/2015 Α΄Μέρος)

– Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους (24/09/2015 Β΄Μέρος)

Η κατάθεση Ρουμελιώτη

Προκαταρκτική Έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους

Greek Debt Truth Commission

– UN, New York: Zoi Konstantopoulou, the Parliament Speaker of Greece, claim of democracy

Συμπλήρωμα στο προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους:. «Ο αθέμιτος, παράνομος και επονείδιστος χαρακτήρας του τρίτου μνημονίου και της δανειακής σύμβασης του Αυγούστου 2015»

viv

Οι διεθνείς καταστροφικές συνέπειες της προαναγγελθείσας συνθηκολόγησης του Σύριζα …και οι εγκληματικές ευθύνες του κ. Τσίπρα

– Zήτησαν δάνειο 240 δις για να χαρίσουν στις τράπεζες 340 δις και αυτές κατέρρευσαν

9 comments on “Όταν ο εκμαυλισμός της ενημέρωσης καταρρίπτει και τα όρια εξαχρείωσης – Περίπτωση Επιτροπής Αλήθειας

 1. Κατάθεση Π. Ρουμελιώτη στην Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος

  (Συνεδρίαση 15/6/2015 – Α΄ Μέρος)

  (Συνεδρίαση 15/6/2015 – Β΄ Μέρος)

  «Αν οι εταίροι μας συνεχίσουν να εθελοτυφλούν για το θέμα του χρέους αυτό θα είναι κακό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την αξιοπιστία της Ευρωζώνης», επισήμανε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

  Κατά την έναρξη της ακρόασης, ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι από τη διεύθυνση του ΔΝΤ του ζητήθηκε να διευκρινίσει ότι σήμερα θα εκφράσει προσωπικές απόψεις, καθώς και ότι δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από το ΔΝΤ να αναφερθεί σε πληροφορίες που δεν έχουν ήδη δημοσιευτεί, με την πρόεδρο της Βουλής (και της Επιτροπής) Ζωή Κωνσταντοπούλου να επισημαίνει ότι «έχει ενδιαφέρον αυτή η κινητοποίηση του ΔΝΤ, και από το γεγονός αυτό πολλά μπορούμε να συναγάγουμε». «Ας μην ανησυχεί το ΔΝΤ, θα κληθεί σύντομα να καταθέσει τις απόψεις και τα πεπραγμένα του στην επιτροπή» προσέθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

  Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης, στην περίπτωση της Ελλάδας, το χρέος δεν ήταν «βιώσιμο με μεγάλη πιθανότητα» και έτσι έπρεπε να προχωρήσει το ΔΣ του Ταμείου σε αλλαγή του Καταστατικού του για να προβεί σε χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Έκαναν λάθος υπολογισμούς» και «υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις», σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι «οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τη χώρα μας που δεν έκανε αυτά που έπρεπε, αλλά και τους εταίρους». «Αν η αναδιάρθρωση του χρέους γινόταν τότε (Μάιος 2010), το “κούρεμα” που θα χρειαζόταν θα ήταν μόνο 30%» είπε προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο «θα έδινε ανάσα στην ελληνική οικονομία και δεν θα γινόταν μια τέτοια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή».

  Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη «το λάθος που διαπράχθηκε (με το ζήτημα του χρέους) ήταν τεραστίων διαστάσεων και θα οδηγούσε σε μέτρα λιτότητας και συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας». Και αναρωτήθηκε: «Το κόστος ποιος θα το πληρώσει; Ο ελληνικός λαός το πλήρωσε. Άλλοι δεν ευθύνονται; Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν πρέπει να το καταλάβουν, που εξακολουθούν να επιμένουν ακόμα στη μη αναδιάρθρωση του χρέους;».

  Επιπλέον σημείωσε ότι «το κούρεμα των ομολόγων -τότε και έτσι όπως έγινε- μόνο προβλήματα δημιούργησε και δεν έλυσε κανένα πρόβλημα». «Θυσιάστηκαν τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών προκειμένου να κερδίσουν χρόνο οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα που διατηρούσαν» είπε. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε συναντήσεις μεταξύ στελεχών του ΔΝΤ και κυβερνητικών αξιωματούχων της Γερμανίας και της Γαλλίας, εκείνη την περίοδο, σχετικά με το θέμα αυτό.

  Σχετικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι «οι εταίροι μάς πιέζουν για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν βλέπουν την ουσία»: Για παράδειγμα, όπως είπε, «δεν βλέπουν το πώς θα καταπολεμηθούν τα καρτέλ στην Ελλάδα, αλλά πιέζουν στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης κάποιων επαγγελμάτων (π.χ. φαρμακεία). Προσωπικά αμφιβάλλω αν η ανάπτυξη θα προκύψει έτσι».

  Η πρόεδρος της Βουλής συμφώνησε ότι από τα καρτέλ η Ελλάδα χάνει αρκετά δισεκατομύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ ρώτησε τον κ. Ρουμελιώτη «αν η ενδοτικότητα των τότε κυβερνήσεων απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα» απασχόλησε το ΔΝΤ, με τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ να απαντάει ότι «στο Ταμείο ήταν έντονη η αίσθηση ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για σύγκρουση με τη μεγάλη φοροδιαφυγή και τα μεγάλα συμφέροντα».

  Σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι «είναι λυπηρό να μην έχει εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τα στοιχεία από τη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες παρόμοιες λίστες».

  Σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής, την Τετάρτη 17 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

  Να σημειωθεί ότι ο Ρουμελιώτης που συμμετείχε έκων ακων στο “πάρτυ” ΔΝΤ της λεηλασίας της Ελλάδας είχε δηλώσει στους Times New York την 25η Ιουλίουο 2012 τα εξής :

  «Ξέραμε στο Ταμείο από την αρχή ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, επειδή δεν είχαμε κανένα, μα κανένα, επιτυχημένο παράδειγμα… η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές επιδράσεις που θα είχε το φάρμακό της στην ελληνική οικονομία… το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες περικοπές συνέβαλαν στο καθοδικό σπιράλ αποδεκατίζοντας την οικονομική ζήτηση εντός της Ελλάδας…το επιχείρημα που συνήθως χρησιμοποιείται από την τρόικα για να ασκήσει κριτική στην Ελλάδα -και για να αγνοήσει τα δικά της λάθη- είναι πως η βαθιά ύφεση οφείλεται στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

  Ο Π. Ρουμελιώτης υποστήριξε μάλιστα σε δημόσιες δηλώσεις του, ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα θέματα αυτά κι άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι ακόμα κι ο Στρός Κάν θεωρούσε τα μέτρα του ΔΝΤ στην Ελλάδα, λανθασμένα κι ότι είχε μάλιστα ενημερώσει προς τούτο τον Γ. Παπανδρέου!, ο οποίος όμως επέμενε στα μέτρα αυτά! Συγκεκριμένα:

  O Π. Ρουμελιώτης δήλωσε στην NET την 27 Ιουλίου 2012: «Εάν είχε εισακουσθεί η πρόταση του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ , Ντομινίκ Στρος Καν, την οποία επανειλημμένα μετέφερα στην Αθήνα για κούρεμα του χρέους πριν ενταχθεί η Ελλάδα στο Μηχανισμό, το χρέος σήμερα θα ήταν 80-90% του ΑΕΠ και το πρόγραμμα που θα είχε εφαρμοσθεί για την Ελλάδα θα ήταν ριζικά διαφορετικό από αυτό που εφαρμόσθηκε και βιώνει σήμερα η χώρα. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες”, τόνισε ο πρώην μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

  Επίσης, ζητούσε (o Π. Ρουμελιώτης= από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει: 1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 2) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και 3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα.

  https://kanali.wordpress.com/2015/06/16/voyliroymeliotis262762/

  ΣΧΕΤΙΚΑ

  Ρουμελιώτης κατά Παπανδρέου, ΔΝΤ κατά Παπανδρέου, Παπανδρέου κατά Παπανδρέου κλπ
  https://justiceforgreece.wordpress.com/2012/07/29/roumeliotis-vs-papndreou-imf-vs-papandreou-papandreou-vs-papandreou-etc/

  Παπανδρέου, ΔΝΤ, ΟΗΕ και άλλοι για τα μέτρα λιτότητας [βίντεο]
  https://justiceforgreece.wordpress.com/2012/12/07/παπανδρέου-δντ-οηε-και-άλλοι-για-τα-μέ/

  ΑΙΤΗΣΗ ΚΛΗΤΕΥΣΗΣ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ κου ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ
  https://justiceforgreece.wordpress.com/2012/08/17/αιτηση-κλητευσησ-ωσ-μαρτυρα-στην-υποθ/

 2. Reblogged this on blog it and commented:
  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ,συγκεντρωμενη υλη γυρω απ’την επιτροπη και τα πορισματα του ελληνικου χρεους…ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ…ΤΕΛΙΚΑ!

 3. 21 Αυγ 2015

  Οι διεθνείς καταστροφικές συνέπειες της προαναγγελθείσας συνθηκολόγησης του Σύριζα …και οι εγκληματικές ευθύνες του κ. Τσίπρα

  Yorgos Mitralias Γιώργος Μητραλιάς

  Όπως θα έπρεπε να αναμένεται, η πορεία που ακολούθησε η κυβέρνηση Τσίπρα μετά την αποφράδα 13η Ιουλίου επιβεβαίωσε την απαισιόδοξη πρόβλεψη (1) ότι θα στραφεί με πρωτόγνωρο κυνισμό και φραστική –προς το παρόν- βία ενάντια σε όποιον και όποια θα τολμούσε να αμφισβητήσει την πλήρη μνημονιακή της μεταμόρφωση. Καθώς μάλιστα η «τάση Τσίπρα» του Σύριζα επέλεξε να ηγηθεί ενός εντελώς νέου κυβερνητικού σχήματος που κυβέρνησε τη χώρα με τη ζωτικής σημασίας στήριξη σύσσωμων των νεοφιλελεύθερων κομμάτων (Ν.Δ. Πασόκ, Ποτάμι), στο στόχαστρό της βρέθηκαν αποκλειστικά και μόνον οι επικριτές του νέου κυβερνητικού της προγράμματος, δηλαδή του τρίτου Μνημονίου. Και φυσικά, αυτοί δεν απαντώνται βέβαια στην χτεσινή αντιπολίτευση, που είχε μετατραπεί σε συμπολίτευση, αλλά πρωτίστως στη χτεσινή αριστερή πτέρυγα της συμπολίτευσης που έχει μετατραπεί τώρα σε… αξιωματική αντιπολίτευση, μια και Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ συμφωνούν εσχάτως δια στόματος των ηγετών τους με την κυβέρνηση Τσίπρα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στο ευρώ!…

  (Του Πέτρου Ζερβού, Εφημερίδα των Συντακτών)

  Το γεγονός ότι όλες αυτές οι «ανήκουστες» αλλαγές και ανατροπές στον πολιτικό χάρτη της χώρας σημειώθηκαν μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα προκαλεί δίκαια σύγχυση και αμηχανία στους σαστισμένους πολίτες. Ωστόσο, μια στοιχειωδώς προσεκτική ματιά στην πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα θα ήταν αρκετή για να μας προετοιμάσει για την τελική οβιδιακή της μεταμόρφωση. Πράγματι, δεν ήταν μόνον ότι προϊδέαζε η -παρά τους λεονταρισμούς- συνεχής άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα κατά τους πρώτους πέντε μήνες των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές. Ήταν κυρίως, ότι η διεύρυνσή της προς τη δεξιά είχε ήδη αρχίσει τη μέρα που σχηματίστηκε η κυβέρνηση Τσίπρα, με την υπουργοποίηση ατόμων χωρίς το παραμικρό κοινωνικό έρεισμα οι οποίοι όχι μόνο δεν είχαν καμιά σχέση με τον Σύριζα αλλά και τον καθύβριζαν δημοσίως μέχρι και λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Παράδειγμα ο κ. Μάρδας που, στις 17 Ιανουαρίου 2015, δηλαδή μόλις μια βδομάδα πριν από τη σαρωτική νίκη του Σύριζα, δημοσίευε ιδιαίτερα εμπαθές άρθρο κατά της Ραχήλ Μακρή –και όχι μόνο- με τίτλο «Ραχήλ Μακρή vs Κιμ Γιονγκ Ουν και Αμίν Νταντά» , που κατάληγε με το εύγλωττο (υπογραμμισμένο από τον ίδιο) ερώτημα «Αυτοί θα μας κυβερνήσουν;». Δέκα μέρες αργότερα ο ίδιος κ. Μάρδας γινόταν, ελέω Τσίπρα και Δραγασάκη, υπουργός και –από κοινού με τον κ. Πανούση- ιδεολογικός μέντορας, στυλοβάτης και κάτι σαν γενικός δερβέναγας της νέας κυβέρνησης, με πρακτικές που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις όλο και πιο διευρυμένες, από τον κ. Τσίπρα, οικονομικές αρμοδιότητές του…

  Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η μακρά σταδιακή «ομαλοποίηση» του κόμματος και του περίγυρού του προκειμένου, εν όψει της ανάληψης της εξουσίας, όχι μόνο να εξουδετερωθούν έγκαιρα οι πιο «ενοχλητικές» παρουσίες αλλά και να προσφερθούν στους «από πάνω» οι απαραίτητες έμπρακτες εγγυήσεις ότι «δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε από εμάς», τότε η σημερινή μνημονιακή μεταμόρφωση της κυβέρνησης Τσίπρα έρχεται σαν μια περίπου «φυσιολογική» κατάληξη μιας πορείας καταδικασμένης να οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Όπως εξάλλου εξίσου «φυσιολογική» θα είναι η κατάληξη του «ομαλοποιημένου» τσιπρικού Σύριζα στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία καθώς μάλιστα διαπιστώνεται ήδη –η τόσο προσφιλής στον κ. Τσίπρα- «δυσαρμονία» στις σχέσεις του ακόμα και με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Με εξαίρεση βέβαια τον ακόμα δεξιότερο του κ. Τσίπρα Πάμπλο Ιγκλέσιας που δυστυχώς για αυτόν και ευτυχώς για όλους εμάς, έχει όμως να αντιμετωπίσει μια πάντα ανθηρή κινηματική Ισπανία και μια ισχυρή εσωτερική αντιπολίτευση. Με άλλα λόγια, κανένας κεραυνός εν αιθρία καθώς το σκουλήκι της προδοσίας της 13ης Ιουλίου βρισκόταν προ πολλού μέσα στο σώμα πού γέννησε την «πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας». Ακριβώς όπως το σκουλήκι της προδοσίας της 4ης Αυγούστου 1914 βρισκόταν μέσα στη γερμανική –και όχι μόνο- σοσιαλδημοκρατία που απαρνήθηκε τον ίδιο το λόγο ύπαρξής της ψηφίζοντας τα πολεμικά κονδύλια για το πρώτο παγκόσμιο μακελειό…

  Τηρουμένων λοιπόν των αναλογιών, η σημερινή συνθηκολόγηση του Σύριζα και της κυβέρνησής του πρόκειται να έχει τις ίδιες ή και ακόμα χειρότερες συνέπειες στη χώρα μας με εκείνες που είχε στη Γερμανία η προδοσία του SPD εκείνο το μοιραίο Αύγουστο του 1914. Ωστόσο, αν και πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να μετράνε αυτές τις καταστροφικές συνέπειες στην ελληνική αριστερά, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι κανείς εδώ στην Ελλάδα δεν δείχνει να νοιάζεται για τις όχι λιγότερο ολέθριες συνέπειες που έχει και θα έχει έξω από την Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε ολάκερο το κόσμο. η υποταγή στο νεοφιλελευθερισμό της «κυβέρνησης με κορμό το Σύριζα».

  Πράγματι, με δεδομένο ότι ο Σύριζα ήταν μέχρι πρότινος η ναυαρχίδα και συνάμα η πηγή έμπνευσης και η ελπίδα για την -όντως εξαιρετικά συρρικνωμένη και σε βαθειά κρίση- ευρωπαϊκή αριστερά του 21ου αιώνα, μπορούμε να πούμε ότι η συνθηκολόγησή του θα έχει καταστροφικές συνέπειες ανάλογες με εκείνες που είχε πριν από ένα αιώνα η συνθηκολόγηση του τότε κόμματος-φάρου του διεθνούς εργατικού και σοσιαλιστικού κινήματος, δηλαδή της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας. Εδώ δεν έχουμε πια να κάνουμε με μια απλή υπόθεση εργασίας που απομένει να επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα. Από παντού στην Ευρώπη, αλλά και πολύ πέρα από αυτή, ήδη μας έρχεται χιονοστιβάδα μηνυμάτων που κάνουν λόγο για το αίσθημα βαθειάς απογοήτευσης, ανησυχίας ή ακόμα και απελπισίας που σαρώνει τα εκατομμύρια των πολιτών στην Ευρώπη και πέρα από αυτή, που είχαν πιστέψει ότι με μπροστάρη τον Σύριζα από την Ελλάδα, θα μπορούσαν –επιτέλους- να παλέψουν όλοι μαζί και με επιτυχία ενάντια στη λιτότητα και στο «σύστημα-χρέος».

  Πρέπει να το παραδεχτούμε: η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η συνθηκολόγηση του Σύριζα μέσα στο διεθνές σοσιαλιστικό και προοδευτικό κίνημα είναι ήδη εξαιρετικά επικίνδυνη. Δεν είναι μόνον ότι χιλιάδες είναι εκείνοι και εκείνες που δείχνουν να αποτραβιούνται και να σπρώχνονται στην ιδιώτευση και στην αναδίπλωση στον εαυτό τους. Ούτε καν ότι είναι άλλοι τόσοι εκείνοι και εκείνες που νοιώθουν να τους έχουν κοπεί τα πόδια και επιλέγουν τη στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν τη συνέχεια των εξελίξεων. Είναι κυρίως, ότι η προδοσία του Σύριζα σημειώνεται σε μια πολύ κρίσιμη ιστορική στιγμή, την ώρα που η ρατσιστική άκρα δεξιά προελαύνει σχεδόν παντού στην ήπειρό μας, με αποτέλεσμα να διαγράφεται ήδη ορατή η απειλή να προσφερθούν βορρά αυτής της αυτοαποκαλούμενης «αντισυστημικής» νεοφασιστικής και ρατσιστικής άκρας δεξιάς τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος των απογοητευμένων από τον Σύριζα Ευρωπαίων πολιτών.

  Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό εκτιμούμε ότι οι ευθύνες του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του για την τρομακτικά επικίνδυνη κατάσταση που πάει να δημιουργήσει η δικιά τους συνθηκολόγηση μέσα στη διεθνή αριστερά, στα κοινωνικά κινήματα και στους προοδευτικούς πολίτες της Ευρώπης είναι στη κυριολεξία εγκληματικές! Όμως, τι να περιμένει κανείς από αυτούς που επί μήνες, αν όχι για χρόνια, γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη τους στα κινήματα αλληλεγγύης των «από κάτω» που αναπτύσσονταν σε πάμπολλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, ενώ προτίμησαν πάντα να ψάχνουν για συμμάχους εκεί όπου δεν μπορούσαν να βρουν παρά νεοφιλελεύθερους ορκισμένους εχθρούς, στη διεθνή σοσιαλδημοκρατία, στους διαφόρους Ολάντ, Ρέντσι και Σουλτς!

  Όλα αυτά δεν μπορούν να σημαίνουν παρά ότι επείγει για το υπό δημιουργία μέτωπο των αντιμνημονιακών αντιστάσεων να απαντήσει άμεσα, σήμερα και όχι αύριο, και με χειροπιαστές και διακριτές διεθνιστικές πρωτοβουλίες πάλης στα εκατομμύρια των πολιτών στην Ευρώπη και στο κόσμο που εξακολουθούν να επενδύουν τις ελπίδες τους στην Ελλάδα που αντιστέκεται στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Ο χρόνος λιγοστεύει και κάθε χρονοτριβή μπορεί να αποβεί μοιραία. Εξάλλου, μόνο επωμιζόμενη αυτά τα τόσο κρίσιμα διεθνιστικά της καθήκοντα, μπορεί η ελληνική αριστερά όχι μόνο να ορθοποδήσει αλλά και να πετύχει στο δύσκολο αγώνα της μέσα στη χώρα μας…

  Σημειώσεις

  1. Βλέπε «Αποφράδες μέρες – Από τη γερμανική 4η Αυγούστου 1914 στην ελληνική 13η Ιουλίου 2015!»

  2. Βλέπε «Ποια απάντηση του Σύριζα στην αλληλεγγύη εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών;» και επίσης, «Οι καλύτεροί μας σύμμαχοι, οι 300.000 της Πουέρτα ντελ Σολ!»

  http://www.tlaxcala-int.org/article.asp?reference=15720

  • ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

   Σημειώστε παρακαλώ ότι πρώτα ζήτησε καινούριο δάνειο, μετά έγινε το δημοψήφισμα και τέλος παραδέχτηκε ότι ποτέ δεν ήθελε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του προηγούμενου δανείου (που υποτίθεται ότι ήταν αντικείμενο του δημοψηφίσματος ) αφού σκοπός του εξαρχής ήταν η σύναψη καινούριου …..

   ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ :

   1) ΠΡΩΤΟ ΑΙΤΗΜΑ – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 – Για διετές δάνειο 26 δις ευρώ

   – 5 Ιουλίου 2015 ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

   « Ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/06/2015 και αποτελείται από δύο μέρη τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους. Το πρώτο έγγραφο αποκαλείται Reforms for the completion of the Current Program and beyond και το δεύτερο Preliminary Debt Sustainability Analysis. Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: Δεν εγκρίνεται/ΟΧΙ. Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: Εγκρίνεται/ΝΑΙ. 2. Το Δημοψήφισμα προτείνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου ο ελληνικός λαός, αφού ενημερωθεί αναλυτικά για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που διαρκούν από την 20/02/2015 έως σήμερα ( 26/06/2015) εντατικά σε όλα τα θεσμικά επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, να πάρει θέση για το περιεχόμενο της πρότασης των ως άνω τριών θεσμών και να εξουσιοδοτήσει την Κυβέρνησή του στους περαιτέρω χειρισμούς της κρίσιμης εθνικής υπόθεσης. Κατά συνέπεια, το Δημοψήφισμα εντάσσεται στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τη σύναψη της συμφωνίας και ο λαός καλείται από την Κυβέρνηση να έχει τον πρώτο λόγο για τη συμφωνία αυτή. ….. »

   6 Ιουλίου 2015 τα αποτελέσματα

   2) ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΙΤΗΜΑ – 08/07/2015

   όλες οι λεπτομέρειες εδώ

   3) 09/07/2015 ΑΙΤΗΜΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

   Το σχέδιο νόμου χαρακτηρίζεται ως κατεπείγον, καθώς συναρτάται άμεσα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη σύναψη δανειακής σύμβασης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που ολοκληρώνεται τη προσεχή Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015.

   Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής, βρίσκεται ήδη στην τελική της φάση και θα ολοκληρωθεί όσον αφορά την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για χρηματοδότηση από τον ESM την προσεχή Κυριακή, 12/07/2015. Ήδη, συνεχίζεται η διαδικασία της αξιολόγησης του αιτήματος μας.
   ..
   Η συμφωνία με τον ESM θα αφορά τη χρηματοδότηση των συνολικών δανειακών αναγκών της χώρας για το χρονικό διάστημα από 01/07/2015 έως 30/06/2018, για τρία, δηλαδή, χρόνια,


   Από την αξιολόγηση της εξέλιξης αυτής και της τελικής συμφωνίας διαπιστώνεται ότι:

   α. Η συμφωνία αυτή είναι σαφέστατα επωφελέστερη για την χώρα από την συμφωνία ολοκλήρωσης του δεύτερου προγράμματος, όπως επιδιώχθηκε από τους θεσμούς, κατά την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης μετά την 20η/02/2015, αφού είναι πλέον φανερό ότι η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δεύτερου προγράμματος δεν θα επαρκούσε ούτε για την κάλυψη μικρού ποσοστού των δανειακών υποχρεώσεων του 2015. Για το λόγο αυτό, εξ’ αρχής η Ελληνική Κυβέρνηση έθεσε θέμα χρηματοδότησης του μεσοπρόθεσμου χρέους και της αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους.

   β. Στην πρόταση των θεσμών της 25/06/2015, για πρώτη φορά τέθηκε από τους θεσμούς θέμα χρηματοδότησης του άμεσου χρέους (2015) και συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε κατ’ αρχήν από την Κυβέρνηση και στη συνέχεια από την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, γιατί δεν αποτελούσε λύση του προβλήματος, αλλά μεγαλύτερη παγίδευση της χώρας στο χρέος και την εξυπηρέτηση του. Η πρόταση αυτή συνοδευόταν από σκληρούς όρους για την υλοποίησή της, υφεσιακούς και άδικους.

   γ. Η τελική συμφωνία, υπερβαίνει όλα τα σοβαρά προβλήματα των δυο προηγούμενων φάσεων, συνιστά μεσοπρόθεσμη λύση, για την αποπληρωμή του μεσοπρόθεσμου χρέους και επίλυση της βιωσιμότητάς του. Γι αυτό, εισάγεται σήμερα στη Βουλή σχέδιο νόμου, με το οποίο εξουσιοδοτείται η Ελληνική Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη συμφωνία δανείου από τον ESM, για τρία χρόνια, στο πλαίσιο της επιστολής την οποία κατέθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση στον ESM με ημερομηνία 08/07/2015 και του σχεδίου συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αφορά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά και μεταρρυθμίσεις της Ελληνικής Οικονομίας, που κρίνονται αναγκαίες για την έγκριση του δανείου από τους δανειστές. https://justiceforgreece.wordpress.com/2015/07/09/σχέδιο-νόμου-για-τη-διαπραγμάτευση-κα/

   11 Ιουλίου 2015 Πήρε την εξουσιοδότηση ΦΕΚ A 78/2015, ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4333

   13 Ιουλίου 2015 κλείνει η συμφωνία για καινούριο δάνειο 86 δις με την προϋπόθεση εφαρμογής των προαφαιρούμενων

   13 Ιουλίου 2015 Αίτημα νέου δανεισμού και στο ΔΝΤ

   09-07-2015

   «Χάθηκαν» 210 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο έως σήμερα!

   Το σοκαριστικό κόστος των capital controls Στα σχόλια ΕΔΩ

 4. Το Μ. Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού αρνείται να παραλάβει το βραβείο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  Δημοσιεύτηκε στις Σεπτεμβρίου 11, 2015 από mkiellinikou

  (Απόσπασμα, με την ομιλία μας, από την εκδήλωση για την βράβευση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Παρασκευή 11/09/2015. Τα στοιχεία που παρουσιάσαμε είναι συγκλονιστικά.) https://www.youtube.com/watch?v=WvFuV-t02Mc

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Το Μ. Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού αρνείται να παραλάβει το βραβείο από το Ε.Κ.

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να μας απονείμει το βραβείο Ευρωπαίου πολίτη για το 2015, ως αναγνώριση του αγώνα που κάνουμε 4 σχεδόν χρόνια για τον εγκαταλειμμένο από την επίσημη Πολιτεία άνεργο – ανασφάλιστο ασθενή και για μια καλύτερη κοινωνία. Αυτός ο αγώνας όμως δίνεται από εμάς επειδή οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν, και συνεχίζουν να εφαρμόζονται, στην χώρα μας είναι απόρροια των πιέσεων και εκβιασμών που ασκούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), έχει οδηγήσει εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πάνω από 3 εκατομμύρια άπορων και εξαθλιωμένων άνεργων πολιτών.

  Η Ευρώπη για εμάς, όπως και για τους περισσότερους Έλληνες, θα μπορούσε να είναι το σπίτι μας. Μιλάμε για την Ευρώπη των λαών, της αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης. Εμείς αυτή την Ευρώπη επιθυμούμε και αυτήν αποζητούμε. Με λύπη μας όμως βλέπουμε μια Ευρώπη χαμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, των οικονομικών και τραπεζικών συμφερόντων. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η προτεραιότητα της είναι να βρίσκει δισεκατομμύρια ευρώ για τις ιδιωτικές τράπεζες ενώ παράλληλα πιέζει για την μείωση, πάνω από 50% σε σχέση με το 2009, των προϋπολογισμών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας.

  Bάσει στοιχείων του Ινστιτούτου Prolepsis, η μαζική φτωχοποίηση της μεγαλύτερης μερίδας του Ελληνικού λαού οδήγησε:

  – 6 στους 10 μαθητές σε 64 σχολεία της Αθήνας αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

  – Το 61% των μαθητών στα παραπάνω σχολεία έχουν ένα γονιό χωρίς δουλειά, ενώ το 17% των οικογενειών δεν είχε κανένα γονιό που να εργάζεται.

  – 11% από τα παιδιά είναι ανασφάλιστα και το 7% είχε ζήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πάνω από μια βδομάδα κατά το έτος 2014, ενώ το 3% ζούσε ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

  – 406 σχολεία από όλη την Ελλάδα έλαβαν βοήθεια το 2014 για να σιτίσουν τους 61,876 μαθητές τους.

  – 1,053 σχολεία έχουν κάνει αίτηση φέτος για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα «Διατροφή», ώστε να λάβουν σίτιση οι 152,397 μαθητές τους εκ των οποίων σήμερα μόνο οι 15,520 μαθητές σε 150 σχολεία έχουν συμπεριληφθεί.

  – 42,727 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από γονείς σε 23 νομούς όλης της χώρας και το 54% των οικογενειών αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα.

  Βάσει μελέτης του «Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους» της Βουλής:

  – 3,8 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας (432 ευρώ το μήνα ανά άτομο)

  – 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (233 ευρώ το μήνα ανά άτομο, που σημαίνει ακραία φτώχεια)

  – Δηλαδή το 58% του Ελληνικού πληθυσμού, 6,3 εκατομμύρια πολίτες, ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

  Αυτή η Ευρώπη, που θέλει να μας βραβεύσει, φαίνεται να μην ενοχλείται για όλα τα παραπάνω στοιχεία αλλά και από τους χιλιάδες θανάτους ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Θανάτους που θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας το αμέσως επόμενο διάστημα γιατί έρχονται επιπλέον μειώσεις, που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, συνολικά 933 εκατομμυρίων ευρώ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας.

  Θα ήταν υποκριτικό εμείς να παραλάβουμε ένα βραβείο όταν αυτή η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στα υποσιτισμένα βρέφη, στους νεκρούς καρκινοπαθείς ασθενείς, στα γεμάτα απελπισία βλέμματα των ασθενών που υποφέρουν, των μανάδων που μας εξιστορούν ιστορίες τρομακτικής εγκατάλειψης αφού καλούνται να ζήσουν τις οικογένειες τους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και ελάχιστη τροφή για άλλη μια χρονιά.

  Τα λόγια του εκπροσώπου μας γιατρού Γιώργου Βήχα ήταν ξεκάθαρα «Οι χιλιάδες ανασφάλιστοι νεκροί και ασθενείς που στέκονται ανάμεσα μας, μας κοιτούν στα μάτια και δε μας επιτρέπουν να δεχτούμε αυτό το βραβείο«.

  Δεν γυρνάμε την πλάτη μας στην Ευρώπη ούτε στους Ευρωπαϊκούς λαούς που στέκονται εντυπωσιακά αλληλέγγυοι! Είμαστε υποχρεωμένοι να γυρίσουμε την πλάτη μας στους πολιτικούς και στους θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εδώ και πολύ καιρό αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη ζωή ως λογιστικά νούμερα. Αντιμετώπιση που εδώ και 5 χρόνια εξελίσσεται σε ντροπή για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το σίγουρο είναι ότι αυτή βαρβαρότητα πρέπει να σταματήσει άμεσα και αν αυτό το βραβείο σήμαινε κάτι τέτοιο θα ήμασταν ευτυχείς να το παραλάβουμε.

  Σήμερα προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε με στοιχεία το τι σημαίνει να είσαι ανασφάλιστος στην παρουσίασή μας στο Ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Βουλής στην Αθήνα. Δεν αποδεχθήκαμε το βραβείο αφού οι ασθενείς μας συνεχίζον να βιώνουν την ίδια και χειρότερη κατάσταση ακόμα και σήμερα. Στο ταξίδι μας στις Βρυξέλλες, σε ένα μήνα περίπου θα ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους Ευρωπαίους πολίτες, σχετικά με όσα βιώνει ο μέσος Έλληνας πολίτης λόγω των μνημονίων και της λιτότητας!

  Έχει μεγάλη σημασία αυτή η βράβευση να μετατραπεί σε μήνυμα ανθρωπιάς με απτά αποτελέσματα στην αλλαγή πολιτικών και δυνάμωμα της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων πολιτών.

  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

  ΣΧΕΤΙΚΟ:

  Επιστολή της Προέδρου της Βουλής στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

 5. The banks’ secret behind the Greek tragedy

  29 June by Maria Lucia Fattorelli

  Greece is facing a huge debt problem and a humanitarian crisis. The situation now is many times worst than it was in 2010, when the Troika – IMF, EU Commission and ECB – imposed its “bailout plan”, justified by the necessity to support Greece. In fact, such plan has been a complete disaster for Greece, which has had no benefit at all out of the peculiar debt agreements implemented since.

  What almost no one talks about is that another successful bailout plan effectively took place at that time in 2010, although not for Greece, but in benefit of the private banks. Behind the Greek crisis there is a huge illegal bailout plan for the private banks. And the way it is being done represents an immense risk for Europe.

  After five years, the banks got everything they wanted. Greece, instead, got into a real tragedy: the country has far deepened its debt problem, lost State assets as the privatization process was accelerated, as well as shrunk its economy drastically. Most of all, it has had an immeasurable social cost represented by the lives of thousands of desperate people who had their livelihood and their dreams impacted by the severe austerity measures enforced since 2010. Health, education, labor, assistance, pensions, salaries and all other social services have all been destructively affected.

  The distribution of the Greek National Budget shows that debt expenses prevail over all other State expenses. In fact, the loans, other debt obligations, interests and other costs cover 56% of the budget:

  In May 2010, at the same time all attentions were focused on the abundant announcements about the interference of the Troika in Greece, with its peculiar “bailout” plan, another effective bailout plan and a set of illegal measures to rescue the private banks was also being approved, but no attention was being paid on these ones.

  In one shot, justified by the necessity to “preserve financial stability in Europe”, illegal measures were taken in May 2010, in order to provide the apparatuses that would allow the private banks to get rid of the dangerous “bubble”, i.e., the great amount of toxic assets – mostly dematerialized and non marketable assets – that loaded their off-balance sheets |1| accounts. The main objective was to help the private banks to transfer such problematic assets to the European countries.

  One of the measures adopted to accelerate the exchange of assets from private banks and settle the bank crisis was the SMP program |2|, which allowed the European Central Bank (ECB) to do direct purchases of public and private debt securities on primary and secondary markets. The operation related to public debt securities is illegal under Article 123 of the EU Treaty |3|]. This program is one among several “non-standard measures” then taken by the ECB.

  The creation of a “Special Purpose Vehicle” company based in Luxembourg was another very important measure to help transfer dematerialized toxic assets from the private banks into the public sector. Believe it or not, the European countries |4| became “partners” of this private company, a “société anonyme” called European Financial Stability Facility (EFSF) |5|. The countries committed with billionaire guarantees, which was initially set on the amount of EUR 440.00 billion |6| and then, in 2011, was raised to EUR 779.78 billion |7| . The real purpose of this company has been shadowed by the announcements that it would provide “loans” to countries, based on “funding instruments”, not real money. Utterly, the creation of EFSF was an imposition from IMF |8|, which gave it a support of EUR 250 billion |9|.

  Together, the SMP and the EFSF represent a crucial complementary asset relief scheme |10| the private banks needed to conclude the public support that had been initiated in the beginning of the 2008 bank crisis in the United States and also in Europe. Since early 2009 they had been applying for more public support to discharge the excessive amount of toxic assets loading their off-balance items. The solutions could be either the direct government purchases, or the transference of assets to independent asset management companies. Both tools were provided by the SMP and the EFSF, and the losses related to the toxic assets are being shared amongst the European citizens.

  The exchange of toxic assets from private banks to a company through simple transference, without payment and a proper buy/sell operation would be illegal according to the accountability rules. EUROSTAT changed these rules |11| and allowed, “liquidity operations conducted through exchange of assets”, justifying it by the “specific circumstances of the financial turmoil”.

  The main reason the EFSF was based in Luxembourg was to escape from being submitted to international laws. Besides, the EFSF is also financed by the IMF, whose collaboration would be illegal, according to its own statutes. Although, the IMF also changed its rules in order to provide the EUR 250 billion collaboration to EFSF |12|].

  According to the Act |13| that authorized its creation, the EFSF Luxembourg company could delegate the management of all funding activities; its board of directors could delegate their functions, and its associates Member States could delegate the decision-making related to guarantors to the Eurogroup Working Group (EWG). At that time, the EWG not even had a full-time President |14|. The German Debt Management Office |15| is the one who actually operates EFSF, and, together with the European Investment Bank, provide support to the operational functioning of EFSF. Its lack of legitimacy is evident, as it is actually operated by a diverse body. EFSF is now the major Greece creditor.

  The funding instruments EFSF operates are the most risky and restricted ones, dematerialized, not marketable, such as Floating Rate Notes settled as Pass-trough, currency and hedge arrangements, and other co-financing activities that involve the British Trustee Wilmington Trust (London) Limited |16| as the instructor for issuing restricted type of not-certified bonds, which cannot be commercialized in any legitimate stock market, because they don’t obey the rules for sovereign debt bonds. This set of toxic funding instruments represent a risk to the Member States whose guarantees can be called to pay for all Luxembourg company financial products.

  A large proportion scandal would have taken place in 2010 if these illegal schemes had been revealed: the violation of the EU Treaty, the arbitrary changes in the procedural rules by the ECB, EUROSTAT and IMF, as well as the association of Member States to the Luxembourg private special purpose company. All of that just to bailout private banks, at the expense of a systemic risk for the whole Europe, due the States commitment with billionaire guarantees that would cover problematic not marketable dematerialized toxic assets.

  This scandal never took place, because the same EU Economic and Social Affairs Extraordinary Meeting |17| that discussed the creation of the “Special Purpose Vehicle” EFSF company in May 2010 gave a special importance to the “support package for Greece”, making it appear that the creation of this scheme was for Greece and that by doing so, it would ensure fiscal stability in the region. Since then, Greece has been the center of all attentions, persistently occupying the headlines of the main media vehicles all over the world, while the illegal scheme that has effectively supported and benefited the private banks remains on the shadows, and almost nobody talks about it.

  The Bank of Greece annual report shows an immense increase of the “off-balance” accounts related to securities in 2009 and 2010, on amounts much greater them the total assets of the Bank, and this pattern continues on the following years. For example, on the Bank of Greece 2010 Balance Sheet |18|, the total of assets in 31/12/2010 was EUR 138.64 billion. The off-balance accounts on that year reached EUR 204.88 billion. In 31/12/2011 |19|, as the total balance assets summed EUR 168.44 billion; the off-balance accounts hit EUR 279.58 billion.

  Thus, the transference of toxic assets from the private banks into the public sector has been a great success: for the private banks. And the Debt System |20| is being the tool to hide that.

  Greece was brought into this scenario after several months of persistent pressure from the UE Commission about allegations of inconsistencies on the statistics data and the existence of an excessive deficit |21|. Step by step a big deal was created over those issues, until May 2010, when the Economic and Financial Affairs Council stated: “in the wake of the crisis in Greece, the situation in financial markets is fragile and there was a risk of contagion” |22|. And so Greece was submitted to the package that included the interference of the Troika with its severe measures under annual adjustment plans, an odd bilateral agreement, followed by EFSF “loans” backed on risky funding instruments.

  Greek economists, political leaders, and even some IMF authorities had proposed that restructuring the Greek debt would provide much better results than that package. This was ignored.

  Critical denounces about the super estimation of the Greek deficit – which had been the justification for the creation of the big deal around Greece and the imposition of the package in 2010 – were likewise ignored.

  The serious denunciations made by Greek specialists |23| about the falsification of statistics were also disregarded. These studies showed that the amount of EUR 27.99 billion loaded the public debt statistics in 2009 |24|, because of untrue augmentation on certain categories (such as DEKO, Hospital arrears and SWAP Goldman Sachs). Previous years statistics had also being affected by EUR 21 billion of Goldman Sacks swaps distributed ad hoc in 2006, 2007, 2008 and 2009.

  Despite all this, under an atmosphere of urgency and threat of “contagion”, peculiar agreements have been implemented since 2010 in Greece; not as a Greek initiative, but as conformed by the EU authorities and the IMF, attached to the accomplishment of a complete set of prejudicial economic, social and political measures imposed by the Memorandums.

  The analysis of the mechanisms |25| inserted on those agreements show they didn’t benefit Greece at all, but served the interests of the private banks, in perfect accordance to the set of illegal bailout measures approved on May 2010.

  First, the bilateral loan used a special account in the ECB by which the loans disbursed by the countries and KfW, the lenders, would go straight to private banks that held far-below par value existing debt securities. So, that peculiar bilateral agreement was arranged to allow full payment for those bondholders while Greece didn’t get any benefit. Instead, the Greeks will have to pay back the capital, high interest rates and all costs.

  Second, the EFSF “loans” resulted in the recapitalization of Greek private banks and the exchanging and recycling of debt instruments. Greece has not received any real loan or support from EFSF. Through the mechanisms inserted on the EFSF agreements, real money never arrived in Greece, but only toxic dematerialized assets that fill the off-balance section of the Bank of Greece balance sheet. On the other hand, the country was forced to cut essential social expenses to pay back, in cash, the high interest rates and all abusive costs, and also will have to repay the capital it has never received.

  We must look for the reason why Greece has been chosen to be on the eye of the storm, submitted to illegal and illegitimate agreements and memorandums, serving as the scenery to cover the scandalous illegal bailout of the private banks since 2010.

  Maybe this humiliation is related to the fact that Greece has been historically the worldwide reference for humanity, as it is the cradle of democracy, the symbol for ethics and human rights. The Debt System cannot admit those values, as it has no scruple to damage countries and peoples to obtain their profits.

  The Greek Parliament has already installed the Truth Committee on Public Debt and gave us the chance to reveal those facts; so necessary to repudiate the Debt System that subjugates not only Greece, but also many other countries under the exploitation of the private financial sector. Only through transparency the countries will defeat those who want to put them on their knees.

  It’s time for the truth to prevail, the time to place human rights, democracy and ethics over any lower interests. This is a task for Greece to take on right now.

  Footnotes
  |1| Off-balance means a section outside of the normal balance sheet accounts, where the problematic assets, as the dematerialized not marketable assets are informed.

  |2| Securities Markets Programme (SMP) – EUROPEAN CENTRAL BANK. Monetary policy glossary. Available from:
  https://www.ecb.europa.eu/home/glossary/html/act4s.en.html#696 [Accessed: 4th June 2015]

  |3| THE LISBON TREATY.Article 123. Available from: http://www.lisbon-treaty.org/wcm/the-lisbon-treaty/treaty-on-the-functioning-of-the-european-union-and-comments/part-3-union-policies-and-internal-actions/title-viii-economic-and-monetary-policy/chapter-1-economic-policy/391-article-123.html [Accessed: 4th June 2015

  |4| The euro-area Member States or EFSF Shareholders: Kingdom of Belgium, Federal Republic of Germany, Ireland, Kingdom of Spain, French Republic, Italian Republic, Republic of Cyprus, Grand Duchy of Luxembourg, Republic of Malta, Kingdom of the Netherlands, Republic of Austria, Portuguese Republic, Republic of Slovenia, Slovak Republic, Republic of Finland and Hellenic Republic

  |5| The private company EFSF was created as an instrument of the EUROPEAN FINANCIAL STABILISATION MECHANISM (EFSM), as in: http://ec.europa.eu/economy_finance/eu_borrower/efsm/index_en.htm

  |6| EUROPEAN COMMISSION (2010) Communication From the Commission to the European Parliament, the European Council, the Council, the European Central Bank, the Economic And Social Committee and the Committee of the Regions – Reinforcing economic policy coordination.
  http://ec.europa.eu/economy_finance/articles/euro/documents/2010-05-12-com(2010)250_final.pdf – Page 10.

  |7| IRISH STATUTE BOOK (2011) European Financial Stability Facility and Euro Area Loan Facility (Amendment) Act 2011. Available from: http://www.irishstatutebook.ie/2011/en/act/pub/0025/print.html#sec2 [Accessed: 4th June 2015].

  |8| Statement made by Mr. Panagiotis Roumeliotis, former representative of Greece at the IMF, to the “Truth Committee on Public Debt”, at Greek Parliament, on June 15th 2015.

  |9| EUROPEAN FINANCIAL STABILITY FACILITY (2010) About EFSF [online] Available from:
  http://www.efsf.europa.eu/about/index.htm and http://www.efsf.europa.eu/attachments/faq_en.pdf – Question A9 [Accessed: 3 June 2015].

  |10| HAAN, Jacob de; OSSTERLOO, Sander; SCHOENMAKER, Dirk. Financial Markets and Institutions – A European Perspective (2012) 2nd edition. Cambridge, UK. Asset relief schemes, Van Riet (2010) Page 62.

  |11| EUROSTAT (2009) New decision of Eurostat on deficit and debt – The statistical recording of public interventions to support financial institutions and financial markets during the financial crisis. Available from:
  http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/5071614/2-15072009-BP-EN.PDF/37382919-ebff-4dca-9175-64d78e780257?version=1.0 [Accessed: 4th June 2015]

  |12| “Most Directors (…) called for the Fund to collaborate with other institutions, such as the Bank for International Settlements, the Financial Stability Board, and national authorities, in meeting this goal.” In IMF (2013) Selected Decisions. Available from: http://www.imf.org/external/pubs/ft/sd/2013/123113.pdf – Page 72. [Accessed: 4th June 2015

  |13| EUROPEAN FINANCIAL STABILITY FACILITY ACT 2010. EFSF Framework Agreement, Article 12 (1) a, b, c, d, and (3); Article 10 (1), (2) and (3); Article 12 (4); Article 10 (8).

  |14| Only from October 2011 on, according to a Council Decision on April 26th , 2012, EWG has full-time president:
  OFFICIAL JOURNAL OF THE EUROPEAN UNION (2012) Official Decision. Available from:
  http://europa.eu/efc/pdf/council_decision_2012_245_ec_of_26_april_2012_on_a_revision_of_the_statutes_of_the_efc.pdf .
  The same person, Thomas Wieser, had been the president of the Economic and Financial Committee (EFC) from March 2009 to March 2011: COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION. Eurogroup Working Group. Available from:
  http://www.consilium.europa.eu/en/council-eu/eurogroup/eurogroup-working-group/

  |15| EUROPEAN FINANCIAL STABILITY FACILITY (2013) EFSF general questions. Available from:
  http://www.efsf.europa.eu/attachments/faq_en.pdf – Question A6. [Accessed: 4th June 2015].
  See also: Germany Debt Management Agency has issued EFSF securities on behalf of EFSF.
  EUROPEAN FINANCIAL STABILITY FACILITY (2010) EU and EFSF funding plans to provide financial assistance for Ireland. Available from:
  http://www.efsf.europa.eu/mediacentre/news/2010/2010-006-eu-and-efsf-funding-plans-to-provide-financial-assistance-for-ireland.htm [Accessed: 4th June 2015]

  |16| Co-Financing Agreement, PREAMBLE (A) and Article 1 – Definitions and Interpretation “Bonds”. Available at http://crisisobs.gr/wp-content/uploads/2012/02/7-co-financing-agreement.pdf [Accessed: 4th June 2015]
  These bonds are issued on dematerialized and not certificated form. Have many restrictions because they are issued directly for a certain purpose and not offered in market, as the Securities Laws and SEC rules determine. They are issued under an exception rule permitted only for private issuers, not for States.

  |17| ECONOMIC and FINANCIAL AFFAIRS Council Extraordinary meeting Brussels, 9/10 May 2010. COUNCIL CONCLUSIONS

  Click to access Conclusions_Extraordinary_meeting_May2010-EN.pdf

  |18| BANK OF GREECE ANNUAL REPORT 2010. BALANCE SHEET p. A4 http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/Annrep2010.pdf

  |19| BANK OF GREECE ANNUAL REPORT 2011. BALANCE SHEET p. A4. http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/Annrep2011.pdf

  |20| Expression created by the author after verifying, trough several debt audit procedures in different instances, the misuse of the public debt instrument as a tool to take resources from the States, instead of supporting them, by functioning as a set of gears that relates the political system, the legal system, the economic model based on adjustment plans, the big media and corruption.

  |21| 24 MARCH 2009 – Commission Opinion – http://ec.europa.eu/economy_finance/economic_governance/sgp/pdf/30_edps/104-05/2009-03-24_el_104-5_en.pdf
  27 APRIL 2009 – Council Decision – http://ec.europa.eu/economy_finance/economic_governance/sgp/pdf/30_edps/104-06_council/2009-04-27_el_104-6_council_en.pdf
  10 NOVEMBER 2009 – Council conclusions – http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ecofin/111025.pdf
  8 JANUARY 2010 – Commission Report – http://ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/6404656/COM_2010_report_greek/c8523cfa-d3c1-4954-8ea1-64bb11e59b3a
  2 DECEMBER 2009 – Council Decision – https://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ecofin/111706.pdf
  11 FEBRUARY 2010 – Statement by Heads of States or Government of the European Union. – http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/112856.pdf
  16 FEBRUARY 2010 – Council Decision giving – http://ec.europa.eu/economy_finance/economic_governance/sgp/pdf/30_edps/104-09_council/2010-02-16_el_126-9_council_en.pdf

  |22| 9/10 MAY 2010 – Council Conclusions – Extraordinary meeting – Under the justification of the “crisis in Greece”, the scheme measures to rescue banks are implemented.

  Click to access Conclusions_Extraordinary_meeting_May2010-EN.pdf


  10 MAY 2010 – Council Decision –

  Click to access 2010-05-10_el_126-9_council_en.pdf

  |23| Prof. Zoe Georganta, Professor of Applied Econometrics and Productivity, Ex member of ELSTAT board’s contribution to “The Truth Committee on Public Debt” 21 May 2015.

  |24| HF International (2011) Georgantas says 2009 deficit was purposely inflated to put us in code red. Available from: http://hellasfrappe.blogspot.gr/2011/09/shocking-report-official-admist-2009.html

  |25| The mechanisms are summarized on Chapter 4 of the Preliminary Report presented by the Truth Committee on Public Debt on June 17th 2015. Available from: http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/8158407a-fc31-4ff2-a8d3-433701dbe6d4/Report_web.pdf

  To μυστικό των τραπεζών πίσω από την ελληνική τραγωδία

  29 Ιουνίου 2015 της Maria Lucia Fattorelli

  (Μετάφραση από την Ζωή Μαυρουδή)

  Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα χρέους και μια ανθρωπιστική κρίση. Η σημερινή κατάσταση είναι πολλάκις χειρότερη από ό,τι ήταν το 2010, όταν η Τρόικα –το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ– επέβαλλαν το λεγόμενο «σχέδιο διάσωσης», με δικαιολογία την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο αυτό υπήρξε απόλυτα καταστροφικό για την Ελλάδα, η οποία δεν είχε κανένα όφελος από τις περίεργες ειδικές συμφωνίες χρέους που τέθηκαν έκτοτε σε εφαρμογή.

  Εκείνο για το οποίο σχεδόν κανείς δεν μιλάει είναι ότι ένα άλλο επιτυχημένο σχέδιο διάσωσης είχε όντως πραγματοποιηθεί εκείνο ακριβώς το διάστημα, το 2010, όχι όμως προς όφελος της Ελλάδας αλλά των ιδιωτικών τραπεζών. Πίσω από την ελληνική κρίση υπάρχει ένα τεράστιο παράνομο σχέδιο διάσωσης για τις ιδιωτικές τράπεζες. Και ο τρόπος που εφαρμόζεται αυτό αντιπροσωπεύει έναν τεράστιο κίνδυνο για την Ευρώπη.
  Μετά από πέντε χρόνια, οι τράπεζες έχουν πάρει όλα όσα ήθελαν. H Ελλάδα αντίθετα, έχει εισχωρήσει σε μια πραγματική τραγωδία: το πρόβλημα του χρέους έχει γίνει βαθύτερο, η χώρα έχασε κρατικά περιουσιακά στοιχεία μιας και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης επιταχύνθηκε, ενώ η οικονομία της συρρικνώθηκε σημαντικά. Πάνω απ’όλα, υπήρξε ένα ανυπολόγιστo κοινωνικό κόστος που αντιπροσωπεύεται από τις ζωές χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων που είδαν τα προς το ζην και τα όνειρά τους να χτυπιούνται από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από το 2010. Yγεία, εκπαίδευση, εργασία, πρόνοια, συντάξεις, μισθοί και όλες οι υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες έχουν δεχθεί καταστροφικές συνέπειες.
  Η ανακατανομή του Ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού δείχνει ότι τα έξοδα του χρέους υπερισχύουν όλων των άλλων κρατικών εξόδων. Στην πραγματικότητα, τα δάνεια, οι λοιπές υποχρεώσεις του χρέους, οι τόκοι και τα λοιπά έξοδα καλύπτουν το 56% του προϋπολογισμού:

  Τον Μάιο του 2010, την ίδια στιγμή που η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στις άφθονες ανακοινώσεις σχετικά με την παρέμβαση της Τρόικας στην Ελλάδα, με το ιδιότυπο σχέδιο «διάσωσής» της, ένα άλλο αποτελεσματικό σχέδιο διάσωσης και μια σειρά παράνομων μέτρων για τη διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών βρισκόταν επίσης υπό διαδικασία έγκρισης, στην οποία όμως δεν δόθηκε καμία δημοσιότητα.

  Με μια κίνηση, υπό τη δικαιολογία της ανάγκης «να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη», ελήφθησαν παράνομα μέτρα τον Μάιο του 2010, προκειμένου να δημιουργηθούν τα εργαλεία που θα επέτρεπαν στις ιδιωτικές τράπεζες να απαλλαγούν από την επικίνδυνη «φούσκα», δηλαδή, τη μεγάλη ποσότητα τοξικών περιουσιακών στοιχείων –κυρίως άυλα και μη εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία– με τα οποία ήταν φορτωμένα οι εκτός ισολογισμού λογαριασμοί τους. Ο κύριος στόχος ήταν να βοηθηθούν οι ιδιωτικές τράπεζες να μεταφέρουν αυτά τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία στις Ευρωπαϊκές χώρες.

  Ένα από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για την επιτάχυνση της ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικές τράπεζες και τον διακανονισμό της τραπεζικής κρίσης ήταν το πρόγραμμα SMP, το οποίο επέτρεψε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να κάνει απευθείας αγορές δημόσιων και ιδιωτικών χρεογράφων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αγορά. Η επιχείρηση, που αφορά τίτλους δημοσίου χρέους, είναι παράνομη βάσει του άρθρου 123 της Συνθήκης της ΕΕ. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα από αρκετά «μη συμβατικά μέτρα», που ελήφθησαν τότε από την ΕΚΤ.

  Η δημιουργία της εταιρείας «Ειδικού Σκοπού» με έδρα το Λουξεμβούργο ήταν ένα άλλο πολύ σημαντικό μέτρο για τη διευκόλυνση της μεταφοράς άυλων τοξικών περιουσιακών στοιχείων από τις ιδιωτικές τράπεζες στο δημόσιο τομέα. Είναι σχεδόν απίστευτο το ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έγιναν «συνεργάτες» αυτής της ιδιωτικής εταιρείας, μιας «ανώνυμης εταιρείας» ονόματι Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Οι χώρες δεσμεύτηκαν με εγγυήσεις δισεκατομμυριούχων, οι οποίες είχαν αρχικά οριστεί στο ποσό των 440.00 δισεκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια, το 2011, αυξήθηκαν σε 779.78 δις ευρώ. Ο πραγματικός σκοπός της εν λόγω εταιρείας έχει επισκιαστεί από τις ανακοινώσεις ότι θα παρείχε «δάνεια» σε χώρες, με βάση «χρηματοδοτικά μέσα» αντί για αληθινά χρήματα. Εν τέλει, η δημιουργία του EFSF επεβλήθη από το ΔΝΤ, το οποίο το ενίσχυσε με 250 δις ευρώ.

  Μαζί, το SMP και το EFSF αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό συμπληρωματικό πρόγραμμα αρωγής, το οποίο οι ιδιωτικές τράπεζες χρειαζόντουσαν για την ολοκλήρωση της δημόσιας στήριξης που είχε ξεκινήσει στις αρχές της τραπεζικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008, αλλά και στην Ευρώπη. Από τις αρχές του 2009 είχαν υποβάλλει αιτήσεις για μεγαλύτερη δημόσια υποστήριξη ώστε να ξεφορτωθούν το υπερβολικό ποσό των τοξικών περιουσιακών στοιχείων που βάραιναν τα εκτός ισολογισμού στοιχεία τους. Οι λύσεις θα μπορούσαν να είναι είτε απευθείας αγορές από το κράτος ή μια μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων σε ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Και τα δύο εργαλεία παρέχονταν από το SMP και το EFSF, ενώ οι απώλειες που σχετίζονταν με τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία μοιραζόταν μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών.

  Η ανταλλαγή των τοξικών περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικές τράπεζες σε μια εταιρεία μέσω μιας απλής μεταφοράς, χωρίς πληρωμή και την ορθή λειτουργία αγοράς/πώλησης θα ήταν παράνομη σύμφωνα με τους κανόνες λογοδοσίας. Η EUROSTAT άλλαξε αυτούς τους κανόνες και επέτρεψε «πράξεις παροχής ρευστότητας που διεξάγονται μέσω της ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων», δικαιολογώντας την απόφαση με τις «ειδικές συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αναταραχής».

  Ο κύριος λόγος που το EFSF είχε βάση το Λουξεμβούργο ήταν η αποφυγή υποβολής του στη διεθνή νομοθεσία. Εκτός αυτού, το EFSF χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ, η συνεργασία του οποίου θα ήταν παράνομη σύμφωνα με το ίδιο το καταστατικό του παρά το γεγονός ότι, το ΔΝΤ άλλαξε επίσης τους κανόνες του προκειμένου να παράσχει τη συνεργασία 250 δις ευρώ στο ΕFSF.
  Σύμφωνα με τον Νόμο που εξουσιοδότησε την ίδρυσή της, η εταιρεία του EFSF στο Λουξεμβούργο θα μπορούσε να αναθέσει τη διαχείριση όλων των δραστηριοτήτων χρηματοδότησης, το διοικητικό της συμβούλιο θα μπορούσε να αναθέσει τα καθήκοντά του, ενώ οι συνεργάτες κράτη-μέλη τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονταν με εγγυητές στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG). Εκείνη την εποχή, το EWG δεν είχε καν προέδρο πλήρους απασχόλησης. Το Γραφείο Διαχείρισης Γερμανικού Χρέους είναι αυτό που διαχειρίζεται πραγματικά το EFSF ενώ παρέχει υποστήριξη προς την επιχειρησιακή λειτουργία του EFSF, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η έλλειψη νομιμότητάς του είναι προφανής, μιας και στην πραγματικότητα το διαχειρίζεται ένα ποικίλο σώμα. Το EFSF είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας.
  Τα μέσα χρηματοδότησης που διαχειρίζεται το EFSF είναι τα πιο επικίνδυνα και περιορισμένα ενώ είναι άυλα και μη εμπορεύσιμα, όπως τα οµόλογα κυµαινόµενου επιτοκίου που διευθετήθηκαν ως ρυθμίσεις «Pass-trough,» νομίσματος και αντιστάθμισης, και άλλες δραστηριότητες συγχρηματοδότησης που αφορούν την βρετανική διαχειριστική εταιρεία Wilmington Limited του Λονδίνου ως σύμβουλο για την έκδοση περιορισμένου τύπου μη πιστοποιημένων ομολόγων, τα οποία δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο σε καμία νόμιμη χρηματιστηριακή αγορά, επειδή δεν υπακούουν στους κανόνες για τα ομόλογα του δημοσίου χρέους. Αυτό το σύνολο των τοξικών χρηματοδοτικών μέσων συνιστούν κίνδυνο για τα κράτη μέλη των οποίων οι εγγυήσεις μπορεί να κληθούν να πληρώσουν όλα τα χρηματοοικονομικά προϊόντα της εταιρείας του Λουξεμβούργου.
  Ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων θα είχε λάβει χώρα το 2010, αν είχε αποκαλυφθεί αυτό το παράνομο καθεστώς και θα αφορούσε την παραβίαση της Συνθήκης της ΕΕ, τις αυθαίρετες αλλαγές στους διαδικαστικούς κανόνες από την ΕΚΤ, την Eurostat και το ΔΝΤ, καθώς και τη σύνδεση των κρατών μελών με την ιδιωτική εταιρεία ειδικού σκοπού του Λουξεμβούργου. Κι όλα αυτά, μόνο και μόνο για να διασωθούν ιδιωτικές τράπεζες σε βάρος ενός συστημικού κινδύνου για το σύνολο της Ευρώπης, λόγω της δέσμευσης των Κρατών με εγγυήσεις δισεκατομμυριούχων, που θα κάλυπταν προβληματικά, μη εμπορεύσιμα, άυλα τοξικά περιουσιακά στοιχεία.

  Αυτό το σκάνδαλο όμως δεν έγινε ποτέ, γιατί στην ίδια την Έκτακτη Γενική Συνέλευση Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου συζητήθηκε η δημιουργία της «Ειδικού Σκοπού» εταιρείας του EFSF το Μάιο του 2010 δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο «πακέτο στήριξης για την Ελλάδα», κάνοντας τη δημιουργία αυτού του καθεστώτος να φάινεται ότι έγινε για την Ελλάδα και ότι με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στην περιοχή. Από τότε, η Ελλάδα υπήρξε το κέντρο της προσοχής όλων, καταλαμβάνοντας συνεχώς τα πρωτοσέλιδα των κύριων μέσων μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, ενώ το παράνομο καθεστώς που έχει προωθηθεί αποτελεσματικά και έχει ουσιαστικά επωφελήσει τις ιδιωτικές τράπεζες παραμένει στη σκιά και σχεδόν κανείς δεν μιλάει γι’αυτό .

  Η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνει μια τεράστια αύξηση των «εκτός ισολογισμού» λογαριασμών που σχετίζονται με τίτλους του 2009 και του 2010, σε ποσά πολύ μεγαλύτερα από το σύνολο του ενεργητικού της Τράπεζας και αυτό το μοτίβο συνεχίζεται για τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, στον Ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδας το 2010, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων στις 31/12/2010 ήταν 138.64 δις ευρώ. Οι λογαριασμοί εκτός ισολογισμού για το εν λόγω έτος ανήλθαν σε 204.88 δις. Στις 31/12/2011, ενώ το σύνολο του ενεργητικού συνοψίζονταν στα 168.44 δις, οι λογαριασμοί εκτός ισολογισμού χτύπησαν τα 279.58 δις ευρώ.

  Έτσι, η μεταφορά των τοξικών περιουσιακών στοιχείων από τις ιδιωτικές τράπεζες στο δημόσιο τομέα υπήρξε μια μεγάλη επιτυχία για τη μια πλευρά: αυτή των ιδιωτικών τραπεζών. Το σύστημα του χρέους είναι το εργαλείο μέσω του οποίου αυτό το γεγονός αποκρύβεται.

  Η Ελλάδα οδηγήθηκε σε αυτό το σενάριο, μετά από αρκετούς μήνες επίμονων πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ισχυρισμούς περί ανακολουθιών στα στατιστικά της δεδομένα και την ύπαρξη ενός υπερβολικού ελλείμματος. Βήμα με βήμα αυτά τα θέματα απέκτησαν μεγάλες διαστάσεις, μέχρι που τον Μάιο του 2010, το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων δήλωσε: «στον απόηχο της κρίσης στην Ελλάδα, η κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι εύθραυστη και υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης». Και έτσι η Ελλάδα υποβλήθηκε στο πακέτο που περιλάμβανε την παρέμβαση της Τρόικας με αυστηρά μέτρα στα πλαίσια ετήσιων σχεδίων προσαρμογής, μια περίεργη διμερή συμφωνία που ακολουθήθηκε από «δάνεια» του EFSF που υποστηρίζονταν από επικίνδυνα χρηματοδοτικά μέσα.

  Έλληνες οικονομολόγοι, πολιτικοί ηγέτες, ακόμη και ορισμένες αρχές του ΔΝΤ είχαν προτείνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα προσέφερε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτό το πακέτο. Αυτές οι παρεμβάσεις αγνοήθηκαν.
  Κριτικές καταγγελίες για την υπερεκτίμηση του ελληνικού ελλείμματος –που αποτέλεσε τη δικαιολογία με την οποία δημιουργήθηκε ο ντόρος γύρω από την Ελλάδα και επιβλήθηκε το πακέτο του 2010– αγνοήθηκαν με τον ίδιο τρόπο.
  Οι σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες ειδικούς για την παραποίηση των στατιστικών επίσης δεν λήφθηκαν υπόψιν. Οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι το ποσό των 27.99 δις ευρώ βάρυνε τις στατιστικές του δημόσιου χρέους το 2009, λόγω της ψευδεπίγραφης αύξησης σε ορισμένες κατηγορίες (όπως οι ΔΕΚΟ, οι οφειλές νοσοκομείων και τα SWAP της Goldman Sachs). Στατιστικές προηγούμενων ετών είχαν επίσης επηρεαστεί από 21 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των swaps της Goldman Sacks που διανέμονταν ad hoc το 2006, το 2007, το 2008 και το 2009.

  Παρ’όλα αυτά, κάτω από μια ατμόσφαιρα επείγοντος και την απειλή της «μετάδοσης», εφαρμόστηκαν από το 2010 στην Ελλάδα περίεργες συμφωνίες, όχι ως μια ελληνική πρωτοβουλία αλλά σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι οποίες συνδέονται με την ολοκλήρωση ενός συνόλου επιζήμιων οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά μέτρων που επιβάλλονται από τα μνημόνια.

  Η ανάλυση των μηχανισμών που έχουν εισαχθεί σε αυτές τις συμφωνίες δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν αποκόμισε κανένα απολύτως όφελος, αλλά αντίθετα εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των ιδιωτικών τραπεζών, σε πλήρη συμφωνία με το σύνολο των παράνομων μέτρων διάσωσης που εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2010.

  Κατ’αρχήν, το διμερές δάνειο χρησιμοποίησε ειδικό λογαριασμό στην ΕΚΤ με τον οποίο τα δάνεια που εκταμιεύθηκαν από τις χώρες, την KfW και τους δανειστές, θα πήγαινε κατευθείαν σε ιδιωτικές τράπεζες, που κρατούσαν υφιστάμενα χρεόγραφα κάτω από την ονομαστική τους αξία. Έτσι, η ιδιόμορφη διμερής συμφωνία είχε κανονιστεί για να καταστεί δυνατή η πλήρης πληρωμή για τους εν λόγω ομολογιούχους, ενώ η Ελλάδα δεν είχε κανένα όφελος. Αντ’αυτού, οι Έλληνες θα πρέπει να εξοφλήσουν το κεφάλαιο, τα υψηλά επιτόκια και όλα τα έξοδα.
  Δεύτερον, τα «δάνεια» του EFSF είχαν ως αποτέλεσμα την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών και την ανταλλαγή και ανακύκλωση των χρεογράφων. Η Ελλάδα δεν έχει λάβει κανένα πραγματικό δάνειο ή υποστήριξη από το EFSF. Μέσω των μηχανισμών που εισάγονται για τις συμφωνίες του EFSF, δεν έφτασαν ποτέ πραγματικά χρήματα στην Ελλάδα, παρά μόνο τοξικά άυλα περιουσιακά στοιχεία που γεμίζουν το εκτός ισολογισμού κομμάτι του ισολογισμού της Τράπεζας της Ελλάδας. Εκτός αυτού, η χώρα αναγκάστηκε να περικόψει βασικές κοινωνικές δαπάνες για να εξοφλήσει, σε μετρητά, τα υψηλά επιτόκια και κάθε καταχρηστικό κόστος ενώ θα πρέπει να αποπληρώσει το κεφάλαιο που δεν έχει λάβει ποτέ.

  Θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια που η Ελλάδα επέλεξε να είναι στο μάτι του κυκλώνα και να υποβληθεί σε παράνομες και αθέμιτες συμφωνίες και μνημόνια, που χρησιμεύουν ως το σκηνικό για να καλυφθεί το σκάνδαλο της παράνομης διάσωσης των ιδιωτικών τραπεζών από το 2010.

  Ίσως αυτή η ταπείνωση σχετίζεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα υπήρξε ιστορικά το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την ανθρωπότητα, μιας και είναι το λίκνο της δημοκρατίας, το σύμβολο της ηθικής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το σύστημα του χρέους δεν μπορεί να δεχτεί αυτές τις αξίες, μιας και δεν έχει ενδοιασμούς να βλάψει χώρες και λαούς για να σφετεριστεί τα κέρδη τους.

  Η Βουλή των Ελλήνων έχει ήδη εγκαταστήσει την Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος και μας έδωσε την ευκαιρία να αποκαλύψουμε αυτά τα γεγονότα, που είναι απαραίτητα για να αποκηρυχθεί το σύστημα του χρέους που υποδουλώνει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες που βρίσκονται υπό εκμετάλλευση από τον ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Μόνο μέσω της διαφάνειας, οι χώρες θα νικήσουν εκείνους που θέλουν να τις γονατίσουν.
  Ήρθε η ώρα να επικρατήσει η αλήθεια, η ώρα να τεθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και η ηθική πάνω από κάθε υποδεέστερο συμφέρον. Αυτό το έργο μπορεί να το αναλάβει η Ελλάδα άμεσα.
  Μaria Lucia Fatorelli. Εθνική Συντονίστρια του Λογιστικού Ελέγχου των Πολιτών της Βραζιλίας (www.auditoriacidada.org.br) προσκλήθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου να συνεργαστεί με την Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος που δημιουργήθηκε στις 4 Απριλίου, 2015.

  http://greekdebttruthcommission.org/wp_GR/?p=107

 6. Εξαιρετική δουλειά αυτή η ανάρτηση Χριστίνα, μπράβο, αλλά.

  Όταν όλοι οι Άρχοντες του ΟΗΕ υποδέχονται έναν προδότη Πρωθυπουργό με τόσες φανφάρες και γλειψίματα.

  Όταν όλα τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης επαινούν τον προδότη.

  ΔΕΝ αποδεικνύει ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στα βασίλεια του Πλανήτη και ότι η αποκάλυψη όλης αυτής της σαπίλας, ουδόλως ενοχλεί τους Άρχοντες. Τουναντίον αποκτούν περισσότερους οπαδούς.

  Όταν ο Θεσμός του Δικαίου έχει καταρρεύσει σε Παγκόσμιο επίπεδο, όταν οι άνθρωποι έχουν εκμαυλιστεί στο ίδιο επίπεδο και όταν οι Άρχοντες είναι τερατωδώς εξοπλισμένοι. Η διάσωση του Εαυτού για τον Εαυτό και το Έργο του, είναι το μόνο που έμεινε. Και Αυτό για τον Εαυτό βεβαίως, για να μπορεί να δηλώσει στον Εαυτό ΟΧΙ, Αυτό ΔΕΝ θα περάσει.

  Η Αχίλλειος πτέρνα του Τέρατος είναι τα Ψυχονοητικά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζετε το σύνολο του Έργου του. Αλλά αυτά τα θεμέλια είναι απαγορευτικά Ταμπού για όλες τις επιστήμες, όλους τους πολιτικούς και όλους τους Ακαδημαϊκούς. Κατά συνέπεια μιλάμε για Αναντιμετώπιστο από Μονάδες Έργο.

  Καλή δύναμη και καλή τύχη…

 7. Γραφείο Τύπου της Βουλής των Ελλήνων

  Γραφείο Τύπου

  Αθήνα 4 Οκτωβρίου 2015

  Το Πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους για το Τρίτο Μνημόνιο

  Ακολουθεί η ελληνική και αγγλική έκδοση του Πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους για το Τρίτο Μνημόνιο:

  – ελληνική έκδοση (download pdf)

  – αγγλική έκδοση (download pdf)

  http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=b365c14f-224d-4d9b-9286-a52700a9ddff

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.