Το υπουργείο Πολιτισμού πέταξε στα σκουπίδια δωρεάν υπηρεσία για τον τουρισμό (video)

110884-246756

Acropolis Rock. Όσοι την έχετε χρησιμοποιήσει την έχετε λατρέψει. Όσοι όχι, ψάξτε και κατεβάστε το application.

Πρόκειται για την πολυβραβευμένη εφαρμογή που δημιούργησαν ο Γιώργος Καρακατσιώτης και ο Βαγγέλης Πτερνέας, με τη βοήθεια της οποίας αναγνωρίζεται το κάθε έκθεμα στην Ακρόπολη και αναλόγως με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά του χρήστη δίνεται και η ανάλογη περιγραφή.

Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης είναι ανήλικος χρησιμοποιείται μια πιο απλή φρασεολογία, ενώ αν είναι ενήλικος τότε η περιγραφή περιλαμβάνει πιο σύνθετες λέξεις και φράσεις, ενώ αναλόγως και με την περίσταση προσαρμόζεται και το μέγεθος της περιγραφής. 

Μέχρι στιγμής, ήδη 5.000 επισκέπτες από το εξωτερικό έχουν κατεβάσει τον έξυπνο ηλεκτρονικό ξεναγό για να περιηγηθούν στην Ακρόπολη, ενώ η εφαρμογή από τότε που βγήκε σαρώνει το ένα μετά το άλλο τα βραβεία. Συγκεκριμένα, εκτός από το ότι συγκαταλέγεται μέσα στις πιο δημοφιλείς εφαρμογές πολιτιστικού περιεχομένου, έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft στη Νέα Υόρκη, την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του TEDx, την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Appwards, ενώ έχει κληθεί στα συνέδρια Semantic Web (San Francisco) και Hello Culture (Λονδίνο).

Όμως όπως διαβάζουμε στο προσωπικό ιστολόγιο ενός εκ των δημιουργών του Acropolis Rock, του Βαγγέλη Πτερνέα, η εταιρεία αποφάσισε τον περασμένο Απρίλιο να δωρίσει την υπηρεσία στο κράτος, όμως το υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε αυτή την αφιλοκερδή κι εντελώς δωρεάν υπηρεσία του τουρισμού με το αιτιολογικό ότι σχεδιάζεται στο μέλλον το κράτος να ξοδέψει χρήματα, προκειμένου να δημιουργήσει μία τέτοια εφαρμογή, που θα μπορούσε να την έχει εντελώς δωρεάν και άμεσα.

Ο ίδιος ο Πτερνέας γράφει: «Τον Απρίλιο του 2015 στείλαμε επίσημη πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αναλάβαμε να διαθέσουμε την εφαρμογή μέσω των επίσημων φορέων του δημοσίου. Αναλάβαμε, επίσης, να καλύψουμε όλα τα κόστη συντήρησης και τα λειτουργικά έξοδα της εφαρμογής. Όλα. Τα πάντα.

»Για αντάλλαγμα, δεν ζητήσαμε απολύτως τίποτα. Ούτε διαφημίσεις, ούτε προμήθεια, ούτε καν να τοποθετήσουμε το λογότυπο της εταιρείας μας.

»Θεωρήσαμε ότι μια τέτοια χορηγία θα τόνωνε την τουριστική αγορά και θα έφερνε αναγνώριση και έσοδα στο Δημόσιο. Θέλαμε να πούμε στον κόσμο, και ιδιαίτερα στους τουρίστες που επέλεξαν την χώρα μας, ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα πέρα από τα capital controls και την πολιτική αστάθεια. Μια Ελλάδα που επιχειρεί, μια Ελλάδα που παράγει, και μια Ελλάδα που προσφέρει top-class υπηρεσίες για τα top-class πολιτιστικά μνημεία της.

»Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι η διαδικασία για μια χορηγία πρέπει να περάσει από αρκετή γραφειοκρατία και αρκετούς φορείς. Καταθέσαμε επίσημο, πρωτοκολλημένο αίτημα και περιμέναμε μια σειρά υπευθύνων από Υπουργεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ΤΑΠ να αποφασίσουν. Εν τέλει, το Σεπτέμβριο (ύστερα από 5 μήνες) λάβαμε απάντηση στην πρόταση χορηγίας μας.

»Το ελληνικό κράτος απέρριψε τον πιο επιτυχημένο ξεναγό με την αιτιολογία ότι, κάποια στιγμή στο μέλλον, σχεδιάζεται η δημιουργία εφαρμογών. Δηλαδή, το κράτος θα ξοδέψει χρήματα προκειμένου να φτιάξει κάτι παρόμοιο. Ενώ μπορούσε να το πάρει δωρεάν».

 

http://www.athensvoice.gr/article/ειδήσεις/το-υπουργείο-πολιτισμού-πέταξε-στα-σκουπίδια-δωρεάν-υπηρεσία-για-τον-τουρισμό-video

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Το οικονομικό πρόβλημά μας περνάει μέσα από το Υπουργείο Πολιτισμού ! Προτάσεις

Λεφτά υπάρχουν -> Ο ΕΟΤ δίνει 735.300 ευρώ για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας!

Advertisements

3 comments on “Το υπουργείο Πολιτισμού πέταξε στα σκουπίδια δωρεάν υπηρεσία για τον τουρισμό (video)

 1. Πουλάνε ευρήματα της Αμφίπολης!

  Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει με ιστοσελίδα του εξωτερικού που ξεπουλά τον ελληνικό πολιτισμό. Μετά του Άγγλους που έχουν υπό την κατοχή τους τα Ελγίνεια Γλυπτά , τώρα έρχονται οι Αμερικάνοι μέσω ιστοσελίδας οι οποίοι παζαρεύουν αγαλματίδια της Αμφίπολης. Όπως θα παρατηρήσετε έχουν βάλει στην ιστοσελίδα και αρχική τιμή για την αγορά των ειδωλίων, μιας και ρπόκειται για δημοπρασία.

  http://www.voicenews.gr/index.php/eidiseis-panw/43462-2015-10-16-06-59-28.html

 2. Αθάνατο ελληνικό Δημόσιο: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξόδεψε 52.000 ευρώ, όταν ένας πολίτης θα ξόδευε μηδέν

  19/07/2012

  Γιατί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σπατάλησε χιλιάδες ευρώ για την δημιουργία λογαριασμών σε facebook και Twitter. Τι αποκάλυψε το πρόγραμμα Διαύγεια

  Δεκάδες χιλιάδες ευρώ για ενέργειες, για τις οποίες ένας ιδιώτης δεν θα πλήρωνε τίποτα, ξόδεψε το ελληνικό δημόσιο με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που αναρτήθηκε στο πρόγραμμα Διαύγεια.
  Πιο συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 55/2012 απόφασή της η Επιτροπή Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Νομαρχιακής Επιχείρησης Ανάπτυξης (Ν.ΕΑ.) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενέκρινε την υλοποίηση του υποέργου 1 με τίτλο «Ηλεκτρονικές Υποδομές και Μέσα Προώθησης του Τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα» και το υποέργο 3: με τίτλο «Συμμετοχή σε Διεθνείς και Εθνικές Τουριστικές Εκθέσεις» του προγράμματος «Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», άξονας Προτεραιότητας 07: Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής Δυτικής Ελλάδος, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

  Τελικός Υπογράφων: Πρόεδρος – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ –

  Ημερομηνία Απόφασης: 26/06/2012

  Ημερομηνία Ανάρτησης: 27/06/2012

  Είδος Απόφασης: ΛΟΙΠΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

  Φορέας: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

  Μονάδα: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Π.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  Θεματική: Επιτροπές

  Μέχρι στιγμής και από την ανάγνωση της περίληψης της απόφασης, δεν φαίνεται κάτι το μεμπτό.

  Ωστόσο, με μία δεύτερη ματιά, θα δει κανείς ότι εγκρίθηκε η χορήγηση 15.252 ευρώ για τη δημιουργία λογαριασμού στο facebook, 6.150 ευρώ για τη δημιουργία καναλιού στο You Tube, 15.252 ευρώ για τη δημιουργία λογαριασμού στο Twitter, άλλα τόσα για τη δημιουργία λογαριασμού στο Google+ και μερικές χιλιάδες ευρώ ακόμη για ενέργειες που συνολικά στοίχισαν 83.025 ευρώ.

  Πιο αναλυτικά:

  Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση:

  Για το υποέργο 1

  Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως πρώτος συμβαλλόμενος, να αναλάβει τα εξής:

  Να παρακολουθεί την εξέλιξη του φυσικού αντικειμένου της προγραμματικής σύμβασης για όλες τις δράσεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 της παρούσας Σύμβασης.
  Να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο θα διατηρεί αποκλειστικά και μόνο για την διαχείριση του προγράμματος «Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, άξονας Προτεραιότητας 07: Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής Δυτικής Ελλάδος».
  Να χρηματοδοτήσει τον δεύτερο συμβαλλόμενο σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας σύμβασης.
  Η Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης – ΝΕΑ ως δεύτερος συμβαλλόμενος να αναλάβει, μεταξύ άλλων, τα έξης:

  1. Να υλοποιήσει τις παρακάτω δράσεις όπως παρουσιάζονται στο εγκεκριμένο Τεχνικό Δελτίο:

  1.1: Δημιουργία καναλιού YouTube.
  1.2: Δημιουργία λογαριασμού και διαχείριση Δικτύου στο Facebook.
  1.3: Δημιουργία λογαριασμού και διαχείριση Δικτύου στο Twitter.
  1.4: Δημιουργία λογαριασμού και διαχείριση Δικτύου στο Google+
  1.5: Δημιουργία και διαχείριση πλατφόρμας ψηφιακής σήμανσης με πολυμεσικό περιεχόμενο.
  1.6: Λογότυπο & slogan.
  2. Τη συνεργασία με τον υπεύθυνο διαχείρισης του έργου προκειμένου να τηρηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες κατά τη διάρκεια της υλοποίησης σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία και τον οδηγό Εφαρμογής του προγράμματος.

  3. Την ενημέρωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την πρόοδο του έργου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/athanato-ellhniko-dhmosio-h-perifereia-dytikhs-elladas-ksodepse-15-000-eyrw-otan-enas-poliths-tha-ksodeye-mhden.1859896.html

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s