GRECO: Δικαστές, εισαγγελείς και βουλευτές οι άρχοντες της διαφθοράς στην Ελλάδα

article

ΣΧΟΛΙΟ: Αν αυτοί δεν θα ήταν διεφθαρμένοι, δεν θα είχαμε φτάσει σε σημείο να τελούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ελλάδα και δεν θα αναγκαζόμασταν να ζητήσουμε δικαστική προστασία από τα διεθνή δικαστήρια ! Δείτε ενδεικτικά: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ & Προς τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC): ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ! 

Και τώρα η είδηση:

Με μία έκθεση-καταπέλτη, για το ποιοί ευθύνονται, κυρίως, για την διαφθορά στην Ελλάδα, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι, στο επίκεντρο της εκτεταμένης διαφθοράς στην Ελλάδα, βρίσκονται οι βουλευτές, οι δικαστές και οι εισαγγελείς.

Η διαφθορά λέει η έκθεση, αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα οδηγήθηκε στην οικονομική κρίση και στην συγκάλυψη και επέκταση της, συνέβαλλαν τα μέγιστα εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας παράνομες αποφάσεις απαλλαγής και διαγραφής ευθυνών καθώς και δικαστές και εισαγγελείς, με αδιαφανείς νομοθετικές διαδικασίες.

Καλώντας την Ελλάδα, «να διασφαλίσει την ακεραιότητα στο κοινοβούλιο και στο δικαστικό σώμα», η έκθεση της GRECO, υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα κανόνες που να διασφαλίζουν τον έλεγχο της παράλληλης δραστηριότητας βουλευτών, των δωρεών που λαμβάνουν από «αγνώστους» επιχειρηματικούς κύκλους για την προώθηση των συμφερόντων τους καθώς και για τον έλεγχο των σχέσεων τους με «ομάδες συμφερόντων».

Η Ελλάδα βρίσκεται «σε πολύ πρώιμο στάδιο», στο θέμα του ελέγχου της ακεραιότητας των βουλευτών, τονίζεται στην έκθεση.

Η έκθεση καλεί επίσης την Ελλάδα να επανεξετάσει το σύστημα των βουλευτικών ασυλιών και να θεσπίσει κανόνες δεοντολογίας για τους βουλευτές, προκειμένου οι τελευταίοι να μην καμώνονται πως δεν γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους.

Παρά το γεγονός ότι δικαστές και εισαγγελείς υπόκεινται σε μηχανισμούς που σχετίζονται με την καριέρα και τους διαδικαστικούς κανόνες που προστατεύουν την ακεραιότητά τους, η Ελλάδα επιβάλλεται να κωδικοποιήσει τους κανόνες δεοντολογίας και να εξορθολογίσει τη γενική εποπτεία επί των δικαστών και των εισαγγελέων, επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων είναι εκ του πονηρού, υπονοείται, εμμέσως πλην σαφώς, στην έκθεση, στην οποία τονίζεται ότι πρέπει, επιτέλους, το δικαστικό σύστημα να αξιολογηθεί συνολικά για την λειτουργία του και να καταστεί υπόλογο για τις εκάστοτε αποφάσεις του.

Πρέπει ακόμη να επανεξετασθεί, η διαδικασία επιλογής δικαστών, για τις ανώτερες θέσεις του Δικαστικού και Εισαγγελικού Σώματος, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ανεξαρτησία τους από την εκτελεστική εξουσία.

Με την έκθεση απευθύνονται, ούτε μία ούτε δύο αλλά δεκαεννέα (19) συστάσεις προς την Ελλάδα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πάταξη της διαφθοράς σε βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς.

Δείτε ΕΔΩ όλη την έκθεση της Greco

Νίκος Ρούσσης

ΣΧΕΤΙΚΑ

Αλήθεια, ξέρετε τι σημαίνει διαφθορά ;;;

H ατιμώρητη “φοροδιαφυγή” της διαφθοράς

Transparency International

Greece urged to secure integrity in parliament and in the judiciary, a new anti-corruption report says

5 comments on “GRECO: Δικαστές, εισαγγελείς και βουλευτές οι άρχοντες της διαφθοράς στην Ελλάδα

 1. ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ, Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΚΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ….

  Δείτε ενδεικτικά μερικά νομοθετήματα της εκτελεστικής εξουσίας (κυβέρνηση) ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (07.10.2009 – 11.10.2013)  και μερικές υποθέσεις που είχε να δικάσει την ίδια περίοδο η νομοθετική εξουσία (βουλή):
  ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΙΣ 136 ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (14/4/2009- 2/12/2013) και τι αφορούσαν κάποιες από αυτές

  η συνέχεια εδώ :

  ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΑΝ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΛΥΘΕΙ :

  Σύνταγμα Άρθρο 1 και 26:

  Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ολες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα, ήτοι: Η νομοθετική από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Η εκτελεστική από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση και Η δικαστική από τα δικαστήρια· οι αποφάσεις των οποίων εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού.

  • Όταν η δημοκρατία δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη και οι πολίτες έχουν υποχρέωση να την αποκαταστήσουν

   Όταν η δημοκρατία δεν λειτουργεί,

   Πρώτον, το κράτος δεν είναι νόμιμο και ασκεί την εξουσία με το ληστρικό δίκαιο.

   Δεύτερον, τα άμεσα και έμμεσα όργανα του κράτους καθώς και οι πράξεις τους είναι ανυπόστατες και δεν δεσμεύουν κανέναν.

   Τρίτον, η άσκηση της εξουσίας με το ληστρικό δίκαιο διαταράσσει ή και καταργεί παντελώς την ιδιότητα του πολίτη.

   Τέταρτον, οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν δικαστική προστασία για να παύσει η διατάραξη της ιδιότητας του πολίτη και η υποβάθμιση της προσωπικότητός τους.

   Πέμπτον, τα δικαστήρια, ακόμα και όταν δεν λειτουργεί η δημοκρατία προστατεύουν τους πολίτες από τις αυθαίρετες πράξεις της εξουσίας.

   Έκτον, ο δικαστής, όταν η δημοκρατία δε λειτουργεί, ερμηνεύει το νόμο σύμφωνα με τις αρχές του πολιτισμού του ελληνικού λαού.

   Έβδομον, δεδομένου ότι η μη λειτουργία της δημοκρατίας είναι γνωστή σε όλους, ο πολίτης που καταφεύγει στα δικαστήρια , για να τον προστατεύσουν από τις αυθαίρετες και παράνομες πράξεις του κράτους, δεν έχει χρεία αποδείξεων . Ο ισχυρισμός του ότι προσβάλλεται η ιδιότητα του πολίτη και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν είναι γνωστός σε όλους και δε χρειάζεται άλλη απόδειξη.

   περισσότερα εδώ

   https://justiceforgreece.wordpress.com/2012/10/24/όταν-η-δημοκρατία-δε-λειτουργεί/

 2. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ :

  Αρχές Οκτώβρη του 2016 , ο Πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελαρίου είχε δηλώσει : “έχω μία ευθύνη να μη χειραγωγούνται οι δικαστές μου την παραμονή κρίσιμων διασκέψεων”, αφήνοντας βαριές σκιές για όσα συνέβαιναν στο χώρο της Ανώτατης Δικαιοσύνης και όχι μόνο τις παραμονές συγκεκριμένων διασκέψεων.

  Ακολούθως, στα τέλη Νοέμβρη 2016, επίσης ο Πρόεδρος του ΣτΕ είχε κάνει νέα δήλωση σύμφωνα με την οποία : “επίορκοι δικαστές νομιμοποίησαν το PSI και τα μνημόνια με αντάλλαγμα, προαγωγές και τοποθετήσεις σε θέσεις κλειδιά”.

  Τέλη Ιανουαρίου του 2017, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτριος Κυριτσάκης καταγγέλλει πως : “γίνεται προσπάθεια εκβίασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού από δικηγορικό γραφείο που βάζει βουλευτές να καταθέτουν ερωτήσεις, θέλοντας να επικαιροποιούνται κατά το δοκούν του δικηγορικού γραφείου και των συμφερόντων όσων εκπροσωπεί, οι έλεγχοι”.

  ΔΙΚΑΣΤΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ), ΟΜΟΛΟΓΕΙ: «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΞΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ»

  Η μαύρη βίβλος της Δικαιοσύνης

 3. Report: Athens slammed over political corruption
  26 Οκτ 2015

  Political corruption has played a key role in Greece’s economic crisis. But national governments still refuse to take determined measures to tackle it. EURACTIV Greece reports.

  A new report focusing on parliament, judges and prosecutors by the Council of Europe’s Group of States against Corruption (GRECO), calls on Greece to enact rules that will make political and juridical procedures more transparent.

  The report emphasizes that although corruption is one of the fundamental problems that caused the Greek economic crisis, successive governments have taken minimal steps to tackle it, especially amongst lawmakers.

  The fight against corruption in the debt-ridden country has been a priority of every Greek government before getting the power.

  It was also at the top of Syriza’s campaign platform, with premier Alexis Tsipras vowing to take tough measures against it.

  But almost one year later, things remain the same.

  The report says that the perception of corruption remained at high levels.

  “Politicians at national and regional/local level are perceived by a large proportion of the population as particularly affected by certain forms of corruption.”

  The immunity

  The Council of Europe stated that Greece had no rules for the integrity of parliamentarians, particularly those who are ministers.

  “There is no code of conduct as yet and rules are missing in respect of a variety of areas […] such as circumstances in which gifts, hospitality and other benefits can be accepted and contacts with third parties and lobbyists,” the report claims.

  According to figures mentioned in the report, for the period 2001-2014, 274 requests for the lifting of immunities had been made. 137 concerned ministers, and 137 lawmakers. But the results were quite poor.

  Only 15 requests had been accepted, and all of them concerned MPs.

  During that period, the country was governed by the conservative New Democracy party, and the Pan-Hellenic Socialist Movement (Pasok).

  “GRECO recommends that determined measures to be taken in order to ensure that the procedures to lift the immunity of parliamentarians do not hamper or prevent criminal proceedings in respect of members of parliament suspected of having committed corruption-related offences, notably by defining clear rules and criteria in that area,” the report says.

  The “invisible” lobby

  The GRECO evaluation teams also underlined that there was no regulatory framework regarding the contacts of MPs with third parties who might try to influence a political decision and parliamentary procedures.

  “It is clear that the absence of any regulatory framework on this matter generates important risks for the integrity of parliamentarians,” the report stresses.

  Greek politicians, according to the report, said that the existence of lobbyists was a “taboo” in Greek politics, but members of the business community confirmed to the authors of the report that lobby practices actually take place.

  “It is thus important for Greece to better protect parliamentary work from external influences and risks of misuse, and to do this in future in respect of the broadest range of activities, not just in connection with the adoption of legislation.”

  A more transparent judicial system

  As far as the Greek justice system is concerned, the Council of Europe urges Athens to make it more transparent and accountable.

  The report underlined that judges and prosecutors were sufficiently protected in their activity against undue interference, but the term of the most senior positions created “dependence” with the government.

  “The situation of the most senior positions in court and the prosecution service needs to be improved since for instance the method for their selection and their term of tenure creates a dependence vis a vis the executive,” the document contends, adding that courts are among the institutions which are generally trusted by Greek citizens.

  The report continues, saying the justice system suffers from plenty of pending non-examined cases, which could cause risks of undue interference.

  “Adequate guarantees against delays in the early stage of proceedings are thus needed”.

  According to the World Bank’s latest report on “performance” of the judicial system of all countries, Greece scores 155th, with an average hearing of cases up to 4.5 years.

  EURACTIV Greece contacted the general secretariat for the Fight against Corruption in Athens, but has not received any reply by the time of this article’s publication.

  http://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/report-athens-slammed-over-political-corruption/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.