ΤΟ ΚΡΥΦΟ… ΔΩΡΑΚΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016

Πρόσθετος φόρος εισοδήματος πάνω από 1 δισ. ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

Resizer.ashx

Γράφει ο Γιώργος Παππούς  

Με το μυαλό στις επιβαρύνσεις που φέρνει ο νέος Προϋπολογισμός, ετοιμάζονται να πληρώσουν τη Δευτέρα οι φορολογούμενοι τα περίπου 2 δισ ευρώ για την τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Αυτοί που αισθάνονται πιο… άβολα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει να βρουν και να πληρώσουν περίπου 1 δισ ευρώ- για την ακρίβεια 1,006 δισ ευρώ- παραπάνω για φόρο εισοδήματος εντός του 2016, καθώς την επόμενη χρονιά θα “ξεδιπλωθούν” πλήρως όλα τα μέτρα που έχουν ή πρόκειται να ψηφιστούν. Το κρυφό… δωράκι του Προϋπολογισμού, που ψηφίζεται εντός των ημερών, είναι τα 150 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Αν και στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο ποιος θα τα πληρώσει, το προφανές είναι ότι ένα μέρος από αυτά θα προέλθει από την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη νέα κλίμακα, με ανατροπές στα αφορολόγητα, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των επιβαρύνσεων για εισοδήματα άνω των 25.000- 30.000 ευρώ, στο πλαίσιο της ανακατανομής των φορολογικών βαρών που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Αναζητώντας τις… πηγές των πρόσθετων επιβαρύνσεων, διαπιστώνει κανείς κατ’ αρχάς ότι η η αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς, που έγινε το καλοκαίρι, θα προκαλέσει διπλή ζημιά στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Και αυτό γιατί δεν θα πληρώνουν μόνο αυξημένες μηνιαίες κρατήσεις από την αρχή του νέου έτους, αλλά συν τοις άλλοις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016 θα έχουν και αναδρομική επιβάρυνση για το πρώτο 6μηνο του 2015, όταν οι συντελεστές ήταν μειωμένοι κατά 30% για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Για παράδειγμα, μισθωτός, με αποδοχές 2.285 ευρώ, τη νέα χρονιά θα έχει κρατήσεις αυξημένες κατά 96 ευρώ, ενώ με την εκκαθάριση του περσινού του εισοδήματος θα πρέπει να δώσει 96 ευρώ παραπάνω από τις κρατήσεις που είχε αρχικά το 2015.

Ακόμα μεγαλύτερη πίεση θα νιώσουν την επόμενη χρονιά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Από τη μια, θα πληρώσουν αναδρομικά την αύξηση της έκτακτης εισφοράς για το εισόδημα του 2015 που θα φορολογηθεί το 2016, ενώ θα πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μετά από την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%, η οποία ισχύει για τα φετινά εισοδήματα. Έτσι, επιτηδευματίας με έσοδα 35.000 ευρώ, θα κληθεί να καταβάλει 210 ευρώ παραπάνω για έκτακτη εισφορά, καθώς αυτή θα διαμορφωθεί στα 700 ευρώ αντί 490 ευρώ, αλλά και 1.820 ευρώ επιπλέον, ως προκαταβολή φόρου, η οποία θα ανέλθει στις 6.825 ευρώ αντί των 5.005 ευρώ!

Αν και ήδη έχουν πάρει την πρώτη… ψυχρολουσία, οι αγρότες περιμένουν στη γωνία την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να τους φορέσει… καπέλο 190 εκατ. ευρώ, κάτι που ήδη έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά μετά από τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Από την αύξηση φόρου εισοδήματος, οι αγρότες θα χάσουν 32 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής φόρου άλλα 43 εκατ. ευρώ, από την κατάργηση του χαμηλού ΕΦΚ στο πετρέλαιο 13 εκατ. ευρώ, ενώ με τη ψήφιση των υπό διαμόρφωση διατάξεων Κατρούγκαλου, οι εισφορές τους στον ΟΓΑ θα αυξηθούν και θα τους επιβαρύνουν με 102 εκατ. Ευρώ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ – Το Βήμα

Δελτίο Τύπου Κατάθεσης Προϋπολογισμού

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

 

Advertisements

3 comments on “ΤΟ ΚΡΥΦΟ… ΔΩΡΑΚΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016

 1. Οι αριστερόχειρες μαχαιρώνουν υπέροχα!

  Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα Τσίπρα – τρόικας δεν σταματούν στις νέες περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους τις οποίες έρχονται να επιβάλλουν μέσω του προϋπολογισμού για το 2016.

  Σύμφωνα με το Μνημόνιο και βάσει των όσων ενέκριναν χτες:

  Προχωρούν σε «εξοικονόμηση (σσ: έτσι αποκαλούν την εξαΰλωση) της τάξης του ¼ του ΑΕΠ»! Ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλάμε στην ουσία για νέα αρπαγή ύψους άνω των 40 δισ. ευρώ!

  Και όμως! Την ίδια ώρα μιλούν για «δίκαιες συντάξεις»! Για «αξιοπρεπή διαβίωση»! Για «ισότητα»! Για «κοινωνική δικαιοσύνη»!

  Αυτοί που θα αποκαθιστούσαν, τάχα, το έγκλημα του PSI το οποίο επέφερε αρπαγή 12 δισ. ευρώ από τα Ταμεία, αυτοί που θα… επέστρεφαν την 13η σύνταξη, τώρα κάνουν αυτό που είχε υποσχεθεί ο κ.Κατρούγκαλος: Τινάζουν στον αέρα μέσα σε 40 μέρες ό,τι δεν κατάφεραν να ανατινάξουν σε 40 χρόνια οι άλλοι, που τους παρέδωσαν τη σκυτάλη και που σήμερα υποκρίνονται χυδαία.

  Το μέγεθος του εγκλήματός τους είναι ευθέως ανάλογο της πολιτικής απάτης που εκπροσωπούν.

  Ιδού ένα δείγμα από εκείνο το… μακρινό, πια, 2012:

  Ναι, λοιπόν.

  Είναι τέτοια η απάτη τους που μόνο οι ίδιοι μπορούν να την εκφράσουν. Το μέγεθος του κοινωνικού εγκλήματος στο οποίο πρωταγωνιστούν είναι τόσο, όσο αβυσσάλεα είναι και η απόσταση που χωρίζει τα λόγια από τις πράξεις τους.

  Η απάντηση συνταξιούχων, εργαζόμενων και ανέργων, ή θα είναι αντίστοιχη της ανελέητης επίθεσης που δέχονται ή αυτή τη φορά η «θυσία» θα είναι ολοκληρωτική.

  διαβάστε ολόκληρο τα άρθρο στη πηγή :

  http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/354764,Oi-aristeroxeires-maxairwnoyn-yperoxa.html

 2. Βάφτισαν τα έσοδα, περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό του 2016

  Δημοσιεύθηκε: 27 Νοεμβρίου 2015

  Στον προϋπολογισμό του 2016 και ειδικότερα στον συνοπτικό πίνακα των δημοσιονομικών παρεμβάσεων, δίνονται αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες.

  Σύμφωνα με τον πίνακα, το σύνολο των παρεμβάσεων στο σκέλος των εσόδων ανήλθε σε 1,006 δισ. ευρώ το 2015 και 3,2 δισ. το 2016.

  Τα περισσότερα έξτρα έσοδα προέρχονται από την «αναμόρφωση του κώδικα ΦΠΑ», την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε νομικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, τον φόρο στα ενοίκια και το ειδικό τέλος ανά στήλη ΟΠΑΠ.

  Από την άλλη πλευρά, οι παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών επιμερίζονται σε 535 εκατ. ευρώ το 2015 και 2,53 δισ. το 2016.

  Όμως, μια προσεκτική ματιά στα επιμέρους στοιχεία δείχνει ότι 403 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,1 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά προήλθαν από τις εισφορές και λοιπές παροχές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

  Με άλλα λόγια, καταχώρησαν την αύξηση των εισφορών για την υγεία που επιβλήθηκε στους συνταξιούχους ως περικοπή δαπανών. Ισως, επειδή το μέτρο οδηγεί σε μείωση των συντάξεων.

  Όμως, η αύξηση των φόρων εισοδήματος οδηγεί επίσης σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, π.χ. των υπαλλήλων του δημοσίου, και θα έπρεπε να καταχωρείται ως περικοπή δαπανών του προϋπολογισμού.

  Το σωστό θα ήταν το μέρος των περικοπών που αναφέρονται στις εισφορές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης να καταχωρηθούν στο σκέλος των παρεμβάσεων στα έσοδα.

  Τότε, οι περικοπές δαπανών θα υποχωρούσαν σε μόλις 132 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,4 δισ. το 2016 ενώ η αύξηση των εσόδων θα ήταν 1,4 δισ. φέτος και 4,3 δισ. ευρώ το 2016.

  Επομένως, η δημοσιονομική προσαρμογή του 2015-2016 βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και έρχεται να αντιστρέψει την τάση της περιόδου 2013-2014.

  http://www.euro2day.gr/strathgikos-analyths/article-blog-strathgikos-analyths/1379719/vaftisan-ta-esoda-perikopes-dapanon-sto-proypolog.html

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.