Μήνυση κατά της Προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου από τον Ανδρέα Βγενόπουλο

vgenopoulos_533_355

11.05.2016

Μηνυτήρια αναφορά κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου για την τέλεση αξιόποινων ποινικών πράξεων κατέθεσε σήμερα ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Η μήνυση του κ. Βγενόπουλου αφορά τη διέρευνηση αξιόποινων πράξεων για δωροληψία δικαστικού λειτουργού, απόπειρα εκβίασης και παράβασης καθήκοντος, όπως ο ίδιος ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη τύπου. «Υπέβαλα μηνυτήρια αναφορά για δωροληψία δικαστικού και για σειρά ποινικών αδικημάτων.  Στις πράξεις φέρεται να εμπλέκεται η Κατερίνα Θάνου, μια επιχειρηματίας φίλη της και ενδεχομένως συγγενικά της πρόσωπα.» είπε ο κ. Βγενόπουλος.

Μάλιστα χωρίς να θελήσει να δώσει διευκρινίσεις έκανε λόγο «για χρηματισμό με τη μέθοδο του βιβλίου που βάζεις μέσα χρήματα, που στη δική μου περίπτωση μου ζητήθηκε όλοκληρη  βιβλιοθήκη, κάτι το οποίο δεν έπραξα.»

Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, οι παράνομες πράξεις των δικαστικών λειτουργών σχετίζονται με την έκδοση στην Κύπρο στελεχών της MIG και του ελέγχου της κυρίας Θάνου στην κυρία Τσατάνη.

Όπως είπε δεν θα δώσει λεπτομέρειες γιατί η έρευνα θα γίνει από τη Δικαιοσύνη και όχι από τα μέσα ενημέρωσης. Αναμένω την αντίδραση της κας Θανου που πιθανότατα θα μου κάνει μηνύσεις, αλλά πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της.

«Αν επιχειρηθεί επικοινωνιακή διαχείριση θα με δείτε σύντομα μπροστά σας».

Ο κ. Βγενόπουλος κατηγόρησε την κ. Θάνου ότι επηρεάζεται από την πολιτική και ότι δεν λειτουργεί σαν δικαστικός λειτουργός και ανέφερε χαρακτηριστικά μια ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου, στην οποία σημείωνε ότι «ενοχλούνται κάποιοι γιατί με την ενσυνείδητη άσκηση των συμφερόντων μου εμποδίζω μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα. » Που είναι οι καταγγελίες της στη δικαιοσύνη για το ποια είναι αυτά τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, είπε ο κ. Βγενόπουλος σημειώνοντας ότι οφείλει να ακολουθήσει συγκεκριμένες κατά νόμον διαδικασίες.

Ζητά την παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης

Ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης και είπε ότι με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς Παπαγγελοπουλου- Θάνου η Ελληνική  Δικαιοσύνη εξυπηρετεί τυφλά τα συμφέροντα της Κύπρου ενάντια στην MIG, όπως είπε και αναφέρθηκε στην έκδοση των δύο στελεχών της MIG στην Κύπρο.

Είπε ότι η κ. Θάνου θα πρέπει να αντικατασταθεί με απόφαση του υπ. Δικαιοσύνης μέχρι την προκαταρκτική εξέταση.

Δεν υπάρχει κανένα ποινικό αδίκημα στις κινήσεις των στελεχών της MIG κκ Μπουλούτα και Φόρου, τόνισε ο κος Βγενόπουλος.  Ο πρόεδρος του τμήματος που θα εκδίκαζε την υπόθεση Μπουλούτα, τόνισε, ειδοποιήθηκε ότι αντικαθίσταται και στην θέση του η κα Θάνου διόρισε μια αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου την κα Καρέλου.

Όταν της έγινε αίτηση εξαίρεσης από την κα Τσατάνη για την υπόθεσή της, η κα Θάνου ανέθεσε το θέμα στην κα Καρέλου, συμπλήρωσε.

http://www.iefimerida.gr/news/266396/minysi-vgenopoyloy-kata-thanoy-gia-dorolipsia-apopeira-ekviasis-kai-paravasi-kathikontos#ixzz48VkqcMW3

3 comments on “Μήνυση κατά της Προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου από τον Ανδρέα Βγενόπουλο

 1. Να παραιτηθεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
  Posted on July 9, 2015 by stavrostsakyrakis

  Η νεοδιορισθείσα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, πρώην συνδικαλίστρια, κ. Βασιλική Θάνου, προέβη σε μια πρωτοφανή για δικαστικό λειτουργό ενέργεια. Απέστειλε σε όλους τους Προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων των κρατών μελών της ΕΕ επιστολή για να τους ενημερώσει “κατά τρόπο αντικειμενικό, αμερόληπτο και ειλικρινή, όπως επιβάλει η δικαστική μου ιδιότητα αναφορικά με τις θέσεις του ελληνικού λαού και με την κατάσταση της Ελλάδος.” Στην επιστολή της προβαίνει σε σωρεία πολιτικών κρίσεων από την ερμηνεία της ψήφου στο δημοψήφισμα μέχρι την εκτίμηση για την πολιτική των Μνημονίων και την άποψη ότι οι Έλληνες δεν φέρουν ευθύνη αλλά μόνο οι κυβερνήσεις.

  Ιδού ένα απόσπασμα της επιστολής:

  “Ο ΄Ελληνες δεν επιθυμούν μία λύση που θα είναι σε βάρος των λαών των άλλων λαών-μελών της Ευρωζώνης, όπως, επίσης ανακριβώς, θέλουν να εμφανίζουν ορισμένοι από τους ευρωπαίους πολιτικούς για να είναι αρεστοί στους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά αναμένουν από τους ευρωπαίους εταίρους να επιτευχθεί με την ελληνική κυβέρνηση μία συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ρύθμιση του ελληνικού χρέους κατά τρόπο που να επιφέρει ανάπτυξη της οικονομίας και μείωση της ανεργίας. Αναμένουν από τους ευρωπαίους εταίρους να σκεφθούν όχι μόνο τους αριθμούς και τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και της ηθικές αξίες που επιβάλλει η Ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.”

  Αυτά δεν τα λέει κάποιος πολιτικός αλλά η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε συναδέλφους της δικαστές. Είναι φανερό ότι όχι μόνο δεν κατανοεί την επιταγή της αποχής της ιδίας από πολιτικές κρίσεις αλλά είναι τόσο αφελής ώστε δεν υποψιάζεται καν ότι οι δικαστές των άλλων χωρών θα τραβούν τα μαλλιά τους διαπιστώνοντας ότι ανώτατος δικαστικός λειτουργός μιλά ως πολιτικάντης.

  Η επιστολή της κ. Θάνου καταβαραθρώνει τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, εκθέτει την χώρα μας και μας ευτελίζει πολιτισμικά. Δεν μπορεί να παραμένει στη θέση της. Περιμένω την αντίδραση των ακέραιων δικαστών της χώρας μας. Να βγουν μπροστά και να πουν ότι ντρέπονται για το συμβάν και να ζητήσουν την παραίτησή της. Το ίδιο να κάνουν και οι επιφανείς και ακέραιοι πρώην δικαστές. Μετά από αυτή την επιστολή δεν μπορεί να ανεβεί στην έδρα.

  [ Σταύρος Τσακυράκης βιογραφικό: Γεννήθηκα στη Μήθυμνα της Λέσβου. Σπούδασα Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Από το 1983 διδάσκω στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σήμερα ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου.

  Ασχολήθηκα με τη μελέτη του συνταγματικού δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Harvard, Columbia και New York University των ΗΠΑ. Ως δικηγόρος έχω υποστηρίξει πολλές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έχω συγγράψει τρία βιβλία και πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πρόσφατα το άρθρο μου “Proportionality: an assault on human rights?”, στο International Journal of Constitutional Law (2009), έδωσε λαβή για διεθνή επιστημονικό διάλογο. Στα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα, εκτός από τα δικαιώματα του ανθρώπου, περιλαμβάνονται θέματα πολιτικής και ηθικής φιλοσοφίας.Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα.]

  • – Ακολούθησε μήνυση της Β Θάνου για εξύβριση και δυσφήμηση κατ΄εξακολούθηση. Η μήνυση ΕΔΩ (1 Φεβρουαρίου 2016)

   – Την απόσυρση της μήνυσης ζήτησαν 14 καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου. Δείτε ΕΔΩ (25 Φεβρουαρίου 2016)

   – Η Β Θάνου απάντησε στους 14 καθηγητές μέσω ΑΝΑΚΟΙΝΟΣΗΣ

   Δυο ημέρες πριν είχε δημοσιευθεί καινούργιο άρθρο του Σ. Τσακυράκη:

   ΝΟΜΙΚΑ ΕΩΛΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ
   Posted on February 24, 2016 by stavrostsakyrakis

   Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, κατέθεσε μήνυση εναντίον μου. Με εγκαλεί για εξύβριση και δυσφήμηση για επικριτικό σχόλιό μου που αναρτήθηκε στο ιστολόγιό μου, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε, με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση. Θα επανέλθω αναλυτικά σε όσα μου καταλογίζει στη μήνυσή της. Περιορίζομαι να αναφέρω ότι ισχυρίζεται πως το περιεχόμενο του σχολίου μου ενείχε «μείωση του κύρους του αξιώματος, ήτοι αυτό της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που η Πολιτεία μου ενεπιστεύθη και που δικαιούμαι να απολαμβάνω». Το αδίκημα της περιύβρισης αρχής έχει από το 1993 καταργηθεί και, προφανώς, το κύρος του δικού της αξιώματος και όλων των αξιωμάτων της ελληνικής πολιτείας δεν προστατεύεται από την έννομη τάξη.

   Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου όφειλε να γνωρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε ελληνική υπόθεση, στην Κατράμη κατά Ελλάδος, έχει αποφανθεί ότι ο χαρακτηρισμός «καραγκιόζης» για δικαστικό λειτουργό αποτελεί αξιολογική κρίση και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θα μπορούσα, επομένως, να χρησιμοποιήσω για την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρκατηρισμούς ανάλογους με αυτούς που έχει δεχθεί το ΕΔΔΑ. Δεν το έκανα, διότι είμαι προσεκτικός και ευπρεπής στους χαρακτηρισμούς μου. Το «αφελής» δεν αποτελεί ύβρη (ακούσατε σε κάποιο καφενείο να λέει κανείς «άντε ρε αφελή»;), είναι αξιολογική κρίση. Το ότι μιλά ως πολιτικάντης είναι ακόμη πιο φανερό ότι αποτελεί αξιολογική κρίση. Αμφότερες δε οι αξιολογικές κρίσεις στηρίζονται σε στέρεη γεγονοτική βάση, αυτή της επιστολής της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

   Εν ολίγοις, πρέπει να διαθέτει κάποιος πολύ πτωχά νομικά για να υποστηρίξει ότι το σχόλιό μου αποτελεί εξύβριση ή δυσφήμηση. Επ’ αυτού τόσο οι συνάδελφοί μου Καθηγητές Νομικής όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών οφείλουν να πάρουν θέση.

   Σε όλο τον κόσμο, η δικαστική εξουσία είναι ιδιαίτερα ανεκτική στα επικριτικά σχόλια που δέχεται για ευνόητους λόγους, καθώς διαθέτει την εξουσία να φιμώνει οποιαδήποτε κριτική, τιμωρώντας τους πολίτες. Η άσκηση μήνυσης από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε Δικηγόρο για επικριτικά σχόλια είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί εκφοβιστικά. Ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ειρωνεία είναι ότι προτείνει ως μάρτυρα έναν ακόμη δικαστή, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ας προσθέσουμε ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει μόνη της πειθαρχική δίωξη κατά οποιουδήποτε δικαστή.

   Ας μην ξεγελιόμαστε, αυτή η μήνυση πρέπει να πάει κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων. Υπό άλλες συνθήκες, θα ήμουν απαρηγόρητος, αν με εγκαλούσαν για παραβίαση δικαιωμάτων των άλλων. Όμως, ειλικρινά, όχι μόνο δεν είμαι απαρηγόρητος, αλλά αισθάνομαι μεγάλη τιμή για τη μήνυση που ασκήθηκε εναντίον μου από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Την θεωρώ, κατά κάποιο τρόπο, αναπόφευκτη συνέπεια των αγώνων που έχω δώσει στη ζωή μου.”

 2. Ιστορική απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου υπέρ Βγενόπουλου, μεγάλη ήττα για την Κύπρο – Ελεύθερος ο Μπουλούτας
  http://www.bankingnews.gr/τραπεζικά-νέα/item/270701-ιστορική-απόφαση-του-διεθνούς-διαιτητικού-δικαστηρίου-υπέρ-βγενόπουλου,-μεγάλη-ήττα-για-την-κύπρο-ελεύθερος-ο-μπουλούτας.html

  Πως κατάφερε ο Βγενόπουλος να νικήσει την Κύπρο, να στείλει ένα σκληρό μήνυμα στην Ελλάδα και να είναι υποψήφιος για 1 δισ
  http://bankingnews.gr/τραπεζικά-νέα/item/270786-πως-κατάφερε-ο-βγενόπουλος-να-νικήσει-την-κύπρο,-να-στείλει-ένα-σκληρό-μήνυμα-στην-ελλάδα-και-να-είναι-υποψήφιος-για-1-δισ.html

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s